Zkušenosti ve věci rušení v pásmu 10368MHz a výsledky spolupráce s ČTÚ

Koncem roku 2008 se nám z azimutu cca 180° objevilo v pásmu 3cm velice silné rušení. Již dříve jsme sice doma registrovali problémy z JV - zvláště v majákovém pásmu, ale toto rušení bylo jiné - na úrovni S9+ přes celé 2MHz, které umíme na našem zařízení proladit. Nejprve jsme čekali, zdali nezmizí stejně rychle, jako se objevilo, ostatně zimní měsíce právě nejsou z hlediska provozu "Rain scatter" příliš zajímavé, ale protože rušení se stále neměnilo a de facto nám znemožňovalo jakékoli spojení v celém jižním segmentu - cca v azimutu 120 až 240° (přes rušení například nebyl slyšet ani lokální maják OK0ET z pražského Jižního města, natož aby OK1TEH mohl opakovat RS spojení například s I4XCC), rozhodli jsme se celou věc řešit.

Půjčil jsem si přenosný, bateriový spektrální analyzátor, připojil k němu mikrovlnný konvertor z linky Alcoma, na něj přišroubovali trychtýřovou anténu o zisku cca 16 dB a vyrazili měřit. Už z okna jsme jasně identifikovali signál mikrovlnného spoje se středem přenášeného pásma na cca 10364MHz se šířkou zabraného pásma okolo ± 7MHz, se dvěma typickými vrcholy (asi modulace FSK), z nichž jeden měl maximum právě na našem amatérském pásmu. Signál byl velice silný, na výstupu mikrovlnného konvertoru ve špičkách okolo -25dBm (a tedy, pokud bychom odečetli zisk trychtýřové antény a mikrovlnného konvertoru, v přepočtu na samotný imaginární izotropický zářič, někde na úrovni okolo -90dBm, tedy někde na úrovni S9+30dB !!!). Není divu, že při takovém rušení nebylo možné v tomto směru na pásmu 3cm uskutečnit žádné QSO - natož DXové. Síla rušivého signálu byla navíc tak vysoká, že jsme byli přesvědčeni, že musí jít o lokální zdroj.

S přenosným měřicím zařízením jsme se vydali do ulic Prahy 8 hledat rušení. První podezření padalo na mikrovlnný spoj mezi školami ve vzdálenosti několika stovek metrů, protože tam byla právě v období, kdy se rušení objevilo, instalována MW linka, z nichž jedna parabola se nám dívala víceméně do oken a zdroj rušení od nás z domu také právě tím směrem . A protože přenosné zřízení ukázalo, že zdroj signálu by skutečně mohl pocházet z této linky, považovali jsme zdroj rušení za identifikovaný. Jak se ovšem později ukázalo, nebyla to pravda. "Hon na lišku" v pásmu 3cm je mimořádně ztížen ostrými stíny, neprostupností vegetace pro signály v tomto pásmu, ostrou směrovostí vysílacích antén a v neposlední míře také velice silnými odrazy od kovových konstrukcí budov a jejich obložení. I když směrování na MW link školy nebylo výrazné, pokládali jsme to za výsledek toho, že jsme o 4 patra níže a hlavní lalok antény "střílí" přes nás. Pro ověření, že rušení nepochází z pražské kotliny, jsme se vydali na okraj terénního zlomu mezi Kobylisy a Libní (nad Bulovku), ale ani tam jsme výrazný signál z onoho zdroje rušení nezaznamenali. Signál byl sice na spektráku vidět, ale maximum příjmu nebylo výrazné a směrovalo spíše zpátky ve směru k Ládví, což jsme považovali za potvrzení teorie, že zdroj rušení skutečně pochází z mikrovlnné linky mezi oběma školami, schovanými mezi paneláky ďáblického sídliště. Večer po tomto ohledání terénu se spustil silný liják - a proto jsme ještě jednou změřili z okna úroveň signálu, protože jsme věřili, že pokud by byl zdroj signálu trochu vzdálenější, útlum při silném dešti by způsobil pokles úrovně rušení - ale úroveň se stále držela okolo -25dBm, což jsme pokládali za další potvrzení toho, že zdroj rušení je blízko.

A proto jsme napsali na ČTÚ následující dopis:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Český telekomunikační úřad
odbor pro oblast Praha
Sokolovská 219
190 00 Praha 9

Dovolujeme si se na vás obrátit ve věci rušení radiokomunikační služby, provozované na základě individuálního oprávnění.

Měřením v terénu bylo pomocí spektrálního analyzátoru zjištěno, že intenzívní rušení na kmitočtu 10368 MHz, které registrujeme od listopadu 2008 je pravděpodobně způsobeno mikrovlnou trasou, zřízenou podle podmínek Všeobecného oprávnění VO_R_14_12_2006.

Informace o rušícím zařízení:

Mikrovlnná trasa provozovaná na kanálu 2A podle uvedeného Všeobecného oprávnění, t.j. střední kmitočet cca 10364MHz, modulace FSK, šířka kanálu cca ± 4MHz. Opačný směr je provozován na středním kmitočtu 10574 MHz (kanál 10). Úroveň rušení je v místě rušeného zařízení (na výstupu antény se ziskem cca 16dB) cca -55dBm, což znemožňuje provoz stanice, provozované na základě individuálního oprávnění.

Umístění stanic mikrovlnné radiové trasy, která pravděpodobně způsobuje rušení:

a) Základní škola Burešova 14, 182 00 Praha 8, souřadnice (podle Google map): 14.46895 E 50.13074 N

b) Základní škola Žernosecká 1597, 182 00 Praha 8, souřadnice (podle Google map): 14.46917 E 50.13339 N

Vzdálenost mezi stanicemi uvedené mikrovlnné linky je přibližně 300m, parabolické antény cca 60 cm. Použita je horizontální polarizace. Azimut trasy z školy Burešova na ZŠ Žernosecká je cca 3 stupně, azimut z ZŠ Žernosecká na ZŠ Burešova je 187 stupňů. Stanoviště rušených stanic je v nejvyšším patře objektu Šimůnkova 1609/21, souřadnice: 14.46919 E, 50.13449 N, tedy přesně v zákrytu mikrovlnné radiové linky obou rušících stanic.

Rušená stanice je stanice individuálního oprávnění Amatérské radiokomunikační služby, držitelem povolení jsou: Ing. Vladimír Petržílka volací značka OK1VPZ a Matěj Petržílka, OK1TEH. Rušící stanice byla zprovozněna v listopadu 2008, tedy o několik let později, než bylo uvedenými držiteli individuálního oprávnění zahájeno využívání kmitočtu 10368MHz k provozu povolené radiokomunikační služby.

S ohledem na ustanovení Zákona o elektronických komunikacích je v případě vzniku vzájemného rušení zařízení, provozovaného na základě individuálního oprávnění a zařízení provozovaného podle všeobecného oprávnění, navíc uvedeného do provozu později, než zařízení provozované podle individuálního oprávnění, povinen provozovatel zařízení později uvedeného do provozu provést na své náklady taková ochranná opatření, které by zajistily odstranění vzájemného rušení.

Na základě výše uvedeného si dovolujeme tímto požádat Úřad, aby provozovateli rušícího zařízení uložil povinnost přeladění zařízení pracujícího na kanálu 2A na jiný vhodný radiový kanál (například na kterýkoli ze sousedních kanálů, které jsou v místě mikrovlnné trasy volné).

s pozdravem

Ing. Vladimír Petržílka
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Potom se asi 3 týdny nic nedělo. Následně mi volal Matěj, že se na něj obrátil jeden člověk z odrušovací služby a chtěl na mne telefon. Protože v poslední době pracuji v zahraničí, zavolal jsem mu sám. Dozvěděl jsem se přibližně tohle:

Na základě naší stížnosti prý pracovník ČTÚ nezjistil žádné rušení na kanálu 10364 MHz v uvedené oblasti a tedy cosi jaksi atd. Prý možná rušení již zmizelo a oni by dělali zbytečnou práci. Poprosil jsem ho o telefon a email s tím, že opravdu v daném okamžiku nemohu rušení potvrdit, ale že to jistě udělám o víkendu, až budu v Praze.

Ověřovací měření jsem udělal a dotyčnému poslal následující sdělení:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dne 2.srpna ve večerních hodinách bylo v v bytovém objektu Šimůnkova 1609/21 v 7 nadzemním podlaží provedeno opakované měření. Bylo konstatováno, že rušení je prakticky identické s tím, co bylo naměřeno během května a června a co bylo předmětem podání stížnosti, uvedené výše, a to jak co se kmitočtů, tak polarizací a přijímaného výkonu týče. Opět bylo konstatováno, že provoz naší stanice je rušen mikrovlnným spojem, pracujícím na středním kmitočtu 10364MHz se šířkou pásma zhruba
± 7MHz, což způsobuje intenzivní rušení naší stanici.

Pro účely ověření výskytu rušení byla použita anténa typu "horn" se ziskem cca 16 dB, mikrovlnný konvertor se ziskem 40dB a místním oscilátorem na 9250 MHz a spektrální analyzátor Tektronix (mezifrekvence 1114MHz) s různou šířkou pásma a s dynamikou 10 dB/dílek při referenční úrovni 0dBm. Na výstupu mikrovlnného konvertoru je, jak je vidět, při této sestavě úroveň cca - 25 dBm. Mimo rušivého signálu se středem na 10364 MHz je pásmo v rozsahu dalších minimálně ± 150 MHz čisté (a proto by přeladění mikrovlnného spoje na jiný kmitočet nemělo působit žádný problém).

Níže uvedené obrázky (kliknutím na obrázek se tento zvětší do plného rozlišení) ukazují (zleva doprava):

1) přijímací anténa s mikrovlnným konvertorem nasměrovaná uvnitř v místnosti směrem ke škole Burešova. Azimut maximálního příjmu je cca 179 stupňů.

2) spektrum v rozlišení 50MHz na dílek

3) spektrum v rozlišení 20 MHz na dílek

4) spektrum v rozlišení 5 MHz na dílek

Marker na spektrálním analyzátoru (střed stínítka) odpovídá 10364 MHz. Jak je vidět, příjem na 10368 MHz je zcela znehodnocený.

                 

Ing. Vladimír Petržílka

Praha 8 dne 2.srpna 2009
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sdělení jsem vybavil průvodním dopisem, že pokud si chtějí rušení ověřit přímo u nás v hamshacku, jsou samozřejmě vítáni a že budu v pondělí doma až do 14.00. Hned v pondělí ráno mi pánové z ČT volali, že by tedy přišli, a tak jsme okolo 11 hodiny obdrželi vzácnou návštěvu. Po představení jsem vyjádřil překvapení, že si nepřinesli žádné přístroje. Hned jsem se dozvěděl, proč. Dotazy směřovaly asi takto: jak dlouho provozujete svůj mikrovlnný link, odkud kam, jaký je kmitočet ve druhém směru, atd, atd... A jak vůbec je možné, že provozujeme příjem (a tedy asi i nějaké vysílání) na středním kmitočtu 10368MHz, když to je mimo rastr ITU a to nemůžete, protože to není v ratsru a provoz vašeho zařízení tedy asi není legální, atd... Po krátké výměně názorů, během které jsem je požádal, ať mi dají písemně, že náš provoz na kmitočtu 10368MHz je nelegální a že potom si to budeme vyřizovat jinde a jinak, se toho pánové trochu lekli, a tak jsme si sedli a začali si vyjasňovat dojmy a pojmy. Zakrátko jsme si vysvětlili, že:

  • jsme radioamatéři, kteří svá zařízení provozují simplexně, tedy že žádný duplexní kmitočet nepotřebujeme,

  • že radioamatéři svůj radiokomunikační provoz konají na základě individuálního oprávnění a v případě vzájemného rušení se službami provozovanými podle Všeobecného oprávnění mají ze zákona přednost,

  • že VKV radioamatéři nejsou žádní fušeři, ale odborníci, kteří se od profesionálů odlišují především tím, že to dělají pro radost a ne pro peníze,

  • že na tomto pásmu jsme doma dávno před nějakým rozhodnutím ITU o jeho "rozkanálování", protože toto pásmo nám bylo přiděleno již roku 1949, a tedy v případě zkoumání, kdo že to první obsadil "kanál" 2A výše zmíněného Všeobecného oprávnění, nebude o prvenství jistě žádná diskuse

  • že můžeme vysílat v pásmu 3cm nejenom na 10368MHz, ale kde chceme v rozmezí 10.000 až 10,500MHz (i když to jako radioamatéři neděláme a jsme vděčni za ten jediný MHz mezi 10368 a 10369)

  • že naše vysílání nezabírá šířku pásma jednotek MHz, ale jednotek kHz - a že právě proto pracovníci firmy Alcoma na školeních montérům říkají, aby neobsazovali kanál 2A, aby se vyhnuli vzájemným problémům s radioamatéry, což řada operátorů mikrovlnných linků nerespektuje.

  • že jejich otázka, jak přesně známe svůj kmitočet a zda náhodou nejsme někde o 200MHz vedle je poněkud pošetilá, protože pokud bychom přesně neznali svůj kmitočet, tak bychom s žádným dalším radioamatérem spojení nenavázali...

Pánové si z auta přinesli spektrální analyzátor, ozařovač, kabely a další drobnosti. Odebrali jsme se do hamshacku měřit. Nejprve kmitočet. Matěj zprovoznil zařízení pro 3cm, které již dost dlouho odpočívalo nečinné, protože na pásmu skrz rušení nic neslyšel a začali jsme měřit:

Otázka: "můžete nám zavysílat?"  Odpověď: "samozřejmě, ale bohužel nemáme anténu, jen otevřený vlnovod". Když ale strkali svůj ozařovač, připojený ke spektráku, k ústí vlnovodu, musel jsem je varovat: "pánové, tohle nemůžete, to bychom Vám odpráskli vstup toho analyzátoru!" "Jak to?" "No protože my používáme výkon cca 5W." "ERP?" "Ne, 5W na tom otevřeném ústí vlnovodu!" Trochu to s nimi otřáslo, zvláště, když jsem jim řekl, že jsme jen taková QRP stanice, a platná Vyhláška nám povoluje mít na tomto pásmu výkon celého jednoho koně (750W)...

Opatrně si změřili, že jsme opravdu v pásmu 10368MHz. Otázka: "na jakém kmitočtu přesně?"  Odpověď: "úplně přesně Vám to neřeknu, jsme na cca 10368,100MHz plus minus 1 kHz". "No my jsme naměřili asi 10368,240". "To jste naměřili špatně, my jsme na 10368,100MHz plus minus 1 kHz". "Ne, my máme laboratorní spektrální analyzátor a měříme zcela přesně"....

Atmosféra zhoustla. Bylo zapotřebí s tím něco udělat, a tak jsem začal opatrně: "Pánové, přece tady na sebe nebudeme vzájemně hrát nějaké divadlo. Všichni jsme z oboru a každý z nás má nějaké jiné zkušenosti. Pojďme raději spolupracovat, ať neztrácíme čas. Vždyť v tom spektráku ostatně ještě nemůžete mít ani vytopené TCXO". Trochu to zabralo a za chvíli zkonstatovali, že s tím kmitočtem asi máme pravdu a chtěli vidět, jak jsme udělali to měření rušení, uvedené na obrázcích výše. Protože náš stařičký spektrák na 10GHz nechodí, vysvětlil jsem, že jsem použil k měření staré LNB z nějaké Alcomy.

Otázka: "jaký má ten LNB local oscilátor?" Odpověď: "9250MHz"  Ukažte, změříme si to. Naměřili 9248,5MHz. "To odpovídá", říkám, "v tom je jako oscilátor jen pecka mikrovlnné keramiky jako rezonátor a přesnost ± 2MHz je normální". "Dobrá, ukažte, jak jste měřil to rušení?" Předvádím. Rušení je naštěstí stále stejně vypasené. Zkouší to s vlastním spektrákem a feedhornem,  rušení vidí, ale je mnohem slabší než jak jsme naměřili my. Říkám opatrně: "pánové, když se dívám na ten Váš feed, řekl bych podle průměru, že je na mnohem nižší pásmo". Odpovídají, že ne, že je to speciální, širokopásmový feed. Odpovídám: "OK, v tom se nevyznám." Ale aby si mohli zapsat do paměti rušení, požádali o připojení našeho LNB k jejich spektráku. Samozřejmě, rádi! Zaznamenali si stejné obrázky i úrovně, jako na obrázcích výše.

I když se pomalu podezřívavost vytrácela a pán z ČTÚ přiznal, že dosud s radioamatéry neměl žádné zkušenosti a že musíme pochopit, že musí být opatrní, protože si ani nedovedeme představit, s jakými věcmi a tvrzeními se musí každou chvíli setkávat, přece jen si raději došli do auta pro svůj LNB. Přinesli úplně stejný, jako máme my - od Alcomy, jen s LO o pár stovek MHz nižším. A musím říci, že teď už jistě se správným ozařovačem - parádní kruhovou hornou, vytočenou z hliníku - kam se ta naše, sletovaná z tišťáku, na kterou dělal OK1TEH ty Rainscatterové QSO, hrabe... Zatímco se vrátili, vytisknul jsem jim Vyhlášku  156/2005 Sb. Další měření, půjčujeme konektorové redukce z F na SMA a světe div se: výsledky měření plus minus chlup zcela stejné - jak co do kmitočtu, tak do úrovně. Dávám jim tu vyhlášku a bariéry vzájemné ostražitosti padají - pánové jsou zvědaví, jak je možné, že máme tak přesné oscilátory, jak vypadají radioamatérské dutinové filtry pro 10GHz, Matěj hned mluví o EME... Najednou už nejsme ti podivní podezřelí fušeři, které musí honit a kteří ruší lidem televizi, ale partneři. Už ví, že to rušení tady opravdu máme a že jsme si nestěžovali neoprávněně. Vysvětlují, že už byli na střeše té školy, ale ten mikrovlnný link, který nám kouká do oken a na který jsme si stěžovali, má kmitočet někde o 200MHz jinde (a že proto je zajímaly naše vlnovodné filtry na vstupu našeho přijímače) a že si proto předevšim mysleli, že ani nevíme, na jakém kmitočtu pracujeme. Omlouvám se, že jsem špatně identifikoval zdroj rušení - na zemi se to rušení měří špatně, že stromy představují na 3cm ohromný útlum, že laloky antén jsou úzké... A že jsem podlehnul přesvědčení, že to nemůže být nic jiného, než ten link, co nám hledí do oken. Trochu se usmáli, protože s hledáním rušení mají zcela nepochybně jiné zkušenosti a slíbili, že udělají všechno, co je v jejich silách, aby nám pomohli. Zeptali se, zdali budeme potřebovat oficiální sdělení, když rušení odstraní a když jsem řekl, že nás zajímá výsledek a ne papír, rozloučili se a odešli.

Počáteční chladná podezřívavost se změnila v příjemné profesionální chování. Teď už jenom, co a jak dál: jaké bylo moje překvapení, že už asi za týden mi volali, že to rušení našli, že to byl mikrovlnný link na střeše jedné známé firmy kdesi na Žižkově nasměrovaný na telekomunikační věž na Ládví, kterou máme za zády. A že to provozovatel (prý za tím že zařízení vysílalo v amatérském pásmu stojí nějaký p.Smítka, který se hrozně divil, že ČTÚ hledá rušení na základě radioamatérské stížnosti) během týdně přeladí. To, že stanice toho mikrovlnného linku je tak daleko vypadalo (s ohledem na úroveň rušení) trochu fantasticky  (no, asi tam pánové provozovatelé neměli jen ty povolené 2mW na feedu, že...), ale OK. Po týdnu pánové z ČTÚ volají znovu, zdali tam to rušení stále je. Odpovídám, že bohužel ještě ano.

A potom - jen o pár dnů později - je pásmo najednou čisté !!! Z Prahy sice ještě přichází nějaký zvýšený šum (cca S3), ale to je proti rušení, které musel Matěj snášet dříve, hotový balzám! S radostí ČTÚ potvrzuji, že vše je vyřešeno. Pánové - veliké díky za vaši profesionalitu!  Jsme vám opravdu vděčni!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Závěrem: radioamatérský provoz je stejná radiokomunikační služba, jako služby jiné. Pokud nepodvádíte s výkonem a nevysíláte parazity, přesahující povolené technické limity, nemáte se jako OK VKV radioamatéři za co stydět. Pracovníci ČTÚ se nemohou chovat jinak, než profesionálně, a pokud prokážete i vy opravdouvou odbornost, znalosti a správnost svého měření, myslím, že se na ně můžete s plnou důvěrou obrátit. Pokud bude vaše stížnost oprávněná a zdokumentovaná, jistě vám pomohou. Nesmíte ovšem zapomínat, že sdílíme radiové spektrum s ostatními službami, že ne všechna komerční zařízení splňují platné technické normy a že se může stát, že rušíte, či jste rušeni, aniž by byla vina na vaší straně. Ale ani v takovém případě není důvod se inspekce ČTÚ obávat. S rozhněvaným sousedem, kterému rušíte televizi jen proto, že používá "polské síto" se zázračným předzesilovačem, si skutečně lépe poradí tak trochu komisní státní úředník, než vy sami... Na druhé straně nezapomínejte, že ČTÚ vám z principu nemůže garantovat možnost příjmu EME signálů vždy a všude. Také radioamatérské zařízení (i když typicky bývá podstatně kvalitnější, než komerční zařízení pro příjem TV), má také konečnou intermodulační odolnost a mezinárodní radiové standardy vzájemné slučitelnosti různých služeb jsou o několik řádů vyšší, než úrovně signálů, které běžně radioamatéři přijímají. Nebude-li proto na vašem transceiveru rušení alespoň S9 (bez předzesilovače), asi to zkoušet s ČTÚ nebude moc efektivní... Především si v takovém případě musíte nejprve ověřit, že rušení je opravdu v radioamatérském pásmu a nejde o přetížení vstupu vašeho přijímače silným mimopásmovým signálem. Ověřte si také, že rušení není způsobeno jinou službou, která má v případě sdílených radioamatérských pásem prioritu. Vyhnete se tak zbytečnému zklamání.

Tolik k naší zkušenosti s rušením a zásahem ČTÚ. Přejeme vám, abyste také byli tak úspěšní.

73! OK1VPZ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PS: OK1TEH si hned pár dní potom udělal v srpnových bouřkách z domu nněkolk RS na 10GHz, což mu přineslo dva nové čtverce: DF1OI/p z JO42 a IZ4BEH z JN54 (660km).