OK2KKW - Marconi memorial Contest 2005

Tak tedy letos naposledy - dlouho jsme se rozmýšleli, zda to letos zase zkusíme, protože v minulých třech letech jsme dostali od počasí pěkně "na frňák", ale nakonec zase převládla chuť si trochu zakontestovat. BAF i David sice nejdříve preferovali útulnou hospůdku a rozdávání bodů, ale potom Slovan prohlásil, že nehodlá na chatě odhánět vidlema rozzuřené sousedy, kteří se chtějí oblbovat u generátorů modrého světla, také předpověď počasí slibovala, že letos nebude déšť ani sníh, a tak konečně ve čvrtek večer padlo rozhodnutí: jdeme do toho.

Na kopci se tentokrát scházíme až o páteční půlnoci. Ráno prší. Jsme v mracích a po všem teče voda. Kde je předpověď počasí, která slibovala, že bude pršet pouze v noci a ráno se vyčasí ? Poučeni posledními lety proto stavíme jen malé lehké antény - jednu dlouhou Yaginu a "moravské čtyřče z 5-ti prvkových antén - tentokrát jen kousek nad zemí - to vše proto, abychom mohli rychle evakuovat při náhlé změně počasí, hi.  Ale k žádné změně počasí nedochází - prší a prší. 


Před závodem ještě kontrolujeme náš signál s OK1MZM, který je po letech konečně plně uspokojen. Náš signál je u OK1KRQ perfektní. Rozjížíme závod a dešťové mraky se konečně trhají. Fronta se pomalu posouvá na severovýchod a nám se otvírá západ. Chodí to docela pěkně do HB9 a do Francie, ale aktivita na pásmu je nízká. Východ mlčí a přes frontu se těžce dovoláváme i do OK2. Nicméně  pomalu a jistě nabíráme body. Okolo 8 večer poprvé kontrolujeme konkurenci. OL4A má kupodivu asi o 25 QSO méně (asi jim nějak utekl začátek, hi), OL8R má zhruba stejně, jako my, OL2R o něco méně. Davidovi se zvedá nálada a ještě s větším úsilím se vrhá do boje. O půlnoci už má OL4A více, než my (což ovšem vzhledem k jejich nedostižnému anténnímu a výkonovému vybavení není překvapující), také OL8R je o prsa vpředu. To nás nemrzí. Důležité je, že na OL2R stále máme. Potom přichází první exploze PA. BAFovi se naštěstí daří PA zprovoznit, ale přece jen ztrácíme čas - a hlavně se nám hlavou začínají honit myšlenky podezření, že něco není dobře. Podezření se naplňuje - během noci si PA pleskne ještě několikrát a v 6 ráno už fatálně. Zdroj pro druhou mřížku je vypálen od začátku do konce a oprava je nemožná...

Od toho okamžiku již masivně ztrácíme. Během hodiny se podaří překonfigurovat zařízení a zprovoznit alespoň jeden malý PA a jednu anténu. Střídáme operátora a k zařízení sedá Láďa DIX. Ovšem v kategorii "jeden PA, jedna anténa"  se tento závod vyhrát nedá. Zvlášť proto, že východ je pomalu postupující frontou stále víceméně uzavřen. Na západ to chodí dobře, ale západoevropané na VKV příliš netelegrafují a téměř všechny telegrafisty už máme... Snažíme si pomoci prostřednictvím chatu ON4KST, ale úspěšnost je sporná. Další hodiny jsou už jenom postupnou agonií. Snad všichni už mají více, než my. Včetně těch, kteří na naše standardní výsledky v minulých letech ještě nedosáhli. Ke klíči se vrací David. Po obědě nás překvapuje návštěva - přijíždí Fred, Jan a Fabian z DL0TUD, se kterými jsme ještě před měsíce utvořili jeden tým. Srdečně se vítáme. Také oni měli tentokrát smůlu a v soutěžním boji ztratili svůj PA. Rozhodli se proto QRP trápení nepodstupovat a závod raději ukončili.  Závod se chýlí ke konci. Kluci z DL0TUD odjíždí a my balíme. Ještě poslední společné foto letošní kontestové sezóny. Doufáme, že ta příští bude mnohem lepší nejen, co se výsledků týká, ale také z hlediska počasí, které nás letos opravdu pěkně potrápilo - zkusme se proto na letošní rok podívat trochu z nadhledu: květen nás negativně překvapil svojí zimní bouří a nefunkčním 70cm PA, červen jsme vynechali, protože nebyli lidi (ležel jsem právě v nemocnici), Polní den je z naší kóty, která má východ zavřený, vždycky spíše jen na rozdávání bodů - a o to více příjemně překvapil výkon OK1TEH, který porazil na 70cm OL4A, z důvodu mé nemoci  ovšem nebylo QRV pásmo 23 ani 3cm.  VHF Contest byl letos jediným velkým technologickým průšvihem. I přes mizerné počasí potěšil UHF Contest, který byl letos značně netradiční.

Jistě se ještě sejdeme, abychom to řádně zhodnotili...

A jak to tedy dopadlo?

Necelých 500 spojení, necelých 162 tisíc bodů, ODX necelých 1000 km, necelé uspokojení.

Takže naslyšenou zase napřesrok.

73! ok1vpz

Účastníci MMC 2005 v OK2KKW: zleva OK1VPZ (právě dobíhá), OK1JFR, OK1DIX, OK1XNG, OK1BAF, OK1DYX a OK1RK.

 

  
 
TOP 20            km
--------------------
G4DBL	 IO91HC	 999
IQ0CV	 JN52WD	 921
I6WJB	 JN72CK	 892
YU1LA	 KN04FR	 853
4N2W	 KN04FR	 853
F8BVX/P	 JN25LE	 823
F1DBE/P	 JN09XC	 792
F6CBH	 JN19BH	 774
I1AXE	 JN34QM	 770
I5PVA/6	 JN63GN	 761
F6DWG/P	 JN19EL	 753
IK1SPR	 JN34TQ	 744
F6DMV	 JN17TU	 725
I4XCC	 JN63GV	 724
IK4WLV/4 JN64CA	 711
IK5AMB/5 JN54FF	 708
HA8V	 KN06HT	 701
YU7AA	 JN95NS	 697
F6HJO/P	 JN27FJ	 695
9A7D	 JN95CI	 691