Na setkání slovenských radioamatérů ve Vysokých Tatrách a cestou domů jsme měřili šumová čísla.

Na toto setkání jsme jeli s úmyslem umožnit OM radioamatérům, pracujícím na VKV, aby si změřili, případně donastavili vstupní obvody svých předzesilovačů na optimální šumové číslo. Bohužel zájem o tuto bezplatnou službu byl téměř nulový...

A tak světlou vlaštovkou bylo jen změření LNA pro 23cm s tranzistorem ATF 54143 z konstrukční dílny OK2ZI, který přinesl OM5KV, u kterého jsme naměřili šumové číslo 0,39 až 0,4 dB při zisku okolo 22 dB a transvertor 144 / 28 MHz od firmy Elecraft, který přinesl OM5KM. Transvertor měl po doladění zisk přibližně 18 dB a šumové číslo 4,5 dB.

Cestou zpět jsme se stavili u přátel z OL9W - díky pečlivé práci OK2SBL jsme měli příležitost změřit neočekávaně dobrá šumová čísla předzesilovačů pro 144 MHz podle designu S53WW, osazené 4 x BF988.  Po chvíli laborování jsme se dostali na šumové číslo pod 0,4 dB (!) při zisku okolo 28 dB. Ještě o trochu lepší číslo měl předzesilovač s MGF1302 pro 144 MHz s rezonátorovým laděným obvodem vytvořeným z kabelu 7/8, kde jsme se po doladění dostali k hodnotě šumového čísla atakující hodnotu 0,2 dB (!!!) při zisku cca 18,5 dB. Josef zkrátka umí a nic na tom nemění trochu horší výsledky předzesilovače na 70cm s ATF 54143, který měl okolo 0,8dB.

Ale zpět k setkání. Vedle všech typických činností nás zaujaly především diskuse s ostatními VKV radioamatéry a VKV schůzka. Tam se s moderováním OM6AM probíraly změny slovenských všeobecných soutěžních podmínek, regulativ na obsazování contestových kót a v neposlední řadě i záležitost selfspottingu na DX Clusteru.
Nás zaujala i diskuse o vyhodnocování VKV závodů, kde Paľo OM5CM popisoval celý proces a zdůvodňoval, že se nikdo v OM nemusí bát, že on, resp. další lidé z týmu, který v OM vyhodnocují závody, by měli před vyhodnocením přístup k zaslaným .EDI logům, neboť tyto jsou (společně s contestovými logy z OK) před vyhodnocováním uchovávány pouze na hard disku serveru, který mimo území OM administruje OK1CDJ a nikdo z OM k těmto datům nemá (mimo admina !) před vyhodnocením závodu přístup.
Contestové logy ostatních evropských stanic posílají ostatní contestoví manažeři na server v Polsku najednou až potom, co je v jednotlivých zemích zkompletují.  Přestože o administraci tohoto serveru byl také zájem ze strany lidí z ČRK, představitelé IARU dali přednost polské nabídce, protože tam nebyla provázanost na nějaký špičkový VKV contestový team.
Není bez zajímavosti, že Ondra, jakožto OK VKV contestový manažer, se této VKV schůzky partnerské organizace nezúčastnil, přestože na setkání byl.

Jinak jsme na setkání potkali spoustu známých VKV radioamatérů, chyběli snad jen lidé z OM3W a OM6AA, což byla jistě škoda. Naopak nechyběl současný slovenský EME guru OM3BC, který nám m.j. vysvětlil, jak to bylo s těmi "šumícími" izolátory na jeho EME anténách DK7ZB.

Unikátní bylo, že za OK2KKW jsme na slovenské QSLárně zanechali ručně vypsané lístky (hi) za spojení se všemi OM stanicemi jak v letošním VHF Contestu pod naší značkou z JO60JJ, tak i pod F/OK4W/p z JN38OJ. To potěšilo zejména OM5CM, protože Francie na 23cm pro něj byla novou DXCC zemí.

Na závěr alespoň několik obrázků. Těšíme se na setkání na VKV pásmech v roce 2008 a osobní setkání se všemi, kdož mají k VKV pozitivní vztah.

73 OK1VPZ