OK2A - Marconi Memorial Contest 2018 z JO60LJ

For translation from Czech you can use the Google translator

Zkusili jsme si po čase znovu odjet MMC z Krušných hor. Bez přípravy, nalehko. Jen 2 operátoři, 2 antény, 2 zesilovače a nezbytná dvoučlenná podpora. Strávili jsme tam 2 dny a dvě noci a i když budeme v hodnocení hodně pozadu, nakonec jsme byli dvojnásobně spokojení. Za prvé proto, že telegrafický provoz na VKV vždy potěší a za druhé proto, že jsme udělali výsledek, za který se Klínovec po čase zase nemusí stydět a dostali jsme se domů (i přes nepříjemnou mlhu) ve zdraví a v pohodě a se zařízením, které neutrpělo žádnou újmu. Takže konec konců to byl docela příjemný víkend.

Začátek závodu ale tak příjemný nebyl. Když Matěj sestavil zařízení, tak nefungovalo PTT pro půjčený PA Tajfun, i když jsme vstup PTT spínali příslušným spínacím tranzistorem v budiči. Závod mezitím běžel jak o závod. Zkoušel jsem různé varianty zapojení PTT, ale vhodné zkratovací relátko pro klíčování PA (jinak PA nešel zaklíčovat) člověk z lipového dřívka nevyřeže... Nu, asi po první hodině závodu se podařilo zařízení (podle OK1TEH v předem odzkoušené sestavě...) konečně rozpohybovat díky takové obvodové prasárně, kterou se tady chlubit nebudu. Jenže ukázalo se, že do obvodu navíc leze VF z FM a TV vysílačů, které to desítkami kW pálí do nás ze vzdálenosti jen desítek metrů. Nakonec se podařilo zkrotit i to, nicméně mezitím nám konkurenti utekli cca o stovku QSO, takže začátek závodu tedy moc hezký nebyl. Ale nakonec přece jen vysíláme!

Zjišťujeme, jaké je na pásmu rušení - vede šum od datových eternetových kabelů k mikrovlnným pojítkům na bližší příhradové věži, což likviduje příjem ze směru od S5 a 9A. Tučné humusy produkuje DJ2NR, slyšet je i fázový šum od OK7O a teprve daleko za nimi je v rušení nejbližší stanice OL7C. Je vidět, že OK1UBO odvedl dobrou práci. Potom už na naší straně nebylo z mého pohledu nic zajímavého. Z důvodu zpoždění se jen díváme na vzdálená záda soupeřů, doléváme benzín do motorgenerátorů a oklepáváme italskou anténu od visících kapiček vody, protože až téměř do nedělního poledne jsme v mracích ze kterých drobně mží a kapičky vody se lepí na všechno... Spojeným úsilím obou operátorů se nakonec pár konkurentům blížíme na dohled a tak nakonec vládne celkem spokojenost. Škoda, že závod netrval o pár hodin déle. Ale dejme raději slovo operátorům, kteří se o výsledek zasloužili. Já budu rád, když se nám zase někdy podaří nějaký závod vyhrát i bez podobných, byť relativně drobných, ale k naštvání bohatě dostačujících hardwarových problémů, hi.

73 de OK1VPZ


Láďa OK1DIX:

Mám rád CW závody a tak když přišel Matěj, OK1TEH s nápadem jet letošní MM/A1 Contest z Klínovce, tak jsem souhlasil. Předpověď počasí se zdála být příznivá a také moje XYL Majka, OK1DYX byla ochotna s námi tento výlet absolvovat. Odzkoušel jsem tedy doma základní 2m zařízení TRX K3S se starým TRV Sitno včetně krystalových filtrů. Matěj chtěl jet na 2 směry a tak jsem ještě dostal za úkol opatřit druhou vhodnou elektrocentrálu. To se ukázalo jako ne zrovna snadný úkol. Vzhledem k velmi rychle se měnícímu zatížení při provozu musí být s invertorem. Půjčování malých centrál však není asi moc výnosný artikl. Většina firem se soustřeďuje na velké záložní systémy. Nakonec jsem uspěl až u firmy Kipor v Běchovicích. Jejich IG2600 s invertorem je přesně to, co jsme potřebovali, a osvědčila se skvěle. Ještě jsem zajel k OK1RK pro PA Tajfun a moje část vybavení byla kompletní.

V pátek v podvečer jsme z Majkou naložili ještě desetiprvkovou anténu DK7ZB a vyrazili do našeho baráčku na Spáleništi. Hned jsme roztopili kamna. Teplota však byla v 1000 metrech i v noci kolem 5°C  a na rozdíl od Prahy v západních Krušných horách nepršelo, takže pohoda. Později dorazili i OK1VPZ a OK1TEH s karavanem a druhou částí zařízení.

V sobotu ráno vyrážíme na Klínovec. Počasí je sice trochu horší, než říkala předpověď, po kopcích se válejí mraky, ale neprší a je na listopad celkem teplo. Na druhou stranu to neláká tolik lidí na výlety a tak můžeme v klidu zatloukat kolíky a stavět. Stavíme dva stožáry 10m s 10 el. DK7ZB a 7m s 8 el. I0JXX. Pak přichází na řadu stavba zařízení, kterou dělá OK1TEH. Chvíli to trvá a tak mezitím ostatní obědvají. Po zprovoznění RXu chceme zrektifikovat antény, ale ouha. Pertinax na kterém jsou kotvy se u menšího stožáru neprotáčí. Není zbytí, stožár jde dolů. Zjišťujeme, že se díky příliš utaženým šroubům zdeformovala hliníková trubka, kolem které se pertinax otáčí. Provizorně opravujeme a stožár jde opět nahoru. Pak se ale projeví závažnější problém. U PA Tajfun neklíčuje PTT. Krabička, co připravil Matěj na klíčování dvou PA, nějak nefunguje. Problém je v tom, že Tajfun chce opravdu přímý zkrat k zemi a ten tranzistor na výstupu PTT z budiče nedá. OK1VPZ hledá řešení. Snaží se zapojit malé relé, ale na něj není dost elektriky aby sepnulo. Znamenalo by to částečně rozebrat sestavu a otevřít budič. Po dalších marných pokusech a vymýšlení různých kombinací nakonec společně nalézáme ševcovské řešení pomocí tranzistoru a paralelního trimru. Hodina závodu je však ztracena.

Sedám k rigu a první spojení dělám přesně v 1500 UTC. Na pásmu je celkem husto. Po několika spojeních zjišťuji silné rušení od splatterů DJ2NR. Je od nás asi 80 km, ale ruší, jako kdyby byl za rohem. Druhým nepříjemným poznatkem je, že starý TRV Sitno to občas v prostředí kW z místních komerčních vysílačů nezvládá a v závislosti na natočení antény vzniká křížová modulace. Přišumují i data z blízké telekomunikační věže. Provoz v tomto prostředí není žádný med a musím si nechávat opakovat častěji, než je zdrávo. V první hodině není nic moc neobvyklého, potěší ale už po 25 minutách zčistajasna náš známý Richard, G4CDN s pěkným signálem. Jinak většinou DL proložené OK a sem tam OM nebo PA. V další hodině se objevuje Ivan, YU1LA a YU7ACO, který zůstává dlouho ODXem. JV se poněkud otvírá a tak se zvyšuje podíl OM, 9A a HA stanic. Matěj mezitím rozchodil internet a dohazuje stanice z chatu. A tak se objevují i stanice z I jako I5MZY/4, IQ6AN, IK4ZHH nebo IQ8BI z JN63. Kromě rušení a křížovky se však objevuje další potíž. Z mraků kondenzuje voda, která nedělá dobře anténě I0JXX. Voda ji rozlaďuje a vyhazuje to SWR ochranu PA. Musí se cca 3-4 krát za hodinu vylézt ven, zatřást stožárem a oklepat vodní kapky. Jedu s krátkými přestávkami na jídlo a odskok až do cca 2230 UTC. Pak odjíždíme s Majkou na baráček na Spáleniště a přenecháváme na noc pracoviště OK1TEH s OK1VPZ.

Ráno přijíždíme na Klínovec až kolem 0800 UTC, kvůli problému s dveřmi u baráčku. Matěj ale v noci a ráno nezahálel a udělal cca 160 pěkných spojení, z nichž vynikají SM6BFE (nový ODX 924 km) a SM6VTZ (894 km). Také přišel obvyklý G3XDY a řada pěkných QSO do I, HB a F. Je zde také větší počet OM, 9A a HA. Povedl se i YO2GL (805 km) a YU1EM (837 km). Opět přejímám žezlo. Počasí se začíná zlepšovat. Ocitáme se nad mraky a vylézá sluníčko. Anténu už není třeba oklepávat a podmínky se zlepšují hlavně směrem Z a JZ. Matěj opět dohazuje z chatu. Rušení od DJ2NR je méně, ale objevuje se šum od OK7O. Největší problémy dělá stále křížovka, ale celkově je situace poněkud lepší, než v sobotu. Dělají se další pěkné stanice jako YT1WV (877 km) a YU7ON (802 km), pak náš známý Maurice, F6DKW (796 km) a opět vícero I stanic. Je to konec konců Marconi Memorial Contest. Během dopoledne se střídáme s Matějem, který touží udělat spojení s LA0BY. Zkouší to několikrát, věnuje tomu dost času, ale i když on nás sem-tam slyší, my ho v rušení jen občas tušíme a na QSO to není. Ke konci závodu se ještě zlepšují podmínky na JZ a tak se dělají F a HB stanice. Vrcholem a konečným ODXem je F6DRO z JN03 1159 km, který ani nebyl na sked.

Závod končí s výsledkem 495 platných QSO a 181 tis. Bodů. Na lehkou sestavu, kterou jsem měli (celkem 18 elementů a cca 1400 W) to není špatné, ale nebýt ztracené hodiny na začátku a dosti značného rušení, mohli jsme pomýšlet i výše.

Skládání probíhá za krásného počasí, sluníčko svítí a pod námi je moře mraků. Matěj fascinovaně fotí panoramata a čeká na západ slunce do mraků. Složeno je za hodinku a něco. Ještě se pokocháme a jedeme s Majkou směr Praha. I přes problémy nakonec parádní CW závod, zejména v neděli.

73! Láďa, OK1DIX
 


Matěj OK1TEH:

Ač u nás v klubu nemáme příliš rádi "megalomanský" dvoumetr, Marconi memoriál contest je díky telegrafu náš oblíbený závod a jelikož nám tentokrát přála předpověď počasí (tj. nemělo mrznout a slabý déšť mělo nahradit Slunce), rozhodli jsme se opět po delší době zkusit MMC z Klínovce. Toto QTH má své velké plusy i mínusy (zejména rušení, drsné listopadové počasí ve výšce 1244m a absenci nám dostupné elektrické přípojky), nicméně je to stále velmi dobrá kóta s dlouhou tradicí provozu na VKV, která se navíc nachází pouze 10km od našeho domečku v JO60JJ. MMC2018 byl pro nás v klubu již v pořadí čtvrtým telegrafním závodem odjetým z Klínovce.

Plán zněl jasně, odjet pohodový telegrafní závod tak, abychom si s co nejmenším vynaloženým úsilím užili co nejvíce zábavy. Proto jsme také nestavěli žádné šílené multistacky, jak je na 2m obvyklé a to i u klubů, které udělají za závod 200 QSO, ale postavili jsme pouze 2 jednoduché antény typu Yagi-Uda, takže jsme ani nemuseli antény převážet na zahrádce auta a jejich stavění i balení byla otázka méně, než hodiny.

Do Krušných hor jsme vyjeli v pátek po práci. 300km cesta s karavanem proběhla bez větších problémů snad s tou výjimkou, že při přejezdu Středohoří jsme pod kopcem Číčov u obce Hořenec nejdříve potkali policajty, kteří nakládali autem skolené asi 300kg 2m dlouhé monstrózní divoké prase a o 1km dál nás zase na kraji silnice přišel pozdravit obrovský dvanácterák úplně jako z reklamy na Jägermeistera. Na kopci nás už čekal Láďa s Majkou u roztopených kamen a mohli jsme k naší radosti při "šláftruňku" konstatovat, že říjnová brigáda s pokládáním nové IPY a gumoasfaltu na střechu měla smysl, protože už nám do baráčku nezatéká.

Ráno jsme vyjeli na Klínovec a začali stavět antény a centrály. Mimochodem - tnx Láďo za zajištění agregátu s invertorem do druhého směru. Ve 4 lidech jsme měli brzy postaveno, a tak zatímco jsem kabeloval zařízení, ostatní se mohli vydat do nedaleké hospody na oběd. Nicméně trochu se nám vymstilo, že jsme HW sestavu doma neodzkoušeli v plném zapojení, jelikož došlo k nečekanému problému s PTT pro oba PA, což nás bohužel stálo posunutí začátku závodění o 1h. Nastal také problém s LTE routerem, který se odmítal připojit do LTE, což, jak jsem po závodě zjistil, byl problém operátora GoMobile, který omylem pro naší kartu na nový měsíc vymazal aktivaci 4G. V závodě jsme tak byli odkázáni pouze na GPRS a tedy jen ON4KST bez možnosti sledovat letadla přes SW Airscout.

Opožděný začátek závodu nicméně přinesl Láďovi pěkný telegrafní pile up, takže log se spokojeně rozrůstal o nová spojení. Ve srovnání s předchozím MMC v roce 2014 a 2011 chodil slušně směr do Francie, nicméně dělali jsme pouze podprůměrný počet QSO do PA a zdálo se nám, že slabší to tentokrát bylo s aktivitou i z okolí Balkánu. Po celou sobotu až do nedělního poledne jsme byli v hustých mracích, z kterých slabě pršelo, což nesvědčilo úzkopásmové 8el I0JXX, kterou jsme chodili každých co 20min oklepávat. Kolem 10h večer Láďa s Majkou odjel spát na baráček a tak na mě zůstalo dalších cca 10h provozu a logistickou "tankstelle" podporou VPZ. Venku v husté mokré mlze z mraků, cca +2°C a v poryvech větru to venku nebylo tedy nic moc, ale naštěstí pro tyto případy vozíme v karavanu plynový přímotop a tak nám bylo brzo zase dobře.

Kolem 8h UTC jsem už začínal chytat "chrupku" a "křížovka" mému telegrafnímu umu také dvakrát nepřidala, nicméně povedlo se mi udělat několik pěkných QSO přes 800km do SM přes plechovou střechu hotelu, jako byl například SM6CEN, SM6VTZ a nakonec SM6BFE 924km. Bohužel se mi ani přes opakované pokusy nepodařilo udělat Štefana, LA0BY. Sice jsem ho občas slaboučce slyšel, ale signál byl příliš slabý a úroveň nestabilní. Rekapitulace, od 22UTC do 8UTC nonstop provozu se mi podařilo udělat 165 QSO, více asi tentokrát nebylo v lidských silách.

Potom jsme se s Láďou během dopoledne ještě párkrát vystřídali, jak byla chuť, povedlo se mi udělat mimo jiné skrz o 10m vyšší plechovou střechu hotelu SP4K 645km, přišel i T7/I4GHG. Kolem poledne se pak protrhly mraky a dostali jsme se nad inverzi. Přenechávám pádlo definitivně Láďovi a vydávám se udělat nějaká pěkná fota z rozhledny. Navíc připojení k internetu definitivně odchází, takže bych v karavanu stejně nebyl nic moc platný. Láďa si mezitím pochvaluje pěkné QSO s Domem, F6DRO nedaleko Pyrenejí, což je pro nás konečný ODX 1159km, škoda jen že závod netrval o hodinu více.

Konečný výsledek 181 240 bodů a 490 platných QSO je pěkný a jen nás trochu mrzí, že mohl být díky počáteční promarněné hodině o něco lepší, jelikož konkurenti v OK neměli bodově příliš velký náskok, ale jak se zpívá v jedné známé rockové písni "it's just rock 'n' roll", takže třeba někdy příště. Odměnou nám byl při balení magický západ Slunce do inverze, pak ještě ujet těch 270km s karavanem, vynosit zařízení z auta do kopule po schodech a po asi ve 2 ráno jsme mohli jít spát s pocitem dobře odvedené práce.

Na závěr pár slov o QRM. Subjektivně jsme až na nějaké výjimky neměli s nikým příliš velké problémy a to kupodivu ani s OL7C. Od kterých jsme se snažili být vždy dál, než je šíře MF krystalového filtru. Za zmínku snad stojí poměrně špatný/široký signál OK7O, který obsahoval brum a také jsme v jednu chvíli měli problém s OL3Y v situaci, kdy jsme měli otočené antény proti sobě. Bezkonkurenčně nejhorší byl ovšem signál DJ2NR, který jel z QTH Reného DL6NAA, který během závodu zrovna slavil narození prapotomka (congrats). Musím také zmínit signál od OM5ZW, který na těch cca 409km boural neskutečných S9+40dB na smetru a byl výrazně silnější, než například OM3KII nebo OM6A. Skoro jsem měl až pocit, že je ten vysílač někde poblíž schovaný za bukem hi.

Shrnuto, v našem klubu opět zavládla spokojenost a myslím že to bylo důstojné zakončení závodní sezóny.

Díky vše, kteří nám dali body a na slyšenou z Krušných hor v roce 2019 se těší

Matěj, OK1TEH
 


Výsledky (Results):

 

    

 

Statistika WW: by Atalanta Locator ver. 12.29

Pocet WWL  : 93                                                          QSO v QRB
WWL        : 26xJO70   21xJN49   20xJN79   19xJO31   17xJO60   17xJO50   ----------------
             16xJN58   15xJO61   13xJN69   12xJO51   12xJN48   11xJN99         < 100  38x
             11xJN89   10xJO62   10xJO32   10xJN95    9xJO71    9xJO42     100 - 199  84x
              9xJN98    9xJN59    8xJN97    8xJN88    8xJN86    8xJN39     200 - 299  78x
              7xJO43    7xJN68    6xJO52    6xJO30    6xJN63    6xJN47     300 - 399  81x
              6xJN37    5xJO63    5xJO53    5xJO21    5xJN38    5xJN36     400 - 499  90x
              4xKN04    4xJO40    4xJO33    4xJO20    4xJN87    4xJN54     500 - 599  40x
              4xJN19    3xJO90    3xJO65    3xJO41    3xJN78    3xJN77     600 - 699  37x
              3xJN76    3xJN75    3xJN65    3xJN45    3xJN18    2xKN09     700 - 799  30x
              2xKN07    2xKN05    2xJO80    2xJO72    2xJO67    2xJO54     800 - 899  10x
              2xJO44    2xJO10    2xJO02    2xJN85    2xJN64    2xJN57     900 - 999   1x
              2xJN55    2xJN27    1xKO03    1xKN18    1xKN08    1xKN06         > 999   1x
              1xJO93    1xJO84    1xJO83    1xJO81    1xJO77    1xJO68   ----------------
              1xJO64    1xJO58    1xJO55    1xJO46    1xJO22    1xJO11  
              1xJN94    1xJN84    1xJN83    1xJN67    1xJN56    1xJN44  
              1xJN34    1xJN25    1xJN03  


Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
15-16   40  12433  310  832 G4CDN           1   3   7   4   2   2  12   9
16-17   34  10316  303  862 YU7ACO          7   -   8   9   -   -   3   7
17-18   32  11434  357  766 IQ6AN           3   2   3   6   4   3   6   5
18-19   41  14938  364  721 IK4ZHH          4   1   4   4   9   7   5   7
19-20   19   7296  384  779 IQ8BI           -   -   3   5   3   2   5   1
20-21   18   8762  486  839 G3XDY           -   2   4   4   1   2   5   -
21-22   19   8077  425  742 F6GCT           2   1   1   3   3   1   5   3
22-23   30  11185  372  781 SM6CEN          2   1   4   4   2   9   3   5
23-24   29   9737  335  684 9A7D            3   2   1   7   3   6   4   3
00-01   29  11110  383  700 OM3KDX          2   4   7   6   1   1   5   3
01-02   14   3906  279  698 IZ5FDD          -   2   4   4   2   -   2   -
02-03   16   4830  301  805 YO2GL           1   2   2   5   -   -   1   5
03-04    5   1870  374  701 E77ZM           -   -   2   1   1   -   -   1
04-05    6   3153  525  852 YU1EM           -   1   -   3   1   -   1   -
05-06    5   3256  651  772 YU7BL           1   -   -   3   -   1   -   -
06-07   14   4682  334  611 OZ8ZS           4   1   4   -   -   -   3   2
07-08   13   5930  456  923 SM6BFE          5   2   3   -   -   1   2   -
08-09   20   8630  431  877 YT1WV           1   2   3   4   3   2   3   2
09-10   20   6237  311  720 T7/I4GHG        -   3   -   4   4   5   4   -
10-11   22   8041  365  777 I1AXE           3   -   1   1   4   5   2   6
11-12   21   7551  359  785 E77Y            1   1   -   5   -   5   6   3
12-13   20   7269  363  712 IK5AMB          1   2   -   1   3   5   4   4
13-14   23  10285  447 1159 F6DRO           1   -   1   3   -   9   9   -
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 490 180928  369 1159 F6DRO          42  32  62  86  46  66  90  66

Obrázky OK2A MMC 2018:

http://ok1teh.rajce.idnes.cz/MMC_2018/