OK2A v 2.subregionálu 2017

For translation from Czech you can use the Google translator.

V pátek 5.5  pro nás začala už 43. VKV krušnohorská contestová sezóna.


Jak ten závod viděl OK1VPZ:

Je to k nevíře, jak rychle ten čas běží. Náš radioklub jezdí na Spáleniště (dříve GK45F, nyní JO60JJ) pravidelně už od roku 1974, tedy přes 42let. Ne vždy závody vyhráváme, ne vždy jsme na tom kopci dokonce byli - vždyť pár let nám tu hospodařila i chrabrá Sovětská armáda, občas jsme to vyzkoušeli i odjinud a i ze zahraničí, ale více bylo těch let, kdy jsme tu byli. Nu a po těch létech máme k této placaté kótě už poněkud nostalgický vztah. A to i přes ten negativní fakt, že lokální název Spáleniště už neplatí, kopec se oficiálně jmenuje jinak a rychle zarůstá lesem, což závodění na VKV zrovna nesvědčí..

Předpověď počasí nebyla nijak skvělá - v pátek a sobotu polojasno a dešťové přeháňky, v neděli trvalý déšť, vyjeli jsme v zúžené sestavě (Tomáš dělá diplomku, David je po úraze, jeho přítelkyně je navíc po operaci  na JIPce, Slovanovi přestalo jezdit auto) a tak jsme vše naplánovali tak, abychom mohli antény postavit a závod následně odjet i v zúžené sestavě OK1DIX + OK1DYX, OK1TEH, OK1DAQ, OK1KN, VPZ a později přijedším OK1JFR. To znamenalo, že jsme po zralé úvaze nechali doma pásmo 3cm a rezignovali na stavbu severního 80el. stacku a předem se duševně smířili s tím, že letos zřejmě nebude ani vítězství na 70cm, natož hattrick. David je zkrátka opravdu dobrý operátor a bude nám zatraceně chybět.  Já jsem navíc ještě na antibiotikách a po předtím přechozené chřipce jsem se cítil dost mizerně. Ale Matěj do mne vandroval tak dlouho, že jsem nakonec kývnul...

Nicméně příprava na závod začala mnohem dříve. Po špatných zkušenostech s komerčními anténními držáky na obou systémech 8 x 10 el. Y. jsem se už na UHF Contestu přihlásil k úkolu vyrobit držáky jiné, které zajistí stabilní polohu vzadu uchycených antén na kulaté trubce obou stacků. Šlo to pomalu - nejprve jsem koupil příliš tvrdý hliníkový plech, který nešel ohýbat, potom se ukázalo, že první idea uchycení není ideální a nakonec jsme s Láďou a Ivanem držáky zkompletovali až necelý týden před závodem. Výsledný držák nakonec není vzhledově úplně optimální, ale mechanicky je "krušnohorsky" robustní a plní požadovaný úkol. A to je hlavní.

Druhou inovací byla výměna MF transceiveru IC7600 za K3S, který koupil OK1DIX a ke kterému ovšem musel být nejprve vyroben patřičný výkonový útlumový článek k transvertoru. Více jsme toho nestihli, i když plány byly - tak snad zase příště..

Pátek sloužil montáži stacků 12x6  A 8x10 Y. doplněnou instalací stařičké (29 let) antény K1FO 33el. na vrchol našeho stožáru. Protože jsme tentokrát neměli jiné lezce, nevděčného úkolu strávit několik hodin na vrcholu stožáru se musel vedle osvědčeného DIXe ujmout Matěj TEH. Přestože se mu nahoru moc nechtělo, úkol splnil a byl odměněn pochvalou velitele před nastartovaným Passatem. Protože bylo pozdě, rozhodli jsme se ještě postavit na bunkru stožár a antény pro 23cm.

No a potom již byla tma, takže nastal tradiční páteční předzávodní společenský večer, přičemž bylo členům klubu tekutou cestou karibského QRM sděleno, že OK1TEH už také vstoupil do klubovních inženýrských alejí. Doufejme, že nebude poslední. Poslechnou, to QRM vůbec není špatné pití...

V sobotu šel na stožár již připravený 8x10el stack a začalo oživování zařízení. Ale ouha... pověstný maďarský PA zase nefungoval. A protože tranzistor BD248 si člověk na horách z bukového polínka nevyřeže, bylo jasné, že se i výkonově vrátíme do minulosti, což naše šance na slušný výsledek dále umenšilo. Nespolehlivé konstrukce fakt rád nemám.

Přišel začátek závodu. Láďa DIX i Matěj se pustili srdnatě do boje, já jsem zase pomalu složil maďarského invalidu a věnoval se zahálce. Odpoledne se vyjasnilo a zcela proti předpovědi jsme měli docela hezké počasí, i když podle radaru okolo nás lilo jako z konve. Škoda, že jsme neměli 10GHz. Navečer jsem chvíli alternoval na 70cm pracovišti a potom, okolo půlnoci, když jsem Matějovi nesl deku a baterku na bunkr, jsem si na cestě podvrtnul kotník a hodil tlamu... nejen, že se mi vstávalo těžce, ale utrpením pro mne byl i celý zbytek závodu a následující týden. Ach jo...

Naštěstí v neděli nám přijel pomoct ty antény složit brácha Majky DYX, takže moje fyzická účast už nebyla nezbytná. A nakonec - protože v neděli večer jsem ještě moc chodit nemohl a pondělí bylo volné, na kopci jsme zůstali až do pondělí a domů dorazili v pohodě právě na oběd. Konec dobrý, všechno dobré. Doufejme, že příště se nám podobné havárie vyhnou!

OK1VPZ


A co napsal Láďa OK1DIX:

Zpočátku to s letošním 2. subregionálem vypadalo špatně. Předpověď počasí slibovala zimu a déšť.

David OK1RK i Dirk ON5GS se z různých důvodů nemohli zúčastnit a na poslední chvíli odřekl i Tomáš, který se připravuje na státnice. Zvlášť Tomášova neúčast byla nepříjemná, neboť jsem tak ztratil kolegu, pro práci nahoře na stožáru. Byl proto narychlo zjednán Jirka, místní hasič, který nám pomáhal už dříve, ale ten kvůli službě nemohl jindy než v sobotu dopoledne. S mojí ženou Majkou OK1DYX jsme dorazili na kopec ve čtvrtek v podvečer a počasí opravdu nebylo dobré. Cestou u Karlových Varů silný déšť a vrchol kopce v mracích, ze kterých mžilo. V noci dorazili OK1VPZ a OK1TEH. Počasí ráno bylo prakticky stejné, stále jsme byli v mracích.

Vzhledem k nedostatku lidí, zvláště pak operátorů, jsme se rozhodli vynechat tentokrát pásmo 3cm a na 70cm nestavět kompletní anténní sestavu. Nejprve to vypadalo jen na opravdu lehký setup, ale situaci zachránil Matěj OK1TEH, který mi na stožáru dost pomohl. Po příjezdu OK1KN a OK1DAQ jsme tak mohli kompletně instalovat yaginu K1FO 33el., rotátor na jižní stack 8x10 el. i kladku na západní stack 12x6 el. Úlohu severního stacku zastoupila 10 el. yagi pevné přivázaná na nástřešáku asi 2m nad střechou. Vzhledem k absenci 3cm netrvalo postavení stožáru na 23cm na bunkru dlouho. Počasí bylo stále velmi vlhké, ale aspoň už nepršelo. Na obvyklé večerní posezení u ohně nebylo ovšem ani pomyšlení.

Navzdory předpovědi nevypadalo sobotní ráno o mnoho lépe. S pomocí hasiče Jirky jsme ale vytáhli oba stacky nahoru a začalo se zkoušet zařízení. Jenže ouha. Elektronkou v maďarském PA ME1200-U neteče klidový proud. Následně se zjistilo, že závada není na kopci opravitelná a tak nezbylo než přepojit 250W PA s GI7B do JV stacku a do yaginy na sever pustit jen cca 50W z budiče. Kromě toho nebylo možno na tuto anténu poslouchat. Jediným plusem oproti dřívějšku byl tak můj nový TRX K3S zařazený na 70cm místo IC7600 a který se i podle názoru ostatních zúčastněných oproti Icomu dobře osvědčil.

S touto omezenou sestavou jsme si pochopitelně nedělali velké ambice na vrcholné umístění, ale chtěli jsme závod přes nepřízeň okolností alespoň důstojně odjet. Při neúčasti Davida OK1RK zůstala hlavní práce na na 70cm na mně. Závod nezačal kupodivu špatně. Počasí se v sobotu začalo zlepšovat a zdálo se, že podmínky na západ severozápad nejsou tak špatné. Už v první hodině byl v logu PE1RLF a několik DL stanic z JO43, JO44, JO30 i JO31. 56 QSO a 14000 bodů za první hodinu vypadalo dobře. Dále tempo sice trochu upadlo, ale pořád to nebylo špatné. Začal se ale projevovat nedostatek výkonu ve směru JV. Stanice ze bezostyšně ladily klidně 2 KHz od mého QRG, způsobovaly QRM a po upozornění se jen divily, že o mně vůbec nevěděly. I přesto se povedla pěkná QSO s 9A8D (711 km) a 9A5M (684 km) i řada QSO nad 500km do S5, HA i 9A. Také zkouším sked s IZ7UMS, kterého jsme již několikrát dělali, ale bez úspěchu. Prošlo několik pingů ale na QSO to není. Po 16 UT jsou zase dlouhá spojení na Z a SZ. Obligátní PI4GN a PA5Y i OR6T a jako třešnička G8P (807 km). Objeví se PE1BIW a PA0WMX i IK3VZO. Snad by to mohlo začít chodit i na jih. Kolem 18 UTC si odskakuji na večeři k ohni, kde Majka OK1DYX opět mistrovsky griluje. Krátce mě střídá OK1VPZ a m.j. dělá i pěkného I4CIV (714 km). Na skedy se pak dělají YU1LA (853km) a YU7A (736km) s dobrými signály, později přijde i známý IQ1KW. S postupujícím večerem aktivita klesá. Za zmínku stojí HA0HO (697 km), HA6W (615 km) a 9A2UV (691 km).

Přidává se ale již notoricky známé rušení od OK1OPT na CW (pozn. OK1TEH: FT847 bez úpravy ALC). Toto se opakuje již několik let a přes veškerá upozornění a prosby (pozn. OK1TEH: a darované cirkulátory) se situace nelepší. Jsem na pásmu do cca 23:30 UT a pak jdu spát s vědomím, že o prvenství se tentokrát poperou jiní. Ráno klidně spím a na pásmo nastupuje kolem 4 UTC Jarek OK1KN, který na CW udělá krásná spojení s YT5W (902 km, ODX), který se nepovedl večer, YU1EM (846 km) a YU7D (758 km). Kolem 06:30 UT opět přebírám žezlo.

Počasí se oproti předpovědi nezhoršuje a ani podmínky nejsou tak zlé a tak dělám v krátkém čase pěknou sérii M1CRO/P (819 km), G3XDY (827 km), F6DKW (784 km), IZ3NOC/5 (694 km) a IK4ADE (701 km). Za zmínku stojí i PD1AHM (495 km), který má pouhých 10W. Dělají se i další dlouhá QSO na V a JV UT5DV (715 km - přímo přes o 200 m vyšší Klínovec) a 9A2SB (691 km). Je s podivem, že i na těch 250W to takto funguje i když David OK1RK mě předtím informoval, že v Praze jsme pouze asi S7. Během dopoledne se střídáme krátce s OK1KN a OK1VPZ. Počasí se opět horší, zase padá mlha.

Podmínky jdou teď i trochu na JZ, ale tam není stack a jedna K1FO je o poznání horší. Přesto se udělá i několik stanic z HB a I z toho směru a na sked F6HMQ (765 km). Poslední hodinu dojíždí OK1KN a asi i kvůli nižšímu rušení ukončuje závod pěknou sekvencí OV3T (690 km), ON4KBE (615 km) a SM6CEN (780 km), který se ráno nepodařil. Je jen škoda, že se tentokrát i přes další pokusy nepovedlo QSO s IZ7UMS.

Největší překvapení však přišlo na závěr, kdy se ukázalo, že i pouhých 366 QSO a cca 123000 bodů je nejlepší výsledek v OK s nadějí na 1. místo. Zajímavé je, že i s omezenou sestavou je to lepší než loňský výsledek a druhý nejlepší od roku 2015 (386/126000 bodů). Takže se nakonec i přes nepříznivé vyhlídky vše v dobré obrátilo a i na skládání oproti předpovědi vydrželo nepršet, byť přeháňky nás obcházely ze všech stran.

Pokud se nic neočekávaného nestane těším se na slyšenou v MW závodě a pak PD.

OK1DIX


A jak si  ten závod užíval Matěj OK1TEH:

Zima byla tento rok nějak moc dlouhá a ještě v dubnu nic nenasvědčovalo tomu, že se blíží květen. Navíc nás tentokrát v klubu sužovaly různé nemoci, což přirozeně znamenalo úbytek lidí schopných ochotných vyjet na víkendovou kratochvíli do promrzlého baráčku schovaného v mracích v nadmořské výšce 1040m ASL. Jelikož nemohl přijet ani Dirk, ON5GS, kterému stejně jako Jarkovi OK1KN přestal fungovat samohyb, byl tentokrát hlavně problém s počtem operátorů a navíc se dle předpovědi rosničkářů mělo nedělní balení odehrát ve velké průtrži mračen, což vůli jet na závod nepřidávalo. Ve čtvrtek večer jsme se tedy na poslední chvíli rozhodli vyložit parabolu s transvertorem na 3cm a odjet závod pouze v omezené sestavě 70 + 23cm s tím, že pokud bude čas, rozdáme i nějaké body na 9cm s QRPP.

Ve dvojici s VPZ jsme vyrazili z domova někdy kolem 18h ve čtvrtek a po 330km v pořádku dojeli na Spáleniště kolem 2h ráno. Možná by bylo ještě na místě zmínit, že tentokrát bylo auto přetíženo jak nikdy, protože jsem do auta přibalil dalších cca 30kg tekutin a potravin, takže každý hrbol na cestě byl znát.

V baráčku nás již čekalo manželské duo Majka 1DYX s Láďou 1DIX, kteří mezi tím již dostatečně roztopilo kamna, takže jsme mohli jít spát do relativně vyhřátých paland. Velké pozitivum proti minulým letem (na kopec jezdím již 21 let) byla nečekaná absence myších exkrementů a ožraných hrdel ohnivých vod v lednici, dokonce zimu nesežráno přečkalo i mýdlo :) a to vše díky novým "hermetickým" vstupním dvěřím (TNX OK1RK).

Páteční vstávání bylo náročné již jen díky tomu, že táta s jeho antibiotiky nemohl venku příliš skotačit a tak jsme v ranní vlezlé krušnohorské mlze s Láďou začali rozvíjet 400km kabel na bunkr. Kolem oběda dorazil i Ivan OK1DAQ s Jarkem OK1KN, kteří přivezli zbývající technologii i různé pochoutky, TNX. Ivanovi budiž velký dík m.j. i za nové tyčky pro nadzvednutí vedení k bunkru, což nebylo kvůli beverage jak by se na pohled mohlo zdát, ale kvůli 100% přenosu dat mezi pracovišti po PLC. Pokud totiž leží vedení na zemi a prší, má pro PLC datový přenos příliš velký útlum. Stavba zařízení na 23cm bez 3cm proběhla celkem rychle a pak jsme se již věnovali výhradně stavění antén na 70cm. Jelikož nás bylo na kopci 5 a půl, bylo nutné abych na náš nekotvený stožár vylezl tentokrát já. Lezení do cca 17m mi nedělá větší problém, jenom mám vždy chvilku problém, než si zvyknu na rozkmit vrcholku nekotveného stožáru ve větru. Ono při tom stát bez jištění na plošině opřený o zábradlí a v ruce balancovat s 33el K1FO není úplně jednoduché, ale naštěstí jsme to s Láďou vyřešili celkem bez větších problémů. V pátek tedy na stožáru zůstala 33el K1FO a stacky 12x6el i 8x10el Y. jsme pouze předpřipravili na sobotní zvedání, kdy mělo být lepší počasí. Po manévrech ve výšinách jsem po krátkém oddechu pokračoval v zapojování veškeré bezdrátové technologie na 70cm, která nám v počtu drátů - kabelů už začíná pomalu přerůstat přes hlavu. O přestávce bylo možné i shlédnout zápas OK-VE v hokeji, nicméně osazenstvo spíš klebetilo v kuchyni u dominikánského rumu značky QRM ;) Na kopec navíc dorazil i Jirka, OK1JFR, kterého jsme po delší době rádi zase viděli.

V sobotu ráno mě budí hasič Jirka, který k nám dorazil pro výpomoc se stavěním stacků. Zatímco ostatní připravovali ke vztyčení osmerče, vydal jsem se na bunkr instalovat zařízení na 23 a 9cm. 23cm bylo postaveno celkem rychle, horší to bylo s 9cm, jelikož jsem doma zapomněl zdroj a tak jsem musel s pájkou trochu bastlit. Zařízení brzy zpívalo a hrálo, referenční maják DF0ANN hrál S5 na S-metru a tak jsem již netypicky 2h před začátkem závodu byl QRV. Mezitím na 70cm bylo zjištěno, že Davidův PA s GS23 má odešlé obvody automatiky předpětí a tak jsme nakonec ani příliš nelitovali, že jsme nepostavili do 4. směru stack.. Následoval tradiční vynikající DX guláš a mohl jsem se vydat "vysilačkovat". Mimochodem na 23cm to bylo v tomto závodě přesně 10 let, kdy jsem začal používat stávající setup - eliptické antény typu velryba a příslušný dvojkonec. Proti minulému závodu kromě kosmetických změn bych snad mohl zmínit, že se mi po letech snad konečně podařilo najít naprosto optimální sluchátka ke své staré dobré FT847. Jsou to letecká sluchátka Beyerdynamic HS-200 s potlačením okolí o 30dB, které jsem ovšem z původní 600 Ohmové verze vybavil novými akustickými měniči z kompatibilních sluchátek Custom one PRO, které jsou dělány pro impedanci 16Ohmů a je to velmi znát. Také jsem poprvé využil i jejich zabudovaný mikrofon, které dle předzávodních testů s 400km vzdálenými OL9W vykazoval velmi slušnou kvalitu DX modulace.

A tak je tu.. závod

Začátek závodu byl tentokrát podařený, měl jsem velmi podobný rate, jako Láďa na 70cm a volaly mne i vzdálenější stanice. Překvapivě velmi pěkný signál měl HA5HY, povedlo se i random QSO s 9A1Z. Měl jsem také radost za spojení s OZ7Z (jinak velmi známé stanice ze 3cm), pro kterého jsme dokonce byli jeho novou zemí DXCC. V první hodině jsem si dokonce našel čas i na krátké proladění 9cm, které přineslo random QSO s OK1KKL. Za první hodinu na 23cm bylo v logu 34 QSO včetně IQ1KW 765km a Zlatka, 9A2SB 691km, super.

V další hodině přišlo i několik dalších pěkných stanic z 9A, velkou radost jsem měl zejména za spojení s 9A8D 711km a SM7DTE. Potom sice pileup upadl, ale pěkná QSO pokračovala zejména ze západního směru. OR6T 561km měli super S9 signál, bohužel Dirka ON5GS se mi udělat nepodařilo. Potěšilo alespoň rychlé QSO s M1CRO/P 819km, PA3AWJ 601km a řadou stanic z oblasti JO31. Postupně se ale začaly podmínky zhoršovat, zejména pak ve směru do HB. Zatímco před začátkem závodu maják DF0ANN hrál S5 na smetru, v sobotu večer jsem ho skoro vůbec neslyšel. Když opadl pileup z 23cm, přešel jsem na 9cm, kde se mi podařilo po několika dlouhých minutách udělat DD7MH JN68 251km a DK1KC/P JN58 254km (TNX). Se 100mW do malé 8el patch antény WIMAX modemu od Airspanu se mi to podařilo vůbec poprvé, takže velká spokojenost, jen je škoda, že na pásmu nebyl QRV Rudi, OE5VRL. Ve 20:49UTC dělám konečně své sté contestové QSO s OM5CM a spát jdu až o 14QSO později po spojení s OK2KYZ v 00:04UTC, když už jsem únavou padal na hubu.. Naštěstí jsem se díky absenci 3cm mohl alespoň natáhnout na palandu karavanu, nicméně jelikož venku byly jen +4°C a v karavanu asi o 6C víc, nebylo to nic extra a spánek byl spíš utrpením, ještě že jsem měl alespoň deku od táty, která ho stála vyvrknutý kotník a 2kW etavíru. Nad ránem když už jsem konečně na chvilku usnul, teplota etavíry způsobila, že se seply hlučné turbo-ventilátory v PA 40cm od mé hlavy, což bylo lepší než budík hi.

První QSO dělám ráno s OK2R, DG6ISR, I1KFH a dalšími. Velmi mě potěšilo QSO s OZ9PZ JO46 684km a Johnem G3XDY na 827km, nicméně podmínky do HB a zejména na jihovýchod se zdály už být spíše pod normálem. Nicméně i tak se podařilo navázat několik dalších pěkných QSO jako byl například Maurice F6DKW 784km a zejména pak G4CDN 821km, kterého jsem na 23cm dělal vůbec poprvé. Naopak i přes veškeré snažení se mi nepodařilo dokončit QSO s Ivanem YU1LA do Bělehradu, což by bylo pro mě za 850km, ale i když byly podle Airscoutu na trase dobrá letadla, odrazy oproti jiným závodům chodily velmi slabé. Ivanem si navíc stěžoval, že špatné tropo condx jsou i u něj. To samé se mi stalo během testů s IK4ADE. Vidím, že ho hladce dělali OL9W, bohužel u mě byl vždy slyšet pouze konec jeho každé relace s masivním rogerbeepem a dále již nic, protože IK4ADE bohužel neumí CW. V poslední hodině mě navíc volala nějaká OM5, myslím že to byl OM5KV, bohužel QSO neprošlo.. Nicméně konec závodu přinesl alespoň pěkné QSO s PA0O z JO33 na 531km.

Na počet QSO dopadl závod na 23cm stejně jako v minulém roce, ale celkově vyšší bodový zisk značil vyšší bodový průměr, který byl velmi pěkných 330,2 km/QSO. Dobrá aktivita v PA, ON, 9A a HA, nižší v I a S5, žalostná aktivita v SP.

Nicméně pokud si myslíte, že po cca 20h strávených vysílání jsem šel spát, tak naopak, musel jsem znovu vylézt na náš příhradový stožár a pomoci se sundáváním stacků na 70cm ;) Naštěstí v pondělí byl státní svátek, takže jsme se spolu s DIX a DYX rozhodli ještě jednu noc v baráčku přespat a jaká to byla lábuž, klobásky na grilu by se sami nesnědly :) soudek piva nedopil :) a navíc kamna byla tak rozběhlá, že ač venku bylo kolem 0, v baráčku bylo tak teplo, že jsme nepotřebovali ani spacáky.

Nakonec tedy vše dopalo na výbornou, dokonce má záda přežila bez následků i nošení 300kg HW zařízení po schodech o 2 patra výše doma z výtahu a dobrý pocit umocnily srovnatelné výsledky konkurence v DL.

Díky všem za QSO a pokud okolnosti dovolí, tak naslyšenou o mikrovlnném závodě se těší

Matěj,OK1TEH


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 123 371 366 337 YT5W         KN04OO  902 1800 195 el. Y. 194 (+7) 63 (+7)
23 cm   51 846 157 330 G3XDY        JO02OB  827  500 2x150cm dish   77 (+9) 29 (-6)
 9 cm     1 361  10 136 DK1KC/P     JN58QH 254         0,1 8el PATCH 9      1     

*) Note: comparison with last year May contest

 

 

 

 

 

 

Fotky:
(fotky najdete tady: http://ok1teh.rajce.idnes.cz/2.subreg._2017_u_OK2KKW_OK2A/)