OK2A v květnovém 2.subregionálu 2016

For translation from Czech you can use the Google translator.

Po čase jsme zase měli v závodě HW problémy. A k tomu jsme navíc trpěli silnými větry. Nakonec jsme však odjeli domů docela spokojeni.


Co k závodu napsal OK1VPZ:

 


Toto je snímek z videozáznamu, který společnost Youtube odstranila ze svého serveru, protože údajně porušuje smluvní podmínky. Takže
už jsme poučení, že video antén ve větru je na "Trubce" nežádoucí a příště  doporučujeme i vám se tomuto americkému serveru vyhnout. Nicméně celé video si můžete prohlédnout zde: pic/07052016085.mp4

V práci se mi to ve čtvrtek před závodem trochu protáhlo a tak jsme na kopec dorazili až v pátek o 3h. ráno. Už při příjezdu jsme byli nemile překvapeni tím, že smrky plápolaly jak vlajky ve větru, ale řekli jsme si, že to třeba do rána přejde. Ráno se nám tedy vstávalo těžce, ale "když musíš, tak musíš". Naše exhumace se nakonec povedla, silný vítr se však bohužel nezmírnil. O stavění antén se rozepisovat nebudu, fotky dole jsou poměrně vypovídající. Jestli máte pocit, že tam všichni jen postávají, posedávají, kouří a čumí okolo, je to trochu zavádějící. Když totiž člověk rukama něco dělá, tak fotit nemůže :-). Po dlouhém dni v pátek v 8h. večer už všechny antény buď stály, nebo visely. Ovšem ne moc klidně. Některé z nich se totiž v silném větru nepříjemně prohýbaly, takže jsme měli strach, zda to přežijí bez újmy a jak moc to negativně ovlivní jejich funkci.

Večer se vítr trochu zmírnil a tak se vzadu za naší chaloupkou dal rozdělat pěkný táborák, u kterého jsme až pozdě do noci slavili hezký průběh hokejových zápasů na MS a zejména pak to, že po OK1KN, OK1DAQ a OK1VPZ už také OK1DIX dosáhnul v relativním zdraví konec chlapské záruční lhůty a přechází do pozáručního, seniorského věku (>60). Což byl pochopitelně relevantní důvod k oslavě.

Protože večer při "getrování" elektronkových PA v jednom nepříjemně "luplo" s charakteristickým zvukem VN výboje, což mělo za následek jeho nefunkčnost, bylo sobotní dopoledne věnováno tomuto "fenoménu". Závadu se po určitém úsilí podařilo najít a opravit (vadná dioda 1N4007 v obvodech automatiky způsobila, že VN nešlo nastartovat), ale ještě zbývalo řešit věci další. Po kontrole nastavení rotátorů - nová verze VUSC umí řídit až 10 rotátorů najednou - jsme zjistili, že plovina antén totiž byla hluchá a do přijímače se z nich nedostávaly ani signály z lokálních majáků. Po rychlé lokalizaci problému s LNA u toho nejdůležitějšího anténního systému jsme museli stáhnout zase dolů 12 x 6 el. stack, kde jsem po ohledání v krabici LNA a anténního relé našel doslova přetržený SMA konektor u napájecí výhybky. Tyhle únavové mechanické lomy mosazného těla konektoru (snad když ten LNA v zimě ve stodole promrznul a nějak se "smrštil") jsou pěkné svinstvo a na kopci se opravují špatně... Takže LNA se stěhoval ze stožáru dolů a přijímané signály jsme museli poslouchat přes 25metrový kabel. Škoda, mohlo být těch contestových spojení na 70cm trochu víc...

Nicméně smůla vždy chodí ve trojicích a tak jsme zjistili, že kvůli neklíčujícímu budiči nejenže nemůžeme vysílat do 4 antény, ale kvůli nefungujícímu měniči z 12 na 27V (pro anténní relé) z této antény ani poslouchat. Takže jsme do závodu vystartovali jen v omezené HW sestavě a zatímco si ostatní užívali vysílání, nebo alespoň dobrého jídla a pití (sud Svijanského mázu nám dělal na kopci příjemnou společnost), já jsem se hrabal v těch různých černých krabičkách a z podivných starých vraků průmyslové elektroniky, které jsem po šuplíkách našel, jsem doloval součástky na alernativní řešení.. nu, nakonec se to všechno podařilo a (až!) v 11 večer jsme byli QRV v "plné parádě", což Davida motivovalo ke zvýšenému operátorskému úsilí a novým QSO. Alespoň, že 23 a 3cm HW běžel relativně hladce.

V noci na neděli byla na kopci poměrně zima (jen pár čárek nad nulou), ale - snad díky trvalému větru - naštěstí žádná námraza. Nakonec jsem si udělal i nějaké to contestové QSO. Potom zazvonil konec a šli jsme demontovat antény. Vítr se trochu zmírnil, takže to šlo poměrně hladce. Ovšem sbalit všechny ty hejbly je dost časově náročné, takže z kopce jsme odjížděli až po západu Slunce a už po třetí ráno jsem mohl doma zalézt do pelechu. Až dodnes (o týden později) se z toho "jet legu" léčím. M.j. také ten spálený nos, protože během květnového závodu (pátek - sobota - neděle) nám sice hezky svítilo Sluničko, ale studený vítr mi nedovolil pocítit, jak moc jsem si ten "rypák" spálil. To jsem poznal až v pondělí ráno v práci, kdy se na můj červený opuchlý nos kolegové při pondělní poradě dívali trochu divně, hi.

73 de OK1VPZ

 

Jaké dojmy si ze závodu odnesl OK1DIX:

I když se loňský UHF/SHF Contest vydařil, bylo tam hodně improvizace a nedodělků. Proto jsme přes zimu nezaháleli a připravovali na letošní první závod z kopce nové věci. Já jsem se ujal kompletního předělání ovládání rotátorů pro 70cm na ovládání přes PC. Tři nové interfacy pro 2 rotátory KR600 a jeden G1000 v jedné skříňce jsem nazval pracovně "ústřední výbor". K tomu úprava závodního programu VUSC, aby zvládal řídit více rotátorů najednou. Také jsem zprovoznil 70cm PA UC-1200 od HA8UG, který se při UHF Contestu choval velmi podivně. Bylo nutno předělat chybně zkonstruované a nedostatečně dimenzované zdroje pro G2 a katodového předpětí a též předělat upevnění stripliny ke chladiči GS23, které nemělo po zahřátí dobrý kontakt a sršely v něm oblouky.


Nicméně tím problémy s tímto nepovedeným PA nekončily. Po zapnutí na kótě v něm po chvíli asi v důsledku vyššího napětí v síti luplo a OK1VPZ měl o další práci postaráno - viz jeho příspěvek. Nakonec se ho však podařilo během závodu zprovoznit a jeho 600W přispělo v výsledku.

Stavění antén proběhlo celkem bez problémů i přes silný vítr. Stálo to jen dvě vylezení na stožár navíc, kvůli upevnění kabelů vlajících ve větru a utažení pootočené antény. I následné spuštění a vytažení 12x6 el. stacku kvůli problémům s příjmem jsme v sobotu ve vichru zvládli.

Jelikož se 3cm ujal tentokrát po delší době Jarek OK1KN, věnoval jsem se s Davidem OK1RK výhradně 70cm. Podmínky byly dost podprůměrné a hlavně byla znát slabší účast stanic. Z počátku nechodily asi i kvůli chybějícímu PA do tohoto směru stanice z JV, hlavně S5 a 9A. Zlepšuje se to až večer. V noci se zapojení PA projevuje a tak se dělá několik stanic z OM a HA i v době, která bývá jinak totálně mrtvá. Brzo ráno to završí pěkná trojka YU1EM, YU7D a YU7AJM, k tomu HA0HO. Též potěší zjištění, že největší konkurence je v té době o 32 QSO zpět. Později přijdou ještě F6DKW a F1AJZ/p. Pak už to zase předávám Davidovi.

Celkový výsledek je horší než loni 115k oproti 126k bodů, ale při slabé účasti v DL a podprůměrných podmínkách je v porovnání s konkurencí velmi dobrý. Budu se těšit NSL o Polním dnu.

OK1DIX


Jak to viděl Jarek OK1KN:

Po delší době, kdy jsem kvůli rodinným problémům nemohl odjet na delší dobu z domova, jsem se opět dostal na kopec a zasedl k mému oblíbenému pásmu 3cm. Hned na začátku závodu se podařilo několik spojení přes rainscatter v OE z toho IK3GHY zůstal ODXem až do konce závodu. Patrně díky silnému větru se tentokrát tropo podmínky jevily jako podprůměrné, s velikým úsilím a na hranici slyšitelnosti jsem dělal stanice DF0MU, DL1SUZ, DJ1LP ap., které jinak děláváme "s prstem v nose". V noci vítr pohazoval s karavanem a s obavou jsem čas od času vyhlížel, jestli je parabola stále ještě na svém místě. Podmínky se nijak nezlepšily ani v neděli, kdy se jen díky trpělivosti operátorů protistanic podařilo několik delších tropo spojení na východ, který máme přes Klínovec, s OM3KII, OM3RRC, OL9W, OK2KYZ. Ještě jednou díky kluci za trpělivost. Zdálo se, že by po poledni mohla opět z horka vzniknout v Alpách nějaká bouřka, ale RS někde na pomezí OE/S5 jsem pouze tušil a šance dostat se do něj byla nulová. Takže letošní 2.subregionální závod byl na 3cm ve znamení úmorné dřiny a celkový výsledek něco přes 10k bodů je možná lepší, než jsme čekali. Nezbývá, než doufat, že Polní den bude v tomto směru výživnější..

 


Report od Matěje, OK1TEH z pásem 23 a 3cm:

Závodní sezóna u OK2KKW zpravidla začíná o 2.subregionálu, kdy konečně roztaje sníh na neudržované příjezdové cestě natolik, že je možné se s karavanem dostat až na kopec. Tento rok byla sice zima mírná, ale zhruba týden před začátkem závodu na krušnohorských hřebenech vydatně sněžilo. Nakonec jsme ale měli štěstí, počasí o kontestovém víkendu bylo až na silný vítr perfektní a zkazilo se až týden po závodě.

Než jsme ale ve čtvrtek mohli z Prahy vyjet pro contestový karavan, bylo nejdřív nutné všecho to železo dostat o 8 pater níž (z toho 2 patra bez výtahu), včetně 15kg vážící paraboly, 40kg SSPA atd, což prověřilo naši fyzičku mírou vrchovatou.. Vyjíždíme ve 21h na 83km dlouhou cestu pro náš pojízdný hamshack parkující u Chlumce nad Cidlinou, nakládáme na auto zahrádku s K1FO a pak už následuje "pouze" 250km cesta na Spáleniště po trase Praha, Most, Chomutov, Výsluní, Boží Dar.. Na kopec jsme přijeli někdy kolem 3h ráno v pátek. Venku se proháněla vichřice v nárazech tak 80km/h a do toho venku poletoval sud na vodu. Důvod jsme se dozvěděli až ráno, přes zimu do sudu s vodou vlezla myš a na jeho dně se utopila, což zasmradilo  celý vnitřek baráku. Tahle zima byla na zimu bohatá, v našem baráčku měly pré, takže nejen že nám opět sežraly mýdlo, ale neuvěřitelně byly ožrané i flašky od kořalky v mrazáku  - zejména kolem uzávěrů, takže moc nechybělo a kamarád Honza chodec by jim padl za oběť také ;)

V pátek ráno jsme byli po té noční etýdě dost nevyspalí, nicméně brzy přijel David s Lenkou a Jarkem, Ivan s PA a tak jsme se mohli pustit do stavění 70cm. Leč běda, po připojení maďarského PA s GS23 došlo ke zvuku, jako když někdo zlomí suchou větev a zdroj VN se odebral do nižších potenciálů.. Dozapojil jsem ostatní hardware na 70cm a šel vypomáhat ven, kde pokračovala montáž nových antén. Premiéru v tomto závodě měly 2x osmečata 10el WY7010 od firmy Wimo. Antény jsme původně chtěli použít v říjnovém UHF Contestu, tehdy nás ale mechanicky zradila spojka na ráhna pro kombinaci dvou čtyřčat nad sebou. Tentokrát jsme ale již hlavně díky přípravě Standy Šimrala (TNX) byli připraveni na ledacos. Uchycení antén dostálo změn, takže již teoreticky stačilo u každé antény jekl do jeklu a utáhnout jeden šroub. Vzniknul ale další neočekávaný problem, ve firmě Wimo označovali polaritu zapojení dipólu antény růžovou bužírkou, nicméně u nových antén se zdálo, že člověk který toto zapojování dělal, to trochu popletl a co teď, striktně se držet zřejmě špatného zapojení dle výrobce nebo, zkusit antény zapojit tak, jak se to logicky jevilo podle tvarů krabiček? Dipoly od Wima jsou skládané, takže galvanicky to zjistit nejde a vnitřek krabičky se symetrizací je zaizolován nastříkanou těsnící hmotou, spektrák jsme na kopci neměli. Nakonec jsme to riskli a antény nějakým způsobem fungovaly, ale jestli bylo fázování správně, za to bych ruku do ohně nedal. Bude nutné to do příštího závodu pořešit..

Se stavěním antén nám pomáhal místní kamarád Jirka. Jelikož tolik antén jsme ještě na kopci nikdy nestavěli, dost se nám to stavění protáhlo, do toho foukal vítr, ale nakonec byly přece jen všechny antény nahoře. Někdy po 18h jsme tak mohli konečně začít stavět separátní 10m vysoký stožár se zařízením na 10 GHz a posléze i s 23cm. Mezitím byl rozvinut 400m dlouhý kabel s elektrikou z baráku na bunkr a tak někdy po 20h bylo konečně možné rozsvítit v karavanu žárovku.

To už ale konečně na kopec dorazil Jirka, OK1JFR, který dovezl pípu i sud Svijanského Mázu a tak mohly začít bakchanálie. Do toho už moc hezky probíhal zápas MS v hokeji ČR - Rusko, jenž jsme ale vzhledem ke stavění stožárů stihli až na začátku 3. třetiny. Masa, marinády, vynikajících klobásek a dalších gastronomických zázraků bylo dosti a mezi tím Majka OK1DYX zprovoznila i náš starý gril. Láďa OK1DIX oslavoval 60. narozeniny a tak bujará zábava u ohně pokračovala až asi do 3h ráno.

Ranní stávání bylo trochu kalné a zapojit zařízení na 23/3cm nebylo ouplně jednoduché ani za pomocí ranního vyprošťováku :) nicméně přes drobné problémy na 3cm s rotátorem nakonec všechno "zpívalo a hrálo" včetně PC sítě a tak jsem konečně mohl jít na barák dát si předzávodní DXový guláš. To byla alespoň moje představa, která vzala brzy za své vzhledem k problémům se zapojováním 70cm. Na rozdíl od minulého závodu totiž někdo svázal pulpalcové kabely na střeše u stožáru, takže nemohl být ještě večer vyzkoušen RX (poučení pro příště, je nutné kabely přehledně označit). Výsledek byl, že asi 2h před začátkem závodu nefungoval na 70cm RX u 2 ze 4 směrů.. Jeden problém byl v PA, kde nepřepínalo anténní relé, druhy v krabičce LNA u 12x6el... Takže bylo nutné znovu sundat 12x6 stack a záhy bylo jasné, že vzhledem k prasklé SMA spojce si tentokrát LNA u antény neužijeme, protože náhradní nebyla.. Samozřejmě do toho bylo neustále nutné běhat štafetu se součástkami a nářadím mezi barákem a bunkrem..

Na 70cm tak nakonec padlo rozhodnutí začít "jen" se 3. směry a 10 minut před závodem jsem se konečně mohl jít věnovat pásmu 23 a 3cm do karavanu. Dorazil jsem tam asi 5minut před začátkem závodu a jal se zapojovat nový LTE router. Bohužel zprovoznit síť nebylo až tak jednoduché a než jsme se konečně viděli mezi pracovišti a než začal chodit internet, uplynulo celých 30min začátku závodu. Na 23cm to naštěstí tak fatální ztrátu nepředstavovalo, horší to bylo na 3cm, kde od začátku závodu probíhal slabý RS v OE, přes který mezi tím konkurence vyráběla řady QSO do 9A, S5, HA.. A na 10GHz se bez domluvy na KST chatu závodí dost blbě. RS byl navíc od nás daleko, takže po 30minutách hrátek s internetem jsme už chytili už pouze slábnoucí mrak a asi nás to stálo na tomto pásmu 1. místo..

Závod na 23cm měl i přes 30min výpadek na začátku vcelku normální průběh, opět se potvrdila užitečnost nového dutinového filtru proti rušení od německých radarů. Tentokrát jsem se od začátku závodu spíše věnoval směru do PA, kde mi přišlo, že v sobotu byly celkem slušné podmínky. Potěšilo i snadné QSO s Dirkem, ON5GS, bombastický signál měl ON4HCC a zakrátko jsem si do logu připsal i M1CRO/P 819km a G3XDY 827km. Ač venku foukal vichr s nárazy kolem 80km/h, průfučným WiFi anténám to výrazně nevadilo. Potěšilo random QSO s HA7MB/P 583km, IQ1KW na 765km měli super signál jako obyčejně a dobře fungovala i spolupráce s Davidem na 70cm, který mi dohazoval spojení z 70cm.

Někdy po 19h UTC opustil 3cm židli Jarek, takže jsem občas musel rozdělit síly i pro toto pásmo. Velkou radost jsem měl z 3cm QSO s Honzou, OK1CJH, které bylo přímo přes Klínovec. I s QRP tu byl Honza na těch 255km FB. Zvláštní bylo QSO s OK1IA. Na 23cm signál jako noha, na 3cm poměrně pěkný CW signál, ale dalo mi dost práce, než jsem ho přečetl, signál měl silnou frekvenční nestabilitu a byl jakoby rozplizlý po pásmu. Že by problém s oscilátorem? Stejný efekt ale byl i na signálu majáku OK0EA a během QSO s OK1AIY, přitom signál majáku DB0FGB byl ale křišťálově čistý. Nakonec jsem na důvod přišel. Jelikož venku proti jiným závodům silně foukalo, byl puštěn na plno les větrných elektráren u Mědence, což bylo přímo ve směru na Krkonoše. Přes desítky metrů dlouhé listy vrtulí se pak vytvářely krátkodobé dopplerovy posuny :)

100 QSO na 23cm jsem udělal s OK1IA ve 20:56utc, což bylo o 18 minut později, než v 2.subru 2015. Bylo tedy jasné, že podobný bude i konečný výsledek. Mezi tím v karavanu významě poklesla teplota, jelikož střecha musela být pootevřená pro kabely od rotátorů a půlpalců od antén a průvan vzduchu o teplotě 5°C nebyl zrovna to pravé ořechové.. Spát jsem šel někdy kolem 1h UTC a i přes asi 5 vrstev oblečení byl spánek spíše utrpením. Probouzím se ve 4h utc, v karavanu je jak v lednici, ale alespoň se dobře chladí PA. Ranní rozjezd na 23cm je ale dost pomalý a spíše se věnuji pásmu 3cm. Na 23cm potěšili s pěkným signálem OK2I a dokonce na randomu zavolal i OM5KV, který jinak není v závodě dosažitelný přes KST chat. Poměrně hodně času jsem věnoval pokusům s YU1LA, několikrát jsem Ivana slabě zaslechl, ale QSO tentokrát i přes Airbus A380 kdoví proč neprošlo.. Mimochodem, pro sledování letadel jsem si tentokrát pořídil nový Thinkpad X230, který se v závodě velmi osvědčil. Na 3cm byl poprvé použit Thinkpad R500 s obrazovkou 15,6", takže bylo konečně možné pohodlně sledovat RS mapy, logovací PC měl svůj vlastní Airscout a díky dokyně nepotřeboval ani redukci z RS232 na USB pro klíčování CW via VUSC. Mimochodem jsem slabě slyšel na 3cm i PI4GN, QSO bohužel neprošlo. Náladu po marných pokusech s YU1LA jsem si nakonec spravil po delším zkoušení s YT5W, kteří vysílali nedaleko YU/LZ hranic, což znamenalo konečný ODX 902km, na 23cm super. Potěšilo i spojení s IQ5NN z Monte Nerone JN63GN, což je parádní 1525m vysoký kopec, který často využívají I5PVA/5 a IK5ZWU. Těch 761km je od nás mimochodem stejná vzdálenost jako k IQ1KW. Na konci závodu začal problém s nedostatkem stanic pro další skedy, na KST jsem až na DF2PP udělal všechny DL stanice, co byly do chatu přihlášené a tak šel na 23cm Jarek, zatímco já jsem se snažil zkrotit kalibraci SPIDu a udělat ještě nějaké ty delší skedy na 10GHz. Bohužel vhodných DL stanic ze severu tentokrát moc nebylo, sked s Rolfem DK2ZF na 390km nevyšel a chyběly stanice jako DL0VV nebo DC6UW.. Malý počet 3cm stanic byl způsoben zejména 10 GHz Dubus EME contestem, takže nebylo možné udělat ani OZ7Z.. Radost ale udělalo alespoň 412km TR QSO s DL7URH, který vysílal z JO74AA na břehu Baltu. Jarkovi se těsně před koncem závodu podařilo udělat i DJ1LP z JO64, QRB 415km.

Mimochodem - někdy po poledni začalo na 3cm zničeho nic šílené rušení (S9+20), které bylo nezávislé na nasměrování antény. Jako MF používáme na 3cm 146 MHz, takže nakonec podezření padlo na OL7C, což se i následně potvrdilo. No představte si to - celá MF cesta je perfektně stíněná ještě z doby, kdy jsme na dvoumetru contestovali sami a najednou rušení o 2MHz vedle na necelé 3,5km... Zkusili jsme problém odstranit pásmovou proupustí, protože máme oddělený z interface v karavanu RX a TX, vůbec to ale nepomohlo. Kabely jsme mimochodem před i po závodě zkontrolovali a žádné upadlé stínění jsme nenašli.. Ihned jsem tedy na "10366MHz" zavolal na mezifrekvenci OL7C, udělal s nimi rychlé spojení a upozornil jsem je na problém. Operátor mi slíbil, že řekne OK1UBO a rušení skutečně po asi 10min ustalo. Zdánlivý klid vydržel jen asi 2h a pak těsně před koncem závodu rušení začalo nanovo.. Vzdálenost k anténám OL7C je 3,4km. Ještě štěstí, že na 70 a 23cm již používáme jako MF 28 MHz a výkonové mimopásmové oscilace jiných stanic nám nevadí.


To už ale byl konec závodu, takže následovalo balení věcí a kolem 21h i odjezd z kopce. Cekově v OK2KKW se závodem panuje spokojenost, škoda jen stále klesající  aktivity v DL, která asi nebude v následujících závodech lepší.. Aktivita se zkrátka stěhuje na východ. Přes HW problémy a pokontestový "jet leg" panuje v klubu optimismus a pokud to zdraví dovolí, budeme se těšit na další závod.



73 & díky všem kdož nás zavolali (kromě obligátních OK2C na 3cm)
Matěj, OK1TEH

 


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 115 488 350 329 IZ7UMS       JN81GD 1069 1900 265 el. Y. 187 (-25) 56 (-8)
23 cm   49 723 157 316 YT5W          KN04OO   902 500 2x150cm dish   56 (-14) 35 (+3)
 3 cm   10 543   42 251 IK3GHY       JN65DM   544 20 70cm dish 22 (-8) 12 (+2)

*) Note: comparison with last year May contest      

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotky:
(další fotky najdete tady: http://ok1teh.rajce.idnes.cz/2.subreg._2016_u_OK2KKW_OK2A/)

Pro zvětšení obrázku na něj klikni:


Friday morning - our team is complete


In the mean time - setup of 12x6 stack


OK1VPZ, OK1RK & his XYL


Last two parts to finish it


New parts of the 8x10 el. stacks


and the completion


just last few holes need to be drilled


Ooops: 3 of ten antennas have opposite polarity


who is to blame?

elevation of the first stack

the holder should be that long

second stack setup

a piece of advice is always helpful

as well as few minutes relaxing

even the old 33el. K1FO is up

a flexible lift

and the second stack

time for the third one

and the lift off

the first reporter

and the second one

full of interest

12x6 is up

done

a satisfactory view

operator's room

PAs and drivers

later on even cabled

Beer party begins

Even the Czech ice hockey team brings us some joy

Czech culture

Friday Sunset

is a good time for
lighting up the fire

barbecue and not only that

OK1DIX birthday celebration

we are missing Dirk's guitar...

the rest is OK

Saturday morning

setup of 23 and 3cm contesting place

these wires connect both power and PLC

for data communication between 70 and 23cm site

the old radar ramp is at the end of its life time

OK1KN oat the 3cm operation place

he has made even a few RS QSOs

radar ramp is not very safe to park the car on its roof

OK1TEH at the 23cm contesting place

23cm in contest operation

the same transverter and PAs as last year

However the Airscout helps a lot

The 70cm contest start

Saturday evening status

David in his one's element

Sunday before noon, after he had replaced OK1DIX

points are still slowly going up

Last Svijany beer from 50 litres barrel

dismount of 23cm dishes (OK1VPZ in working position)

everything is down and prepared for transport home