OK2A v zimním 2.subregionálu 2021

For translation from Czech you can use the Google translator.

Uplynulých několik měsíců strávených v lůnu koronového doupěte nám na veselé náladě v klubu moc nepřidalo a tak i když jsme se ještě nemohli zúčastnit závodu naplno a předpověď počasí byla mizerná, přeci jen nám to nedalo a v minimalistickém složení OK1TEH, OK1FLY, OK1DYX, OK1DIX a OK1DAQ jsme se přece jen vydali na kopec.

Květnový závod ze Spáleniště připomínal spíše dobytí Severního pólu Čechem Karlem Němcem. Při příjezdu na kopec ve čtvrtek odpoledne nás čekaly fůry sněhu, což za 25 let, co pravidelně jezdím na Spáleniště v květnu věru nepamatuji a už jen chyběli eskymáci s cvičenými ledními medvědy (vlky na kopci již máme, viz cedule). Naštěstí brzy vyšlo Slunce a tak jsme s Karlem, OK1FLY a Láďou DIXem mohli začít připravovat antény na sobotní ztopořování na stožáru. Brzy též kamna hořela, rozfajrovaná do běla, podávaly se kořalky sladké i mocné, které nestihly myši vypít přes zimu (rády totiž v mrazáku ohryzávají uzávěry) a tak plné spokojenosti chybělo snad jen to točené pivo.

V pátek jsme začali stavět antény poměrně pozdě, dosti dlouhou chvíli nám zabralo montování nového experimentálního rotátoru pro severní stack a tak na stožár jsme s Láďou vylezli až poměrně pozdě odpoledne, zrovna když už se začalo horšit počasí. V říjnovém UHF Contestu jsem si liboval, že mám konečně řádně nepromokavou bundu, nicméně tentokrát to bylo jako vlézt do tunelu myčky na auta, promokl jsem až na kost. Láďa mezi tím z toho blizáru bizáru začal pomalu metat blesky, zatímco dole pod stožárem panovala celkem uvolněná atmosféra. Ono být dole v závětří u piva a v 18 metrech nad zemí ve vichřici se slejvákem přecházejícím postupně ve sněžení a krupky je přeci jen dost rozdíl hi. Aby toho nebylo málo, když už jsme si mysleli, že postavíme poslední anténu - 12x6el a pak se půjdeme ohřát ke kamnům, tak opak byl pravdou, protože při zvedání se nám poprvé za 7 let co anténu zvedáme podařilo vylomit u jedné y
(v)agíny konektor. Následovala oprava, změření Sitemastrem a pak přišel veselý úkol vylézt opět na stožár a novou anténu tam znovu nainstalovat a konektor zagumičkovat. Venku již bylo kolem 21h a kromě deště se začalo dost smrákat a tak nainstalovat anténu do držáku téměř v leže na podlaze klece nebyla žádná legrace, zvlášť když nám spadla jedna matka.. Nicméně nakonec jsme to přeci jen zvládli a pak se šli dolů rozehřívat. Netřeba psát, že do pelechu jsme zalezli nezvykle brzy.

Sobotní stavění zařízení pak již proběhlo poměrně zaběhnutým tempem, nebylo nutné pospíchat se stavěním 23cm a tak bylo vše postaveno nezvykle brzy. Rovněž jsem zkusil novou konfiguraci připojení na LTE, která se zdařila a tak jsme již mohli rektifikovat antény a čekat na začátek závodu.

K vlastnímu závodu toho docela dost napsal Láďa viz jeho příspěvek,
tak za mě jen krátce: začátek závodu byl vydatný na body, km průměr rychle stoupal ke 340km/QSO. Hodně špatně to chodilo na východ, dělali jsme přes postupující studenou frontu jen velmi málo stanic z OK2 a OM, naopak celkem slušně to chodilo ve směru do G.

Majka mezitím nainstalovala do dveří pod stříšku malý gril a tak došlo i na grilování klobásek a dalších pochutin, takže jsme se střídali podle chuti. Vynikající byl rovněž guláš, který tentokrát opatřil Karel FLY. Ve 22h šel Láďa spát a tak následující 3h jsem si opět sednul k zařízení. Chodilo to stále celkem slušně do PA a ON, volaly nás stanice z JO10 a JO11, PE1EWR si pochvaloval, že jsme jediný signál z OK, který slyší, což potěšilo. Potěšily též noční skedy s Henrikem, OZ8ZS, OZ9FW a Henningem OZ6TY. Když už jsem chtěl po půlnoci spát, tak na KSTéčko přišel Gabi, HA8V, který nainstaloval QRP výbavu. Naštěstí nad OK letěl jediný opožděný noční spoj a CW QSO prošlo bez větších problémů, TNX. Když po 40min CQ nikdo nezavolal, rozhodl jsem se přiložit do kamen a jít spát.



V neděli v 6h jsem vstal, otevřel dvěře a všude bylo venku bílo, jelikož přes noc napadlo asi 10 čísel sněhu. SWR u antén taky nevypadalo nic moc, a tak jsem byl rád, že jsem před časem do klubu zakoupil sice drahý, ale jinak kvalitní 1kW Cirkulátor Valvo, který teď byl zapojen za 700W PA do 12x6el stacku. Zátěž na cirkulátor (svého ptáka, tj Birda) opatřil Karel, FLY, dik! Nicméně antény nesměrovaly a tak konkurence začala dost rychle stahovat pracně vytvořený náskok. Naštěstí někdy kolem 9h začala námraza a sníh z antén rozmrzat ve vydatném dešti a tak antény začaly opět fungovat. Zrazu sa strhla riadna jeb*čka, volaly nás stanice ze všech směrů a konečně začalo být veseleji. Do deníku začaly přibývat DXy jako Maurice F6DKW 784km, F1NZC a další. Těsně před koncem závodu se pak podařil krásný SSB sked přes letadlo s YO2LLZ, který měl jenom nějakých 50W. YO je u nás na kopci poměrně dost velká vzácnost.

Balení antén následovalo v 18m nad zemí v husté chumelenici a nebylo co závidět, kolem padaly jadrné výrazy, nervíky pochodovaly (promiň Majko) a tak jsme byli rádi, když už jsme mohli konečně slézt dolů. Půlpalce jsme sbalili jenom provizorně, všechno jsme to totiž naházeli do baráčku s tím, že úhledně to pak můžeme smotat v teple a klidu, na pondělí jsem si totiž vzal volno.

Následovala večerní debata u vyhřátých kamen, úhledné dobalení kabelů a tak jsme šli spát až dost pozdě nad ránem. V pondělí nebylo třeba spěchat, nemusel jsem ani dělat 200km zajížďku s karavanem, takže po vynošení všech těch želez (dík Karle) bylo možné konečně trochu vydechnout, vlézt pod sprchu a cítit se zase jako člověk.

Co říct na závěr? Pro mě osobně to byl celkem zážitek, protože naposledy jsem ze Spáleniště na 70cm vysílal v Polním dni 2005, normálně totiž vysílám pouze na mikrovlnách. Velmi pozitivně na mě zapůsobil zejména 12x6el stack, neustále na něj celý závod volaly stanice z G,ON,PA,F a dalecí DL z JO31. U 4x8el stacků mě překvapila neočekávaně velká ostrost směrování, například na nízký, spíše provizorní stack nad barákem jsem dělal PA7MM z JO23, který na 12x6el nebyl již slyšet. Opět se potvrdila známá poučka, že na 70cm je třeba neustále vrtět anténami kolem dokola. Bohužel absence severního stacku s GS31 PA a poloviční počet antén zapříčinil, že jsme zejména v sobotu velmi málo točili směrem do HB. Osobně si myslím, že jestli někde přicházíme o body, tak zejména z jihozápadu. Bohužel náš kopec je čím dál tím více zalesněn a prostor ochránci přírody pro stavění stožárů omezen, takže tento problém nemá snadné řešení. Nicméně bude to pro nás alespoň výzva pro příště. Pokud jde o QRM, o OK1KAD jsme v sobotu věděli jen večer, když přešli na telegraf, dost podstatně nám vadil DL5SE, s kterým ale byla naštěstí domluva, takže to i po této stránce celkem šlo.

Na závěr patří díky
Láďovi DIX, Ivanovi OK1DAQ a Majce OK1DYX nejen za morální a kulinářskou podporu, Karlovi FLY za spoustu vykonané práce, i udržení pozitivních vln v ovzduší a v neposlední řadě díky nejen za fandění OK1VPZ a OK1KN jakož i podporu OK1JJI a spol.

Pokud zdraví a vnější okolnosti dovolí, tak se budeme těšit na slyšenou snad již o mikrovlnném závodu.

73
Matěj, OK1TEH


A jak si  ten závod užíval OK1DIX:

2. subregionál, první závod z kopce v sezóně. Předpověď počasí sice nevěstila nic dobrého, ale po dvou letech (ten loňský zmařil covidový lockdown) se prostě musí odjet i kdyby trakaře padaly. Místní hlídka ohlásila, že závěje na cestě k domečku jsou zvládnutelné a tak se jelo. Bohužel covid zaúřadoval i letos. OK1VPZ a OK1KN se nemohli zúčastnit a tak jsme se rozhodli jet pouze pásmo 70cm a jen v lehčí sestavě.

Předpověď na pátek byla ještě jakž takž a tak jsme vyrazili s XYL Majkou, OK1DYX ve čtvrtek v podvečer. Na kótě nás přivítali OK1TEH a OK1FLY. Ti projeli zbytky závějí na cestě k baráčku a tak jsme projeli i my s antenním vozíkem bez potíží. Sněhu kolem na loukách však bylo víc než dost. Hned po po příjezdu jsme využili slušnější počasí a sestavili na zemi anténu 12x6 i když jsme museli nejprve odházet část závěje na stavěcím místě.

V pátek přijel ještě OK1DAQ a tak jsme začali stavět za relativně slušného počasí. Nedělali jsme si velké ambice. Závod jsme pojali jako test vylepšení pro novou sezónu a tak jsme postavili menší stack 4x8 na střeše severním směrem již nově vybavený rotátorem. Premiéru měl i nový systém ovládání rotátorů s kontrolérem nahoře na stožáru, takže na 3 rotátory stačí jen jeden kabel, který není s rotátory přímo spojen a lze ho tedy vytáhnout až nakonec s koaxiály k M2. Toto řešení jednak šetří čas při stavbě a hlavně omezuje zamotávání tažných lan a koaxiálů s kabely od rotátorů ve větru. Na stožáru jsme však tentokrát místo dvou stacků 8x8 postavili pouze jeden 4x8 ve směru J a JV a obvyklé 38 el. M2 yagi a stack 12x6. Chyběl ale starší PA s GS31 a celý severní stack 8x8el.

Na vytažení antén na stožár přijeli odpoledne na pomoc Jarda, OK1JJI s kamarády Michalem a Radkem, kteří také měli letošní turistickou premiéru v Krušných horách (moc díky!). Nakonec se na nás přijel v pátek podívat i přes zdravotní obtíže OK1VPZ, což se ukázalo jako velmi užitečné, neboť při zvedání stacku 12x6 zachytila jedna koaxiální spojka o stožár a vytrhl se konektor z jedné antény. Naštěstí to byla anténa na kterou šlo dosáhnout z plošiny stožáru a stack nemusel dolů. OK1VPZ vyměnil konektor bez kvalitativních následků, ale dostat anténu na místo nebyla jednoduchá záležitost. Dosáhnout se na ní dalo z plošiny jen tak tak a trefit se se šrouby do děr se zdálo být nadlidským úkolem, zejména když se k večeru dalo do deště. Nakonec se mi to za vydatného nadávání a asistence Matěje, OK1TEH podařilo.

Původní plán na pátek byl zapálit k večeru oheň u příležitosti čarodějnic a Majka, OK1DYX že odjede od něj závod pálení čarodějnic. Kvůli počasí a zdržení při opravě utrženého konektoru jsme však na tuto akci rezignovali a zalezli do tepla domečku, kde jsme se věnovali konzumaci různých pochutin sladkých i mocných, jak píše klasik.

V sobotu po sluníčku z pátečního dopoledne už nebylo ani stopy, obloha byla zatažená a později přišel déšť. Také se začalo citelné ochlazovat. Matěj postavil zařízení, které se podařilo uvést do chodu bez větších obtíží. Jelikož se nestavěla jiná pásma byli jsme hotovi neobvykle brzo. Připravili jsme ještě počítače a spojení na Internet a závod mohl začít.

Začátek byl velmi dobrý. Fronta přes Německo již přešla a podmínky na Západ byly kolem průměru i když chvílemi dosti kolísaly. Stanic sice bylo méně než obvykle, ale hned v první hodině jsme dělali PA3GDY, PE1ITR, OR6T, PA4VHF, PI4GN, PE1EWR, I4CIV, PA0WMX, G3XDY a M1CRO/P. 64 QSO za první hodinu je o něco méně než obvykle, ale přes 18000 bodů. Lví podíl má na tom Matějova výborná práce s chatem ON4KST a hlavně s AirScoutem, který neúnavně naváděl stanice na správné AP. Ani další hodiny nebyly špatné. Brzy přišli SM6CEN s pěkným CW signálem, série 9A2UV, 9A8D a YU1LA a později YU7A, PA1TK a PA1BVM. Šlo to i na jih, kde se dělali IK4PMB a IU4FNP. Nebyla to taková smršť dlouhých QSO jako na začátku, ale pořád slušné. Střídáme se s Matějem po 100 QSO. Přicházejí IK3VZO a PE1RLF a večer i OZ8ZS, PA7MM a ODX SM6VTZ. Po 19 hodině se to zvedne trochu na jih a tak se dělají IK2OFO, IK3SSG, IU3CHE i YU7Q. Zničeho nic zavolá pěkným signálem M0UGA/P a po něm PD4R a PA9R. Aktivita se drží neobvykle dlouho i v DL, na čemž má opět podíl mnohem intenzivnější práce s chatem než obvykle a tak i po 21 UTC děláme PI4Z, PA5Y, OZ9FW, OZ6TY, ON4POO a ON4CCM. Jiné je to směrem OK, OM. Tam to přes frontu nechodí a je i nízká aktivita. Večer máme víc bodů za I stanice než za OK. Po 23 UTC však provoz definitivně upadá. Pásmo je tak prázdné, že nemá cenu budit Karla, OK1FLY, který se večer necítil zcela dobře, na noční CW session.

Probouzíme se do nedělního rána, vyhlédneme ven a ejhle, z oblohy se sype sníh. Už ho leží několik cm a stále přibývá. Kolem 8 UTC je ho asi 10 cm. Teplota kolem nuly. Antény jsou namrzlé a nasněžené, M2 nefunguje ostatní antény mají vysoké SWR. Podmínky už zdaleka nejsou jako v sobotu a také je už hodně stanic udělaných. Účast je zřetelně nižší než obvykle. Až do 7:30 UTC se jen paběrkuje. S postupem času ale sníh přechází v déšť, který omyje antény a tak se podaří opět díky práci s AirScoutem a chatem IW4ARD, IU4FNO, F6DKW a F1ULQ. Po 8 hodimě se podmínky trochu zlepší a děláme pěknou sérii za sebou PA6K, IU3CQP, IZ3NOC/5, ON7MB, F5UMP, ON4KBE a chvilku poté F4BIT a F5AOL/P. Nakonec jako třešnička zavolá zjevně přes random AP F1NZC z JN15. Do konce závodu už pak nic moc i když stále přicházejí i delší stanice z DL. Pak už jen IK3XTT a těsně před koncem nová stanice YO2LLZ. Nicméně potěšitelné je zjištění, že půl hodiny před koncem má konkurence OL3Z o 34 QSO méně. Je to překvapivé, protože jsme měli o zhruba 40% anténních prvků a o 800W méně než obvykle. Výsledek 323 QSO a 104000 bodů je sice ve srovnání s minulými květnovými závody podprůměrný, ale vzhledem k nižší účasti stanic i výsledkům konkurence je velmi dobrý.

S koncem závodu naštěstí přestává pršet, ale je pekelná zima. Práce s demontáží na stožáru, kde mi opět asistuje Matěj, opravdu není žádný med. Zvlášť prsty fest mrznou na kovových částech. Naštěstí opět přijedou pomoct Jarda, OK1JJI s kamarády. Vyprávějí nám o noci ve stanu kdy do rána zapadali sněhem. S jejich pomocí i vzhledem k omezené sestavě se daří složit celkem rychle. Nikam nespěcháme a tak zůstávám na kopci do pondělního rána s Karlem, OK1FLY a Matějem. Pondělní ráno nás sice vítá sluníčkem, ale také mrazem -2 stupně. Dokončíme nakládání a jedeme domů.

I přes psí počasí a zimu to byl nakonec vydařený závod s překvapivým výsledkem. Jen škoda, že jsme nemohli jet alespoň i 23cm. Jinak lze říci, že se novinky ve výbavě osvědčily a budeme je používat v dalších závodech, na které se již těší OK1DIX.

OK1VPZ: pohled zpovzdálí:

Jakkoli se mi těsně po Covidu, následovaného zánětem trojklanného nervu, na hory do té sibérie nechtělo, v pátek jsem se za kluky vypravil alespoň na pár hodin, abych dělal jeřábníka při stavění antén. I když jsem přitom trochu vymrznul, nakonec se to vyplatilo a i přes nervozitu Ládi navečer všechno stálo, nebo alespoň viselo (to ty stacky). Dokonce se mi podařilo opravit i jednu anténu na 12x6 stacku, na které se při stavění nepozorností podařilo vylomit konektor. Když jsem v pátek navečer odjížděl, byl +1°C.

Ostatní dojmy jsou již z domova. K zařízení jsem si musel vyrobit propojovací kablík a tak jsem se k zařízení dostal až v neděli dopoledne. DIX se mne ptal, jak je na tom konkurence, takže jsem potom poslouchal především provoz OL3Z na 432.210, kde asi byli celý závod. Trochu mne překvapilo, že dělají Italy, o jejichž signálu jsem neměl ani tušení, přestože naše domácí QTH je do Itálie slušně otevřeno. Stav byl ale potěšitelný, nahlásil jsem tedy na hory, že jsou za námi asi o 26QSO a chtěl jsem se podívat po ostatních stanicích. Ovšem jen jsem párkrát otočil knoflíkem ladění a už jsem zase slyšel, jak OL3Z dává výzvu - ovšem tentokrát na 432.255 a přišly jim hned asi 2, nebo 3 OK stanice. Signál z toho druhého pracoviště byl citelně slabší - ale stále mohutně přes S9. Měli tam nahranou výzvu hlasem OK1VUM, ale operátor byl někdo jiný. Když vysílali, hlavní pracoviště zřejmě zmlklo, ale nestačil jsem to ověřit, neměl jsem je ve druhém VFO. V každém případě bylo jasné, že to druhé pracoviště bylo vyhledávací a buď tam byl živý operátor (pravděpodobně), nebo to byl "remote TRX" a ovládali to odjinud. To druhé pracoviště by muselo být schopné přijímat, když hlavní pracoviště vysílá a z toho vyplývá, že by nemohlo být do 500m. Bylo zřejmé, že operátor na druhém pracovišti ale nebyl tak zkušený jako OK1VUM. Protože doma se mi anténa točí pomalu (rotátor je určen pro EME), nepodařilo se mi druhou stanici OL3Z při jejich spojení přesně dosměrovat. Byla ale asi odněkud na východ od Prahy.

Po nějaké době se ta "remote" stanice ozvala znova. Zavolala výzvu, ale žádná protistanice jim hned nepřišla. Potom už nevím. Po pár minutách, po dotazu, zda je ta frekvence volná (a nikdo se tam neozval) jsem dával na jejich kmitočtu chvíli výzvu, udělal asi 10 QSO a šel na oběd. Přestal jsem to sledovat. Takové věci mne nebaví. Nikoho neobviňuji, ale myslím si své. Nepochybuji, že to slyšelo více stanic. Je to během 2 let podruhé, co jsme slyšeli provoz "remote" stanice pod značkou OL3Z. Stále však z toho máme spíše legraci. Ve společných "kláních" na 70cm jsme během posledních 10-ti let vyhráli nad OL3Z tolikrát, že to nikomu z nás žíly netrhá. Když je to baví vyhrávat jen pomocí podivných kreativních triků, je možná na čase, aby se ozval někdo jiný, komu to vadí. O tom, že ovce budou mlčet, totiž není pochyb.

Ostatně, když se podíváte na přehled výsledků VKV závodů a uděláte si z výsledků nějakou statistiku, lze z ní vyčíst mnohé - například kdy jsme upgradovali antény, kdy odešel náš nejlepší operátor OK1RK, ale pro některé jiné změny už bude vysvětlení jen u konkurence a my se můžeme jen dohadovat. Co se v těch letech změnilo u nás, se podívejte sem: http://www.ok2kkw.com/pic_cz.htm. My změny neskrýváme. A ostatní? Třeba je hezky vidět na základě rozboru protistanic konkurence, jejich antén a výkonů, kde asi mají ti různí "kreativci" svá zařízení (o tom, že jsou i v zahraničí, nepochybujte) a jaké asi mohou mít výkony. No nic, naslyšenou někdy příště.

 Hlavně hodně zdraví a pohodu přeje OK1VPZ
 


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W [PEP] ANT DL x *) OK x *)
70 cm 103 864 322 322 SM6VTZ        JO58UJ  893 1900 12x6, 2x4x8el, 38el  Y. 177 (-14) 59 (+3)

Note: *) in comparison with last year contest .    Deníky (logs) ze závodu jsou k dispozici zde:  http://www.ok2kkw.com/log_cz.htm

 


Fotky:
(většinu fotek ze závodu najdete ve vysokém rozlišení tady: http://ok1teh.rajce.idnes.cz/2.subreg._2021_u_OK2KKW_OK2A/)