OK2A/OK2KKW - Mikrovlnný závod 2012
 
For translation from Czech you may use the Google translator.

Mikrovlnný závod máme u nás v klubu opravdu v oblibě. Není totiž nutné tahat na kopec metráky železa a bývá dobré počasí. Když jsme se navíc dozvěděli, že Jirkovi OK1RW ex OK1ZAD se narodil syn (+Tomáš úspěšně složil maturitu) a že to na kopci oslavíme, nebylo co řešit hi. Na závod jsme tak vyrazili netradičně až v pátek, koupili levnou naftu v Chomutově a s přívěsem přijeli kolem 10h večer. Při příjezdu jsme zjistili, že od květnového závodu se na Spáleništi činili sběrači kovů a tak zmizela železná závora. Je vlastně s podivem, že na kopci vydržela celé dva roky, původně jsme si mysleli, že na zdejším divokém západě nevydrží ani měsíc hi. Večer jsme aplikovali nejeden aperitív a přestože venku foukal silný vítr a teplota byl těsně nad nulou, v našem vytopeném baráčku bylo opravdu příjemně.

http://www.ok2kkw.com/00003016/mw012/pic/02062012666.jpg

Sobotní ráno nás překvapilo pěkným počasím a tak jsme začali rozvíjet 400m kabel a stavět antény. Jelikož předpověď počasí na neděli nevypadala moc vábně a bylo nás na kopci málo lidí (Jirka 1RW měl ještě v neděli ráno odjet), postavili jsme 10GHz nezvykle o 2,5m níže. Na vysvětlenou, i když máme nyní spodek rotátoru zafixováný šrouby do betonu, 60cm parabola s transvertorem váží kolem 15kg což při kotvení do výšky 10m na 3 směry představuje celkem slušnou páku. Mikrovlnné pracoviště bylo postaveno již kolem 13h, následoval vynikající překontestový guláš (tnx Majko!) a závod mohl začít. Mezi tím Jirka OK1RW pošilhával po 2m KRCce, že by rozdal body v Memoriálu OM3AU. Malý 6m stožár byl připraven, kde ale vzít rádio? Nakonec Jirka použil 35 let starou FT290R, která dává na 2m 2W, pro napájení použil záložní zdroj pro notebook. Jelikož po ruce nebyl žádný další telegrafní klíč, CW spojení dělal klíčování přes kostru banánkem hi. Výsledek této QRPP taškařice bylo 5xHA, 2xS5, ODX 614km do KN08, více zde.

Začátek závodu přinesl na 23cm pěkných 38 QSO, bohužel další hodinu klesal hodinový rejt rychle dolu. Již tradičně chyběly stanice v DL a PA, o něco nižší aktivita byla i v OK a OM a podmínky zejména směrem na jihovýchod se zdály být "pod psa". Tak například jindy bezproblémová spojení s HA5KDQ, OM3W a OL9W byla vydřená těsně nad úrovní šumu, výjimku tvořily pouze dobré signály OM6A a OK2KFJ.. Zajímavé bylo QSO s HB9FX, QRB 526km, kteří produkovali perfektní signál, ale jejich RX nebyl úplně OK a tak jsem musel několikrát opakovat NR. Jelikož mezi tím na 3cm klesla aktivita, přenechal jsem 23cm otěže Láďovi 1DIX a udělal jsem si 1h pauzu na baráčku, kde se mezi tím konaly grilovací hody, na 3cm několik QSO rozdal i Jirka 1RW.. Dokonce nás na 3cm zavolali i OK2C, asi u zařízení tentokrát neseděl Zbyněk OK2PIN hi. Venku byla jasná obloha, bezvětří a tak jen vadila trochu nižší teplota kolem 10C. Po návratu na 23cm dělám převážně od letadel další pěkná QSO např. s IQ1KW, HA8V, HB9CLN, G3XDY a ve 21:40h UTC překračuji hranici 100 QSO. Před půlnocí opouští 3cm Láďa a jelikož počet spojení na 23cm polevuje, zkouším střídavě i nějaké DXy na 3cm. Po asi 20min dlouhém pokusu se mi následně daří tropo QSO i s S51ZO, QRB 483km, což je nový ODX. Jelikož kluci z Fichtelbergu mezi tím spí a na pásmu je relativně čisto, zkouším experimenty s EME LNA od G4DDK. Jelikož stále v závodech používáme na 23cm historický LNA od Franty OK1CA s MGF1302 se změřeným šumovým číslem 1dB (zisk 9dB), který je navíc ještě na stole v karavanu, náš RX není nic moc. Nový VLNA2 G4DDK má šumové číslo pouze 0,2dB, obludný zisk kolem 37dB snižuji klubem RG58. Výsledek testu je podle očekávání, při porovnání SNR na majáku DF0ANN je jednoznačný přínos nového předzesilovače, bohužel přes 70 procent horizontu je LNA evidentně zahlcen mimopásmovými signály a to nejen z blízkého radaru, ale překvapivě i ze směru na Klínovec a Plešivec.. Mimochodem když mluvím o majácích, potěšil návrat DB0FGB na 23cm.  Následují necelé 3h spánku a jsme opět on air.

Ráno dělám na 23cm HA6W QRB 615km, OM3RAL, OM3RBS a hned je znát, že se zlepšily podmínky směrem na jihovýchod. OM3RBS ze Sitna chtějí zkusit 3cm a tak se hned přelaďujeme a opravdu je slyším, bohužel naše 3W jsou pro spojení na 494km zdá se málo a RBS nás neberou. Škoda že nebyli přihlášení na KST chatu, později by QSO jistě prošlo.. Následuje několik spojení do S5, signály jsou ale opravdu slabé a nejedno spojení zabere přes 30min zkoušení, uff.. Před polednem pak máme na kopci návštěvu v podobě Gennadije, ES3RF. S Gennou jsem byl před týdnem v Praze na pivu a jelikož jsem zjistil, že bude několik dní pobývat v Karlových Varech a z Estonska nezná provoz na MW kmitočtech, nabídnul jsem exkurzi na našem kopci přímo během závodu. ES3RF je jinak jedním z nejznámějších estonských VKV  radioamatérů, jezdí na EME na 2m, 70cm, je také QRV na 4m a dokonci jsme spolu měli už i MS spojení na 70cm. Tempo závodu se tak znatelně přibrzdilo a my si zatím místo závodění povídáme o specifikách provozu na VKV. Jelikož ze západu se postupně žene studená fronta s bouřkami, daří se na 3cm několik lokálních RS QSO což je pro Gennu zajímavé, protože je to jeho první zkušenost s RainScatterem. Jelikož na radaru se čerti žení a "spláchnutí" je již jen pár km daleko, uděláme ještě společné foto a loučíme se s přáním brzkého QSO.

  Na Spáleniště nás přišel navštívit Gennadi, ES3RF

Jen asi 10min co Genna odjel z kopce, spustí se vydatný liják který nepřestane až do 7h večerní. Do intenzivního deště se ještě přidají i vydatné poryvy větru a tak prší opravdu ze všech stran, takto intenzivní déšť už na Spálništi dlouho nepamatujeme. Zanedlouho si voda vybere svojí daň, když nakape do klávesnice notebooku na 3cm, kterému vzápětí přestává fungovat klávesnice. Což o to, záložní notebook by na kopci byl, bohužel bez sériového portu, přes který ovládáme na 3cm točení s parabolou a narychlo nalezená neodzkoušená čínská redukce USB-RS232 se ukazuje býti nepoužitelná..  V 10:40 UTC tak děláme na 3cm poslední QSO s OK1WDR a již to vypadá, že pro nás závod na tomto pásmu skončil.. Naštěstí 50minut před koncem závodu se Láďa vrací s vysušeným PC a jsme opět QRV. A je již načase, protože nad Rakouskem se udělala masivní lokální bouřka. I když je SCatterPoint nějakých 377km daleko, bouřka sahá až do výšky přes 15km ASL, takže se do scatteru kupodivu dostáváme a odměnou je pěkný pile-up stanic z 9A, HA, S5, co spojení to signál S9+ a vzdálenost kolem 690km. V poslední hodině tak děláme kolem 5000 bodů, jen škoda, že scatter byl příliš daleko pro stanice z IK a máme zatím pro RS tak nízký výkon. Poslední závodní spojení děláme v poslední minutě s S57C.

Na 23cm závod dobíhá v poklidném tempu, daří se několik QSO do S5, IK3, potěší spojení s SP5QAT, bohužel aktivita je v Německu zřejmě díky špatnému počasí pod bodem mrazu a tak se závěrečný pile-up z oblasti JO30 jaksi nekoná. Výsledek na 23cm je tedy těsně pod hranicí 45 000bodů, což není žádná sláva ale snad to bude protentokrát stačit..

Zařízení balíme za neustávajícího deště a silného větru a jsme rádi, že jsme na 3cm postavili anténu nezvykle nízko. Při balení je nám jako v ledové sprše a vodu mají někteří z nás i v trenkách hi. Do Prahy přijíždíme nezvykle brzy již ve 22h, vynosíme všechny ty naše železa, pak následuje 200km cesta s karavanem a domů se dostáváme v pondělí v 1h ráno.

73 a naslyšenou v Polním dni se těší

Matěj OK1TEH


3cm report OK1DIX:

Povětrnostní situace na počátku závodu nebyla příznivá. Chladno a žádné rain scattery v okolí. K tomu, zřejmě vzhledem ke špatnému počasí, slabší účast v DL. Takže nezbylo než dohazovat a domlouvat skedy na ON4KST. O podmínkách nejvíc vypovídá to, že až do 00:42, kdy v noci udělal Matěj na sked S51ZO 483km byl ODX OM6A 455km.  Ani ráno, když jsem opět přišel na pracoviště nebyla situace lepší. Několik DL stanic a vydřený OM3RRC, k tomu vytrvalý déšť. I když byly slyšet nějaké rain scattery, byly nevýrazné a nebyly na nich žádné nové stanice.

Kolem poledne, když jsem se vrátil z krátkého oběda, náhle vidím jak kape voda ze střechy karavanu na klávesnici laptopu. I když jsem ji rychle utřel, tak klávesnice psala nesmyslné znaky. Honem jsem ho vypnul, vyndal baterku a vzal ve vodorovném dešti pod gumákem do baráčku. Hodinové opatrné sušení na kamnech naštěstí zachránilo situaci. Přinesl jsem ho zpět na pracoviště právě včas na mohutný rain scatter na hranici OE-HA. Během 30 minut přišlo 8 stanic z HA, 9A a S5 ve vzdálenostech 500 - 700 km, ODX HA8V z KN06HT, 701 km. Tato půlhodina napravila jinak nepříznivý průběh. Takže výsledek 15600 bodů je nakonec velmi dobrý. NSL v Polním dnu.

DIX

 


A komentář OK1VPZ?   viz texty v naší fotogalerii níže
 


 Výsledky (Results):

 

 

Komentovaná fotogalerie:  
 
Sobotní ráno bylo jak vymalované Jirka OK1RW si dává snídani Majka OK1DYX, naše dobrá víla, se o nás stará výborně
Ranní překvapení. A jde se stavět! A za pár hodin nám to už stojí. Sláva!
Team Blue - OK1VPZ, OK1TEH, OK1DIX OK1VPZ se v sobotu okolo 14.00 tváří spokojeně. HW už kompletně stojí a dokonce vysílá i přijímá. Můžeme začít! Contestové stanoviště. Vše jako obvykle, jen stožár pro 3cm byl o cca 3m nižší - bylo nás málo a dost foukalo...
  Nějaká ta nezbytná panoramata...  
Zatímco páni operátoři si před začátkem závodu dávali steaky na grilu, zařízení zatím hlídali OK1VPZ (který přitom usnul) a OK1XNG, který proto musel hlídat za dva...
OK1TEH, který se vracel na své contestové pracoviště  nacpán dobrotami, navíc nelenil a udělal okolo bunkru  ještě před závodem několik "náborových" obrázků. Kochejte se!
V sobotu bylo zkrátka krásně, i když dost chladno.  OK1TEH  nicméně před začátkem závodu oběhnul contestové stanoviště 23 a 3cm a udělal výše uvedené fotky.
meteo stožár v sousedství Jirka si ještě stihnul postavit anténu OK1KRC na 2m A už je to tady:  právě zazněl výstřel ze startovací pistole.
Závod na 23cm začíná tradičně Matěj OK1TEH Na našem HW se od loňska nic nezměnilo. Na 3cm
tentokrát vysílal primárně Láďa OK1DIX.
Potom ale byly hotové steaky, a tak 10GHz se chopil již
mezitím nasycený Jirka OK1RW a Láďa DIX se ujal 23cm.
Panu inženýrovi se provoz na 23cm evidentně líbil Potom se  OK1TEH vrací na 23cm a Láďa DIX se opět ujímá provozu na 10GHz, Jirka s Tomášem a Majkou si tak mohou sednout k ohýnku. A tak jsme si večer na chvíli ohřívali záda u ohýnku a klábosili. OK1VPZ tu není vidět, protože drží foťák.
Sobotní večer byl jak vymalovaný, i když na fotkách není vidět ta zima - bylo jen okolo + 5°C
V sobotu večer byl úplněk a téměř jasná obloha. Nemohli jsme si proto nechat ujít příležitost udělat pár hezkých fotek.
Připravené dvoumetrové pracoviště OK1RW. FT290R, 2W RF, napájecí zdroj od notebooku... a ant. 4 el.Y. Přesto se Jirkovi podařilo pár hezkých QSO.
OK1RW dělá QRP DXy na 2m. ODX do KN08 Klíčuje přitom banánkem. Po půlnoci ale musel Jirka odjet, takže v neděli se mu už nepoštěstilo s námi promoknout. V neděli ráno zapršelo. jen před polednem se na chvíli vyčasilo, což jsme využili k obědu a krátké relaxaci.
Přijel se na nás podívat ES3RF, Láďa DIX mu ukazuje,
jak na pásmu 10GHz hrají rainscatterové signály
Potom mu ukazuje několik fíčurek logu VUSC A ještě společná fotka ES3RF a OK1TEH
Hned potom začalo opravdu hustě pršet krušnohorský vodorovný déšť vzápětí natekl do klávesnice notebooku OK1DIX a tak zatím co dotyčný svůj noťas sušil,
k zařízení pro 10GHz si na chvíli sednul OK1XNG
Venca  to ale dlouho nevydržel. Naštěstí Láďa OK1DIX
svůj noťas vysušil včas a na konci závodu tak ještě
stačil udělat nějaké ty super Rainscatterové DXy.
     
A potom jsme už jen balili a promokli u toho až na kůži. Z toho už fotky nejsou.... Z kopce jsme odjeli po 7 večer.  Takže snad zase někdy příště...!  73 de OK1VPZ.