Tropo podmínky ve východním středomoří aneb nejen GSM DX-ing

Asi všichni už máme zkušenosti s tím, jak "často" se objevují mimořádné tropo podmínky pro šíření VKV v našem středoevropském regionu. Asi tak jednou za deset let se dokonce takové podmínky strefí do termínu nějakého většího podzimního VKV závodu - asi většina z nás si ještě pamatuje na UHF Contest 1986, UHF Contest 1995 a Marconi memorial Contest 2001.
Mnohem lépe jsou na tom obyvatelé přímořských zemí - mimořádné tropo podmínky nejsou tak vzácné,  jako  nad středoevropskou hornatou oblastí, takže například poměrně  "běžné" jsou tropo spojení mezi EA a G, mezi EA a PA a dokonce mezi EA8 a G. Do této kategorie  patří také VKV spojení mezi D44 a CT. Poslední podmínky tohoto typu se objevily během letošního Polního dne - stačí se podívat na deklarované výsledky stanic z PA a G.

Méně známé jsou mimořádné tropo condx v oblasti Středomoří, o kterých jsem již referovali během posledních týdnů. Během tohoto tropo otevření se podařilo uskutečnit celou řadu spojení na vzdálenost větší, než 2000 km a mezi nimi dokonce i několik QSO téměř na dosah od našich hranic - mezi HG a 9A na straně jedné a  4X na straně druhé. Neúspěchem prozatím bohužel skončily krátké testy OK1TEH a 4X1UN kdy se Matěj pokusil "natáhnout" trasu z Izraele až do Prahy pomocí kombinovaného šíření tropo a MS. Ne snad z toho důvodu, že by to nešlo, ale zkrátka proto, že protistanice nebyla na MS provoz náležitě vybavena - ani technicky, ani zkušenostmi, o SW pro MS provoz ani nemluvě. Přesto byly občasné MS odrazy od 4X1UN 25.července v Praze přijímány velmi pěkně a to navíc mimo jakýkoli termín meteoritického roje - pouze prostřednictvím kombinace tropo šíření nad východním středomořím a odrazů od sporadických meteorů.

Jen cca 10 dnů po tomto neúspěšném pokusu o kombinované MS + Tropo QSO jsme se ocitli na dovolené na východním pobřeží Kypru. Sice sebou nebereme VKV zařízení, protože na rozdíl od KV nestačí na těchto pásmech pro úspěšnou DX práci z okna vyhodit "kus drátu" a také letecká doprava i jen relativně malé VKV antény může být dost komplikovaná, ale jako VKV radioamatéři jsme si pochopitelně přece jen nenechali ujít alespoň pasivní sledování projevů mimořádných tropo condx.

A předpoklad dlouhodobého trvání mimořádných tropo condx v této oblasti  nás skutečně nezklamal. Každý den jsme byli schopni na svých mobilních telefonech indikovat signály mobilních GSM sítí ze stakilometrových vzdáleností. Pro ty z vás, kteří si neuvědomují mimořádnost tohoto jevu bych jen připomněl, že jde o digitální modulace v pásmu 900 a 1800 MHz, které pro indikaci příjmu potřebují odstup signál/šum přibližně jako v případě příjmu FM, sdělovací kanál je široký ne 10 kHz, jako u NBFM, ale stovky kHz a anténa v GSM telefonu je náhražková a její zisk je záporný... GSM základnové stanice mají přitom maximální vyzářený výkon desítky W.

Ve dnech 2 až 10.srpna jsme na Kypru se synem indikovali signály následujících GSM operátorů:

Operátor GSM Země aprox.QRB
CYTAGSM Kypr lokální
areeba Kypr lokální
Turkcell Turecko *) 210 km
Telsim GSM Turecko *) 210 km
ARIA Turecko 210 km
Vodafone GR Řecko 460 km
Cosmote Řecko 460 km
SYRIATEL Sýrie 100 km
94 Syria Sýrie 100 km
RL Cellis Libanon 145 km
RL LibanCell Libanon 145 km
CellCom Israel 240 km
IL Orange Israel 240 km
Vodafone EG Egypt 500 km
MobiNil Egypt 500 km
JOMobCom Jordánsko 290 km
Fastlink Jordánsko 290 km

Pozn. *) GSM sítě Turkcell a Telsim jsou v provozu také v severní, okupované části Kypru. V tomto případě se ale podle umístění přijímače a indikaci jména BTS jednalo bezpochyby o signály z kontinentálního Turecka, což dokládá i příjem tureckého operátora ARIA, který na okupované části Kypru není přítomen.

S výjimkou dvou lokálních kyperských operátorů pochopitelně nebylo možné se do uvedených přijímaných sítí přihlásit, ale to nebylo z důvodu síly signálu, ale kvůli zpoždění mezi vysílaným a přijímaným datovým packetem, který maximální vzdálenost komunikace mezi mobilním telefonem a základnovou stanicí GSM omezuje podle standardu GSM na přibližně 35km (nebo méně - podle nastavení BTS).

Nezdá-li se vám tento neobvyklý způsob ověřování DX podmínek šíření VKV dostatečně průkazný, uvědomte si, že odpovídá situaci, kdybyste ve Středních Čechách byli schopni indikovat signály GSM operátorů z Německa´, Rakouska, Slovenska a Polska současně.
 
Co z toho vyplývá? Udělat na dvoumetru spojení z OK, OE, či DL se stanicemi v OD5, 4X, ale třeba i v YK a SU (Sýrii a Egyptě) je možné nejen teoreticky, ale i prakticky. Stačí si najít dostatečně výkonnou, zkušenou, technicky vybavenou MS protistanici s fundovaným operátorem a vyčíhat si dobré tropo condx ve východním středomoří. A potom takové spojení už jen udělat. Není to snad nejlepší námět pro stanice, které jinak obvykle dělají jen MS expedice do severní Evropy? V oblasti východního středomoří je přece jen lepší počasí a VKV DX MS expedici během Perseid by bylo možné vhodně spojit s příjemnou dovolenou...

73! OK1VPZ

Příloha: tropo condx v oblasti východního Středomoří podle Hepburna v průběhu posledních 3 týdnů:

 

A nakonec ještě "pohled" do atmosférického vlnovodu, jak jej nad východním pobřežím Kypru vyfotografoval OK1TEH dne 9.8.2005: