Výlet OK1TEH & OK1VPZ na 16. mezinárodní EME Konferenci 2014 (Pleumeur-Bodou)

Matěj, OK1TEH

Dříve než začnu popisem EME konference v Bretani, rád bych něco napsal i o 3600km dlouhé cestě, kterou jsme s OK1VPZ pojali jako letní dovolenou. Ve Francii jsem byl již mnohokrát, ale vždy jsem přes ní pouze přejížděl buď do Anglie, nebo na nějakou akci typu UHF Contest 2007 a 2012, což ale bylo v německy mluvícím Alsasku u hranic s DL, takže se předem omlouvám těm z vás, kteří tyto kraje důvěrně znají a doporučuji vám rovnou přejít na část popisující EME setkání. Nechci aby tato reportáž vyzněla v podobném znění, jako kdyby mi bylo 10 let a já byl na svém prvním výletě do zahraničí, nicméně znám celou řadu starších VKV radioamatérů, kteří si rádi počtou něco na téma radioamatérské dovolené, takže jsem se nakonec odhodlal toto povídání zveřejnit. Snad se vám bude líbit ;-)

1 den         http://ok1teh.rajce.idnes.cz/EME_Konference_2014_1den_220814/

Na cestu jsme vyrazili z Prahy s tím, že do večera dorazíme po ujetí cca 900km do oblasti Remeše, kde přespíme. Vyjeli jsme z Prahy směrem na Rozvadov, počasí bylo ideální a tak nám cesta rychle utíkala. Před hraničním přechodem jsme potkali dlouhou kolonu vojenských vozidel včetně velkých samohybných houfnic, radiovozů a desítek náklaďáků, že by v Německu probíhalo nějaké tajné vojenské cvičení? Nebo že by šlo o tajný český konvoj na pomoc Iráku? Nebo jinam? Cesta pokračovala kolem Norimberku po A6 kolem Mannheimu, kde mimochodem dálnice vede těsně vedle známého okruhu F1 Hockenheimring, po přejetí na druhý břeh Rýna je z dálnice krásný výhled na celé údolí řeky, odkud mimochodem nedaleko vysílají na SHF známí a přes 3cm v Praze často slyšitelní Nino DL3IAS a Daniel DL3IAE. Těsně vedle dálnice nás A6 vede podél americké letecké základy Ramstein AFB, takže dálnice je ze všech stran obklopena různými vojenskými sklady, z nich většina  (pochopitelně včetně letiště) je skryta před zraky mohutným lesním porostem.

Zanedlouho jsme dorazili do krásného údolí řeky Mosely, které je vyhlášeno svým pěstováním bílého vína a dále pokračovali na město Trevír. Sársko, ležící u u hranic s LX a F ve čtverci JN39 je vůbec velmi zajímavou spolkovou zemí. Málo se například ví, že po první světové válce na základě Versailleské smlouvy nebylo připojeno k Německu, ale existovalo jako teritorium pod přímou správou Společnosti národů. Když se Hitler v roce 1933 chopil moci, tak sem emigrovaly spousty jeho odpůrců, což ale vydrželo pouze do roku 1935. Po druhé světové válce mělo Sársko status francouzského protektorátu Saargebieta k SRN se připojilo v roce 1957. Od 11.srpna 1947 do 4.ledna 1957 mělo status země DXCC a přidělený prexif 9S4. Mimochodem první spojení DL - 9S4 na 2m proběhlo 4.července 1954 mezi DL1LS a 9S4AL. Dle informací OK1VPZ visel ještě v 70. letech v radioklubu OK1KRA QSL lístek za 2m QSO OK1KRA - 9S4, nicméně v seznamu prvních spojení z OK spojení do této země DXCC stále chybí, podaří se někomu tuto záhadu vyřešit? Další informace o radioamatérech v 9S4 najdete zde. Mimochodem při zjišťování informací o této zemi DXCC jsem zjistil, že samostatnou zemí DXCC bylo mezi lety 1946 až 1954 i město Terst s prefixem i1. Ale zpět k Sársku. Dnes je z této oblasti známou stanicí Lothar, DF2VJ, který jezdí z JN39li na 70 i 23cm. Vždy mě vrtalo hlavou, proč když mívá tak silný signál, není z JN39 aktivních více stanic. Vysvětlení je, že Sársko je překvapivě velmi hornatou oblastí, nejvyšší hora Dollberg má úctyhodnou výšku 695m ASL, většina hor je vydatně zarostlá hustými lesy, které jsou částí přírodních rezervací a je tu velká spousta větrných elektráren.

To už jsme ale přejeli řeku Mosselu a vjeli do Lucemburska. Podle navigace by rychlejší cesta vedla jižněji, ale chtěli jsme využít levné lucemburské nafty k dotankování plné nádrže. V Lucemburku mimochodem litr nafty stál v přepočtu o 2,50 Kč méně, než u v české nejlevnější pumpě sítě Ono.. Při příjezdu do LX po dálnici A6 je zajímavý pohled vpravo, kde jsou v dálce vidět 3 věže vysílače rádia Luxemburg ("Junglinster") a o něco dále i  věž vysílače v Marnachu, onoho pověstného Laxíku, který vysílal na frekvenci 1440 KHz. 3 KV věže jsou původem z roku 1932, kdy se odtud vysílalo na 234 KHz a v současné době mají výšku 215m. Rádio Luxemburg na SV údajně používalo středovlnný PA o výkonu téměř 2MW, což v té době bylo naprostým světovým unikátem a na FM používalo výkon až 12kW. Více o Radiu Luxemburg zde.

Po odjezdu z Luxemburgu jsme se rozhodli, že ve Francii pojedeme pouze po neplacených dálnicích a tak jsme přejeli přes krátký úsek Belgie v Ardenách, kde jsou mimochodem pěkné a proti Německu zcela architektonicky rozdílné vesničky a již jsme byli ve Francii. Hned kousek za hranicemi jsme dojeli na křižovatku, kde byly šipky doleva na Verdun s jeho pevností, rovně Sedan a doprava na St. Quentin hi. Těsně kolem Sedanu jsme také zanedlouho projeli a byla vidět i jeho krásný středověký hrad založený v roce 1424, tedy přesně před 590 lety, který je mimochodem s rozlohou 36km2 největším opevněným středověkým hradem v Evropě. Sedan je ale známý především jako klíčové město Prusko-Francouzské války v roce 1870, kdy se zde 2.září vzdalo vojsko Napoleona III i s jeho 100 000 vojáky, což mělo zakrátko i přímou souvislost se sjednocením Německa o 4 měsíce později 18. ledna 1871.

Cestou, nyní již ve čtverci JN29 a zakrátko i JN19 jsme projížděli potemnělou Francií a přemýšleli jsme mimo jiné, co se v těchto oblastech odehrávalo přesně před 100 lety během velké války. Tato oblast Francie je velmi zvláštní zejména nízkou hustotou zalidnění, všude jsou samá pole, pomníky padlých a vesnice, kterými jsme projížděli, byly vesměs poloprázdné, většinou se svítilo pouze tak asi v každé desáté chalupě. Mimochodem pozor na jednu věc, fenomén pumpa každý 15km dálnice je specifická věc pro oblast OK, ve Francii i Belgii bývá mezi pumpami na dálnici i přes 150km, zvláště pak v oblasti JN29. Z přemýšlení nás znenadání vytrhl "žandár-mařka" (mimochodem víte že žandáři byli v Evropě pouze ve Francii a na území C. K. Rakouska-Uherska?), který neznaje jiný jazyk než francouzštinu nechal řidiče fouknout do alkotestu Dräger a mohli jsme jet hned dál, žádná buzerace jestli máme řidičák nebo techničák, prostě bez šikany. Mimo vesnic ale všude jen pole, pole a občas nějaká ta větrná elektrárna. Vzdálenosti mezi vesnicemi byly v průměru kolem 6km, někdy i více a téměř nad každou vesnicí nějaký holý kopeček, kam by se dalo zajet vysílat, pokud by tam ovšem byla elektrika. Není proto asi náhodou, že přesně o nějakých 60km jižněji jezdí vysílat známý UHF-SHF klub F6KUP - JN29pd, který děláváme z Krušných hor každý UHF Contest na 23cm. K nejbližší QRO stanici díky hustotě osídlení to zde musí být na 70cm několik desítek, ba i stovek km, jaký to rozdíl proti čtverci JO60, hi. Když už píši o DXu, v rádiu jsme ladili stanice z domova, příjemně překvapila zejména stanice Radio Dechovka na 1233 kHz, které vysílá na okraji Prahy ani ne 2km od našeho domu v JO70FD. Na vzdálenost cca 800km v JN19 krásný signál, co ale asi nevíte co nás na tom přišlo zajímavé, anténa je věž vysoká pouze asi 30m a výkon je 10kW. Když jedete kolem po silnici, nelze si nevšimnout laděných radiálů, je prostě vidět, že i přes nízkou výšku antény se vysílači věnuje někdo, kdo přesně ví co dělá hi. No a pak jsme již přijeli do města Laon (JN19TN), kde jsme měli přes internet objednané ubytování. Mimochodem kdybyste někdy plánovali podobnou cestu, máme celkem dobrou zkušenost se sítí hotelů Ibis. Následovalo rychlé (pitelné) pivo z pivovaru založeného r.1664 a šli jsme spát.

2 den       http://ok1teh.rajce.idnes.cz/EME_Konference_2014_2den_230814/

V sobotu ráno jsme se brzy probudili a vyrazili na prohlídku města Laonu a že bylo věru nač se dívat. Středověké městečko Laon (založené již kolem roku 500 n.l.) leží na kopečku čnícím 100m nad široko-daleko zcela ploché okolí a jeho dominantou je nádherná a obrovská raně gotická katedrála. Městečko je mimochodem největší památkovou zónu ve Francii. Vrchol města je obehnán masivními hradbami a obsahuje spleť nádherných úzkých středověkých uliček. V době naší návštěvy bylo krásné počasí, ale turistů bylo co by na prstech jedné ruky spočítal, což ještě dojem dále umocňovalo. Následně jsme došli ke katedrále Notre Dame. Jedná se o jednu z nejstarších gotických katedrál ve Francii, pochází z let 1150 -1180 a svými rozměry: délkou 110,5m, šířkou 30,65, výškou věží 60m a výškou stropu kupole 42m je stejně velká, jako katedrála Sv. Víta na pražském hradě, jen je o něco  starší, pokud budeme brát datum dokončení svatovítské katedrály v době první republiky, tak tedy asi o 800 let. Každopádně, pokud máte vztah k historii, tak je to opravdu fantastický pohled, stavba je úžasně prostorná a vzdušná, interiér dobře nasvícený a musíte obdivovat stavitele, jak mohli něco takového před 8. stoletími postavit s takovou přesností. A navíc přál bych vám slyšet tu akustiku, pořádají se tu pravidelné barokní koncerty. Katedrála v Remeši je zhruba stejně velká, ta byla ovšem značně poškozena během 1. světové války. Katedrála Notre-Dame v Paříži je mimochodem inspirována právě tou z Laonu. Ostatně - v Laonu je historických budov bezpočet a ty starší pocházejí z 10 - 11. století. Mimochodem ve městě žil v 18. století významný objevitel galaxií Méchain, který spolu s C. Messierem pracoval na jeho slavném vesmírném katalogu, svět je opravdu malý, hi. Když už mluvím o radioastronomii, pouze nějakých 35km od Leonu vysílá z JN19XH Francek Tonna F5SE (syn F9FT) se svojí 10m parabolou via EME a závody, bohužel nabitý program nám již nedovolil dělat náročnější zastávky a navíc jsme předpokládali, že Francek bude již na cestě do Bretaně jako my.

Další cíl cesty byl Caen, do kterého jsme jeli přes Paříž. Cestou do Paříže jsme opět ještě nedaleko Laonu míjeli ohromná pole, kde občas z křoví  u silnice vykoukla malá betonová pevnost a každých pár km byla odbočka na nějaký vojenský hřbitov, nebo alespoň památník z první světové války, což trochu působilo dost depresivně. Při příjezdu do Paříže jsme víceméně jen projeli skrz město, já jelikož jsem zde byl poprvé jsem si vyfotil starší a vyšší sestru petřínské rozhledny :) a už jsme jeli přes Seinu kolem Versailles směrem na severozápad do Caen. Těch 200 km do Caen nebylo příliš zajímavých, krajina poněkud monotónní, pole, vesnice, pole, vesnice, maximálně odbočka na  nějaký Château (francouzsky hrad) a tak to pokračovalo až do míst kde začínala Normandie. Normandie je území, které až do 15. století patřilo Anglii a je to velmi znát zejména na typické anglické architektuře, domy jsou i dnes většinou z kamene s hranatým komínem v průčelí. Také je tu oproti zbytku Francie znatelně větší hustota obyvatel. Před Caen jsme zpozorněli, protože jsme vjížděli do oblasti známé z 2. světové války, konkrétně do Falaiské kapsy, míst zkázy nacistické 7. armády a známého městečka Argences. Tato oblast slavila 60. výročí osvobození pouze pár dní před našim příjezdem a tak byla města a vesničky, všude kam jsme vjeli, vyzdobené americkými vlajkami.. Při vjezdu do Caen na mě osobně dost zapůsobilo, kolik stop operace Overloard je ještě v okolí patrno, některá průčelí domů jsou dodnes provrtaná kulkami a kostel v centru města je ze 2/3 postavený nanovo. Cestou přes Caen jsme se stavili ve čtvrti s pěkným názvem Saint Contest v muzeu Dne D, který je postavený nad systémem bunkrů normandského velitelství vojsk Wehrmachtu a plně přístupný veřejnosti. V expozici jsou mimo jiné známé EK10 a přijímače Thorn včetně dálnopisů a další techniky. Před muzeem je jinak umístěna moc pěkná plastika revolveru se zauzlovanou hlavní s nápisem "Ne násilí" ;)

Z Caen jsme si to zamířili přímo na nedalekou pláž Omaha, což bylo kódové označení jednoho sektoru vylodění během dne D, kde také bylo 6.června 1944 zároveň zmasakrováno i nejvíce spojeneckých (amerických) vojáků. Ostatně 2 měsíce dozadu bylo možné toto místo vidět v TV přenosu z oslav 70. výročí včetně potentátů jako Putin či Merklová. Je asi zbytečné cokoliv dodávat, takže zbytek uvidíte na přiložených fotkách. Nedaleko pláže jsou i ony známé vojenské hřbitovy s tisíci bílými kříži.. To už ale zapadlo slunce, takže jsme nedaleko zajeli dotankovat na samoobslužnou pumpu, poslechli si zprávy z 1335km vzdáleného vysílače Topolná na 270kHz  a šli spát.

3. den    http://ok1teh.rajce.idnes.cz/EME_Konference_2014_3den_240814/

Ráno jsme se probudili do pěkného počasí a vyjeli směr západ. Jelikož do cíle EME konference jsme to měli už jen cca 400km, stavili jsme se podívat na opatství Le Mont-Saint-Michel, známým to symbolem Normandie. Jedná se o žulový 80m vysoký ostrov uprostřed mělkého mořského zálivu, na kterém je umístěn obrovský středověký klášter se středověkým městečkem. Ostrov je přístupný po náspu vybudovaném v 19. století a panuje tu příliv o výšce až 15m (nejvíce v Evropě), takže v době přílivu je ostrov ze všech stran obklopen mořem a při odlivu se obnažuje mořské dno do vzdálenosti až 15km od pobřeží. Autem ale nelze přijet až přímo k ostrovu, ale je nutné zaparkovat na placeném parkovišti a k ostrovu se zadarmo svézt malým autobusem pro turisty, nebo si udělat cca 4km procházku. Jelikož nás z cestování už bolelo celé tělo, raději jsme šli pěšky a posléze si celý ostrov kompletně prošli. Při návštěvě vrchní části opatství je nutné zaplatit 9 Euro vstupného a pak jsme již procházeli různé, až 1000 let staré krypty i rytířské sály, bylo to opravdu impozantní. Na vrcholu ostrova je mimochodem zahrada a katedrála, před níž je velké náměstí, odkud je nádherný výhled.

Na 70 MHz ze čtverců IN88 nebo IN99?

Je tu mimochodem za dobrého počasí vidět i 80km vzdálený ostrov Jersey (GJ), IN89 a ostrovy v jeho okolí. Jsou také vidět i ostrovy "the Minkies", neboli francouzsky Les Minquiers. Na těchto ostrovech je pro nás VKV radioamatéry zajímavé to, že jsou nejižnějším územím patřící velké Británii a zároveň díky tomu i jedinou pevninou ve čtverci IN88, kde lze legálně vysílat v pásmu 70 MHz (ve Francii pásmo 4m povoleno není). Les Minquiers jsou mimo jiné i častým cílem různých KV SOTA expedicí, na 4m zde ale ještě nevysílal nikdo, což z těchto ostrovů vzdálených 15km jižně od Jersey dělá potenciálně nejžádanější čtverec na 4m v Evropě (potenciálně proto, že o těchto ostrovech téměř nikdo neví). Možná vás napadne, jestli by se mezi Channel Islands nenašel ještě jiné podobně zajímavý ostrov patřící do UK. Odpověd zní ano a jedná se o ostrovy tentokrát 9,6km severovýchodně od Jersey se jménem Les Ecréhous, je to jediná britská pevnina ve čtverci IN99, konkrétně IN99AG a opět se zde nikdo nevysílalo na 4m, ačkoliv jsou na všech zmíněných ostrovech vybudované zděné domky, které rybáři mnohdy pronajímají rybářům, jediné problém je, že ostrovy Jersey ani Guernsey nepatří do Evropské Unie, jinými slovy jde o daňové ráje a tak je zde pro našince dost draho a je otázka, kolik by takový převoz agregátu 10 nebo 15km na protější ostrov v rybářské lodi stál. Nicméně jelikož na 4m MS expedici stačí výkon řádově kolem 10-20W (v Británii mají povoleno 160W), asi by to nebyl větší problém, neláká vás to někoho?

Po několika hodinách a cca 15km chození z kopce do kopce na Saint-Michele jsme posléze konečně vyjeli směrem Bretaň dále na západ. Že se vjíždí do Bretaně pozná každý návštěvník záhy podle ukazatelů u silnice, protože řada nápisů poblíže cíle naší cesty je uvedena dvojjazyčně. Bretanština je keltský jazyk, kterým mluví asi 500 000 Bretonců a používá se zejména v oblasti Cornauaille, kde se používá v každodenním styku, kromě bretanštiny zde žije i minorita 28 000 mluvčích jazyku Gallo. Pokud vás zajímá geografie, tak nejvyšší hora Bretaně měří 383m ASL. Mimochodem nejznámější bretaňský VKV klub je F6KHM (op F1AKK, F8DBF, F4DXW, ...), v závodech jezdí jako TM6M právě ze zmiňovaného nejvyššího kopce Bretaně a ve VHF contestu odsud dělávají na 2m pravidelně přes 170 000bodů a 350 QSO.

Ale zpět k cestě, v podvečer jsme přijeli do Lannionu, téměř cíle naší cesty, konference se pořádala v jeho předměstí Pleumeur Bodou, kde je velká radioastronomická observatoř a spaní bylo zajištěno ve vedlejší vesnici Trégastel. Lannion má asi 60 000 obyvatel a je významným francouzským výzkumným střediskem telekomunikací, velké laboratoře zde mají firmy jako např. Alcatel-Lucent, Orange, Sagemcom, AMG Microwave, atd.  V Lannionu je také umístěn známý 2m maják F5ZSF IN88GS (144.409), který má 5W do 9el yagi otočené na východ a bývá často slyšet během podzimních tropo condx i u nás.

Při příjezdu do vesnice Trégastel jsme se ubytovali a už nás tam u vchodu zdravil Nando I1NDP, Philip VK4CDI a další. Následovala večeře v restauraci na pláži, kde jsme se setkali s Dirkem, ON5GS, Hansem PA0EHG, Johnem PA7JB a PA3CQE. Po večeři následovala přivítání a debata na parkovišti asi dvaceti lidí, včetně Emila, OK1CS, Franty OK1CA a Sláwka DK6SH.

Více o konferenci se můžete dočíst zde.

Po konferenci náš čekala 1700km dlouhá cesta domů, kde jsme stavili na zajímavé návštěvě u známých VKV radioamatérů F8BRK, ON4KHG, LX1DB a LX2LA. Děkuji organizátorům i ostatním francouzským přátelům za profesionálně zvládnutou konferenci a pokud to půjde, budeme se těšit na setkání na příští EME setkání v roce 2016.

Fotky:

http://ok1teh.rajce.idnes.cz/EME_Konference_2014_1den_220814/ (1st day of car trip from Prague -> Germany -> Luxemburg - > Belgium -> Laon in France)

http://ok1teh.rajce.idnes.cz/EME_Konference_2014_2den_230814/ (visitation of Laon's cathedral, Paris, Caen & D-day museum, Omaha beach in Normandy)

http://ok1teh.rajce.idnes.cz/EME_Konference_2014_3den_240814/ (visitation of Le Mont Saint Michel in Normandy, arrival at Lannion & EME Conference)

http://ok1teh.rajce.idnes.cz/EME_Konference_2014_4den_250814/ (1st day of EME Conference 2014 in Pleumeur-Bodou)

http://ok1teh.rajce.idnes.cz/EME_Konference_2014_5den_260814/ (2nd day of EME Conference 2014 in Pleumeur-Bodou)

http://ok1teh.rajce.idnes.cz/EME_Konference_2014_6den_270814/ (leaving Lannion, visitation of F8BRK near Caen, sleeping in Bruxelles)

http://ok1teh.rajce.idnes.cz/EME_Konference_2014_7den_280814/ (visitation of ON4KHG, LX1DB, LX2LA, arriving back in Prague in the evening)

 

Pro webové stránky OK2KKW napsal v září 2014    Matěj, OK1TEH