Dnešní datum: 30. 12. 2004   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Odkazy |
   
  Hlavní menu


Home Hlavní stránka
Seznam rubrik Seznam rubrik
Antény
Diplomy
Historie
Humor
Informace
Inzerce
Kontejner
Názory a ohlasy
Provoz na KV pásmech
Předpisy
Software
Technika
Telegrafie
Závody
Download Download
Odkazy Odkazy
Setkání Setkání
Ankety Ankety
TOP 15 TOP 15
Registrace čtenářů Registrace čtenářů
Vyhledávání Rozšířené vyhledávání


  HAM RADIO není CB!

Iniciativa proti přeměně amatérského vysílání v CB


  Ekvivalenty tranzistorů

Tranzistor



Katalog více, než 3200 součástek najdete zde.


  HAMRADIO.CZWEB.ORG

HAMRADIO.CZWEB.ORG


téma * TLF - KV závodní program pro Linux
Vydáno dne 11. 07. 2004 (322 přečtení)

TLF je konzolová aplikace (ncurses), určená pro KV závody. Autorem TLF je Rein Couperus, PA0R (ex PA0RCT), známý expediční jezdec a závodník na KV. Svou funkcí je TLF velmi podobný programu TR (N6TR), umožňuje také pracovat v režimu CT (K1EA). K jeho základním funkcím patří klíčování, ovládání transceiveru a rotátoru, logování s podporou všech větších závodů (CQWW, WPX, ARRL-DX, ARRL-FD, PACC, LZDX, SPDX, SSA, EU SPRINT atd.) včetně general QSO (staniční deník) a DXpedition mode (expedice). Je plně konfigurovatelný, umožňuje tedy naprogramovat prakticky jakýkoli závod, syntaxe konfiguračního souboru je přitom jednodušší, než u programu N6TR. Samozřejmostí je nejen průběžná kontrola opakovaných spojení a výsledku (počtu QSO a násobičů), ale také podpora DX clusteru a band mapa. Poslední verze TLF (0.9.19) umožňuje i tzv. initial exchange - databázi značek s dodatečnými údaji. Při QSO např. v OKDX se vám automaticky u OK1RR objeví APB (pokud takovou databázi máte) a nemusíte nic vypisovat.



TLF

Klikni pro zvětšení

K dalším funkcím patří rovněž předpověď podmínek šíření, založená na základě aktuálních dat z DX clusteru. Podobně jako TR umožňuje TLF práci ve dvou režimech - CQ a Search & Pounce. Ovládání funkcí je intuitivní a v mnoha případech i jednodušší, než u konkurenčních programů pro DOS (o programech pro Windows nemluvě). Formát deníku je stejný, jako u TR (N6TR), tedy textový. TLF má samozřejmě možnost exportu do formátů Cabrillo a ADIF.

Velkou výhodou TLF je modulární stavba. Řízení transceiveru obstarává knihovna Hamlib (autory jsou Frank Singleton, VK3FCS/KM5WS a Stéphane Fillod, F8CFE s vydatným přispěním Joopa Stakenborga, PG4I), která je průběžně doplňována o nové typy transceiverů a její současná verze je tak obsáhlá, že jí nemůže konkurovat žádný z DOS/Windows programů. Hamlib se využívá rovněž k ovládání rotátoru. Ani klíčování není záležitostí vlastního programu, ale zajišťuje ho tzv. CWdaemon (autorem je Joop Stakenborg, PG4I ex PA3ABA). Uživatelé Linuxu jsou na různé daemony zvyklí, ale obecně není tento typ programů příliš známý. Jedná se v podstatě o program, běžící na pozadí, který nemá žádné uživatelské rozhraní, ale je přímo řízen aplikací, které podléhá. TLF tedy předává CWdaemonu veškeré požadavky na vysílání a CWdaemon je provede. V podstatě je i Hamlib jakýmsi daemonem a oba tyto moduly může využívat jakýkoli jiný program.

Na obrazovce se trvale průběžně zobrazuje:

  • výstup z klíče (vysílaný text)
  • posledních 5 řádek deníku (jako v N6TR)
  • čas UTC
  • rychlost klíčování, zpoždění, interval opakování CQ
  • stav klíče
  • (Keyboard|CQ|S&P|Auto)
  • výstup z DX databáze po aktivní značku
  • WWV z paketu (DX clusteru)

Další volitelná okna:

  • kontrola spojení podle pásma a druhu provozu
  • průběžný výsledek
  • výstup z DX clusteru, příp. pouze spoty nebo band mapa
  • kontrola částečně zapsaných značek (výběr z cca 28 000 značek pravidelných účastníků závodů)
  • počet zemí
  • počet zón
  • předpověď šíření

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že u CWdaemona je (od verze 0.8) vyřešen problém s klíčováním, který zpravidla brání generování správně časovaných Morse značek v multitaskingovém prostředí. Přitom není nutné ani preemptivní jádro, protože Unixcw library Simona Baldwina, G0FRD, dokáže optimálním využitím systémoých prostředků zajistit korektní časování.

Naprosto bezkonkurenční je TLF, pokud jde o provoz v síti. Využívá veškerých předností Linuxu při práci v síti a na pracovní stanici např. není nutné spouštět CWdaemon - ten může běžet úplně na jiném počítači (serveru) a přesto může TLF klíčovat. Samotný TLF má kapacitu omezenou na 10 000 QSO, ale jednoduchou úpravou zdrojového kódu lze tento limit zvýšit. Systém 6 počítačů v síti pak pojme 100 000 QSO. Program umožňuje rovněž sledování sítě, posílání zpráv ostatním pracovištím, sdílení spotů i průběžných výsledků, sdílení připojení ke clusteru apod.

TLF samozřejmě spolupracuje i se zvukovou kartou, kterou lze používat nejen jako "cékvidlo", ale také k záznamu průběhu závodu. Lze vysílat i předem připravené hlasové zprávy stejným způsobem, jako s TR nebo CT. TLF disponuje i základními funkcemi pro práci se dvěma transceivery současně (SO2R), umožňuje ovládat přepínač antén pomocí paralelního portu a používá standardní interface, kompatibilní s TR, CT či Writelogem. Samozřejmě je možné použít i komerčně vyráběné SO2R jednotky Top-Ten Devices či WX0B, přepínače Top-Ten Devices či MicroHam apod. TLF lze samozřejmě použít i pro digitální druhy provozu.

Program pro výpočet podmínek šíření je vnitřní součástí TLF, ale zobrazení směrování a vyznačení protistanice, příp. spotů z DX clusteru na mapě obstarává jiný spolupracující program Xplanet, jehož autorem je Hari Nair. Máme tak k dispozici realistické fotomapy v libovolné projekci (!), umožňující jak klasické zobrazení, podobné mapě světa (Mercator), tak i ekvidistatní azimutální pohled (směrová mapa). Aby bylo možné využít funkcí Xplanet, je nutné spustit Xserver - TLF je pak spouštěn z terminálu, který je otevřen přímo z X Window.

TR Log od N6TR je známý tím, že ho lze použít např. jako kalkulátor k výpočtu rezonančních obvodů. TLF nezůstává pozadu, neboť obsahuje tzv. Scanalyzer, který jsem si dovolil sám navrhnout. Měřený objekt je napájen širokopásmovým zdrojem šumu a TLF s knihovnou Hamlib obstarává skenování (prolaďování) transceiveru v nastaveném rozsahu, snímání výstupu jeho S-metru a vykreslení. Výsledkem může být např. frekvenční charakteristika filtru, je-li k dispozici směrová vazba, lze tak proskenovat ČSV charakteristiku antény a samozřejmě měřit cívky a kondenzátory přímo na pracovním kmitočtu.

TLF je vyvíjen pod SuSE 9.0 a vyzkoušen i pod SuSE 8.0, s kernelem verze 2.4.1. Sám ho provozuji pod Slackware 9.1 s kernelem 2.6.7 a byl jsem při CQWPX 2004 velmi spokojen. Zkoušel jsem ho i s tzv. live distribucí Knoppix 3.4, přičemž TLF byl umístěn na USB Flash disku, opět s maximální spokojeností. Přitom nebylo vlastně nutné nic instalovat na pevný disk počítače! Stejně tak lze využít i speciální radioamatérskou modifikaci distribuce Debian, nazvanou Debianham. O té si můžeme povědět později.

TLF je samozřejmě zdarma, stejně jako veškeré související programy (CWdaemon, Hamlib i Xplanet). Je distribuován ve formě zdrojových kódů, které je nutné zkompilovat, nejlépe na počítači, na kterém bude provozován. Můžete si ho stáhnout na adrese http://home.iae.nl/users/reinc/TLF-0.2.html. Z téhož místa lze stáhnout i CWdaemon, Hamlib najdete na http://hamlib.sourceforge.net/download.html. A proč se program jmenuje TLF? Try left foot!



Související články:
Vyhrajte transceiver! (11.08.2004)
KCDX Club CW Pileup Contest (16.06.2004)

[Akt. známka (1 - nejlepší, 5 - nejhorší): 1,00] 1 2 3 4 5

( Celý článek | Autor: Martin Kratoška, OK1RR | Informační e-mailVytisknout článek )

  REKLAMA
WebZdarma.cz

  Online přihláška ČAV

ČAV Zde se můžete on-line přihlásit do ČAV. Nazavazujete se tím k placení žádných členských příspěvků ani vstupního poplatku!


  Aktuálně

21.12.2004: Moon contest
aneb večerní setkání na 3,5 - 144 -432 MHz pro HAMy s charakterem sovy. MOON contest

11.10.2004: OK/OM Contest
je nyní podporován i v nové verzi programu Win-Test, který rovněž spolupracuje se známým příslušenstvím slovenské firmy microHam.

16.08.2004: Nové fórum!
Pokud si chcete podebatit o transceiverech nebo jiných technických věcech, tak navštivte nové fórum, které založil Karel, OK1DNH. Najdete ho zde.


  Seznamy IOTA
Vygenerujte si vlastní seznam IOTA s azimutem a vzdáleností z vašeho QTH. Stačí zadat vlastní lokátor a vybrat kontinent. Seznam si můžete stáhnout nebo vytisknout dle potřeby. Klikněte zde.

  Doporučujeme

Ačkoli zde není nic radioamatérského, najdete tu mnoho o radioamatérech.


D-FENS


  Kalendář
<<  Prosinec  >>
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 Dnešní datum: 30. 12. 2004   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Odkazy |
   

Web site powered by phpRS  Optimalizováno pro rozlišení 1024 x 768 bodů. Stránka používá redakční systém phpRS.