Květnový 2.subregionální contest 2008 u OK2KKW

Contest as usual - stejný a přece jiný VKV Contest byl i ten letošní, májový. Na konci minulého roku jsme v klubu trochu přehodnotili své
priority a pro 2 subregionál jsme se namísto klasického dvoumetru rozhodli raději vzít vážně pásma vyšší. A jak to dopadlo? Nu počtěte si:

Druhým subregionálem pro nás začíná každoroční klubovní contestová sezóna. QRV býváme sice i v tom březnovém závodě, ať už za klub, či na sebe, ale ta pravá sezóna nastane tehdy, když můžeme vyjet na hory, vyvětrat náš baráček a klofnout nějaké to pěkné pořadí ve výsledkové listině. A tak jsme se pochopitelně těšili i letos. Ve čtvrtek 1. máje jsme namísto prvomájové demonstrace začali plnit svá přibližovadla všemi možnými i nemožnými hejbly a vyrazili. Na kopci jsme se sešli téměř v kompletní sestavě - chyběl jen Pepa a jeho pán, naopak Vašek OK1XNG přivedl mladého Tomáše, který by se (snad) mohl stát příslibem pro klubovní budoucnost. Potěšila nás i další novinka - po dlouhém usilování proběhla konečně změna vlastnických vztahů k vedlejšímu pozemku, takže od letoška už budeme své stožáry stavět na svém. Prima!  Do večera ještě BAF měří Jirkovi GSM Sitemasterem nový ozařovač pro 13cm a usazuje jej do pásma. A potom už jen diskutujeme vše, co se dá, zkoumáme kvality různých pevných i tekutých pochutin, takže do pelechu se dostáváme až dlouho po půlnoci.

V pátek dopoledne se nám z vyhřátého klobouku sice moc nechce, ale nakonec vítězí pocit odpovědnosti. Pásmo 144MHz protentokrát vynecháme, ať se s rušením trápí jiní. Stavíme své dva 20m stožáry, které jsme ve čtvrtek na zvlášť upraveném přívěsu dovezli a umisťujeme na ně dvě dlouhé single Yagi antény - stařičkou 33 el K1FO a novou 38 el. M2. To je oproti minulosti změna. Uvidíme, zdali se druhá anténa nějak projeví ve vysledkové listině. Protože jsme na tuhle M2 ještě nikdy nejeli, přivezl jsme na kopec měření - a ouha: origoš sestavená anténa má nejlepší PSV někde na 418 MHz, další nepřesvědčivé minimum je na 434MHz. Takže stožár jde dolů, Láďa DIX na střeše zkouší přenastavit gama match antény tak dlouho, až se nám nakonec podaří ji na 432MHz dostat z původních 16dB na útlum odrazu přes 20dB. Ta původní K1FO z roku 1988 je sice o dost lepší - ale co, i průměrné PSV je stále lepší, než drátem do oka. Takže konstatujeme, že PSV je tímto pádem již vyhovující a stavíme stožáry na plnou výšku. Tohle laborování nám bohužel zabralo spoustu času, silné přeháňky nás navíc donutily práci několikrát přerušit, takže ke stavění dalších pásem se dostáváme až okolo 4 odpoledne. V tom přichází bouřka - dokonce okolo nás párkrát uhodí, takže znova vynucená pauza. Být na vyvýšeném místě lidským uzemněním kovového stožáru s bleskostrojem páně Diviše totiž nikoho z nás příliš neláká. Naštěstí bouřka za chvíli odchází jihovýchodním směrem a tak okolo 7 večer nám již všechny antény stojí. Na 23cm jsou to dvě eliptické WIFI paraboly 120x170cm, na 13cm jedna. Pásmo 10GHz využívá 60cm alcomovský talíř. Tady není nic nového. Oproti loňsku se jen trochu vylepšila anténa na 13cm - uvidíme, jak to pomůže. Matěj OK1TEH zatím staví na 70cm pracovišti zařízení a zjišťuje, že mezi oběma anténami není z hlediska příjmu žádný rozeznatelný rozdíl - a to je dobře! Ještě instalace fungl nové antény OK1XNG na CDMA, aby byl z každého PC v síti přístup k DX Clusteru a ON4KST. Protože je už večer, moudře odkládáme instalace technologie na 23cm a výše na sobotní dopoledne a svojí přítomností poblažujeme lokální hospůdku pod kopcem, kde běží v TV hokej.

Sobota ráno je jak vymalovaná - déšť utekl do vnitrozemí a my si užíváme jara. Instalace dalších pásem nepřináší žádné problémy, vše funguje na první zapojení. Na 23cm ještě OK1VPZ upravuje buzení u PA, aby se nepřebuzoval, OK1ZAD zapojuje (druhý) malý PA na 70cm, rektifikujeme antény a OK1DIX běhá okolo a sestavuje počítačovou síť (pro přenos mezi jednotlivými pracovišti používáme PLC, dokonalého to radioamatérského pomocníka pro VKV závodní provoz). S instalací končíme (jak jinak) až pár minut před začátkem závodu. Na 70cm pracovišti nám bohužel FT847 nevybudí oba PA, takže pojedeme jen s relativně malým výkonem (do 750W v součtu obou PA) a to, jak se ukáže později, na výkonově lépe vybavenou konkurenci stačit nebude.  Na 23cm není nic nového, snad jen, že ventilátory v PA byly vyměněny za výkonější (a hlučnější), což umožňuje lepší chlazení. 13cm PA je zatím jen v plánu, takže výkon na tomto pásmu bude stále jen okolo 20W, o 3cm ani nemluvě.

Startujeme závod. Na 70cm spojení díky dvěma anténám přibývají mnohem rychleji, než v minulosti, za první hodinu je v logu přes 60 QSO. A to je na naše QTH opravdu pěkné. Bohužel na východ to nechodí - pomalu postupující studená fronta vytváří bariéru, takže spojení, která se jindy dělají stylem buch-buch, jsou dost vypocená. A to nás stojí cenný čas a pravděpodobně i nějaké ty chyby. Škoda. Zato západ chodí na začátku závodu slušně, dokonce se hned na začátku daří i několik QSO přes 700km. Ale dejme slovo přímo třem hlavním operátorům jednotlivých pásem:

David OK1RK, 70cm: jen čtenářům vzkazuje, že není velký literát a omlouvá se, že nedodal svoje vlastní povídání. Závod byl podle něj super, kuchyně výborná, za což patří dík především Majce OK1DYX. V závodě bylo prima že po dlouhé době od začátku až do konce všechno fungovalo bez problémů a nemuseli tentokrát zasahovat žádní "vědci v bílých pláštích" což obvykle znamená konec závodu. Anténa do druhého směru byla určitě velkým přínosem. Podmínky na východ byly na houbeles, na západ průměrné a v neděli spíš podprůměrné. Potěšil YU1LA. Problém s rušením byl od DM7A, což je vzhledem k blízkosti celkem pochopitelné a potom hlavně od OK1OPT, jejichž operátor asi nemá moc představ o vlastnostech použitého zařízení a stále se lepil jen pár kHz od nás, čímž nás pochopitelně dost rušil. A také OK2M, kteří měli na pásmu spletry od transceiveru a namísto, aby s tím něco udělali, vymlouvali se dost trapně na nový anténní systém a PA.

Takže tolik od Davida a snad jen malý komentář k rušení od OK1OPT - u zařízení typu FT817, 847, 857 a 897 vzhledem k vlastnostem použitých MF filtrů (nižší stopband a menší strmost boků) a to i v případě náhrady původních keramických fitrů za elektromechanické Collinsy dochází k tomu, že do vzdálenosti cca 10kHz silné signály překonají útlum filtru na boku jeho útlumové charky, což má za následek přivření AVC takovým silným signálem. Výsledkem je subjektivní pocit operátora, že nejmenší rušení od silných stanic na pásmu je tehdy, pokud je rádio naladěné jen asi 8 kHz od silné lokální stanice. Subjektivně se skutečně zdá, že rušení na přijímané straně je v takovém přápadě minimální - ovšem operátor toho ve skutečnosti mnoho neslyší a naopak lokální stanici vytváří na pásmu (díky blízkosti provozních kmitočtů) pěkné rušení. Je zapotřebí v takovém rádiu namontovat pořádný krystalový filtr a uvědomit si vlastnosti takového stroje.


Matěj OK1TEH, 23cm: Po prvním subergionálním závodě, který se celkem povedl, jsem těšil na pořádnou 23cm DX řežbu v květnu. Oproti minulým závodům na 23cm byla provedena malá, ale významná změna. Šlo o výměnu vetráčků v našich tranzistorových PA. Nové, velmi výkonné větráčky z Polska si už moc nezadají s turbínou, mají kolem 6000 otáček a umožnily mi tak vysílat nejen bez omezování výkonu z důvodu přehřátí PA, ale hlavně po delší dobu. Možnost delšího volání CQ se mi myslím dost promítlo v celkovém konečném výsledku. S výkonem to bylo tak, že zatímco do jednoho směru šlo trvale 100W do druhého to již bylo solidních 250W.

Na závod jsme vyrazili již ve čtvrtek, využivše tak svátečního 1.května. Bohužel před závodem jsem se dozvěděl, že konkurence tentokrát závod radši vzdala ve prospěch nových DXCC na 23cm s T7 a CX. Do San Marina totiž vyrazil známý Bodo DL3OCH pod značkou T7/HB9EHJ se svou mobilní dlouhou anténou yagi a 100W PA. Na expedici z CX jsem se svojí QRPP anténkou opravdu neměl ale T7 na 23cm via tropo by snad mohlo jít, je to z Prahy "jenom" 707km a navíc směrem do T7 mám dírou mezi paneláky, minulý rok jsem takto dělal T7 na 70cm ;-)  Dohodl jsem si s ním CW tropo sked na 09:45UTC ve čtvrtek na dobu, kdy Bodo začal testovat svojí anténu před začátkem EME provozu. Takže zatímco jsem balil věci na závod, nechal jsem jako poslední postavený PA na 23cm. Bylo to nakonec velmi pěkné spojení odrazem od letadel, které trvalo dokončit cca 15minut. Takže rychle 7373, pak slyším, jak ho 10s po našem QSO začal volat JT65 OK1DFC, balím proto zbylé železo a vyjíždíme na závod. Mimochodem byla to pro mě na 23cm "jubilejní" 20. země DXCC. Takže sice zdržení, ale už vyjíždíme. Nejdříve ale ne na západ ale na východ do 100km vzdálené stodoly na vyzvednutí contestového karavanu. Při vytahování přívěsu ze stodoly se ale ozvala rána a prasknul nýt držící popojíždějí přední kolečko. Naštěstí jak se ukázalo, bylo to v celém závodě asi jediné selhání techniky ;-) O 250km dále a po málem čelním střetnutím s dvěma jeleny uprostřed silnice přijíždíme na kopec.

Stavění antén a zařízení tentokrát proběhlo celkem v pohodě až na časté venkovní spláchnutí a několikanásobné vztyčování stožáru v důsledku ladění PSV nové 38el Mskvéry. V sobotu jsme měli všechno zařízení postavené již netradičně 2h před začátkem závodu. Zbývalo už jenom zprovoznění sítě mezi 5.počítači přes PLC modemy a nové, pro závod připravené verze VUSC. Pokud jsem na tento program v minulosti pěl chválu tak tentokrát to bylo na 200%. Přes všechno zatížení na jednom počítači jako VUSC, Spectran, nahrávání zvuku, Firefox s ON4KST, Tardis pro synchronizaci času atd se VUSC ani jedno nekousl, tím méně že by někdy spadl, takže spojení se 400m vzdáleném 70cm pracovištěm bylo perfektní a spolu s internetem distribuovaným prostřednictvím  VUSC přes PLC do celé naší sítě bylo možno velmi efektivně si následně dohazovat skedy ze 70 na 23cm. Díky Davidovi a později Láďovi a dalším na 70cm pracovišti za efektivní spolupráci.

Začátek závodu byl ve znamení velmi pěkného pile-upu a za první hodinu bylo už v logu 35 QSO. Za další hodinu to již bylo 60 spojení, sice s malým průměrem, ale 60 spojení je 60 spojení. Sem tam přišel nějaký špek jako Andre, LX2LA (478km), OZ2LD (502km) nebo PA0WMX (492km), východ ale mlčel. Z východu se sice nakonec podařilo udělat OK2KJT (393km), ale signálek jak na třikrát vařený čaj. Vůbec s východem to byla tentokrát opravdu bída a spojení se stanicemi, jako OM8A (530km), OM5M (382km) a podobně bylo možno dělat jenom na CW. O trošku lepší signál měli OM3W (407km) a ze Slovenska vůbec nejlepší OM3KII (394km), přesto také žádná sláva.. Podmínky na východ a jihovýchod se o něco zlepšily až v neděli brzo ráno, kdy se povedlo udělat na 3cm jako ODX via tropo OM3W a na 23cm vypocené spojení s HA5KDQ (550km) a HA5FMV (534km). Podobné to bylo i na protějším kopci u DM7A, kteří HA5KDQ udělali až cca na pátý sked..

O dost lepší byly pak podmínky směrem na západ, ale taky spíš průměrné než nadprůměrné. PA stanice, jako PA6NL měly tentokrát dosti slabé signály a bylo třeba čekat na krátkodobé zlepšení, tedy žádné 59-59 a buch buch. Nakonec to ale dopadlo celkem fajn a ve výsledku se mi podařilo, hlavně pak v neděli, dohromady udělat 13xPA, což je od nás ze Spáleniště se stále vyšším a vyšším lesem ve směru na OL7C opravdu UFB. Z ON také potěšilo random spojení s ON7WR (596km) a narozdíl od 70 a 13cm(!) dosti vypocené QSO s ON4HRT/p (550km). Ale zpět k sobotnímu večeru.

Směrem na východ se podařily teď už standartní spojení s IK3COJ (540km), I4LCK/4 (705km), IZ4BEH (662km) a IQ1KW (772km). Směrem do Itálie to celkem chodilo a signály byly celkem silné. Jediné co mě štvalo byla operátorské zručnost některých italských operátorů, hlavně pak IK3COJ, který byl sice krátkodobě 599+, ale jelikož jezdil CW v-e-e-e-elmi pomalu a na žádost o číslo spojení reagoval stylem "OK2KKW DE IK3COJ NR IS...", přičemž odrazem od letadel jsem od něj přijímal jen 10 až 20s dlouhé relace. Po čtvrthodinovém spojení mně po výměně 73 ještě zavolal SSB že mám velmi pěkný signál ;-) Podobně to bylo u IQ1KW, na druhou stranu je vždycky potěšení pracovat s Francem, I4LCK/4, kterému když se dá NR? tak ví, že jsou rychlé úniky a dá pouze NR, jedenkrát a rychlostí 120. Z S5 byla celkem nízká aktivita, kde tentokrát zůstaly stanice jako S50C, S57C. S59R? Přesto se podařilo udělat S59P (485km), S53MM (491km), S51ZO (483km) a S50L (528km) a z JN86 taky 9A1CMS (503km). 2,5h po začátku závodu mě zavolali DL0GTH a měli o 13QSO více, což celkem jde. DM7A jsem dělal až v 22:54utc a počet spojení jsme měli stejných 120.  Hned mi to zvedlo náladu. :-)

 

http://www.ok2kkw.com/00003016/2s08/03052008(007).jpg

Ráno jsem se věnoval hlavně 3cm a podařilo se několik pěkných spojení přes 350km. Mimochodem 3cm: díky nízko umístěným anténám na 23cm se začaly projevovat různé podivné jevy, jako například během TX neovladatelné jezdění kurzoru po obrazovce, ale navíc nám lezly 23cm někudy do oscilátoru na 3cm, což během vysílání mělo za následek znekvalitnění našeho signálu - tímto sri OM5M během našeho QSO.

Na ránem jsem věnoval asi 40minut spánku a už jsem byl zase QRV. Ráno začala přibývat spojení do PA a zničehonic zavolal i s pěkným signálem OK2FUG (415km). Okolo 6 UTC mě někdo začal velmi velmi slabě volat a vyklubal se z toho HB9AMH/p (543km). Ač mámě směr do HB celkem dobře otevřený, signál byl opravdu čajíčkových 51 a přes celkem velké pozornosti tomuto směru se už další HB nekonal. O to lepší bylo spojení s OL9W (401km) a pak mě ještě pobavila výtka PA0EZ, který mi vyčetl, že jemu daných 59 neodpovídá realitě ;-) No aby taky jo, když se signál houpal jak na houpačce, chvíli 59, chvíli 53. Daleko zajímavější bylo QSO s YU1B, což byl nakonec v závodě konečný ODX 850km. Během prvním pár skedů v sobotu jsem neslyšel nic a teď byl signál najednou opravdu FB. Dokonce ho slyšel i Jirka na 13cm, bohužel jeho 20W bylo pro QSO málo. Závod pak pokračoval vcelku normálním tempem s celkem dobrou aktivitou směrem na západ (až na výjimky, kde byli například DF0HS/P, OT5G, ON4SHF?). Tentokrát se opět podařilo i CW spojení odrazem od letadel s G3XDY (823km) a F6DKW (784km). K tomu se přidalo pro mě první spojení z JO60JJ s 9A2SB (691km) s velmi pěkným signálem. V minulosti jsme se už na 23cm několikrát slyšeli, ale z QSO dosud nic nebylo. Za zmínku asi ještě stojí i parádní spojení odrazem od letadel s DK3SE (476km) -> téměř minutový burst, s PI4Z (637km), SK7MW (557km, bohužel SM7ECM nebyl tentokrát QRV) a F8ZW (427km). Spojení s F8ZW mě velmi potěšilo, neb se s ním znám osobně - m.j. nás navštívil během UHF Contestu 2007 při našem účinkování pod F/OK4W/P. Spojení jsme dokončili SSB a ještě nám dohodil i místní radioklub F6IRS, TNX!

A jak to bylo tentokrát s QRM? Kromě pár výtečníků, jako OK1KKL kteří kupovidu se mnou vydrželi o 400Hz výše celý závod, na 1296,215 to byli DL0GTH, nějaké ta parazity měli i 13km vzdálení DM7A, stejný signál jako 13km vzdálených DM7A měli pak OK2M 114km, kam se ale všichni hrabou na OK1IA. OK1IA vyjel z Klínovce s FT817 + transvertorem DB6NT a co dokázal vyprodukovat za signál na těch 12km, to jsem teda už dlouho nezažil. Spletry +- několik stovek kHz v síle 59+40dB a když otočil anténu směrem na západ tak i 59+60dB, a to prosím s anténou otočenou kolmo směrem na jih. No snad se do příštího závodu problém podaří vyřešit... Pokud si Honza přečte tenhle návod, jistě se mu to podaří.

Počítadlo se nakonec v 14:00z zastavilo na neuvěřitelných 171QSO a cca 48500 bodů, čímž byl vlastně i po všech stránkách překonán rekordní dosažený výsledek z JO60JJ. O to více mě potěšilo, že DM7A, ač měli více spojení, tak na body jsem je, jak se zdá, porazil asi o 1000km. Zatím nevím, kolik měli DL0GTH, ale myslím, že přes 55000 bodů to nebylo. Mimochodem, po závodě jsem měl ve VUSC okně ToDo pro dohazování spojení ze 70cm asi 20 neudělaných spojení + několik spojení mi jistě zabralo i QRM od OK1IA (slyšel měl například 700km daleko HA8V), takže rezervy stále ještě jsou.

http://www.ok2kkw.com/00003016/2s08/04052008(016).jpg

Po 1440 minutách na bandu ovšem nepřišla zasloužená odměna odpočinku, jako tomu bývá v klubech na stálých kótách, ale 4 hodiny balení zařízení (zatímco ostatní si dodebužírovali oběd, tak na mě zbyl jen chleba s paštikou :-)) a s mírně hladovými útrobami několikahodinová cesta ke Kolínu s karavanem a konečně po 2 hodině ranní rozcvička díky nošení všech konců, bedýnek, kabelů, a podobných věcí z auta domů. A tak jsem se do postele dostal až po 3 ráno. Potom slabé 3 h spánku a hurá na ranní cvičení z Analýzy.. No ale tak to u nás bývá skoro pokaždé, takže co :-) A tak ještě jedna pozitivní zpráva, v závodě nás navštívil Tomáš, z kterého se možná, alespoň doufám, snad časem vyklube nový operátor na SHF.

Díky všem za spojení a budu se (doufám) těšit na slyšenou v již trochu poklidnějším Mikrovlnném závodě.

PS: podívejte se na tuto reportáž za pár dnů ještě jednou, doplním do textu odkazy na audio záznamy udělaných QSO.


Jirka OK1ZAD, 13cm: Poslední spojení na 13 cm jsem udělal o Polním dnu 2007 Tenkrát to byl z mého pohledu trochu smolný závod, neb jednak se průsvitná parabola chovala hůř, než wifi anténka a druhak odešel do křemíkového nebe vstupní tranzistor transvertoru. Předčasný konec se projevil na hlubokém propadu ve výsledkové listině. Ale jelikož je jako obvykle všechno zlé k něčemu dobré, ukázaly se slabiny mé konstrukce. V první řadě bylo nutné potáhnout parabolu jemnějším pletivem. Jak se to jednoduše píše, o to hůře se věc dělá. Pletivo je jako živé a nepříjemně škrábe. Utahování tisícovky stahovacích pásků (jak my, Češi říkáme, káblbindrů) se projevilo několika puchýři. Ale po třech víkendech ničení rukou parabola vypadala o mnoho lépe a je skoro o 2 kg těžší. Následná zkouška s ozařovačem ukázala znatelný pokrok - poměrně úzké a hlavně jen jedno vyzařovací maximum. Testování paraboly na stožáru uprostřed návsi vzbudilo zaslouženou pozornost a znamenalo i pár procházek s harmonickým generátorem, který se ocitl až na kraji další vesnice - tedy cca 1300 m od paraboly. V pahorkatině pod Brdy není totiž žádný opravdový maják na 13 cm slyšet, tudíž bylo nutné pomoci si jinak. Výsledek jsem v duchu prohlásil za dobrý a pro jistotu jsem ještě vyrobil jednoduchý filtr, který má za úkol potlačit extrémně silný lokální signál z 23 cm pracoviště. Na to stačil otevřený čtvrtvlnný (pro 23 cm) úsek semirigidu, připájený paralelně ke vstupu RXu.

Stavění zařízení probíhalo jako vždy trochu v nervech. Zejména v okamžiku, kdy se při polozvednutém stožáru s anténou a transvertorem vysmekla z úchytu jedna z kotev, viděl jsem svou účast v závodě už dost bledě. Naštěstí bylo v okolí dost ochotných rukou, které stožár udržely. Jelikož jsem si kotvy nasazoval sám, neměl jsem ani komu co vyčítat a musím teď majitelům výše zmíněných údů jmenovitě poděkovat - děkuji OK1DIX, OK1BAF, OK1XNG a OK1TEH za soudružskou záchranu padající třinácticentimetrové technologie. Trochu mě iritovalo usazení vysílacího pracoviště v osobním autě. Po pohodlí větších dodávek s plynovým vytápěním se mi zdála pozice na bok k nevydržení po celých čtyřiadvacet hodin závodu. Praxe ale ukázala, že se to dá vydržet a vytápění benzínovým motorem na volnoběh je snad ještě lepší.

Vlastní závod začal víceméně standardně, nějaké pajlapy nelze na 13 cm ani očekávat. První vlaštovkou a zároveň indicií určitého zlepšení bylo qso s ON4HRT/P - 550 km, velmi snadné a rychlé spojení. Pět minut poté následoval OZ2LD (502 km) až v překvapivé síle. Díky dohazování spojení z 23 cm pásma bylo v logu překvapivě dost spojení, a jen málo dohozených stanic se mi na 13 cm nepodařilo dokončit. O půlnoci log VUSC ukazoval něco přes 10000 bodů a ODX IQ1KW - 770 km z JN34. I tohle spojení proběhlo relativné rychle, k překvapení obou zúčastněných. Čtyřhodinová pauza ve spojeních pro mne znamenala dvě hodiny spánku, které mi kupodivu docela stačily - když se daří, je to ohromná motivace. Nedělní dopoledne přináší zajímavé spojení s PA0S, který sice netelegrafuje, ale zato je vyzbrojen trpělivostí - tak dlouho jsme čekali na podmínky, až mě svým hlasem ujistil, že jeho předávané údaje jsou opravdu v pořádku. Nebylo nutné cokoliv opakovat. Mírně zlepšené podmínky ještě přinesly PF2D a PI4GN v krátkém čase po sobě. Těch několik delších spojení vrcholí ve dvě hodiny odpoledne spojením s HA5SHF - 512 km a závod uzavírá Boris z OL7Q - 416 km.

57 spojení a 14,5 tisíce bodů je výsledek nejen závodu, ale pro mne i výsledek několika měsíční práce na transvertoru, anténě, oscilátoru a všech hejblátek okolo. Některé součásti transvertoru - PA - byly vyrobeny profesionálně, jinak je celé zařízení amatérskou konstrukcí do poslední součástky. Stále se jedná o QRP - vždyť konkurence používá výkony několikrát vyšší, i rozměrnější anténní systémy. Takže je jistě stále co vylepšovat a pásmo 13 cm určitě ještě v mnohém překvapí ... jak, to se pozná v některém z dalších závodů. Díky všem za spojení a na slyšenou na pásmu!


U zařízení pro 3cm jsme se střídali. Většinu času OK1KN a OK1DIX. Rainscattery nám v sobotu utekly na východ a tak je to z naší nízké kóty s převýšením rychle rostoucím lesem dost bída. A tak většina QSO je jen slabé tropo, dohozené z nižších pásem. Teprve v neděli se objevují záchvěvy RS nad jižní Moravou. Ale odrazy nejsou nijak zvlášť vydatné a od nás je to daleko. Takže se daří jen pár QSO. Přesto v konečném součtu není ani na tomto pásmu výsledek zklamáním. A to potěší.

Ostatně - vývoj počasí v průběhu celého závodu si prohlédněte na animaci vpravo.

A co o závodu říká náš vedoucí operátor (OK1DIX)? "Mé pocity jsou veskrze pozitivní. Na 3cm podmínky průměrné, na východ podprůměrné. V závěru to vylepšil rain scatter, který byl však od nás poměrně daleko v JN78 v OE. Některým stanicím asi není zcela jasný princip rain scatteru a tak, i když jsou slyšet velmi dobře, spojení s nimi se nedaří. Jiné stanice by se měly zamyslet nad signálem, který na tomto pásmu produkují. Domníval jsem se, že praseni po celém pásmu je typickým problémem na 2m či 70cm, ale mýlil jsem se. Na 70cm díky dvěma anténám a PA byl výsledek na 2. subregionál pěkný. Podmínky na západ mírně nadprůměrné, na východ však špatné, zejména v první polovině závodu. Podařila se i některá dlouhá spojení, jimž vévodí TK5EP/p i několik pěkných spojení do YU1 a G přes 800 km. Výsledek na 70cm mohl být lepší, ale kvůli nedostatku buzení oba PA dávaly slabých 400W a to je na dnešní poměry málo. Občas byly problémy s rušením od blízkých DM7A, ale to se podařilo po vzájemné dohodě vyřešit. Pozitivní však bylo, ze vše bylo tentokrat postaveno i připraveno včas a po celou dobu závodu se nevyskytly žádné problémy se zařízením. Počítačová síť pracovala bez závad a dohazování spojení mezi pásmy fungovalo výborně. Internet pro DX Cluster, ON4KST a RS byl k dispozici též po celou dobu závodu na všech pracovištích. Takže všeobecná spokojenost (i když je samozřejmě stále co vylepšovat) k níž přispělo i pěkné počasí zejména v neděli."


A potom už jen nepříjemné balení. Na kopci už nemůžeme po neblahých zkušenostech nic nechat. Letos je toho navíc opravdu hodně a tak už dost vyčerpáni odjíždíme z kopce až v 8 večer. A to nás ještě čeká úmorných 330km, z toho navíc většina s přetíženým karavanem za zády. Do postele se dostáváme ve 3 ráno, a protože se už v 6 bude znovu vstávat, léčíme se z následků 2.subregionálu ještě několik dnů. To nám ale určitě nezabrání mít už za chvíli chuť na další contest.

Takže, opět někdy na slyšenou!

OK1VPZ


A ještě několik dalších obrázků:

      
     

A také nesmí chybět přehled výsledků a grafy:                          

 
Výsledky:
********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:  389                       Band:   432 MHz *   ------------------
*                                                                  *   TK5EP/P  JN42  865
* Best DX: JN42QX   865 km  call: TK5EP/P      Average: 296 km/QSO *   YU1LA    KN04  853
*                                                                  *   YU1B     KN04  850
* Countries worked:                                                *   M1CRO/P  JO01  819
* 226xDL  7xON  74xOK  7xPA  12xOE  8xS5  1xLX  2xOZ  9xOM  7x9A   *   G3LQR    JO02  819
* 7xSP  3xYU  6xHG  3xG   7xI   1xTK  6xF   3xHB                   *   G8P      JO01  807
*                                                                  *   F1ISM    JN09  795
*                                      Total sum of points: 115381 *   IQ1KW    JN34  772
********************************************************************   YU7W     JN95  768
                                                                       I4LCK/4  JN54  705



********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:  171                       Band:  1296 MHz *   ------------------
*                                                                  *   YU1B     KN04  850
* Best DX: KN04GT   850 km  call: YU1B         Average: 284 km/QSO *   G3XDY    JO02  827
*                                                                  *   F6DKW    JN18  784
* Countries worked:                                                *   IQ1KW    JN34  772
* 45xOK  78xDL  2xSP  5xOE  1xLX  2xOZ  13xPA  2xON  4xOM  4xI     *   I4LCK/4  JN54  705
* 4xS5  2x9A  1xHB  1xYU  2xHG  1xG   1xSM  3xF                    *   9A2SB    JN95  691
*                                                                  *   IZ4BEH   JN54  662
*                                      Total sum of points:  48580 *   PI4Z     JO11  637
********************************************************************   PA6NL    JO21  630
                                                                       PA0S     JO21  606



********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:   56                       Band:  2320 MHz *   ------------------
*                                                                  *   IQ1KW    JN34  772
* Best DX: JN34NO   772 km  call: IQ1KW        Average: 262 km/QSO *   PA6NL    JO21  630
*                                                                  *   PA0S     JO21  606
* Countries worked:                                                *   ON4HRT/P JO20  550
* 29xDL  14xOK  1xON  2xOZ  5xPA  1xOE  2xOM  1xI   1xHG           *   PI4GN    JO33  532
*                                                                  *   PF2D     JO21  514
*                                      Total sum of points:  14711 *   HA5SHF   JN97  512
********************************************************************   OZ2LD    JO54  502
                                                                       OZ3ZW    JO54  495
                                                                       PA0BAT   JO31  476




********************************************************************   TOP 5           km
* Number of valid QSOs:   33                       Band: 10368 MHz *   ------------------
*                                                                  *   OM3W     JN99  407
* Best DX: JN99CH   407 km  call: OM3W         Average: 164 km/QSO *   OM5M     JN88  382
*                                                                  *   DJ5NQ    JN47  373
* Countries worked:                                                *   OE3WOG/2 JN67  296
* 13xOK  15xDL  2xOE  1xSP  2xOM                                   *   SP6GWB   JO80  285
*                                                                  *
*                                      Total sum of points:   5444 *
********************************************************************