Digitální teploměr podle OK1DXQ

 OK1AHO mi nedávno napsal (m.j.):


Tak jsem testoval nové chlazení 70cm PA přes měděnou desku 60 mm x 5 a dostal jsem se zhruba na číslo, které udává výrobce pro daný tranzistor, t.j. 1,43 W/st.C. Mně to vyšlo ještě lépe - cca 1,62 W/st.C. Mohu samozřejmě jen měřit teplotu na povrchu tranzistoru (proto také ten lepší výsledek) ale naměřil jsem 63,5 st.C při příkonu 224 W a výkonu na zátěži 105 W po 10-ti minutách trvalého provozu v AB třídě a klid. proudu 2x 0,4 A a 28 V 8A při zátěži. Bok Al radiátoru měl trvale 42,6 st. C. Tak jsem rád, že ta mravenčí práce byla účelná.

Zkoušel jsem přitom také nové 1-Wire Digital Thermom. z GMu od výrobce Maxim typu DS18B20, které mají za 55 Kč. Všechy tři koupené kusy nemají větší toleranci než 0,1 st. C a kupodivu nejsou vůbec citlivé na velmi silné VF. pole na povrchu tranzistoru ani nalepené přímo na beryliovou keramiku, což mne šokovalo. Mají rozsah -55 až 125 st. C.

http://www.gme.cz/teplotni-cidla-s-cislicovym-vystupem/ds18b20-p530-067/

Autorem programu a zapojení je mladší kolega z OK1KKL, Martin OK1DXQ. Jednočipové počítače jsou prostě jeho parketa a dává je snad úplně všude, kde to jen trochu jde. Ale tady je to nutné , ten "jednodrátový dig.teploměr" je prostě fantastický. Jednoduchý, přesný, odolný,dokonale lineání a hlavně levný. Můžeš si také naměřené hodnoty bez ručního zapisování třeba ihned zakládat a zpracovat do grafu a zapojit třeba několik čidel na jeden displej. Pokud bude zájem, mohu zprostředkovat autorem "naprogramovaný" mikropočítač PIC16F84A-04I/P ( prodává je GM za 75 Kč ) v prov. DIL18, mohu zkusit zajistit i tišták, na kterém je asi jen 10 součástek včetně displejů, vše potřebné "umí" jen ten PIC. Já jsem také kdysi programoval ale už léta né, ten vývoj jde moc rychle a chce to především mladý mozek.

=====================================================================

Protože jsem projevil zájem o tento teploměr (včetně možnosti tuto konstrukci publikovat na webu OK2KKW), dostal jsem zanedlouho další email:

Ahoj, posím ti schéma + fotodokumentaci k tomu teploměru. Tišťák je v Eaglu Version 4.09r2. Schema je trochu vyšeptalé, ale snad stačí. Segmentovky jsou červené SA10-21EWA s nulovým odporem v katodě. Na červenej displej to stačí, ale na zelenej by už asi bylo málo proudu (5V přechod + 2xLED je na zelenej asi už málo). U tohoto displeje se skládá segment ze dvou LED v serii. Na symbol stupně Celsia vyhoví jákýkoliv display odpovídájící barvě a rozměru + příslušné odpory.

=====================================================================

Tolik z emailu OK1AHO. Pokud vás tato konstrukce zajímá, jistě vám pomůže zajistit potřebné komponenty. Opakuji důležité zjištění - měření teploty tímto způsobem podle zjištění chlapců z Turnova neovlivňuje silné VF pole. A to je velice pozitivní,  protože správné měření teploty (a s tím související dostatečné chlazení) je u polovodičových PA podmínkou jejich úspěšného používání.

ok1vpz

BTW: pro později narozené - OK1AHO není na VKV pásmech žádný nováček, zkuste se podívat do výsledkových listin VKV závodů z 60 let 20.století...