OK2A - zimní 2. subregionál 2014

For translation from Czech you can use the Google translator.

Kdosi moudrý kdysi prohlásil: " VKV závod není ani tak o výsledku, jako spíše o síle zážitku". A přesně tak to bylo v tomto závodě u nás. Ostatně fotky dole to dosvědčují více, než výmluvně. Na zážitky se nám zkrátka tento závod vydařil.

Vedle boje s počasím (anténa, pokrytá ledem, je opravdu, ale opravdu nepoužitelná), byl tento závod také o několika nových vychytávkách: konečně jsme postavili vloni zkonstruované "dvanácterče" 6-ti prvkových antén a vyměnili rotátor na 10GHz. Výměna rotátoru se neobešla bez zkonstruování nového ovladače tohoto rotátoru, což jsme pojali v souladu s výdobytky dnešní techniky a proto ovladač obsahuje počítačový kit Arduino a LCD display. Zatímco Jirka OK1JFR vzal konstrukci tohoto rotátoru programově, na mne zbylo to udělat rukama. No, trochu jsem pospíchal a plexi je poněkud nakřivo.. Časem o tom snad něco tady na webu napíšeme. Další novinkou byl přepínač čtyřech přijímacích antén. Ten však už při testování před závodem "odešel", protože se ukázalo, že v něm použité spínací FETy BS170 uvnitř jaksi postrádají tu ochrannou diodu, která by tam měla být.. Tohle se mi podařilo i na kopci opravit. Horší to už bylo s rotátorem. Nevydržel zatížení namrzlých dvou dlouhých antén M2 a chrupla v něm hřídelka mezi motorem a šnekovým soukolím. Takže jsme točili ručně (k tomu se muselo ven a oběhnout barák) a podle toho taky vypadá výsledek na 70cm. A aby toho ještě nebylo málo, zhruba hodinu před půlnocí navíc odešel 70cm PA s GS31b, takže ve druhé polovině závodu už do některých antén šel výkon jen z 80W budiče... No tak snad příště to už bude lepší!

73 de OK1VPZ

 


Jak to viděl Dirk, ON5GS:

Altough the WX was expected to be not so good as last year's may contest, i was happy to join the OK2A team again for the UHF-contest. A night drive trough thick fog in Germany allready set the tone for rest of the WX during the weekend. At the QTH not even 50m visibility and a freezing strong wind. Nevertheless all the antennas went up and i was amazed by the nicely built 12x 6 element DK7ZB-stack for 70cm which did a good job and returned a lot of qso's from Germany and Netherlands. In the morning before contest we had to lower all antennas again. During the night all the rain and fog had been frozen and changed the antenna park into a ice-sculpture, making them useless until all ice was removed. Lucky we had good breakfast and manpower, and before the contest all ice was removed. Unlucky also some setbacks with the gear, which VPZ always solved the best way possible, for which my respect! So despite of setbacks the number of QSO's was not bad, thanks to the new short yagi stack. Also this year on 70cm and 23cm almost no activity from my home country Belgium, where contesting on the higher amateur bands has almost come to a stop. Nevertheless i was happy to hear that ON6TM, who teached me into my hamradio exam in 1998, had heard on the clubmeeting i was in OK on 70cm, and worked all the OK stations he heard :-) Also it was nice to meet the guys of OL7C which i went to visit with OK1VPZ. They showed me arround the 2m-station and the towers, and also they had severe damage from the icing, which was built up on their 2 longyagis, and crashed down.

So i guess for most contest stations in OK it was a matter of "surviving". Anyway i vy much enjoyed the weekend and - oh yeah - ON3LP called me while driving home he found a nice FT736 with 23cm on a 2nd-hand site in NL, which i immediately went to buy, so next contest see you guys on 70/23cm! Tnx for the nice weekend and the time on the microphone!

73 ON5GS Dirk

http://www.ok2kkw.com/00003016/2s14/030520141278_small.jpg


Obsáhlejší report od Matěje, OK1TEH z pásem 23 a 3cm:

Na závod jsme vyrazili už ve středu odpoledne, protože jednak ve čtvrtek byl státní svátek a hlavně předpověď počasí na pátek a sobotu tentokrát slibovala tradiční krušnohorské počasí - déšť a dokonce hrozil i sníh.. Na kopec přijíždíme ve středu v noci kolem 23h jako první v tandemu s Honzou, OK1VOX. Na Spáleništi je překvapivě naprosté bezvětří a teplota kolem +1C, na čarodějnice u ohně je nás ale přeci jen málo a tak tentokráte zůstáváme uvnitř u kamen. Tedy alespoň tak zněl plán, ale trubky od kamen jsou už pěkně prorezlé a krátký studený komín na střechu špatně táhne. Výsledkem je záhy obrovský mrak kouře, takže větráme všude kudy to jde. I když se čas už překulil do čtvrtka, na spánek kvůli neblahému povětří není zatím ani pomyšlení, takže alespoň stavím kompletní zařízení na 70cm a nechávám getrovat flaškové PA. Ve stejnou dobu kdy usínáme mezi tím z východní Belgie vyráží za námi Dirk, ON5GS, který dorazil právě ve chvíli, kdy ráno stáváme ;)

Podle předpovědi počasí má začít pršet už kolem poledne, takže urychleně s Dirkem rozvíjíme 400m dlouhý hliníkový kabel k bunkru, kde bude mikrovlnné pracoviště. Mezi tím už přijíždí se stožáry a vozíky Láďa OK1DIX s Majkou OK1DYX a Majdou (nemluvě o nových rourách ke kamnům, TNX) a tak začínáme urychleně stavět antény. Během stavění přijíždí i David OK1RK s YL Lenkou a malým Vašíkem. Na první magirus dáváme 33el K1FO s novou kladkou, přes kterou je v plánu postavení zbrusu nové monstr-antény 12x6el DK7ZB (pracovní název "die dicke Berta" ;). Ve chvíli, kdy je stožár postavený se přiřítila bouřka s vydatným krupobitím a několikrát blízko nás uhodilo do země.

Musím se přiznat, že vždy když přejde na Spáleništi bouřka jsem dost nesvůj, protože náš kopec je čedičový (podle geologů dokonce prý 3. nejvyšší čedičový kopec v OK), takže je tu velmi špatná zem, všude kolem rovina a do toho se postaví několikametrový stožár s obrovským počtem různých hrotů, za které by se nemusí styděn ani Prokop Diviš a které jako by testovali drzost, kolik takových potenciálních cílů ještě postavíme, než do nich uhodí? Naštěstí opět jsme měli více štěstí než rozumu a tak brzy vysouváme magirus do pracovní výšky (jako obvykle pouhých 16m) a vzápětí přes kladku i 12x6el DK7ZB s vertikálním řazením po 0,9m. Anténu přepravujeme ve třech již předem přidělaných čtyřčatech s koaxy, kde antény stačí "pouze" vyklopit, zafixovat a 3m dlouhé trubky zašroubovat s klouby dohromady. Původní plán byl, že při výšce 20m bude nejnižší anténa 9m nad zemí, bohužel díky poruše magirusu jsme o 3m níž a je nutné ještě neplánovaně udělat nějakou tu 2m mezeru pro pružnou spojku ke K1FO na špici.. Nejnižší anténa se tedy ocitá pouze asi 4m nad zemí a kouká tedy do hustých a namoklých smrků ve směru do JO33... Poté stavíme i druhý stožár s klasickými "parohy", protichůdně umístěnými 2x 38el M2, u jednoho je nahoře i náš "homo-domo" LNA s ATF54143. V tu dobu ale už na kopci objevuje i Ivan OK1DAQ a posléze i Jirka, OK1JFR, který přiváží pípu a 30l sud s Plzní, TNX. Vysunutí druhého stožáru tedy necháváme až na pátek. Venku se mezi tím horší počasí, my si z toho ale moc neděláme, protože v baráčku je příjemně vytopeno, navíc po úklidu v minulém roce a přestěhování velké skříně z vysílací místnosti je uvnitř relativně více místa a tak zatímco Jirka JFR dolaďuje software pro nový rotátor na 3cm, po odeslání malého Vaška na kutě propuká "bujaré veselí", které pro některé končí až ráno před soumrakem, dokonce tentokrát nechyběla ani po Silvestru v autě náhodně zapomenutá pyrotechnika, kterou slavíme svátek práce, hi.

Páteční ráno je trochu kalné, ale již brzy stavíme do pracovní výšky i druhý magirus TA-19, bohužel i ten pouze do 16m. Tentokrát se stožár choval opravdu podivně, dříve se stávalo, že nešlo vysunout poslední patro, protože už nešlo točit klikou, tentokrát ale poprvé lze klikou točit bez velkého odporu, ale nic se neděje, proto toho radši necháme, protože prasklé lanko a následný pád by nikoho nepotěšil. V poledne odjíždí Lenka s malým Vaškem do Karlových Varů na autobus, Jirka OK1JFR potřebuje zajet něco koupit do DL (hranici máme jen pár km daleko) a tak po poledni jedeme stavět mikrovlny na bunkr. Než ale začneme stavět stožáry, nejdřív je nutné dopravit nový rotátor na 3cm do nové stavěcí konstrukce (TNX Ivo). Základ tvoří rotátor Spid s krokem 1 stupně, bohužel trubky na nový rotátor nepasují - 60mm průměru rotátoru není 60mm průměru světlosti trubky stožáru.. a jelikož soustruh na kopci nemáme, snažíme se o přizpůsobení pomocí brusného kotouče do vrtačky a lubrikantu značky Mogul, takže provedení zajištění opatření k úspěšnému zastrčení se po asi hodině pokusů podaří ;) Při stavění si páni inženýři usmysleli použít místo drátové kotvy novou z mastrantu a málem to vedlo k pádu, nakonec ale připevňujeme starou kotvu a 15kg vážící parabola je konečně v 10m, ufff. Nedlouho potom vztyčujeme i obě paraboly na 23cm. Počasí se mezi tím minutu od minuty zhoršuje, pofukuje ledový vítr a do toho po polední prší drobný krušnohorský déšť. Ivan OK1DAQ ovšem jako "železný muž hor" chodí v tomto počasí polobosý a v mrazivé noci bez problémů přespává ve svém stanu venku a na nabídku, aby se šel vyspat k nám do tepla nechce ani uvažovat hi.

Večer provádíme zkoušku PSV na 70cm, naštěstí ale vše vypadá OK a dobré přizpůsobení vykazuje i nové dvanáctterče, bohužel majáky jako OZ7IGY nebo DB0VC tentokrát na pásmu hledáme marně. To už se ale schyluje k mému "tajnému plánu" - aktivaci JO60JJ v pásmu 70 MHz. Ve své nově vydané koncesi pro pásmo 4m jsem totiž zaregistroval Spáleniště jako své druhé stálé QTH a tak jsem si sebou vzal 5el DK7ZB. Při páteční instalaci v 9h večer již byla venku tma a silný vítr a drobný déšť cloumal vším vúkol, takže jsem nakonec spolu s Dirkem (TNX) postavili anténu do výšky necelých 3m na malý stožárek připevněný gumicukem k oji karavanu. Ledový vítr dosahoval v nárazech přes 80km/h a teplota rychle padala pod nulu, takže již při montáži bylo jasné, že se na trubkách začíná tvořit námraza. Dirk se tedy vrátil na barák a já jsem se vrhnul do volání výzvy na 4m. Problém ale byl, že v 10h večer už téměř nikdo nebyl na chatu QRV a navíc jsem zjistil, že mám dost silné rušení od nedaleké linky 22kV VN.. V karavanu začala být i přes zapnutý elektrický 2kW přímotop pěkná zima a silný vítr prakticky znemožňoval s anténou točit. Nakonec se mi i přes další problémy povedlo alespoň jedno spojení s OK1DXD do Říčan, signál na těch 146km byl S9+. Po citelném zhoršení PSV jsem nakonec vypustil původní plán přespat v karavanu a brzo ráno vyjet via MS a raději jsem "prchnul" do vyhřátého spacáku v baráku, není opravdu nad to mít v takové Sibérii patřičné zázemí.

V sobotu ráno jsem po probuzení pospíchal na bunkr stavět zařízení na 23 a 3cm. Venku byla na všem tlustá námraza, jakou jsem ještě na Spáleništi v květnu nezažil. Led měl tloušťku přes 3cm, naštěstí s podobnou eventualitou jsme již poučeni 2.subregionálem 2005 a UHF Contestem 2008 počítali, takže na 23cm i 3cm jsou všude umístěné cirkulátory a příslušné hlídání špatného SWR. Velkou zkoušku za sebou tentokrát měly ozařovače na 23cm, které jsme v roce 2009 vybavili protinámrazovým krytem a musím říci, že to fungovalo náramně. I přes tlustou námrazu tranzistorové PA dávaly plný výkon jako obvykle a desítky kg ledu nebyly k poznáni ani na signálu z majáku DF0ANN. Dobře též fungovalo i zařízení na 3cm, kde parabolu dobře chrání před námrazou radom. Horší to ale bylo s komunikací přes PLC na 400m vzdálené 70cm pracoviště, které se podařilo rozchodit až pozdě večer, což nás stálo nemálo bodů...

Když bylo 23/3cm zařízení dostavěné, odmítl jsem jít na oběd a ušetřený čas jsem se ještě naposledy rozhodl věnovat pásmu 70 MHz. Po oklepání námrazy jsem se po 12h UTC přihlásil na KST chat a se značnou skepsí jsem se rozhodl pro JT65 tropo test do SP. Na KST mě vzápětí informoval PF7M, že mě velmi dobře dekóduje, takže jsem otočil anténu do PA, přepnul na telegraf a strhnul se nečekaný pile-up ;) Do logu jsem následně zapsal kromě PF7M i PA3DOL, PA2M, OK1VBN, S51ZO, SP6MLK, HA1YA, tropo ODX PA3DOL byl za tu chvilku na QRB 600km. Bohužel se mi nepodařilo dokončit spojení s SP6GWB, SP9HWY a SP3RNZ, které jsem sice krátce viděl i slyšel, ale sršení z linky VN mi na Smetru vyskakovalo až na S7... No a tak jsem 3minuty před začátkem závodu přešel na 1296.215 MHz.

Závod

Počáteční výkop jsem provedl v prázdném karavanu, protože na 70cm došlo k destrukci hlavního rotátoru ještě před začátkem závodu a tak byl povolán na pomoc i Láďa OK1DIX, takže 3cm na začátku závodu na 24min osiřely.. V první hodině se mi podařilo udělat pouze 29 QSO, občas se podařilo i nějaké to delší spojení např. s HA5KDQ, 9A1CMS, SP2DDV a dalšími. Podmínky na východ byly vyloženě pod normálem, nepovedlo se např. ani v poslední době běžné spojení s HA6W, naopak celkem pěkně to chodilo směrem do JO30, kde ale nebylo moc stanic. Potěšilo pěkné spojení přes letadla s IW3SPI, v 16:04 si do deníku zapisuji rychlé QSO s IQ1KW, QRB 765km, kde mě u mikrofonu zdraví IK2OFO. Následují stanice jako IK3COJ, DK2MN a jiné. Překvapivě mě při testu do 9A volá nějaká OM6 stanice, nejdřív si myslím, že jde o kluky z Martinských holí, ale nakonec se z toho vyklube OM6W. Signál je celkem pěkný, bohužel zhruba ve stejnou dobu začínají muka v podobě QRM od nedalekých DM7A.. V pauzách, kdy DM7A přijímají se mi přes Fichtelberg daří udělat na randomu Piotra SP5QAT z Varšavy, QRB 598km a super signál. Hned další stanicí je Pavel OK1AIY z Benecka, spojení se později daří zopakovat i na 3cm. Potěší i signál od Marka SP1JNY, 9A1Z s QRP, PA0BAT a dalšími. Velkou radost mám zejména z QSO s ON4CJQ/P, protože ON jsem na 23cm už ze Spáleniště nedělal pěkně dlouho.. Závod se dál vyvíjí poklidným tempem, snad jen na to, že když dělám DL0GTH ve 20:23 UTC, tak už na nás mají náskok 21 QSO.. Spojení s pořadovým číslem 100 se mi daří udělat strašně pozdě, tedy až ve 22:17h s TM57M JN39oc, kde mimochodem od klíče pozdravuje náš starý známý Robert, F1OET. Po půlnoci jdou DM7A spát, takže konečně můžu piplat i čajíčkové spojení typu HG7F a S51ZO. V pauzách občas odskočím na pásmo 10 GHz, které Láďa OK1DIX opustil již před pár hodinami a tak se daří například spojení s OK1KKD atd. Venku mezi tím zase mrzne a ukazatel digitálního teploměru v noci padá až k -2C, naštěstí v karavanu již běží plynový přímotop a tak se to dá snést.. V promrzlém karavanu si dávám asi 90min pauzu na spaní. Mimochodem venku se udělalo přes noc jasno a na nebi není ani jeden mrak.

 

Ráno mě probouzí Slunce a tak se už těším, že za chvilku začne opadávat námraza. Optimizmus vydrží jen asi 30min a pak náhle padá hustá mlha  a s ní i teplota zpět na nulu.. Ranní testy přinesou pár pěkných spojení, velkou radost mám ze spojení s SP9CP o kterém vím, že má jen 2W, QRB 444km a spojení 100% udělané díky letadlu někde nad Hradcem Králové.. Potom se již věnují směru do PA, což přináší QSO s PA3AWJ, PA6NL, PA0WMX, PI4Z, bohužel nějak oproti jiným závodům schází PA0EZ.. Veskrze pozitivní byl i sked s I1KFH do JN45 na 656km, který měl radost z pro něj nové DXCC OK. Velkou radost mi též udělalo spojení se Zlatkem 9A2SB na 691km. V sobotu mi na chatu psal, že mu většinu zařízení odpravil blesk a že zkusí něco na neděli vymyslet. V neděli se na chatu opravdu objevil, řka, že jeho RX je pravděpodobně stále mrtvý, že to tedy asi nemá cenu zkoušet. Nakonec se z toho ale vyklubalo pěkné CW QSO, TNX.

Jelikož nám ale chybí na 3cm operátoři, pouštím na 23cm Dirka ON5GS a na následující 3 hodiny usedám ke 3cm. Potěší pěkné spojení s OK1CJH, OK2R, a hlavně via tropo OZ7Z z JO44 QRB 544km, který pro nás zůstává až do konce závodu ODXem. Bohužel následný test s Chrisem OZ2LD vyznívá naprázdno a Torben OZ3Z je na  dovolené v PA. Za vděk tedy beru alespoň FB QSO s DF0MU 428km, OM3W 407km a DC6UW 490km, který díky svému QRO PA hrál jako vždy FB. Potěšilo také spojení s DL3IAE z JN49 na 347km, bohužel od DR5T JN47 tentokrát nic slyšet není a naprázdno vycházejí i pokusy s PA0BAT či S51ZO a SM7ECM. Celkem tedy na 3cm spokojenost, hlavně je to pro mě balzám na uši oproti strašnému QRM na 23cm..

To se ale již vracím na 23cm a vidím, že Dirk a po něm i táta VPZ nezaháleli a pro prostřídání mezi tím, co jsem byl na 3cm, udělali DL0VV JO64, PA0EHG (ten se asi musel divit, kdo že ho ve vlámštině zdraví hi), Andre LX2LA, DC6UW dohozený ze 3cm, DJ8MS a další. G3XDY bohužel není v tomto závodě QRV, protože je na rodinné návštěvě, tak alespoň zkouším do Paříže F6DKW, bohužel spojení se nám tentokrát ani s výpomocí Airscouta udělat nepodaří. Úspěch nakonec slaví dlouhý sked s M1CRO/p na 819km, kde u klíče sedí starý známý Robin G8APZ. Před koncem závodu příjde na chat i IK3GHY a konečně se daří i QRP QSO s SQ1FYB a ON4CDU, který si pochvaluje, jak že jsem u něj na jeho mobilní QRP výbavu slyšet. Velkou radost mi udělalo i spojení s IK4ADE, který se najednou objevuje na chatu, tak mu nejdřív dohazuji sked na 70cm a hned jsem po síti od Davida upozorněn, že byl u něj super a že chce SSB test na 23cm. A pak to klapne a pěkným signálem ho zapisujeme i na 23cm, QRB 701km a ze Spáleniště naše první QSO. Konec závodu patří pokusům s SP9SOO na 461km a spojení si zapisuji do deníku 10min před koncem závodu jako své poslední.

Celkově tedy na tu bídu a na to, že na 23cm, pokud by nebylo QRM, byla rezerva udělat minimálně o 20 spojení víc, tak jsem opravdu spokojený. Optimizmus vyvolává i počasí, které se na konci závodu přece jen umoudřilo a tak balíme za sucha a pouze mírného větříku. Do postele se dostáváme někdy až po 1h ráno v pondělí a již o 4h později mě čeká ranní exhumace pro cestu do práce hi.

Co napsat na závěr, kromě bodů a milé návštěvy Dirka ON5GS, potěšil nový rotátor s novým ovládačem, který měl nemalou zásluhu na dobrém výsledku na 3cm, osvědčila se nová anténa 12x6el DK7ZB, které kupodivu slušně fungovala i v podstatně nižší výšce nad terénem a kterou bylo možné díky nové kladce postavit, nový 4 portový přepínač pro RX na 70cm, který nám poprvé umožnil vyzkoušet 4 směry na 70cm, bezporuchový chod zařízení na 23 a 3cm, a pro mě osobně i úspěšné první otestování pásma 4m na Spáleništi.

Díky všem, kdo zavolali a na QSO v dalším závodě, snad již s lepším počasím, se těší

Matěj, OK1TEH


Co napsal Láďa OK1DIX: 

2. subr. nám letos ukázal pravdivost rčení "mother nature is a bitch". Počasí odpovídalo spíše listopadovému A1 Contestu než počátku května. K tomu v sobotu ráno námraza, jakou jsem snad v životě neviděl. O tom jistě napíše více OK1VPZ. Vzhledem k neúčasti Jarka OK1KN jsem se v tomto závodě zabýval převážně pásmem 3cm. Většina námrazy naštěstí z paraboly do začátku závodu opadala, takže bylo možno pracovat, i když se občasnou ranou na střechu karavanu od padajícího ledu ještě připomněla.

Podmínky byly podprůměrné, po celý závod se nevyskytl v dosahu jediný RS.
Několik nadějně vypadajících mraků bylo příliš nízko. K tomu jsme se nacházeli v mracích ze kterých mžilo, což podmínky dále zhoršovalo. Na začátku bylo pásmo jak vymetené jako by snad ani nebyl závod. Ani obvykle cékvíci silné stanice není slyšet, takže jediná záchrana byl OK4KST chat a dohazování z 23cm. Kvůli mokrému vedení nefunguje na začátku PLC spojení na pracoviště 70cm. Zprovozní se až když OK1VPZ ho pomocí větví a grilovacích špízů zvedne z mokré trávy. Z prvních 20 stanic byly snad jen 3 udělané na random, ostatní jen skedy. U vzdálenějších stanic se projevovaly silné úniky, asi jak se zrovna stavěly do cesty mraky nasáklé vodou. Kolem 21:30 UT už mě to přestavá bavit a jdu na barák. Aktuální ODX DK2ZF/P pouhých 390km přes intenzivní chatování svědčí o podmínkách. Na východ je to ještě horší - OK2AQ 268 km.

Část noci a dopoledne jsem na 70cm, kde nejsou podmínky o nic lepší. Navíc nás omezuje porouchaný rotátor s nejlepšími anténami a odešlý 700W PA. Přesto se mi podaří udělat SM7ECM a F6DKW. Samozřejmě na sked. Situaci částečně zachránilo nové dvanáctiterče ze šestiprvkových antén. I když bylo níž, než mělo být, ukázalo se jako velmi pozitivní. Bylo namířené na severozápad a DL stanice na něj i přes bídně podmínky chodily dobře.
Ziskem se minimálně vyrovnalo 33 el. K1FO při širokém vyzařovacím diagramu.
Srovnání s novějšími 38 el. M2 anténami nebylo bohužel možné, kvůli
nefunkčnímu rotátoru.
Dopoledne se vracím na 3cm, kde Matěj udělal přes noc několik pěkných spojení jako DC6UW 490 km a OZ7V 544km. Mraky se v neděli již trochu rozptýlily a tak se podaří udělat celkam bez problémů OL9W 401km nakonec vydřený OZ1ALS.

Celkový výsledek 44 QSO a 9691 bodů je na tu bídu až překvapivý. Doufám, že v MW závodě a o Polním dnu nám matka příroda ukáže svou přívětivější tvář.

DIX


Jaké dojmy měl Honza OK1VOX:

Na pásmu jsem nebyl cca 20 roků. Díky kolektivce OK1KHI jsem někdy od roku 1978 do roku 1990 měl možnost jezdit na Sněžku. Vláďa OK1VPZ píše o špatném počasí, ve srovnání se Sněžkou to nebylo zas tak hrozné. Je pravdou, že omrzlé antény jsou nepoužitelné. Díky tomu, ti co jsou v nižší nadmořské výšce, jsou rázem na tom lépe. Jak píše Vláďa, je to o prožitku. Za dobu mé neúčasti na pásmech se technika výrazně posunula. Nejsem ovšem přesvědčen, že je to vždy pro dobro věci.  Výrazně poklesl význam operátora při závodu a narostl podíl doplňkové techniky. Dnes je to ještě více o čestnosti lidí. 

Dík partě OK2KKW za možnost účasti při této akci a za dobrý zážitek. 73!


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 102 070 337 302 YU1LA       KN04FR 853 2100 1x33, 2x38el, 12x6 200 (+17) 57 (-2)
23 cm   48 219 160 301 M1CRO/P  JO01PU 819 500 2x150cm dish 86 (+4) 26 (-2)
 3 cm     9 691 44 220  OZ7Z          JO44VW 544 20 70cm dish 27 (+5) 13 (+3)

*) Note: comparison with last year May contest            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotky:


středa večer

po teplické dálnici

odjíždíme z Prahy

a právě zapadá Slunce

ve čtvrtek ráno nás na Spáleništi

vítají pampelišky

čekáme na další účastníky zájezdu

přivezli jsme novou vychytávku

na zvedání nové antény

napřed je ale třeba postavit

tu osvědčenou

75 ohmovou anténu K1FO, r.v. 1989

Právě začíná poprchávat

a tak se raději jdeme schovat

Za chvíli už padá zmrzlý déšť

čekáme až přestane

ale stále prší

a tak se věnujeme dalším úkolům

třeba vyměnit roury u kamen

 

 

 

malý Vašík (harmonická OK1RK)

předvádí svůj úlovek

večer už neprší, stavíme na střeše

druhý anténní systém pro 70cm

2 x M2 38 el. Y, které

budou navzájem čelem vzad

K1FO nám už stojí, ale jen v 16m

zatímco měla být v 21m...

v pátek ráno

jdeme montovat novou anténu

 

 

což si vyžaduje dobrého dirigenta

je to docela pracné

a některým je z toho horko

důležité je správně zasunout

do odpovídajícího konektoru

přišel čas oběda..
 

teď už to jen zvednout - viz video
 

po obědě nastal úkol, jak na výstupní hřídel
 rotátoru SPID o průměru 60,2mm nasadit
stožár o vnitřním průměru jen 60mm..

nakonec se to povedlo, stožár pro 3cm
stojí a přišel čas smontovat 23cm paraboly

 

 

 

 

speciální protinámrazové kryty

ozařovačů antén pro 23cm

večer toho máme akorát tak dost

což někteří řeší předčasným zalomením

sobotní ráno je mlhavé, mrzne a prší

ale i tak je třeba vstát

a to i když podivně obtloustlé dráty na 22kV

indikují, že naše antény asi nebudou

pracovat správně

a taky že ano

na všem je totiž stále sílící ledový krunýř!

Je to sice hezké, ale ne na vysílání

stožáry se pod rostoucí váhou naklánějí

ale "lesní muž" OK1DAQ stále ještě spí

ledu je nicméně stále víc a víc

mrzne a mží, i když podle předpovědi

by již mrznout nemělo..

stav antén se stává kritický

váží mnohonásobně více, než by měly vydržet

a do toho navíc fouká v poryvech vítr

stromy cinkají zmrzlými listy

výstrahu, že za chvíli to spadne

stožáry proto rovnáme,

oklepáváme kotvy

a netrpělivě čekáme

na slíbené oteplení

a teplé slunečné počasí

připravené ohniště hraničí s drzostí

co jiného dělat, než vypít sud piva

a pořádně teple se obléci

a čekat..

OK1JFR zatím stále "ladí" SW rotátoru

ovšem komunikace s VUSC jaksi drhne..

na mikrovlném stanovišti je zatím

námraza možná ještě větší

a dokonce láme stromy.

Zkrátka květnové počasí,

radost pohledět..

OK1TEH zatím honil DXy na 70MHz

a námraza rostla

dokonce časem led udělal

ze žebrované paraboly

parabolu plnou

aby se mohl vítr dobře opřít..

 

chůze v trávě připomíná

chůzi po skleněných střepech

 

namrznul i plastový radom od 10GHz

pohled zdola ukazuje

kritickou situaci antén 70cm

takhle vypadá 70cm M2

po stažení stožáru...

vývoj SW je prozatím dokončen

po začátku závodu jedeme navštívit k OL7C

také tam mají své problémy s ledem...

 

 

 

v sobotu navečer

teplota opět padá k nule..

 

další "skleněný" strom

tráva jak z pohádky

na pásmu je stanic málo

ale Jirka neztrácí optimismus

po kabelu, zamrzlém v trávě nechodí PLC

takže nelze ze 70cm dohazovat skedy

David bojuje, ale potom, co odešel

PA s GS31b, je poněkud depresivní

anténa je sice trochu prohnutá, ale funguje

anténní svody

nový rotátor pro 3cm

to není beverage, ale kabel pro napájení

mikrovlnného pracoviště i s přenosem PLC

neděle ráno - venku je bílo

OK1TEH je chvíli na 3cm

zatímco na 23cm jede Dirk ON5GS

potom však se operátoři vystřídají

a na 3cm opět usedá OK1DIX

nedělní poledne a pohled na 70cm
antény ze stanoviště pro 23 a 3 cm

OK1DYX na procházce

když odjíždíme, pod stromy jsou ještě střepy...