OK1TEH - 1. subregionální contest 2012 z Prahy

Pohled z vyššího paneláku na antény OK1TEH a čedičový kopec Ládví blokující významnou část horizontu ve směru do DL, PA, OZ, SM až SP

Ani to dlouho netrvalo a již tu byl první závod nové contestové sezóny. Nejdříve jsem přemýšlel, jestli neposílím tým OK1KLL na Klokočné u Benešova, odkud plánoval jet Láďa OK1DIX 2m, ale nakonec jsem zvolil variantu rozdat co nejvíce bodů na 70, 23 a 3cm z domu v kategorii "od krbu" a zároveň v klidu vyzkoušet novou verzi VUSC. Všechno zařízení bylo již v sobotu v předstihu připraveno, takže jsem si dopřál vynikající domácí kachnu s knedlíkem a pivíčkem, sprchu a 15 minut před začátkem jsem zapnul zařízení. Prvním krokem byla kontrola signálu OK1KLL, jelikož Láďa vyjel s naší standardní 2m výbavou a 4x10el PA0MS. Vzdálenost byla 30km a když jsem antény otočili na sebe, má FT847 byla sice silným signálem zahlcená, nicméně při odsměrování antény o pár desítek stupňů bokem již bylo o signálu vědět jen nějakých ±15kHz, což bylo shledáno jako uspokojivý stav, takže jsem vypnul 2m a provedl úvodní výkop na 70cm.

Subminimální anténa OK1TEH na 10 GHz  :-)

Začátek závodu jsem zvolil taktiku dávat výzvu na 70cm a průběžně se přelaďovat na 23cm. O půlnoci jsem díky tomu měl na obou pásmech téměř stejný počet bodů i QSO, což některé stanice na 23cm dost mátlo hi. Bohužel podmínky se tento rok ukázaly jako vyloženě pod normálem a některá QSO, a to zvláště na 23cm, trvalo dokončit i přes 20minut, m.j. také díky rok od roku šílenějšímu QRM na 70cm - zřejmě úměrnému budování dalších a dalších antenním systémům a PA u 18km vzdálených OL3Z ve směru do S5 (máme na sebe přímou viditelnost) a tak nezbývalo než zatnout zuby... Když OK1VUM už jednou pořešil MF krystalové filtry pro pásmo 2m, snad by konečně mohl jednou udělat něco podobného i na 70cm a snížit tak zbytečně vysokou hladinu adrenalinu operátorů ostatních stanic v Praze a okolí. Nebudu proto popírat, že z důvodu QRM jsem toto pásmo v závodě nadále spíše zanedbával a preferoval vyšší pásma. Kolem půlnoci se mi tak povedlo několik pěkných QSO na 3cm, zejména potěšilo QSO s DL0GTH/p. Nejdřív jsem to ani nechtěl zkoušet, protože směr na západ znamená otočit mojí "pidi hornu" do nejhlubšího hvozdu pokrývající o 40m vyšší čedičový kopec, nicméně když už nebylo ráno co dělat, tak jsem to pro legraci zkusil a ejhle, GTH kupodivu byli slabě slyšet. Říkám si, že to bude tím jejich QRO PA, mých 3W do horny nemohou mít šanci uslyšet, dám tedy jen zkusmo párkrát značku a vida - nemožné se stává skutkem a QSO je doma! Stejně se mi vede s 3cm signálem od DK2MN, který se tentokrát zúčastnil závodu z QTH DB6NT. Dva DL přes nejhlubší hvozd skrz čedičovou skálu širokou přes 500m metrů na 10 GHz, no prostě bomba! Slyšel jsem později dokonce i DL6NCI, ale Lorenz byl opravdu na úrovni šumu, takže QSO se nezdařilo. Před koncem závodu se nakonec podaří i QSO s OE5VRL/5 a OK2C, škoda jen, že byla v OK2 na 3cm tak nízká aktivita.

Rovněž na 23cm se podařilo několik zajímavých QRP QSO, namátkou třeba OM5CM - 351km (má 10W a 55el Y.), OM5KV 377km se stejnou výbavou (dík za trpělivost!), 9A6AR 586km (s 12W a 29el Y.), IQ3AZ 503km (s 10W) a 9A2LX 615km, atd.. Velmi zajímavé bylo i spojení s OK2ZB, QRB 273km. Zdeněk měl jen malou WiFi anténku a pochopitelně proto mizerné PSV, takže spojení se nakonec podařilo protlačit až po 20min čekání na vhodný odraz od letadla, TNX! Naopak bohužel se tentokrát nepodařilo 23cm QSO Praha - Bělehrad s Ivanem, YU1LA. V sobotu jsme se sice vzájemně slyšeli, ale na spojení to nebylo, uvidíme jaké budou podmínky v květnu.

Konečný výsledek je úměrný podmínkám a zavřenému QTH do DL a  přináší mi v pomyslné kategorii "z Prahy od krbu" na 23cm vcelku slušných 18 750 bodů a 74 QSO. Splnil jsem si tak svůj cíl (překonat v tomto závodu svůj poslední 23cm výsledek) a rozdat ostatním body na 70 a 3cm. No a navíc ještě úspěšně otestovat novou verzi VUSC (která fungovala zcela spolehlivě).

Díky všem za QSO, 73 a naslyšenou na VKV se těší

Matěj, OK1TEH

PS na závěr nějaká ta statistika:


1. subregionální závod 2012 - OK1TEH  - výsledky: