OK2KKW - Marconi memorial Contest 2006 z Klínovce

Další reportáže z našich závodů najdete zde.

Letošní největší VKV telegrafní závod byl v našem klubu značně netradiční. Vzhledem k předčasnému příchodu zimy se naše contestové stanoviště stalo autem nedostupné - cesta se v zimě neudržuje a při kontrolní návštěvě se potvrdilo, že tudy cesta rozhodně nevede. A tak jsme se rozhodli, že vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí tento závod vzdáme.

Jenže... OK1TEH a OK1RK nehodlali hodit ručník do ringu a tak nás ostatní nechtěně postavili do situace, která se už nedala odmítnout - pojedeme na Klínovec! Bohužel, letošní předpověď počasí vypadala úplně jinak, než vloni. A tak přišel ke slovu nejjednodušší způsob, jak vyřešit nepříznivou předpověď - prostě ji ignorovat...

Takže jsme v pátek odpoledne přece jen vyjeli.  Silnice byla v celé šířce zasněžená už v Ostrově nad Ohří. Jak v takové psotě vyjedeme na letních pneumatikách s obytným přívěsem za zády na Klínovec? Nu kupodivu - díky 4x4 jsme vyjeli, takže poslední argument, abychom tento závod raději vzdali, bohužel zase nevyšel.

Hned v sobotu ráno jsme se dali do stavění antény - teplota byla cca - 4°C, sněžení, ostrý SZ vítr  cca 50km/h, místy půlmetrové závěje, místy jen pár cm sněhu.  Podmínky natolik kruté, že jsme vzali zavděk možnosti sestavit anténu i stožár v hale restaurace bývalého hotelu Klínovec  (zavřeného v r.1992) - místa vyhlášených VKV setkání druhé poloviny 80-tých let. (Pamatujete třeba na tuhle petici, kterou tam mnozí z nás podepsali? - více zde, zde, zde a zde.)

Protože počasí vypadalo hrozivě, použili jsme pro naši 10m dlouhou anténu podle designu OK1RI jen 8-mi metrový stožár. Sestavení contestového pracoviště bylo kvůli počasí trochu delší, než obvykle a protože závod vzhledem k posunu času začal také o hodinu dříve - "ready to go" jsme byli bohužel až asi o půl čtvrté. Ale ouha: při poslední kontrole HW se ukazuje, že PSV antény je asi 3 ! Rychlá kontrola celého zapojení prokázala, že problém není v ničem jiném, než v anténě. Máme v sílící vichřici znovu skládat stožár a hledat, v čem je vada? Řešení hádanky objevujeme vzápětí - je to rychle rostoucí námraza! Mírně se totiž otepluje - již není -5, ale "jen" -3°C. A námraza! Za hodinu má anténa PSV 5. Anténa? Pche! Anténa přece směruje, tahle koule ledu ale žádné směrové účinky nevykazuje. Výkon stahujeme na 100W. Vzdáme to? Padá tma a tak se rozhodujeme, že ráno je moudřejší večera. A jdeme na večeři. V karavanu ponecháváme OK1TEH, který si přece nedá tuhle možnost zavysílat si poprvé v životě z Klínovce, nikým vzít.

O dvěstě metrů níže na Božím daru je ale počasí jiné. Obleva! Tenhle závod vyhraje ten, kdo v tomhle závodě není na Klínovci! Po návratu z večeře je PSV antény větší, než 10! Reflektometrická ochrana limituje výkon PA na pouhé 4W! Anténa v té chvíli váží jistě desítky kg. Sněžení se mění na déšť. Jsou -2°C. Ale anténa zatím odolává. Složit ji? Kdepak, boční zatížení by anténu jistě zlomilo - a tak jdeme spát. Ráno ten šrot sesbíráme a pojedeme domů.

V 7 hodin ráno teplota překonala bod mrazu. Anténa je kupodivu stále celá. Námraza postupně opadává a za chvíli je už PSV antény celkem normální. A hlavně - začíná to být zase anténa, která směruje! Ovšem problém tu je - vítr sílí a za chvíli už není možné anténou otočit, protože by se při bočním větru zlomila. A tak ji necháváme na západ.  Ale dejme raději slovo operátorovi, jak to viděl on:


Jelikož jsme v silném větru postavili zařízení až asi 2 hodiny po začátku závodu, většina týmu se rozhodla, že se odebere do hospody na Božím Daru a na mně tak zůstalo to "pípání". První spojení jsem tedy dělal tedy až v 16:19 UTC s výkonem kolem 200W do již silně omrzlé antény. Další problém navíc nastal s telegrafní pastičkou, které se při přepravě "mechanicky" zdeformovala (no prostě se po** :-) + kabel k propojení mezi počítačem a FTéčkem se válel někde doma na dně tašky. A co příjem? FT847 měla plné kecky od rušení FM vysílačů, které byly asi jenom 80m od antény, takže interní předzesilovač šlo použít jenom ve směru 270 a 90 stupňů. No vzhledem k asi 60km/h větru a silné námraze byla anténa stejně fixně na západ až do nedělního rána.

Za dvě hodiny bylo v logu jenom 30 qso, skoro jako na 23cm ze Spáleniště... A PSV šlo pořád nahoru a nahoru. První delší spojení byl ON4TX, který přišel na výzvu krátce po 19z. QRB 608km... Výhoda byla, že šlo ještě pořád jet na výzvu s cca 100W, ačkoli už jsem toho moc neslyšel.. Tak za hodinu už bylo všechno jinak. PSV se vyšplhalo až kamsi nad 10, PA už odmítal vysílat i s minimálním výkonem a holá FT847 omezovala výkon na cca 15W. O půlnoci se už dalo vysílat maximálně se 4W... Nadešel čas si dát pauzu a zkusit nainstalovat jinou pastičku a kabely k počítači. Venku se zatím děly věci, vichřice, námraza, zadní část antény vypadala, jako by na ní někdo seděl, za oknem víří sněhové vločky... prostě parádní contestové počasí.  Měl jsem dvě možnosti. Buď se na to vykašlat a jít spát do nevytopeného hotelu, nebo zůstat ve vyhřátém karavanu. Jelikož z karavanu do baráku to bylo asi 200m chůze ve vichřici, nakonec jsem zvolil druhou možnost hi. Ještě jsem zapomněl napsat, že když byli kluci večer v hospodě, tak poslali SMS, že prý o 200m níže svítí slunko a místo sněhu pršelo a že prý v neděli přijde obleva i na Klínovec, bude dobré PSV a bude to v pohodě.

Před spaním, ještě s cca 4W a anténou, který spíš připomínala vysílaní na kouli ledu, čí spíše na KV "anténu" typu kus drátu, se mi stala zajímavá věc: někde kolem .120 slyším OK1KFB někoho volat. A hle ze šumu se vynoří v síle asi 539 SK5EW z JO79. Leč přestože jsem ho volal asi 15minut, mých 4W bylo bohužel málo. Zajímavé bylo také porovnání účinku mých QRPP na stanice z východu. S OK2KJT jsem udělal spojení na první zavolání, naproti tomu na OM0Č, kteří byli zhruba stejně silní, to bylo opravdu málo. A ne jenom moje QRP, marně je také volalo několik DL stanic. Naproti tomu jiná OM stanice z KN08 mě slyšela, bohužel qso jsme opět nedokončili. V 01Z usínám s nadějí, že v 6 ráno to už bude snad s námrazou lepší.

05:18Z. Venku to vypadá pořád stejně až na to, že přestal padat sníh a vystřídal jej vodorovný krušnohorský déšť. PSV pořad stejné jako o půlnoci, ale anténa je kupodivu stále celá. Potěšilo aspoň QRP qso s S53O a OM5M. V 06Z začíná opravdu mírné oteplení a námraza pomalu ale jistě začíná tát. A hlavně PSV se zlepšuje. V té chvíli je v logu asi něco kolem 110qso. Každou chvilku lezu z karavanu a snažím se setřást z antény námrazu. Námraza padá hlavně z kotev, antény se bohužel stále drží. Nicméně za další 2 hodiny deště už je námraza pryč. Místo ní zůstávají prvky (hlavně kolem zářiče, jak také jinak... ) ohnuté do různých úhlů. A je to hned znát, páč hned prvních 5minut po zapnutí PA (kvůli PSV tak max 300W) přichází na výzvu několik ON a PA stanic, dokonce i F6DWG/p z JN19 >750km. Dopoledne vítr na chvíli trochu zeslábnul, takže jsem si dovolil nejrychleji jak to jenom šlo, anténu otočit také směrem do OM/9A. Podmínky ale opravdu velmi průměrné. Chvíli mě volal nějaký YU1 a YO2, bohužel až do konce závodu jsem už žádného "jogurta" nedělal. Také aktivita v 9A spíše podprůměrná. Volá mě zase nějaký další DL, podle databáze očekávám, že to bude asi JN57, dostávám ale lokátor JN84PT! Nakonec je to T9/DL1MGZ. První lepší DX. Stejně tak pěkné qso s IK5ZWU/6 na vzdálenost cca 760km, ale to bylo ± všechno.

Mezitím už přichází David, OK1RK, kterému předávám otěže. Stav QSO je cca 190. To je bída... Podmínky, hlavně směrem na západ se ale trochu zlepšují a přichází šňůry pěkných 450km Němců z oblastí JO30, JO31. Konečně jde vidět, že jsme na Klínovci :-) Ale ztracená spojení už nikdo nedohoní. Také počasí si nedává pokoj. Vítr stále sílí až to vypadá, že nás to odfoukne i s karavanem, který potom až do konce závodu skáče jako na rozbouřeném moři ;-)  Chvílemi to dokonce vypadá, jako by se měla prolomit boční stěna... Ale stále vysíláme. Rate se drží kolem 45qso za hodinu, což není špatné. Hodinu před koncem děláme i M1A (speciální značka G0KPW). Také nám potom dává body M0ITY. Díky! Prozatím ODX 825km. No a těsně před koncem děláme i G0JJG 858km, náš konečný ODX. Nutno dodat, že poslední závodní hodina byla opravdu psycho, jelikož byl problém se ve vichřici charakteru orkánu vůbec venku pohybovat. Vzpřímeně a po dvou to nejde ani náhodou... A zatímco David vysílá, 30min před koncem závodu oknem pozoruji, že ten západní kolík z té země stále více a více vylézá. Rychle utíkám pro sekyru sjednat nápravu a na místě zjišťuji, že  ještě asi tak 5min a bylo by vymalováno ;-)) Závod končíme pod hranicí 300 qso a kolem 82000 bodů. Myslím ale, že vzhledem k prožitému počasí a díky námraze prakticky ztracených 16 hodin to zas tak špatný výsledek není, i když ve výsledkové listině to bude vypadat pochopitelně jinak. Ovšem velká škoda je, že závod nebyl o jeden, dva dny později. (Už v pondělí večer se pásmo otevřelo a od krbu z Prahy jsem dělal na 2m přes 45xG...).

Ale zpět na kopec - ještě se ale musí vyřešit, jak sundat anténu: naštěstí místo třetího kolíku je anténa přidělaná ocelovým lankem s PE izolací ke kolu auta (což je klika, protože v ruce by ji při skládání nikdo neudržel), takže se dá pomalu za přítomnosti všech dostupných lidí ve větru teď už asi 110km/h stáhnout bez její destrukce, no jsme prostě machři, že jo :-)

73 de Matěj, OK1TEH

PS: Ještě poznámka k rušení. Přes stížnosti ostatních si nemohu stěžovat ani na OL8R, OL1F, či OL4A, zato Martin OK1BYR rušil chvílemi celkem vydatně, co to ale bylo v porovnání s megarušiči OL7C a DL1ARJ/p!!! Zvláště OL7C, přestože mají k dispozici transvertor Sitno s krystalovými filtry (mimochodem před Polním dnem jsme toto zařízení měli u nás v Praze na stole a celé 3 dny jsme jim ho vychytávali, aby fungovalo k naprosté spokojenosti), jeli zase na něco jiného, signál bručel, kliksal, prasil cca ±100kHz, přitom udělali jen cca 200qso, no hlavně že to těm drzým KKW zase mohli ukázat... Doufám, že v 2.subru se věci u OL7C definitivně změní, jinak to už bude opravdu "vážné". Do problému rušení OL7C jsme investovali spoustu času a peněz a pokud je cílem tohoto kolektivu namísto spolupráce směřující k potlačení vzájemného rušení jen konfrontace a snaha nás zahnat cíleně mizerným signálem, bude zle...



Závod skončil. Vichřice v té době již v poryvech překonává 100km/h. V horším počasí jsme asi ještě nikdy závod nejeli. Téměř zázrakem se nám daří složit anténu, aniž by se ve větru zlámala. Jsme ovšem kompletně promočení, což umocňuje těch zbylých asi 20 cm sněhu, který se mezitím změnil  ve vodovou břečku, které máme plné boty. Letošní contestová sezóna tak definitivně končí. Výsledek našeho účinkování z vrcholu Klínovce jsme si představovali jinak, ale matka Příroda si to bohužel nepřála. Snad nám to vyjde někdy příště. Ostatně - pokud by se letošní závod konal jen o pouhé dva dny později, klaplo by to perfektně, protože po přechodu fronty se otevřely pěkné tropo podmínky do Velké Británie...

Zanechme bědování nad nepodařeným výsledkem. Je to za námi. Nic jsme nezničili a všichni jsme se vrátili domů!

 A tak na závěr už jen sumární contestový report a mapka spojení.  A na slyšenou na VKV v roce 2007.

73 de vpz

PS:  Před odjezdem jsem si během balení udělal ještě obrázek. Bohužel vítr na něm vidět není...