OK1TEH - 1. subregionální contest 2015 z Prahy "od krbu"

 "Díra" do F/DL, směr 240°, v pravé části obrázku se již zvedá les s čedičovým kopcem Ládví, který blokuje horizont v rozmezí  260 až 40°

Od MMC uplynulo ani ne 5 měsíců a již tu byl první závod nové contestové sezóny. Na rozdíl od předchozích 2 let jsem ale tentokrát na Vysokou nejel a ponechal ji k dispozici OK1FQK, který se tam náramně chystal - a nejdřív nebylo ani jasné, jestli vůbec budu v závodě QRV z domu, protože ještě v pátek ráno jsem se nacházel nějakých 3500km daleko od domu. Naštěstí letecké spoje letěly na čas a tak jsem do Prahy dorazil v pátek v podvečer. Než abych se zavzdušňoval přípravou závodu, šel jsem radši brzo spát, abych alespoň trochu vyrovnal "jet lag" a navíc jsem ještě nebyl vyléčen z intenzivního kašle, takže se tímto omlouvám, pokud to bylo na mém operátorském přednesu na pásmu znát.. V závodě jsem byl již tradičně QRV v pásmech 70, 23 a 3cm.

Pokud jde o hardwarové novinky, antény, předzesilovače i PA zůstaly stejné (70cm: 23elY + 750W, 23cm 1m dish + 600W, 3cm 70cm dish 20W), jedinou změnou bylo vyzkoušení stařičkého notebooku Thinkpad 390 (Pentium-II) rok výroby 1998 (v závodě byl naposledy použitý v UHF Contestu 2004), který jsem po letech, kdy se mi válel na polici knihovny, během dlouhých zimních večerů postupně kompletně zrestauroval. Jedním z důvodů bylo i získání starých deníků pro plánovanou kompletaci všech svých logů na webu. Bylo nutné vyměnit baterii v BIOSu, ten přeflešnout, maximálně zvětšit paměť RAM (tedy z 64 na 256 MB), dokoupit PCMA z Ebaye protože jinak chybí ethernetový port, zkontrolovat a přeformátovat disk, v e-shopu koupit novou baterii, vyčistit vnitřnosti od prachu a posléze nainstalovat trochu ořezané XPéčka. Výsledek byl, že notebook běhal celý závod OK i s poslední verzí VUSC a mohl jsem hlavně přes něj i 100% klíčovat telegraf přes port RS232. Novější ThinkPad R500 jsem použil pro obsluhu chatu a hlavně sledování Airscouta.

     

    

Pohled do hamshacku asi 2 týdny před závodem. Je mimo jiné dobře vidět manuálně otočná "indoor" 70cm parabola pro pásmo 10 GHz. Na spodním obrázku je zachycen podivně se tvářící otec OK1VPZ ;-) Pokud se vám hamshack líbí, musím upozornit, že zas tak skvělé místo to pro vysílání není, protože i se zapnutou klimatizací zde přes léto panují teploty přes 40°C a přes zimu je zde zase ukrutná zima. Nemluvě pak o ozařování těla při otočení antén směrem do G a PA, když jsou v tom směru lepší podmínky: 25kW EIRP na 2m při CW dokáže po několikahodinové expozici (anténa je asi 6 metrů odtud) způsobit vydatné bolení hlavy hi.

Na začátek závodu jsem zvolil taktiku dávat výzvu na 70cm kolem 432.255 a občas se na požádání přeladit na 23cm. Pásmo 3cm jsem tentokrát vzal hodně okrajově, protože všudypřítomné stroje Ubiqity, které v Praze "zahnojily" celé pásmo 10 GHz, stejně znemožňují nějakou tu solidnější práci.. Počet spojení na 70cm i přes očekávané děsivé QRM od OL3Z (vidíme si na antény, pro mě směr do S5 a IK..) postupně narůstal a hranici 100 QSO jsem dosáhl již ve 20:24 UTC (v roce 2011 jsem stejného výsledku dosáhl až v 7h ráno). Nutno ještě napsat, že v sobotu jsem se téměř nevěnoval směru do DL, neb podmínky tím směrem nebyly nic moc a byla celkem obstojná aktivita v HA a SP. Pozitivně mě překvapil na 70cm Tadek SP8AWL z KO11 583km, kterého jsem na tomto pásmu neslyšel již několik let, povedlo se také pěkné spojení s Palim HA8AR QRB 620km, který používá jen QRP, překvapil také brutálně silný signál DA0FF z JO40.

Naopak zklamáním byl směr do YU, kam to mám relativně dobře otevřené. Sice se mi povedlo spojení s Ivanem YU1LA do Bělehradu, QRB 753km, který v Praze burácel, ale skedy s YU7NIK z KN05, který podle jeho slov měl 4xLY a QRO se vůbec nedařily a nepovedlo se zúročit ani sked s YU1VG z KN03, podle jehož slov byl v YU ve vyšších polohách problém s ledem a sněhem. Taktéž na pásmu chyběl i YU1EV, o nějakém YO2 ani nemluvě.. Nakonec se v neděli povedlo alespoň přes letadla na asi 10. pokus udělat YU7NIK (tnx), ale byla to bída, stejně tak i s IQ1KW.. Naopak nečekaně jsem krátce zaslechl LY3BF, s kterým jsem nakonec nechal zkoušení na neděli. Z informací na chatu i pásmu jsem mimochodem zjistil, že předpověď tropo condx se skutečně vyplnila, když OK1KAD na Klínovci dělali daleké francouzské stanice na 23cm s QRP a OL7C řadu F na 2m, ostatně podle webkamery na Klínovci se vlhkost v 1,2km ASL pohybovala kolem 30 %. Bohužel v Praze se tyto podmínky neprojevily a obecně to asi chodilo i o něco hůře, než minulý rok, kdy jsem ovšem vysílal z nepoměrně lepší kóty, takže těžko soudit.

V noci mě navíc oproti minulému roku překvapil poměrně velký nárůst 3. harmonických z dvoumetru a to i od stanic vzdálených řadu desítek km. Takto jsem například slyšel OK1TPW, OK1KCR, OK1OAZ, OK1KHL a další, na které si ale teď již nevzpomínám. Někdy po půlnoci šli konečně spát i chlapci z OL3Z a tak se mi podařilo zkompletovat několik spojení, na které bych asi jinak neměl nárok. Potěšil například HB9RF 559km. Na opakované naléhání DK0BN jsem nad ránem rozdal body i na 2m a udělal jsem také Dirka, ON5GS, který měl ze spojení velkou radost, protože používal jen náhražkovou anténu ;)

Ráno jsem se probudil po cca 3,5h spánku a hned začal "vysilačkovat". Nakonec se mi po asi 20ti minutách povedlo přes celopásmové rušení zkompletovat LY3BF z KO24, což je QTH známého klubu LY2WR na 50m vysoké věži, QRB 842km. Kolem poledne jsem se snažil prorazit 50dB útlumu blízkého lesa a kopce směrem na severozápad a nakonec se mi podařilo vypotit telegrafem PI4GN JO33 642km a pár dalších stanic z okolí JO43/53. Poslední hodiny závodu jsem toho ale už moc na 70cm neudělal a věnoval jsem se spíše skedům na 23cm. Dvě minuty před koncem závodu nečekaně zavolal s velmi pěkným signálem i Robert F1OET pod značkou klubu F6KFH 535km, bohužel na 23cm jsme již neměli čas zkoušet letadla a na chatu KFH přihlášení nebyli.

Pokud jde o pásmo 23cm, zde nebyla naděje na první místo vzhledem k účasti OK1MAC z Mezivrat, odkud může Honza dělat spojení s PA a DL stanicemi, o kterých si můžu nechat s ohledem na špatný terénní profil jenom zdát, ostatně zatím jsem za těch 9 let, co jsem z domu QRV 23cm, dělal PA na tropo pouze jedinkrát během vynikajících tropo condx s PA0EHG. Nicméně i přes nevhodné QTH se mi na 23cm celkem dařilo, bleskové bylo tradiční QSO se Zlatkem, 9A2SB na necelých 600km. Delší spojení se mi již zkompletovat nepovedlo, až jsem se například velmi dobře slyšel s I4CIV na 703km, nicméně dělal jsem kupodivu poměrně dost >400km spojení směrem do JN58/48 a HA. Za zmínku stojí i pěkné spojení před letadla s SP4MPB KO03 na 587km, OM5KV (díky za trpělivost) a zejména Rolfem, DK2ZF/P z JO43 na 480km, což je pro mě mimochodem i nový 86.lokátor, TNX. Příjemně překvapilo i spojení s SP9WTQ JN99 388km, SP2DDV 409km a SP7VVB 393km. Nevím proč, ale SP9SOO, kterého pravidelně dělávám každý NAC na 23cm, tentokrát neprošel.. Bohužel marně jsem na pásmu hledal i jindy poměrně dost aktivní stanice z Warszawy a mnoho nebylo ani aktivních stanic z Itálie, protože například Aldo IK3COJ jel výhradně pásmo 6cm. Potěšilo alespoň pěkné SSB QSO s IW3SPI JN66. Nečekané bylo mé první 23cm QSO s OK2JI, který jel z domu a v mém směru má vyšší kopce. Zajímavé bylo i spojení s DA0FF, kteří byli velmi silní i na 23cm, bohužel ale měli problém s RXem a tak nám QSO zabralo několik minut. Druhý den mi psali, že problém s RXem byl způsoben zahlcení od nedalekého ATV převaděče.

Na 3cm to už tak dobře nešlo, sked s DK1KC/P, kterého bez problému dělávám ze Spáleniště, nevyšel, OM3KII ani OM3W neměli 3cm v provozu a nepovedl se mi ani sked s OM3TUC, kterého jsem chvilku velmi slabě slyšel, bohužel pásmo plné samohvizdů z Ubiquity udělalo svoje.. Za zmínku snad stojí QSO s OK2KYZ, kteří měli jen QRP, OL9W s pěkným signálem a kupodivu i OK2C. Vydřít se povedlo i spojení se Staškem, SP6GWB, který obyčejně v Praze bývá na 3cm slyšet super, ale tentokrát měl signál slabý jako na dvakrát vařený čaj..

Co napsat na závěr, na 70cm se mi povedl dosud nejlepší výsledek z domácího QTH, a to  téměř 50 000b, velmi pěkných 87 QSO 22 000b na 23cm a alespoň standartně průměrný výsledek na 3cm, takže velká spokojenost. Mohlo to dopadnout i lépe, zvláště pokud bych nějaké z pásem úplně vypustil a omezil i spánek, nicméně pak by to už nebyla taková pohoda umocněná vymoženostmi vysílání z domova, jako je například splachovací záchod, sprcha nebo vychlazené pivo hi. Na 23cm je cítit, že by bylo třeba posílit RX, bohužel i když mám více kusů LNA, díky blízkému vysílači digitální televize (a v poslední době i vlivem nového vojenského radaru ve směru do SP6) je většina z nich nepoužitelná a navíc používám LNA až v hamshacku, což dělá útlum trasy mezi LNA a feedem kolem 2,5dB, takže to je při použití většího výkonu bohužel znát. Nějakou drobnou úpravu bude asi potřebovat i transvertor DB6NT, kde občas "lepilo" relé RX/TX.

Díky všem za QSO, 73 a naslyšenou na VKV (snad již v květnu) se těší

Matěj, OK1TEH

PS na závěr nějaká ta statistika:


Výsledky / Results:

70cm:

 

 

 

23cm:

 

 

3cm:

 

 

 

Fotka z předcontestového podvečera z výšky asi 600m nad terénem, kdy letadlo, ve kterém jsem seděl, přistávalo téměř přesně nad naším hamshackem..
Je dobře vidět, jak mám zalesněným převýšením zablokovaný profil na západ až severovýchod