OK2KKW - Polní den 2008 s jedním HP navíc
For translation from Czech you can use this simple Google tool.

Když jsme se loučili po mikrovlnném závodě 2008, ve kterém jsme třemi vítězstvími příjemně uspěli,
řekli jsme si jen krátké ahoj a na viděnou ve čtvrtek večer před Polňákem. No a tak se také stalo.

Část naší technologie před naložením do auta

Ve čtvrtek v poledne jsme dobalili všechno to harampádí a hybaj do východních Čech pro contestový karavan. Ale ouha, po 200 tis km poprvé píchlé kolo u auta nás donutilo všechno přerušit a nejprve vyhledat pneuservis. Oprava byla naštěstí rychlejší, než jsme předpokládali, další problémy se nevyskytly  a tak už večer okolo 9 jsme byli po obligátních 340km (a večeři v krušovické restauraci U lípy) na kopci v JO60JJ.

Pro letošní Polňák jsme (jak jinak) opět rezignovali na pásmo 144MHz - není nás dost, nemáme stožáry, antény, kabely a spoustu dalšího "železa" o které nás před dvěma lety připravili ti zatracení sběrači barevných kovů - a hlavně: špičkový soutěžní provoz na dvoumetru dnes vyžaduje pro slušné umístění několik třífázových PA a spoustu antén. A to všechno si prostě naše jednofázové závodní družstvo z lipového dřívka nevyřeže. A to už ani nemluvím o opravdové tortuře dvoumetrového QRM, speciálně o Polňáku, kdy jsou lidé schopni klidně zapojit kilowattový PA i za IC706 či FT100 a budit to všechno do limitace.

Mimo to má pro nás Polní den ještě další důvody, proč ho brát jen tak lehce a s nadhledem. Aktivita na spodních VKV pásmech 144 a 432 MHz (ale i 1296MHz) se totiž jednoznačně přesouvá na východ a tak tento závod (v myslích mnohých OK a OM radioamatérů stále s přídechem bývalých svazarmovských branných akcí) v západní Evropě stále více a více upadá a je dnes již jen pouhou vpomínkou na jeho bývalou slávu (například počty aktivních stanic v DL a PA jsou v květnovém subru mnohem vyšší, než v červenci). A tento vývoj, společně s neúprosným faktem nevhodného terénního profilu východním směrem (viz srovnání 1, 2, 3, 4) a navíc tím, že všechno musíme na kopec dovézt, postavit, následně opět sbourat, odvézt a uskladnit, nám dnes již prostě v Polňáku i při vší snaze nedovoluje dosáhnout na dvoumetru na lepší výsledek, než na nějaké 5 místo v pořadí. A to nás jednoduše nebaví ;-)  A tak se i pro tento závod našimi soutěžními pásmy stalo 70cm and up. Plánovaně jsme navíc pauzírovali na 13cm, protože Jirka, který je jako jediný z nás vybaven takhle dlouhou technologií, musel být bohužel právě o Polňáku někde daleko na východě.

Montáž a stavba antény (a transvertoru) pro 3cm

V pátek jsme tedy "na betonech" po ranním dešti postavili naše osvědčené antény pro 23 a 3cm a večer ještě dokonce oba dva stožáry s dlouhými anténami designu K1FO pro 70cm. Přitom se sluší připomenout, že ta starší, 33-ti prvková, právě o tomto závodu oslavila pěkné jubileum - 20 let úspěšného contestového provozu! 

Stavba stařičké antény 33 el. K1FO  (BAF a Patejdl)

Protože další, dlouho  připravovaný PA je zatím stále ještě ve stadiu zrodu, musíme si s tím pro letošní Polňák vystačit.

Navečer přijíždí kluci z DM7A, Fred a Fabian, urazí s námi nějaký ten Gambáč a stále se diví, jak je možné, že s nimi jsme schopni držet krok, když je ta naše kóta tak špatná. Fabian při pohledu z bunkru říká, že konečně chápe, proč na 23cm slyší ze západu 59+ stanice, které my nejsme schopni udělat. Zatímco z Fichtelbergu je ideální výhled na západ i východ, my máme směrem na západ převýšení Blatenského vrchu (s OL7C) a spoustu dalších kopečků, které jsou ve stejné úrovni jako naše contestové pracoviště. A to už ani nemluvím o rostoucím lese a o situaci na východě a severovýchodě, kde přes Klínovec a Fichtelberg prakticky nemáme šanci vůbec žádnou - ostatně podívejte se

Montáži druhé 70cm antény přihlíží OK1DIX

dole, kolik děláme například SP stanic... Ale na závody jezdíme i tak rádi, a když se shodou náhod podaří opět "natlouct" některému tomu z "VKV reprezentantů", hřeje nás to u srdce o to více.

Páteční večer a noc je rušná - hezké počasí, oheň, nějaké ty dobroty v tuhé i tekuté fázi a hlavně veselá nálada způsobuje opravdový karnevalový rej. Ale ouha, sobotní rána jsou potom kalná :-)

Po létech opět startujeme do "Polního dne mládeže" a musíme přiznat, že mladému Tomášovi to pod dohledem OK1TEH a OK1XNG šlo na 70cm docela dobře a to je prima příslib pro budoucnost.

Tomáš v Polním dnu mládeže David byl před začátkem závodu ještě indisponován

V sobotu přijíždí na návštěvu Wolfy DK5AI, který se koncem 80 let několikrát zúčastnil VKV setkání v OK a také nás navštívil už před 20-ti lety u nás na kopci. Wolfy, který se věnuje v poslední době zejména pásmu 3cm, je stále stejný a prakticky nestárne. Sotva odjel DK5AI, přijíždějí na přátelskou "inspekci" kluci z OL7C a po zjištění, že nepojedeme dvoumetr, se jim rozjasňují tváře. Zanedlouho je již tady začátek závodu.  David, stále ještě dost společensky unaven, prohlašuje, že nemá na contestování schopnosti ani žádnou náladu a tak si k 70cm zařízení sedá OK1VPZ, který aktivně nekontestoval již nejméně 5 let. A protože už jen po pár hodinách provozu na 23cm je téměř na "demolici" také nevyspalý Matěj OK1TEH, sedá si OK1VPZ (kterého mezitím na 70cm vystřídal OK1DIX a OK1KN) tentokrát na několik hodin na 23cm pracoviště. Do rána se ještě jednou vymění operátoři na 70 i 23cm - a před půlnocí si k pádlu konečně sedají David OK1RK a Matěj. V neděli ráno je ale opět střídáme, takže každý, kdo si chtěl zajezdit, si tentokrát také zajezdil dosytosti.

Příjemnější stránku Polního dne zajišťuje OK1KN

Tedy: tenhle závod jsme pojali spíše společensky, než sportovně. Na výsledku (snad kromě 23cm, které jsou Matějovou doménou)  to také je pochopitelně vidět (ale jak jsem nepsal výše, má to i jiné důvody, zejména chatrnou aktivitu na západě).

No a protože Matěj OK1TEH má o svém úsilí již připraveno povídání, tak mu dejme slovo:


1296 MHz: Ještě jsem se ani nestačil od Mikrovlňáku rozkoukat a už tu byl Polní den, v celkovém pořadí už 59 (!) v OK.

Na kopci jsme se po 300km dlouhé cestě sešli ve čtvrtek večer s tím, že stavět začneme v pátek. V sobotu večer nás trápila celkem kosa (kolem 5°C), mlha, voda, prostě typické krušnohorské počasí, o nic lepší nebylo počasí ani v pátek ráno. No ale nedá se nic dělat, na nohy jsme hodili holinky a začali rozvíjet 400m dlouhý kabel s elektřinou. Počasí se ale naštěstí zlepšilo a o pár hodin už byla dokonce modrá obloha. Celkem rychle se nám podařilo postavit pracoviště na 23 a 3cm, takže jsme začali stavět i 70cm a sice nám to trvalo asi do 22 hodin, ale všechny antény už stály ve správné výšce netypicky už v pátek. Na 23cm byly tradičně 2 eliptické antény s nejdelší stranou dlouhou 170cm, na 3cm v 10m 60cm dish (stavět cca 20 kg těžké zařízení na 10m vysoký stožár s průměrem trubek 60mm přes jehlu není úplně to pravé ořechové) a na 70cm 2x 20m magirusy se starou 33el K1FO a 38el M2. Trochu nás jenom rozladilo, že zatímco jsme stavěli poslední z antén, zbytek týmu už hodoval v nedaleké hospodě, takže zatímco první část se z hospody vracela, my jsme krátce před desátou dostavěli a v té době už nám v okolních hospodách nikdo k jídlu nic neudělal... No naštěstí venku bylo parádně, takže jsme zapálili "fatru svrchovanosti", ke které dorazili i přátelé z DM7A a po kořalce a Majčiných kulinářských překvapeních hospody ani moc nelitovali :-) Večírek pokračoval až do brzkých ranních hodin, kdy jsme se proměnili v radioklub, který dokáže porazit i sebe, takže sobotní ráno opravdu stálo za to :0)

Kolem poledne k nám pak zavítal i starý známý Wolf, DK5AI, kterého často dělávám na 3cm Prahy via RS a za perfektního počasí jsme probrali co je nového ve světe pásem SHF. Zajímavé bylo pro mě například to, že zatímco v JO50 je velký problém s rušením od radaru, v JO51 tento problém není. Vůbec radary jsou v poslední době noční můra (a nejen radioamatérů), mají s nimi problémy nejen u SK7MW JO65, DH2UAK JO71, 9A2SB JN95, HA8MV KN06 ale i v oblasti IK4. U nás naštěstí byl radar z Karlovarského letiště přesunut o 2MHz níže, přesto je pořád na 23cm zdrojem občasného rušení. Když už mluvím o radaru, je pro nás na druhou stranu alespoň indikátorem, že nám funguje RX, protože nevím proč, ale maják DF0ANN byl krátce před začátkem závodu vypnut. Maják OK0EA přes Fichtelberg neslyšíme ani na 70cm, DL0UB ani DB0KI už na 23cm patří minulosti a majáky jako DB0VC nebo DB0AS přes okolní stromy není slyšet. Na 3cm je alespoň v provozu blízký DB0FGB (tnx DL6NCI).

Po návštěvě kluků od OL7C v čele s OK1WPN pak usedám k 23cm. Ještě před začátkem se ale dozvídám, že David, OK1RK je po včerejší pařbě úplně mimo, takže najednou musíme řešit akutní nedostatek operátorů. Začátek závodu tedy začíná zcela netypicky OK1VPZ, moje maličkost na 23cm a na 3cm Láďa, OK1DIX. Po zapnutí rádia se ale najednou zčistajasna po zprovoznění sítě objeví "humus" přes S9+. Říkám si, že by přece jenom naše PLC? Kdepak, problém byl u zpraseného konektoru antény k WIFI routeru. Router totiž pracuje s celkem velkým výkonem a na kabelu chybí stínění.. Do závodu zbývá nějakých 20min, naštěstí rychlá provizorní oprava problém skoro vyřeší. Sice už nemám na bandu QRM, zato během závodu je připojení do internetu velmi nestabilní a v rozmezí každých cca 40min je potřeba modem restartovat..

To už ale začíná závod:

14:00-15:00 Zdá se, že všechno funguje OK, první mě zavolají kluci z OK2KJT 393km, přesto oproti Mikrovlnnému a hlavně 2.subregionálu je nějak podivně málo stanic. Za první hodinu jsem udělal jenom 31 spojení, bude to ale špatnými podmínkami, na 70cm máme za první hodinu jenom o 9 spojení víc.. Co potěšilo, na SSB jsem udělal Alda IK3COJ z JN65 540km, signál perfektních 59++.

V druhé hodině jsem udělal skoro 20 spojení, například s OZ3ZW JO54 495km, I4LCK/4 JN54 705km (perfektní signál Franco!), SK7MW 557km tentokrát se signálem S9+++, bohužel Tor je QRV jenom na 23cm a překvapivě mě zavolal i HB9AJ JN37 515km SSB. Celkem to chodí, záhy se daří například i IZ4BEH JN54 662km, PI4GN JO33 532km a dokonce mě SSB zavolal i F1CXW z JN20 570km. Co si pamatuji, je to vůbec poprvé, co jsem F1CXW na 23cm dělal. Západ tedy celkem jde, zato jihovýchod a hlavně východ jde čím dál tím hůře, sice se mi daří udělat S50C 482km, S59P 485km, S50L 528km a 9A1CMS 503km, daři se mi to ale jen díky odrazům od letadel, na tropo skoro nic neslyším, dokonce i Branko, S50C, kterého obyčejně dělávám S9 zabere až 20min zkoušení. Jediné štěstí, že jsou S5/9A tak dobří operátoři.. IQ1KW se mezitím nedaří udělat ani na 4. pokus. Sice je slyším, ale jsou jak čaj a dávají jenom CQ (že bychom měli málo výkonu?).

Ve stejnou dobu ale na sobě pozoruji, že je mi čím dál tím víc jak na umření. Zimnice, šílená bolest hlavy a každým dalším spojením se to zhoršuje. V 18:16UTC dělám OL4A, Zdeněk DFC mi dává pořadové číslo o 22spojení menší, no alespoň že tak. Říkám, že ještě chvilku vydržím, dělám PA6NL JO21 630km, OM6A 455km na Martinské Hole (dříve OM3KHE, mimochodem myslím, že to není zrovna šťastně zvolená značka, nejdřív jsem myslel, že jde o OM8A), SP9AHB/p 59+, pak ale přenechávám 23cm OK1VPZ a ve stavu hrozícím kolapsem ulehám na baráku do spacáku a snažím se z toho vyspat.. Zpátky jsem na 23cm o 4hodiny později, už je mi trochu líp, takže se zase vrhám do boje. Mezi tím Láďa a Jarek na 3cm zjišťují, že díky nějakému vyviklanému konektoru není nic slyšet. Bohužel pro opravu by bylo potřeba nejdřív sundat antény na 23cm, odjet s přívěsem a 5 lidí na skácení stožáru, takže nakonec 3cm zdánlivě definitivně vzdáváme s tím, že to tam stejně na východ vůbec nechodí a navíc nejsou žádné rainscattery.

Mezitím pokračuji v boji na 23cm. Přesně o půlnoci dělám 100. spojení na Mezivrata s OK1KJB. Stanic na bandu moc není, OM5M 382km a OM8A 463km jsou díky mizerným podmínkám slaboučké, jediné směr kam to alespoň trochu chodí, je sever. Dělám Norberta, DL1SUN a hned po něm mě s velmi silným signálem volá OZ9EDR JO55 607km, jenom škoda, že v OZ/SM není větší aktivita.. Zkouším ještě jednou jihovýchod a zavolá mě Jože, S51ZO 483km a HG7F 534km. Potom už na bandu nic moc není, tak se alespoň snažím přes ON4KST dohodit nějaké to spojení Davidovi na 70cm, který si mezitím konečně sedl k zařízení. Spojení na 70cm moc není, ale zato se na CW daří dělat celkem pěkné štreky do 9A,I,YU a dokonce se na sked daří i RK2FWA JO94 696km. Signál jako noha 59+ a je to od nás z JO60JJ vůbec první UA2, nemáme jí ani dělanou na 2m ;-) Prý že jsou QRV i n 23cm, bohužel přes veškerou snahu se QSO nedaří, sice vidím velmi slabou stopu na Spectranu, ale to je tak všechno. Škoda, RK2FWA nás ještě spotoval i před koncem závodu. Na 70cm se mezi tím daří pěkné QSO i s UW5Y a UR7D z KN18. Pro nás je to celkem zázrak, protože přesně ve směru 90 stupňů nám překáží Klínovec a do KN18 je to jen o 10 stupňů víc k jihu. Bohužel narozdíl od DM7A UR7D na 23cm neslyším (prý měli 3m parabolu). Už si říkám, že půjdu spát, když tu dělám UFB 23cm QSO s YU1B KN04 s 850km, což zůstává do konce závodu můj ODX. YU1B se mezi tím na bandu ptá, jestli to nezkusíme na 13cm ;) bohužel mu říkám že ho můžeme zkusit maximálně ještě na 70cm. Na 70cm ho s FB signálem děláme vzápětí. Dohazovat 850km YU z 23 na 70cm celkem ujde :-) Bohužel YT0A na 23cm neberu ani náhodou, škoda. Ještě než jdu spát zkouším 3cm. Ve 2 hodiny ráno máme na 3cm jenom jenom 19 spojení a 1800 bodů.. Po chvilce experimentování zjišťuji, že sice konektor je poškozený, stačí ale po dotočení do žádaného směru se stožárem vší silou zalomcovat a kontakt se obnovuje. Píšu tedy na chatu Norbertovi, DL1SUN a po kejklech s kabelem se bez problémů děláme 599/559 na vzdálenost 367km. Na bandu ale už nikdo není, takže jdu QRT.

Ráno mne v 7 hodin budí telefonem Patejdl a sedám si znovu k zařízení 23cm. Chodí to o poznání líp, takže dělám OZ1ALS JO44 545km, mám se ale problém dovolat. Důvod je nakonec jasný, píše mi na ON4KST chatu Peter, OZ1LPR, že mají odkouřený LNA a RX. Potom se daří udělat i IQ1KW JN34 772km a zakrátko je děláme po dohození z 23cm i na 70cm ;-) V 8 se na mě příjde podívat OK1VPZ, takže ho pouštím na 23cm a usedám k 3cm v úmyslu dohnat co se dá. Když v 05:51UTC dělám Karla, OL4A na 3cm, počet spojení je celkem jasný. U nás 22, u OL4A 39.. Přesto to ale začíná odsýpat i na 3cm, jenom je pořád zapotřebí lézt ven a lomcovat se stožárem. Dělám dokonce OL7Q JN99 416km s celkem solidním tropo signálem, bohužel OM3W neslyším tentokrát vůbec a OM5M sice slyším cca 529, oni mě ale né, takže do konce závodu se na 3cm vůbec poprvé nepodařilo udělat ani jediného OM. Přesto jde alespoň velmi pěkně OK2PWY na Suchý vrch, 276km přes Klínovec, DG1BHA JO73 330km, DL1SUZ JO53 360km, SN7L JO70 199km. Sice stanice, jako OL3Z mají o 8 spojení víc, ale alespoň si říkám, že to nebude na 3cm až taková ostuda.. Jenom škoda, že to nejde dál, zkoušel jsem to například dost dlouho s Torbenem, OZ3ZW, bohužel nic neslyším i přesto, že před chvilkou dělal OK1VAM. Stejně tak neslyším ani žádné odrazy od letadel při pokusu s Gerdem, DJ5BV nebo DR5A, jediné delší spojení v závodě na Západ byli DF0OL JO40 332km. Kolem poledne se vrací na 3cm Láďa, OK1DIX a daří se mu udělat DJ5NQ JN47 377km a dokonce i OK1VHF 119km (který na naše volání v uplynulých závodech tvrdošíjně neodpovídal :-) ).

Máte hezkého koníčka? My taky!

Vracím se zase na 23cm. OK1VPZ zatím na 23cm narubal několik velmi pěkných SSB QSO jako například OZ2LD 502km, HB9RF 481km, HB9BBD 438km, DF5GZ/P 438km. Bohužel nějaký významnější nával se nekoná, takže pokračuji s pomalým ratingem kolem 8 spojení za hodinu. Zkouším západ a druhou anténu se 100W PA mám neustále otočenou do JN99, bohužel do konce závodu mě už nikdo z OK nezavolá. Západ chodí taky mizerně, dělám sice PA0WMX 492km, ON4HRT 550km, PA3AWJ JO21 601km, LX1DX JN39 479km, všechno jsou to ale vypiplané CW signálky, přitom všechny jsem je měl během 2.subregionálu 59 na SSB. Snad tedy s výjimkou jako vždy excelentního signálu od PA0Š JO21 606km, sri tentokrát mu s 13cm neposloužíme. Jediný výsledek od nedělního rána ve směru na východ a jihovýchod je spojení s 9A3B JN95 672km, bohužel stanice, které běžně dělávám jako Zlatka, 9A2SB tentokrát neberu.. Na konci závodu zkouším 1h test odrazem od letadel s G3XDY, bohužel se tentokrát ani jeden ping od letadla, ač s DM7A dělá John spojení jako vždy, tedy během 5 minut. Náladu mi aspoň trochu vylepšil ON7WR JO20 596km s pěkným tropo signálem, bohužel jiné bandy prý nemá. V tom mi překvapivě strká do okna na 23cm pracovišti u karavanu hlavu hnědý kůň :-) Jeho průvodce říká: "máte pěkného koníčka". Odpovídáme: "vy taky". Po krátké přestávce dále marně volám CQ a pátrám po nějakých stanicích z okolí JO30, ale jako kdyby na severozápadě stále nějaká železná opona. Konec závodu posléze korunuji spojením s F6DKW JN18 784km. 100% QSO od letadel a ve špičce byl signál až 599. Mezi tím se dívám na Meteo radar a hned je jasné, proč to na západ nechodí, žene se na nás totiž FB bouřka. Láďa se tedy snaží a hnedle je v logu naše vůbec první spojení s Itálií, Claudio, I4XCC JN63 724km nový RS ODX. Daří se mu také FB QSO s Adamem, 9A4qv do JN74 642km, dvě QSO s HB9 (pro nás další nová 3cm DXCC) a OE3WOG/P. Láďa taky slyšel chvíli velmi slabě dávat CQ IQ1KW a s celkem pěkným signálem I6CXB, I6XCK, IW4CJM, bohužel kluci Italský se nechtějí učit telegraf a signál na úrovni S2 je na SSB naprosto nečitelný, škoda..

I tak končíme na 3cm s celkem dobrým výsledkem 43spojení a 9500bodů. Na konkurenci to pochopitelně stačit nebude, ale do první desítky se snad dostaneme. Na to, že jsme řadu dlouhých hodin na 3cm nejeli a v sobotu večer jsme už celé pásmo odepsali, to nakonec dopadlo docela dobře.

Na 23cm jsem dosáhl podobného výsledku jako v Mikrovlnném závodě, podobný počet spojení, jen o něco málo větší průměr, dokonce až 290km/QSO. Dalo se toho ale udělat víc. Na to, že jsme bodově porazili DM7A v 2.subru a mikrovlňáku jen vzpomínáme, tentokrát si nás dali až o 7000 bodů... Ve 2.subru jsem například dělal 2x víc PA stanic, než v teď, kde byly například stanice jako OE3JPC, PI4TUE, PA0EZ, SM7ECM, S59R, YU1EV, PI4Z, PA2M, OT5D, TM5Z, PA3CEG, S57C, HG1Z, HA6W, SP9APC, DM0Y,...? Na druhou stranu to tentokrát až na nedělní odpoledne celkem šlo s QRM od DM7A, přes nedělní dusno, kdy se někteří borci opalovali na sluníčku se 23cm PA vůbec nepřehříval a kromě CDMA a kabelu na 3cm všechno fungovalo a není ani třeba dodávat, že VUSC šlapal po síti přes PLC opět bez sebemenších problémů.

Jen co se dozávodilo, začali jsme zrychleným tempem balit, neboť ze západu si přihnaly černé mraky a doslova za minutu dvanáct se nám podařilo schovat naše 23cm zařízení do auta, a pak se na nás už sneslo takové "spláchnutí", jaké už u nás na kopci dlouho nepamatuji. Zařízení se sice podařilo dostat do sucha, méně už tak rotátory, antény, tyče a kabely, takže jsem byli zmáčení od hlavy až k patě. Všechno zlé je ale k něčemu dobré, neboť jsme vyjeli domů netradičně brzy, už v 19.30 hodin večer.

73 a naslyšenou na 23cm se těší

Matěj, OK1TEH

PS: Další den v pondělí jsem dělal z Prahy na mou malou horničku via Rain Scatter 9A2SB 598km SSB :-)


A potom už přichází konec závodu. Na meteorologickém radaru napjatě sledujeme, zdali nás to spláchne už před koncem, nebo až při balení. Přibližující se studená fronta se svou bouřkovou oblačností je sice hrozivá, ale dovolujeme nám alespoň udělat v závěru několik opravdu hezkých RS QSO a zlepšit výslednou contestovou

Zatímco OK1DIX finišuje na 3cm provozem RS...

bilanci na tomto pěkném pásmu, které bude zanedlouho definitivně patřit minulosti. OK1VPZ ještě na chvíli usíná na vyhřátém betonu a spaluje si pleš, ale už je tu konec, poslední výzva a potom už jen fofrem balíme. Sotva se podaří do auta složit elektroniku, je tady opravdu hustý liják a bouřka. Balíme dále a za chvíli jsme už opravdu promočeni "do trenek". Také Majka OK1DYX se nedrží zpátky a vydatně nám pomáhá při balení kabelu - v husté a mokré trávě po pás je za chvíli také celá mokrá - díky!

Problémy s vlastní zařízením nebyly - až na zlomený tlustý koax u konektoru svodu na 70cm, který jsme proto trochu zkrátili ještě před závodem a potom dobrý kontakt pana Wackela v BNCáku u transvertoru 3cm na stožáru. A problémy s neustále padajícím CDMA, který se nedokázal vyrovnat se sílou elektromagnetického pole na 23cm - možná také proto, že na eurotelském propojovacím kablíku byl vadný konektor. Bylo to nepříjemné, ale poradili jsme si. Kdyby případné problémy byly pokaždé jen podobného typu, nezlobili bychom se. Rušení na pásmu 70cm bylo na podobné úrovni jako v květnovém subregionálu - OK2M by měli na svém zařízení asi ještě trochu zapracovat. Na 23cm se (až na poslední 3 hodiny) výrazně polepšil signál DM7A, díky Tilo!

A to je všechno. Zbývalo jen rozloučení a dlouhá cesta k domovu. Na některém z příštích VKV závodů k nelibosti některých lidí z ČRK jistě zase nebudeme chybět.

73 de OK2KKW


A ještě výsledky a dole pár dalších fotek:

Výsledky/Results:

********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:  344                       Band:   432 MHz *   ------------------
*                                                                  *   YT0A     KN04  892
* Best DX: KN04CD   892 km  call: YT0A         Average: 305 km/QSO *   YT1WV    KN04  860
*                                                                  *   YU1B     KN04  850
* Countries worked:                                                *   UW5Y     KN18  777
* 167xDL  79xOK  7xOZ  5xF   4xHB  7xI   10xPA  7xOE  3xON  13x9A  *   IQ1KW    JN34  772
* 7xS5  16xOM  4xSP  5xYU  1xT9  6xHG  2xUR  1xUA2                 *   YU7W     JN95  768
*                                                                  *   UR7D     KN18  742
*                                      Total sum of points: 105032 *   YU7A     KN05  736
********************************************************************   OZ7SKV   JO46  721
                                                                       9A2YU    JN95  716




********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:  165                       Band:  1296 MHz *   ------------------
*                                                                  *   YU1B     KN04  850
* Best DX: KN04GT   850 km  call: YU1B         Average: 290 km/QSO *   F6DKW    JN18  784
*                                                                  *   IQ1KW    JN34  772
* Countries worked:                                                *   I4LCK/4  JN54  705
* 42xOK  77xDL  6xOM  4xI   4xOZ  4xSP  1xSM  3xHB  3xOE  7xPA     *   9A3B     JN95  672
* 2xF   4xS5  2x9A  2xHG  1xYU  2xON  1xLX                         *   IZ4BEH   JN54  662
*                                                                  *   PA6NL    JO21  630
*                                      Total sum of points:  47881 *   OZ9EDR   JO55  607
********************************************************************   PA0S     JO21  606
                                                                       PA3AWJ   JO21  601




********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:   43                       Band: 10368 MHz *   ------------------
*                                                                  *   I4XCC    JN63  724
* Best DX: JN63GV   724 km  call: I4XCC        Average: 225 km/QSO *   9A4QV    JN74  642
*                                                                  *   9A9R     JN74  642
* Countries worked:                                                *   HB9AMH/P JN37  537
* 21xDL  14xOK  2xOE  1xSP  1xI   2x9A  2xHB                       *   HB9FX/P  JN37  526
*                                                                  *   OL7Q     JN99  416
*                                      Total sum of points:   9697 *   DJ5NQ    JN47  377
********************************************************************   DL1SUN   JO53  367
                                                                       DL1SUZ   JO53  360
                                                                       DF0OL    JO40  332


Více fotek najdete zde :-)  A ještě neumělá videa pořízená OK1TEH pomocí mobilního telefonu:

 video002.3gp            07-Jul-2008 20:15  801K 
 video003.3gp            07-Jul-2008 20:15  919K 
 video007.3gp            07-Jul-2008 20:12  698K 
 video008.3gp            07-Jul-2008 20:10  698K 
 video009.3gp            07-Jul-2008 20:10  1.8M