OK2KKW - 2. subregionál 2010 - květnový VHF Contest

For translation from Czech you can use the Google translator.

Letošní druhý subr, který vyšel, tak trochu netypicky, hned na 1 a 2.máje, byl poznamenán především slabou účastí členů našeho klubu. OK1XNG je stále nějak nemocen, OK1JFR se spletl ve svém plánování o týden, OK1RK přepadlo nějaké pnutí, OK1ZAD musel být v práci...Takže jsme se nakonec na kopec vydali jen ve velmi omezené sestavě OK1DIX, OK1DYX, OK1TEH, OK1KN, OK1BAF a moje maličkost. Postavení všech antén tak nepřipadalo v úvahu a museli jsme se proto předem smířit s tím, že vítězství na 70cm opět přenecháme někomu jinému.

 

Montáž 10GHz paraboly na 70cm trubkový stožárek.


Na kopec jsme vyjeli tradičně ve čtvrtek večer. OK1XNG naštěstí již před týdnem zkontroloval elektriku, takže alespoň jeden problém byl z hlavy. V pátek postupně přijížděli výše zmínění aktéři, a tak jsme využili pěkného pátečního počasí a večer už všechny plánované antény stály na svém místě. K pátečnímu stavění jsme se plánovaně rozhodli proto, že od soboty mělo pršet a celý den, strávený venku na dešti, nepatří v Krušných horách k nejlepším zážitkům.

70cm antény na stožárech 12 a 20m

Protože nás bylo málo a jeden z 20-ti metrových teleskopických stožárů je od UHF Contestu porouchán, rozhodli jsme se pro erekci pouze dvou antén na 70cm - tradiční 33 el. K1FO ve výšce 20m a 38 el. M2 na malém trubkovém stožárku, který se normálně používá pro 10GHz na bunkru. Tam jsme záhy vztyčili tři tradiční trubky se dvěma neméně tradičními WIFI elipsoidy pro 23cm. Chybělo pámo 13cm, které mohl OK1ZAD vyhrát, chyběl stožár pro 3cm, a proto jsme se rozhodli 10GHz parabolu alespoň pro rozdání bodů namontovat ze střechy baráčku na 70cm stožár - jen cca 3 metry nad zemí mezi mokré stromy.

V pátek podvečer jsme zapálili oheň a Majka OK1DYX rozdala pár spojení do toho úsměvného závodu, co ho organizuje ten "jezte med, je zdravý". Tady jsou důkazy, hi. Bohužel po setmění už  za chvíli začalo drobně pršet, a tak jsme to "pálení čarodějnic" trochu předčasně ukončili. V sobotu nás drobný déšť "oblažoval" již víceméně od rána, takže počasí bylo poněkud kalné. Všechno instalované zařízení naštěstí víceméně na první zapojení zafungovalo (s výjimkou převodníku USB ↔ seriový port). Jen mi trochu zatrnulo, když shořela pojistka u ovladače rotátoru, ale naštěstí se ukázalo, že jakákoli další HW destrukce už během závodu nenásledovala.

 


 

 

 

 

 

 

23cm contestové pracoviště

Žádné nové zařízení jsme tentokrát na kopci neměli, dosud rozestavěné nové PA na 70 i 23cm tedy odzkoušíme až někdy příště. Na 70cm tak dominoval 20-ti letý PA, nyní osazený GS31b, který vzhledem k malému anodovému napětí dává max 700W, doplněný cca 250W RF od PA s GI7b. Rovněž 23cm pracoviště se od posledního závodu nezměnilo, dva polovodičové PA byly schopny v součtu dát okolo 400W RF.

OK1KN u 70cm vysílače

Společně se zahájením závodu se drobné krušnohorské mlžení změnilo na regulární déšť. Závod začal pěkně zejména na 23cm, na 70cm se OK1DIX zpočátku trochu hůře prosazoval díky úzkým anténám, ale postupně pomalu získával nad Matějem náskok. Na 432MHz se vystřídali všichni, kdo měli zájem, takže jsem si po létech dokonce trochu zavysílal, hi. Na 23cm pracovišti si ovšem OK1TEH nenechal na transceiver sáhnout - ale nestěžovali jsme si, protože to z nás ze všech na tomto pásmu umí  asi nejlépe.

Vyloženě špatně to šlo na 10GHz, protože jsme prakticky celou dobu závodu byli v jen velmi pomalu postupujícím dešti, což přinášelo velký útlum, na kterém se vedle deště nepochybně podílely i zmoklé stromy vůkol. A proto jsme tak trochu závistivě pokukovali na DX Clusteru na účinkování konkurence, která zatím dělala pěkná spojení ze stanovišť snad jen pár desítek km daleko - protože nebyla ponořena do deště, jako my. 3cm zařízení jsme nakonec pro marnost dalšího počínání sbalili asi 2 hodiny před koncem závodu, využivše přitom přechodného zmírnění krušnohorského mlžení. To jedno - dvě QSO, o které jsme tak přišli, by nám trn z paty stejně nevytrhlo.

Jedno ohromné pozitivum tento závod ovšem měl - po létech se u DM7A podařilo zapracovat na zařízení, takže velké úseky závodu jsme od nich neměli tak brutální QRM, jako v posledních 2 letech - a to byl nepochybně velký pokrok, který se projevil m.j. v pěkném průměru na QSO na 23cm. DM7A (resp. DL3JAN) se sice v neděli zase trochu "splašili koně" ale proti minulým závodům to bylo opravdu velké zlepšení. Totéž na 70cm - tam se sice občas ukazoval problém s OK2M, ale v zásadě to docela šlo - jen rychle zaklepat na dřevo, aby tenhle stav vydržel i pro další závody...

A potom jsme už jen balili - a promokli u toho až do trenýrek. Ještě, že nám pomohl chvíli před koncem závodu  přibyvší Jirka OK7RA. Okolo deváté večer konečně opouštíme contestové QTH a "už" v půl čtvrté ráno jsme v posteli. Ještě, že jsme si zajistili, že do práce můžeme tentokrát jít až v pondělí v poledne.

Takže - všem díky za QSO a na slyšenou na pásmu v dalších VKV závodech.

OK1VPZ


A co napsal OK1DIX:

Na 70cm s pouhými dvěma anténami  (z nichž jedna byla ve výšce jen 10m) a aktuální předpovědí počasí se nedaly čekat zázraky.  Celý závod byl poznamenán frontou vlnící se přímo nad námi a vytrvalým deštěm.  I když jsem doufal, že by to zpočátku ještě mohlo chodit  na východ, tak opak  byl pravdou. Jako by tam stála nějaká stěna. I jinam to byla bída. S obtížemi prošli LX/PE1ITR a ON4PS/P a jinak pouze téměř místní DL a OK. Až za hodinu náhle HA6W z  KN08, IK2OFO a na sked I4LCK/4. Situace se trochu zlepšuje. Otáčím antény na SZ a Z. Přijdou PE1RLF/P  a ON7WR, na sked OZ9PZ, SM7GVF a M1CRO/P, který hraje velmi pěkně. Za chvíli OZ8ZS a OZ3ZW. Tím se to ale vyčerpá. Zkouším to a konečně vyjdou skedy na  JV.  Několik S5, potom přišel pěkný YU1LA. Večer mne střídá OK1VPZ a dělá m.j. YU1EV, který dlouho zůstane ODXem. Přišel i pěkný G8P, ale neměl  23cm. Potom si k zařízení sedne na chvíli OK1KN a dělá několik F. Po půlnoci ho střídám, chodí to ještě chvíli trochu na JV, kde  se  udělá YU7A z KN05 a HA8V z  KN06 a několik dalších HA, ale postupně to upadá. Nápadný je malý počet S5 a zejména 9A. Mezi 00 a 03 UTC je to zoufalé, pásmo je úplně mrtvé. Předávám žezlo opět OK1KN a jdu spát. Ráno se to zlepšuje, děláme IZ4BEH,  F6DKW z JN18, HG6V z KN07. Vláďa, který vystřídal Jarka, dělá ještě IK2FTB/1 z JN34, ale potom už víceméně jen DL stanice. Dopoledne se  s OK1VPZ ještě znovu  vystřídáme. Situace je o něco lepší než v sobotu, daří se mi udělat  I1NDP, I2FHW, I4AMD i PA0GUS. Podmínky však velmi kolísají. Sked  s SM1A na poprvé nevyjde. Chviličku ho slyším, ale na spojení to není. Asi za 40 minut to zkoušíme znovu a náhle jde všechno jak po másle, nakonec i hýbe Smetrem a ODX je doma.  Po poledni dělá  ještě Jarek  IK3TPP/3 a IZ3NOC/4 a přece jen porážíme 100000 bodovou hranici, čemuž jsem v průběhu závodu téměř nevěřil. Závěr ale není žádná sláva, dává se opravdu do silného deště a už nic významného nepřijde.

Výsledek je horší než loni,  na čemž se podepsalo  počasí a také asi slabší účast v DL vzhledem k datu závodu. Pozitivem bylo o hodně menší rušení než obvykle. Chvílemi byly problémy s OK2M, kteří se ladili blízko k našeho  kmitočtu, ale  jinak úroveň QRM byla neobvykle nízká a alespoň částečně vyrovnala špatné podmínky.

DIX


                                                                       
                                                                       

Report z 23cm od Matěje, OK1TEH:

Po neúčasti v 1. subregionálním závodě jsem se na další závod velmi těšil. Bohužel týden před závodem jsem se dozvěděl, že tentokrát nepojedou 4 lidi, což nejdřív vypadalo, že poprvé po asi 35 letech se květnového závodu ze Spáleništi nezúčastníme, protože minimální počet rukou k dopravě a postavení 20-ti metrového stožáru se nadšením nevyřeší. Ale nakonec se v pátek na kopci naštěstí opět sešlo tvrdé jádro ve složení: OK1TEH, 1VPZ, 1DIX, 1KN, 1BAF a Majka OK1DYX, celkem tedy 4 aktivní operátoři. 23cm jsem tak znovu odjel v konfiguraci Single Op, což je ale v našem klubu normální :) Na 70cm zůstává PA s elektronkou GS31b rok výroby 1990, který má ale poddimenzované trafo, takže umí dát maximálně asi 730W PEP (elektronka po mé 3 roční EME tortuře potřebuje pro tento výkon asi 80W in :-), předzesilovač dle DJ9BV 1990 je po 20m tlustého 75ohm kabelu z kabelové televize v hamshacku a tak jediná změna proti stavu před 20 lety zůstává rok starý PA s GI7 pro druhý směr, kde byla v 10m nad zemí anténa 38el M2. Na stavění třetího směru tentokrát chyběl třetí PA a navíc bychom v naší konfiguraci stejně potřebovali další den volna, už takto v pár lidech (+kotvu držela 1DYX) stavět 20m magirus nebylo zrovna to pravé ořechové... Nicméně přes všechny problémy panovala při zdlouhavém stavění kupodivu celkem pohoda a o páteční filipojakubské noci bylo naše Spáleniště hodné jména neb výsledky naší pyromanie nakonec dobře uviděl i Pavel, OK1AIY na 9,8km vzdáleném Klínovci :-)

V sobotu už stály všechny antény, což bylo velmi dobře, poněvadž v poledne začal déšť, který nepolevil až do nedělního odjezdu z kóty. Naštěstí stačilo už jen postavit zařízení v suchém karavanu, potom následoval vynikající contestový guláš od Majky OK1DYX a závod mohl začít. Protože tentokrát jsem byl QRV již 40 minut před závodem, zkusil jsem CQ a na něj mi odpověděl Jan, DL3JAN z 9 km vzdálených DM7A a zkoušeli jsme případné QRM. Po problémech v UHF contestu 2009 se podařilo v DM7A vyvinout (a na krátkou vzdálenost i vyzkoušet) úplně nové zařízení na 23cm, což v praxi znamenalo, že jsme si tentokrát vadili, jen když jsem byli blíž jak 40 kHz, což po odladění bylo super, MNI TNX, chlapci! Další mě zavolal s prosbou o test TXu Láďa, OK1ZIA z OK2M a všechno se zdálo být OK, jediná drobná kosmetická chybka byla krátkodobá nestabilita signálu, který za 1s skákal nahoru a dolu až o 20 Hz. Vůbec jediný problém v závodě byl pouze tradičně špatný signál od DL0GTH. Mimochodem problém s rušením od DM7A nebyl tentokrát ani na 70cm.

Úderem 14h začínám úvodní výkop na 1296.215 MHz a snažím se hlavně o nějaká ta QSO na východ dřív, než se tam přesune ta studená fronta, ve které vězíme až po uši (oproti pátku se ochladilo o 10 stupňů C). Výsledkem je vydřené spojení s OM3RAL, na druhou anténu dokonce zavolá PA0Š se super signálem, za první hodinu mám v logu celkem standartní počet 26 QSO. V dalších hodinách potěšilo několik pěkných QSO do Italie, zvláště první spojení do JN45 s IK2OFO, dále IK3GHY, IK7UXW/4 a známí IZ4BEH a I4LCK, bohužel tam letos chyběli IQ1KW. Test se nepovedl s I1KFH a byl jsem jednocestně slyšet i IW3SPI z JN66. Povedlo se i na naše poměry slušný počet stanic z S5, kde sice nejely na 23cm známé kluby, ale ti, kteří zůstali doma, měli většinou dobré zařízení. Povedlo se, poprvé po asi 2 letech, QSO i s Jožem, S51ZO. Zatímco jsem dělal S5, na KSTéčku mi už psal Kjell, SM7GVF, že mě slyší na mojí druhou anténu. Po dosměrování 300W PA jsme se po delší námaze udělali, QRB do JO77 pěkných 746km! Pro Kjella jsem byl jeho nejdelší stanicí dělanou odrazem od letadel, jako anténu měl krátkou yagi a výkon jen kolem 50W! Po dohození na 70cm se daří spojení i tam. Vůbec tolik QSO jsem z 23cm an 70cm nedohodil už dlouho, namátkou IZ4BEH, I4LCK, F6DKW, SM7GVF a několik DL, SP. QSO s pořadovým číslem 100 dělám ve 21:50utc tradičně s DL0GTH, tentokrát náskok 19 QSO zůstává na mé straně, paráda. Už od začátku závodu pozoruji, že je velmi malá aktivita OK/OM stanic a tak průměr km na QSO rychle šplhá vzhůru, své na tom asi měla i absence silnějšího QRM. Ve 0:00h UTC si dávám pětihodinovou pauzu na spánek a ráno po budíčku OK1VPZ se opět vrhám na band, záhy se daří 700km QSO s 9A1CAW a později i HA8V, probouzí se postupně i stanice ze západu, a tak do konce závodu se, i přes absenci známých stanic jako jsou PI4Z, PI9A a PI4TUE, daří udělat dokonce 9x PA (PA máme asi zhruba ve stejné vzdálenosti jako stanice v S5). Bohužel G3XDY tentokrát nemá 23cm, zkoušíme ho alespoň na 70cm, ale ani zde se spojení nedaří, na radar jsou ve směru do G vidět bouřky a intenzívní srážky a my se už těšíme, co za dobroty při balení zažijeme :-) Velmi potěšilo i spojení s SP4MPB, které je pro mě vzácnější, než například do G. Směrem do SP4 máme ve vzdálenosti asi 1km 50m převýšení čedičovým kopcem Wagnerberg a ve vzdálenosti 10km potom 200m převýšení masive Ficthtelbergu. Odrazů od letadel bylo jenom pár, naštěstí Marek je dobrý operátor a tak se po 30min podaří spojení dokončit, pro nás je to vůbec první spojení ze Spáleniště na 23cm do velkého čtverce KO, vzdálenost 650km je asi stejná jako k IZ4BEH. Podařilo se také spojení s SP7VVB, který používá naší WiFi parabolu a ringfeed, JO91 je po řadě neúspěšných testech s SN7L pro nás za poslední roky další novou kostkou. Ke konci závodu se pak daří i ODX spojení s F6DKW do oblasti Paříže a také jen o pár km kratší QSO s F1PYR v JN19 (opět nový #), celkově tedy v závodu 5 nových čtverců na 23cm :)) Závod končím na hodnotě 156 QSO a 48 000 bodů, což je asi o 4000 bodů víc jak v minulém roce, ale 10 QSO méně,  což přináší pro nás "nadprůměrný" průměr 310km /QSO.

Zařízení jsme balili za neustávajícího lijáku a na naší 300km dlouhou cestu do Polabí jsme vyrazili až kolem 21h. Potěšilo, že nedaleko u Kolína se nám podařilo jen pomalu postupující frontu předjet a před ní se na nás smála naprosto suchá silnice, čímž se opět potvrdilo Krušnohorské pořekadlo "tak tóhle dobó u nás na Moravě svítí slunko a je krásně teplo"..

Takže to je asi k této květnové taškařici všechno a budu se těšit na slyšenou příště, možná už v červnu v Mikrovlnném závodě

73
Matej, OK1TEH

PS:

Na závěr ještě menší úvaha o condx a vlivu sopečného popela na šíření VKV. Když naposled vybouchla sopka Eyjafjöll na Islandu, stalo se to těsně před dubnovým provozním aktivem, takže během závodu byl uzavřený vzdušný provoz v ČR. V závodě jsem byl jako obvykle QRV na 23cm a bylo velmi zajímavé pozorovat, jak spojení na vzdálenost kolem 300km jako bylo to s OK2UYZ jdou naprosto bez problémů, ale naprosto se nedařilo udělat jindy bezproblémová spojení jako např. s Palem, OM5CM nebo HA8MV. Kdo by to byl řekl, že se i na takovou malou vzdálenost se asi dělá spousta spojení s pomocí odrazu od letadel? To je mimochodem asi i důvod tak dobrých výsledků ze Spáleniště na 23cm, které je jinak z více jak 50 % obrostlé vyššími stromy, odrazy od letadel z menších vzdáleností totiž chodí pod vyššími úhly a daří se tak překonat vyšší blízký horizont. Nejlépe je to vidět na spojení OK2KKW do PA, kde v cestě kromě vyššího lesa stojí i o 30m vyšší Blatenský vrch. Sopečný popel měl ale také vliv i na obyčejná spojení na 70cm troposférickým rozptylem, na větší vzdálenosti byl totiž velmi citelně znát zvýšený útlum a s 700W se mi na 70cm nepodařilo ani obvyklé QSO s YU1LA a dalo dost úsilí udělat i 9A1CAW alias 9A2SB. Po konci provozního aktivu běží ještě hodinu provozní aktiv v 9A a tak tradičně rozdávám body, během výskytu sopečného popela se mi podařilo s 1kW pouze dvě spojení a to ještě vydřeně, což ve výsledku znamená, že popel má značný útlum zvláště na nižších VKV frekvencích, zatímco na 23cm jsem už zvýšený útlum na trase nepozoroval. Celkově pozorování se celkem shodují s případem, když před 30 lety prachem z Malajské sopky prolétal Airbus a i když byl mrak průhledný pro radar, kolem 125 MHz se tehdy piloti nebyli schopni spojit se s řízením letového provozu v Jakartě a museli použít jiné letadlo pro předání zprávy.

Otázkou zůstává, jaký vliv by měla případná velká erupce sopky Katla, která leží poblíž sopky Eyjafjöll, tak jako tomu bylo ostatně v minulosti s odstupem pouhých několika měsíců zatím pokaždé. Taková větší erupce v době konání Polního dne by totiž asi VKV závodníky moc nepotěšila :-)


Výsledky (Results):

********************************************************************  
* Number of valid QSOs:  347                       Band:   432 MHz *  
*                                                                  *  
* Best DX: JO97FK   866 km  call: SM1A         Average: 291 km/QSO *  
*                                                                  *  
* Countries worked:                                                *  
* 68xOK  202xDL  2xLX  2xON  6xHG  4x9A  9xI   5xPA  4xHB  10xS5   *  
* 3xOZ  2xSM  2xG   4xOE  9xOM  3xYU  5xF   7xSP                   *  
*                                                                  *  
*                                      Total sum of points: 100703 *  
********************************************************************  
                                                                      

TOP 10          km
------------------
SM1A     JO97  866
YU1EV    KN04  855
YU1LA    KN04  853
M1CRO/P  JO01  819
G8P      JO01  807
F6DKW    JN18  784
IK2FTB/1 JN34  753
SM7GVF   JO77  746
YU7A     KN05  736
I4LCK/4  JN54  705
 

  


 
 

  
 




********************************************************************  
* Number of valid QSOs:  156                       Band:  1296 MHz *  
*                                                                  *  
* Best DX: JN18CS   784 km  call: F6DKW        Average: 307 km/QSO *  
*                                                                  *  
* Countries worked:                                                *  
* 81xDL  29xOK  6xI   9xPA  3xOM  2xLX  1xON  5xS5  2xOZ  1xSM     *  
* 2x9A  5xOE  2xHG  6xSP  2xF                                      *  
*                                                                  *  
*                                      Total sum of points:  48051 *  
********************************************************************  


TOP 10          km
------------------
F6DKW    JN18  784
F1PYR/P  JN19  780
SM7GVF   JO77  746
IK7UXW/4 JN63  715
I4LCK/4  JN54  705
HA8V     KN06  701
9A1CAW   JN95  691
SP4MPB   KO03  656
IZ4BEH   JN54  635
PA6NL    JO21  630
 

  

  

  


 

********************************************************************
* Number of valid QSOs:   13                      Band:  10368 MHz *
*                                                                  *
* Best DX: JO62QN   245 km  call: DC7QH        Average: 112 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
* 9xDL  3xOK  1xOE                                                 *
*                                                                  *
*                                      Total sum of points:   1465 *
********************************************************************

TOP 5           km
------------------
DC7QH    JO62  245
OE5VRL/5 JN78  244
OK1IA    JO70  209
DL0GTH   JO50  145
OK2M     JN69  114



 


Fotky / Photos