Další, snad trochu neočekávaný zdroj obtížného rušení v pásmu 2m?

Asi všichni VKV radioamatéři v OK znají jev, kterému se obecně říká "elektrický déšť". Tedy situaci, kdy, především v letním období, během závodu přijde dešťová přeháňka, která způsobí po celém pásmu silné QRN - tedy stav, kdy z přijímače se ozývá syčení a praskot o intenzitě až S9+, což samozřejmě dokáže spolehlivě zlikvidovat příjem všech slabších stanic.

Uvážliví operátoři si v tom čase dávají kafe, cigárko, či pivo a než by u protistanic působili jako aligátoři (velká huba, malé uši) počkají těch obvykle cca 10 minut, až čelo dešťové přeháňky, nesoucí kapičky vody se značným nábojem statické elektřiny, přejde a umožní jim tak pokračovat v závodě.

Ti přemýšlivější ví, že tento jev způsobují kapičky vody, jenž nesou elektrostatický náboj, který se po dopadu na vodivé prvky antény (a zejména dipól Yagi antény) vybije do uzemněné antény. Tento výboj je reprezentován mikroskopickým přeskokem elektrostaticky vysokého napětí. Nu a protože každý elektrostatický výboj je impuls, který podle teorie pana Fouriera lze rozložit na teoreticky nekonečnou řadu harmonických kmitočtů, jenž pochopitelně překrývají i všechna spodní VKV pásma, je výsledkem ono QRN až do pásma 70cm.

Ti ještě přemýšlivější ale také vědí, že proti "elektrickému dešti" lze anténu do jisté míry odstínit, a že například kratší Yagi anténa umístěná níže na stožáru pod větším anténním systémem, umístěným nad ním, není tímto QRN tak silně postižena a pokud je ta níže umístěná anténa vybavena skládaným dipólem namísto otevřeného dipólu, je projev tohoto druhu rušení ještě slabší.

Tolik projevy na přijímací straně contestového zařízení. Potom ovšem déšť přejde a obnoví se plný contestový provoz. Nejbližší multibeamingové kW stanice opět spustí svůj kolovrátek volání CQ Contest a celková úroveň prskanců, spletrů a šumu na pásmu opět vrátí operátora do chmurné reality VKV contestového provozu v OK.

Mohou mít tyto jevy nějakou souvislost?

Kupodivu ano. Pokud je na straně QRO stanice použita anténa Yagi s neskládaným jednoduchým dipólem (např. antény DK7ZB, M2, a.j.) do které tato stanice "valí" VF výkon stovek Wattů až kilowattu, nejenže není vyloučeno, ale dokonce je velmi pravděpodobné (byť autor tohoto článku dosud neměl možnost udělat měření, které by to nezpochybnitelně prokázalo), že díky tomu, že moderní 2m antény jsou kmitočtově poměrně úzké (a mají tak relativně vysoké provozní Q) a že neskládaný dipól je na svých koncích dosti ostrý, vnikne na koncích dipólu tak vysoké VF napětí (je tam vysoká impedance), že velký gradient napětí vůči okolnímu vlhkému vzduchu může vyvolat doutnavý korónový výboj (zejména pokud je vzduch vlhký po dešti, nebo v případě mrholení, či mlhy), který se zapaluje a zhasíná v rytmu SSB modulace, nebo telegrafních značek. Že nejde o opožděného apríla vám potvrdí každý KV operátor, který ví, že na konci vyladěného KV vertikálu, nebo dokonce invertovaného véčka lze korónový výboj (který je vlastně inverzí tzv. "Eliášova ohně") vyvolat poměrně snadno. Ostatně podívejte se sami:  odkaz, odkaz, odkaz, odkaz.

Co to vyvolá na straně přijímače konkurenční stanice, vzdálené jednotky až desítky km, asi není nutné zvlášť popisovat. Koronový, tedy jiskrový výboj na anténě je podle fyzikálních zákovů kmitočtově omezen jen provozním Q laděného obvodu (tedy antény) a spolehlivě proto překryje celé dvoumetrové pásmo. Protože SSB, či telegrafní provoz má charakter amplitudové modulace, koronový výboj na anténě pokrývá celé pásmo šumem a prskanci v rytmu modulace QRO stanice a v extrémním případě může tento druh psychické tortury u operátora rušené stanice vyvolat srdeční infarkt...

Jak s tímto fenoménem naložit? Jako u ostatních druhů rušení mezi blízkými stanicemi (viz např. článek tady) i tady musí rušící stanice k problému přistoupit zodpovědně a do řešení zapojit své nejlepší technické mozky. Především je vhodné mít v blízkosti cca 1km kamaráda s přijímačem a jednoduchou anténou, který je schopen váš signál s plnou (!) zodpovědností a znalostí věci posoudit a to i při různých úrovních výstupního výkonu. Další indikací toho, že tento jev nastává, bude zhoršené SWR vysílací antény při nejvyšším výkonu oproti měření přizpůsobení při výkonu například polovičním, či třetinovém. Koronový výboj totiž anténu rozladí k nižším kmitočtům (koronový výboj způsobí elektrické "prodloužení" dipólu) a to se na SWR antény při plném výkonu musí projevit jeho zhoršením. Dalším způsobem řešení je omezit výkon na svorkách antény (tedy pro QRO PA pokud možno nepoužívat single Yagi antény) a používat u antén skládané, namísto jednoduchých dipólů (např. antény YU7EF, DJ9BV a.j.).

Ptáte se, jaký maximální výkon můžete přivést na svorky single Yagi antény, aby k uvedenému jevu nedošlo? Nevím! Vím však, že bude záležet na konstrukci antény (anténa s jednoduchým dipólem určitě "vydrží" menší VF výkon, než anténa se skládaným dipólem), bude záležet na designu antény (čím úzkopásmovější, tím hůře) a pochopitelně na vlhkosti vzduchu... Proto vám žádné exaktní údaje nedám. Na základě praktických zkušeností se však zdá, že výkon 500W do jedné antény by snad ještě neměl způsobovat vážné potíže, naopak výkon blížící se 1kW již může být u některých antén ve vlhkém počasí velice problematický. Zdálo by se tedy, že většina OK VKV stanic se uvedeného fenoménu bát nemusí. Ale víte, kolik je v OK soutěžních stanic, které mají kW+ QRO PA?

Pokud si tento článek přečte někdo, komu jsou koronové VF výboje profesí, určitě bude zajímavé se dozvědět více a to včetně praktických měření. Dokud takový odborný materiál OK VKV radioamatéři nemají, snad alespoň přišla vhod tato "populárně vědecká" informace, že něco takového může existovat a ti, jimž záleží na tom, aby nejen dosáhli ve VKV závodu slušného umístění, ale také aby se svým sousedům ještě někdy mohli podívat do očí, si snad s vědomím potenciální existence takového problému dají pozor, aby v příštím VHF Contestu neprovozovali všem navzdory, nebo dokonce všem naschvál (!) širokopásmovou "jiskrovou telegrafii"...

73 OK1VPZ

PS: a nemyslete si, že QRO korona musí hořet jen na radioamatérských anténách. Zejména pokud budete vedle nějakého FM Radio QRO vysílače na kopci, můžete na 2m během deštivého počasí, také zažít "hezké věci"...