64. Polní den v podání OK2A

For translation from Czech you can use the Google translator

Stavění antén na 70cm jsme museli v pátek před obědem na chvíli přerušit..

Letošní PD nebyl v klubu OK2KKW ničím zvlášť výjimečný. Ve čtvrtek večer jsme se sešli v obvyklé sestavě OK1DIX, DYX, VPZ a TEH. Partu tradičních "zahajovačů" tentokrát doplnil Ivan OK1DAQ. Láďa s Matějovou asistencí se hned pustil do repase rotátoru pro 3cm, protože v posledních 2 závodech nás tenhle točák stál svým "šilháním" mnoho pěkných QSO. Operace se zdařila, nikdo nezemřel, nicméně tenhle točák, i když během závodu fungoval dobře, oslavil (doufejme) na 3cm v tomto závodě svou derniéru, neboť jeho radiální vůle je už větší, než vyzařovací lalok 10GHz antény...

V pátek ráno Matěj zjistil, že nejde zapnout stařičký PA pro 70cm (pár posledních let je v něm GS31-čka). Automatika nenajížděla VN a z desky ovládání se šířil divný zápach. Naštěstí to nebylo nic vážného, jen tantalová kapka u 7812. Asi to skladování contestového zařízení ve stodole, která v zimě promrzá, není pro 23 let starou elektroniku úplně ideální. Ještě, že naše zařízení nesplňuje požadavky standardu ROHS - to by se nám naše zařízení už dávno rozsypalo na prvosoučástky, hi. Potom postupně přijeli další členové klubu, postavili jsme antény, přičemž nám přes kopec přešlo stádo 700 ovcí (letos se prý narodilo zvláště mnoho těch černých), abychom vzápětí zjistili, že stožáry zase nejdou vysunout na plnou délku. Nezbylo než se smířit s tím, že 70cm antény budou opět pod korunami rychle rostoucích smrků. Nu, co se dá dělat, nebylo to poprvé... V pátek večer stály i antény na 23 a 3cm a nastal čas dobrot, připravovaných na otevřeném ohni.

V sobotu Matěj postavil zařízení, dali jsme contestový guláš a šli vysílat. Asi po 3 hodinách závodu vyběhnul OK1TEH z karavanu, že nejde elektrika. Problém byl v elektrické instalaci karavanu - pod předním sedadlem je malá rozvodná deska se dvěma pojistkovými patronami - no a ty roky drncání po evropských silnicích jeden z těch pojistkových držáků poněkud vydrncaly a povolené šroubky vedly k vyhoření kontaktů... Oprava nebyla ani tak náročná, jako byla složitá deinstalace a následná instalace celého 10GHz pracoviště. To se totiž ukázalo problematičtější, než se čekalo, protože při instalaci rotátoru bylo zapotřebí překonat důmyslná bezpečnostní opatření Láďova notebooku. No považte, je normální mít v noťasu 15-ti místné heslo do Woken? Takže jsme na 23 i 3cm ztratili celkem skoro hodinu - navíc v "primetime". Naštěstí tímhle třetím problémem naše HW trable protentokrát skončily a až do konce závodu vše fungovalo bez potíží.

Pohled na 3km vzdálené OL7C na Blatenském vrchu, směr ze Spáleniště na západ...

Krásné nedělní počasí mne zlákalo k vycházce - šel jsem si prohlédnout stále rostoucí, ostře zelený les, který nám blokuje horizont v azimutu od 260 do 300 stupňů. Zjištění vůbec nebylo příjemné - v tomto směru je naše kóta již hodně zavřená. Představte si, že vysíláte v místě, kde je víceméně rovný terén, navíc je tahle krajina zalesněna a ten les má rozlohu několika km. Vaše stanoviště je sice o trochu výše, než terén, ale jen cca o 10m. Ty stromy jsou však vysoké okolo 15 až 20m. Co myslíte, jak asi bude vypadat narušení první Fresnelovy zóny v takovém terénu? Bude to představovat dodatečný útlum 6, 10, nebo 16dB? Z tohoto přemýšlení mne vyrušilo poznání, že jsem v tom lese asi trochu zabloudil. No, jezinek se nebojím a tak jsem se zorientoval podle Slunce a vyrazil zpátky. Ale najednou - ouha - tenhle les není tak úplně jenom les... Zapadnul jsem nad kolena do bažiny. Bažina mne přijala jako své dítě - jen jsem si pomyslel "dokonáno jest". Hlavou mi projely vzpomínky na film "Král Šumavy". Ale nechtěl jsem svou kůži prodat lacino - plácnul jsem sebou do bahna na břicho jak široké, tak dlouhý a podařilo se mi se zachytit kmenu suchého smrčku, který ležel na dosah na povrchu té zrádné bažiny - a potom jsem se pomalu, nesmírně pomalu začal z té šlamastyky vytahovat. Asi za 10 minut jsem byl, pochopitelně celý zablácený, venku. Ano, i tak může vypadat "soutěžní kóta" 1000m nad mořem... Od našeho contestového stanoviště pásem 23 a 3 cm mne dělilo jen asi 600m vzdálenosti a pár metrů výškového rozdílu.... Raději jsem ten zážitek hned po návratu k baráčku spláchnul nějakým tím dobrým pivem. Přišlo mi vhod pivo KASTEEL, které mělo 13% alkoholu a jenž v ledničce nechal v květnu ON5GS. Jen ve mně obsah té láhve zahučel... Závěr závodu byl už klasický - práce. Z kopce odjíždíme jako poslední před 8 večer, v Praze jsme v 11, než se všechno to železo vynosí nahoru, je půlnoc. Potom na chalupu, zaparkovat karavan, vyměnit koně. Doma jsem ve 3 ráno, ještě koupel a v před 6 ráno už posílám update do news našeho webu.

Tak takový byl 64. československý polní den v mých vzpomínkách. Přežili jsme a tak vzhůru k dalším radioamatérským adventůrám, hi!

73 de OK1VPZ



David v plném provozu. Vpravo mu sekunduje Ivan OK1DAQ

Report ze 70cm od Ládi, OK1DIX:

 
                                                                  Náš reprezentatnt OK1DIX v neděli dopoledne

PD 2013 se mimořádně vydařil. Výborné počasí, dobré pivo z Chotěboře a dobré podmínky na západ a sever. Tentokrát poněkud netypicky jsem odjel začátek 3cm, kde se vyskytl RS nad OE, které přinesly několik pěkných spojení do OM a 9A. Po 20 QSO jsem předal žezlo Jarkovi OK1KN a šel okusit něco grilovaného a tekutého.

Na 70cm jsem nastoupil tentokrát až ráno. David byl při chuti a vydržel u toho 14 hodin v kuse. Nejdříve to vypadalo, že podmínky spíše ustupují, ale po 0430 UT přišli PA0ANS s PE1ODY a na sked SM7GVF, pak chvíli nic, ale najednou v ohromné síle G6IPU/P. Čekal jsem další G, ale přišli opět až asi za 30 minut G0VHF/P, G8OHM/P (ODX 1009 km) a G3LTF pěkně za sebou pak ještě G3XDY a G4DHF. To vše proloženo několika PA stanicemi. Podmínky ale kolísaly měnil se i směr. Po poklesu přišel v pěkné síle OZ9PZ. Stále jsem ale čekal nějaké otevření směr JZ a tajně doufal v EA, které dělaly zejména PA a ON stanice, ale jediným výsledkem v tomto směru byli I2FHW a I1NDP. Bylo vidět, že by to šlo zejména na sever, ale tam je aktivita nízká. Hůře chodil v této době východ a jihovýchod, signály z OK2 a OM o poznání slabší než obvykle. Před polednem to předávám opět Davidovi a střídavě to pak dotáhneme do konce. Podmínky z rána na Z a S už se ale neopakovaly, avšak zlepšení na JV umožnilo vylepšit špatnou bilanci v tomto směru v podobě YO5CRQ a obvyklých YU7A, YU1LA a YU1EV.

Lze si jen přát více takových závodů.

DIX



Pohled na mikrovlnné stanoviště OK2A od severu.

Report z 23cm od Matěje, OK1TEH:

Jelikož Mikrovlnný závod jsme tento rok ze Spáleniště vynechali, na Polní den jsem se velmi těšil. Dokonce to vypadalo, že se nám konečně podaří využít i nějaké super tropo podmínky, ale realita byla na rozdíl od očekávání podstatně chudší. Ale od začátku:

Nejdříve to vypadalo, že kvůli zdravotním problémům jednoho z nás budeme muset naší účast odpískat, naštěstí zdraví se umoudřilo, takže nakonec jsme ve čtvrtek odpoledne nabrali směr východ pro 80km vzdálený karavan, naložili věci, načež jsme se znovu vrátili do Prahy, naložili poslední proviant a nabrali směr Most, Chomutov, Výsluní, Měděnec, Klínovec, Boží dar a konečně Spáleniště. Na kopci jsme se sešli ve čtvrtek večer s Ivanem u ohýnku, David 1RK trávil večer na společenské akci na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlsbadu. Hned co jsme vylezli z auta bylo jasné, že je zle, protože bylo bezvětří a ve vzduchu se to proto rojilo muchničkami, což jsou malé mušky neboli jak říkáme "tiplice", které strašně štípou a rády lezou do vlasů a vousů hi. Jinak nás na kopci ale čekal už sud s pivem a pípou, takže brzy zavládla spokojenost (dík Ivane za klobásky). O nedlouhou před půlnocí dorazil k ohni i Láďa DIX s Majkou DYX. Venku ale začalo vlezlé krušnohorské poprchávání, takže jsme radši šli s Láďou zkoušet léčit 3cm rotátor, s kterým jsme se strašně trápili už více jak rok. Výměna nového poťáku nepomohla, nicméně nakonec se podařilo zjistit závadu v nedotažených dorazech, které se posouvaly, díky čemuž vznikaly chyby a nepřesnosti až 20 stupňů. Snímání polohy sice není stále ideální, nicméně rotátor v závodě tentokrát pracoval už bez problémů.

V pátek jsme se dali do stavění stožárů, když jsme měli postavenou K1FO, tak se ale po louce přiřítilo 750 ovcí (alespoň podle slov místního bačy ženského pohlaví - jak byste ji nazvali - paní bačová?), kterým se na naší louce pod anténami prý moc líbí, takže jsme ani nemuseli vytahovat ruční křovinořez na vysokou trávu. Nicméně po chvíli jsme zjistili, že když se vám prohání černé ovce pod anténou, tak to moc štěstí nepřináší, protože 20m magirus šel kdoví proč opět vysunout pouze do výšky 16m, stejný byl problém i se stožárem druhým (a to jsme ještě k němu připojili tentokrát obzvláště dlouhý koax...). V závodě jsme tedy opět museli vysílat na přízemní vlnu hi. Prozatímní teorie je, že jelikož každý závod ujede vozík se stožáry přes 350km, tak natřásání šroubům na cestě asi moc nesvědčí a některý z nich se asi zase zaseknul mezi trubkami.. Další problém nastal, když jsme vytáhnul na getrování stařičký PA s GS31. Po zapnutí do sítě v PA záhadně něco cvaklo, vyvalil se kouř a automatika vysokého napětí nenajela. Nakonec viníkem byl pouze tantalový kondík v sekvenceru, ale najít ho si vyžádalo několik desítek minut práce.

  
                                                                          Páteční stavění 70cm zařízení

Všechny antény a stožáry jsme postavili v pátek odpoledne, takže kompletaci zařízení pro 23cm jsme nechali na sobotu a již v pátek večer jsme byli on air na 70cm. Na DX-clusteru bylo vidět, že EA1 dělají PA, ON a DL stanice z oblasti JO30 a dokonce i JN59. U nás ale nebylo po zlepšených podmínkách ani vidu ani slechu. Na sever OZ7IGY hrál 519 jako obvykle, Francouzské majáky slyšet nebyly a tak jediným indikátorem trochu zlepšených podmínek byl nadprůměrně silný signál našeho majáku OK0EP. David zkoušel vytvořit nějaký pileup, ale nejdál jsme se ten večer dovolali pouze k HB9FX. Ostatní mezi tím již spokojeně posedávali u ohně a pochvalovali si vynikající pochoutky od Majky. Počasí  se mezi tím neustále zlepšovalo a tak jsme v zábavě u ohně tentokrát vydrželi téměř až do svítání. Svůj vliv na tom měla i volba nové značky sudu, kdy David nahradil tradiční Plzeň nečekaně vynikající 12° Chotěboří a samozřejmě padly i trojnásobně fermentované pozdravy z belgických pivovarů, které nám v květnovém závodě zanechal Dirk, ON5GS (tnx!).

Ranní stávání šlo dost ztuha, ale postupně jsme se dali do stavění zařízení na 23+3cm, zatímco Ivan řezal nějaké suché dříví do zásoby. Venku bylo krásné počasí typu agfa-color a kolem bunkru se to hemžilo spoustou turistů včetně houfu pěkných slečen na kolech, následně za námi přijela i návštěva z 3km vzdálených OL7C v podobě Michala OK1MWR, Sašy OK1RS, Mirka OK7KM a dalších. Po zapojení veškerého zařízení se ozval zvuk zlověstného jiskření, na vině byl ale naštěstí pouze nedotažený šroubek v konektoru  síťové šňůry. Zařízení jinak chodila na první zapojení, takže jsem se odebral na barák na vynikající oběd, poté jsme dokonfigurovali deníky, síť. Nutno říci, že poprvé se mi podařilo najít na telefonu sice slabý, ale použitelný signál od domácí síťě G3, takže konečně jsme měli dostatečně rychlý internet pro stahovaní všech RS map a hladký běh AirScouta od DL2ALF pro sledování odrazů od letadel. Na 70cm k zařízení sedl David OK1RK, na 23cm jsem byl já a na 3cm Láďa OK1DIX. Závod tak mohl začít.

Závod

V první hodině jsem dělal na 23cm pouze 27 QSO, což není nic moc, ale alespoň chodily na výzvu vzdálené stanice z S5, HA, OM, takže km průměr hned od začátku začal šplhat strmě vzhůru. Jediný trochu nadprůměrný směr byl na sever, potěšilo perfektní SSB spojení s Markem, SP1JNY, dále SM7DTE JO75,atd. Vše šlo v pohodě až do 16:50h UTC, kdy jsem měl v deníku 61 QSO, když tu najednou vypadla v karavanu elektrika.. Důvod výpadku byla vyhořelá 10A pojistka, která se ale nacházela v lavici, na které byl nejen zvyšovací trafo a zdroj pro FT847, ale i desítky kabelů pro propojení rotátor přes USB atd. Dotažení šroubů pojistkového držáku, nalezení náhradní pojistky a její výměna nás tak stála až cca 45min výpadku a to zrovna v době, kdy to se spojeními pěkně odsejpalo..


V neděli ráno na nás neočekávaně zaútočilo jedno UFO, hi.

Chmurnou náladu jsem si ale záhy spravil spojením s SM7LCB, DK2ZF/P, SP4MPB, SP5QAT, IQ1KW, SM7ECM a dalšími. Mimochodem překvapil neuvěřitelně silný signál SK7MW, sice tam mají QRO a 3m parabolu, ale i tak S9+40dB se na 23cm ze Švédska hned tak uslyšet nepoštěstí. Ve stejné době se daří udělat na 70cm pár pěkných spojení přes 900km do LA, bohužel nikdo z nich nemá 23cm.. Jedinou vlašťovkou ze severu je OZ5W na 607km, signál je ale dost slaboučký.. Potěší taky pěkné spojení s I4JED/4, u jehož zařízení sedí Franco, I4LCK. Ve 21:09 UTC dělám 100. QSO s Pavlem OK1AIY/P a není to nic moc, protože na stovku jsem se v PD 2012 dostal již ve 20:38h UTC, takže mám půl hodiny zpoždění. Ve stejnou dobu DL0GTH i OL3Z mají cca o 8QSO víc.

Daří se mi konečně udělat 630km QSO s PA6NL, signál ale nic moc, na rozdíl od jiných OK stanic dostávám report pouze 559, skrz zelený les to zkrátka moc nejde... Naštěstí příval stanic neustává a po větším i menším úsilí nakonec zapisuji do logu QSO s OZ6OL, HA8V, ON4CJQ/P, PI4Z, HB9FX,každé spojení přináší body hodně přes 500-600km. ON4CJQ/p je pak první ON stanicí v našem 23cm po cca 2-3 letech. V 01:08h vydřu tradiční tropo-čajíček s Jožem S51ZO na 483km a dávám si asi 2h spánku.

                     G3LTF s OK1TEH během EME setkání 2012 v Cambridgi.
              TNX Peter for nice 1005km random tropo QSO on 70/23cm ;)

Ráno mě probouzí východ Slunce a snažím se udělat nějaké pěkné tropo QSO, bohužel na 23cm zatím všichni spí, takže často odbíhám k opuštěnému zařízení na 10GHz a po chvíli se mi zde daří pěkné tropo QSO s OZ1ALS/P na 545km, bohužel další skedy s PI4GN, SM7ECM a OZ5W vycházejí naprázdno. To už ale přichází Jarek OK1KN a tak se vracím na 23cm. A právě včas, protože v 05:33 UTC z ničeho nic přijde na výzvu G3OHM/P IO92, QRB 1009km, což je do konce závodu i náš ODX. V zápětí mě volá se signálem S9+ G0VHF/P 819km a zároveň i  Peter, G3LTF 1005km, takže poprvé v životě zažívám z UK na 23cm pile-up hi. Bohužel podmínky se zase začínají zavírat, takže spojení s G2BQY/P z IO81RF 1083km se už nepodaří zkompletovat.. Stejně tak QSO s G4DHF, měl od nás vše, ale nebyl jsem schopen pobrat číslo QSO, což ale nebylo divu, protože jak mi psal, měl pouze 10W hi. Tak jsem alespoň ještě vypotil spojení s Johnem, G3XDY a bylo po podmínkách, otevření do UK vydrželo pouze cca 30min. Samozřejmě jsem pak zkoušel řadu dalších skedů, ale podmínky se evidentně zhoršily, dokonce byl problém udělat i jindy běžné QSO s PA0WMX QRB 492km.

Překvapil i tentokrát čajíčkový signál PA3AWJ QRB 601km. Každý v OK1, kdo měl na 23cm alespoň nějaké zařízení, si ho tentokrát dělal, dokonce i stanice v OK2 s QRB o 400km delším, ze zalesněného Spáleniště nám ale spojení zabralo několik dlouhých minut.. Alespoň v té době na zadní anténu zavolal na randomu nečekaně SP7DCS 457km TNX. Jak ovšem opadal pileup, tak zároveň přibývalo rušení, tentokrát ani ne od OK2M, ale překvapivě zejména od OK1KAD... V silném rušení se mi podařilo udělat od letadel F5HRY, F5DQK a F6DKW, QRB cca 780km, ale byl to opravdu porod. Navíc přesně z azimutu 260 stupňů mám na Spáleništi silné rušení od leteckého radaru v DL, takže v kombinaci od dalších borců mi to připravilo celkem perné chvíle hi. Zkusil jsem tedy otočit anténu na sever a na sked se mi podařilo udělat Kjella, SM7GVF JO77 746km a na druhou anténu trochu vypoceně odrazem od letadel 9A1W.

Poslední 4 hodiny závodu jsem se pak věnoval především skedům ze 70cm a směru do HB, kde se mi podařilo na randomu udělat s celkem pěkným signálem HB9BAT/P 518km a to na 2W z jeho holého transvertoru DB6NT do malé Yaginy hi. Jinak ale směr do HB tentokrát úspěch moc neměl a z oblasti JN48 chyběla řada známých stanic.. Alespoň potěšilo díky Airscoutu pěkné QSO s IW2BNA JN45 na 600km.

Na konci závodu se udělal na 10GHz rainscatter v JN77, který ale od nás byl už přes 410km, takže jsme se do něj dostávali těžce a i když nás díky 20W řada stanic slyšela, podařilo se udělat pouze spojení se Zlatkem 9A2SB QRB 691km, což byl nakonec i náš konečný ODX. Spojení jsme vzápětí zopakovali i na 23cm odrazem od letadel, bohužel na 70cm se už QSO nepodařilo.. Těsně před koncem zavolal i Henning, DF9IC, který rozdával body z domova, protože DR9A museli QRT kvůli poruše hydrauliky jejich velkého stožáru. V poslední minutě zavolal i I3ZVN/3 a závod končím s novým rekordem ze Spáleniště 66 397bodů (starý byl jen cca 54 000) a magickým průměrem 353km/QSO.

Jistě každého asi napadne, že výsledek byl dán především dobrými podmínkami na západ, statistika ale říká něco jiného. Obyčejně dělávám kolem 1-2xG, tentokrát 4xG, ale u ostatních DXCC už to vypadá dost jinak. Podrobnější shrnutí na body je vidět v následujícím grafu. Zejména příjemně překvapil poměrně značný počet stanic z SP (7/2) a IK (9/5), že by díky pomoci programu Airscout? Naopak i přes dobré podmínky na sever je zajímavý malý počet stanic v OZ a PA.

Zařízení máme sbaleno ve 20h a domů přijíždíme tradičně až někdy v pondělí ve 3h ráno. Díky všem kdo zavolali a na slyšenou se příště těší

Matěj, OK1TEH


Pojechali...


PD 2013 OK2A JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 130 123 379 343 G8OHM/P    IO92GB 1009 1800 1x33, 2x38el 162 (+8) 91 (+4)
23 cm   66 397 188 353 G3OHM/P    IO92GB 1009 500 2x150cm dish  75 (-5) 41 (+5)
 3 cm   13 801 54 255 9A2SB          JN95GM 691 20 70cm dish  23 (-7) 17 (+0)

*) Note: comparison with last year July contest 2012         

 

 

 

 

 

 

 


Obrazová galerie OK2KKW z Polního dne 2013: