OK2KKW/OK2A - 2. subregionální Contest IARU 2012
 
For translation from Czech you may use the Google translator.

S ohledem na špatnou předpověď počasí na sobotu jsme se donutili postavit všechny antény už v pátek, přičemž jsme na 70cm zvolili osvědčenou konfiguraci z loňského UHF Contestu, kdy na jednom rotatoru jsou dvě antény orientované vzájemně "čelem vzad". Protože jsme se asi 3 hodiny zdrželi výměnou vadného teleskopického stožáru (na kopec jsme museli přivézt jiný namísto toho, který měl prasklé vytahovací lano), nakonec jsme celý setup postavili i tentokrát bez předzesilovačů a poslouchali jsme tak přes 30m koaxiálu. Tato "úprava" pro zlepšení intermodulační odolnosti našeho 70cm přijímače a fakt, že na Fichtelbergu tentokrát nebyli DM7A, vedla v závodě ve srovnání s jinými contesty k relativně malé úrovni rušení. Zařízení na všech pásmech fungovalo tentokrát bez problémů po celou dobu závodu. Na 70cm byly použity (stejně jako v posledních 3 letech) 3PA, jeden s GS31, druhý tranzistorový a třetí s GI7b, která z důvodu malého anodového napětí dává jen cca 250W. také na 23 a 3cm nedošlo od loňského roku k žádnému upgrade.

Pršet začalo - zcela přesně v souladu s předpovědí počasí v sobotu v poledne a s krátkými přestávkami to vydrželo až do konce závodu. Vyzdvihnout je třeba v této souvislosti nápad OK1XNG zajistit bezproblémovou datovou komunikaci mezi pracovišti tím, že silové vedení, které taháme 400m od našeho baráčku na stanoviště 23 a 3cm, vyvěsil tak, aby neleželo na zemi, což zajistilo bezproblémový provoz PLC, který k tomuto účelu používáme (protože máme tu zkušenost, že pokud silový kabel leží na zemi a prší, jeho útlum značně stoupne a datové spojení PLC pak není stabilní). Asi jediným technickým problémem během celého závodu bylo, že mne v neděli cca v pul čtvrté ráno vzbudil OK1DIX, že se vypíná tranzistorový PA a hlásí vysoké PSV. Ukázalo se, že ochrana fungovala správně, protože PSV všech antén bylo v rozmezí 2,2 až 2,5. Vzhledem k tomu, že v noci úplně přestal foukat vítr a náš kopec byl zahalen do silné mlhy, na všem silně kondenzovala voda a antény designu K1FO se odladily asi o 5MHz dolů, což způsobilo špatné přizpůsobení. Stáhli jsme tedy výkon cca na 40% a čekali do rána, až vyjde Slunce, které u nás i při 100% zamračené obloze vyvolalo nějaký ten větřík, který zabránil tomu, aby na všech prvcích antén i nadále visely girlandy vodních kapek a zhruba od sedmi hodin ráno jsme tak zase mohli jet s plným výkonem. Noc byla proto tentokrát z hlediska počtu nových QSO a bodového přírůstku zcela jalová, což nám bude v konečném bodovém součtu jistě chybět.

V neděli dopoledne jsme s BAFem zajeli na Klínovec navštívit OK1VAM, OK1AIY a OK7RA a při té příležitosti jsme Honzovi VAM (který pravděpodobným dalším vítězstvím ve své kategorii 3cm single slavil 76 narozeniny) předali cenu našeho radioklubu za mimořádné sportovní výsledky, a to konkrétně za 6 let nepřetržitých vítězství v UHF Contestu IARU v kategorii 3cm single.

Po výborném obědě, který nám na grilu přichystala Majka OK1DYX jsme již jen čekali na konec závodu. Pršet přestalo přesně 8 minut před koncem závodu a tak jsme při skládání železa nezmokli. Celkově lze tedy tento závod hodnotit jako podařený - nic se nepokazilo, výsledek je slušný (byť trochu horší, než vloni, protože v DL a PA byla z důvodu špatného počasí dost malá aktivita ze strany "rozdávačů bodů"). Pro příští závody už bude určitě nutno posílit 3cm, protože s QRP se dnes slušný výsledek na tomto pásmu (s pouhými 3W v anténě) už dělat nedá (i když do mikrovlnného závodu to jistě nestihnu, hi).

Takže naslyšenou příště!          73 vpz


Report z 23cm od Matěje, OK1TEH:

Na závod jsme vyjeli ve čtvrtek s plánem postavit všechny antény už v pátek, protože předpověď slibovala na celý víkend vytrvalý déšť.. Zároveň jsme se rozhodli tento závod absolvovat v pohodovém rytmu, protože víme, že Spáleniště, kolem dokola dnes již zavřené lesem žádná vyhrávací kóta není. Zejména když prší a les je mokrý...
Po 300km cestě jsme se ve čtvrtek před půlnocí potkali na kopci s OK1HWU, OK1DIX, OK1DYX, OK1BAF a OK1XNG, kteří mezitím přivezli z Vrchlabí nově zakoupený 20m magirus s příslušenstvím, které měl nahradit ten starý, který po nějaké vnitřní poruše nešlo vytáhnout výše než do 16m. Trochu jsme popovídali a zalehli, aby nás kolem 4h ranní vzbudil Jirka HWU, který musel z kopce odjet a bohužel nedařilo se mu odemknout závoru. Takže jsme si prošli takovým menším extempore :) Ráno nás Krušné hory překvapily parádním počasím, v 1040m byla v pátek teplota až kolem 15 C, tu a tam bylo ještě u silnici vidět zbytky sněhu. Nejdřív bylo nutné rozvinout náš 400m dlouhý jednofázový kabel k mikrovlnnému pracovišti, následovala stavba K1FO. Kolem poledne jsme anténu vztyčili a Láďa DIX vzal za kliku. Nový 20m magirus se ale nehnul ani o cm, zřejmě bylo uvnitř vyvléknuté, nebo prasklé  lanko... Následovalo sklopení stožáru, 60km cesta s vozíkem pro záložní magirus, nové stavění, a tak jsem mezitím v baráčku alespoň postavil 70cm zařízení.. Než jsme začali stavět druhý stožár, na kopec dorazil Jarek OK1KN, David OK1RK a YL Lenka. Na kopci tentokrát chyběl pouze Jirka OK1JFR a Tomáš, který právě procházel maturitní zkouškou.

"Squadra rosso", na obrázku zleva: Honza OK1BAF, Jarek OK1KN, YL Lenka a David, OK1RK :)

Pro druhý a třetí směr jsme se tentokrát rozhodli poprvé postavit obousměrný systém "parohy", který se osvědčil při vysílání na Klínovci. Vycházeli jsme z předpokladu, že to bude lepší než stavět 3. směr v 8m metrech nad zemí, který by bylo na našem zalesněném kopci možné provozovat stejně jen ve směru na sever. Krom toho se tím výrazně urychlí stavění. Původně jsme chtěli alespoň pro jeden směr poprvé umístit LNA s relátkem k anténě, ale pro všechen spěch se to tentokrát nestihlo dokončit včas takže i tentokrát vedlo od antény k LNA v součtu přes 30m koaxu... Výkonově jsme na tom na 70cm už roky stále stejně, do "paroží" šlo 250W z GI7 a 800W z tranzistorového PA, do K1FO z roku 1988 asi 730W z GS31. To mluvím samozřejmě o výkonu na začátku cca 30m dlouhých napáječů...

V pátek odpoledne jsme stihli postavit i antény na 23cm a 3cm. Jelikož stavět 15kg vážící 10GHz na 10m na stožáru s třemi kotvami je vždycky tak trochu drama, tentokrát jsme na kopec přivezli pneumatickou vrtačku do betonu (i centrálu) a spodek rotátoru k bunkru zafixovali Po postavení antén pak již pouze stačilo na bunkru zprovoznit naše 400m dlouhé silové vedení. Počasí venku bylo stále excelentní, takže jsme se přesunuli k ohni u baráčku, kde mezi tím již Majka OK1DYX připravovala pochoutky na grilu, nechyběla ani z mrazáku vytažená kořalka mocné chuti a samozřejmě ani 30l sud s plzní a pípou (tnx OK1BAF). Pro případné sportovce bylo k dispozici i mistrovství světa v hokeji v podobě PCI TV karty v notebooku propojené přes půlpalec k 70cm anténě, ale všichni dali přednost ohni. Zábava u ohně pokračovala až do brzkých ranních hodin.

Majka OK1DYX a Láďa OK1DIX

  

Poněkud kalné ráno provázel spěch s dokončením stavby zařízení pro 23 a 3cm, protože na obzoru se již blížila bouřka. Zařízení pro 23cm bylo postaveno záhy, horší to bylo s 3cm. Už to vypadalo, že budeme muset antény dát opět dolů, ale nakonec se problém s hluchým 3cm RX ukázal být v napájení interface. Když už jsme konečně vyřešili RX i TX, zase nešlo točit s anténou. Závada byla tentokrát ve vyviklaných drátech u snímacího potenciometru a než se problém podařilo vyřešit, přišlo první vydatné "spláchnutí", naštěstí střed bouřky nás minul asi 5km jižněji. 2h před začátkem závodu tak již bylo všechno připraveno a dokonce se povedlo plně zprovoznit i sdílení internetu po celé síti včetně 400m vzdáleného 70cm pracoviště přes PLC, takže každý operátor měl přístup na KST chat. Jelikož podle meteoradaru a předpovědi bylo jasné, že celý závod bude pršet, což v případě na zemi ležících kabelů často vede k výpadku PLC sítě, Venca OK1XNG prošel 400m kabelu a naistaloval popdpěry skoro jak pro beverage, během závodu pak síť přes "provazy vody" nespadla ani jednou, TNX! Následovalo předzávodní testovací SSB QSO na 23cm s Palinom, OM5CM, který vysílal z "kukurice" (JN87WV), signál na vzdálenost 463km byl obstojný, potom k nám dorazila návštěva v podobě Jirky OK7RA a Pavla OK1AIY a předstartovní přípravu korunoval vynikající DX guláš na baráčku. Na 70cm pracovišti mezitím panovala neradostná nálada, jelikož právě se povedlo vypít poslední pivo a tím vyprázdnit sud :-) A tak začal závod.

Začátek závodu na 23cm byl standardní, za první hodinu v logu pěkných 36 QSO. Podmínky průměrné, ale minimum QRM takže se dařilo dělat i QRP QSO, DM7A tentokrát nebyli na Fichtelbergu a DL0GTH se odstěhovali až na 1296.250 MHz. Na 3cm mezi tím i přes naše 3W výkonu se Jarkovi dařilo dělat řadu pěkných RS QSO do 9A a S5 přes SCP v JN78. Na 23cm 50 QSO padlo v 1542 utc a 100 QSO v 1945h. Povedlo se rychlé QSO i s SM7LCB z JO86 704km a IQ1KW NA 765km , bohužel řada stanic chyběla a to zejména v DL. V porovnání s 2.subrem 2011 jsme udělali na 70cm o 32 méně DL stanic, na 23cm byl rozdíl 9xDL.. Mezi tím se na baráčku likvidují zásoby masa na grilu a kamarádí nezanedbávají ani podporu mikrovlnného pracoviště různými grilovanými pochoutkami (ještě že se na mikrovlnách jezdí především CW hi), TNX. Před půlnocí opouští 3cm pracoviště Jarek a následující hodiny zkouším ještě nějaké skedy do PA, S5, leč díky omezení leteckého provozu ve Frankruftu z důvodu snížení hlukové zátěže jsou odrazy od letadel řídké, takže si dávám 2h spánek. Na displeji v tento okamžik svítí kolem 35 000 bodů..


mimořádně velký měsíční úplněk v pátek večer
 

 
OK1TEH ve svém živlu

Další spojení dělám ve 03:30h UTC s DK1KC/p, pásmo se začíná postupně probouzet, následují QSO s OZ3ZW, PA0EZ, 9A1Z, bohužel nepovedlo se ze 70cm dohozené QSO s OM3ID. Jano mě slyšel podle všeho dobře, bohužel ani po 30min jsem nebyl schopen spolehlivě přečíst poslední znak v čísle spojení, SRI. Škoda, že OM3ID nebyl přihlášený na chatu, spojení by se později jistě podařilo, protože jsem dělal například i OM5KV, který má také QRP... Z následujících spojení potěšilo trochu vydřené SSB QSO s IW3SPI z JN66, což je pro nás ze Spáleniště na 23cm nový čtverec a v zápětí random QRP QSO s HB9BAT/P na 518km, který má pouze 6W do 23el yagi. Spojení v neděli ale oproti jiným závodům tentokrát tolik nepřibývá, směrem na západ je cítit últum od namoklého lesa a tak každé druhé 400km spojení do oblasti JO30/31 je opravdu o nervy.. Na asi 2h tak střídám Jarka na 3cm a zkouším nějaké delší QSO na západ od letadel. Po asi 30 minutách se mi daří dokončit 3cm QSO s PI4TUE, QRB 527km. V TUE mají na 3cm 25W takže signál od nich je FB, ale než poberou mé číslo spojení s 3W, tak je to dost "porod". QRB 527km ale zůstává naším 3cm ODX. Poté se ale nad Šumavou a OE udělá nový RS a tak předávám otěže Jarkovi a vracím se na 23cm.

    

Pokud jde o QRM, v neděli mi vadí zejména OK2M, kteří sice pracují o 55kHz výše, bohužel produkují (jako obvykle) na mém kmitočtu .215 slabý parazit. Když zkouším QSO s S59GS, točíme zrovna nevědomky antény na sebe, protože OK2M mají sked s SM7ECM a jejich parazit mi zazdí RX silou S9+20dB. S59GS mě slyší, ale přes rušení nejsem schopen přijmout správný report. Rychle se ladíme na 1296.310 MHz, bohužel širokopásmový šum OK2M S5  asi ±300 kHz mi znemožní spojení dokončit, škoda. Píšu OK2M na chatu a po odsměrování antén je už zase všechno v úplném pořádku, leč S59GS se mezitím z chatu odhlásil.. S výjimkou této situace jsem žádné jiné problémy neměl (pravda s výjimkou rušení od radaru ze směru 265deg). Hodinu před koncem závodu se konečně daří dokončit i několikrát již rozdělané spojení s OK2PNQ a na 3cm přes nový RS i 9A1Z. V závěrečné půlhodince se otvírají podmínky do S5 a daří se od letadel i 9A1W, S51DI a dokonce i F5DQK QRB 765km. Těsně před koncem závodu se přihlásí na chatu i starý známý F6DKW z předměstí Paříže, kterého v zápětí děláme na 70cm a 4minuty před koncem se mi daří zkompletovat spojení i na 23cm, čímž překonávám hranici 50 000 bodů a zároveň upravuji i konečný ODX na 784km.

Konečný výsledek na 23cm potěšil, ale je vidět, že spousta spojení utekla díky našemu slabšímu RX. LNA s MG1302 má šumové číslo asi jen 1dB a je nainstalované v přívěsu a při připojení k transvertoru není zlepšení RXu kromě zisku znát. Zkrátka vždy se najdou nějaké rezervy pro zlepšení.. A na závěr ještě k VUSC, nová verze 6.32 fungovala celý závod opět na 100%, poprvé jsem si například uvědomil i jednu malou "vychytávku", že když je například na 70cm při spojení problém s nejasným /P, tak když se o problému udělá poznámka a při spojení se stejnou stanicí na 23cm na to VUSC upozorní. Zatím jediný drobný nedostatek VUSC vidím v absenci databáze stanic, ve které by byla zobrazena informace, na kterém pásmu daná stanice jezdí, což by usnadnilo a zefektnilo dohazování ze 70cm, nicméně Láďa OK1DIX slíbil, že by se tato nová databáze měla objevit již v příští verzi, tak uvidíme..

Těsně před koncem závodu přestává pršet, v 19h vyrážíme na cestu domů a do Prahy přijíždíme kolem půlnoci. To už zbývá jen 150km výlet s přívěsem do Polabí a 2 subregionál je za námi. Díky všem za spojení na mikrovlnách a budu se těšit na QSO, doufejme v Mikrovlnném contestu.

Matěj, OK1TEH


  

Report ze 3cm od Jarka, OK1KN:

Začátek závodu byl ve znamení RS na JV, podařilo se udělat S5 a 9A, rovněž tak v neděli pokračovaly bouřkové SCP směrem do S5, OE, OM a dokonce i SP9, takže se podařilo udělat i několik spojeni přímo přes Klínovec. Bohužel opět asi měli u OK2C zapojen v přijímací cestě KKW filtr a proto neodpověděli ani na několik zavolání, i když nás evidentně museli slyšet stejně jako ostatní stanice z JN99, které jsme dělali bez větších problémů. Přiznám se, že s tímto přístupem k hamspiritu jsem se ještě nesetkal a to vysílám téměř 50 let. Jinak spojení na západ tentokrát nebylo tolik, bohužel se tímto směrem nevytvořil žádný využitelný SCP a tak všechna delší spojení byla "vydřená" na tropo a pomocí odrazů od letadel. Mrzí mne, že se nepodařilo zkompletovat spojení s DC6UW (QRB 490km), který sice hrál solidních 59, ale naše 3W výkonu na tropo spojení nestačily. Výjimeční v příjmu jsou DF0MU, kde se spojení podaří opravdu za každých podmínek, naopak se nepodařilo udělat některé blízké stanice, takže rezervy tu stále ještě jsou.

73, Jarek, OK1KN


Výsledky (Results):

 

 

 

 

 

 

 

 


Obrazová reportáž: