63. P
olní den pod anténami OK2A (OK2KKW)
 

For translation from Czech you can use the Google translator

Polní den není UHF Contest a Spáleniště není Klínovec. Výsledky našeho účinkování v červencovém závodě tomu odpovídaly.
Nicméně, protože jde o závod velmi, velmi tradiční, nesměli jsme u toho pochopitelně ani v tomto roce chybět.
 

Průběh závodu nás proto ani letos nepřekvapil - aktivita v DL a PA je závod od závodu menší a Polní den je závod, kdy je aktivita stanic v západní Evropě tradičně vůbec nejnižší. A sněrem na východ máme velký útlum vlivem převýšení Klínovce. Ale to jistě okomentují naši operátoři dále. Tento závod jsme proto pojali spíše jako testovací před  podzimní contestovou sezónou. Nakonec se však tolik připravovaný nový anténní systém nepodařilo dokončit včas a proto na 70 i 23cm zůstalo vše při starém. Potěšilo proto, že na všech pásmech jsme překonali naše loňské výsledky a na 23 a 3cm dokonce dost výrazně. Možná to bylo i tím, že jsem OK1TEH trochu hecoval, že až ho někdo na 23cm porazí, nepochybně to bude během Polního dne, hi.



OK1DIX řídí stavbu antény K1FO

Také účast členů klubu byla poněkud nižší, ale nakonec jsme i přes všechny problémy (například jsme až na kopci zjistili, že nám chybí nutný mechanický interface mezi stožár a rotátor) v pátek po poledni postavili oba stožáry s anténami na 70cm, přičemž jsme zvolili osvědčený setup, vyzkoušený v květnu. Potom se bohužel přihnala bouřka a lilo a lilo... Pršelo až do večera a tak až po deváté večer, kdy pršet přestalo, došlo i na stožár pro 3cm. To už ale byla tma, takže stavbu 23cm antén jsme odložili na ráno a uspořádali si příjemný společenský večer... Spát jsem se odebral do contestového karavanu.
V sobotu ráno jsme musel z přirozených důvodů v 7 hodin ven - jitro bylo jak vymalované - ale při pohledu na meteoradar jsem si uvědomil, že se na nás řítí další "dobroty". A protože v tom čase bylo téměř nemožné vytáhnout někoho jiného ze spacáku, jal jsem se montovat stožár a 23cm antény sám. Než se přihnal déšť, podařilo se mi to až na koaxy od antén. Protože už nebylo kam spěchat, uložil jsem se zase ke spaní. Asi za hodinu mne budí OK7RA spolu s OK1AIY, kteří se přijeli podívat, jak jsme připraveni. A tak jsme "blbé počasí" alespoň využili k užitečnému pokecu.
Pršet přestalo až v poledne, a tak konečně stavíme antény i zařízení. Naší jedinou novinkou pro tento závod byla nová "indoor unit" pro 3cm - tentokrát už se spínaným zdrojem (aby se neprolamovala stabilizace, když nám na bunkru padá po zaklíčování 23cm PA síť až na 150V)  a oscilátorem odvozeným od rubidiového standardu. Bohužel vnější jednotka s PA a anténou zatím ještě zůstala původní, protože novou ODU s větším 3cm PA se ještě nepodařilo dokončit. Ale nakonec jsme i se starým 3cm QRP TX udělali náš prozatím rekordní výsledek, což samozřejmě potěšilo.



Operátoři indikují první problémy s výpadky buzení PA na 70cm

Závod na 70cm začal trochu rozpačitě - chyběly jinak obvyklé protistanice v DL a tak máme na konci první hodiny méně, než polovinu QSO v porovnání s loňským UHF Contestem. Ale operátoři se nevzdávají. Rainscatterové počasí umožňuje namísto úvodního "pile up" řadu hezkých QSO do PA hned na začátku závodu a daří se i Matějovi, který Davida v počtech spojení dosti prohání.
Po cca 2 hodinách závodu se však objevuje problém s tranzistorovým PA, spíná se jen jedna půlka a ochrany potom samozřejmě zařízení odstavují. Po cca půl hodině, kdy David musí jet jen na cca 60% výkonu zbývajících PA je jasné, že problém je v relé, které spíná napájení budiče a předpětí koncového stupně, bohužel potřebné relé si na kopci ze smrkového dřívka nevyřežu a tak operátoři dostávají instrukci, kam je potřeba násadou šroubováku klepnout, aby se závada (vždy alespoň na chvíli) odstranila. Že to Davida a později i Láďu pěkně štve, asi není zapotřebí komentovat... Druhý problém nastává asi za hodinu, kdy je bez proudu 23 a 3cm stanoviště na bunkru - shořela špatně utažená svorka na propojovacím kabelu. Než ohořelý kabel vychladne a než se najde jiná sporka, tak tahle contestová pracoviště asi 20 minut stojí... Ale protože problémy vždy přicházejí ve trojicích (a přijde-li čtvrtý problém, není to výjimka, ale začátek nové trojice), tak David zjišťuje, že chvilkově vypadává buzení všech 70cm PA. Problém se postupně zhoršuje, nakonec náš 70cm transvertor (od DB6NT) nedává výkon vůbec. Chvíli hledám, v čem je problém a nalézám jej ve špatně zakrimpovaném panelovém "N" konektoru, do kterého je zevnitř připojen slabý semirigid.  Nezbývá, než udělat "bastl", semirigid přeštípnout a připojit se na něj jinak. Potom už je relativně klid. V neděli ráno (za světla) definitivně zjišťuji, že problém relé v tranzistorovém PA má na svědomí napůl prasklá planžeta jednoho z kontaktů a potom, co ji podložím a procínuji, už se výpadek poloviny 70cm tranzistorového PA do konce závodu neprojevil.

Výsledek závodu na 70cm je sice o chlup lepší, než vloni, ale když analyzujeme, proč nám konkurence tolik utekla, shodujeme se, že problém je m.j. asi také v modulaci IC7600, která v transvertorovém režimu na SSB produkuje cca 2dB výkonové špičky a výsledkem toho je, že střední úroveň výkonu modulačnmí obálky je i při zapnutém VF kompresoru nižší, než u staré FT847. Výkonové špičky nás totiž de facto donutily nastavit buzení PA jen na cca 2/3 jejich max. výkonu - a tento výkonový deficit byl samozřejmě - zejména oproti výkonově mnohem lépe vybavené konkurenci - v závodě citelně znát. Máme tedy do UHF Contestu co zlepšovat, hi.

23 a 3cm technologie šlapala bez problému a výsledky na obou pásmech výrazně přesáhly naše dřívější klubovní rekordy. To, že to na naši 3cm konkurenci nestačilo je výsledek QRP na 3cm a s tím budeme schopni do podzimu něco dělat.

Celkově tedy odjíždíme ze závodu spokojeni (díky Jirkovi OK7RA za pomoc při skládání stožárů). Protože nás na balení bylo málo, odjíždíme z kopce až těsně před 9 večer, což znamená, že do postele se po 340km za volantem dostávám až v půl čtvrté ráno. Ale co bychom pro tradici Polního dne neudělali, že...

73 OK1VPZ

Jak to viděli ostatní:


Report ze 3cm od Jarka, OK1KN:

Začátek závodu byl ve znamení pěkného scp v JO41 a podařilo se bez větších problémů udělat PA0BAT, PI4GN a PA3AWJ, což byl na delší dobu náš ODX. Následovaly další scp v OE a řada spojeni do S5 a 9A, tentokrát přišel i Claudio I4XCC s pěkným signálem, nicméně IK3GHY a I6XCK se udělat nepodařilo. Mírně byly zlepšené tropo podmínky na sever, ale přes veškerou snahu se nám vytoužené spojení do OZ navázat nezdařilo, i když OZ1ALS šel solidních 519 a chvílemi byl slyšet OZ2LD. Těsně před koncem závodu jsem poslouchal Honzu OK1VAM s SM7ECM, který byl u nás rovněž solidně nad šumem, bohužel uz nezbyl čas na testování. S odstupem času nutno říci, ze by asi na spojeni s našimi 3W výkonu šance nebyla. Rovněž tak mohutný scp v JN88 v neděli se nám z těchto důvodu zcela využít nepodařilo, kromě QSO s HG7F a několika OM stn jsem se marně pokoušel o HA8V a OM3KDX, což se jiným stanicím z Krušných hor povedlo. Celkově tedy převládá z výsledku mírné zklamání, i když máme (ve srovnání s předchozími roky) rekordní počet QSO a nejlepší bodový zisk v historii. Dalším stínem bylo, že OK2C s námi opět odmítli udělat contestové QSO. Naopak co se týká techniky, musím konstatovat spokojenost s posledním upgrade 3cm zarizeni od OK1VPZ, díky nové kmitočtové ústředně navázané na rubidiový normál z 23cm seděl TCVR kmitočtově perfektně během celého závodu a nově osazené spínané zdroje si poradily i s prolamováním síťového napětí z 230 na 150V při špičkách CW provozu koncových stupňů na 23cm.

 


Report z 23cm od Matěje, OK1TEH:

Na Polním dni 2012 jsme měli v plánu vyzkoušet nový anténní systém na 70cm, přesunout 70cm LNA nahoru k anténě, kompletně zrenovovat zařízení na 3cm a poprvé vyjet na 24 GHz, ale ani přes velké úsilí se tyto projekty nestihlo dokončit včas.. Jedinou změnou tak byla upravený oscilátor pro pásmo 10 GHz, takže je nyní možné použít jako referenci kromě interního 10 MHz krystalu z čítače i přímo 10 MHz z rubídiového normálu zabudovaného v transvertoru na 23cm a nový spínaný zdroj, kterému nevadí pokles napětí v síti na 150V. Láďa také přivezl nový magirus, který lze konečně po více jak 2-3 letech vysunout namísto do šestnácti do plných 20m a ještě bych se asi měl zmínit, že Láďa připravil i novou betaverzi VUSC, která má nově databázi obsahující informace, na kterém pásmu ta která stanice byla sříve QRV, takže při počátečním pile-upu se nemusí 70cm operátor tak často ptát, zda-li je dotyčný QRV na 23cm. Novou funkcí je i možnost si nastavit log tak, aby ignoroval přepínání módů na TRXu v případě, že je zařízení propojeno přes CAT kabel..

Na kopec jsme vyrazili tak jako obvykle už ve čtvrtek a večer dorazili na Spáleniště. Počasí bylo super a tak jsme strávili příjemné posezení u ohně až do brzkých ranních hodin. Páteční ráno nás přivítalo letním Slunkem s modrou oblohou a tak po nutném posekání půl metru vysoké trávy jsme začali stavět magirusy. Bohužel stavění se dost protáhlo, protože jsme zapomněli hardwarovou spojku k rotátoru pro kterou musel Venca 1XNG zajet několik desítek km.. Jelikož bez spojky se nedalo pokračovat a trávu jsem posekal opravdu na krátko, zlákalo to některé "naše golfisty" vytáhnout si z auta hole a předvést své dovednosti při střelbě na green. Bohužel jeden z odpalů se vyvedl tak znamenitě, že míček odletěl kamsi daleko do vysoké trávy a tak pokud ho nespasou ovce, další kolo golfu bude pokračovat až v příštím květnu ;-).

Po obědě, sotva jsme postavili druhý stožár, přihnala se bouřka, klikatý začal tancovat po okolních kopcích a lilo a lilo. Se stavbou mikrovlnného pracoviště jsme tak začali až za soumraku a do tmy jsme stihli postavit pouze 10m stožár se zařízením pro 10 GHz. A ač nám tentokrát chyběla pípa se sudem, vynahradili jsme si to na skvělých pochoutkách z kuchyně Majky, OK1DYX a příjemné večerní posezení nám rychle uběhlo.

 

Sobotní ráno bylo trochu kalné, poněvadž když jeden chrápe, ostatní se příliš nevyspí, hi. A navíc se venku spustil lijavec, jaký na kopci už dlouho nepamatujeme, takže do stavění 23cm antén se nikomu moc nechtělo a vyjít ven jsme se odhodlali až těsně před polednem, kdy se na radaru ukázala krátká mezera v mracích.. Když se přihnal další liják, antény už všechny stály a tak již jen stačilo v suchu zapojit hardware, zrektifikovat rotátory a rozchodit síť PLC propojující 400m vzdálená pracoviště včetně sdílení připojení do internetu. Tentokrát jsme to stihli opravdu na poslední chvíli, takže sotva jsme zhltli rychlý oběd, už začal závod.

Na 70cm tradičně začínal David, na 23cm moje maličkost a na 3cm Láďa, OK1DIX, zakrátko ale vystřídaný Jarkem, OK1KN. První hodina na 23cm byla impozantní, v logu téměř 40 QSO a to včetně takových "špeků" jako byl 9A6AR z JN64. Rozjezd na 70cm byl ale o poznání slabší a v některých chvílích jsme měli počty QSO na obou pracovištích téměř  vyrovnané.. Ale tak už to u nás o Polním dnu v QTH z pohledu české kotliny "za kopečky" prostě chodí. Navíc, hned druhou hodinu měl 70cm tranzistorový PA nějaký výpadek a tak David chvíli jel jen se sníženým výkonem.. Problémy se ale nevyhnuly ani mikrovlnnému pracovišti, kde nás překvapil výpadek elektřiny. Problém byl ve vandaly poškozené venkovní krabici, kde vyhořela svorka.. Líčeno mi to byl účastníky takto: grilujeme další maso, najednou vyskočí oblouk, drát se sám vytrhne ze zásuvky, proběhne kolem nás a svalí se nedaleko připraveného masa.. Závada šla naštěstí opravit snadno, ale čekání na znovuzprovoznění "mluna" nás bohužel stálo několik pěkných QSO, zvláště ve chvíli, kdy na 3cm chodily pěkné RS do PA.. Další problém následoval v podobě vadného konektoru v transvertoru DB6NT, ale to už je zmíněno výše. Za první 3 hodiny jsme tedy měli na 70cm méně spojení, než během první hodiny v UHF contestu a konkurence tak nabrala náskok téměř 90 QSO, který bylo těžké dohánět....

Na 23cm ale mezitím pokračoval závod v zaběhnutých kolejích, povedlo se mi několik pěkných spojení na sever, jako například SM7ECM, OZ6OL, OZ7A, OZ5W, OZ1ALS, SP1JNY (oproti předchozím závodům S9+), 9A2SB, 9A1Z, PA0PLY atd. Spojení s pořadovým číslem 100 tentokrát padlo ve 20:38h UTC. Tropo condx do OZ a ve směru na Berlín se zdály být nad průměrem, bohužel tam nebyla moc velká aktivita, zato vyloženě špatně to chodilo směrem na východ do OK2, kde ještě postupoval zbytek první studené fronty.. Po půlnoci se pásmo vyprazdňuje a tak jelikož 3cm op šel již dávno spát, občas přesednu i na jeho místo a zkouším noční opozdilce. Po velkém úsilí se následně daří udělat QSO s DL1SUZ, QRB 360km. Já ho slyšel jako vždy super, ale našich cca 3W RF bylo dost málo a QSO si vyžádalo několik dlouhých minut, uff. Ve 23:54h UTC dělám na 3cm i DC6UW, QRB 490km a kupodivu mě tentokrát vzal hned na poprvé. Zpátky na 23cm se mi daří od letadel i John, G3XDY, což je tradiční ODX na 827km. Je ale poznat, že v noci jsou oproti minulosti noční letecké spoje v blízkosti frankfurtského letiště omezené (z důvodů omezení hluku), takže oboustranná výměna contestových dat si vyžádá více trpělivosti. Potom si dávám cca hodinu rychlý spánek.
 

Ráno se budím s východem slunce a na mé CQ přichází na 23cm s pěkným signálem OM3ID, který má jen 8W (v sobotu při dohozeném skedu ze 70cm jsme se nedodělali). Podmínky se tedy směrem na východ výrazně zlepšily a tak zkouším nějaké delší QSO. Na chatu jsou přihlášeni YT0A a YU1CF, bohužel ani po několikátém skedu oboustranně nic neslyšíme (QRB kolem 900km). Zkouším také YR1A z KN16, QRB 839km a téměř okamžitě je slyším tak 559 (je to vůbec poprvé co jsem na Spáleništi slyšel na 23cm YO), bohužel mají problém s odkouřeným RXem a spojení se nepovede ani na několikátý sked... Daří se alespoň rychlé QSO od letadel s Mauricem F6DKW z Paříže, QRB 784km a asi na pátý sked konečně i HA6W KN08, QRB 615km. Konec závodu je ve znamení špatných condx ze západu, stanice z oblasti JO30 jsou po přechodu další fronty díky mokrému Blateňáku slabé jako nadvakrát vařený čaj, nakonec se povede z šumu vydolovat v průměru 600km QSO s PI4Z, PA3AWJ, PA0EZ a těsně před koncem od letadel i SP5QAT (QRB stejné jako do PA).

Občas jsem měl problém s tím, že když zavysílám ve stejný okamžik jako 70 a 3cm pracoviště a současně chci točit anténu, prolomí se stabilizace zdroje pro mojí FT847 (je to náš poslední, který není v celém řetězci 23cm spínaný) a někdy i tak výrazně, že se mi dokonce rádio vypnulo..

Závod nakonec končím na hodnotě necelých 180 QSO a 54 000 bodů což je víc, než jsem očekával. V porovnání s konkurencí to také není úplně nejhorší, DL0GTH mají jen o 2 000 bodů víc a DR9A o 2 000 bodů méně (prý měli problém s připojením na internet).

 Jinak pokud jde o QRM, občas jsem měl problém se silným signálem od OK2M a OL3Z, ale po domluvě a odsměrování antény jsem o nich ani nevěděl, horší to bylo s DL0GTH, kteří začali závod o 5kHz UP a než pochopili, že takto to opravdu nepůjde a přeladili se na .250, připravili mi (zejména v sobotu) řadu perných chvil.. Občas jsem od východu trochu negativně cítil OM6A, kteří již několikátý závod dávají výzvu jen 1kHz od našeho QRG .215. Kapitolou samou pro sebe jsou ovšem DM7A z Fichtelbergu, kteří vzhledem k jejich blízkosti produkují spletry S7 po celém bandu, zejména v neděli odpoledne..

Balení všeho toho železa, smotání 400m dlouhého kabelu, půlpalců a další drobotiny nám tentokrát zabralo dost času, protože David 1RK a Honza 1BAF odjeli z kopce už v neděli ráno, naštěstí nás při balení minuly všechny bouřky, takže jsme to s pomocí OK7RA do 9 večer všechno sbalili v suchu a za pěkného počasí. A potom už jen dlouhá noční jízda s karavanem a někdy po třetí ráno konečně lezu do postele.

Na slyšenou na 23cm v UHF Contestu se těší

Matěj, OK1TEH

PS: ještě pár slov k provozu na 70cm:

Čekal jsem, že něco málo napíší naši OP ze 70cm, ale nestalo se tak, takže ještě doplním pár slov z pohledu "hlavního dohazovače" na KST chatu ;)

K problému s ne příliš dobrým výsledkem na 70cm myslím přispěla kromě již zmíněným problémům s kótou a hardwarem i špatně zvolená frekvence .215 příliš blízko středu bandu, kdy měly problémy s poslechem zejména stanice v S5 a IK. Občas si tak říkám, zda-li některé OK stanice nepoužívají remote RX kromě klasického podvádění i k volbě správné strategie obsazení pásma.. Závodní strategie se vůbec v poslední době mění, zvláště s příchodem multi-beamingu na UHF. Dříve se s jednou anténou daly dělat stanice rovnoměrně celý závod, dnes se většina stanic vystřílí během soboty a v neděli je to již jen takové paběrkování a nezáživné chatování a jak již řada top stanic seznala, výsledky na prvních 5 místech ve výsledkové tabulce jsou v rámci statistických chyb, takže i to minimum spojení navázaných pomocí ON4KST chatu mnohdy rozhodne o vítězství či prohře. Výsledkem je tak na KST chatu nově zažitá praxe neustále zhruba v 1min intervalu oslovovat všechny přihlášené stanice + to celé podporované masivním selfpotingem typu OK1XYZ 432.někde CQ dir PA atd.. Musím říct, že se mi líbí přístup, jaký v této věci má RSGB, tedy že je v Británii v závodech zakázáno na ON4KST chatu dohazovat spojení na 2m a 70cm. Pravda, v západní Evropě je toto pravidlo trochu bezzubé, protože na výsledek tam již jezdí jen minimum stanic, ale u nás by to asi smysl mělo. Ovšem tedy za předpokladu, že by VKV manager ČRK na něco podobného měl dostatek vůle... Stačí totiž opravdu jen chtít, protože archív komunikace na chatu včetně filtrů značek je online..

Na závěr jsem připravil malý graf ozřejmující, jak se za posledních 7 let vyvíjela aktivita DL stanic pro srovnání v UHF contestu a Polním dnu.

Jak je vidět, i přesto, že od roku 2008 jsme na Spáleništi přešli od jedné antény K1FO na multi-beaming systém o 3 směrech, na počtu dělaných stanic se toto nikterak neprojevilo. Modrá čára reprezentující DL stanice v UHF contestu vypadá jako by rostla, ale toto je pouze silně ovlivněno faktem, že v roce 2010 a 2011 jsme se zúčastnili UHF contestu z Klínovce a v roce 2007 jsme vyjeli jako F/OK4W z JN38OJ...  [de OK1TEH]


Výsledky (Results):

 

 

 

 

 

Obrazová galerie OK2KKW z Polního dne 2012:
 


Páteční ráno bylo jak vymalované,
OK1TEH zvolil pleťovou masku č.4

Správní Pražáci začínají závod
sekáním vysoké trávy...

Stavěcí parta čeká, až OK1XNG
přiveze správnou redukci na rotátor

Máme všechno, jdeme na věc
 

Je horko...

Svačinka

Zatrénujeme si golf

Základem úspěchu je správný postoj

Krásné počasí skončilo - prší


Náš dešťový grill


V pátek v 9 večer přestalo pršet a
tak se šla stavět anténa pro 10GHz

Osvětlení mraků zapadajícím Sluncem
bylo opravdu úžasné a tak jsme to oslavili

Večer u ohně Majka pálí hromničky, aby
se nám během závodu vyhnuly blesky

V pátek večer už nám 70cm antény
konečně pevně stály

Pátek večer - je čas jít spát...
 

Sobotní poledne. Prší a prší...
Teplota je 16°C

prší...
 

Pršet přestalo v sobotu po poledni
 
Vlevo: OK1DIX není v sobotu večer z vývoje
závodu na 70cm příliš nadšen

 

OK1VPZ v neděli brzy ráno sleduje
inverzi po sobotním dešti - na podmínkách
se to ale příliš neprojevilo