To je ale náhoda.... II.

OK2ZI zveřejnil svou verzi vysvětlení problému MW Contestu a oprav v logu OK5Z. Nechci zabíhat do podrobností, proč toto vyjádření považuji (v jeho některých částech) za nepříliš věrohodné, a proto jen drobné poznámky:

a) OK2ZI píše: "Deníky na serveru vkvzavody nemám přístupné, tam může pouze OK1CDJ. Deník má časové razítko a po ukončení příjmu logů OK1CDJ odesílá deníky přímo vyhodnocovatelům. V tomto případě to byl OK1IA s kopií na OK2ZI. Do tohoto procesu nemůžu zasahovat, nemám žádné přístupové jméno ani heslo. Lze tedy ověřit, že deník odeslaný k hodnocení v řádném termínu nebyl upravován po uzávěrce a je totožný s vyhodnoceným."
To, co OK2ZI ovšem asi tak úplně pravda není. Svědčí o tom například rok starý záznam na serveru VKV zavody Moravany, kde logy OK5Z (70cm a výše) byly odeslány více než 5 hodin po uzávěrce a ze strany OK1CDJ bez problému akceptovány pro vyhodnocení (dík za info OK1GI).  Pokud má OK5Z takto nadstandardní vztahy s OK1CDJ, nemůže být přece vyloučena manipulace ani s logy z r.2010.
Příklad z PD2009 je (z pásma 70cm) zde:

Vidíme tedy, že to, co OK2ZI píše výše, může být pravda, ale také nemusí. Záleží na každém z vás, zda tomu věříte. Nepochybně však to technicky možné bylo.

b) Rovněž druhé vyjádření: "Pokud by to bylo přesně podle toho jak píše OK1VPZ, proč bych se pak (tj. mezi 30.7- 1.8.2010) nedomluvil s hochy co spolu mluví a neposlal OK1CDJ i OK1IA opravené deníky z 23+3cm a nechal je znovu přehodnotit. V té době totiž ještě nebyly zveřejněny." kulhá na obě dvě nohy. OK2ZI (resp.OK2JNM) znovu opravené logy OK5Z neposlal, protože o problemu nevěděl. A potom již bylo pozdě, protože venku byly error logy a email OK1TEH. Hájit se tedy tím, že se tentokrát "nedomluvil" a znovu "neposlal OK1CDJ i OK1IA opravené deníky" je v situaci, kdy problém ještě nebyl znám, poněkud liché a s odpuštěním nedokazuje vůbec nic...

Závěrem: asi nejlépe vyjádření OK2ZI zhodnotil OK1DIX na OK-listu: "Jak je možné, že v prvním vyhodnocení s chybnými deníky, staženými z FTP serveru, nebyla v deníku  OK5Z žádná chyba ve spojení s 9A stanicemi?  To  OK2JNM stáhl z www.hamradio.hr stejný (chybný) závod a podle toho deník opravil? To se mi zdá taky jako neuvěřitelná náhoda."

A já bych už jen dodal, že březnový a červnový závod nebyl pořádán v termínech, které by mohly být omylem záměnné (06-03 versus 03-06). Mikrovlnný závod totiž začal 5.června. A poslední důvod, proč je možno nad vyjádřením OK2ZI pochybovat: pokud OK2JNM opravoval deník OK5Z podle stažených (nepatřičných) deníků z 9A jen pro kontrolu, tak proč ho nepraštilo do očí, že všechny 9A stanice ve svých denících uváděly při spojení s OK5Z zcela jiný čas a číslo spojení, než jaké měl před sebou v "syrovém" logu OK5Z? Ne ne, ani tohle vyjádření OK2ZI moc nesedí. Nezlobte se...

A co zcela na konec?  To, že OK5Z odstoupil z hodnocení Mikrovlnného závodu je jeho věc a považuji to pouze za pokus o záchranu tváře 5 minut po dvanácté. Je mi líto. Pokud by totiž mechanismy v ČRK zafungovaly správně, stanice OK5Z by stejně byla vyloučena pro nesportovní chování. Ostatně stejně, jako stanice OK1ES, kde bylo v tomto závodě máslo na hlavě rovněž rozpoznatelné už zdálky. Nicméně bych chtěl zdůraznit, že nechceme a nebudeme (ani morálně, ani jinak) soudit OK2ZI. To si musí pánové v ČRK vyřešit sami mezi sebou. Karel je VKV manažer ČRK, nikoli náš VKV manažer. 

73 OK1VPZ