Vítejte na FT-SHMATE!

Co je FT-8 kromě masivní online hry pro více hráčů? A proč nemohou být některé pojmy známé ze světa her aplikovány na radioamatérský provoz?

Navrhuji zřídit síť serverů, která by simulovala chování ionosféry. Pro přístup do sítě by byla k dispozici jednoduchá klientská aplikace napříč platformami, s uživatelským rozhraním, které bylo přesně jako WSJT-X nebo podobné programy. Uživatelé by se mohli bezplatně zaregistrovat, přestože budou k dispozici i nákupy v aplikaci (více o tom níže).

Systém by nejprve simuloval 5 wattový KV vysílač a dipólovou anténu ve výšce 10 metrů nad zemí s průměrnou vodivostí. Když se uživatel přihlásí k serveru, algoritmus vypočítá pravděpodobnost, že bude slyšet v místech všech ostatních přihlášených uživatelů, pomocí VOACAP pro předpovědi šíření a při zohlednění umístění, výkonu, antén, SSN a A/K indexů atd. Kontakty by následně proběhly podle pravděpodobnosti vypočítané algoritmem. Pokud by jedna stanice volala více stanic, volající by byl vhodně zařazen do fronty podle síly signálu.

Vítejte v FT-SHMATE, dokonalém digitálním režimu! Provoz FT-SHMATE bude nerozeznatelný od staromódního FT-8. Začít je však mnohem snazší: nepotřebujete rádio, zvukovou kartu ani radioamatérskou licenci. Vše, co potřebujete, je počítač nebo dokonce smartphone. Kdokoli to dokáže! A vzhledem k přístuptnosti ARRL s ohledem na věci, jako je dálkový provoz na KV a jejich podpora pro digitální režimy, jsem si jist, že by souhlasili s tím, že umožní FT-SHMATE QSO počítat i za DXCC!

Zmínil jsem se o nákupech v aplikaci. Představuji si celou řadu příslušenství, které si můžete zakoupit, abyste vylepšili svůj zážitek z FT-SHMATE. Za několik set dolarů si můžete koupit 13 dB zvýšení síly signálu, což odpovídá zvýšení výkonu na 100 wattů. Za několik tisíc si můžete koupit ekvivalent signálu 1500 W. K dispozici je také vylepšení výšky a zisku antény za ceny, které jsou vysoce konkurenceschopné s náklady na fyzické věže a antény. Můžete si dokonce koupit klidné venkovské prostředí nebo přímořské místo za několik set tisíc. A ve světě FT-SHMATE neexistují žádná omezení antény!

To není všechno. Za 500 000 dolarů vám společnost FT-SHMATE zařídí na Bouvetův ostrov dvoutýdenní „DXpedici“. Vy a 10 přátel budete moci FT-SHMATE ovládat, jako byste byli na Bouvetu s opravdovou značkou 3Y0! Všechno bude jako fyzická DX expedice, kromě toho, že nedojde k problémům s motorem ani k problémům s počasím. Chcete vysílat ze Severní Koreje? Za odhadované náklady na úplatek ve výši 1 milionu dolarů pro Kim Jong Una to může umožnit FT-SHMATE.

Ale možná jste ten typ, který by raději zůstal doma a jen udělal vše, co uslyšíte. FT-SHMATE vás dostal. Protože všechny rádiové přenosy ve FT-SHMATE jsou virtuální, neexistují žádná otravná pravidla nebo předpisy. Pokud si to můžete dovolit, připravíme pro vás stanici s půl megawattem a obrovskými dipólovými poli pro přenos a také vzdáleným přijímacím místem s kilometry beveragů ve všech směrech.

Hmm, dvacítka by nyní měla být otevřená na VP6. Nejsou náhodou stále na FT8?
-
-
73,
Victor, 4X6GP
Rehovot, Izrael
Dříve K2VCO
CWops no. 5
http://www.qsl.net/k2vco/

(Text výše uvedeného článku byl převzat z webu www.ok1rr.com)