OK2A/OK2KKW - Mikrovlnný závod 2015

Dobrá předpověď počasí a "brigádnické" práce na zvelebování našeho contestového domečku v týdnu před tímto závodem vedly k rozhodnutí to opět po třech letech zkusit z Krušných hor. A tak jsme se půlnoci z pátku na contestovou sobotu sešli v JO60JJ. Trochu v omezeném počtu, ale protože jsme QRV jen na dvou mikrovlnných pásmech, muselo to stačit. Tentokrát přijel i Tomáš (zatím bez vlastní call), který jen pár dnů před závodem složil státnice, takže bylo proč mu popřát k novému akademickému titulu. Congrats!

V sobotu jsme v neobvykle parném počasí postavili antény pro 23cm a 10GHz a začali "ladit" zařízení. Objevil se však problém u krabičky "meziksichtu" mezi FT847 a 10GHz zařízením, kde nefungovalo spínání PTT. Důvodem byl chybějící PTT kabel, který si odvezl David OK1RK a druhý "interface" pro multipásmové spínání PTT k FT847, který má v serii  s PTT spínačem v transceiveru seriovou křemíkovou diodu. A tak se muselo po roce zase jednou na kopci tahat pájka... Ale problém se podařilo vyřešit, všechny počítače zdárně nainstalovat a před začátkem závodu ještě udělat pár testovacích QSO.

A potom už začal závod. Díky bouřkám nad Rakouskem se 3cm log rychle plnil pěknými DXy. Ale o tom jistě napíše více někdo další. Všechno probíhalo dobře do cca 19h, kdy přestal chodit KST chat i rainscatterové mapy. Prostě jsme byli najednou "unplugged". Problém řešil OK1TEH a než se podařilo všechna ta sdílení znovu zprovoznit, dali jsme tím naší konkurenci asi hodinu času, aby mohla získat patřičný náskok :-) Celý zbytek závodu tedy spočíval ve snaze dohonit naše výkonově lépe fundované 23cm konkurenty, hi. Okolo 9 večer Láďa DIX dostal nepřekonatelný hlad a opustil 3cm stoleček, protože se mu  zdálo, že i přes dosud super silné rainscattery už všechny stanice má. Matěj tomu ovšem neuvěřil a ještě nějaké Italy tam vydoloval, což mne donutilo si sednout k zařízení pro 23cm a dokonce tam pár QSO udělat. Jsou to strašně slabé signály a je to o nervy... pár let jsem aktivně nezávodil a současná zvyklost, kdy na signály, kterým by se patřilo dát report 31 se dává 59, mne nadšením zrovna nenaplňuje. Další pauza přišla ve 3 ráno. Teatrální bouřka dorazila z OE až do Krušných hor a tak transceivery a notebooky putovaly do bezpečí v kufru auta, kabely od antén a rotátorů na zem a aktéři do bezpečí našeho domečku.

Naštěstí se mohutná bouřka jen pár km před naším kopcem "rozlouskla" na dvě, které nás obešly zprava a zleva, takže žádný polovodičový přechod nebyl poškozen :-).  Ovšem potom pršelo, pršelo a pršelo. Až do 8 hodin ráno. A tak nám konkurence, které jako obvykle "svítilo Slunko a bylo krásně teplo" zase poněkud "odskočila". No nic, OK1TEH je bojovník, navíc se docela vyspal a tak se společně s DIXem okolo 9 zase opřeli do vesel... No a potom se už vlastně až do konce závodu nic převratného nestalo. Prakticky až do závěru jsme byli v mracích, byla 100% vlhkost a to 3cm pásmu zrovna nesvědčí. Jak to chodilo na 23cm, jistě napíše člověk povolanější, než jsem já.

Po konci závodu se nám podařilo složit všechno železo poměrně rychle, což nám usnadnilo příjemné počasí a po hezké "gruppenfoto" jsme už před sedmou večer mohli vyrazit k domovu. Potom ještě na chalupu a zase zpět. Prostě to obligátní 340km nedělní kolečko... Do postele ve dvě ráno a ráno do práce. A abychom si to hezky zapamatovali, tak pár fotek najdete dole.

Už se zase těšíme na další podobnou adventůru :-)
73 de OK1VPZ


Letošní Mikrovlnný závod na 3cm charakterizovaly výborné RS podmínky především v sobotu. Zařízení bylo připraveno včas i když OK1VPZ musel odstranit drobný problém s klíčováním a tak jsem již před začátkem závodu mohl slyšet italské i jiné stanice přes SCP v JN77. Také první spojení bylo s I4XCC. V první hodině jsem udělal celkem 7 I stanic včetně ODXu I5CTE 790 km. Celou dobu bylo aktivních 2-3 SCP na jih a jihovýchod a tak přišlo i množství 9A, S5 se vzdálenostmi přes 500 i 600 km. Prostě skvělé. S pozdním večerem aktivita klesá i když se stale dělají pěkná spojení do S5 i OM. Kolem 1930Z, po více než pěti hodinách, se ale ozývají moje namožená záda z předchozích dvou dnů intenzivní práce na našem domečku, kdy už nevydržím sedět skrčený v karavanu a také mě lákají pochutiny připravované na grilu. Opouštím stanoviště, průběžný výsledek 49 QSO a téměř 18000 bodů vypadá velmi slibně. Matěj 1TEH pak ještě později večer udělá 13 dalších spojení především do DL a I3ZHN doplní počet I stanic na konečných 9 kusů. V době kdy spím spánkem spravedlivých přichází však komplikace v podobě bouřky o které jistě napíše Matěj více. Nedělní ráno je na rozdíl od slunné soboty deštivé a tak mám obavu, že namoklé stromy v okolí nebudou dobrým prostředím pro mikrovlny. K rigu zasedáme s Matějem po 6 UTC. Nějake SCP sice fungují, ale není to už to co v sobotu. Přesto přibývají QSO hlavně do DL a OM. Též přichází na řadu ON4KST chat a dohazování z 23cm. Jediný slabší směr je tentokrát na sever a severozápad, kde se nepodaří skedy z OZ7Z a OZ1ALS ani DC6UW nebo do PA.

Konečné skóre 87 platných QSO a cca 27500 bodů je novým klubovým rekordem. Za vše hovoří statistika, kdy počet bodů za I stanice je vyšší než za OK a druhý za DL stanicemi. Výborný závod i výsledek. Přesto byla i negativa. Nejefektivnější provoz přes RS je jak známo CW. Bohužel řada stanic ho neovládá buď vůbec nebo velmi špatně. Pak člověk přímo "roste" v situaci, kdy se snaží rozluštit chrapot SSB a musí si nechávat údaje opakovat, když ví, že pomocí CW by bylo QSO hotovo v minutě nebo když stanice není schopna ani na 4 pokusy zahrát správně číslo. Vyskytl se i případ, kdy jistá stanice měla na pásmu tak silné parazity, že jsem ji na jednom z nich volal a pochopitelně se nedovolal. Obvyklou korunu tomu všemu nasadila stanice OK2C, která již po několikáté s námi odmítla navázat soutěžní spojení. To byly ale pouze pihy na kráse skvělého závodu.

Na slyšenou v PD se těší OK1DIX


Mikrovlnný závod bývá jedním z mých nejoblíbenějších a jelikož minulý rok jsem ho bohužel prožil v nemocnici napojený na hadičky a kapačky, byl jsem rád, že se nakonec po 3 letech podařilo opět zrealizovat SHF závod odjetý ze Spáleniště. Tímto na začátku děkuji zvláště tátovi OK1VPZ, Ivanovi OK1DAQ, Láďovi OK1DIX, Majce a Tomášovi, bez kterých by nebylo reálné na bunkru včas postavit stožáry.

Kluci byli na Spáleništi už od čtvrtka, protože během konce května a začátkem června jsme na našem baráčku, vždy když to šlo, usilovně pracovali na větších stavebních úpravách a opravách. Inu Krušným horám se neříká krušné pro nic za nic a tak zejména severozápadní fasáda našeho baráčku v 1040m ASL dostává od počasí pořádně zabrat.. Na závod jsem tentokrát netradičně vyjeli až v pátek večer a na Spáleniště dorazili až kolem půlnoci. Po příjezdu s karavanem po 300km krasojízdě potkáváme na kopci vzhůru už jen Tomáše, který 2 dny předtím úspěšně složil bakalářské státnice (gratulace) a tak jsme spolu povídali o všem možném až do brzkých ranních hodin. V sobotu ráno jsme se hned jak to šlo vrhli do stavby zařízení. Počasí bylo perfektní, na loukách všechno kvetlo a na nebi nebyl ani jeden mrak, což nás trochu znervózňovalo, protože rosničkáři již několik dní předem varovali před vydatnými bouřkami z tepla zejména v horských oblastech. Nakonec jsme ale vše stihli postavit včas i s dostatečnou rezervou na oběd. Mezi tím nás opustil Tomáš, který se vydal ku Praze na své Jawě 250.

RS mapy ukazovaly slibně se tvořící RS v oblasti jihozápadního Rakouska a tak jsme se nemohli dočkat, až závod začne. Ještě pár minut před začátkem jsem dal na 1296.215 MHz výzvu směrem na Slovensko a již mi odpovídá Josef z OM6A na Martinských Holích. Signál na těch 455km je reálných S9+10dB na Smetru s mírným QSB. Je vidět, že náhrada cca 15. let staré 1,5m paraboly OK1DFC (postavenou podle OE9PMJ) za novou 2m s podstatně lepším povrchem jim přinesla ovoce, takto silně jsem OM6A ještě na Spáleništi na 23cm neslyšel a síla signálu to byla například o několik řádů lepší, než mívají kluci z OL9W nebo OM3KII, congrats. Hned dalším volajícím byl Rudo OM6BB pod značkou OM6W, který tentokrát jel z nové kóty Stratenec JN99EH, jen co by kamenem dohodil od kluků z OM3RRC. Signál na 419km opět velmi pěkný a tak jsme mohli krátce pohovořit v SSB. A tak začal závod.

V první hodině bylo volajících stanic dost, brzy jsem ale zjistil jiný problém. Na Spáleništi neustále stoupala vlhkost i teplota, která ve stínu přesahovala +27°C a to chlazení většího PA příliš neprospívalo, musel jsem proto jet na dosti stažený výkon a i tak při cca 150W namísto normálních 400W out měl PA co dělat, aby se uchladil.. Byl jsem teda nucen dělat poměrně dlouhé přestávky pro chlazení a otevření všech oken v karavanu situaci příliš nezlepšilo. Navíc došlo i vychlazené pivo, na všem se srážela voda, všechno se lepilo a mlžilo, vzduch jako v prádelně... Na Spáleniště jezdím pravidelně od roku 1996, ale takovéhle provozní podmínky jsem tady ještě asi nezažil, opravdu nic příjemného.. Výsledek za první hodinu tedy jen slabých 26 spojení, nicméně potěšilo alespoň pěkné SSB QSO s ON4CJQ/P a random QSO s HB9FLU. Kdo byl naopak naprosto spokojený byl Láďa, OK1DIX, který jako první spojení v závodě dělal hned Claudia I4XCC, IK3GHY a další stanice, a to se RS teprve rozjížděl a neustále mohutněl. To se ale mezitím již ze západu začaly stahovat černé mraky. Na radaru to naštěstí vypadalo, že půjde jen o spláchnutí bez blesků a tak jsme vysílali dál. Potom dokonce začaly padat i kroupy, ale naštěstí nás lokální bouřka rychle přešla a první blesky se objevily až když byla někde nad božídarským Špičákem a posléze Klínovcem. Jinými slovy, zase jsme měli více štěstí, než rozumu, uff. Závod mezitím pokračoval dál, na 23cm to tentokrát celkem pěkně chodilo zejména směrem na jihovýchod a dělal jsem stanice, o kterých jindy ani nevím, jako například OM6CV, IK4ADE, super signál měli i HA6W na 615km S9 fb a velmi pozitivně se projevilo i posílení výkonu u IQ1KW, kde u zařízení seděl starý známý Roberto, IK2OFO.

První zásadní problém přišel někdy kolem 16:46h UTC po spojení s OK2M, kdy najednou vypadlo připojení do internetu a přes všechny kejkle se ho nedařilo dlouhou chvíli obnovit. Díky tomuto výpadku jsme ztratili zejména na 23cm přes 1h času a kolem 15 QSO.. Závod poté už pokračoval notně veseleji, potěšitelné bylo zejména téměř neznatelné rušení od OK1KAD, kterého jsem se trochu obával, protože na rozdíl od 2.subru tentokrát anoncovali místo slíbených 8W QRP plných 150W výkonu a nevyjeli ani DM7A, kterým plány zhatila porucha.

Jinak teď dovolte malou odbočku, týkající se provozu na mikrovlnách, jelikož tuto reportáž možná čtou i lidé, kteří na těchto pásmech nejezdí:

Dá se říci, že vysílání na 23cm na výsledek je vlastně takové jedno velké skládací puzzle. Přiletí letadlo, signál protistanice je slyšet např. 10 sekund a pak zase zmizí a pak je nutné čekat na další letecký spoj a doufat, že u protistanice sedí zkušený operátor, který když po něm chcete NR, tak dávat opravdu jenom NR a zbytečně neopakovat obě značky atd. Hrůza je, když čekám například na číslo spojeni 10 minut, než poletí letadlo a pak uslyším část skládačky v CW 'tů tů 4xtů-tutu'. Chtěl OP zahrát 009 nebo 008? Znovu se ukazuje, že vzhledem ke krátkému trvání odrazů je výhodné používat automatické a poloautomatické klíče, či propojení pastičky přímo s PC.. Velmi pozitivní zkušenost mám zejména s operátory z 9A, S5 a YU, dělat s nimi spojení na mikrovlnách je z tohoto hlediska opravdu požitek. Jinak v poslední době se na mikrovlnách začínají rozmáhat nešvary z KV, někteří OP z DL například rovnou dají pouze číslo spojeni a lokátor a když po nich člověk chce report, tak se tváří dotčeně, že je to přece samozřejmě obligátní 59... Naštěstí tohoto jsem byl svědkem spíše výjimečně a to u stanic, které měly minimální počet QSO. Taky se občas stane, že když současně volají obě stanice, tak i když jmenovitě volám stanici první, tak ve volání pokračuje i stanice druhá a nezřídka začne přes tu první dávat kód. Někteří lidi pak nereagují ani na AS nebo QRX a těžko se jim posléze vysvětluje, aby počkaly... Chce to mnohdy více poslouchat.. Taky se mi v poslední době stává, že na mikrovlnách narazím na případ, kdy na mé frekvenci začne volat jiná stanice výzvu bez toho, aby se jakkoli zeptala, protože někteří si myslí, že když jsou na mikrovlnách, tak zde není tak hustý provoz, aby něco takového mělo smysl.. Já se se alespoň to QRL? na CW snažím dávat vždy a všude i na zdánlivě prázdném bandu. Nikdo neví, zda někdo nedaleko třeba právě nečeká na odraz od letadla, aby si zkompletovali soutěžní spojení.. Už ani netřeba psát o nešvaru nereagovaní na chatu, protože to je v poslední době klasický problém, možná že by pomohlo, kdyby byl ještě jeden "chat-room" věnovaný výhradně pásmům 10 GHz a výše(?). Nechci svojí reportáž zbytečně natahovat a tak jsem toto chtěl jen napsat, aby si toto některé stanice konečně uvědomily. Jinak přes všechny výtky je provoz na 23cm stále velká zábava a například od chování některých stanic na nižších bandech je zde naštěstí stále většina těch, kteří se v krajních situacích nestabilního signálu chovají slušně a ohleduplně.

Ale zpět k závodu...

Příliv stanic na 23cm pokračoval a potěšila řada pěkných QSO zejména do 9A na téměř 700km, jako například s 9A5M. V 19:40utc Láďa uprostřed výživného 3cm RS do Itálie najednou opouští karavan kvůli bolavým zádům, což mi nedá, abych nepřesedlal na 3cm a k 23cm zařízení pustil otce OK1VPZ. I4XCC hraje stále S9 na Smetru a zdraví mě i s pěkným SSB signálem, doslova tu burácí i Adam, 9A4QV, většinu stanic ale máme už v logu. Nicméně i tak brzy zakopávám o silný signál I3ZHN, DG6FM a dalších. Mezitím se ale po pásmu rozlézá nějaký rušák od OK1KAD. Jirka - a teď už si nepamatuji, jestli na chatu nebo na pásmu - někomu říká, že u nich došlo k poruše napájecího zdroje, zkouším ho tedy volat, signál S9 plus plus, ale OK1KAD neodpovídají. Nakonec zjišťuji, že jsem volal na silném parazitu (S9+20dB). Najít hlavní signál v záplavě parazitů nebylo snadné, ale nakonec se mi 10km spojení na Klínovec podařilo uskutečnit, :-). Věřím, že šlo jen o nějakou hrubou chybku a že v dalším závodě to již bude v pořádku. Jirka mezitím jde QRT a na pásmu je opět trochu klid, zkouším tedy "klofnout" ještě nějaké opozdilce via tropo, tedy ty, na které zatím nebyl kvůli RS čas. Daří se mi QSO s DF0MU 428km, DL1SUZ 360km, DG1BHA 330km a s dalšími. Jediný test, který se nedaří dotáhnout do úspěšného konce, je s Rolfem DK2ZF/P, kterého sice slabě slyším, ale spojení se nám konec vydolovat uspokojivě nedaří a spojení děláme až teprve v neděli dopoledne.. Za vděk tak alespoň beru tropo spojením s OK2KYZ na 381km, tnx. S těmi to bylo vůbec zajímavé, na Šumavě byl pěkný scatter, ale přes ten jim to nešlo, zato tropo sice slabě, ale přece jen prošlo, že by snad měli chlapci nějaké místní převýšení právě ve směru do SCP? Nepovedlo se ani spojení s OK1CJH, kterého normálně dělávám a na pásmu bohužel chyběl Robert, OK1FEN. Po 2h. ráno na radaru vidím, že masivní bouřková fronta z OE a DL se posouvá směrem na Spáleniště. Když už je severně od Karlových Varů a v dálce jsou vidět blesky, je jasné, že tomu tentokrát neunikneme a tak místo přestávky na spaní budím tátu a společně fofrem připravujeme bunkr na případnou návštěvu klikatejch, vypojujeme všechny kabely co jdou skrz plastovou střechu, notebooky a TRXy stěhujeme do Faradayovy klece plechového auta. Nakonec padá rozhodnutí, že než čekat na začátek bouřky v autě, bude lepší se jít vyspat na 400m vzdálený barák do vyhřátého spacáku a není to špatný nápad!

Ráno se budím okolo 8h po nezvykle dlouhém spaní a venku slyším šumět intenzivní déšť... Naštěstí na radaru je vidět, že to je již konec frontální vlny a tak po snídani v nepromokavé bundě si razím cestu na osiřelé mikrovlnné pracoviště, kde je nutné nejprve znovu vše správně zakabelovat. První spojení tak navazuji až v 06:45 UTC s OK2BDS a v té době na nás už konkurence má náskok cca 15 QSO... Z radaru je jasné, že zatímco u nás se čerti ženili, na jihovýchod od Krušných hor bylo celou dobu krásné počasí a tak si důvod bodové ztráty není těžké domyslet.. Vrhám se tedy znovu do víru závodění a snažím se dohnat co se dá, naštěstí po několikahodinové absenci nás volá celkem slušný počet stanic, taky na 3cm mezitím dorazil Láďa OK1DIX, venku už konečně neprší a teplota je příjemných 16°C, takže problém s chlazením nemá ani PA a můžu ho konečně vybudit na plný výkon. Velkou radost mám zejména ze spojení s Ivanem YU1LA do Bělehradu, což stanoví náš konečný ODX na velmi slušných 853km, TNX. Před polednem se mi navíc daří zužitkovat i několik pěkných letadel do Francie a v rychlém sledu dělám F6DKW, F1PYR a F5HRY, vše kolem 780km přes letadla, fb. Slyšel jsem i F1ISM z JN09, což by bylo přes 800km, ale QSO se nepodařilo dokončit. Zato mimo jiné potěšil John G3XDY, který byl tentokrát ve špičce na 827km poctivých S9 na Smetru. Na konci závodu dělám několik vydřených QSO do SP přes Klínovec. Bohužel v PA je tradičně aktivita mizerná a mám v logu stejný počet PA stanic, jako například o 400km vzdálenější OM3KII, tedy 2 hi. Konečné score téměř 53 000 bodů je i přes výpadky dané rozmary počasí malý zázrak, na který jsem ještě v neděli ráno ani nevěřil hi. Skládání zařízení tentokrát probíhá zrychleně a tak se do Prahy dostáváme po výletě s karavanem do východních Čech, kde stabilně parkuje, už kolem půlnoci, tedy o celé 3h dříve, než o květnovém závodu hi.

Díky všem za spojení a v PD doufám naslyšenou na 23cm

Matěj, OK1TEH


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
23 cm   52 736 161 327 YU1LA      KN04FR 853 500 2x150cm dish 69 ( -6) 34 (-3)
 3 cm   27 456   86 319  I5CTE       JN63AH 790   20 70cm dish 33 (+6) 16 (+0)

*) Note: comparison with SHF contest  2012

 

 

 

 

 

Fotky:
(pro větší rozlišení na obrázky klikni)
 

(další fotky najdete tady: http://ok1teh.rajce.idnes.cz/SHF_2015/ )


Stavět začínáme

v sobotu okolo desáté

a OK1VPZ má ustaraný pohled

školení má jen OK1DIX, VPZ může...

Rotor assembly by OL9W

stožár je delší, než je bunkr široký

Tomáš hledá příslušné díly

jen držet trubku (společně s OK1DAQ)

a už přišel čas montáže 3cm zařízení

správně upevnit kotvy - a zvedáme!

Potom přišel čas na stožár 23cm. Ano, tady!

Ještě zaparkovat karavan

a montujeme 23cm antény

všimněte si naší tajné zbraně

Když vše stojí, chystá si Tomáš itirenář..

..potom se přijde rozloučit  (dík za pomoc!)

a následně už jen nasednout...

... a odfrčet!

TEH staví zařízení. V 1000m asl je teplo!

a ještě tenhle konektor!

a LNA a ...a....a...

23cm pracoviště před závodem

rovněž na 3cm je ještě klid

a teď nabootovat nový operační systém a...

... závod právě začíná!

OK1TEH letos "ujížděl" na pivu Konrád

první hodiny to jde hezky

potom se ale pivo mění za minerálku...

Ivan nakukuje Láďovi přes rameno.

Krásné oblačné počasí se 

pomalu mění. Je horko!

RS condx na Rakouskem

a bouřky bytní!

a pomalu se přesunují na sever

večerní červánky nevěstí nic

dobrého. V noci bude bouřka i u nás!

Ráno po bouřce a dlouhém dešti
startujeme až po 8h. A vida...

A odpoledne už jen balíme

ještě hezké skupinové foto...

...přišel nám pomoct i OK1XNG (dík!)
"Bourači" odchází, my balíme HW.
Ještě 3cm pozdrav pro OK2PIN

Matěj vypadá unaveně

a také unavený je...

při odjezdu si ještě vzpomeneme na všechny dobré členy ČRK...

a na černé ovce, které svazarmovcům ty jejich plány komplikují

Tak zase někdy příště :-)