Potřebujete namazat?

(výběr z obsahu diskusního prostoru OK2KKW)

OK1VPZ: diskuse na téma dotazu OK2SLC čím namazat rotátor:


Karel, OK1FLY
3. 01. 2021, 00:27:31


SLC: Ahoj Slávku.
Při výběru kolomazi je obecně důležité jedno kritérium, které se obecně nedozvíš nikde jinde, než ze servisních mazacích pokynů, a to ještě jen některých (páč každý chce komerčně prodávat a repasovat...). U celokovových převodovek to je skoro jedno, čím namažeš. Rotátor není ve strojařské terminologii nijak těžce nebo intenzivně dlouhodobě a tepelně namáhaná převodovka. Tam jsou problém rázy od hřídele ve stavu stojící pevodovky (vytloukání převodů) a proti tomu nenamažeš ani opodeldokem. Ale grafitu a mědi bych se pro jistotu vyhýbal, nevíš jak těsné je uložení (vůle) dílů (ložisek).

Jsou-li v mechanické sestavě mazané díly z nekovových materiálů, zejména polyamidy a textity, je nevhodné používat maziva na bázi lithných (lithiových) mýdel, obsahující navíc grafit, měď a zejména aromatickými uhlovodíky rozpuštěný teflon. Způsobují totiž bobtnání (měknutí) povrchové vrstvy plastů, což má dva neblahé důsledky: Jednak se utěsňují vůle a zvyšuje tření u pohyblivého uložení (lineární nebo rotační ložiska) a jednak v důsledku měknutí (teflon i uhlovodíky) dochází ke zvýšenému opotřebení a zkrácení životnosti. Stejný problém, avšak ne tak kritický vzniká u někteých druhů těsnících pryží (zejména butadienových).

Při konstrukci se tomu u nekritických ložisek (pomalu a jen občasně pracujících ložisek s nevelkým radiálním zatížením), navíc nekrytých před povětrností, dá předcházet předepsáním uložení v tolerancích Hx/hx, kdy za x dosadíme agro/zem/sedl, čili s vůlí cca 1% průměru...... S mazáním si pak netřeba dělat těžkou hlavu, stejně nás to přežije, a ani výrobci na druhu maziva zpravidla nebazírují.

Při předpokladu velkého provozního zatížení, kdy je předepisována údržba a mazání spadající hluboko do záruční doby, již zpravidla při důsledném pátrání nalezneme v dobře ukryté servisní dokumentaci důrazné nedoporučení používat lithná maziva, někdy i nejmodernější hlinitá (Al mýdla), a současně zákaz maziv s přídavky pevných či rozpuštěných lubrikantů jako grafitu, teflonu, mědi a dalších. I když obecně grafit ani měď negativně nepůsobí, jsou vhodné díky svému objemu jen do volnějších uložení tvrdých materálů (bronz-kalená ocel). Grafit a teflon znamenitě fungují zejméína v bowdenech, řetězech, pantech, zámcích i nízkotáčkovývh / nízkorychlostních kovových třecích ložiscích.

Při mazání třecích plastových a pryžových dílů jsou většinou doporučovány / předepisovány hnědé vazelíny vápenné, což jsou mimochodem původní nejstarší druhy vazelín a velmi dobře odolávají vodě (zkondenzované uvnitř převodovky, neabsorbují, odpuzují). Na butadienové a silikonové pryže pak samozřejmě silikonová maziva, která jsou také použitelná pro ta málo zatížená plastová ložiska. Na kaučukové pryže jedině a pouze glycerin (v lékárně) a přípravky na jeho bázi.

Moderní vápenatá maziva (za rozumné ceny, používaná běžně servisy) mohu doporučit tato:

PARAMO MOGUL K3 - průmyslové a výrobce dělá jen 8kg kýble. Nicméně sporadicky velcí distributoři mají i kilové pixličky:
https://oleje-pema.cz/zbozi/plasticke-mazivo-mogul-k-3-1kg_222787
https://www.hi-oil.cz/p/plasticke-mazivo-mogul-k-3-baleni-1kg
https://eshop.paramo.cz/data/VyrobkovaDokumentace/ti_mogul_k3_z1.pdf
nebo PARAMO MOGUL N1 - velmi podobné mazivo, malinko řidší, ale stejný případ, 8kg kýble, v kilovém balení na trhu nedostupné, jedině někde vyžebrat v servisu.....
https://eshop.paramo.cz/data/VyrobkovaDokumentace/ti_mogul_n1_z1.pdf
anebo PARAMO MOGUL A4 - univerzální vápenatá vazelina, zhruba uprostřed výše uvedených, a běžně dostupná na trhu v čtvrtkilovývh pixličkách. Chybu s ní neuděláš.
https://eshop.paramo.cz/data/VyrobkovaDokumentace/m_241.pdf

Budeš-li bazírovat na K3, mohu trochu dát, ale posílat to při dnešním poštovném je jaxi neekonomické....

Pár let jsem páchal elektroniku na prototypy vzduchových tryskových tkacích i jiných textilních strojů a ledasco strojního jsem pochytil...... Aktuální informace jsem lopotně vypátral z důvodu potřeby provozního servisu vzduchem odpružené duralo-magneziové vidle na bicykl. Nic levného a při zanedbání pravidelné údržby, čištění a přemazávání je vykotlaná jak stará vrba po dvou sezónách (6000km, půlka crosscountry). Pruží ale luxusně, na panelové cestě nebo kamenné říční navigaci čím rychleji, tím lépe, i jazyk možno vypláznout.....


Slávek OK2SLC
3. 01. 2021, 11:49:04


To OK1IN: Právě já nějak mám nedůvěru k těmto "speciálním" tukům na bázi lithia, PTFE apod. Když se podívám, čím např. maže SPID své rotátory, tak se jedná o nějaký "průhledný" mazací tuk. Tak buď to dělají kvůli ceně a nebo naopak ví přesně proč jej na tento účel používají.

To OK1FLY: Karle děkuji Ti za vyčerpávající odpověď, někam si to určitě uložím. V mém případě řeším repasi "uloženky" rotátoru SEVER 1, kde jsou na hlavním uložení dvě kluzná ložiska a to ocel/dural (nějaká slitina hliníku) a ocel/polyamid (silon). A to co píšeš ohledně bobtnání silonu jsem už kdysi zažil u portable stožáru, když jsem ocel/silon ložiska udělal docela natěsno, ale po namazání chodila velice dobře. Jenže za cca tři roky jsem po příjezdu na kopec zjistil, že nejsem ani schopen ten silonový kroužek z toho ocelového plechu normálně vyndat, natož s nimi nějak otáčet. Dodnes si pamatuji jak jsem ty silonové kroužky "obráběl" na kopci trafopájkou, abych ty ložiska alespoň nějak zprovoznil. Jinak v této souvislosti jsem se dozvěděl, že existuje nějaký tvz"lodní silon", který na bobtnání netrpí a nebo trpí v daleko menší míře a proto se používá na lodích, hlavně na těch pro slanou vodu.

Co se týká toho rotátoru SEVER 1, tak tam také zřejmě vzhledem k jeho stáří došlo také k nabobtnání toho spodního silonu, protože před rozebráním s ním šlo otáčet velice ztuha. Napřed jsem to přikládal degradací původního maziva se kterým se za těch cca 40 let bůhví co událo. Po rozebrání a kompletním vyčištění/odmaštění od původního maziva jsem to tedy celé namazal tzv. bílou vazelínou, ale moc se to tedy nezlepšilo, proto jsem zde vznesl dotaz. Nedomnívám se, že takto natěsno myšleno již z výroby, protože horní ocel/dural ložisko je volnější. Takže to nakonec vypadá tak, že budu shánět stavitelný výstružník, abych ten silon trošku doladil. Na tu K3 se zkusím poptat u nás v práci, snad budu mít štěstí. Ještě jednou dík a měj se.


OK1VPZ: a co A00?


Karel, OK1FLY
3. 01. 2021, 16:39:03

VPZ: A00 je richtig. Je to echt hustá, kašovitě matlavá, nízkoviskózní kolomaz nejstaršího původu na bázi vápenných dlouhovláknitých mýdel, jaké si kdysi vařili sedláci a povozníci samodomo. Drží se na povrchu jako ho*** košile a odolává i drsné povětrnosti. Je skvělá pro nejzatíženější pomaloběžné rázy namáhané uložení, typicky náboje loukoťových kol povozů a žebřiňáků, čepy náprav a řízení dnes již historických aut (škodovky až do Favorita). Vyrábí se stále pro sedláky, ti bez ní nedají ránu. Nicméně strojní díl musí být pro její efektivní použití zkonstruován. Uložení musí být volnější, aby byla šance, že se na mazané plochy vůbec dostane a pro mazání nutno vysochat do nitra ložisek mazací kanály s dobře přístupnou maznicí. Volnější uložení nutno častěji domazávat tlakově buď závitovou štauferkou nebo mazacím lisem, páč zase je rychleji vytlačována z ložiska ven, zejména u toho mocně zatíženého. U rotátoru může způsobit mírné zpomalení, protože rychloběžný převod na hřídeli motoru bude trochu víc zatížen nízkou viskozitou.

IN: Na vodní pumpy většiny veteránů, včetně škodovek, kdysi nikoliv A00, ale A02, která se už na trhu pravděpodobně nevyskytuje. (Možná A04, nejsem si jist pamětí). Ta ložiska totiž byla dvoudílná nekovová utěsněná mazivem a tlakem pružiny (původně obyčejný kartit/pertinax a tvrdá pryž, později modifikace). A02 byla hnědá vápenná krátkovláknitá a hodně hustá, nízkoviskózní (hustější než N1 nebo A4). Domazávat bylo nutno velmi často, snad každých 1000km jedna otáčka štauferky. Ta A00 by tam možná posloužila také dobře, ale nevím o žádné zkušenosti - kdo by se s tím hnusem tak často matlal do té štauferky.......

SLC: U polyamidů (silonů) se spojují dvě nectnosti: Jednak bobtnání a měknutí vlivem aromatických uhlovodíků (rozpouštědel), která obsahují některá maziva pro rozpuštění přídavných lubrikantů, typicky teflonu, který je sám o sobě také měkký. A jednak jsou hydroskopické, čili navlhavé, absorbují vzdušnou vlhkost která při dlouhodobé expozici prostupuje do hloubky hmoty. A logicky tím nabývají objemu, zmenšují se otvory a zvětšují obvody. U silonových ložisek určených k dlouhodobému vystavení drsnému povětří není jiné řešení, než zmíněné uložení v agrotolerancích, čili vůle 1% rozměru, nejde-li o život, klidně i víc.

Přestružit to dolní silonové ložisko u serseru je správná cesta, pak dobře opatlat vazelínou, aby k tomu moc vlhkost nemohla. A zde, pokud tam původně byla čisťoučká průsvitná až průhledná vazelína, jde o silikonové mazivo, pro tento účel také zcela vhodné. Na trhu vazelína LUKOSAN M11, M14 a M20, ale je poměrně drahá a nepotřebuješ kilo (za pětikilo). M14 je běžně v prodeji tuba 70g okolo stovky.
https://www.lucebni.cz/cs/lukosan-m/77-silikonova-vazelina-lukosan-m-14.html#/baleni-70_g


Mirek OK1DOM
3. 01. 2021, 20:30:55


Po zkušenostech s pomaloběžnými uloženími v Krkonoších (lyžařský vlek) jsem si oblíbil grafitovou vazelinu Mogul G3. Vyplnil jsem s ní prostor kolem ložiska, aby se tam nemohla držet voda. Běžná červená vazelina se vždy vyplavila, G3 zůstala.

Ještě jeden poznatek. Silikonový olej se nesmí smíchat s normálním. Před aplikací se vždy musí ložisko vyprat v benzínu, potom ještě v dalším odmašťovadle a až potom aplikovat silikonový olej. Jinak normální olej podpoří tvorbu křemíkových jehliček a vznikne účinná brusná pasta.
Připomenu ještě prastarou zkušenost, že olej se nesmí smíchat s vazelinou, jinak se ložisko hřeje.


Tom OK2PWY
3. 01. 2021, 22:13:27


SLC teflonová vazelina by se měla dát sehat i v lepších prodejnách s cyklo věcma jako spotřebák


Karel, OK1FLY
4. 01. 2021, 10:56:49


Kolomaznický dodatek:
MOGUL G3 je v základu vápenné mazivo cca K3, nasycené navíc práškovým grafitem. Takže výborné jak do vody, tak na pomaloběh a vysokou zátěž, jak už jsem uvedl a Mirek DOM si ověřil. V plastu ale grafit žádnou přidanou hodnotu nepřinese, spíš naopak, tam bych to nedával. A hrozně to špiní....

Lithná maziva jsou zpravidla průsvitná, měkká a pastelově barevná, červená, modrá, zelená, šedá a šedožlutá. Hnědá či černá záměrně ne, aby se zabránilo záměně s vápennými, grafitovými a dlouhovláknitou kolomazí třídy A00. Mažou skvěle styk kov/kov kluzně i valivě, jsou tepelně odolnější než vápenné, ale bohužel hydroskopické, s vodou mísitelné a vyplavitelné, jak Mirek také ověřil.

Bílou neprůsvitnou barvu mají zpravidla speciální nejmodernější hlinitá maziva, obecně výborná zejména na styčné plochy slitin hliníku a některé slinuté ložiskové kompozice smísené z práškových kovů, i na valivé tření, vodě také výborně odolávající, teplotně více stabilní než ta vápenná, spíše pomaloběžná, pro vysoké zatížení, výrobci různě vyladěná ke speciálním účelům (kilová pixla byla jako příslušenství TA-19). Jsou ale dost drahá, proto zpravidla speciální a dosud jsem neregistroval žádné doporučení pro plasty, ani žádné obecné charakteristiky neznám, nutno spolehnout na popis od výrobce maziva či mazaného dílu. Mísení s jakýmkoliv jiným druhem maziva bych se i zde vyvaroval, neboť sichr je sichr (případné vápenné či lithné soli jsou měkké viskózní, hliníkové nikoliv, ani v Humpolci...).
Bílé jsou také husté teplovodivé pasty na silikonové bázi (plnidlo oxyd zinečnatý = běloba zinková), které většinou ani mazivo nepřipomínají a záměna je nepravděpodobná.

Ale "zpravidla" není zákon a fantazie marketérů je nekonečná.....

Správná a důležitá je připomínka Mirka DOM k silikonovým mazivům, což jsem zapomněl zmínit. Silikon umí být i prevít. Silikonovými mazivy NELZE DOMAZÁVAT přes neznámé mazivo, ani opačně přemazávat jinou kolomazí!!! S výjimkou speciálně vyladěných syntetických olejů obecně platí, že při promísení s běžnými převodovými a motorovými oleji či vazelínami, zejména minerálními, na 100%, obsažený silikon (=křemík) pod vlivem tlaku i tepla v uložení změní skupenství a začne tvořit krystaly, čímž je z maziva brusná pasta! Takže v případě jakékoliv nejistoty o původním mazivu nejdřív vytřít důkladně pucvolí a ještě přetáhnout hadrem namočeným v isopropanolu, lihu nebo technickém benzínu - a nechat odpařit do sucha.

P.S.: i ta cowidiocie se lépe překonává namazaným.......


Karel, OK1FLY
6. 01. 2021, 15:07:34


Tak jsem konečně dopsal "něco o 'mazání' vrtáků, závitníků", obecně nástrojů. Neznám erudici případných čtenářů, a proto spáchám úvod do problému. Povídání pro kovoamatéry, zkušení fachmani ať raději dál nečtou, ti ví své. Zkušenosti jsou různé, protože žádné dva případy nejsou zcela identické. Všechno souvisí se vším a neumím to sdělit třemi větami, následuje poněkud širší pojednání.

Lubrikace při třískovém obrábění je celá samostatná technologická kapitola, přímo vědecká. Dopředu ale upozorňuji, že primární je kvalita nástroje, "ostrost" broušení, potažmo tvrdost břitu, povrch břitu, úhel i tvar břitu, a řezná rychlost ve vztahu k danému obráběnému materiálu. Konkrétně u běžných vrtáků se obecně brousí špička v úhlu 100° ±10°, čelní plocha ustupuje proti směru otáčení od hrany břitu o 3° ±2°, dobrá je podbroušená špička a konec protilehlého břitu. Obecně nástrojů univerzálních i speciálních, ručních i strojních, existuje nespočetné množství a již pouhý výběr toho vhodného může vyvolat bolení hlavy. Významné jsou i schopnosti použitého stroje, použitá metoda. A samozřejmě nezastupitelná je kompetence pracanta. U kovářů a zámečníků najdete voliče převodů na soustruhu, frézce, vrtačce, obrážečce (hoblíku) či strojní brusce pokryté pavučinami a vystačí si s dvěma - třemi základními nástroji, v ponku palici, pilníky a prázdné flašky od piva. U fachmana nástrojaře budou fest oleštěné voliče převodů, jak stále šaltuje, neboť zná, čte a chápe technologické pokyny konstruktéra uváděné ve výkresovém razítku a přiložených technologických pokynech, a samozřejmě má velký šifoner se spoustou roztodivných nástrojů hned vedle stroje. V ponku m.j. pečlivě opatrované umaštěné sešitky, kam si poznamenává své neocenitelné zkušenosti. CNC mašiny už mamlas zpravidla neobslouží, nicméně lajdák, ignorant a hňup se to naučit může. Proto si ty sofistikovanější samy v datech generovaných CADem načtou informace i o materiálu, předepsaných kvalitách povrchu, tolerancích a další fikanosti, sami si rozhodnou nejefektivnější postup při složitějším víceoperačním obrábění, které operace budou hrubovací a které finální, s důrazem na přesnost a kvalitu povrchu. Z databáze sami vyberou a zvolí vhodnou řeznou rychlost i posuv nástroje (úběr - sílu třísky), a sami zvolí z bohatých zásobníků nástrojů - případně si vyžádají doplnit doporučený nástroj do zásobníku. Nejchytřejší centra detekují a vyžadují i výměnu či broušení opotřebených nástrojů. Profese a chleba mladšího syna. A ještě se v každé sofistikované výrobě uplatňují specialisté - technologové. Ve vývojích jsou většinou zkušení machři, kteří znají základy od všeho a nestydí se ptát kvalifikovanějších. Litanie píšu proto, abych dostatečně zdůraznil, že je to problematika daleko přesahující kapacitu jedné lidské lebky (zejména té mojí).

IN: Kdysi se pohledné a dobře hrající polovodičové audionádobíčko víceméně nedalo za koruny koupit a hojně se bastlilo. Módní stříbrné knoflíky se fušovaly z hliníku na soustruhu. Na radu různých autorit mezi strojaři byla do bezvědomí propracována technologie na dokonalý profesionální povrch: břit nástroje s mikrorádiusem (lehce stržený velejemným brusem nebo smirkem), maximální otáčky, minimální posuv suportu, desetinková tříska a vydatný proud Okeny do řezu. Nebo lihu, ale Okena dávala lepší výsledek. Je to velmi dobře použitelné i pro vrtání a závitování, ale s mizerným nástrojem to nefunguje.

To "mazání" (vrtáku, závitníku) není samospasitelné a hlavně u strojního obrábění i tváření plní lubrikant současně víc úloh. Aby byl obrobený povrch pravidelný, hladký, lesklý a s požadovanou přesností, aby se obráběný materiál nedeformoval. Přispívá, aby se tříska, velmi významný prvek třískového obrábění, hladce oddělovala a odcházela pryč, neucpávala otvor (zejména slepé díry), nepříčila se mezi nástrojem a materiálem, nerozmazávala po nástroji a nemařila předchozí požadavky, usnadňuje i lámání třísky na menší části (dlouhá špona se nesnadno odklízí z pracovního prostoru, je nebezpečná ohledně možného zranění, namotaná na vřeteno nebo obrobek zapříčiní zmetek a umí i stroj zastavit). Lubrikant chladí současně nástroje, aby bylo možno pracovat výkonnou a efektivní rychlostí. Obecně při příliš velké třísce, rychlém strojním posunu nástroje, nebo přílišném tlaku rukou na vrták, nedejbože tupém nástroji dochází také k zahřívání a měknutí vrtaného materiálu a nestíhá-li tříska odcházet (souvislost i s tvarem / úhlem břitu), maže se na obrobené splochy (poškozuje je), materiál je spíše vytlačován (vyválcován) na okraj řezu (díry), na řezných hranách obrobku se tvoří výrazný nežádoucí, nevzhledný a ostrý vytlačený okraj ("grot"). Zvýšenou náchylnost k tomuto jevu logicky mají měké kujné kovy s dlouhou třískou, měď, hliník. Zkušenostmi a vědomostmi o vrtání kolen (pro korunu) ale bohužel nedisponuji.

Jak již uvedeno, kvalita nástroje je základ a zdánlivě paradoxně právě ty měkké kovy nic neodpouští. Při velkém počtu děr a závitů je práce daleko snadnější s nástroji dotovanými, nebo alespoň cementovanými kobaltem, také titanem - ale nejsou zrovna levné. Ve vysokootáčkových strojích s robustní lubrikací emulzí dávají dobré výsledky tvrdokovové nástroje, dříve nazývané vidiové. Jsou to zpravidla směsi karbidu wolframu a karbidu kobaltu zpracované technologiemi práškové metalugie (slinuté, spečené). Menší nástroje jsou monolitní, větší s břitovými destičkami. Břity jsou trvanlivé, nezadírají se. Jsou však drahé (monolitní citelně) a příliš křehké pro práci v rozvaklaných hobby strojích nebo ruční vrtačkou. Určitě se povede brzo nástroj / břit rozlomit.

U měkých kovů je kritické zejména řezání závitů, jak ruční, tak i strojní. Tříska ze závitu je velmi drobná, nahrnuje se v blízkosti řezu, tlačí se a štorcuje mezi materál a nástroj a nechce se jí pryč z díry nebo nástroje (očka). Snadno se i rozmázne přímo na opotřebovanějším břitu, utěsňuje řez, závitník se zadírá, nechce tam ani zpátky. Když ho zlomíte uvnitř, je konec, tvrdý zlomek nástroje ničím nevyvrtáte, ve snaze o sevření čímsi se dál tříští (vypálit laserem, zavařit a znovu, ale doma v garáži?). To se nedá nijak ošulit ani ukecat, jedině mazat a mazat, vyplavovat emulzí, možno zkusit i vyfukovat tlakovým vzduchem, ručně pomalu řezat, třeba se po každé otáčce zase půl otáčky vrátit, závitníkem vycouvat z díry, trpělivě a s citem. Strojní závitování dovoluje řádově vyšší rychlosti a produktivitu, ale vyžaduje strojní erudici, profi stroje, závitovací hlavy, kvalitní strojní závitníky. Kdo se tím alespoň částečně živí nepotřebuje moje povídačky a ví své. Tvrdší, křehké a krystalické slitiny, dural, mosaz, bronz, tím trpí výrazně méně - tříska se láme a odchází.

Ale i při správném řezu, nebo i střihu, na hranách vznikají okem sotva patrné ostré jehličky materiálu, samozřejmě nežádoucí, nebezpečné a zraňující. Stejný efekt často nastane i po zaříznutí tzv. samořezných šroubů, či šroubů do plechu, ponejvíce při menší než správné díře. (Zaříznutí trenek komplikuje život také, ale jinak.) Řemeslník, narozdíl od kutila, obrobek odjehlí, odgrotuje. Hrany strhne rukou větším vrtákem, záhlubníkem, pilníkem, brusným (obtahovacím) kamenem, smirkem, speciálním nástrojem odjehlovačem, nebo seškrábne "šábrem". Ošetřit okraj díry záhlubníkem usnadňuje i následné závitování, zejména u defektních děr.

Špičkové efektivity i kvality povrchů při minimálním opotřebení nástrojů se mimo jiné dosahuje při vysokých řezných rychlostech, kdy je vrstva materiálu molekulární tloušťky mechanickým třením tavena, nebo alespoň natavena, tříska oddělena a ihned ochlazena včetně nástroje. Proto ty proudy vodní emulze ("mlíka", "vody") hasičským proudem C a speciální nástroje k tomu účelu ještě obsahují uvnitř chladící kanálky, kterými je ta emulze tlakem proháněna skrz nástroj do řezu (cena takového nástroje běžně i pětimístná cifra).

Jakýkoliv obrobek, teda i vrtaný otvor, má-li být v zaručené kvalitě, dělá se postupně minimálně na dvakrát: na hrubo (hrubování) s ponecháním materiálu na dokončení, kdy požadujeme jen co nejefektivněji odebrat většinu materiálu. Potom na čisto (finál, finiš), kdy dosahujeme konečné přesnosti a kvality povrchu bez jakýchkoliv nežádoucích deformací a defektů. Pro ruční závitování do díry jsou rovnou dvoj a trojdílné sady závitníků. Strojní závitování se dělá na jeden průchod, ruční vnější závity také, i na ruční závit do plechu, tenkého materiálu, jsou jednoprůchodové maticové závitníky. Kvalitě však zpravidla prospěje po odstranění třísek (vyfouknout vzduchem) projet nástrojem tam a zpět ještě jednou. Pro účel těsnějšího normovaného uložení dílů Hx/hx (hřídel/otvor) se nechávají ještě nějaké setiny mm na výstružník u díry (a ty musí být nabroušeny pro danou vůli uložení!) a na brus u hřídele (tyče, čepu, kolíku). U hlubokých a slepých děr je vhodné běhen vrtání vrták vytahovat ven a vyklepávat (vyplachovat, odfukovat) nahromaděné třísky, případně vrtat horizontálně. Stejně tak při jejich závitování.

Kvalitní a rychlá práce samozřejmě vyžaduje stroj s pevně a přesně vedeným nástrojem (významný termín "tuhost konstrukce stroje") a co nejdokonalejší upnutí obrobku, pokud možno všechny operace na jedno upnutí, bez manipulace obrobkem. Při přesném vrtání můžeme být relativně úspěšní se slušnou (tuhou) stojanovou vrtačkou, má-li volbu alespoň pěti rychlostí (třeba přesunem řemenu na řemenici), přesné vedení vysouvání vřetene (to je u kategorie hobychčína zpravidla nesplnitelné) a máme k ní plochý strojní svěrák upevněný k vrtacímu stolu. Jinak je třeba počítat s výsledkem "jak se to povede".

Ruční vrtačky nejsou určené ke strojnímu obrábění jakékoliv standardní kvality nebo přesnosti, ale k montážním zámečnickým, stavebním, zemědělským a hoby účelům, prostě vytvořit ďouru na prostrčení něčeho, třeba šroubu. Ale na předvrtání díry pro zámečnický závit do tenšího plochého materiálu postačí také. Udělat čistou relativně přesnou a kulatou díru chce vhodný a ostrý vrták, jistou zručnost, pečlivost, pevnou ruku, spíš menší otáčky, správně mazat, a také moc netlačit, nespěchat. Závitovat úspěšně ruční vrtačkou se také dá, především do tenšího plochého materiálu kvalitním nástrojem, nejlépe maticovým, s použitím odzkoušeného řezného mazadla - lubrikantu, opatrně a zase to chce cit, zkušenost, fortel (a přísun ostrých závitníků...). Se speciálně broušenými vrtáky na strojní vrtání se strojním posuvem je ruční vrtání někdy svízelné, lépe se tomu vyhnout. Už u díry Ø10 i do tenkého materiálu, plechu, bude problém kulatá díra, protože to nejde udržet, aby vrták v otvoru nezačal kmitat a nevznikla díra víceúhelně šišatá. Taky se může "kousnout", zvláště u díry hlubší, a jde o zdraví. Táta blahé paměti vrtal na štaflích díry Ø13 do válcovaných úček 80mm starou pomalou, ale silnou kovovou vrtačkou ČKD. Nejde držet lehce ve dvou prstech. Kousla se, nějak to ubalancoval a nespadl, ale pravá ručka měsíc a půl v gypsu, následně rehabilitace, celkem problém.

Ti, co vydrželi dočíst až sem a vstřebat neumělý text, si už sami poradí s následujícím desaterem černého řemesla pro kovo-radioamatéry. Jeho základy začali psát už páni Mistři z Ringhoferky před 200 lety, a funguje to dodnes.

1) - Ostrý kvalitní nástroj s úhly v uvedených mezích. U vrtáku rozhoduje kvalita hrany břitu u obvodu vrtáku, jinak materiál válcuje a vytlačuje. Při tupé špičce se mu zase nechce do materiálu. Tupý závitník se spolehlivě zadře, očko potrhá závit až ukroutí výrobek. Pozor také, aby po předchozím vrtání nezůstala na břitu nebo ve spirále nástroje nalepená - natavená tříska. U hliníku a mědi nic neobvyklého.

2) - Otáčky volit podle zásady čím větší díra a tvrdší materiál (austenické nerezi, tepelně zušlechtěné hřídele...), tím nižší otáčky. Trojka vrták do hliníku 2500 toček i víc, desítka do nerez plocháče 600 a méně. Poslouží i el. regulace otáček. Mezihodnoty aproximací a zkušeností (strojaři mají tabulky, ale také přesné fyzikální vlastnosti materiálu, koeficienty nástroje, strojní posun do třísky...).

3) - Tlak na vrták (třísku) udržujeme takový, aby hladce odcházela tříska a nevznikaly vytlačené okraje kolem vrtaného otvoru (pokud se to podaří). Chce to také určitou rutinu. Opět. strojaři mají tabulky, ale......

4) - Při podezření na tupý vrták, není-li po ruce ostrý, raději nižší otáčky a vyšší tlak na silnější třísku pro nejlepší možnou díru. Tupý závitník bez milosti odložit. Obojí možno opakovaně ostřit, potřeba speciální brusky.

5) - Fialová horká špona nevadí, teplem tmavnoucí obrobek a fialový vrták ano - díra zmetkovitá, nástroj i obrobek změkne a je do šrotu.

6) - Pálící se lubrikant (mazání, emulze) na šponě nebo vrtáku nevadí, na materiálu a propálená dřevěná vrtací podložka ano. Zahoďte spálený vrtaný předmět, spálený vrták i ruce - všechno je na dvě věci.

7) - Na mazání i chlazení řezu je receptů mnoho. Mnoho také výrobců rychlořezných olejů do emulzí, k přímému mazání řezu, řezacích vazelín, past, tuhých lubrikantů. Široká speciální nabídka na problematické kovy (austenické oceli, litiny, barevné kovy, nástrojové oceli, nekovové materiály...). "Když jseš blbej, tak se zeptej" radil děda. Babička zase "líná huba, holý neštěstí". Takže doporučuji gůglit a zase gůglit u výrobců lubrikantů i nástrojů a využít případného online poradenství, nebo Emailu. Stejně jako u maziv. Poradí kvalifikovaně (ne tak prodejci) i co je dostupné v malém balení a co za to. Mnohde najdete na jejich WEBu i základní strojařskou abecedu a co, jak a čím obrábět. Problematika je tak široká, že se to nedá vyčerpávajícím způsobem popsat v jednom pojednání. Od věci není ani dotaz na specializovaných fórech, WEBech, je jich hafo.
https://www.mmspektrum.com/aktualni-vydani.html

Zkuste se poohlédnout po nějakém profesionálovi v okolí a vyškemrat "mlíko" nebo mazání, co a jak používají ve firmě. Větší PETka emulze vystačí na dva kutilské životy, větší lékovka mazání taky, v dílně kovoamatéra se neztratí. Není to zlozvyk z bolševismu, páč je to průmyslový velkoobchodní segment, balení převážně kýble, kanystry a sudy, v koloniálu, domácích potřebách ani železářství nekoupíte. Hora musí k Mohamedovi. Obráběcí rychlořezné oleje, které se míchají s deminerelizovanou (destilovanou) vodou 1:20-50 na obráběcí emulze, stojí litr pětikilo a nejmenší balení, které jsem já kdy viděl, byl 5l kanystřík. Z jednoho litru oleje namícháte velký sud, co s tím doma. Emulzi po důkladném protřepání PETky mažeme vydatně štětečkem na tempery, potajmu vytaženým dětem z penálu. Některé přímé speciální lubrikanty však jsou dostupné přes Eshopy i v přijatelných baleních - gůglit. Několik svých zkušeností a odkazů sem již dali i jiní zjevně erudovaní s rozsáhlou praxí. Potvrzují, že pro různé účely existují různá řešení, někdy i víc řešení a zkušenosti praktiků jsou také košaté. Snad jsem jenom nepřinesl poleno do kůrovcového lesa.

8) - Na ruční řezání závitů i ruční vrtání, i do měkých barevných kovů, výborně poslouží, světe div se, stolní rostlinný řepkový olej na smažení. Řepkový, ne jiný, zejména ne palmový do friťáku! I greenpissáci spokojeně vrní, Greta je šťastná a nešklebí se, je to přírodní, ekologické, levné, poměrně univerzální se slušným výsledkem.

U hliníku možno experimentovat také se špiritusem (Okenou), petrolejem, naftou. Není totiž hliník jako hliník, čistý je měký sajrajt pro elektrikáře. Strojaři používají tvrzený, legovaný malým a různým procentem Mg - hořčíku. Každá tvrdost se chová trošku jinak. Ale stejně se třísky samy lámou neochotně, až když se o něco zaháknou a přetrhnou, musí se jim věnovat pozornost aby neucpávaly vrtaný otvor. Pak je tu ještě dural, slitina s malým množstvím mědi a trošíčkou hořčíku i manganu. Ve srovnání s hliníkem nebe a dudy, pevná, tvrdá, pružná, krystalická nemazavá struktura, mnohem méně se zadírá. Obrábí se přijatelně dobře i běžnými postupy a lubrikanty pro oceli, alchymie není přímo nutná, avšak může výsledek ještě zlepšit. V případě hliníkových slitin používaných pro přesné tlakové lití, ve kterých bývá i zinek, nezbývá vůbec nic jiného, než pokus-omyl, pokud přesně nevíme složení a vlastnosti. Může to být od měkého hliníku až po ten dural, zkušenějším pomůže mechanický test kladivem, pilníkem, ohýbáním a zlomem.

Čistá měď je na obrábění větší prevít, než vodní kámen. Je "mazlavá", nelámavá, neuplatňuje se ani tak rozdíl v čistotě kovu, jako druh (broušení) a kvalita nástroje. Tříska vychází snadno od řezu, ale neláme se skoro vůbec, je poddajná a nekonečná, dokud jí nějaký pohyblivý díl stroje nepřetrhne, nutno ji mechanicky ručně (háčkem) nebo nějakým udělátkem odklízet z pracovního prostoru. Třísky při závitování jsou jemné, hromadí se v díře nebo očku, mažou se mezi nástroj a obráběnou plochu, dusí a zadírají nástroj. Destilovaný křišťálový opruz, pracant kleje, nabíhají mu žíly, oči se podlévají krví. MAZAT, MAZAT a zase MAZAT!!! Pozitivní efekt je pozorovatelný i s ředidlem na olejové barvy, přímo s čistým terpentýnem, petrolejem, naftou, nebojte se experimentovat. Nečekejte ale, že to bude s něčím úplně ideální a snadné.
Tato moudra většinu znali už Mistři prapradědové.

9) - Některé kvalitní lubrikanty na vrtání a řezání závitů jsem objevil i na maloobchodním trhu a úspěšně použil. Ještě ve zlatých devadesátých vyprodával překvapivě GMElectronic tuhý obráběcí a montážní lubrikant Boeing Boelube za marginální cenu. Je to parafinózní hmota, jako ve svíčkách, na první ohledání nevzbuzuje žádnou důvěru, ale mezi prsty krásně klouže. Za studena se drolí a drť docela ulpívá na materiálu i nástroji. Při ohřátí odhadem na 40°C už taje, např mírně ohřátý vrták (závitník zapalovačem) se hrásně zaboří a pokryje průhlednou taveninou. Funguje. Tříska učebnicová, nikam se neplete, závitník se nezadírá, snadno a plynule řeže. V nástrojích ale zůstává tříska nalepená a při delším řezu - větším nahromadění je žádoucí nástroj vycouvat a mechanicky očistit, nebo vyfoukat. Bohužel to zmizelo nejen z GME, ale z trhu obecně, ani Amazon už nemá.

https://www.amazon.com/Machining-Lubricant-70201-13-Container-Size/dp/B0049C78SW/ref=pd_lpo_469_img_2/137-3417042-3552107?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B0049C78SW&pd_rd_r=dc341432-8f0a-4691-889f-e514d70f7fcb&pd_rd_w=t0k6x&pd_rd_wg=S6Pmv&pf_rd_p=16b28406-aa34-451d-8a2e-b3930ada000c&pf_rd_r=KV9ASJT18CTZ14CHZCZ5&psc=1&refRID=KV9ASJT18CTZ14CHZCZ5

V Hornbachu jsem kdysi vyslídil v oddělení vercajků v zastrčeném regálku malé lahvičky 50ml s kapací špičkou, nápisem CONNEX Bohröl Schneidöl a obrázkem vrtáku i závitníku, cena přijatelná. Při ručním vrtání a závitování nejen ocelí, také barevných kovů, hliníku, mědi i plastů slušným nástrojem práci i kvalitu pozorovatelně vylepšuje a kovoamatéra zpravidla uspokojí. Mají ho tam dlouhodobě průběžně, jen dvakrát změnil podobu lahvičky. Dal bych odkaz, bohužel ho nemají v Eshopu a nutno se dostavit osobně, podavači u vercajku budou vědět. Pokud máte živnosťák a IČO, prodávají i za cowidiotního stanného práva.

Domnívám se, že i některé jiné kutilské hypergigamegasámošky budou něco podobného nabízet, ale není zcela jisté, že podavači vědí, která bije. Nutno pátrat v regálech.

10) - Při práci mažeme jen obrobek-výrobek a nástroj, sebe až po šichtě. Opatrnosti a pozornosti není nikdy příliš. Pokud stroj uchvátí kus nešikovného masa, volný cíp oděvu, rukáv, vlasy, zpravidla souboj vyhraje. Chybějící tělesné výčnělky dorostou jen plazům, člověku ne. Šálu namotanou na vřeteno nebo obrobek ještě nikdo nerozdýchal. Při upínání do sklíčidel NIKDY nepouštíme upínací kličku z ruky, neponecháváme ji zasunutou ve sklíčidle a pěstujeme reflex v odkládání stále na jedno místo v zorném poli a mimo pohyblivé části stroje. Kličku zapomenutou ve sklíčidle po spuštění stroje s 3000ot/min najdete buď zabořenou hluboko ve vlastním těle, nebo cizím těle, ve zdi, stropě anebo vůbec. Pozor na vhodné umělé osvětlení!! Některé světelné zdroje střídavě přímo napájené, nebo impulzně regulované bez dostatečné filtrace, stíhají při nulovém proudu zhasínat frekvencí až kilohertzů. Oko to ošálí a máme učebnicový stroboskop. V okolním hluku nemusíme běh stroje slyšet. Oko vidí stroj, nástroj či obrobek jako stojící, ruka podvědomě sáhne, krev stříká. Kdysi při živelném nahrazování žárovek (žhavé vlákno je setrvačné, nebliká) úspornými zářivkami nastala pandemie paci-fik. Odstraní to např. tři zářivky v jednom tělese napájeném třífázově. Každá trubice z jiné fáze.

Dík za trpělivost a snad to naprostým laikům usnadní orientaci v problému i konstruktérské snažení a vylepší výsledný produkt po mechanické stránce.
HOWG!