OK2KKW/OK2A - Marconi Memorial Contest 2010

Tak tedy opět nastal čas telegrafního závodění. Protože tenhle závod je pro nás obvykle provázen jistým rizikem, že udeří námraza a tím bude celé naše snažení posláno do háje, rozmýšleli jsme se asi týden, zdali Krušné hory letos podráždíme. Nakonec rozhodla příznivá předpověď, že sníh a máz udeří až v noci z neděle na pondělí, resp. v neděli pozdě odpoledne, což by bylo už po závodě, který běží jen do 15.00 - no a tak jsme ve středu rano odsouhlasili, že do toho jdeme. Letošní contestový tým se skládal z OK1DIX, OK1DYX, OK1TEH, mojí maličkosti a hosta OK2CQR, tedy právě nezbytného minima lidí na postavení velkého magirusu. Ve čtvrtek nás ještě chvíli tahal za nohu Jirka OK1JFR s vozíkem, který je nezbytný pro přepravu stožárů, ale v pátek ráno bylo vše "ready to go". Poslední kontrola předpovědi počasí v pátek ráno je relativně příznivá:

Bozi Dar 1020m ASL predpoved z patku  06:49 +010:

PA noc +3C zatazeno vitr
SO den +9C dest vitr
SO noc +2C zatazeno bezvetri
NE den +4C dest bezvetri
NE noc -1C snezeni bezvetri

A tak, zatímco DIX se ženou se vydali i s přívěsným vozíkem na kopec v pátek okolo 16.00, já s Matějem jsme nejprve potřebovali dojet pro karavan, ve kterém jsou trvale naloženy všechny ty nezbytné contestové hejbly. Cestou jsme se stavili s DFC nabrat zlevněnou naftu a už okolo 11 večer jsme byli na Spáleništi, kde bylo opravdu teplo (okolo + 6°C)  a kde foukal bouřlivý vítr. Za chvíli dorazil DIX s CQR, kteří z garáže od OK1XNG přivezli magirus, ochutnali jsme whisku Jameson, která neodmyslitelně patří k Marconi memorial Contestu (pan John Jameson, zakladatel známé palírny, byl otcem matky Guglielma Marconiho a majitelé této rodinné palírny whisky částečně financovali jeho první radiové pokusy) a odebrali se na kutě s tím, že bouřlivý vítr by měl přestat v sobotu před polednem, takže pokud si vše připravíme, nebude problém stožáry mezi 12 a 15 hodinou zvednout. Ráno jsme začali dávat dohromady antény a ouha - zjistili jsme, že Matěj zapomněl doma ovládač od rotátoru... Naštěstí Venca má doma druhý, takže jsem si absolvoval ranních 50km a přivezl rotátor náhradní. A protože vítr neustával, zvedli jsme ty stožáry, zoceleni desítkami let jejich stavění úplně hladce i za bouřlivého větru - jen magirus nebyl vysunut až úplně nahoru, jen cca na 18m. Nahoře jsme tak už v poledne měli 2 ks osvědčených 10-ti prvkových antén DK7ZB - jedna v 18 a druhá v 10-ti metrech a jako třešničku na dortu ještě anténu OK1KRC (půjčenou od OM3CLS - díky!) na 6-ti metrovém pomocném stožárku pro případ námrazy (se kterou jsme ale s ohledem na předpověď počasí zase tak moc nepočítali).

Vysílací HW byl stejný jako ve VHF Contestu z Krkonoš, tedy IC7600, transvertor Sitno s MF krystalovými filtry, 100W budič s MRF141, PA OK1DIX s GU34b, druhý PA od OK1BAF s GI46b a třetí, tranzistorový kW PA od firmy Italab, který používá doma OK1TEH. Tedy v součtu cca 1900W, což je výkon zcela jistě vyšší, než jaký budou deklarovat nejmenovaní QRO borci s jejich mnohonásobnými PA s GS35-kami. Všechno fungovalo prakticky na první zapojení, takže jsme už v půl třetí byli na pásmu, aby si Petr OK2CQR vyzkoušel provoz na tomhle hraničním krátkovlnném pásmu.

Úderem 15.00 začal závod, přestalo foukat a začalo pršet. Vzhledem k tomu, že v závodu (zřejmě z důvodu počasí) nevyjeli DL0GTH, ani DM7A, nikdo nebyl ani na Klínovci a Plešivci, byli jsme tentokrát mile překvapeni poměrně nízkou úrovní rušení. Samozřejmě jsme věděli o OL7C, kteří cca 3km daleko také měli podobný výkon, jako my, ale protože také používají prakticky stejné zařízení (IC 756PROIII + stejný transvertor s krystalovými filtry), nějak zásadně jsme si (50 až 80kHz od sebe) vzájemně nevadili. V podvečer jsem se proto byl podívat s Majkou na Blateňáku, kde contestovali, až se jim ze zařízení kouřilo. Spojení nám utěšeně přibývala, a určitě se níže od OK1TEH a DIX dozvíte bližší detaily. Až do nedělního rána se nic zvláštního nedělo. Jen vytrvale pršelo a podmínky nebyly nic moc.

V 6 ráno mne tahá ze spacáku Láďa, že si někdo stěžuje, že nám zařízení prý nějak kuňká. Když se rozkoukám, vidím že na PA svítí LEDka reflektometrické ochrany a PA je off. Říkám - no asi bude namrzlá anténa, to nebude závada zařízení. Když jsme z baráku vykoukli ven, vidíme že je všude bílo a při teplotě půl stupně pod nulou padá hustě lepivý těžký sníh, který se všude zavěšuje. Kontroluji PSV antén a je okolo 3. Stahujeme výkon a Láďa cékví dál. Ale PSV se stále zhoršuje, už je 5 a PA vypadává už při výstupním výkonu 50W. Snaha o oklepávání antén nepomáhá, za pár minut je situace stejná. Dosud tak pěkně rozeběhnutý contest (viz grafy níže) je v trapu. Čekáme, zdali okolo deváté se trochu oteplí a začne pršet, ale kdepak. Matěj, který mezitím vstal, pokračuje v contestování na KRCku, která narozdíl od antén DK7ZB nemá tak špatné PSV - asi hlavně díky útlumu 30m svodu z H1000 (k oběma DK7ZB máme půlpalce). Když sněží bez přestávky už 4 hodiny a teplota se stále drží pod bodem mrazu (a sníh se mění na drobné zmrzlé vločky), konstatujeme, že jsme tenhle závod prohráli a bouráme velký magirus, který je dole v 11h. Okolo 12h se sníh zase pomalu mění na déšť (od začátku závodu nepřestalo pršet/sněžit ani na chvilku) a antény okolo 12.30 zase začínají trochu fungovat (PSV < 2). Matěj dělá, co může, ale už je jasné, že budeme rádi, pokud se po všem tom úsilí dostaneme alespoň do první desítky výsledného pořadí. Ve 14h se teplota zase dostává pod nulu a opět na anténách roste námraza.

Balíme promočení a zmrzlí a jsme rádi, že můžeme z kopce vypadnout dříve, než jindy, takže narozdíl od jiných podobných akcí si dopřávám horkou vanu už před půlnocí. Venku stále prší...

Takže - zakončení naší letošní contestové sezóny (2010) se nám sice tentokrát moc nepodařilo, ale pokud budeme napřesrok živí a zdraví, určitě to zkusíme znovu.

73 de OK1VPZ


OK1TEH: Marconi contest u nás bývá vždy tak trochu sázkou do loterie, protože krušnohorské počasí v nadmořské výšce 1040m je velmi těžko předpověditelné a tak zatímco si na slunné Moravě někteří berou na Contest krém na opalování, u nás v JO60JJ spíše přemýšlíme o povinné výbavě v podobě sněžnic :-) Nejinak tomu bylo i tentokrát. Již v pátek před závodem se po Krušných horách proháněl orkán a přestože předpověď slibovala pro Boží Dar teplotu kolem +4 °C s deštěm, přesto jsme nakonec na závod vyrazili s určitou nedůvěrou v rosničkáře v silně ořezané sestavě. Nicméně jsme  dokonce jeli i s přívěsem, protože jsme potřebovali z kopce odvézt parabolu na 3cm, motorovou pilu a další věci, které jsme při celkem chaotickém úprku domů zde zanechali o UHF Contestu. 250km dlouhá jízda na kopec proběhla celkem normálně, tedy až na těsné setkání s obrovským divokým prasetem (tipoval bych váhu kolem 300kg), které si usmyslelo zkrátit si cestu silnicí před naším vozem podobně jako v jednom známém filmu :-) Na kopci jsme se tedy v pátek večer sešli ve složení: OK1TEH, OK1VPZ, OK1DIX, OK1DYX a naší sestavu tentokrát posílil Petr, OK2CQR, díky čemuž nás již bylo dost pro dopravu, vyložení a postavení 20m magirusu (TNX!). Na magirusu se ocitla 6m dlouhá 10el DK7ZB, stejnou anténu jsme pak postavili v 10m pro druhý směr a dokonce jsme měli i směr třetí v podobě 4el OK1KRC v 6m nad zemí. K anténám vedlo 25m půlpalce a koncové stupně byly ve stejném složení, jako během VHF contestu, pouze u PA s GI46 byla vyměněna elektronka. Výkony byly ovšem tentokráte nižší: 800W + 600W a cca 300W do KRCky, elektrika se totiž při vyšším vybuzení citelně prolamovala (na baráček stále vede cca 1 km dlouhé jednofázové vedení) a protože jsme nechtěli působit nějaké zbytečné rušení, tak transvertor byl buzen docela krotce jen asi na polovinu toho, co může dát. Samozřejmostí bylo použití krystalových filtrů a dokonce jsme použili dole v hamovně i LNA s MGF1302 (0,4dB NF). Zařízení proti některým borcům s celou řadou GS35 tedy nic moc, ale šlo nám hlavně o to si pohodově zajezdit oblíbeným telegrafem a nějaké umístění ve výsledkové tabulce nám bylo jak se říká šumák... Jinak ještě dovětek ke stavění antén -> zatímco si konkurence v JN99 si pochvalovala teplé počasí kolem 10 stupňů, bezvětří a jasnou oblohu, u nás hustě pršelo, posléze mrzlo, sněžilo a podle nedaleké meteostanice dosahoval sobotní vítr během stavění antén v nárazech i 120km/h.

Závod začal celkem pěkným rejtem 40 QSO za první hodinu a do půlnoci jsem celkem rychle dosáhli počtu 300 QSO. Neměli jsme ani problém s rušením, 3km vzdálení OL7C s výkonem v součtu kolem 2kW tentokrát téměř nerušili (díky!), my je snad také ne, (resp. nepříliš) a tak jediný problém na bandu způsoboval tradičně trochu horší signál OK1OPT. Podmínky byly podle očekávání pod normálem, možná jedině s výjimkou krátkodobého zlepšení v sobotu večer do Francie, kdy se nám podařilo podél postupující fronty udělat několik hezkých QSO. Na bandu nebyly téměř žádné stanice z OZ, PA, YU a oproti minulým závodům byla také velmi nízká aktivita z DL, hlavně chyběly stanice z oblasti JN48/39. Po půlnoci pak přestaly stanice chodit na výzvu, takže jsem proladil band a rozdal body konkurenci. OK2C a OK1KCR měli zhruba stejný počet spojení jako my, více QSO měli jen OK2M, OL4A, OL3Z a OL9W. Zajímavý byl (relativně) dost slabý signál OK2C oproti OL9W, kteří tu bourali opravdu poctivých S9+. Na bandu bylo mezitím celkem ticho a tak jsem se snažil udělat nějaká ta pěkná QSO >800km na sked via ON4KST. LY2WR byl přes mokrý les nedělatelný na úrovni šumu, QSO se nepodařilo ani přes Klínovec s UW5W. Velmi dobře jsem slyšel ze světa EME známého Angela, I6BQI z JN72, bohužel se mi na něj nedařilo dovolat na několikáté(!) ani když jsem odpojil ostatní směry, čímž jsem mohl z jednoho PA ždímat dobrých 1kW PEP, škoda. O to víc překvapilo, že jiní (např. OL3Z) se dovolali a dokončili QSO během chvilky. Holt výkon a antény, které u nás provozovat nejde. Stejně tak se nepodařilo ani 790km dlouhé QSO s YT7WE. V půl šesté ráno mě pak vystřídal Láďa. Nedlouho poté, co jsem usnul, poklesla venkovní teplota pod nulu a začalo hustě sněžit. PSV tak nejdřív ukazovalo 2, 3 pak 10 a navíc došlo i k výpadku nedaleké BTS, takže jsme byli i bez internetu, čímž jsem ztratili přehled, kdy sněžení skončí.. PA mezi tím omezoval výkon na nějakých 50W a tak jsme čekali, jestli námraza nepovolí. Když v 10h zůstávala teplota stále na hranici -0,5°C, rozhodli jsme se předčasně sbalit magirus a tak nějakou dobu jsme místo telegrafování bojovali s namrzlým stožárem a anténou, pevně obalenou tím bílým sajrajtem. Zbytek závodu jsme pak odjeli s tranzistorovým PA zapojeným do KRCky, která kupodivu s námrazou neměla vážnější problém a přišla na ní řada pěkných 500 km do OM/9A a dokonce nás na ni zavolal i SK7OA a OZ8ZS :) Závod pak končíme na hodnotě 419 QSO a 137 400 bodů, což s ohledem na provozní výpadek z důvodu počasí hodnotíme nakonec jako docela slušné zakončení soutěžní sezóny.

Na závěr ještě pár slov k rušení.

Značka OK2A už asi začíná být celkem dobře identifikovaná s OK2KKW, protože si na nás začali stěžovat známí stěžovači.  Tak například v sobotu kolem 20h UTC mi píše na KST chatu Dan OK1XDF z OK2M "Ahoj kluci! Nemáte tam nějaký problém? Na .057 šum od vás s9+20 i s xtal RX mf filtrem". V tu dobu jezdíme o 61 kHz výše na .118 a na 114km vzdálené OK2M máme otočenou 10el dk7zb, do které jde cca 600W z konce s GU34. Snažím se tedy anténu odsměrovat o 90 stupňů a stahuju výkon z 500 na 100W. Na OK2M tedy nyní míří pouze 4el OK1KRC, do které jde kolem 50W a ostatní antény jsou kolmo.  Na otázku, zda li se náš signál zlepšil dostávám odpověď "Hrajete tu stále se šumem S3, i když anténu máme o 20 stupňů jinam". Hm, opravdu si nedokážu představit, jak by 114km vzdálené OK2M mohl rušit náš QRP signál z KRCcky po celém pásmu v síle S3, když jsme měli navíc zapnuté 20kHz široké krystalové filtry a jen 3km(!) vzdálení OL7C si zároveň v sobotu ani na přímý dotaz nestěžovali, a to i když jedeme v jejich směru s 600W do 10el DK7ZB, kdy sdělují, že s námi nemají zásadní problém, i když mají v našem směru otočené čtyřče dlouhých antén. Navíc jsme, tak jako jindy, naše zařízení již před VHF contestem (kdy jsme použili naprosto stejně zapojené rádio s transvertorem, filtry atd) v Praze poctivě odzkoušeli mezi OK1DIX a OK1TEH. Signál byl na vzdálenost 6km silný S9 + plný Smetr. Láďa i já jsme měli na stožáru stejný typ antény otočený na sebe a oba jsme jeli QRO. Já jsem použil na RX FT847. I s mizerným stopbandem na FT847 byl signál od Ládi z našeho contestového zařízení na těch 6km široký jen asi 15kHz. Stejný test jsem pak prováděl i s jednotlivými prvky, jako je 120W budič a potom také s 2km vzdáleným OK1YA, u kterého jsem na jeho IC746 byl široký opět jen 10kHz. Mimochodem, s Přemkem OK1YA i s Láďou jsem tehdy samozřejmě zkoušel test i CW a prolaďovali jsme band v stovky kHz nahoru a dolu..  Ostatně ve VHF contestu jsme takto bez zásadních problémů koexistovali v jednom velkém čtverci JO70SS i s SN7L. I když se na 2m už objevujeme jen zřídka, snažíme se stále věnovat kvalitě signálu nemálo úsilí, času a peněz a po tomto závodu si myslím, že OK2M si možná tentokrát řekli, že protože "otřít se o OK2KKW patřilo v minulosti k dobře zažitému bontonu, neporušíme tradici, pokud si budeme stěžovat i dnes". Jak si totiž jinak vysvětlit, že v OK2M zřejmě neměli problémy například s bližšími OK1OPT, jejichž signál byl u nás horší, než od lokálních OL7C... A o tom, jak si o nás na Moravanech nezapomněl otřít nohy OK1IA, už ani nemluvě. A tak nezbývá než konstatovat, že se opět potvrzuje, že jsme v klubu udělali moc dobře, že jsme opustili 2m a také se na tomto bandu určitě znovu naplno neozveme dříve, než o VHF Contestu 2011.

A to je tentokrát vše. Díky všem za spojení v contestové sezóně 2010 a na slyšenou na VKV se těší

Matěj, OK1TEH

PS z 11.listopadu 2010: Po závodě jsem problém s QRM konzultoval s Milošem OK1MZM z OK2M a konstatovali jsme, že není jasné, kde by mohl být problém, nicméně obě strany se pokusí problém řešit. OK2M se podívají po potenciálních zdrojích mimopásmového rušení a u nás plánujeme příští rok výměnu starého (1km dlouhého) jednofázového vedení za stabilní třífáz, takže náš signál se určitě výrazně změní k lepšímu.


Výsledky (Results):

 

 

OK2A M.M.C. 2010 - Fotky (photos):
       
 


Pan inženýr zahajuje závod
(a je mu zima na kolena)

Matěj OK1TEH sekunduje
u ON4KST chatu

Petr OK2CQR si vyzkoušel 2m a zdá se,
že ho to docela bavilo celou řadu hodin

Náš HW
(IC7600 + transvertor + ovladače točáků)

Ještě jednou HW

Teplo contestového krbu

OK1DIX představuje návštěvě náš HW

Děláme co můžeme, ale moc to nejde...

Dilema - sbalíme to?

Namrzlý sníh se lepí úplně na všechno

Zimní idyla

Zamrzlá auta

OK1TEH dělá poslední contestové QSO

Poslední CQ a je to za námi

Nakládáme stožáry

Za chvíli práskneme do bot