OK2KKW - Marconi Memorial Contest 2008
For translation from Czech you can use Google tool.

Obrázek naší jediné antény: 6m dlouhá dk7zb ve 21 metrech nad zemí .

Rok se s rokem sešel a už tu byl náš poslední závod sezóny - MMC. Nejdříve to vypadalo, že tentokrát ho vypustíme, nebyli lidi, David OK1RK byl po svém účinkování na expedici PZ5Z mimo a vyplýtvané dovolené v práci, kterých se použilo pro stavění UHF antén ve předchozích závodech, zdolalo i největší optimisty. Taky tu byl problém s neopraveným 100W budičem, který sice funguje, ale prý produkuje nekvalitní signál, takže automaticky odpadl druhý směr. Nakonec ale - protože MMC je  námi velmi oblíbený CW contest - tak v pátek padlo rozhodnutí "jedéém". Účastníků bylo tentokrát nejméně, co jsme na kopci o závodě kdy měli: moje maličkost, Láďa OK1DIX, Majka OK1DYX a Jirka OK1JFR. Na kopci se taky na chvilku objevil Venca, OK1XNG, který ale před kontestováním dal přednost jiným akcím, přesto nám alespoň přivezl modem na internet, dik!

Na kopec jsme přijeli až v pátek kolem 21 hodiny a protože Venca odjížděl pryč příští den už v 6 ráno, museli jsme ještě od něj v noci přivést 20m magirus. Venku leželo asi 10cm sněhu, po louce se válela mlha a občas to na silnici klouzalo, ale alespoň nás těšila teplota, nahoře v 1000m bylo o 5 stupňů víc než ve Varech => hurá je tu inverze, budou DXy! Nakonec se to ale bohužel na podmínkách moc neprojevilo :-(

V sobotu jsme se probudili do perfektního počasí Agfa Color, temně modrá obloha, teplota kolem +15C, bezvětří. Takovéto počasí ještě tenhle rok u nás o contestu nebylo. Poprvé jsme stavěli magirus jenom ve čtyřech lidech, byla to ale velká pohoda a za slabou hodinu už byla anténa nahoře. Dokonce jsme ještě spodek antény posunuli o metr výš. Horší to bylo s technologií. Jako coaxu bylo oproti jiným závodům použito 24m půl palce s vylomenou kleštinou v konektoru, na 70cm to ale nebyl problém, takže na 2m to nebyl problém taky (PSV cca 1,05). Problém byl ale s buzením PA, který umí dát 950W PEP (s tranzistory SD2942). Pro buzení na plný výkon je třeba asi 18W, transvertor Sitno sice dá na futro 20W PEP, ale jeho chlazení není na takový výkon dimenzované - ostatně v normálním provozu se vždy používal jenom s výkonem 5W out pro buzení 100W budiče. Tentokrát bylo nutné používat transvertor na maximální výkon a navíc pro účinnost CW (jako rádio jsme opět použili FT1000), na což ale chladič v transvertoru nestačil. PA jsme zpočátku budili na 800W, bohužel v sobotu o půlnoci došlo k problému, transvertor se přehřál a přestal dávat PWR. Naštěstí po 40min přestávky transvertor ochladnul a začal zase dávat výkon, problém se ale za 20min opakoval. Zhruba od půlnoci jsme výkon na transvertoru stáhli na cca 8W, což vybudilo PA na maximální výkon 500W PEP. Do konce závodu ale již žádná další technika naštěstí neodešla. S RXem jsme vůbec poprvé dali předzesilovač s MGF1302 (0,35dB), protože transvertor Sitno má šumové číslo z důvodu větší odolnosti asi 4dB. LNA byl samozřejmě dole u rádia, přesto to v kombinaci s půlpalcem a hlavně díky neúčasti 2,8km vzdálených OL7C jsme slyšeli dobře a výsledku to určitě pomohlo.

Závod probíhal celkem normálně, jediný problém byl s rušením od OK2M (btw mezi námi je 114km), pokud jsme měli anténu ve směru do 9A/YU (proti ale peklu z UHF contestu to byl jenom slabý odvar). My jsme je prý rušili také, což ale ani jinak být nemohlo, protože jsme díky našemu řešení s Xtalovými filtry jezdili v okolí kmitočtu 144,113 a OK2M byli jenom nějakých 10-15kHz vedle, takže se dostali do našeho 20 kHz širokému filtru a filtr pro ně nemohl mít žádný účinek. Přesto ale myslím, že jsme je nerušili moc, v těsné blízkosti od nás vydrželi až do konce závodu :-) V tušení vzájemných problémů s QRM jsem se snažil OK2M před závodem sehnat na mobilu pro předzávodní test, bohužel nějak to nevyšlo..

Jinak od nás si na rušení stěžovali jenom u OL4A, bylo to ale v době před koncem závodu, kdy jsem se snažil během rychlého přelaďování dávat výzvu a současně hledat některé stanice z východu a zapomněl jsem filtr znovu aktivovat. Po upozornění to už bylo OK. Na bandu kromě OK2M hlavně ze začátku občas vadil signál OK1OPT a nějaké blízké DL stanice, jinak ale oproti jiným závodu a neúčasti OL7C/OK1KVK bylo nad ránem na bandu tak čisto, že jsme občas měli strach o vstup transvertoru. Rychlá kontrola signálu majáku PI7CIS ale ukázala, že vše je OK.

Podmínky byly průměrné, možná v sobotu lehce nadprůměrné do 9A/YU a nad ránem do SP/LY, kdy se po asi 30 minutách podařilo vydolovat čajíčkový signál LY2WR/p z KO24 což byl ODX 917km a SM1A z JO97 (8x8elY). Podařilo se udělat dokonce 12x SP, což jsme z naší kóty zastíněné tímto směrem Klínovcem a Fichtlbergem nedělali už dávno (jestli vůbec někdy). Bohužel směrem do SM, OZ chyběly stanice a navíc se nepovedlo udělat QSO s UA2FL, i když jsme se několikrát slyšeli. Směrem do PA to taky nebyla žádná sláva, 12 Holanďanů dělám běžně i na 23cm. Směrem do PA a do G byly condx spíš pod průměrem, nepodařil se výjimečně žádný Angličan, dokonce ani M0ITY. Malá aktivity byla i ve Francii a HB, o něco to bylo lepší do Itálie (23xI), počty dělaných vzdálenějších DXCC ale spíš připomínaly náš výsledek z UHF contestu na 70cm. Asi nejlépe to chodilo směrem do YU, 9A, odkud se nám podařilo udělat dokonce 19x9A! Při tom do JN95 je to z našeho QTH už 700km. Přišel také špek v podobě YO5BQQ z KN17 788km, YO jsme už ze Spáleniště dost dlouho nedělali. Mohlo se podařit i 800km QSO s UW5Y KN29 (směr přesně přes Klínovec), spojení jsme měli rozdělané, ale jezdil výhradně jen QRQ a se signály na úrovni 419 a hlavně díky jeho malé trpělivosti to nakonec neprošlo kompletně...

Nad ránem jsem kontroloval konkurenci. OK2M měli překvapivě víc jenom o 21QSO, OL8R o 20QSO, DK0BN o 21QSO, OL4A o 41QSO a  OL3Z dokonce až o 74QSO, zatímco my jsme měli víc o 26 QSO nad OL9W, 8 QSO nad OK1KCR, 28 QSO nad OK2KJT a 11 nad OK2KJU. Myslím, že za to tentokrát mohla trochu inverze, protože ústí dukutu se pohybovalo někde kolem 500m ASL, takže na své si přišli spíš o něco níž položené stanice.

Nakonec ale výsledek 473 QSO a 166 000 bodů na jednu 6m dlouhou 10el dk7zb a s výkonem větší část závodu jen 500 W předčil naše očekávání (je to dokonce náš druhý nejlepší výsledek v MMC) a bez tortůry od blízkých 3-10km vzdálených sousedů jsme si hlavně parádně zajezdili.

A jak vypadá shrnutí našeho blbnutí v L.P. 2008? Shrnuto popořadě podle pásem: Na 2m jsem se kromě tohoto závodu neukázali, zato na 70cm se pomalu ale jistě pokračuje v budování dalších směrů, antény by byly, ale nejsou stožáry, konce a především ze všeho nejvíce čas na stavění před závodem, přesto se povedlo obhájit alespoň 2.místo a příští rok by to mělo být snad lepší, i když asi budeme muset z důvodu jednofázové přípojky donucení si pomoci nějakým naftovým agregátem... Nejúspěšnější pásmo bylo 1296 MHz, kde se tento rok podařilo 3x porazit konkurenci i s jejími budicímu EME konci a více směry, na příští rok je plánován další HW upgrade. 2x jsme vyhráli i pásmo 13cm, kde se Jirkovi s jeho homemade zařízením povedlo dokonce udělat v SFH contest podobný výsledek, jako DM7A z o 250m vyššího Fichtelbergu. Na příští rok je v plánu nový konkurence schopný PA, 20W už začíná být opravdu málo. 9cm je zatím ve stádiu zrodu, nicméně transvertor již je oživen a snad už v květnovém závodě se ozveme i zde. Na posledním pásmu 3cm již to tak růžové není, zařízení by bylo potřeba renovovat, je podezření, že výkon už dávno není původních 6W, přesto se nám podařilo vcelku úspěšně konkurovat a to hlavně v Mikrovlnném závodě, kdy se povedlo perfektních 70spojení a 17000 bodů via RS, čímž jsme na tomto pásmu vůbec poprvé vyhráli. Pozitivní je i nový systém točení ostré paraboly v 10m výšce přes VUSC, který už opravdu funguje k plné spokojenosti. Bohužel nám stále chybí nějaký zkušený 3cm operátor nadšený do SHF a CW.

To bylo už opravdu vše a naslyšenou asi až v květnovém závodě se těší tým OK2KKW.

73! ok1teh

Láďa, OK1DIX a Jirka, OK1JFR připevňují koax                                                             Ozbrojená pěst dělnícké třídy alias OK1JFR ;-)

V závodě jsme měli i příposlech OK1DYX. btw v horní rohu je vidět ručička wattmetru 950W PA, výkon opravdu jen slabých 500W..

Západní pohled na náš domeček z vedlejšího kopce

Inverzní čára - pohled na sever z vedlejšího kopce

Výsledky (Results):
********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:  473                       Band:   144 MHz *   ------------------
*                                                                  *   LY2WR/P  KO24  917
* Best DX: KO24FO   917 km  call: LY2WR/P      Average: 351 km/QSO *   YU7ACO   KN05  870
*                                                                  *   SM1A     JO97  866
* Countries worked:                                                *   YU1EV    KN04  855
* 23xI   221xDL  80xOK  18x9A  17xS5  25xOM  12xPA  9xF   3xOZ     *   YU2YA    KN04  854
* 4xON  5xSM  12xSP  5xOE  7xHB  19xHG  7xYU  2xLX  1xLY  1xYO     *   YU1LA    KN04  853
* 2xT9                                                             *   YU1KY    KN04  849
*                                                                  *   9A2FW    JN83  807
*                                      Total sum of points: 166272 *   YO5BQQ   KN17  788
********************************************************************   F6CBH    JN19  774