Mikrovlnný závod 2011 u OK2A/OK2KKW

Info přímo z mikrovlnného závodu u OK2A: mizerná účast na 23cm v DL, PA, OZ a obecně v západní EU. Oproti minulému roku máme cca o 1/3 méně DL stanic, polovinu PA stanic, žádné OZ na 23cm (vloni 6). Stanice na západ děláme 59, ale je jich oproti minulým letům zkrátka mnohem méně... Podmínky průměrné, HW funguje správně, řada QSO přes 700km, aktivita v ostatních zemích (F, OE, I, OK, SP) je obvyklá. Pro nás je to další potvrzení faktu, ze contestová aktivita se stěhuje na východ, což je již dlouhodobě pozorovatelný trend na 144 a 432MHz, ale nyní se to potvrzuje i na 1296MHz. Asi bude zapotřebí poohlédnout se po nějaké vhodné kótě někde v JO80, či JN99, hi. Reportáž zveřejníme po odesláni contestových logů.

  

Tak vypadala zpráva, kterou jsem poslal do světa asi 2 hodiny před koncem závodu. Příliš optimistická nebyla... Ne všechno však na letošním mikrovlnném závodu bylo špatně. Především nám vyšlo počasí a celá technologie pracovala bez problému. A to není málo.

Ještě začátkem týdne před závodem jsme si nebyli jisti, že na závod vůbec pojedeme. Chyběl nám totiž minimálně jeden pár rukou, protože k postavení stožáru na bunkru je jich potřeba určité minimální množství. Potom se však nabídnul Mirek OK1DOM a Jirka OK7RA, takže věc byla zachráněna. Na kopci (i když označení "kopec" je pro naši "studnu" velice optimistické) jsme se sešli v pátek před půlnocí.  Moc nás nebylo, David i Jarek byli zaměstnáni nějakou rodinnou událostí, Jirka OK1ZAD, ve kterého jsme před pár lety vkládali naděje, že se ve velkém stylu ujme 13cm se ani neozval, Tomáš a veterinář nemohli jakbysmet, BAF má nohu v gypsu... I v našem klubu zkrátka řádí generační krize - jenže pohříchu postihuje především ty mladší ročníky, hi.  V sobotu ráno přijel Jirka OK7RA a ohromil nás prohlášením, že chce, abychom na jeho zařízení rozdali body blízkým stanicím na mikrovlnách. OK, Proč ne, na 76GHz jsme už dlouho nevyhráli, hi. Počasí bylo krásné a tak už kolem poledne všechny antény stály na svém místě. Závod začal pomaleji, než vloni, žádný pile-up na 23cm se nekonal, spíše postupně začaly pěkně přibývat QSO na 3cm, protože z jihovýchodu se blížilo pásmo bouřek. nejhorší bouřka nás v podvečer naštěstí obešla mírně západně, i když masivní úder blesku do protějšího Plešivce vyděsil OK1TEH natolik, že přestal závodit a odpojoval všechny kabely od antén... Když bouřka odešla na severozápad, pokračovali jsme po krátké infarktové situaci (chvíli to vypadalo, že odešlo zařízení pro 3cm, naštěstí jsme jen do něj nezapojili ty správné dráty) dál a až do večera si OK1DIX liboval, jak hezky se dělají rain-scatterová QSO od vzdalující se bouřky.

Ještě předtím jsme však s pomocí Jirky OK7RA udělali v sobotu několik contestových QSO na 24, 47 a 76GHz, což byla určitě zajímavá zkušenost, nicméně opět se ukázalo, že naše kóta je opravdu příliš špatná a tak se nepodařilo ani 24GHz QSO s DB6NT, ani DL6NCI, natožpak DL0GTH. Nejen východ, ale i západ je totiž z naší kóty dosti zavřený. Nakonec tedy zbylo jen udělat QSO s OK2M, jejichž mikrovlnný signál se k nám nějak propletl dírou v oblasti Doupova. Nicméně určitě jsme potěšili kluky z DM7A, které jsme udělali na všech pásmech o Pavlovi OK1AIY ani nemluvě. A o to nám šlo především. Díky Jirko za půjčení zařízení!

Noc byla příjemně teplá a OK1TEH v ní tradičně obsluhoval obě pásma současně, takže toho tradičně mnoho nenaspal. V neděli nás okolo poledne  zalehnul splín, naštěstí "blbá nálada" netrvalo dlouho, protože opět se vytvořily bouřky a to nám zvedlo rate na 3cm natolik, že jsme toto pásmo skončili s naším klubovním rekordem v počtu QSO, neboť jsme poprvé v historii na 10GHz udělali více, jak 60 soutěžních spojení. Zato na 23cm jsme na loňské počty QSO nedosáhli. Doufejme, že to pod značkou "dvou áček" bude o Polním dnu lepší.

Zabalili jsme všechno už asi v 7 večer a z kopce prchli těsně před příchodem další bouřky. Z úbočí Klínovce jsme se ještě jednou podívali dolů na náš "kopec", který se ztrácí mezi vyššími zalesněnými pahorky a od Sluníčka spálenými krky a nosy jsme odfrčeli domů.

Pokud se nic nestane, na pásmu budeme opět počátkem července.

73 de OK1VPZ


   

Report z 23cm od Matěje, OK1TEH:

Ač Mikrovlnný závod je jeden z mých nejoblíbenějších, dlouho nebylo jasné, jestli se ho tento rok zúčastníme. Někteří (jako já nebo Tomáš) měli povinnosti ke vzdělávacím institucím, jiní museli dát přednost rodinným povinnostem a například OK1BAF spadl týden před závodem ze schodů, čímž si způsobil tříštivou zlomeninu prstů na noze... Naštěstí 2 dny před závodem se podařilo vylákat na Spáleniště Mirka OK1DOM a také Jirku OK7RA, který nám přislíbil pomoci se stavěním 3cm stožáru, TNX! Nakonec jsme se tedy po 300km dlouhé cestě s karavanem z Polabí sešli v pátek ve 23h ve složení: Matěj OK1TEH, Vláďa OK1VPZ, Láďa OK1DIX, Majka OK1DYX, Mirek OK1DOM, Venca OK1XNG a v sobotu ráno přijel na pomoc, a mimo to rovněž rozdat body pod naší značkou na 24/47/76 GHz i Jirka OK7RA - což pro plánovaná pásma 23 a 3cm tedy vydalo na 3 operátory. Počasí bylo naprosto nekrušnohorské v podobě jasné oblohy á la Kodak color s teplotou přes 20 C a hlavně bez hryzajících tiplic :-)

V sobotu jsme začali rozvinutím 400m dlouhého kabelu z baráčku na bunkr a ve 2h odpoledne již stály oba stožáry (10m vysoký na 3cm, 7,5m pro 23cm). Zapojování všeho železa proběhlo podle plánu, jenom ze začátku nefungovalo točení 3cm stožáru přes VUSC, ale záhy se podařilo identifikovat vylomený konektor a tak již 2h před začátkem jsme byli připraveni, dokonce jsme zprovoznili i PLC, aby se dalo o 400m dále v baráčku podívat na internet.. Použité zařízení stále stejné s jedinou výjimkou v podobě nově nainstalovaného cirkulátoru na výstupu menšího 23cm PA. Do jednoho směru tak šlo maximálně 330W, do druhého 120W, k anténě 7m dlouhý 1/2" + 2m pružná spojka, LNA 0,8dB NF stále jen dole v karavanu. Větší konec by uměl dát i přes 400W, ale chybí dostatek buzení, protože h.m. transvertor rok výroby 1995 již dosluhuje. Na 3cm 60cm parabola s kdoví proč špatným SWR a naměřeným výkonem na přírubě vlnovodu 3W..

Začátek závodu začal několika přestávkami, protože na elektřinu karavanu byl připojený pro 24 GHz i Jirka OK7RA a prolamování elektriky k 150V ho příliš nepotěšilo, takže jsem pro mikrovlnná QSO musel na 23cm pauzírovat. Byly to trochu nervy, vlevo pobíhá Jirka, vpravo zase probíhala komunikace s Láďou, stanice volaly v pileupu a do toho se začala ke Spáleništi z jihovýchodu přibližovat bouřka. Když klikatej začal bušit do 5 km vzdáleného Plešivce atmosféra na našem čedičovém kopci zhoustla a začal jsem proto raději odpojovat a vyhazovat z karavanu všechny kabely. Poté, co nás bouřka těsně minula, došlo k znovuzapojování, ale 3cm nějak odmítaly poslouchat. Několik minut laborování nepřinášelo výsledek a již to vypadalo, že problém bude ve vylomeném RX minidinu v FT847, nakonec ale stačilo pouze zapojit kabel k oscilátoru hi. To jsme ale mezitím měli na 3cm ztrátu už téměř hodinu vynikajícího RS do Itálie, kterou jsme do konce závodu nedohnali.. Na 23cm zatím všechno chodilo tak, jak mělo, na výzvu dokonce zavolal i IZ1FVE JN44. V dřívějších závodech byly velmi špatné podmínky směrem na východ až jsem si myslel, že je to dáno nějakými vyrostlými stromy. Tentokrát ale východ chodil super a na výzvu přišla i řada QRP stanic z OK2 a OM. Bohužel aktivita na 23cm byla tentokrát nižší a chyběly známé stanice, jako OM3RAL, OL3Z či OK2FUG.. Jediný horší směr byl tentokrát ve směru do 9A/S5. Nepodařilo se jindy bezproblémové spojení s 9A1CMS, 9A1W a velmi dobře mě sice slyšel 9A6K z JN95, ale jeho 10W bylo na QSO málo.. Směr na západ nejdřív nevypadal nic moc, ale záhy jsem zjistil, že nejeden udělaný DL z JO31 měl pouze 5W hi. Bohužel aktivita v DL byla tentokrát na bodu mrazu a to zvláště pro stanice z oblasti JN48. Podařilo se sice pěkné SSB QSO s PA0S, ale nikdo jiný již z PA na výzvu nepřišel, PA2M a PA0BAT na sked nereagovali a věnovali se výhradně 3cm.. 100 QSO jsem tentokrát udělal až ve 21:29 UTC s ON4CJQ/P a celkem asi 2h různých přestávek se podepsalo na tentokrát velmi nízkém rozdílu na konkurenci. OL9W měli dokonce o půlnoci cca stejný počet bodů. Když po půlnoci UTC přestaly na výzvu chodit stanice, dal jsem si cca 2,5h pauzu na spaní (v polosedě, protože v karavanu není zrovna moc místa a jít spát na 400m vzdálený barák by znamenalo zaspat ranní otevření podmínek hi).

 


23cm operátorské stanoviště z pohledu obsluhy

Budím se ve 3:30 UTC, ale na pásmu se zatím toho moc neděje. Překvapivě ale zavolá v pěkné síle SN9K z JO90, solidní signál S7 přesně přes Klínovec na 449km. Občas přijde na výzvu nějaká OK stanice, ale aktivita je stále velmi slabá. Potěší ale parádní QSO s SP2DDX JO83 přes 1km vzdálený o 35m vyšší Wagnerberg. Jelikož na KSTéčku je stále minimum stanic, dovoluji si zkusit dlouhé AP skedy směrem na západ. V následujících 3 hodinách se podaří vypotit F6DKW JN18 784km, F1PYR/P JN19 780km, F5HRY JN18 775km a John G3XDY JO02 824km, jsou to ale na rozdíl od jiných závodů pěkné "čajíčky" a jedno spojení mi v průměru trvá dokončit tak 30minut.. Volal mě také F1DBE JN09 805km a TM2A JN18, ale spojení se přes veškeré úsilí nedaří dokončit. TM2A mají pro těch 750km pouze 50W a tak mě sice stále super slyší, bohužel číslo spojení nepoberu.. Zásluhu se na nízkém ranním hodinovém rejtu směrem se tentokrát podepsal hlavně zbrusu nový radar ze směru 265 stupňů, který rušil při každé otočce až S7 na smetru.. Jinak zajímavé QSO se povedlo do HB s HB9EWL. Martin povzbuzen naším QRP QSO z květnového závodu napsal na chat, že balí zařízení do baťohu a hodlá se vydat na turistickou tůru na vyšší kopec a že to za 2h zkusíme. V dohodnutý čas se signál opravdu ozývá, sice je to jen 10W do krátkých "hrabiček", ale QSO se po 20min telegrafem daří dokončit, QRB 498km TNX! V 10h si sjednávám sked s Ivanem YU1LA do Bělehradu a po několik minutách se nám QSO daří od letadel zkompletovat a ODX tohoto závodu 853km je doma. Do konce závodu se pak daří dokončit několik únavných čajíčkových spojení jako například PA/ON7BV/P JO11 na 666km, Torbena OZ3ZW s QRQ signálem, potom se silným signálem přichází SP5QAT do Waršavy (Piotr prý posíll o 10dB na výkonu) QRB 598km a závod končím na hodnotě 157 platných QSO a 48 565 km bodů.

Výsledek rozhodně není špatný, ale minulý rok se povedlo o nějakých 5 000 bodů víc a rušení (ať již od DM7A či nového radaru ze západu) k závodní pohodě taky dvakrát moc nepospělo... Ke všemu transvertor se nezdál být úplně OK, protože 2x během závodu hodil na výstup nějaký falešný signál, tak zničení tranzistorových PA asi zabránil pouze dobře ošetřený systém ochran s nově nainstalovanými cirkulátory. Ale alespoň jsem neměli problém s bouřkou hi.

Jak daleko jseme teoreticky schopni ze Spáleniště využívát SCP pro Rain Scatter? Zkuste si zadat na webu http://www.heywhatsthat.com/main-0904.html "OK2KKW 23cm JO60JJ" a zvolte funci "Visibility cloak". Nutno ovšem poznamenat, že mapa nezahrnuje stromy, které nám stíní hlavně směrem do PA. Podle mapy bychom měli být schopni pracovat přes RS i nad JN88 a JN77, což se nám zatím přes všechno úsilí nedaří...

Jak daleko jseme teoreticky schopni ze Spáleniště využívát SCP pro Rain Scatter? Zkuste si zadat na webu http://www.heywhatsthat.com/main-0904.html "OK2KKW 23cm JO60JJ" a zvolte funci "Visibility cloak". Nutno ovšem poznamenat, že mapa nezahrnuje stromy, které nám stíní hlavně směrem do PA. Podle mapy by jsme měli být schopni pracovat přes RS i nad JN88 a JN77, což se nám zatím přes všechno úsilí nedaří...

 

Na závěr ještě pár slov k 10 a 24 GHz:

Na 3cm většinu závodu seděl především Láďa OK1DIX, takže jsem tam několik spojení udělal, až když šel Láďa spát. Bohužel nevím čím to je, ale z našeho kopce se nedaří dostávat do SCP nad Rakouskem. Ještě tak do JN78, ale rozhodně ne do JN77 nebo JN88, což nás stojí nemalý počet bodů. Nejinak to bylo i v tomto závodě. DL6NCI, DL6NAA a všichni v OK dělali pres RS 9A1Z, 9A2SB, a řadu S5. Zlatko 9A2SB mi píše na KSTéčku o test, protože Lorenz z JO50 u něj hraje 59S, bohužel u nás není znát ani pípnutí. Při tom ale problém není ve směrování, protože později v závodě se daří tropo spojení s S57C (tentokráte jediný S5..), OM3W, OL9W a dokonce i OM6A, kteří mimochodem hráli na těch 455km FB. Na druhou stranu ač jsme velmi dobře "viděli" do SCP v JN57 a v neděli do JO40-42, nízká aktivita pomohla dohnat chybějící body jen částečně. Sever tentokrát chodil na tropo celkem pěkně a povedlo se i ne vždy běžné QSO s DG2DAA JO62, bohužel DL1SUZ ani Norbert SUZ nebyli tentokrát na 3cm QRV..

Zajímavé bylo Jirkovo pásmo 24 GHz.. Ač máme směr na OK2M v úrovní blízkého lesa, spojení na 24GHz bylo překvapivě brnkačka a Zdeněk OK3RM nám hýbal až S6 na smetru. O spojeních na 10km vzdálený Fichtelberg s DM7A a Pavlem OK1AIY na Klínovci není třeba nic psát, zajímavější bylo, že byl u nás na bukru slabě slyšet na 47 GHz maják DB0FGB. Bohužel DB6NT i DL0GTH byli o nějakých 10 stupňů více k severu, takže jejich směr už zakrýval Blateňák a vzrostlý les a tak se s nimi nepovedlo QSO ani na 24 GHz.. Stejně tak 24 GHz spojení s OK7RB se povedlo Jirkovi až po delším laborování. Nepovedl se ani pokus o 60km dlouhé spojení na sever s DM5D, asi tomu vadili již v bezprostřední blízkosti vyrůstající stromy.. Celkově se tedy opět potvrdilo, že ač Spáleniště rozhodně není špatná kóta, na opravdových mikrovlnách se odtud díra do světa udělat nedá, protože aktivita na 24 GHz je dnes převážně ze směru na Krkonoše, který je u nás beznadějně zakrytý.. Ale zpět ke 3cm. Sedm let staré zařízení již pomalu dosluhuje a zejména je to cítit při RS, kdy 3W je na výzvu opravdu málo, stanice nás volaly buď na sked via KST,nebo jsme je našli na bandu, ale i tak jsme dostávali reporty převážně o 4 až 5 S slabší.. Stejně tak i RX asi není úplně "košer", protože celkové šumové číslo je podle měření někde kolem 4dB. Zatím má ale přednost upgrade pásma 23cm, takže co s 3cm uvidíme snad někdy příště.

To by bylo pro tentokrát vše, děkuji všem, kdož nás zavolali (s tradiční výjimkou OK2PIN / OK2C na 3cm, hi), OK1DOM a OK7RA za výpomoc se stavěním, což nám vlastně umožnilo se zúčastnit letošního Mikrovlňáku.

O Polním dnu na slyšenou se těší

Matěj, OK1TEH


3cm report OK1DIX:

MW Contest se vydařil. Jel jsem 3cm, kde tentokrát byly RS, takže to nebyla nuda. Hned na začátku se dělala řada DL stanic přes SCP v JN49, některé signály byly velmi silné. Pak se objevil sílící SCP v dolní části JN57. Při proladění pásma doslova zakopnu o signál I4XCC ve velké síle. Matěj pak dohazuje IQ1KW, který je též krásně slyšet a ODX na 765km je doma. Bohužel se na obzoru objevují blesky a Matěj velí poněkud unáhleně odpojit všechny kabely a vyhodit je ven z karavanu. Za půl hodiny je vidět, že se nám bouřka vyhnula. Při zpětně montáží, se ale zapomenou připojit 2 kabely a 3cm jsou mrtvé. Ve stísněném prostoru karavanu to však není hned vidět a než se vše proměří a chyba najde, ztrácíme cenný čas v době RS. Do setmění se ještě RS udržují a tak dělám další DL stanice, některé i přes 400km např. DK2KM od hranice s PA. Je ale cítit, že necelé 3W výkonu jsou málo. Na výzvu přes RS prakticky nic nepřichází, stanice se musí honit po pásmu a někdy je i problém se dovolat. Po 21 hodině jsou RS pryč a už se jen paběrkuje. Po půlnoci jdu spát. Žezla se ujímá OK1DOM. Přes noc a brzo ráno udělá několik tropo spojení, kde jsou pěkně OM3W, OL9W a S57C na 517km. Ráno s k tomu zase sedám, ale po RS ani památky. Až po poledni se objevuje náhle několik SCP v JO40 a JN49. Po přesném nasměrování nalézám PA0BAT a PA2M. Na sked pak ON4CDU. Spojení s ním je však utrpení. Ten člověk neumí morse a číslo spojení není schopen rozumně zakličovat. Při slabém signálů je to k vzteku. RS vydrží až do konce závodu dělají se další DL a jako třešnička na závěr PA3AWJ a F5LEN/P dokonce SSB. Co k tomu říci na závěr? Pěkný závod s rekordnim počtem 63 spojení. Na druhé straně (a nepíšu to poprvé) je úroveň operátorů někdy zarážející. Někteří si asi neuvědomují, že znalost morse je pro RS podmínkou a že luštit SSB v signálů rozbitém RS opravdu není to právé. Také se ukazuje, že pro dobrý provoz přes RS je třeba vyšší výkon než naše 3W. Rovněž byla cítit slabší účast zejména v PA a ON. Takže naslyšenou příště.

DIX


Výsledky (Results):

 

 

 

 

  

Fotogalerie:  

Celkový pohled na náš soutěžní setup

Detail antén 23 a 3cm. Nic nového...

Jirka před závodem testuje svůj uW kombajn

Nejprve bylo nutno zrektifikovat směrování

OK1VPZ/p volá OK1AIY/p

Testovací QSO na Klínovec bylo úspěšné

A podařilo se to na 24GHz i s OK3RM

"DXovou stovku" má Jirka na 24GHz tady.

pohled do útrob "kombajnu"

Zařízení na 24GHz si "osahal" i OK1DIX

Nechte mne pane obrlajtnant alespoň sáhnout...

Cože?

Pro zajímavost - takhle je zafixována pata stožáru

a takhle to vypadá u stožáru pro 3cm

Začíná závod, koho OK1VPZ udělá na 76GHz?

Povedlo se QSO na Klínovec...

... i Fichtelberg

Tam vzadu provozuje své žížalky OK1AIY/p

OK1TEH v noci na 3cm

Při východu Slunce se mraky válely v údolí...

...a směrem na jihozápad byla pěkná inverzní čára

Jen Fichtelberg se cudně ukrýval v mracích

Ano tam je QTH DM7A

23cm operátorské stanoviště z pohledu obsluhy

soustředěný OK1TEH

23cm HW pracoval bez potíží

Tohle je člen VHF Contest teamu OK2KKW

 

Pár fotogenických obrázků z nedělního poledne


Důkaz, že s námi byl Mirek OK1DOM

Slunce pálilo, ale ve stínu vedro nebylo

Kontrola dodržování výkonového limitu

Zatímco Matěj telegrafoval, Láďa bicykluje na 3cm

ON4KST chat na 3cm pomůže...

... a když ne, tak pomůže Gambrinus

Každý má nějakého koníčka...

a 3cm anténa jde dolů. 23cm už leží

A teď to ještě všechno sbalit...

Naštěstí nepršelo

Odjíždíme právě když začíná další bouřka

Ještě pohled ze stráně nad Božím darem

 

Pohled na západ. Ano, tam někde vlevo dole za krušnohorským Špičákem je naše contestové stanoviště


Chtělo by to lepší kótu, co říkáš Matěji?