Mikrovlnný závod 2010 u OK2KKW

Po loňské přestávce, vyvolané pracovními povinnostmi, jsme se opět shledali na kopci, abychom se pobavili během mikrovlnného závodu IARU.

 

Protože na mikrovlnný závod nemusíme vozit tolik "železa" a stavět tolik stožárů, antén a zařízení, jako pro další závody, sešli jsme se v našem baráčku tentokrát až v pátek před půlnocí, a to v sestavě OK1DIX, OK1DYX, OK1TEH, OK1BAF, OK1VPZ. Ráno nás doplnil OK1KN. Venca OK1XNG je bohužel nemocný (ale alespoň nám půjčil zařízení pro CDMA internet - díky!), OK1ZAD si buduje pracovní kariéru, OK1JFR je někde v K6. Takže opět jsme se bohužel v plné sestavě nesešli - snad to bude v červenci lepší. Ale naštěstí to nebylo zase tak dramatické, jako by to bylo jindyprotože v nádherném letním počasí stavíme před polednem rychle jen pouhé 2 trubkové stožárky na bunkru - pro 3 a 23 cm. Při stavění 10GHz zažíváme horké chvilky, protože nám stožár málem spadnul kvůli povolené kotvě na pomocnou jehlu, ale nakonec vše dobře dopadlo a v poledne antény stojí na místě. Nastupuje OK1TEH a zapojuje všechna zařízení, drobné problémy zaznamenáváme jen u ovládání 3cm rotátoru, ostatní funguje bez problému. Po dobrém DX-ovém guláši ještě zaktivujeme dvoumetr a montujeme provizorní, letitou anténu designu OK1KRC pro případ nějaké sporadiky. Právě v tom okamžiku přijíždí David OK1RK, který musel v sobotu ráno vyřizovat nějaké neodkladné pracovní povinnosti.

Začíná závod. Matěj dělá za první hodinu obdivuhodných 40 QSO, potom rate na 23cm trochu opadá. Na 3cm sedí Láďa OK1DIX: sice dělá pomalu jedno QSO za druhým, ale obloha je jak vymetená a s naším malým výkonem to na 10GHz přes 200km zrovna moc nejde - a to ještě máme spíše problém se dovolávat, než slyšet. A rain scattery nikde... Ostatně zážitky těchto aktérů si přečtete níže. Počasí je super a tak my ostatní si užíváme volný čas, táborák, steaky na dřevěném uhlí, které připravuje Majka DYX a Jarek KN. Dokonce s si s Jarkem dopřáváme ještě vycházku na blízký a o pár metrů vyšší Wagnerberg, který by mohl být kótou pro nějaký další závod. David zatím dělá i na holý transceiver a 5-ti prvkovou anténu hezké DXy a dokonce využil i krátkou sporadiku do UA6. V podvečer střídám na chvíli Matěje, aby se navečeřel a konstatuji, že 23cm je spíš pěkně vysilující dřina, než zábava. Stanice, které přicházejí na mou výzvu, by měly typicky dostat report 41 a je to dost dřina ta spojení dodělat. Naštěstí QRM se drží na nízké úrovni, potom, co DM7A udělali nový transvertor na 23cm, o nich téměř nevíme. Horší je to se signálem DL0GTH - i přes značnou vzájemnou vzdálenost je jejich signál pěkně "rozprsklý". Nechtěli bychom od nich být 10km...

Podmínky bych, i přes pozitivní předpověď, hodnotil spíše jako průměrné, nebo dokonce podprůměrné - snad jen ve směru do OZ by se mohlo hovořit o trochu slušném šíření. Po večeři tedy nechávám pádlo OK1TEH a zapalujeme táborák. Do spacáku jsem se odebral netypicky brzo, ještě před půlnocí. V noci zkolabovala FT847 na 3cm pracovišti a tak bereme Davidovi jeho dvoumetrovou hračku.

Ráno nás budí štěkot psů a zjišťujeme, že "na dvoře" nám parkuje asi 20 aut se cvičenými psy. Kynologové zde pořádají zkoušky psů, cvičených pro záchranářské  akce, zejména vyhledávání lidí v troskách domů. Sledujeme zajímavé divadlo, nervozitu cvičitelů a velmi různé výkony zvířat. Ještě hod granátem a střelba ze vzduchovky a je to závod jak za bolševika... Ještě na chvíli střídám Matěje, aby se naobědval, potom hafičkáři odjíždějí a my paběrkujeme poslední opozdilce na pásmu. Sledujeme na meteorologickém radaru postup bouřkové frontální oblačnosti nad Německem, ale bohužel je to stále daleko - závod končí, když je k nejbližší bouřce 400km, a to je na náš QRP TX ještě příliš daleko.

Balíme a už okolo 7 večer odjíždíme. Mám mikrovlnný závod opravdu rád, protože není tak vysilující, jako ostatní "velké" vícepásmové závody, které vyžadují tolik úsilí, tolik železa, při kterých prožíváme torturu QRM a vracíme se ve stavu, ze kterého se léčíme týden... Ale ani tyhle samozřejmě nevynecháme, protože to je opravdu "Challenge"!

Takže na slyšenou v Polním dnu!

73 de OK1VPZ

PS: fotogalerie je dole


  

Report z 23cm od Matěje, OK1TEH:

Mikrovlnný závod je jeden z mých nejoblíbenějších závodů. Není nutné jezdit stovky km dlouhou cestu s vozíkem s 90kg stožáry, bývá dobré počasí a jedou se pouze mikrovlny. Na závod jsme tedy tentokrát netypicky vyjeli až v pátek odpoledne, cestu jsme vzali místo přes Krušovice kolem Milešovky, počasí bylo "agfa color", na obzoru při západu Slunce tučná inverzní čára. Zkrátka pohoda... Při příjezdu na kopec kolem půlnoci z pátku na sobotu byla teplota v o 50m nižší Rýžovně kolem +2C, zatímco když jsme vyjeli jen o cca 70m výš, teplota vzrostla dokonce na +6,5C. Hepburnova předpověď udávala na sobotu dobré tropo podmínky od nás do OZ, což se i potvrdilo, neboť v sobotu dopoledne poslouchal na 9,8 km vzdáleném a 250m vyšším Klínovci Pavel OK1AIY s Honzou OK1VAM na 10GHz na tropo maják DB0GHZ JO34 z Helgolandu, bohužel na bandu nebyla žádná aktivita. Před vztyčením antén jsme se ještě věnovali pokusům o zlepšení SWR na 3cm. Odhadem bych si tipnul SWR kolem -10dB, bohužel přesnější měřáky nám zatím chybí..

Protože v červnu dominuje letos mimořádně bohatá Es sezóna, byla přibalena malá KRCka a záložní FT847, což se ukázalo jako dobrý nápad, neb se v sobotu se podařilo s 50W a 20m kabelu 2172km dlouhé 2m Es QSO do KN93VP. Se stavěním mikrovln jsme začali až v sobotu ráno, kdy nás přivítalo opravdu nekrušnohorské počasí v podobě sluníčka a teplot kolem 20 stupňů.

Ve výsledku bylo na obou pásmech použité osvědčené zařízení - 60cm parabola ve 12m a do ní šlo kolem 3W, celkové šumové číslo přijímače asi 5dB. Na 23cm zůstalo vše při starém, snad jediná nesnáz byla ve vysoké teplotě, protože 14 let starý transvertor se trochu přehříval a nedával tak plný výkon. Z jednoho konce tak šlo 260 a z druhého 140W.

Závod na 23cm začal opravdu impozantně - pile up téměř jako na 2m a v první hodině jsem udělal dokonce 43 QSO. Zásluhu na tom má asi i to, že jsem dlouho před závodem podrobně studoval profily a Fresnelovy zóny z našeho QTH a zjistil jsem, že bych se měl některým směrům věnovat více i když jsem si dříve myslel, že to tam nechodí, dále dobré počasí a tím pádem slušná aktivita v DL a hlavně absence rušení z Fichtelbergu. První vzdálenější spojení bylo s PA0Š 606km, zavolal mě SSB, super signál 59+ a zanedlouho se podařil i standardní počet stanic z Itálie a dokonce i některé před tím nedělané stanice jako 9A1W. Bohužel opět se nepovedlo spojení s Jožem, S51ZO, prý že má něco s anténami (jestli to nebude tím, že používá yaginy, hi). Hranici 100 QSO jsem dosáhl už v podvečer a tak jsem si dokonce dopřál ten luxus předat otěže OK1VPZ a občerstvit se řádně propečeným masem z grilu :) Po hodině jsem ale už byl zpět a pokračoval v tenčícím se pile-upu. Podmínky byly celkem průměrné, jediný směr, kam mi přišlo, že to vyloženě nechodilo byl na S5, zkoušel jsem řadu skedů například s S54AA, ale bez úspěchu. Zajímavé spojení bylo s DL8MDQ, kterého z JN58 dělávám často a je to bývalý OK1VRA z domažlického radioklubu, který do DL emigroval před 30. lety. Kolem půlnoci krušnohorského času už nebylo na mikrovlnném chatu moc koho dohazovat a tak jsem se přesunul na v té době již opuštěné 3cm. Zde se mi povedly pěkná spojení s DL1SUZ a DL1SUN QRB kolem 370km a po asi hodinovém zkoušení i OL9W a OK2C, kteří to již mnohokrát chtěli vzdát, ale nakonec trpělivost byla korunovaná úspěchem a spojení na cca 400km byla v logu (dík za trpělivost).

Po ranním budíčku se povedlo spojení i s OL7Q na 415km, signál ve špičce jako noha, bohužel OM3W slyšet nebyli. Na 23cm se kolem poledne podařilo spojení odrazem od letadel s Johnem, G3XDY a F6DKW. Zvlášť s G3XDY to byle tentokrát opravdu "brnkačka" a jak jsem se dozvěděl, mohl za to jeho nový QRO PA z dílny DB6NT. Před koncem závodu přišli na výzvu i F6KQV, z čehož jsme měl velkou radost, páč šlo o kamarády z Champ De Feu JN38OJ, kde jsme byli v roce 2007 na expedici během UHF contestu. Těsně na konci závodu jsme pak udělal i Torbena, OZ3ZW a jako poslední QSO mě minutu před koncem zavolal Kjeld, OZ1FF. Závod jsme tedy dokončil s rekordním množstvím bodů, radost mně jenom trochu pokazil výsledek DL0GTH, kteří i přes vydatné rušení na nás v noci zaostávali asi o 15 QSO, ale v neděli si zajistili náskok až 9000 bodů... Nu, alespoň je tu pořád prostor pro zlepšení. Protože jsme nemuseli balit nižší pásma, na 300km cestu domů jsme v pohodě vyrazili už v půl osmé večer.

73 a naslyšenou v Polním dni se těší
Matěj, OK1TEH


3cm report OK1DIX:

Letošní Mikrovlnný závod se vyznačoval krásným počasím, což však pro pásmo 10GHz není zrovna to pravé. Na tropo to s naší kótou a výkonem opravdu není na 3cm ideální. Takže se o to víc dohazovalo z 23cm a chatovalo na OK4KST.

Začátek závodu však nebyl špatný. Za 3 hodiny 20 spojení, ale pak se běžné dělatelné stanice vyčerpaly a zbyly jen ten chat a dohazovaní . Podmínky, i když kolísavé, nebyly tak zlé a tak se nakonec podařilo vydřít 46 tropo spojení a téměř 9000 bodů. S MW contestem 2008 s mohutnými rain scattery (69 QSO) se to však nedá srovnávat. Není holt každý rok posvícení. K zamyšlení však nutí úroveň některých CW operátorů. Když se podaří nasměrovat antény, najít se na kmitočtu a konečně je slyšet slaboučký signál, je neumětelství a špatné dávání některých stanic k vzteku. Je to zbytečné znehodnocení úsilí, které ostatní stanice vložily do přípravy na závod.

Jinak jsme si Jarkem OK1KN užili na 3cm pohodový závod, který pouze trochu zkomplikovala noční porucha FT847. Naštěstí byla k dispozici záložní a tak se to na výsledcích neodrazilo. Takže naslyšenou o Polním dnu.

DIX


Výsledky (Results):

 

    

 

Fotogalerie:  
(neměli jsme nabíječku na foťák, a tak letos máme jen dost nekvalitní obrázky z mobilního telefonu)
 

Stavíme stožár
 

A už nám stojí
 

V tom rozjezdu jsme si postavili i dvoumetr :-)
 

Contestové stanoviště
 

23 a 3 cm antény
 

Zdaleka nejlepší použití radarové rampy
 

Tráva byla letos nakrátko posečená...
 

Některé ovce se zajímaly zejména o dvoumetr
 

Jak za Svazarmu - nechyběli ani kynologové
 
 


Občas zastávkovala technika

 


Ale většinu závodu panoval klídek
 

Jen tu a tam narušený místními kovboji
 

Směrování dvoumetrové antény pomocí opratí
 

Tyhle antény byly naštěstí motorizované...
 

Na žížalách se spíše telegrafuje, než sajbendí
 

Bylo teplo a antény se trochu potily
 

Výkonové zesilovače rovněž
 

Na Krušné hory zkrátka bylo opravdu vedro
 

Soustředění
 

Rezignace
 

Naštvání
 

Zděšení
 

David byl na kopci tentokrát spíše jen na výletu
 

Ještě rychle poslední spojení do OZ
 

A už na to jde bourací parta
 

Někteří pracovali
 

Jiní pózovali
 

Z Wagnerbergu - východ
 

Z Wagnerbergu - jihovýchod
 

Z Wagnerbergu - jih
 

Z Wagnerbergu - jihozápadojih
 

Z Wagnerbergu - západojihozápad
 

Z Wagnerbergu - západ
 

Z Wagnerbergu - západoseverozápad
 

Z Wagnerbergu - severozápad
 

Z Wagnerbergu - severozápadosever
 

Z Wagnerbergu - sever
 

Z Wagnerbergu - severovýchod
 

Z Wagnerbergu - východ