OK2KKW - Marconi Memorial Contest 2009 z Prahy

Multi-beaming setup by OK2KKKW: 1x4el OK1KRC a 1x10el DK7ZB 3WL

Tak tedy opět nastala ta listopadová slavnost VKV radioamatérů - poslední závod sezóny v podobě telegrafního Marconi Memorial Contestu. Tak jako každý rok jsme dlouze rozmýšleli, zda se závodu zúčastníme, protože krušnohorské listopadové počasí ve výšce 1040m ASL nás už nejednou vytrestalo. Tentokrát předpověď věštila sice počasí bez sněhu, ovšem s teplotou v okolí našeho QTH kolem 2C přes den a kolem 0 až -2C v noci (a vysokou vlhkost) s tím, že v neděli možná přijde plískanice. Do závodu ale chybělo ještě několik dní, takže rozhodnutí mělo padnout v pátek před závodem. Mezi tím jsem si udělal 200km výlet pro naše věci jako kabely typu půlpalec, rotátory atd. Nakonec jsme se ale rozhodli neriskovat a závod jsme ve čtvrtek večer odpískali. Láďa, OK1DIX navštívil OK1KLL a já jsem zůstal doma. Nakonec jsem se tedy rozhodl alespoň rozdat body z domova - z tradice ovšem jako OK2KKW v multi kategorii. Za prvé mě zajímalo, kolik se dá od krbu na 2m udělat spojení, když se do toho zkusím trochu opřít, mám rád telegraf a hlavně byl by to první vynechaný závod v naší osmileté historii každoroční účasti v MMC.

   Made by Kotel: PA od OK1BAF s GI46. V MMC 2009 max 250W PEP

Jako zařízení jsme byl rozhodnut použít kromě domácí yaginy 10el DK7ZB s 6m dlouhým ráhnem a 900W PA I0JXX s tranzistory SD2942 také druhý směr. Od Vlada, OM3CLS (tnx) mám zapůjčenou 4el OK1KRC a PA dodal Jirka, OK1HWU, který vrátil zapůjčený PA "made by kotel" čili od OK1BAF s GI46. Tenhle PA umí dát i 600W PEP, problém je ale nepřizpůsobený vstup, takže je třeba nějaký čas pro experimentováním s délkou různých spojek :) Nakonec se podařilo technologii skloubit tak, že při 50W z FT-847, která je mimochodem s poslední úpravou ALC, 2x 25W vybudilo tranzistorový PA na 900W PEP a PA s GI46 na 250W, což jsme shledal jako uspokojivý stav, protože víc by krcka a PLko stejně asi nesneslo. Honza, OK1BAF se u mě v pátek stavil se Sitemasterem a PSV KRCky bylo naměřeno na 1,08, takže pohoda. Horší to bylo, kam tu KRCku dát, protože na balkon na 2m tyč by to asi nebylo ono. Nakonec jsem použil malý 8m výsuvný teleskopický stožárek, ke kterému vedlo z hamovny na balkon po bytě 16m půlpalce  :--) Při plném vysunutí (na nějaké kotvení nebylo na balkonu místo) se krcka dostala asi 50cm nad úroveň střechy, takže multi-beaming byl realitou, hi. Při srovnání poslechu majáku DB0JT vykazovala krcka slabší signál asi o 1,5S, což celkem odpovídalo a navíc jsem si "drze" dovolil použít v Praze v 2m závodě předzesilovač!! s MGF-1302 (NF 0,35dB).

Před závodem jsem ještě zkontroloval signál s OK1KLL, kteří mají na 2m čtyřče PA0MS, jsou z Prahy 20 km daleko a na obou stranách vládla spokojenost. I přes vzdálenost 20km přímého nasměrování antén na sebe a při výkonu 900W out je signál na obou stranách široký pouze asi 15 KHz a několik stovek kHz nahoru dolu není po nějakém zvednutém šumu nebo něčem horším ani slechu. Úprava ALC FT-847 tedy obstojí i v nejtvrdší konkurenci a neruším se ani s OL3Z, na které mám přímou viditelnost. Závod potom rozjíždím na frekvenci 144,139 MHz, kterou se mi daří udržet (i když s obtížemi) až do konce.

  
OK1KRC s protiváhou ;-)

Již třetí spojením v závodě na výzvu přichází Francek Tonna, F5SE/P z Remeše, což je 761km daleko a do konce závodu i druhý ODX. Za první hodinu nedělám moc spojení, spíš je to jako na 23cm, většina stanic totiž jede s VVV (neboli Velkým Vyzářeným Výkonem), takže nějakých 900W do 10el DK7ZB je dnes už offtopic a mám problém si udržet vlastní frekvenci. Co chvíli se někdo ladí 1kHz ode mě, jako například OK1DC z Čerchova. Já ale problém s rušením nemám a daří se mi pracovat i s DX stanicemi. Zde je dobré připomenout, že v závodě je důležité mít vypnutý Noise Blanker, který významně zhoršuje intermodulační odolnost v šířce prvního filtru. OK1DC mi ale nevadil, protože jsem ho měl jenom na úrovni 559 a silněji pouze, když jsme tím směrem otočil anténu. Dalším stanicím jsem zase svým silným signálem zavíral AVC přijímače, takže sice je nevolali žádné DXy, ale rušení nebylo.. Když ale na 2m používáte vertikál jako Pavel, OK1KZ, který je od vás 2km, tak si to takové stanice ani neuvědomí. Jediný vážný problém s QRM jsem měl pouze v sobotu večer, kdy se "splašily koně" u OK1KLL, tedy když podle slov OK1DIX došlo k provizornímu nasazení bipolárního PA s nevhodným zdrojem předpětí. Naštěstí za 1-2h došlo opět k výměně PA a tím zatím jediný vážnější problém zmizel. Co se týče podmínek, tak v sobotu to velmi špatně chodilo jak na západ, tak vlastně i na východ, LY2WR jsem nakonec "uklohnil" až na asi 10x pokus v neděli ráno a to s naprosto čajíčkových signálem. Byl to nakonec ODX 840km. Jinak vyloženě zklamaly stanice z Itálie, protože i když mám QTH celkem otevřené ve směru do I6, povedlo se udělat pouze 7x I a dokonce jsem se nedovolal ani E71GJK, což byl jediný Bosňák, kterého jsme slyšel. YU taky dost podprůměr, v jednu chvíli mě sice volal nějaký YU1 z KN03, což by bylo přes 900km, díky rušení od OK1KLL to ale neprošlo. Konkurence zatím vytvářela náskok přes 150 QSO, nicméně "od krbu" v Praze jsem byl celkem spokojený. Za cíl jsem si dal pokořit hranici 80 000 bodů a 300 QSO. Ze zajímavých spojení: dělal jsem  F5OCL/P z Grand Ballonu JN37NV, od kterých jel i  náš starý známý Robert, F1OET a TM0W JN36, odkud se zúčastnil pro změnu Oli, F1AKK. Ráno se ale daří dělat už jen blízké stanice a ve 04:00 UTC na mě dolehla únava a jelikož jsem se účastnil kategorie Multi ve složení jediný OP, usnul jsem vedle rádia.

Ze snu mě budí budík na mobilu, který automaticky zamáčknu a probouzí mne až v 06:30 UTC Patejdl... Zatím co jsem spal, tak ostatní si vytvořili slušný náskok a OK2KCE, na které bych bez spánku asi měl, si ho udrželi až do konce. V neděli odpoledne se konečně podmínky zvedly na normál a konečně se daří přes les a blízký zalesněný kopec dělat i nějaké stanice z PA/ON, jako například PA6NL 750km, ON4KHG 747km, ON4TX 717km a na druhou stranu i QSO do UA2. Závod končím na hodnotě necelých 93000bodů a 300QSO, což je výrazně víc, než jsem původně očekával.

4el OK1KRC, do které šlo po všech kabelech asi 200W taky občas pomohla a na tento směr, který jsem měl většinou otočený do OK2 a SP dokonce přišlo na výzvu i několik stanic z OM, HA a S5. Když porovnám deník s minulým rokem s výsledkem ze Spáleniště, kdy jsme jeli závod s jednou anténou, tak výsledek byl na počty spojení podobný až na DL, na které mám z domova velmi špatný profil. DB0FGB alias DB0KI tady hraje na 185km jen cca 429. Nicméně přesto jsem se nakonec dočetl, že jsem svým signálem odháněl DL stanice 271km vzdáleným OK2D (OK2KJT) a to jsem to kvůli špatným podmínkám v sobotu na západ skoro vůbec netočil :-) Ve výsledkové listině to zatím vypadá na 10. místo, což bych řekl, že je pro single OP v Multi kategorii "od krbu" celkem dobré (trochu chvály nezaškodí :-) a navíc po dlouhé době jsme jako OK2KKW na dvoumetru "porazili" OK2M, hi (když jsme se ve 2050UTC dělali, tak Miloš měl o 17 QSO méně). Po vydařeném závodě jsem přemýšlel, zda-li jsme přece jenom neměli pokoušet počasí z Krušných hor, fotky omrzlých antén OL4A a report o námraze od OK1KTT a OK1VM mě ale brzo dostal zpátky na zem (ó ó ó jak jsme tentokrát udělali dobře :-)). Jedno negativum závod ale přece jenom mělo, při balení mi totiž spadl na palec u nohy ze 1m ocelový stožár a navíc jsem měl během závodu problémy s počítačem, protože pouze 10 metrová vzdálenost antény od notebooku mi zapříčinila to, že do PC lezla VF a znovu a znovu mi nenadále vypínala počítač, takže jsem byl nucen vysílat s plechy přes klávesnici :-) Ještě že jsem měl VUSC, který umožňuje rychlý restart se zachováním vší konfigurace. Po odeslání výsledků ještě jedna poznámka, až nyní zjišťuju, že jsem jel přes KRCku v konečném součtu výkonu koncových stupňů s o dost větším výkonem, než OL4A, OL3Z a další borci, takže pánové plný respekt k vašim pěkným výsledkům, zejména když jste v součtu všech vašich PA měli pouze 1kW ;-) .

Pokud bych měl hodnotit tento rok u OK2KKW, nebylo to nic moc (hlavně na 70cm, kde se dostáváme k limitu našeho příliš plochého a čím dál více zalesněného QTH), přesto se povedlo několik podařených akcí, zejména příjemně překvapil náš výsledek na 160m v CQ CW WW contestu a také opravdu potěšilo, že se zase 3x podařilo v OK zvítězit na 23cm. Příští rok oslavíme 20. let trvání našeho "moravského" radioklubu, takže nebudu předbíhat a radši ukončím report. Prý ho pro značnou délku stejně obvykle nečtete, takže kdo se dostal až sem, dvojnásobný dík.

Naslyšenou v roce 2010 se těší tým OK2KKW.

73! OK1TEH

Výsledky (Results):

********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:  298                                       *   ------------------
*                                                                  *   LY2WR    KO24  840
* Best DX: KO24FO   840 km  call: LY2WR        Average: 309 km/QSO *   F5SE/P   JN19  761
*                                                                  *   YU1EV    KN04  757
* Countries worked:                                                *   YU1LA    KN04  753
* 90xDL  91xOK  3xF   21xOM  3xON  1xUR  15x9A  9xS5  4xYU  21xSP  *   PA6NL    JO21  750
* 16xHG  5xOE  7xI   2xSM  1xOZ  3xHB  5xPA  1xLY  1xRA2           *   IK5ZWU/6 JN63  747
*                                                                  *   ON4KHG   JO10  747
*                                      Total sum of points:  92338 *   YT5M     JN94  736
********************************************************************   IZ6BTN   JN63  736
                                                                       TM0W     JN36  728