17. Mezinárodní EME Konference 2016 (Venezia)

V pořadí již sedmnáctá mezinárodní EME konference proběhla v Trevisu u Benátek ve dnech 19 - 21. srpna 2016. Účastníci konference bydleli ve čtyřhvězdičkovém hotelu BHR, který skýtal dostatek místa jak pro přednášky a laboratorní měření tak i pro rodinné členy. Konference se zúčastnilo přes 150 známých EME operátorů ze všech částí světa včetně Austrálie, Japonska, Ruska, Číny i Jižní Ameriky. Překvapivě nikdo se konference nezúčastnil ze Slovinska, ač bylo místo konání EME konference vzdálené pouze 100km od hranic S5/I. Taktéž se konference nezúčastnil nikdo z HA a pouze jeden HAM z 9A. Z OK značek se konference zúčastnili OK1TEH, OK1DFC, OK1VPZ a OK8HAK (UA4HAK). Pro rodinné příslušníky byla během konference zajištěna i prohlídka nedalekých Benátek, Terstu a Padovy.

Konferenci oficiálně zahájil v sobotu 20.8 ráno IW3HVB přivítáním hostů a vzpomínkou na nedávno zesnulého Douga VK3UM (a rovněž i na Claudia, I4XCC). Následovala přednáška IK1UWL & IK3XTV zaměřená na předpověď stáčení polarizační roviny Faradayovou rotací v pásmech od 50 do 1296 MHz. Pěknou přednášku měl Sam, G4DDK o svých zkušenostech s "destruktivním" testování VLNA pro EME z hlediska nižší izolace anténního relé. Následovaly přednášky HB9DRI o optimalizaci Linradu pro WSJT a Klause DJ5HG o novém digitálním módu QAM11. Přednášky pokračovaly prezentací OK1DFC o expedičním EME provozu v pásmech 9-6-3cm, kterou jste mohli už vidět - například na setkání v SP6 - a Alana K2UYH, věnované výrobě jednoduché offsetové paraboly.

Velmi zajímavou přednášku měl Guy, F2CT, ve které popisoval zkušeností s EME v pásmech 10/24 GHz s 13m parabolou PB8, kterou si mohli velmi dobře prohlédnout účastnící předchozí EME konference v Bretagni. Na výrobě speciálního ozařovače pro systém Cassegrain se podíleli Rasťo, OM6AA a Bert PE1RKI. Součástí přednášky byly i pěkné nahrávky EME signálů. Pro představu, jak je obtížné vysílat s 13m parabolou v pásmu 24 GHz, tak šířka hlavního laloku paraboly je 0,067° s chybou při točení mezi 0,015 až 0,008°. S výkonem 45W z nového TWT bude tato stanice pravidelně pracovat pod značkou TM8PB/F4KJM a v době nečinnosti bude spuštěn EME maják na frekvenci 5760,188 MHz s výkonem 20W na ozařovači.

Zlatým hřebem celého setkání bylo alespoň podle mého soudu následující přednᚹa Charlieho, G3WDG na téma zkušeností s použitím lineární (LP) a kruhové polarizace (CP) pro EME v pásmu 10 GHz. Charlie prezentoval výsledky pečlivých dlouhodobých měření během experimentů s OK1KIR a LX1DB a předvedl různá mechanická řešení ozařovačů, které měl i s sebou na konferenci. V rámci experimentů s HB9Q poté zkoušel zaměnit RX port s TX portem u Septum feedu s velmi zajímavými výsledky. Závěr přednášky vyzněl tak, že při příjmu slabých EME signálů nečiní rozdíl mezi LP a CP známé 3dB, ale pouze 2dB, což naznačuje, že kruhově polarizovaný signál na 3cm trpí při odrazu od měsíčního povrchu na vyšších frekvencích vyšší mírou depolarizace než signál LP. V současné době v pásmu 3cm zcela převládá použití kruhové polarizace, která vyžaduje možnost mechanicky náročného otáčení celého transvertoru o 90 stupňů kvůli prostorovému stáčení polarizace (spatial offest). Na základě výsledků měření G3WDG se zdá, že použití jednoduššího kruhového ozařovače není až tak velká nevýhoda, jak by se teoreticky mohlo zdát.

Sobotní program přednášek zakončil Chris, VK5MC působivou přednáškou o realizaci své doma postavené 10m paraboly pro EME na 23cm a Dave, G4HUP o konstrukci jednoduché mechaniky pro otáčení paraboly v azimutu a elevaci.

Jak již bylo řečeno v úvodu, v rámci konference byla pro účastníky k dispozici i plně vybavená laboratoř pro měření šumových čísel a dalších parametrů, kterou obstarával Aldo, IK3COJ a mimo jiné zde byla ke shlédnutí i podařená konstrukce 1kW SSPA pro pásmo 23cm z dílny Giorgiho, IK3GHY. Kromě EME hamů se konference zúčastnily i dalšž známé osobnosti ze světa VKV, jako byl například Henning DF9IC. Ve stánku sponzorů konference bylo možné m.j. koupit vynikající telegrafní pastičky firmy Begali a XP-yagi antény I0JXX.

Na sobotní večer byla v plánu slavnostní večeře na vinné farmě vzdálené cca 50km od Trevisu, kam účastníky převážely 2 velké autobusy. Večerní program byl koncipován jako částečný piknik s jídlem podávaným pod střechou bývalé stodoly se švédskými stoly, s degustací různých druhů vín, různých mořských plodů a dalších kulinářských překvapení, to vše doprovázené živou hudbou a na závěr i bohatou tombolou sponzorovanou mimo jiné i I0JXX, kde byla hlavní cena 1kW ITB SSPA pro pásmo 144 MHz. Jedinou negativní událostí toho večera byla nenadálá silná bouřka s vpravdě tropickým deštěm, která účastníky vehnala pod střechu. Po příjezdu do hotelu pokračovaly následné diskuze u baru do pozdních ranních hodin. Pro mě osobně byla velmi zajímavá diskuze se Sergejem RW3BP o jeho novém projektu nízkošumového LNA pro pásmo 77 GHz. Sergej zkonstruoval pomocí dílů zakoupených z Ebaye kryogení systém na bázi tekutého hélia pro dosažení minimálního šumového čísla, s použitím kterého na tomto pásmu dosáhnul neuvěřitelných hodnot šumového čísla až okolo 1,2dB. Zájemci tento jeho projekt mohou shlédnout na jeho kanálu na YouTube.

V neděli ráno od 9h pokračoval cyklus přednášek. První přednášku měl Jan, PA3FXB (PI9CAM) a Andreas, DJ5AR na téma velmi zajímavých experimentů s WSJT-X SW, se zaměřením na spojení pasivním odrazem od nízkoletících družic v pásmu 1296 MHz. Při odrazu od nízkoletící družice je mimo jiné zásadní dostatečná rychlost otáčení antény, což byl v případě PI9CAM používající 25m radioteleskop Dwingeloo trochu problém, nicméně QSO se jim nakonec podařilo zrealizovat. Andreas DJ5AR v rámci tohoto projektu získal od NORADu databázi všech objektů na oběžné dráze kolem Země, tento záznam převedl do databáze, kterou ve svém vlastním vyvinutém softwaru zanalyzoval a následně vytipoval pro tento experiment vhodné družice. Následně vyvinul i software, který dokázal jak za letící družicí automaticky otáčet anténu, tak i plynule přelaďovat TRX pro kompenzace značného Dopplerova posunu. Velkou výhodou bylo použití nové experimentální verze WSJT-X, kde bylo možné nastavit mnohem kratší komunikační periody, než obvyklých 30s. Jako nejlepší mód byl pak během praktických testů zvolen JT9 s nastavenými periodami 10s a QSO bylo navázáno odrazem od družice OKEAN-O.

Na tuto přednášku plynule navázal Nico IV3NWV a nositel Nobelovy ceny Joe Taylor K1JT, kteří přítomným představili nový mód QRA64 (Qary irregular Repeat Acumulate code). Lví podíl na vývoji tohoto nového módu má zejména Nico, který podal velmi podrobnou přednášku o přínosu tohoto nového EME módu ve srovnáním s dosavadním JT65. Tento nový mód nepoužívá oproti JT65 KV Koetter-Vard, BM-Berlekamp-Maassy, FT-Franke-Taylor a Reedův-Salomonův kód a velmi se blíží Shannonovu limitu maximální kapacity kanálu pro 64-FSK v 2,4 kHz SSB filtru. Jelikož QRA64 nepoužívá seznam stanic pro Deep-Search, je zaručena vyšší odolnost proti generování chyb a teoreticky i vyšší citlivost až o
+3,5dB oproti módu JT65. Pro provoz Meteor Scatter byl též představen nový mód MSK144.

Konference pokračovala přednáškou I0NAA o jeho speciální konstrukci paraboly se sklápěcím stožárem, která by byla pro sousedy takřka neviditelná hi. Poslední přednášku uvedl zástupce ARRL Rick, K1DS s názvem "Prosím neházejte na mě rajčata", kterou věnoval častým vášnivým diskuzím o změně pravidel tradičního ARRL EME Contestu. Konference byla zakončena hlasováním o místu konání další konference, která se podle výsledku hlasování bude konat v roce 2018 v Holandsku.

Mimochodem celý průběh přednášek byl pro radioamatérskou komunitu živě vysílán na webových stránkách konference [1] a na těchto stránkách jsou také k dispozici i všechny přednášky ze záznamu jak ve formě videa, tak i v textové formě. Nakonec nesmím zapomenout na skvělý servis během celé konference - nejen stravování bylo vynikající.

Odkazy

[1] www.eme2016.org
[2] http://bit.ly/2b9mcSe
[3] https: //www.qt.io

 Děkuji organizátorům i ostatním italským přátelům za profesionálně zvládnutou konferenci a pokud nám to zdraví a ostatní okolnosti dovolí, budeme se těšit na shledanou na příštím EME setkání v roce 2018 v Holandsku.

Matěj, OK1TEH


Naše další fotky si můžete prohlédnout na těchto stánkách:

http://ok1teh.rajce.idnes.cz/17th_International_EME_Conference_Venice_2016/


Pro webové stránky OK2KKW napsal v září 2016 Matěj OK1TEH