OK1TEH
- Marconi Memorial Contest 2019 z Prahy "od krbu"

For translation from Czech you can use the Google translator

Jeden by se nenadál a již tu byl poslední velký VKV závod prvního desetiletí. Předpověď počasí nevypadala moc vábně a tak jsem se rozhodl místo z Klínovce ve 2 operátorech odjet MMC sám z domu. Každoroční dilema, jestli jet jako OK2KKW nebo OK1TEH jsem nakonec nechal na OK1KN, pokud by chtěl přijet si na chvilku zavysílat, jeli bychom asi jako klub. Nakonec Jarek musil zůstat doma a tak se značka OK1TEH opět mohla vydat do éteru..

Ač MMC mám kvůli CW ve velké oblibě, tentokrát jsem se na MMC příliš netěšil, neb soused bydlící v cca 30m vzdáleném domu nechal na střeše nainstalovat nový site plný WiFin, které díky špatné instalaci vytvářejí na 2m přímo v pásmu obludný šum v intenzitě cca 8 jednotek S (48dB ad šumem). Výsledkem je, že od AZ 270° po azimut asi AZ 330° neslyším skoro nic, tím méně stanice pracující z oblasti PA nebo JO31. Zároveň jelikož používám jako hlavní anténu 10el DK7ZB 3WL se špatným potlačením bočních laloků a to i ve vertikální rovině, příliš nepomáhá ani zvednutí antény do cca 15 stupňů elevace. Na druhou stranu ze Spáleniště kvůli OL7C jezdit MMC nemůžeme a bivakovat na nějakém zabláceném kopci v dešti a teplotě blízkým 0° se mi také nechtělo, proto respekt Karlovi OK4AC.

S přípravou na závod jsem začal v sobotu ráno, kdy jsem vylezl na střechu a k umělohmotné rouře od komína jsem postavil jednu fixní 8el I0JXX yagi ve směru do OK2 do níž šlo asi 90W z LDMOSového budiče (opravdu mám nuly správně ;-) a druhou 8el I0JXX použitelnou převážně pro směr do Itálie, S5 a 9A, do které jsem pouštěl výstup z Tajfuna, tedy asi 600W out (a 15m RG213). Sestavu uzavírala má již 16let stará 10el DK7ZB s PA od fy ITB. Celkový součet výkonů tedy někdy mezi 1400 a 1500W PEP při buzení kolem 40W z upravené a změřené FT847.

Zařízení jsem dostavěl asi 2h před začátkem závodu, zkontroloval na všech anténách PSV a jal jsem se experimentovat se špatným příjmem. Každý PA má rozdělanou RX/TX cestu, následuje koaxiální SMA přepínač, úzký BPF YU1CF s průchozím útlumem 0,2dB a teprve dále LNA s PGA103+ od G4DDK, který má šumové číslo 0,5dB a zisk 21dB. Po delším experimentovaní na odstupu signál-šum majáku OK0EWW jsem nakonec na výstup LNA zapojil kvalitní 6dB SMA útlumový člen.

Začátek závodu jsem odstartoval na 144.135 MHz, jelikož jsem věděl, že multi-multi žraloci tradičně pojedou spíše na druhém konci pásma a tuto frekvenci jsem pak +-3kHz udržel až do konce závodu. Pokud jde o rušení, FT847 samozřejmě není zařízení vhodné pro závodění na 2m a tak někdy to byl porod, na druhou stranu ač vzdálen pouze pár km od OL3Z, pokud jsem na ně přímo netočil antény, tak jsem o nich nevěděl a doufám že výraznější problém neměli ani oni. Jediný kdo mi poněkud víc vadil byli tradičně OK1KQH a občas jsem měl problém s OK1KCR, kterým po pásmu cestovaly parazity, jak již také z Vrchlabí pozoroval i Jirka OK1HWU. Po upozornění v sobotu večer KCR někde něčím zatočili a bylo rázem po problému.

Pokud jde o kvalitu mého výstupného signálu, provedl jsem test s OK1DIX a na vzdálenost 13km při anténách otočených vzájemně na sebe nebyl prý můj signál širší, než asi 20-30kHz. Podobný test jsem provedl s OK1IN QRB 33km, OK1SC QRB 54km, OK1HWU 96km a nebyl shledán žádný větší problém, signály široké na zařízení typu FT897 max cca 20 kHz (to samé i u OK1FPG, jak jsem se po závodě dozvěděl). Jediný kdo měl problém s mým signálem byl Slávek OK1TN QRB 56km, u kterého jsem byl údajně široký až 800kHz. Tento fakt je mi opravdu záhadou, zejména když Slávek je ze směru AZ 60 (SP5), kam opravdu většinu závodu nesměruji.. Když se teď dívám na mapu, říkám si, jestli za tento jev nemůže přetížení vstupu LNA od nějakého profi vysílače pracující z od Slávka nedalekého kopce Kopanina (vzdálenost cca 500m?). Do příštího MMC bude třeba udělat ještě pár testů. Faktem je, že Slávek navíc jezdil jen asi 15kHz nad mým signálem, takže to že jsme si občas vadili vzhledem k blízkému kmitočtu dává smysl a asi by tomu nepomohly i jinak 20kHz široké MF krystalové filtry. Ostatně ono těch 144 MHz není 14 MHz, kde stanice od sebe díky nižší dynamice signálů jezdí jen pár set Hz..

Nyní pár informací k samotnému závodu, podmínky šíření bych hodnotil jako průměrné, ve směru do YU a SP pak jako podprůměrné. Jediný směr, který celkem pěkně chodil byl v sobotu večer na jihozápad, na výzvu přišlo poměrně dost stanic z Francie, Švýcarska a pozitivně překvapil i I1AXE JN34 822km, kterého mám jinak ve směru přes o 30m vyšší betonový panelák. Pěkný signál měl i I2XAV z JN44 716km. Tradičním ODXem byl LY2WR 840km, potěšil Kjell SM7GVF 765km přes vyšší Ládví, v neděli se mi povedlo udělat i pár stanic z ON jako ON4KHG 747km, ON4IQ 741km, OR6T 683km, což vzhledem k lokálnímu rušení od WiFiny a převýšení terénu je vlastně malý zázrak. Povedl se také vyčajíčkovat Chris, PA4CHR, potěšilo také pěkné QSO s UA2FZ 628km, E77P JN83 719km. Celkový výsledek je v porovnání s mým výsledkem ze stejné kóty výrazně lepší, i když těch 400 QSO se mi asi už nikdy z JO70FD v MMC kvůli rostoucímu elektro-smogu pokořit nepodaří..

K pořadí kategorie Single jsem se již vyjádřil na boardu OK2KKW, každý ať si o tom myslí své, mohu jen konstatovat, že je prazvláštní náhoda, že pokud již někdo v minulosti poslal deník multi-kW klubové stanice do kategorii Single, vždy to bylo jen tehdy, když díky tomu tuto kategorii vyhrál.. Ale je to jenom hra a stejně by mi bylo blbé, že bych MMC vyhrál nad Jirkou, OK1FPG, který tentokrát udělal lepší výsledek a o zasloužené umístění přišel jen díky pozávodní ztrátě dat v deníku Lokátor. Hlavní je se vyřádit, udělat pár pěkných telegrafních spojení, mít z toho radost a mohu jen konstatovat, že za závodní sezónu roku 2019 bylo těch radostí více než dost.

73 & díky všem kdo mě zavolali
Matěj, OK1TEH

Výsledky (Results):

OK1TEH MMC 2019 pics:

http://ok1teh.rajce.idnes.cz/MMC_2019/