Perseids 2012
CZ EN
PŘEDPOKLAD MS aktivity na 144 MHz pro očekávané maximum meteoritického roje: SRPEN 2012

Srpen znamená návrat jednoho z nejvíce známých meteoritických rojů - Perseid. Ačkoli toto maximum bylo v minulých letech označeno jako nepříliš stabilní (např. v roce 2009) to byl jen takové běžné maximum s počtem ZHR (počet neteorů, které mohou být za hodinu sledovány prostým okem za předpokladu hvězdnaté oblohy) okolo 100 za hodinu. Podobné maximum se dá očekávat i v roce 2012. Podle IMO je maximu očekáváno 12.srpna mezi 12 a 14.30 UT a mělo by rovněž dosáhnout četnosti okolo 100 meteorů za hodinu a nečeká se, že by mohlo kolidovat s jinými meteoritickými stopami.
Vezměte ale prosím v úvahu, že pozorování IMO předpovídají období maxima tradičně jako velmi široké, a to 12.srpna  od 07h UT do 19.30h UT.


Ovšem některé menší meteotirické roje jsou v srpnu také aktivní, jsou to:
κ-Cygnids, Aurigids a  γ-Leonids, které přicházejí během dne a jsou z těchto rojů nejvýznačnějsí.
Nicméně, nezapomeňte také na velkou pomoc sporadických meteorů, protože jejich aktivita je v průběhu roku v srpnu téměř maximální


Několik tipů, týkající se Perseid:
Radiant Perseid je cirkumpolární (to znamená, že Perseidy jsou viditelné nad horizontem během celého dne pro každého pozorovatele, který během jejich maxima se nachází na zeměpisné šířce alespoň 32°.

Pro pozorovatele ze střední Evropy (například z JN59 a okolí) je radiant relativně nízko nad obzorem v pozdním odpoledni a podvečeru  (15-18 UT) a spíše výše nad obzorem nad ránem (03-06 UT). Optimální výška radiantu nad horizontem pro nejlepší účinnost radiových odrazů bývá mezi  21 UT a 01 UT, a mezi 08 UT a 12 UT.

Pro středoevropského pozorovatele, který je zmíněn výše, je relativní pozice radiantu výhodou pro ranní spojení ve směru SV/JZ a pro SZ/JV směry během noci. Nejlepší geometrická účinnost v závislosti na času je možno pro období Perseid  shrnout takto:

Směry radiových spojení versus čas (UT) pro nejlepší účinnost:

S / J: 8 - 11 a 23 – 02

SV / JZ: 8 - 13

V / Z: 10 – 13 a 20 – 23

SZ / JV: 20 – 02

Takový výpočet je platný pro pozorovatele ze střední Evropy, jak je zmíněno. Pokud je místo pozorování významně z této oblasti posunuto jinam, změní to časování pro nejlepší účinnost spojení, takže tato tabulka by měla být použita jen pro přibližné zhodnocení (i když je víceméně funkční pro většinu Evropy). Ověřte si své skutečné optimální směrování v závislosti na čase pomocí použití vhodného výpočtu, jako je např. software Virgo od OH5IY a podobně. Vezměte také v úvahu, že výše uvedený výpočet pro účinnost se více přibližuje podkritickým meteoritickým stopám (které produkují krátké "pingy"), zatímco pro nadkritiké stopy (které vyvolávají delší "bursty") není geometrie poloha radiantu vzhledem k pozici obou stanic tak důležitá.

Pro pozorovatele radiových MS odrazů jsou (teoretické) časy maxim pro nadcházející meteoritické roje (v UT) pro srpen 2012 následující:

Perseidy
Akrivní: 17 července až 24 srpna
Maximum: 12.srpna okolo 12h UT (λsol= 140°0)
Očekávaná nejvyšší četnost (ZHR): (100 meteorů /h.)

Volný překlad OK1VPZ ze zdroje http://www.mmmonvhf.de/ms.php

Pozorování MS podmínek v reálném čase:
 http://www.rmob.org/pages/liveradiometeorpage.php

PREVIEW of 144 MHz-Activities for the upcomming METEOR-Showers
UPCOMING METEOR SHOWER: AUGUST 2012


August marks the return of one of the most popular meteor showers: the Perseids. Although this shower has proven to be very dynamic in recent years (as in 2009, for example), only the “normal” peak, with ZHR around 100 hr-1, is expected to occur this year. According to IMO, the maximum in 2012 is expected to occur on August 12, between 12h and 14h30m UT, with peak having ZHR = 100 hr-1. No encounters with other trails are expected this year.
Please note that recent IMO observations found that timing of “traditional” broad maximum varied between λsol=139°8 to 140°3, equivalent to 2012 August 12, 07h UT to 19h30m UT.


Of course, some minor showers will also be active in August, κ-Cygnids, Aurigids and daylight γ-Leonids being the most significant.
Last but not least, don’t forget the great help given by Sporadic Meteors: their rates are very close to annual
maximum in August.

Some tips about Perseids:
The Perseids Radiant is circumpolar (that means, is above horizon the entire day) for every observer northern of about 32°N latitude during shower activity.

For a Central Europe observer (say, in JN59 square and surroundings) the radiant is relatively low above horizon in late afternoon/early evening (15-18 UT) and rather high above horizon in early morning (03-06 UT). Optimal height of radiant above horizon for best radio efficiency can be found between 21 UT and 01 UT, and between 08 UT and 12 UT.

For the Central Europe observer mentioned above, the relative radiant position favors the radio paths in NE/SW direction in morning and early afternoon hours, and NW/SE direction during night hours. Best geometric efficiency direction Vs. Time around Perseids maximum can thus be summarized as follows:

Direction of radio path vs. Time for best efficiency (UT):

N /S: 8 - 11 and 23 – 02

NE /SW: 8 - 13
 
E /W: 10 – 13 and 20 – 23

NW/SE: 20 – 02

This calculation is valid for the center Europe observer as mentioned. Moving significantly away from that area will somewhat change the times for best efficiency, so this table should be used only for an approximate evaluation (although somehow valid for most Europe). Check your actual directions for best efficiency Vs. Time for your area, using tools like Virgo, OH5IY soft and so on. Please note that the above calculated efficiency applies better on Underdense trails ( that produce Pings), while Overdense trails ( that produce longer Bursts) are somewhat less dependent by geometry (radiant position with respect to direction of radio path).


For Radio Observers, the (Theoretical) UT peaks for upcoming showers in August 2012 are as follows:

Perseids
Active: July 17 – August 24
Maximum: August 12, 12h UT (λsol= 140°0)
ZHR: HIGH (100 hr-1)

Copy from http://www.mmmonvhf.de/ms.php

On-line observation of MS condx:
 http://www.rmob.org/pages/liveradiometeorpage.php