Polní den 2007 u OK2KKW

Pro letošní Polní den jsme rozumně zrevidovali naše omezené možnosti a síly a rozhodli jsme se pro tentokrát vypustit dvoumetr. Souvisí to jak s faktem, že vše musíme vozit z Prahy - t.j. včetně stožárů, antén, kolíků, kotevních lan, apod, tak také tomu, že dosud jsme plně neobnovili naše dvoumetrové zařízení, které nám bylo odcizeno před rokem. A tak se v plánu ocitly "pouze" pásma 70, 23, 13 a 3cm. Během příštího contestu bychom už ale na dvoumetru slyšet být měli - i když zatím asi spíše pro účast (tedy možná zase jen s jedním tranzistorovým PA a jednou anténou). Ale to se ještě uvidí, protože BAF prý zase něco doma kutí.

Antény OK2KKW v Polním dnu 2007, zleva 13, 23 a 3cmNa kopci jsme se tentokrát sešli v poměrně rozsáhlé sestavě OK1DIX, OK1KN, OK1RK, OK1TEH, OK1DYX, OK1ZAD, OK1JFR, OK1XNG, OK1BAF a moje maličkost. Samozřejmě, že ani v tomto roce se nám (zcela pochopitelně) nemohly vyhnout nějaké ty problémky, z nichž první varování se projevilo ještě před závodem. Tři dny před závodem totiž žádá Láďa DIX pomoc s notebooky, protože v tom jeho se zadřel vetráček u procesoru, což jej činí do opravy nepoužitelným. A pouhý jeden den před odjezdem zhasnul display u  notebooku OK1TEH. Jak známo, smůla vždy chodí ve trojicích. Nu bylo naší chybou, že jsme toho zase nedbali. Ale pěkně  popořadě.

Když jsme v pátek ráno chtěli jít stavět antény, venku se (tak trochu v rozporu s předpovědí počasí)  právě spouštěla nebeská stavidla - no zkrátka celé dopoledne lilo a lilo. Odpoledne konečně přestalo lít jako z konve a tak se i přes silný  nárazový vítr pouštíme do stavby 70cm antény. Na pracně přivezeném 20-ti metrovém teleskopickém stožárku se objevila stařičká anténa K1FO 33el. (rok výroby 1988). Bohužel první měření PSV ukazuje hodnotu okolo 1,8 - a to je nepoužitelné. Stožár tedy jde dolů a zatímco se druhá část naší výpravy věnuje stavění pásem vyšších, 70cm anténa je demontována na prvočinitele a já začínám hledat, co by mohlo být špatně. Chybu po chvíli hledání nalézám v jednom z ruských konektorů, podobných 7/16, který má po 18-ti letech contestového používání vyviklané připojení pláště koaxu. Asi hodinu si hraju s tímto ruským konektorem (který není na použitý Penflex určen) a požadovaný výsledek se naštěstí dostavuje - po opětném smontování antény a vztýčení stořáru jsme na původním PSV okolo 1:1,1. Operace se tedy podařila, antény pro 23 a 3cm mezitím už také stojí a tak zbytek pátku v naději, že tím byla naplněna smolná trojice, trávíme v útulné hospůdce u pivíčka a vepřového kolena.

V sobotu ráno stavíme 13cm a v prudkém větru zprovozňujeme všechno to contestové VF haraburdí. Přijíždí návštěva, Mirek OK1DOM, který se přišel podívat, jak to dělá konkurence. Po odzkoušení zařízení, které se zdá pro tuto chvíli bez chyby, dochází na instalaci staničních počítačů a počítačovou síť mezi jednotlivými pracovišti. Máme s sebou tentokrát nové, neodzkoušené počítače s neodzkoušenými kartami a modemy, bez nainstalované aktuální verze VUSC... Láďa běhá mezi pracovišti, instaluje, upravuje, ladí, ale kompletní výsledek se ne a ne dostavit. A tak ve 14hod UTC bohužel musíme začít, aniž bychom se přes počítačovou síť všichni navzájem viděli.

Tedy začínáme... no jak kdo! Na 70cm pracovišti zničehonic neklíčuje PA, naposled odzkoušený ještě před 10-ti minutami! Chvilku měřím a věc je jasná - stořár musí opět dolů (!), protože PA nevidí galvanicky anténu a obvody ochran nepustí do antény výkon. Bleskurychle stahujeme stožár s anténou a naštěstí už po pouhých 20-ti minutách od začátku závodu je problém nalezen - vytahaná kleštinka v konektorové spojce, která občas ztrácela kontakt. Rychle ji vyměňujeme, David začíná vysílat, i když je anténa skoro ještě na zemi. Po chvíli jde konečně stožár zase pomalu vzhůru. Přes "bleskovou" opravu tak ztrácíme hned na začátku něco přes půl hodiny - a takovou ztrátu nám ve výsledcích bohužel nikdo nepromine. Že by počátek další smolné trojice?

Konečně je pro technika čas oběhnout všechna pracoviště: vše se zdá technicky OK. Je nám ale hned jasné, že na 70cm si na nejvyšší stupínek sáhnout nemůžeme, neboť naše kategorie "jeden PA, jedna anténa" se s nějvětšími borci na pásmu prostě měřit nedá. Nicméně tohle pásmo přece jen skýtá více nadějí na úspěch, než přecpaný dvoumetr s OL7C za zády. Rozjeli jsme závod a hned je jasné, že podmínky jsou mizerné. Dovolávat se na východ jde mimořádně těžko. Kde je ta situace z pátečního večera, kdy nám tady na 70cm vyhrávaly majáky z Maďarska i Dánska jak z praku? Ale zanechme Davida s jeho sedmdesátkou a pojďme se podívat na pracoviště vyšších pásem:

OK1TEH na pracovišti 23cm. Shora wattmetr, transvertor a dva polovodičové výkonové zesilovače.OK1TEH se tentokrát rozhodl věnovat víceméně výhradně pásmu 23cm. Druhý polovodičový PA, který jsme usmažili v květnu, je už totiž zase opraven a tak nyní disponujeme na tomhle pásmu výkonem okolo 240W. Sice to není kilowatt jako u OL4A, ale už se s tím přece jen dá v contestu něco dělat, a tak ze sedačky 23cm pracoviště Matěje celý závod prostě nikdo nedostane. Poslechěme si, co o tomto svém účinkování říká sám:


Na Polní den jsme se začali připravovat hned po Mikrovlnném závodu, kdy jsme začali řešit druhý PA pro 23cm, který nám odešel v polovině 2. subregionálu.  Zahrnovalo to komplexní výpočty pro odvod tepla z  výkonových tranzistorů, koupi super-teplo-vodivé pasty, rekonstrukci chlazení, vestavění měřiče PEP do obou 23cm konců, a nakonec  vyvedení měření vnitřní teploty PA na přední panel, což se později velmi osvědčilo. Před závodem byl v pondělí HA BP contest, kdy jsem vyzkoušel PA k plné spokojenosti, takže jsme byli snad konečně připraveni. Po velmi dobrých podmínkách na air-scatter v Mikrovlnném contestu jsem si dohodl před závodem několik skedů, protože jsem si myslel, že bude nad Evropou hustý letecký provoz z důvodu většího pohybu osob během letních dovolených. Nakonec to ale bohužel dopadlo úplně jinak. Ale to bych předbíhal. Na kótu jsme chtěli původně vyjet už ve čtvrtek dopoledne, během balení jsem ale zjistil, že začíná Eska, takže jsem znovu FT847 vybalil a jal se honit nějaké ty 4X. Eska byla od nás jako obyčejně přes 149 MHz do oblasti KM76, což je Sýrie, YK, bohužel nikde nikdo dokonce ani na FMce. Nakonec jsem udělal jenom qso s YO4ALU KN44, což pro mě představovalo vůbec první Es qso do YO a MUF byl v té chvíli dokonce skoro 190 MHz. A jako na potvoru hned potom jsem slabě uslyšel dávat CQ na 144.300 4Z5AO, ale jako obyčejně to nevydrželo dost dlouho a nepodařilo se mi ho udělat... Místo v 9h jsme tedy z domova pro karavan (směr východní Čechy) nakonec vyjeli až po 14. hodině ;-)

Po zastávce v Krušovicích jsme po 350km jízdy dorazili na Spáleniště zhruba kolem 10 h večer. V pátek jsme chtěli hned z rána stavět 70cm, ale pršelo až do odpoledne, takže jsme antény postavili až pozdě k večeru. V sobotu se počasí o moc nezlepšilo, sice už skoro nepršelo, ale zima byla pořád pořádná čemuž nepřidal ani silný nárazový vítr. 2h před závodem bylo všechno zařízení postaveno, problémy ale nastaly s počítačovou sítí. Do závodu bylo času až moc, takže se ještě z gruntu přeinstalovával software ještě 5 minut před začátkem. Nakonec první kdo rozjel závod jsme byl já na 23cm přesně ve 14:00 následován Jirkou OK1ZAD na 13cm a 10minut na to začalo fungovat i 3cm pracoviště, ke kterému si sedl Láďa OK1DIX. 70cm se rozeběhlo až několik desítek minut později, bohužel ale byly takové problémy se sítí, že prakticky prvních cca 8 hodin závodu jsem neměl vůbec potuchy, co se vůbec děje na 70 cm a to už nemluvě o nějakých dohozených spojeních.

Začátek přesto začal velmi dobře a po první hodině jsem měl už v logu kolem 35 spojení, což si nevzpomínám, že by jsme kdy vůbec měli hi. V druhé hodině už bylo spojení kolem 50 a už se mi povedly i nějaké ty DX, většinou dohozené pomocí ON4KST chatu. Například Roberto, IZ4BEH z JN54WL a OZ3ZW. Potom následovali IQ1KW tentokrát oproti Mikrovlnnému závodu s UFB signálem, stejně tak I4LCK/4. První ohlédnutí, jak se daří konkurenci: ve cca 15:40 mají DM7A o 2 spojení méně, OL4A dokonce o 12 spojení, ale DL0GTH zase o 5spojení více. Co bylo zajímavé, tak po prvních 3 hodinách rate spojení za jednu hodinu šel velmi rychle dolu a pásmo se velmi vyprázdnilo. Podmínky směrem na východ se jevily velmi špatné a do OK2 to vyloženě nechodilo, stejně tak ve směru do HA. Normálně nemám problém udělat na SSB spojení s HA5FMV, HA5KDQ nebo HA5SHF, ale ani přes sked to prostě nešlo a nešlo. Stejně tak s S57C nebo S50C na několikátý pokus. Zato Západ hrál vcelku pěkně, bohužel v sobotu navečer stanice v Západní Evropě nemají moc ve zvyku to točit směrem do OK.. V 18:21Z dělám konečně spojení s OK2KJT s titerným signálem, na 3cm se mezi tím řešilo ovládání rotátoru přes počítač, protože drobným neopatřením byla anténa otočená o nějakých 40 stupňů mimo, což jsme ale asi 3h nevědeli, čímž jsme přišli o nejedno pěkné spojení. Když už mluvím o 3cm, tak hned ze začátku závodu se nám podařilo dostat se do slabého RS v prostoru JO62, přes který se nám podařilo QSO s DL1SUN, scatter byl ale v takové poloze, že signál měl i normální tón, takže se ani písmenko S vyměňovat nemuselo hi. No a právě, když se řešil rotátor na 3cm, tak najednou něco zasmrdělo charakteristickým smradem páleného odporu a 23cm PA si hodil veget. Chyba se jevila býti úplně stejné povahy, jako to bylo o 2. subregionálu, prostě odkouřený výkonový tranzistor. Za několik minut nastoupili vědci v bílých pláštích a začala náprava. Naštěstí to tentokrát byl jen odkóřený kondík, který se sebou vzal nějaký ten odpor, takže se muselo "pouze" najít vhodné součástky z zbylých přebytků na baráku, leč podařilo se a v 19:31, což bylo 70minut po vypadnutí PA jsem závod zase rozběhl. A hned 6 minut na to mě zavolal Zdeněk z OL4A. V této době měl náskok už 8 spojení. Naštěstí se začal pomalu otvírat východní směr do OK2/OM, takže se konečně začalo dařit dělat stanice, jako OM5M, OK2RKB, OK2PWY, sice se slabším signálem a většinou na CW, ale přece jenom to prošlo. Na západ se zase podařilo udělat qso s Theem LX/PA1TK/P, HB9RF (po dlouhé době konečně zase nějaký ten HB a navíc super signál). Ve 21Z dělám OL7M a zjišťuju, že mám náskok jenom 5 QSO ale na body jsou natom líp asi o 3000 km, opravdu nic potěšitelného. Z pěkných spojení se podařilo dohodit ze 70cm OZ1ALS/P s FB signálem a začínala se mi vracet optimistická nálada. Ovšem v 21:19 dělám DL0GTH, kteří měli už 129 spojení, což už byl náskok dokonce 36 qso! Na mou gratulaci mi bylo odpovězeno, že prý se jim otevřely super tropo condx směrem na Západ. Anténu jsem začal tedy víc točit směr PA a z dalších pěkných QSO se mi vzápětí povedlo udělat například LX2LA, PA0S, ON4SHF/P, ON4HRT/P. Tentokrát oproti jiným závodům to do ON chodilo opravdu FB, bohužel sked s ON7WR ze 70cm tentokrát nevyšel. No a ze západu těch DXů už více nebylo. Zkusil jsem to tedy znovu směrem na Jihovýchod a to se mi opravdu vyplatilo. Během 30min jsem dělal ve velikých silách S57C, S53FO, S59R, konečně HA5KDQ, 9A1CMS, S59P, S51ZO, opravdu pěkná půlhodinka hi. Potom také OM8A, OL7Q se super silným signálem, bohužel OK1ZAD už na 13cm spal, OK2TT dělám dost vypoceně a tím jsem byl v polovině závodu. Score činilo 112 qso a už jsem měl pokořeno 20000 bodů, paráda.

Na spánek jsem ale neměl ani pomyšlení. Nakonec jsem nespal vůbec a odjel jsem závod na 23cm v jednom kuse bez téměř jakýchkoliv přestávek. Ráno jsem udělal S50C, DR5A, DL1SUN a potom nejednou slyším dávat na 1296.216 CW výzvu nějakou slaboučkou stanici, chvilka napětí a vyklubal se z toho YU1B. Trochu mě zamrazilo v zádech, udělat YU na 23cm ze Spáleniště bylo totiž pro mě velikým snem. Zkouším s YU1B a v tomto okamžiku mi vypadnul internet. O internetu je třeba říci, že CDMA modem si dělal co chtěl, takže jsem ho během noci restartoval nejméně 30x, fakt běs. Pak koukám, že QSO s YU1B dělají i OL4A (Zdeňek u toho seděl  taky přes noc) a prý se suprovým signálem. No fakt je, že z Lesný je směrem do YU letecký efekt a kdyby tam měli dalekohled, tak by snad viděli zmíněné YU1 i do hrnku s kafem na stole. No ale condx snad chodí a opravdu na asi druhý test to výjde. Nejdřív je signál velmi slabý ale potom ke konci spojení síla jde nahoru a konečné 73 už hraje v kvalitě 579! Parádní ODX 850km zůstává poté nepřekonán do konce závodu. Bohužel test s YT0A, kteří na 70cm hráli velmi pěkně se vůbec nevydařil, QRB cca 900km bylo přece jenom moc a prý tam měli velké QRM od místního radaru. Když už mluvím o QRM, tak mé nejhorší obavy po hrozném QRM od DM7A z Mikrovlnného závodu se vyplnily a QRM bylo opravdu hrozné, zvláště pak v noci na telegrafu. Přestože DM7A jezdili jako obyčejně na .180 a já jsem se snažil dohazovat pokusy o skedy až na .300, stejně to byl několikrát horror i když jsem měl anténu odsměrovanou od nich kolmo. Snad díky tomuto 59++++ QRM jsem si tentokrát ani moc nevšímal rušení od DL0GTH, kteří byli ode mne na .215 vzdáleni asi jenom 15KHz... Venku se zatím pomalu vyjasňovalo a začalo velmi pomalu svítat. Venku bylo v této chvíli odhadem asi 5 nebo jen 2 stupně nad nulou, já jsem měl ale otevřené u přívěsu dokořán jak přední okno, tak dveře aby byl pěkný průvan a co chvílí jsem nespouštěl oči z teploměru umístěného na konci (ráno se totiž jenom telegrafovalo a teplota vylétla o 20 stupňů nahoru opravdu během pouhých 2 minut). Venkovní teplota PA opravdu prospívala, jenom jsem měl trošku obavu o vlhkost. No alespoň mě to udrželo při životě v bdělém stavu, protože jsem měl na sobě jenom lehkou mikinu a horký čaj na povzbuzení nebo alespoň nějaký Semtex byly jenom výplody mé fantazie. Ve 03:43 mi na výzvu přichází HA6W KN08 a děláme pěkné SSB qso na vzádlenost 615km. Škoda jen že se nepovedl Gabi, HA8V, mohlo to být přes 700km. On mě slyšel velmi pěkně, bohužel já jsem jeho 25W do mrňavého systému 4 krátkých yagin nebyl schopný přečíst. Respektivě jsem ho slyšel 599fb po 30 sekund odrazem od nějakého letadla, ale ani 20minut na qso nestačilo a já si spojení opravdu nevymýšlím, hi. Co bylo také velmi nepříjemné byl nějaký problém na RXu. Chvilku jsem poslouchal a po nějakých 5-20 sekundách mi vždycky vypadl RX, respektive ne úplně ale "jen" o nějakých 3S. Takže když to dám dohromady, tak přes noc byla šílená kosa, každých 20min jsem běhal do dodávky restartovat internetový modem, nevyspání a do toho vadný RX. Prostě jak řekl klasik, jsou chvíle kdy by se měli optimistiépopravovat :o))

Ráno jsem čekal, že se snad konečně otevře směr na západ, jak to už v sobotu proklamovali v DL0GTH. Bohužel kde nic, tu nic. Alespoň se mi podařilo udělat PI4GN, PF2D, IK3COJ, OZ2LD a jíné DL. Potom mě navštěvuje 1VPZ a konečně si můžu alespoň v jedné věci vydechnout, RX už zase běží na 100%. Západ ale víceméně mlčí, SK7MW QRV nebyli, protože podle slov Tora z minulého NAC vyjeli s nějakou OZ kolektivkou pouze na 2m a 70cm, aspoň že byl qrv jako vždycky SM7ECM. Marně jsem ale pátral po PI9A (ex. PA6C), PA6NL, PI4Z, PA0WMX, PA0EZ, PA5AO, PA3EXV nebo PA0BAT či PA5DD. A to už nemluvím o M1CRO/P nebo G3LQR. V 8Z májí zatím OL4A o 6 qso méně, ale DL0GTH mají naopak o 44 qso víc... Zas tak zle ale také nebylo protože v 08:45z dělám kluky z Fichtelbergu DM7A a ti mají "pouze" o 21 spojení víc, což zas až tak velký rozdíl nění, pokud se vezme v úvahu, že mají nesrovnatelně lepší kótu, nemají ode mne rušení 59++ a obvykle podstatně menší bodový průměr. Do logu si píši PA3AWJ, PI4TUE (i s jejich odkouřeným předzesilovačem), PA3CEG (člen od PA6C), PA0GUS (nový # JO23), několik DL stanic z oblasti JO31. Co je zajímavé, tak v obvyklou dobu, jako během posledních asi 6 závodů, zkouším sked s Johnem, G3XDY odrazem přes letadla, ale tentokrát to bylo vůbec poprvé, kdy jsme přes dohromady 40minut pokusů oboustraně nezaznamenali ani jeden odraz, zatímco G3XDY pár minut předtím udělal rychlé aircraft-scatter qso s DM7A s pěkným signálem. Že by ten Boeing 747 letěl dříve, než obvykle? Stejně tak jsem dopadl s jinak rutinním qso s F6DKW JN18. Sice jsem ho malou chvilku slyšel, ale to bylo všechno. Podobně negativně to dopadlo s PA stanicemi, většinou jsem je slyšel jenom na tropo s velmi slabými signály, tak tak čitelnými na CW. Kam se poděla letecká dálnice v okolí Frankfurtu jsem se mohl jenom dohadovat...

Noční bdělost se na mě pak projevila tesně před 12Z, kdy jsem si neuvědomil, že hodiny na mém notebooku nejsou stejné, jako u toho mého starého a že neukazují UTC ale SEČ. To mělo pak za následek, že jsem se snažil nasadit velkolepý finish pokořit před domělým koncem závodu hranici 150 qso :-))) Až potom jsem zjistil, že ještě zbývají další 2 hodiny. To už ale byla jenom doba nekonečného volání výzvy ve většině případů bez efektu. Co mě opravdu potěšilo bylo předposlední závodní qso s OZ9EDR/P na vzdálenost 607km, který neuměl CW takže jsme ho museli udělat SSB. EDR ale jel jen s QRP a měl děláno jenom opravdu pár qso, přesto se nám to povedlo a zavládla oboustranná spokojenost. Závod pak končím spojením s DK4U. Zatím na 3cm, kde jel v ten čas OK1DOM, vidím poslední hodinu na DX-clusteru, že je nějaký pěkný RS s SCP nad jihem OE7 a že přes tento RS dělá Karel, OK1JKT I4XCC a jedno qso s S5/9A zadruhým. Scp byl pokud si spomínám někde v JN76UC, což bylo ale už od nás přes 400km a ani přes veškerou snahu, kdy jsem si k tomu sedl tak se zase RS nekonal. Na své si ovšem museli přijít jak jinak stanice v OK2, takže si pak Claudio, I4XCC liboval nad prvním spojením I-SP na 10GHz se Staszkem SP6GWB, což pro něj byla také nový kostka JO80, congrats.

Kdo by si myslel, že půjdu konečně spát tak je na omylu, protože bylo potřeba všechno zbalit, naložit stožáry, uklidit antény, smotat 400m kabelu, atd. Tady je třeba říci, že večer po sbalení všech věcí se spustil pěkný liják, který hned tak nepřestal a mě bylo konečně jasné, proč to na Západ chodilo tak mizerně a proč tam bylo tak málo DL stanic ;-) Cestu domů jsme si tentokrát prozíravě nechali až na pondělí. A tak v pondělí před obědem vyjíždíme v pohodě s plně naloženým autem směr 300km vzdálené polabí. Leč v Ostrově zatáčíme místo na Karlovarskou na cestu vedoucí přes Teplice a u Chomutova v motoru dochází k nějakému problému. Zvláště pěkné to bylo přes kopce kolem Milešovky, kde jsem stoupání se zaťatými zuby překonávali rychlostí 20km/h zanechávajíce za sebou černou stěnu výfukových plynů ;o) Domů jsme se dostali až kolem 18h večer a po rozbalování věcí koukám že je Eska a hnedle nato dělám qso s CT1HZE 2340km. Prostě Eskou Polňák začal a Eskou také stylově skončil ;-)

Celkově se mikrovlny 13/3 cm moc nepovedly (mizerné condx & Mr. Murphy), přesto výsledek zvláště pak na 23cm se opravdu vydařil (před contestem jsem si dal za úkol pokořit hranici 150 qso což se nakonec i povedlo), jelikož PD pro nás bývá jedním z nejhorším závodem roku z důvodu přesunu větší aktivity na východ, od kterého nás stíní masív Fichtelbergu s Klínovcem. Přesto když jsem poprvé po PD zapnul inet a koukl na web DL0GTH, kde bylo k vidění: +++ DL0GTH News+++ July contest @ JO50JP +++ Perfect weather & results  1.2GHz - 223QSOs, tak jsem si zase musel lámat hlavu, kde těch cca 70 spojení navíc zase nahrabali...

Pokud jste to Vy, skalní příznivci mikrovln dočetli až sem (o čemž tak trochu pochybuju ;-) tak vám děkuju za trpělivost a za všechna spojení. Budu se s vámi těšit opět naslyšenou na 23cm během UHF contestu ;-)

73 de Matěj, OK1TEH



OK1ZAD ve svém 13-ti cm hnízdu.Své 13-ti centimetrové "hejbly" si tradičně obhospodařuje OK1ZAD. Na "polňák" si  pro svůj transvertor přivezl nový syntetizovaný oscilátor opřený o velký 10MHz kmitočtový standard, takže jeho frekvence je nyní pěkně stabilní. Trochu sporná se ukázala být větší anténa, která, ač designovaná původně pro WIFI, má svůj reflektor pro vlnovou délku 13cm přece jen už asi hodně "děravý" a netáhne, jak by se vzhledem k její velikosti dalo očekávat. A navíc, jak už jsem zmínil výše, po rozfoukaném přechodu studené fronty těsně před závodem to nechodí prakticky nikam, takže se Jirka (na rozdíl od obrázku ) během závodu zas tak moc neradoval. Tady je jeho vyjádření:


Výsledky prvního nasazení 13 cm transvertoru v druhém subregu (třetí místo) a v mikrovlnném závodě (druhé místo jen o fous) mi dodaly dostatek falešného sebevědomí, abych si jel na polňák pro vítězství. Plán měl podpořit nově vybastlený přesný oscilátor a nová, podstatně větší anténa, kterou jsem si přivezl narychlo osm dní před závodem. Ve znamení krátícího se času jsem vyrobil jednoduchý ozařovač (ringfeed) a odvážným způsobem ho instaloval do paraboly. Nemožnost srovnání mě vedla ke konstatování, že horší než malá MMDS anténa to být nemůže a tak jsem vše zabalil a odvezl na Spáleniště.
Že šlo o špatný předpoklad, ukázaly už první hodiny závodu. I relativně blízké stanice jsem četl jen velmi špatně, parabola měla kupu postranních laloků, takže směrování bylo utrpením. Jen díky dohazování spojení z 23 cm pracoviště mi umožnilo udělat těch pár stanic, ale na nějaký DX nebylo ani pomyšlení. Bylo jasné, že výsledek z mikrovlňáku nezopakuji. V podstatě pro mě bylo vysvobozením, když se v neděli ráno odebral vstupní díl přijímače do silikonového nebe. Proč, to ukáže pitva. Nicméně nějaké klady celé martyrium mělo - spolehnutí se na přesné odečítání kmitočtu na MF transceivru umožnilo rychlejší orientaci na pásmu a bylo zajímavé sledovat, jak některým stanicím zařízení "plave". Druhou pozitivní záležitostí bylo směrování na dohozené stanice pomocí logu VUSC. Interface mezi PC a rotátorem umožnil automatické dotočení antény, s odchylkou maximálně do dvou stupňů. Vzhledem ke špatně ozářené parabole prakticky nebylo nutné směr korigovat, a spojení se v tom lepším případě v logu objevilo.
A zřejmě tou nejlepší stránkou závodu bylo jídlo. Co dokázala Majka vykouzlit v polních podmínkách za kulinářské speciality, bylo k neuvěření. Veškeré pokrmy nejenže výborně chutnaly, ale zároveň také skvěle vypadaly, prostě k sežrání. Nemalou měrou se vynikající servis projeví i na výsledku závodu, když i v drsných podmínkách je možné se kdykoliv otočit po nějaké laskomině, hi. Takže zcela jednoznačně, Majko, díky!


Ani na pásmu 10GHz se nám moc nedaří. Namísto nějakých pěkných rainscatterů deštivé počasí studené fronty přináší spíše velký útlum a hlavně: další studená fronta, která naše území pomalu převálcuje v pondělí po závodě, přináší nejen špatné podmínky na západ, ale také opravdu mizernou účast v DL (což ovšem neplatí jen pro 10GHz, ale pro letošní Polní den obecně). Trnovou korunu ale tomuto pásmu nasazuje závada indikace rotátoru, takže v sobotu večer několik hodin směrujeme o 40° jinam, než na protistanice, se kterými máme dohodnuté skedy. Jak se to podepsalo na výsledku, netřeba asi dodávat.

Večer přichází jobova zpráva - volá Matěj, že zase odešel náš nový, sofistikovaný PA na 23cm - nejde z něj žádný výkon! A tak beru nářadí a utíkám do karavanu. Matěj sděluje, že nejprve PA zasmrděl, jakoby v něm něco hořelo a prakticky vzápětí přestal fungovat. Rozebírám tedy "hranici" hardware pro toto pásmo a asi za 20 minut s ulehčením zjišťuji, že to pravděpodobně nebude nic tak vážného: jen se prorazil jeden blokovací kondenzátor 22nF v sekvenceru, designovaný na 50V, který nevydržel sotva poloviční napětí. Vzal s sebou sice ještě nějaké odpory, nicméně tohle asi na kopci přece jen opravit půjde. Vytahuji starší součástky, co jsem různě nalezl v krabičce s elektronickým šrotem a po další cca půlhodině je PA zase funkční. Celkem jsme ztratili asi hodinu a to bude ve stavu, kdy se na nás dotahuje OL4A bolet. Matěj opět rozjíždí contest, ale OL7M i OK1KCI už mají mezitím o dost více. Copak se nám žádný závod nemůže vyhnout nějaká HW závada?

OK1DIX na 70cm pracovišti.Jako v odpověď si práskla lampa v 70cm PA. Naštěstí asi nedestruktivně, takže po 5-ti minutách jedeme dál. Během noci se nic zásadního neděje, náš contestový HW drží, takže se dokonce trochu prospím.

Láďovi OK1DIX se konečně večer daří kompletně zprovoznit počítačovou síť a tak bude konečně možno na 23 a 13 cm dohazovat skedy z 70-ti cm pracoviště. Zaplať pánbu, protože jinak by se nám mohlo o slušném výsledku na 23cm jen zdát. To, co by mělo chodit na první zapnutí nám tentokrát trvalo řadu hodin - v kombinaci závad (dva "občas" blbé ethernetové kabely, počítač, který si tvrdošíjně pro síť sahal na svou síťovou kartu namísto na USB port, router, do kterého lezla VF z pásma 23cm...) se tentokrát špatně orientoval i náš počítačový guru. Ale z chyb se člověk učí -> takže příště už namísto těchto propojů raději použijeme poctivé PLC modemy s obyčejnými ethernetovskými porty. OK1DIX vám posílá ponaučení, které nás stálo pěkných pár spojení na 23cm: modemy s USB portem do závodu nepatří.

Ráno je pro nás slunečné, jen s výjimkou OK1ZAD, poněvadž mu během QSO s OL7Q odešel přijímač do věčných lovišť. Takže na pásmu 13 cm končíme předčasně - 7 hodin před koncem závodu. Výsledek tomu bude bohužel odpovídat. Matěj si navíc stěžuje na příjem - prý celou noc občas slyší o několik S hůře - a podezřívá anténní relé Tohtsu. Po chvíli laborování nalézám vadnou součástku - naštěstí nikoli anténné relé, ale propojovací profesionální kabelovou propojku s N konektory od firmy Suhner (!), ve které je vakl a která je zapojena Videozáznam rušení DM7A na 23cm.na výstupu předzesilovače. Vyměňuji ji za jinou, jak by se zdálo poměrně mizernou, propojku s čínskými krimpovacími N-ky, a najednou je klid. Paráda! Ještě chvíli čekáme, co dalšího se vysype, ale snad už byla pro letošní závod kvóta smůly vybrána. A protože OK1ZAD je najednou volný a může si sednout na pracoviště 70cm, rozjíždíme se na návštěvu k DM7A, kteří nás už druhý závod "obšťastňují" silnými a ostrými spletry na 23cm. Ostatně klikněte si na obrázek vpravo, abyste si poslechli, jak to na přivezeném zařízení OK1DOM a naší malé 23cm anténě vypadalo ca 50 kHz od jejich kmitočtu. Škoda jen, že je špatně vidět ručička S-metru, která létala přes S9. (Pozor, videozáznam má asi 6MB.) Dokonce náš vlastní signál z pouhých 400m vzdáleného pracoviště byl méně obtěžující, než z 9km vzdáleného Fichtelbergu...

U přátel z DM7A nalézáme konfiguraci dvou PA a dvou anténních systémů jak na 2m, tak i na 70cm, stejný stožár, jako máme my a překvapení - ještě novotou vonící transceiver TEN-TEC Orion s transvertorem pro 2m. Na otázku, zdali je někdo ruší, si stěžují jen na OL7C (copak tam zase chlapci vyvedli?) a stejně jako my na spletry od DL1ARJ na 70cm. O nás, stejně jako o OK1OAB z Klínovce prý na 70cm prakticky vůbec nevědí - úprava ALC u obou FT847 se tedy pravděpodobně osvědčila. Ostatně prohlédněte si několik obrázků z Fichtelbergu tady:

Část anténních systémů DM7A. Dvoumetrové pracoviště DM7A. 6 a 3cm ham shack. Jako log se používá dosovský VUSC.
23cm ham shack DM7A - 23cm anténa a PA Antény a transvertory pro 3 a 6cm 70cm pracoviště

 

Sonnenkurort.Po návratu na náš kopec dojde po dobrém obědě (grilované kotletky) díky pěknému počasí dokonce na krátký relax po prožitých utrpeních a tak se někteří členové OK2KKW v čekání na konec závodu oddávají náročné terapii v místních slunečních lázních :-)

Závod mezitím končí a tak se po vyčerpávajícím balení komplikované technologie část naší contestové party vydává asíi tak v 8 večer na závěrečné posezení do hodpůdky, kde předběžně hodnotíme, jak to asi celé dopadne.


Jednoznačná spokojenost tentokrát panuje s výsledkem na pásmu 23cm, kde utahaný Matěj, který nespal ani chvíli a na své pracoviště prakticky nikoho nepustil, s radostí konstatuje, že se mu snad opět podařilo porazit OL4A a lituje, že opět neměl možnost zkřížit meče s OL2R, našimi letitými moravskými rivaly. Výsledek na 70cm sice odpovídá použité (17 let staré) technologii, ale je vidět, že i tak stále jde o pásmo potentní a tak ho pro příští rok zkusíme trochu posílit a uvidíme, jak to dopadne. Kus práce nás ještě čeká na 13cm a potom by už mohlo jít i tam "do tuhého" jak ostatně ukázal slibný výsledek v květnovém subregionálu. Pásmo 3cm je stále tak trochu popelkou - nejsou lidi, kteří by měli s tímto specifickým pásmem zkušenosti. Zatím tak naše výsledky na tomto pásmu stojí a padají na operátorovi s mikrovlnnou zkušeností (nevíte o nějakém?), protože naklonovat OK1TEH se nám jaksi nedaří. A pochopitelně - budoucí úspěch, či neúspěch záleží m.j. také na tom, zdali můžeme očekávat nějaký ten větříček, který by trochu pokácel ten rok od roku vyšší les ve směru do PA, hi.

Na slyšenou v dalším VKV závodě.

OK1VPZ

 

PS: technická smůla tohoto závodu vrcholí poruchou TDI motoru na mém voze, takže ze zpáteční cesty se rázem stává téměř horror. No, nakonec jsme se dovlekli i s obytným přívěsem do garáže na Pardubicko, ale s omezeným výkonem motoru provozovaného palubním počítačem v nouzovém režimu jsme se celé hodiny táhli jak želvy. Tenhle Polní den pro nás zkrátka bude poněkud neplánovaně o dost dražším povyražením. Asi jsme něčím naštvali Pepu a on nám to takhle vrátil...

*************************************************************************************************************************************************************************************************

Polní den 2007 v OK2KKW - předběžný přehled dosažených výsledků:
432MHz  600W PEP,  33 el.Yagi K1FO, LNA MGF1502 
********************************************************************
* Number of valid QSOs:  332                                       *
*                                                                  *
* Best DX: KN04CD   892 km  call: YT0A         Average: 288 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
* 84xOK  170xDL  6xON  5xHB  5xOE  14xOM  6xHG  7xPA  4xI   7xSP   *
* 1xF   4xYU  7xS5  3xOZ  1xLX  4x9A  2xUR  1xT9  1xG              *
*                                                                  *
*                                  Total sum of points:  cca 96000 *
********************************************************************

TOP 10            km
 --------------------
 YT0A     KN04CD  892
 UW5Y     KN28CI  857
 YU1B     KN04GT  850
 G0VHF/P  JO01PU  819
 IQ1KW    JN34NO  772
 YU7AFC   JN95RD  768
 IK1PJU/1 JN44CH  760
 UR7D     KN18JT  742
 YT5E     KN05BW  736
 T98GTH   JN84OR  712

 

 



tyto grafy se statistikami QSO a bodového zisku jsou výstupem programu VUSC

1296 MHz  240W,  2 x 1,5 m Dish, LNA MGF1302
********************************************************************
* Number of valid QSOs:  154                                       *
*                                                                  *
* Best DX: KN04GT   850 km  call: YU1B         Average: 284 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
* 42xOK  3xSP  69xDL  4xOE  4xOZ  4xI   5xOM  2xLX  1xHB  7xPA     *
* 2xON  6xS5  2xHG  1x9A  1xYU  1xSM                               *
*                                                                  *
*                                   Total sum of points: cca 44000 *
********************************************************************

TOP 10            km
 --------------------
 YU1B     KN04GT  850
 IQ1KW    JN34NO  772
 I4LCK/4  JN54PD  705
 IZ4BEH   JN54WL  660
 HA6W     KN08FB  615
 OZ9EDR/P JO55KR  607
 PA0S     JO21FW  606
 PA3AWJ   JO21GW  601
 SM7ECM   JO65NQ  589
 PA0GUS   JO23TA  574

 


tyto grafy se statistikami QSO a bodového zisku jsou výstupem programu VUSC

 

 
2320 MHz  15W,  1,5 m dish
********************************************************************
* Number of valid QSOs:   31                                       *
*                                                                  *
* Best DX: JN99AJ   393 km  call: OK2KJT       Average: 161 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
* 17xDL  11xOK  2xOE  1xOM                                         *
*                                                                  *
*                                   Total sum of points:  cca 5000 *
********************************************************************
 
 TOP 5             km
 --------------------
 OK2KJT  JN99AJ   393
 OM5M    JN88RS   382
 DK0ZB   JO42ID   345
 DF0OL   JO40BP   332
 OK2BFF  JO80HB   276

 

 

 



 

 

 

 

 


 

 

10368 MHz 6W, 60 cm dish
********************************************************************
* Number of valid QSOs:   36                                       *
*                                                                  *
* Best DX: JN47QV   373 km  call: DJ5NQ        Average: 163 km/QSO *
*                                                                  *
* Countries worked:                                                *
* 15xOK  19xDL  2xOE                                               *
*                                                                  *
*                                   Total sum of points:  cca 6000 *
********************************************************************
 
 TOP 5             km
 --------------------
 DJ5NQ    JN47QV  373
 DL1SUN   JO53PN  367
 DL1SUZ   JO53UN  360
 OE3WRA/3 JN77HX  300
 OK2PWY   JO80HB  276