OK1TEH - 1. subregionální contest 2011 z Prahy

 

Ani jsem se nenadál a již tu byl první velký závod sezóny. Na první  subregionál jsem si nedělal nějaké velké plány, zvláště potom, když předpověď pana Hepburna slibovala perfektní podmínky z vyšších poloh směrem do UK. Znamenalo to, že vítězit budou stanice, položené v nadmořské výšce nad 600m a mé loňské úspěchy tak budou letos patřit někomu jinému. V plánu bylo alespoň využít po dlouhé době dobrého počasí a nainstalovat nový předzesilovač přímo na anténě a následně ho otestovat v závodě. Protože instalace takového předzesilovače v podobě, v které by přežil několik příštích let, není úplně jednoduchou záležitostí ani ve dvou lidech, sobotní dovádění na střeše pokračovalo i po propuknutí závodu. Nově mi tedy vede na 70cm od zářiče 23el DK7ZB k LNA 3m dlouhý půlpalec a následuje dalších 12m do hamshacku. Jako předzesilovač posloužil 0,5dB NF LNA s ATF54143 a koaxiální relé CZX3500. Zlepšení RXu se po následných pozávodních měřeních potvrdilo při měření EME signálů a přírůstek odstupu S/N na RXu byl kolem +2dB, což celkem odpovídalo očekávání. Relátko spínalo a vše bylo na nejlepší cestě začít závod. Zkouším tedy rektifikovat anténu na 23cm podle majáku OK0EL, ale namísto obvyklého signálu S9 neslyším nic. Po rychlém přeladění pásma slyším pouze slabý signál OK1KUO. Bohužel následuje mé nesmělé zakličovaní a to jsem neměl dělat. Už je to jasné, PA nemá klidový proud. Následné měření PSV ukazuje nekonečnou hodnotu.. Zavysíláním do upadlé antény bohužel došlo i ke zničení jednoho tranzistoru v PA. Což o to, jiný PA byl po ruce, bohužel hledat nyní již ve tmě, kde že je přerušený kabel opravdu nejde (o týden později vyšlo najevo, že problém byl ve vylomené špičce jinak kvalitního konektoru k pružné spojce u antény..) a tak se oproti plánu začínám věnovat pouze pásmům 70 a 3cm. První spojení na 70cm tak dělám až ve 19:25h UTC.

Závod

Závod začínám s několikahodinovým zpožděním na 70cm v době, kdy některé stanice mají už o 150 QSO víc. Nový předzesilovač, jak se zdá, poslouchá dobře, protože hned po zapnutím napájení se z FT-847 line ukrutné rušení. OL3Z se činí a spletry slyším po pásmu +- 3MHz. To jsem ale čekal, protože si vidíme na antény a FT-847 má toho "plné kecky" bez ohledu, zda je před ní LNA, či nikoli. V některých směrech je ale rušení přece jen o něco menší, takže se snažím něco udělat směrem na východ. Daří se několik pěkných spojení do SP a OK, podaří se na sked i SSB spojení s SN5P do KO02 na 577km a o hodinu později zavolá i starý známý z provozních aktivů Bata YO2LAM KN05 na 704km. Marně zkouším se dovolat PA6NL. Směrem do DL anténa totiž kouká do čedičového kopce, který je ode mne jen 200m a převyšujícího mne o 40m, na kterém roste o dalších 10m vyšší les. Útlum na PA6NL je tak již v minulosti změřených cca 50dB oproti situaci na druhé straně tohoto převýšení a tak i když se na těch 750km občas slabě slyšíme, spojení se nedaří. Zajímavé bylo, že zrovna ve chvíli, kdy signály zalezly do hlubokého úniku, volají PA6NL o 300km vzdálenější OK2C a bez problému je na 1021km i dělají (že by výškový dukt ?). Jinak OK2C to vůbec chodilo moc pěkně, na 70cm je slyším S9+20dB na Smetru i s anténou nasměrovanou na západ (téměř stejně silně jako z východu), zatímco jejich konkurence s PA podobného výkonu (OL7Q a OL9W) jsou v Praze pouze S7 při nasměrování antény přímo na ně. V noci se pak podmínky rapidně zhoršují a někdy kolem 2h UTC se odebírám užít si v závodě nezvyklého luxusu spánku v peřinách :)

Ráno se budím o 3h později, protože není kam spěchat. Na pásmu je zatím celkem mrtvo, ale postupně se daří udělat nějaké pěkná 600km telegrafní QSO do 9A, na výzvu mi přijde i Ivan z Bělehradu YU1LA QRB 753km a záhy s velmi pěkným signálem i YU1EV, který završuje můj ODX na konečných 757km. Zkoušel jsem taky LY2WR, ale toho jsem na 842km přes pohraniční hory neslyšel (udělali jsme se ale o 2 dny později v 70cm NAC..). Po 7h UTC ale již není moc koho z jihovýchodu dělat a tak točím anténu do teoreticky nejvýživnějšího směru a zkouším čajíčkové DL na sked z ON4KST.  Daří se tentokrát s dost slabým signálem André LX2LA 594km, DJ9KH z JO42 481km, nějací DL z oblasti JN58-48. Poměrně dost stanic je na chatu ze severního Německa, bohužel DL8QS se nepodaří ani na několikátý sked, strašně vypoceně dělám asi na 6. pokus DJ6BS JO43, DK1IP JO53. Občas zaznamenám některé známé i na GHZ chatu a tak se mi daří dokončit i sked s Borisem US5WU QRB 700km. Obyčejně se děláme každý Nordic activity bez problémů S5, tentokrát je to ale opravdu čajíčkový signál. Až těsně před koncem závodu se podmínky vrací na průměrnou hodnotu směrem do DL a daří se mi konečně telegrafem vypotit další vzdálenější DL jako DR5A. Obzvlášť velký dík za trpělivost si zaslouží kluci z DF0MU, s kterými jsem zkoušel od soboty asi 20 CW skedů a QSO se nám daří  až hodinu před koncem. V neděli se podaří na sked udělat taky několik S5 stanic. Je to směr přesně přes OL3Z, naštěstí operátoři z S5 opět potvrzují svojí vysokou provozní zručnost a tempem jedno QRQ CW QSO za 10minut se mi jich nakonec podaří protlačit přes QRM neuvěřitelných šest QSO na hranici šumu. Závod nakonec končím spojením s 9A4M. Výsledek je úměrný vynechání pásma 23cm a přináší mi v pomyslné kategorii "z Prahy od krbu" velmi slušných necelých 40 000 bodů a 155 QSO. Zvláště je vidět, že tvrdě vydřená telegrafní spojení na západ přinesly pro mě fantastických 42xDL. Normálně jich totiž dělávám v tomto závodě stěží dvacet.

A co 3cm?

Překvapivě se mi trochu snížilo dříve S9 rušení směrem na východ a tak jsem se mohl těšit i na nějaké ty vzdálenější OK stanice. Dělal jsem spojení i s OK1KPA u mikrofonu OK1CDJ a OK5Z. Příjemným překvapením bylo spojení s OK1EM, kterého jsem udělal nějakým odrazem od blízkého paneláku. Celý závod jsem slyšel cékvit OK1VM, bohužel od DM7A jsem neslyšel ani pípnutí. V neděli jsem slyšel slabě na tropo SP6ASD a po delší době se mi podařilo vydřít i spojení s SP6GWB. Já jsem Staška slyšel celkem pěkně, bohužel mé 3W na vstupu do 15cm horny zabraly pár minut boje s QSB. Příjemně také překvapilo perfektní spojení s Mirkem OK2AQ na 146km. Zlatým hřebem závodu bylo pak dost vydřené spojení s OL7Q, kteří měli problém s námrazou a navíc měli 3cm na společném stožáru se 70cm. Po 40min zkoušení bylo nakonec spojení v logu - dík za trpělivost! Zvláštní kapitolou bylo nakonec nerealizované spojení s OK2C, zvlášť když jsem se dočetl v jejich reportáži ze závodu cituji "hodinu před koncem nám chybělo 19 bodů do 7000. Koho bychom tak uhnali? Volba byla jasná: OK2BPR. Požhavili jsme dvoumetrovou FMku a přes Jendu OK2BFH, jsme se dovolali na Edu a za chvíli byl výsledek zakulacen. " To mě opravdu pobavilo, protože jsem v sobotu asi 20x psal OK2C na GHZ chatu žádost o spojení. Operátor OK2C  (OK2PIN?) mě evidentně úmyslně ignoroval a dělal internetové skedy s jinými stanicemi. Zkouším to tedy via 70cm, operátor slibuje, že dá vědět na 3cm pracoviště. Stále nic. V neděli na pásmo přichází Jirka OK2POI, který jezdí z OK2C na 6cm. Opět prý je problém komunikovat s 3cm pracovištěm, protože prý byly nějaké problémy s výpadky s elektřinou a sítí... Jirka mi radí napsat operátorovi na 3cm. Mezi tím přichází do hamshacku se na mě podívat OK1VPZ a komentuje situaci "vždyť to pochop, oni s tebou spojení přece nechtějí udělat, vždyť jseš jim pro smích". Jeho slova jsou dalším průběhem chatu s 3cm operátorem OK2C (asi OK2PIN) zdá se více než potvrzena:

2011-03-06 07:13:01Z OK1TEH Matej 3cm(no 23)  gm zkusime 3cm?
2011-03-06 07:13:21Z OK2C 2m - 47GHz               OK1TEH Nemam zajem o 3cm.
2011-03-06 07:13:59Z OK1TEH Matej 3cm(no 23)  hmm dik
2011-03-06 07:15:30Z OK2C 2m - 47GHz               S57C-3 sked 3cm?

Ostatně pokud nevěříte, ještě několik dní bude historie komunikace na chatu dostupná na webu ON4KST. Dost dobře toto nesportovní chování nechápu, zvláště když jsem nikdy na adresu OK2C nic špatného nenapsal, no ale co naděláte.. Asi se jich naše odsuzování možnosti zneužití remote RX ve VKV závodech nějak dotklo... Po závodu se dívám na youtube na video OK2C, vedle pěkných záběrů z pracoviště tam jaksi náhodou chybí také pohled na malý domeček, který podle předchozí reportáže vyhradili pouze pro koncové zesilovače, ale podobné fotky se v naší OK kotlině jaksi nenosí hi. Po VKV skimmeru OK1HRA (lépe řečeno remote RX - protože Dan na svém webu před závodem otevřeně přiznal, že jeho skimmer se nově dá používat i jako remote RX, ale potom ten odstavec zase smazal) v Krušných horách se taky nějak podezřele slehla země. Celému sportovnímu hamspiritu dává korunu OK1CDJ, který stejně jako v A1 contestu, UHF Contestu 2010 a dalších nechává v neděli otevřené deníky na Moravanech. Když tam vidím neočekávaně rychle poslaný log OK2M, informuju o tom via SMS Miloše OK1MZM, nicméně volně přístupný log OK2M zůstává na Moravanech až do pondělí. A viník? Jak jinak než OK1TEH či OK1VPZ, asi jsme novými administrátory serveru vkv-závody.moravany hi. Jelikož tentokrát jsem jel závod spíše pro účast, dávám log na Moravany hned po vyřešení problému s otevřeným webem. Přes týden pak trvá, než se tam objeví přes email zaslaný log OK1RN, který systém díky nějakému SW šlendriánu předtím odmítal - viz tento printscreen z pondělí (dík Petře za email). Když se tam objeví log OK1RN, tak zase chybí log OL9W, ale v předběžných výsledcích v PDF už "Three Bubikos" jsou. No prostě - jak se říká v Německu, je to taková "Tschechische Dorf"...

Celkový dojem ze závodu tedy celkem OK, nový předzesilovač se osvědčil a již v následujících dnech se díky jemu daří pěkné 70cm EME QSO s NR5M, G4FUF, S51ZO a VA3GMT.

73 a naslyšenou na VKV se těší

Matěj, OK1TEH

PS na závěr nějaká ta statistika:


1. subregionální závod 2011 - OK1TEH  - výsledky: