OK2A - (květnový) 2. subregionál 2015

For translation from Czech you can use the Google translator.

Ačkoli předpověď počasí pro letošní květnový subregionál neslibovala nic zázračného, nakonec bylo počasí docela příznivé. Vše ostatní fungovalo uspokojivě, nic negativního se nestalo a tak vlastně ani není o čem podrobněji psát. Pokud budou i ostatní letošní závody probíhat podobně, nebudeme se zlobit. No, ale protože nějaká ta reportáž ze závodu je na našem webu už víceméně zvykem, přicházíme i tentokrát s alespoň krátkým komentářem.

Co k závodu napsal OK1VPZ:

Antény jsme začali stavět tradičně v pátek dopoledne a potěšilo, že pátek před závodem byl tentokrát volný den. Obávali jsme se deště, ale nakonec šly páteční dešťové přeháňky (podle meteoradaru dosti silné) jižně od nás a spíše přes Šumavu, takže v Krušných horách v pátek téměř nekáplo. Nebylo tedy divu, že veškeré antény v pátek večer stály na svém místě. Sobota nás přivítala krásným počasím, takže jsme se při práci dokonce trochu opálili. Matěj OK1TEH víceméně bez potíží postavil a zadrátoval zařízení pro všechna pásma, takže jsme vcelku v pohodě nainstalovali počítače a propojili je PLC sítí. Zatímco na 23cm seděl tradičně celou dobu závodu OK1TEH, na 70cm se střídal David OK1RK, Dirk ON5GS a Láďa OK1DIX, který si po dobu aktivity dalších operátorů „odskakoval“ k zařízení pásma 10GHz. Novinkou na kopci byl sklápěcí fundament pod rotátor stožáru pro 4 x 10 el.Y pro 70cm podle designu OL9W (vloni jsme tento systém směrovali ručně) a 3G anténa pro pásmo 2GHz, jenž společně s WIFI modemem pro 3G a LTE zajišťovala připojení k internetu. Ukázalo se však, že některé donesené notebooky potřebují stáhnout nějaké aktualizace, aby spolu mluvila celá síť a protože také nový Airscout potřebuje stahovat mnohem větší objem dat, než ta dřívější verze, stalo se, že předplacená karta byla už v sobotu navečer prázdná a když jsem do modemu dal SIM kartu z druhého telefonu, připojila se ta mrška na 3G síť Vodafone DL a do 1. hodiny ráno jsem měl z karty „vysrknutý“ celý datový limit 1500Kč :-(. Protože Honza OK1VOX už spal a neměli jsme další kartu s datovým tarifem, bylo 70cm pracoviště až do nedělního dopoledne bez připojení k internetu a tedy bez možnosti přímé domluvy na ON4KST chatu a bez DX QSO via Airplane scatter, což nás zcela nepochybně stálo hromadu cenných bodů. Naštěstí Matěj použil jeho telefon alespoň pro připojení k ON4KST a tak z 23cm pracoviště dohazoval skedy i pro 70cm. Tedy seč mu síly stačily, hi.

V neděli po 9h místního času se Honzovi VOX podařilo finančně „nadopovat„ jeho další, dosud prázdnou „Twist kartu“, takže až do 3h odpoledne jsme zase mohli být na KST chatu i Airplane scatteru on-line – tedy až do doby, kdy i tato karta měla kredit fuč. Naštěstí byly tyto potíže s připojením k internetu jediným problémem, který tak, či onak souvisel s použitou technologií, což mne, coby HW admina, dost potěšilo. Horší bylo, že Ivan OK1DAQ musel v sobotu odjet, protože měl problém s nějakým zánětem v noze a že nepřijel Jirka OK1JFR, takže těch tolik potřebných rukou rukou na nedělní skládání našeho portablového vybavení nebylo zase tolik, kolik by se slušelo. Předtím jsme se ale ještě (v neděli okolo poledne) zajeli podívat na účinkování sousedních OK1KAD z asi nejlepšího radioamatérského QTH v západních Čechách, ale ti už (asi z důvodu předpovědi bouřkové činnosti) právě balili. Ukázali nám své 10GHz zařízení (nějak s námi ovšem na tomto pásmu zapomněli navázat contestové QSO, hi) a potom přišla řeč na vzájemné rušení na 70cm, kde byla s naším signálem ze strany OK1KAD tentokrát vyjádřena spokojenost, jen prý při vzájemném nasměrování bylo cítit zvedání šumu při CW provozu. (což je ovšem s ohledem na 9km QRB a úroveň fázového šumu obou zařízení zcela logické). Vzhledem k tomu, že na naší straně se nic nezměnilo, bylo tak víceméně potvrzeno, že problémy, na které OK7RA posledně poukazoval (při loňském UHF Contestu), zřejmě nebyly poruchou na našem zařízení. Dokonce OK7RB podotknul, že rušení typu spletrů na 70cm tentokrát indikovali nějaký čas spíše od OL3Z. Asi se jim při tom závodním úsilí na Točné na chvíli "splašili koně", hi.

Potom se již závod blížil do svého finále a do posledních QSO začalo v neděli asi půl hodiny před koncem závodu pršet, takže jsme všechny antény i se souvisejícím vybavením bourali už za deště, jenž postupně sílil, což nebylo nijak příjemné. Nicméně vše se podařilo, nic se nepokazilo a i přes poměrně podprůměrné podmínky šíření je možno výsledek označit za hezký, ačkoli se nám nepodařilo žádné Rain scatterové QSO na 3cm a také těch hezkých delších tropo spojení na 70 a 23 cm bylo tentokrát méně, než obvykle. Zato to pěkně chodilo troposférickým rozptylem přes Alpy a potěšila nás celá řada jinak spíše neobvyklých 70cm QSO do ON a PA, kde se díky Dirkově vlámštině na něj chvíli postavil učiněný pile-up, hi. Jeho vysílání naopak asi příliš nepotěšilo těch pár OM stanic, které byly dost překvapeny, když se jim moc nedařilo udělat QSO v jiném, než svém rodném jazyce :-). A tak i když Dirk si česká soutěžní spojení jinak docela „dával“, tak například na sdělení „teraz ma počúvaj“ na KST chatu bohužel jeho radioamatérská čeština nestačila, hi. Ale alespoň jsme se všichni zasmáli – m.j. i proto, že vedle našeho tradičního „sudu“ na kopci nechyběly ani dvě basy belgického piva a jiných dobrot všeho druhu. Takže květnový subregionál máme za sebou a přestože nás ještě bolí řada jinak nepříliš procvičovaných svalů na celém těle (o překonávání spánkového deficitu ani nemluvě), už se všichni těšíme na další contestovou příležitost. Zdali se nám letos podaří odjet z kopce mikrovlnný závod (poslední 2 roky se to pro nedostatek lidí nepodařilo), zatím ještě není jasné, ale nejpozději začátkem července určitě nevynecháme tradiční, letos již 66. VKV Polní den.

73 de OK1VPZ


Jak to viděl Dirk, ON5GS:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poznámka OK1TEH: Hudba kapely NTFP, ve které hraje Dirk ON5GS na safoxon, nám zpříjemnila stavění antén.

 

For the third year in a row, OK2A contest team was kind enough to invite me to the shack in JO60JJ to take part in the may-contest on 70cm/23cm/3cm.

Last year there was a terrible frost night which put a thick layer of ice on all the antennas, but this time we had more luck! At thursday i went to Prague and visited OK1DIX, and we went to see their mighty 2m EME station. I was very impressed by the big homemade and the 8 crossyagi system! Friday we spent all day erecting the four antennagroups for 70cm and afterwards the 23cm and 3cm station on the bunker. Luckilly the WX was good and everything went very smooth. In the meanwhile I was trying to learn the czech spelling alphabet and the numbers, to be able to work OK's who were so kind to give the points in Czech language :-) OK1DIX helped me to write down a little paper with all the characters, and the "dutch way-pronounciation" which helped me from time to time to get a new qso in the log, altough most OK operators could hear my struggle with the language and quickly stepped over to english or german :-) but i managed to log a few ones in CZ! All the equipment was running beautifully and we had no problems what so ever at any time, except the known issue with the tube PA, but it has to be said, the built quality of the PA's by OK1VPZ is incredible! and again i was amazed by the number of stations calling in, and the DX we made during the contest. At my part, after last year's dissapointment about the low number of ON stations which were worked, i had made some phone-calls during last week before the contest to friends in Belgium, which i knew had some sort of station for 70cm and arranged a sked. And it paid off very well! I remember working ON4HF Erik on his circular satellite crossyagi, ON3CF/p Filz with only 20w, ON6TM who made his first qso in 6 months using 21elem/GS35 was easy, my dad ON6MP and lots of other friends and clubmembers who waited for the QSB and gave me points! ON7VER & ON1JU had never even worked DX on 70cm before, HI! It was all on the 12x6elem QRO system and good takeoff of OK2A we were able to do so.

We made a short visit to the Klinovec station OK1KAD who were active on 2m and 3cm. This is really an incredible location for a radio amateur station! Overviewing the landscape from Klinovec it is obvious why there is so much activity in OK!

Thanks for the nice weekend and the hospitallity, and hope to be able to work you many more times in the contests!
73 Dirk ON5GS


Obsáhlejší report od Matěje, OK1TEH z pásem 23 a 3cm:

Zima byla tentokrát krátká a tak jako již tradičně jsme na 2. subregionál vyrazili do našeho domečku v Krušných horách. Nakládání železářství se tentokrát celkem protáhlo, už taky nejsme nejmladší a poskakovat s nejedním 40kG PA 2 patra sem tam po schodech až k výtahu v  jednom člověku není úplně to pravé ořechové, nicméně nakonec se vše podařilo naložit bez trvalé újmy na zdraví i naší technologii a ve čtvrtek kolem 20h jsme vyrazili směr Krušné hory. Na kopci nás už čekal Láďa 1DIX s Majkou 1DYX, David 1RK a hlavně Dirk, ON5GS, který nás vhodně přivítal basou belgického piva Jupiler a různých dalších belgických pivních speciálů, nemluvě o tuzemském 50l sudu s Plzní a pípou (TNX Láďo a Davide). Počasí bylo vcelku dobré a přes sýčkování, že budeme stavět v dešti se naštěstí bohové krušnohorských plání slitovali a zastavili pršení na úpatí Šumavských hvozdů, takže nebyl problém oslavit svátek práce prací a prvomájovým pochodem v podobě rozvíjení našeho 400m dlouhého kabelu s elektrikou z baráčku na mikrovlnné pracoviště.

Přes neúčast Jirky OK1JFR (jehož hnízdo jsme přeměnili v pokoj pro hosty, tedy pro Dirka hi) nám díky dorazivšímu Ivanovi OK1DAQ a Honzovi 1VOX práce šla rychle od ruky (a taky pánové přivezli chybějící pumpičku k pípě ;), takže jsme v pátek stihli postavit všechny stožáry včas a v suchu. Přitom se před námi vytáhnul David 1RK, který přivezl fungl nový stavěcí vehement pro rotátor podle osvědčeného vzoru OL9W a navíc pár nových 60mm trubek, takže jsme proti UHF Contestu 2015 postavili 4x10el Wimo naprosto luxusně o metr výše. Anténa by možná šla díky vylepšenému stavění postavit i výš, ale už nám chyběly dostatečně robustní stavěcí kotvy. Dík patří také Honzovi, OK1VOX, který se důkladně připravil na zajištění rychlého internetu. Normálně je totiž 3G signál na baráčku minimální a tak se do internetu připojujeme prostřednictvím 3G modemu na mikrovlnném pracovišti a internet sdílíme na 70cm pracoviště po 400m dlouhém PLC, což není řešení ani příliš rychlé, ani (zejména za mokra) zrovna stabilní a spolehlivé. Honza tedy koupil ziskovou anténu pro 3G a hned jsme se dali do zajištění dostatečné kabeláže tak, aby rychlé připojení do internetu bylo k dispozici v našem baráčku pro všechny, kdož ho potřebují (zejména pro DXcluster, KST chat a Airscout). Znamenalo to ovšem natáhnout několik desítek metrů ethernetového kabelu, nakrimpovat konektory atd. Nakonec jsme to s Honzou stihli včas do pátečního hokeje a u ohně na nás za odměnu zbylo i několik buřtů ;)

Sledování zápasu české hokejové reprezentace se Švédy byla pěkná podívaná - mimo jiné i pro Dirka, ON5GS, který byl překvapený z atmosféry českých fanoušků a jak moc je tato hra v českých zemích oblíbená v kontrastu s Belgií, hi. Po skončení nájezdů a o několik litrů vypité Plzně dále se zbytek osazenstva odebral ke spánku, byť někteří, jako jsem například já, hi, pokračovali v zapojování našich aktivních prvků na 70cm ještě dlouho do pozdních nočních hodin.

Ráno po krušnějším stávání jsem dozapojil zbytek zařízení a po odzkoušení klíčování jsem vyrazil stavět zařízení na 23 a 3cm. Všechno naštěstí fungovalo na první zapojení a tak jsme měli čas začít ladit počítače a poprvé bylo v plánu vyzkoušet i novou speciální BetaVerzi Airscoutu 1.1.9.0. Tato nová testovací verze má tu výhodu, že umožňuje pracovat s více streamy zdrojových dat a je tak podstatně přesnější, navíc jsem si tentokrát již doma připravil novou 2,4GB velkou přesnější databázi map SRTM3, bohužel co jsem si neuvědomil, byl proti staré verzi nebývale vysoký požadovaný datový tok, který u nás doma na rychlém pevném internetu nebyl problém, ale s datovým limitem pro 3G to již byla bohužel jiná píseň.. Další problém byl s vhodným počítačem, protože zamýšlený notebook měl bohužel fyzicky poškozený disk a Dirkův vlámský Windows byl zase pouze Service Pack 1. No nakonec se to nějak podařilo vyřešit, ale tak jako vždy s minimální časovou rezervou i včetně tradičního contestového guláše od Majky OK1DYX.

A tak začal závod.

Před začátkem závodu jsem kvůli malé časové rezervě nestihnul dobře vyzkoušet můj starý dobrý contestový notebook ThinkPad A31, do kterého jsem z E-baye koupil nový motherboard a který jsem do něj úspěšně implantoval necelé 2 dny před odjezdem na kopec. Notebook sice fungoval super, nicméně klíčování CW přes COM1 se mi nezdařilo zprovoznit a tak jsem byl nakonec nucen klíčovat po celý závod 100% ručně, z čehož mě málem upadla ruka, protože na 23cm se CW dělá 2/3 všech QSO.. Nakonec jsem až doma po závodě zjistil, že problém byl zakuklený ve špatném nastavení COM1 v BIOSu, který jsem jeho přeflešnutím vrátil do defaultni funkční podoby, takže alespoň to nebyla HW chyba, kterou bych musel řešit pro příští závod, uff..

Začátek závodu začal stejně jako v minulém roce. Za první hodinu na 23cm pouze necelých 30 QSO, což není na Spáleniště nic moc, ale spojení byla docela pěkná. Potěšilo například pěkné QSO od letadel s 9A6K 691km, 9A2UV 691km a k zahození nebyl ani mW signál OK1DXD z Říčan. Radost jsem měl také mimo jiné ze spojení s I1KFH 656km, SM7LCB, SM7ECM nebo IV3DXW, který měl pouze 10W do krátké yaginky, ale který je dobrým CW operátorem.. Bohužel na pásmu nebyli OM6A, HA6W a nepodařil se ani jindy tuctový DR5T.. Nový Airscout jsem si pochvaloval zejména pak za noční spojení od letadel s M1CRO/P 819km. Nad Německem letěl pouze jeden opožděný dopravní spoj a ten jsem bez problémů zužitkoval, TNX. Následovalo QSO s OK2KYZ, které se mi bohužel nepovedlo zopakovat na 3cm a po bezvýsledném CQ jsem šel QRT.

Ráno jsem se probudil vedle zapnutého propanbutanového teplometu a jal jsem se zkoušet ranní skedy na 23 i 3cm. Povedlo se několik pěkných spojení na západ, mimo jiné i s PE2TV a PA3FPQ, kteří měli QRP. Velkou radost jsem měl ze spojení s I4CVC, kterého na 23cm ze Spáleniště moc často nedělám, naopak zapomněl jsem oslovit pro 23cm sked I4CIV, který by byl určitě dělatelný. Doslova bomba bylo pak dohozené spojení s F1AZJ/P JN28, který se na těch 591km objevil SSB s krásným signálem a který nám dal i nový čtverec do celkové statistiky z JO60JJ. Opět jsem si jen potvrdil, jaká je škoda, že ve východní Francii není na VKV vyšší aktivita. Spojení s F6KFH, kde byl operátor náš starý známý Robert F1OET proběhlo jako s místní stanicí. Před polednem se mi pak povedlo spojení s F6DKW do Paříže a přes stejné letadlo jsme ještě stačili udělat QSO i na 70cm hi. QSO s G3XDY následně znamenalo tradiční ODX na 23cm 827km.

Do konce závodu jsem ještě udělal mimo jiné OM3RBS 589KM, HB9BAT/P s QRP na 518km, ale pak již šlo o blízké stanice, neb jsem se věnoval hlavně 3cm. Celkový výsledek na 23cm je velice podobný tomu z minulého roku, velkým plusem bylo zlepšení signálu OK1KAD z Klínovce, který je nyní široký pouze asi 70 kHz, takže na pásmu lze koexistovat. Daleko horší to bylo s tradičním rušením od DL0GTH zejména v neděli po poledni..

Nyní ještě pár slov k pásmu 3cm. Podmínky byly ve srovnáním s minulým rokem vyloženě pod normálem a v sobotu se nedařilo dělat i jindy snadná spojení na Moravu a Slovensko. Zlepšení podmínek přišlo až v neděli ráno, kdy se mi povedlo po větším úsilí uklohnit via tropo OM3KII 394km a následně i OM3RRC 419km. V neděli také prošel bez problémů signál od OK1CJH. Naopak na pásmu bohužel nebyl QRV DL1SUN ani DC6UW a skedy s OZ7Z, S51ZO, OM3RBS, PI4GN a PA6NL vyšly naprázdno. QSO se mimochodem nepovedlo ani s OK2DL.. Dirk, který byl chvilku na 3cm prý slyšel na 630km PA6NL, ale byly to spíš jen kratičké pingy od letadel. Zavděk jsem nakonec museli vzít tentokrát nebývale krátkému ODXu DF0MU z JO32 na slabých 428km. OK2C s námi na 3cm mimochodem opět (podle osvědčeného svazarmovského vzoru) odmítli udělat QSO, nicméně to už jen jako takový vsetínský folklor, hi. Nakonec výsledek na 3cm dopadl dobře, ale mohl být asi i lepší, však uvidíme příště.

Balení tentokrát probíhalo v neděli v krušnohorském mrholení, ale naštěstí silný déšť přišel až ve chvíli, když už jsme balili poslední věci v teple na baráčku a to už nevadilo. Po balení na nás ještě čekalo i závěrečné cestovní občerstvení od Majky OK1DYX, tnx. Z kopce jsme odjeli až někdy po 20h a domů po 300km dlouhé štrece spojené s cestou na chalupu a zpět jsme dorazili ve 3h uff.

Díky všem, kdo nás zavolali (+ mni tnx Dirk for your help!) a naslyšenou v dalším závodě se těší

Matěj, OK1TEH


Jaké dojmy měl Honza OK1VOX

Zase nám začala kontextová sezóna. Je pravdou, že začíná již v březnu, ale to z hor ještě moc nejde. Na lyžích se moc nechce vozit TRX.

Vyrazil jsem v pátek ráno z JN79DW. Tentokrát jsem jel malým Cliem s velmi líným motorem. Bohužel naložený Renaultík se mezi K.V. a Ostrovem nad O. z kopce rozjel a na nerychlostní komunikaci přesáhl 127 km. Spravily to dva body v registru řidičů a 500 Kč. Po příjezdu na kopec již všichni vstávali a s chutí jsme se pustili do stavby stožárů. Počasí přálo a vše probíhalo bez obtíží. Každý již ví, kde má stát a co má držet.

Zkusili jsme nové připojení k internetu. Je pravdou, že aktualizovat PC na kopci není vůbec rozumné. Jak psal Vláďa VPZ, karta byla rychle prázdná a další neměla zablokovaný datový roaming a připojila se do Němec. Poučením je, nejezdit poblíž hranic s aktivním datovým roamingem. Do příštího závodu určitě vše dopracujeme.

Z návštěvy Klínovce jsem měl smutný dojem. Je velká škoda, že jeho potenciál není využit. Konečně Klínovec není jediný, kde se nevysílá naplno.

Jinak výsledek ze závodu si myslím, že je velmi dobrý.

OK1VOX


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 126 615 387 328 YU1EV       KN04CN 855 1800 33elY, 38elY, 12x6elY, 4x10el Y 212 (+12) 64 (+7)
23 cm   47 828 159 300 G3XDY       JO02OB 827 500 2x150cm dish 82 (-4) 32 (+6)
 3 cm     8 752 44 203  DF0MU      JO32PC 428 20 70cm dish 30 (+3) 10 (-3)

*) Note: comparison with last year May contest      

 

  

 

 

 

 

 

Fotky:
(další fotky najdete tady: http://ok1teh.rajce.idnes.cz/2.subreg._2015_u_OK2KKW_OK2A/)


krušnohorská příroda v pátek ráno

nejdříve je třeba všechno vynést z auta

a připravit k montáži

přijel Ivan OK1DAQ a zařizuje si bejvák

Davidův fundament pod 4x10el.Wimo

opožděné čarodejnice

v pátek odpoledne jsou už všechny

70cm antény na svých místech

ještě trochu přitáhnout kotvy a srovnat stožáry

vstupní instruktáž před stavěním 10GHz stožáru

David je spokojený, jde to dobře

rotátor pro pásmo 3cm

a stavěcí vzpěra...

a vida - jejich 3cm už stojí

ještě postavit antény pro 23cm,

vyrovnat, zamknout...

a jde se fandit!

bylo to drama :-)

po hokeji, v noci na sobotu operátoři lehce relaxují

zahájení závodu na pracovišti pásma 70cm

tyhle antény jsou obvykle otočeny v azimutu 310°

Dirk si užíval nejen na 70cm, ale chvíli i  na 10GHz

bohužel v neděli to na 23 a 3cm už tak nefrčí...