OK2KKW - UHF Contest 2010

Znovu pod značkou OK2A - tentokrát z Klínovce

For translation from Czech please use the Google translator.

UHF Contest je pro nás vrcholem sezóny. Původně jsme plánovali, že se tohoto závodu zúčastníme odněkud ze zahraničí, ale pracovní zatížení členů klubu nám to nedovolilo. Takže jsme se předem museli spokojit s naším baráčkem, všude okolo obklopeném přerostlým a obvykle mokrým lesem, což je prostředí, ze kterého se nedá konkurovat stanicím, jako je OL7M, OL4A, či DL0GTH. A tak, když se naskytla příležitost, uvítali jsme možnost zkusit si to z Klínovce.

Odjet si jednou závod z Klínovce na 23cm byl sen Matěje OK1TEH už celá léta. A protože letos v UHF Contestu se na Klínovec zřejmě nikdo nechystal (tedy samozřejmě s výjimkou Honzy OK1VAM a Pavla OK1AIY, jejichž doménou jsou centimetry a milimetry), poslali jsme do světa oznámení, že to letos sami zkusíme z tohoto tradičního místa českých VKV contestových úspěchů - vzpomeňme například vynikající výsledky OK1AHO a mnohých dalších z legendárního čtverce GK45D a později JO60LJ.

Začalo to pro většinu z nás tím, že jsme si museli zařídit na pátek dovolenou. Po trochu dramatickém úvodu, o který se postaral OK1JFR s přívěsným vozíkem na dopravu stožárů a antén, jsme se na kopci postupně sešli od čtvrteční půlnoci do pátečního poledne. Relativně (na říjen) hezké počasí pátečního odpoledne nás zastihlo už na Klínovci, kde jsme postavili celkem 3 stožáry. Jen jeden z nich byl solidní 20-ti metrový teleskopický stožár, protože ten druhý je už asi rok poškozený a ještě jsme si nenašli čas na jeho opravu.

Proto jsme si zase trochu zaexperimentovali a na vršek stožáru posadili rotátor s dvojčetem - anténami K1FO a M2 - ovšem s tím, že obě antény byly nasměrovány vzájemně o 180° - tedy čelem vzad. Vycházelo to z teorie, že většinu QSO děláme v azimutech 280 a 100 stupňů a že se nám tato konfigurace antén osvědčila na 23cm. Samozřejmě s tím, že na každou anténu jsme mohli poslouchat zvlášť a každá z nich měla vlastní PA (a 30 metrů kabelu...). Celou 70cm sestavu doplňovala třetí anténa M2 na cca 12-ti metrovém stožáru, která sice neviděla přes hotel s plechovou střechou, ale protože profil z Klínovce na západ a jih je ideální, nízký stožár nám do tohoto směru nevadil. Ostatní HW pro 70cm byl stejný, jako během letošního Polního dne. Na 23cm byl HW setup zcela stejný, jako v několika uplynulých letech - tedy 10-ti metrový stožár se dvěma eliptickými parabolami 120 x 170 cm - což ovšem Matějovi sebralo celou severní polovinu horizontu, protože rozpadající se klínovecký hotel je patrový s vysokou sedlovou, plechem pokrytou střechou a nízký stožár na výšku hotelu nestačil.

V sobotu dopoledne jsme postavili zařízení a začali jej zapojovat. Přitom jsme zažili drama s elektrickým proudem, když nám Jarek (jako výsledek nesprávných barev vodičů v elektrické instalaci hotelové vodárny) poslal do karavanu namísto 230 celých silných střídavých 400V... Naštěstí zařízení ještě nebylo zapnuto, takže to odskákal jen v karavanu vestavěný spínaný zdroj pro napájení vnitřního osvětlení .

Závod jsme rozjeli úderem čtvrté a hned od začátku nám to šlo i přes mlhu, která se na nás přivalila, náramně dobře. David se spokojeně uculoval na 70cm pracovišti a contestoval jak o závod, hi. 86 QSO za první hodinu jsme asi na 70cm ještě nikdy v historii z naší soutěžní kóty, která vůči české kotlině leží "za kopečky", nedělali. Spokojen byl i Matěj na 23cm pracovišti. Protože vše, jak se zdálo, fungovalo normálně, odebrali jsme se s Láďou na večeři do našeho domečku na Spáleniště. Tam jsme - až do tmy - potom stavěli ještě pomocný stožárek pro 3cm, kde chtěl

Jarek rozdat alespoň pár spojení. Toto pásmo jsme cíleně nestavěli na Klínovci, neboť jsme nechtěli způsobovat problémy se vzájemným QRM Honzovi OK1VAM, který je tam "doma". Protože QRB mezi naším 3cm QTH a Klínovcem je cca 9 km, museli jsme navíc použít jinou značku - a tak pro 3cm přišla vhod naše tradiční koncese OK2KKW. Po večeři jsme se vrátili na Klínovec, a tam jsem s hrůzou uviděl, jak ochrany v 70cm tranzistorovém PA zoufale telegrafují o pomoc a z repráčku zní "SWR"  - a to byl po zdroji na osvětlení karavanu druhý problém. Změřil jsem stejnosměrný výstup z detektoru vracejícího se výkonu - PSV bylo cca 1,3 - čili nic, co by mohlo způsobovat potíže (i když to nebylo s ohledem na orosenou anténu, žádné skvělé přizpůsobení). A tak jsem obvod zresetoval, PA zašrouboval a David jel dál. Instaluji mezitím Matějovi do karavanu žárovku na kusu šňůry, kterou jsme našel na baráku, protože OK1TEH už pištěl, že jediným zdrojem světla v karavanu je jeho notebook. Asi za deset minut se opakuje SWR alarm u 70cm PA. Kryt šel zase dolů, stáhnul jsem citlivost obvodu na minimum a zase se jelo dál. Tohle všechno se během následujících dvou hodin opakovalo ještě několikrát... Až potom David zjistil, že vypadávání SWR ochrany souvisí se směrováním 70cm antén na vysokém stožáru. Zjištění příčiny pak už bylo jen věcí chvíle - reflektometrickou ochranu 70cm PA shazovala kombinace silného elektromagnetického pole od TV vysílače - 100kW ERP na 590MHz, jen 200 metrů daleko - a navíc se na tom zřejmě podílelo i 23cm pracoviště (cca 15kW ERP), což dávalo tomuto ochrannému obvodu při určitém natočení antén opravdu zabrat. Takže reflektometrická ochrana byla odpojena úplně. Davida i Matěje jsme potom večer nechali

contestovat a zase se vrátili "domů" na Spáleniště. Po půlnoci mi to ale přece jen nedalo (žeby nějaká předtucha?), přemluvil jsem DIXe, aby mne následoval, a vydali se na Klínovec ještě jednou - a to bylo VELKÉ ŠTĚSTÍ! Při kontrole kotev velkého stožáru se ukázalo, že jižní horní kotva skoro úplně vylezla ze země a od zřícení stožáru nás dělily jen centimetry!!! Zatloukání kolíku do země se ukázalo jako zcela neúčinné - kotva znovu a znovu vylézala ze země, tažená kotvicími lany. A tak zatímco Láďa držel havarovaný kolík, potmě jsem, jen s baterkou, vytáhnul jiný kolík, zatlučený u 23cm rotátoru a ten jsme zatloukli asi o metr vedle té podivné, pérující kotvy velkého magirusu. Nový kolík, jak se zdálo, držel pevně, a tak jsme spolu s DIXem, svítíce si baterkou v ústech, sundali kotevní vrátky z vaklajícího kolíku a opatrně je přetáhli na nový kotvicí kolík. Podařilo se! Starý kolík jsem vytáhnul ze země dvěma prsty. V zemi držel jen vlastní vahou!  Na obou pracovištích to stále ještě "odsejpalo" a tak jsem šel spokojeně spát.

Ráno mne budí telefonem Láďa, který nad ránem vystřídal Davida - velký tranzistorový PA dává jen něco přes 100W! Jedu tedy bez snídaně na Klínovec - pravá polovina PA nedává žádný výkon a tak do antény jde jen nějakých 150 - 200W - je to naše zatím třetí smůla.  Sundávám pravou bočnici, s PA párkrát klepnu a najednou je výkon zpět. Během pár minut lokalizuji závadu - je to krásné, kvalitní a zapouzdřené relé Schrack, které by sice mělo umět spínat 8A, ale 1A proud pro budič a předpětí si jeho mechanismus nedával... Ale protože jiné relé nemáme, jednoduše musíme závod dojet i s tímhle invalidou - a tak nechávám sundaný horní dekl a operátor dostává instrukci, aby v případě výpadku pravé poloviny PA zaklepal na tu oranžovou kostičku. Do konce závodu to bylo zapotřebí několikrát...

Před polednem se na nás valí stále více a více mlhy, a protože venku je zima a uvnitř na operátorských pracovištích není moc místa, s Majkou OK1DYX jdeme na návštěvu na TV vysílač, kde si své mikrovlny honí Pavel s Honzou. Zatímco dole se svět propadal do ponurého šera mlhového závoje, na všem kondenzovala voda a viditelnost klesala nejprve na 50 a postupně už jen na 20 a 10 metrů, po výstupu do 12 patra televizní věže nás vítá zcela jiný, úžasný svět - místnost je osvětlena Sluncem a za okny je vidět modrou oblohu a moře bílé mlhy u nohou! To se to pak panečku kontestuje! Pavel si sice stěžuje, že to i tak moc nechodí - ta mlha dole, hustá jak hrachová polévka, je pro 24 a více GHz asi opravdu velkou překážkou. Trochu popovídáme a vracíme se dolů, do světa, kde voda teče  vzhůru...

Po poledni, s příslibem, že mne do půlhodiny vystřídá David, který se mezitím na baráčku vyspal po "noční šichtě", si sedám k zařízení na 70cm pracovišti a snažím se v QRM blízkých stanic a DL0GTH udělat nějaké DXy. Už to sice moc nejde, pásmo je vystřílené, ale přece jen se mi pár slušných spojení daří a zvedám kilometrový průměr až na 313km/QSO, což je v těchto podmínkách šíření na Krušné hory opravdu pěkné. Ale protože David stále nepřichází, musel jsem závod (už z toho rušení dost naštvaný) dotáhnout až do konce. Nějakých 530 QSO při letošních podmínkách rozhodně není možno považovat za špatný výsledek. Snad by to zase jednou po čase mohlo stačit i na nějaké místo na pomyslné "bedně vítězů". Ještě, že nás během závodu nenavštívil ani Mr. Murphy, ani Chuck Norris... hi.

A potom už jenom bouráme - počasí je opravdu hnusné, všichni jsme promočeni, navíc je vidět asi tak jen na deset metrů. Při sklápění se nám navíc vysmekla patka velkého stožáru a ten se poroučel k zemi, což odnesla (snad opravitelně) jedna anténa. Už potmě se vracíme na barák, kde nás čeká další kolo balení (dokonce potmě, protože tam, nevím proč, nešla elektrika), takže na naší, více jak 320km dlouhou, cestu s přetíženým karavanem vyjíždíme až před 9 večer. Matěj cestou spí, protože celý závod na 23cm si odjel sám - prý jen s krátkým, asi hodinovým zdřímnutím. Domu přijíždíme okolo druhé ráno a tady nás naštěstí obětavě čeká Honza OK1BAF, který se vracel večer z Ostravy, aby nám z auta pomohl nahoru vyvláčet ty všechny těžké hejbly, na které má operovaná páteř už moc nemá. Díky Honzo!


Po rychlé koupeli padáme do postele mezi 3 a 4 hodinou ranní - Matěj vstává v 6 a já v 7 ráno! Takže jsme pro pár následujících dnů prakticky "na šrot". Ale to nám nezabrání, abychom to příště zkusili znovu, hi.

Takže naslyšenou na VKV vám jako obvykle přeje OK1VPZ


A co napsali další aktéři?

OK1DIX: Provoz na 70cm v UHF Contestu z Klínovce je něco, co jsem vždy chtěl vyzkoušet. Poté, co se ukázalo, že původně plánovaná expedice do F se nebude konat, byl to důstojný náhradní program. Předpověď počasí i když ne zcela ideální, nebyla špatná a tak jsem se těšil na něco nového. Rosničkáři se však ne zcela trefili zejména do nedělní předpovědi, což nám, jak už bylo zmíněno,  připravilo krušné chvilky při balení.

Samotný provoz byl však skvělý. Rozdíl mezi naší kótou stíněnou v několika směrech vyššími kopci i vzrostlým lesem a Klínovcem byl nebetyčný. I přes ne moc dobré podmínky stále bylo co dělat. Nedivil jsem se Davidovi, že u toho vydržel až do rána. Ke stanici jsem zasedl v neděli brzo ráno. Podmínky vzhledem k silné vlhkosti byly podprůměrné, ale postupně se  vyjasňovalo a s tím se zlepšovaly i podmínky, zejména směrem na  západ. Bohužel začal zlobit tranzistorový PA. Jedna jeho polovina přestala dávat výkon. V obavě, aby se nestalo něco horšího jsem na chvíli přestal vysílat. Po telefonické konzultaci s OK1VPZ jsem hned opět vyjel, ale ztratil jsem už mezitím frekvenci, na které jsme byli víceméně od začátku závodu. Vláďa si mezitím "navlékl bílý plášť" a vydal na Klínovec. Zatím dělám co mohu. V lehce zlepšených podmínkách aspoň skedy F8DLS, ON4POO, M1CRO/P a G3XDY. Mezitím se dostavila pomoc a byla nalezena závada v podobě relé.  Naštěstí pomáhá poklepání a tak vždy, když PA vypadne, dávám mu masáž šroubovákem. Pak se trochu okotil jih a dělaly se IK3TPP, IV3DXW proložené ON7WR, F6DKW a nekolika HB stanicemi. Postupně jsme se ale zase ocitli v mracích a hned to bylo znát. Žádné výrazně delší spojení až do 9:37 UTC, kdy přišel na CW YO7CKQ/P. Pak už jen stojí za zmínku IK4HLQ, IZ3NOC/4 a OZ9PZ, který hrál na CW velmi pěkně.

Čekal jsem dopoledne lepší výsledky ve směru na JV, ale nechodí to tam. HG5BVK/P má tak rozbitý signál špatným tropo, že ho i obtížně čtu. Klínovec je ale Klínovec a tak i když neprší, tak alespoň kape a stanice ze středních vzdálenosti pořád přicházejí. Přemýšlím, jaká by to byla beznaděj za těchto podmínek jet ze Spáleniště. Kromě podmínek sehrálo roli opět rušení. Bohužel dopoledne vyjeli z vedlejšího Fichtelbergu DM7A i na 70cm, což původně neměli vůbec v plánu. Po několikerém dohadování se klidíme každý na jiný konec pásma, ale moc to nepomáhá. Naštěstí jedou na výzvu jen sporadicky. Rušili i jiní a mnohdy naprosto zbytečně. U jedné stanice, co mě náhle začala rušit šíleným CW signálem se po upozornění ukázalo, že má něco v nepořádku s centrálou a při CW mu silné padá napájecí napětí. Lidé jsou už však tak zvyklí na humus na pásmu, že jsem prý byl první, kdo se mu ozval...

No a pak už následovalo jen skládání v silném větru a v mokrých mracích, kde se soumrakem nebylo vidět ani na 10 metrů.


Pokud bude slušné počasí, tak naslyšenou v A1 contestu.

OK1DIX
 



OK1KN: Pracoviště pro 3cm jsme oživili až v sobotu večer s tím, že z baráčku jen rozdáme body. Bohužel se nepodařilo rozchodit GPRS/EDGE modem, patrně z důvodu nefunkčnosti příslušné mobilní BTS, takže bez možnosti domluvy skedu na KST a bez dohazování skedů z 23cm byla naše účast v závodě pouze symbolická. Navíc ani počasí tentokrát MW opravdu nepřálo, mlha a 100% vlhkost zvyšovaly útlum a tak signály byly velice slabé a pokud se mi je podařilo přečíst, tak jsem se obvukle s naším QRP nedovolal. Pokud by protistanice věděla o naší přítomnosti a věnovala úsilí o navázání QSO, povedlo by se jich určitě více, to ale naráželo práve na chybějící přístup do KSTéčka. Takže jsem marně volal DC7QH, DL7QY, OK2C, OL9W, OL7Q, OK1FEN, OK5Z, OK1 z Prahy a řadu dalších, které jinak děláme "s prstem v nose". Asi 2 hodiny před koncem závodu jsem měl otočeno na sever v marné snaze uklohnit někoho z Berlína a slyším 59+ SSB signal DC6UW z JO44 ve spojení s nějakou místní  stanicí, což mě úplně uzemnilo. Bohužel opět volám marně a po tomto marném boji kácíme stožár a balíme 3cm ještě před koncem závodu.


OK1TEH:  Tak jako minulý rok jsme v klubu přemýšleli, čím bychom si zpestřili vrcholný závod sezóny - UHF contest IARU. Bohužel plány na účast ze zahraničí vzaly opět brzy za své a tak, když jsem obvolal Michala OK1GHZ a dozvěděl jsem se, že i Honza OK1COM tentokrát zůstane doma, nakonec padlo rozhodnutí si UHF Contest zkusit z Klínovce. Nutno ale říci, že nejdříve byla půlka klubu proti. Klínovec je přece jen o 200m výš než Spáleniště a ani týden před závodem nebylo jasné, jestli nás nenavštíví námraza. Na 23cm by mi to vlastně ani nevadilo, protože po zkušenostech s námrazou v roce 2008 používáme protinámrazovou ochranu feedů, na 70cm by to ale byla katastrofa. Navíc na Spáleništi, i když je venku krušnohorské počasí, nás čeká vyhřátý domeček s palandami a navíc ze Spáleniště je to na Klínovec více, jak 12km po silnici, takže ne zrovna každý mohl koštovat kvalitu poloradioamatérského produktu značky Jameson :-)  Ale nakonec jsme se shodli, že to přece jenom zkusíme a alespoň si vyzkoušíme připravenost na nějakou tu příští  expedici.

Na kopec jsme vyjeli ve čtvrtek večer a cestou jsme potkali s Mirkem, OK1DOM, který nám léčil notebook. Pobavila nás věta, že on na kopec pojede až v sobotu. Marně jsme pátrali v paměti, kdy že jsme na závod jeli v sobotu a nezbylo než konstatovat, že se to v naší contestové minulosti minimálně posledních 20 let nestalo :) Při příjezdu na kopec ve čtvrtek o půlnoci nás pak čekalo překvapení, cesta na náš baráček byla zahrazena červenobílou závorou. Zámek byl naštěstí jenom trojhran, takže zprůjezdnění cesty bylo otázkou 5min. Spíš jsme se podivovali, že majitel závory je tak naivní, že věří tomu, že taková závora v Krušných horách přežije déle než měsíc zdejší specifickou samočisticí schopnost přírody, nebo lépe řečeno některých našich spoluobčanů (sázky zatím jsou, že o Marconi contestu bude už závora pryč :). Na Klínovec jsme se tedy dostali někdy v pátek kolem 10h ranní. Cestou z Božího daru pozorujeme, že máme za zády společnost v podobě Jirky, OK7RA. Bohužel Jirka na tom nebyl už na první pohled zdravotně dobře a omlouval se nám, že antény nám tentokrát pro útok chřipky postavit nepomůže. Alespoň počasí zatím bylo v mezích normálu, teplota v poledne kolem 6°C a občas mezi mraky na nás vykouklo i Slunko. Antény byly tentokrát nahoře celkem rychle a bez nervů a protože jsme byli srdečně přivítáni správcem Klínoveckého polorozpadlého hotelu panem Horníkem, dokonce jsme si dovolili nechat antény do rána postavené bez dozoru a jeli se občerstvit do oblíbeného "Ottova" penzionu v bývalé obci Sejfy. V sobotu ráno jsme pak začali stavět všechno to železo, počasí se ale postupně zhoršovalo a tak jsme pospíchali, abychom instalovali a propojili všechny potřebné věcí dřív, než dorazí na radaru hrozivě vypadající dešťové mraky z Německa. Při všem tom zmatku se podařilo Láďovi vylít do připraveného notebooku pivo a chybělo málo, aby se v pivu vykoupal i transciever :) Naštěstí po vyndání baterie a sušení PC opět obživlo. Horší to bylo s napájecí sítí, protože omylem došlo k přehození drátů a do přívěsu šlo poctivých 400 V mluna. Naštěstí jsem (asi v nějaké předzvěsti věcí příštích) asi 5 minut před tím v přívěsu odpojil od všeho zařízení hlavního psa, jinak bychom na 23cm prohráli všechno ještě dřív, než závod začal. To se ale již přihnal cca 1h před závodem drobný a vytrvalý déšť a vydržel bez přestávky až někdy do 22h večerní. Jinak ještě těsně před závodem se mi za pomocí Vency OK1XNG (díky) podařilo rozhodit CDMA s internetem, takže jsme byli online na obou pracovištích. Po prvním zrektifikování točáků jsem poprvé proladil majáky. Nevím, jestli to bylo podmínkami, ale vyděsil jsem se, že neslyším ze Spáleniště jinak dobře slyšitelný maják  DF0ANN. "Zahumnový" DB0FGB je totiž příliš blízko a tak se při síle signálu S9+ podle něj špatně dolaďuje směr. Naštěstí jsem zaslechl OK0EA a OK0EL, které ze Spáleniště přes Klínovec naprosto neslyším, takže konečně bylo vidět, že jsme na kopci, hi. Půl hodiny před závodem ještě zkouším kontrolní spojení s OK1KUO, dále DL3JAN z 4km vzdáleného Fichtelbergu a OK1ZIA z OK2M, od nikoho nemám výraznější problém s rušením. A tak už začíná závod.

Závod:  za první hodinu se daří nějakých 43 QSO. Celkem slušný rejt, ale čekal jsem možná i o něco víc, protože stejný počet spojení jsem dělal ze Spáleniště již o Mikrovlnném závodě 2010. Rozdíl ale přece jenom je, protože zatímco z domácího kopce jsem musel spojení do PA přes zmoklý les a Blatenský les dohodnout na KST nebo v šumu a rušení vytelegrafovat, na Klínovci mne volají PA3AWJ a další Holanďané sami na výzvu a v síle až S9+ :-) Radost ale hned od začátku kazí šílené spletry po celém bandu od DL0GTH a nepomáhá, ani když si dohodnu skedy například na 1296.390...

Jak je vidět na profilu, přes značnou vzdálenost mezi námi a DL0GTH tu byla přímá viditelnost a první Fresnelova zóna byla narušena jenom minimálně. Protože ale chlapci z GTH dosud používali zařízení, doplněné jedním PA s bipolárními hybridy a druhým s tranzistory, původně určenými pro GSM (a zřejmě oběma silně přebuzenými), tak každé druhé spojení si musím skládat po písmenech mezi přestávkou u GTH na RX. Zajímavé bylo i celkem silné rušení od radaru ze směru do JO42, moc jsem tam ale nesměroval, protože směrem do OZ byl DL3JAN na Fichtelbergu a nechtěl jsem mu zbytečně dělat QRM. Jinak ještě k těm nedostatkům, před závodem mě Michal GHZ varoval, že je třeba mít anténu alespoň v 10m, aby byla nad blízkými stromy ve směru do S5. Anténu jsem ale měl asi jen v 8m a bylo to dost znát, spousta signálů z toho směru byly "čajíčkové" jen několik dB nad šumem (například UR7D) a směr na sever (do Berlína) byl zavřený vyšším hotelem s plechovou střechou. Přesto se mi ale podařilo udělat (asi odrazem od oplechovaného komína, hi) na sked SK7MW. Hranici 100 QSO jsem překonal již v 18 h a náskok před svým výsledkem z UHF contestu 2009 jsem stále udržoval na +15 QSO.  Kolem 22h večer pak přestalo pršet a i když byla zima, teploměr se i dál statečně držel nějaké 4. stupně nad nulou. Ve 4h ráno jsem měl v logu už 150 spojení a po vypoceném QSO s 9A5AA, kterého jsem přes nějaký pozdní letecký spoj vydoloval z šumu až po 40min snažení(!)  jsem se rozhodl dát si na chvílku oraz. Asi hodinu jsem se neklidně převaloval na lavici v přívěsu, načež mě z polospánku opět budí budík.. Nad ránem toho není moc co dělat, takže pomáhají hlavně skedy na ON4KST a protože se pile up zatím nekoná, snažím se alespoň Davidovi na 70cm dohodit pár spojení. Zajímavé bylo, jak jsem si vzpomně na reportáž OL7M, kde se uvádělo, jak měli špatně vykrytý západ na 70cm. Přitom na mé FT-847 na 23cm používám na 70cm výstupu zátěž, abych mohl v případě nutnosti rychle zavolat na vedlejší 70cm pracoviště a byl jsem tak neúmyslně svědkem contestového spojení Davida s OL7M a světe div se, slyšel jsem jak Davida odvedle, tak slabě i OL7M, QRB 249km na zátěž hi. Asi to s tím západem u OL7M zase tak špatné nebude...

Mimochodem, zajímavé bylo také spojení Davida s OK2IT (M0ITY), který mě ještě prý přes Davida zdravil, po závodě jsem se ale dozvěděl, že poslal deník na 70cm pouze s jedním QSO a k tomu ještě ne z JN99AJ, ale z JN89... Doufejme, že to QSO s námi ještě dodatečně přizná a vyhodnocovatelé z OK1KIR pozdní přiznání akceptují, hi.  Každých 380 bodů se přece počítá! Na 70cm se potom daří pěkné spojení s UW5Y až téměř k moldavským hranicím na 970km, signál S9 FB a tak to zkoušíme i na 23cm. Zde jsme se slabě oboustranně slyšeli, bohužel spojení se dokončit nedaří a tak to necháváme na později, potom jsou ale podmínky již definitivně pryč. V neděli ráno se potom již téměř bez výjimek věnuji směru do Francie  a daří se několik super spojení do JN09,19,18, každé za téměř 800bodů. Prima! To se ale již probouzí DL0GTH a rušení sílí, stížnosti nemají valného účinku. Například přes QRM ještě v přestávkách cékvení GTH udělám se super signálem Johna, G3XDY, bohužel M1CRO/p přes jejich spletry se svým trochu slabším signálem již neprojdou. Slyšel jsem také velmi, velmi slabě YT0A, ale také z toho nakonec nic nebylo, a tak si alespoň spravuju náladu pěkným spojením do Itálie do (pro mě vzácného) čtverce JN44. Poslední 2 hodiny jsou ale opravdu bída a DL0GTH se na mě dotahují, až mě hodinu před koncem závodu dotáhnou a následně i překonají v konečném výsledku o 388km. Zamrzí to :-(  Za poslední 2 hodiny jsem přes veškerou snahu vydřel jenom 3 QSO. Ale i tak, byl to pro mne nezapomenutelný zážitek a určitě bych si to chtěl z Klínovce zkusit za trochu lepších tropo condx s vyšším stožárem.  Pokud se ovšem do té doby příliš nerozšíří dnešní pochybná praxe zneužívání (přes internet přístupných) dálkově ovládaných přijímačů...

Balení věcí je už úplnou noční můrou, celý kopec je ve mracích a dohlednost je pouze kolem 10m. Navíc do té vší vody začíná čím dál tím více sílit "pověstný vichr z hor" a tak jsme všichni promočení a promrzlí až na kost (a někteří operátoři z 23cm navíc i dost nevyspalí, hi). "Pohodu večera" pak nakonec zastřešuje balení zařízení pro 3cm, spacáků a dalších věcí v našem domečku na Spáleništi, kde právě vypadnul přívod elektřiny a je nutné balit s baterkou v puse. Venku zatím vítr překonává hranici nějakých 90km/h. Celá ta večerní taškařice ale nebere konec ani s odjezdem ve 21h SEČ směrem do vzdálené stodoly v Polabí, neb je ještě potřeba v Praze vynosit cca 2 metráky všeho toho železa. Do postele se dostávám až ve 3h ráno, pak následují 3h spánku a už pospíchám na vlak do práce. A ještě perlička na závěr, další víkend po závodě je jako naschvál venku babí léto a super tropo do SM, při spojení s OM3CQF se od Draha navíc dozvídám, že sice jsme měli slušný signál, ale že OK1KIR na 23cm byli u něj podstatně silnější hi.

Díky všem za spojení a hlavně OK1AIY, OK1VAM a Jirkovi Horníkovi za možnost si poprvé v životě vyzkoušet závod na 23cm z pořádného kopce!

Pokud to počasí dovolí, tak na slyšenou v Marconi contestu se těší

Matej, OK1TEH




Výsledky, dosažené contestovým týmem OK2KKW / OK2A v UHF Contestu 2010:

 


 

 

 

LOG        : Atalanta Locator ver. 12.29

WWL        : 37xJO70   30xJO60   29xJN69   27xJN58   26xJO51   26xJO50  
             21xJO31   20xJO61   14xJO62   14xJN89   14xJN48   12xJN99  
             10xJN88   10xJN79   10xJN49    9xJO80    9xJO42    9xJN97  
              8xJO71    8xJN68    8xJN59    8xJN47    7xJO53    7xJO43  
              7xJO40    7xJO30    6xJN98    5xJO52    5xJN87    5xJN86  
              5xJN54    4xJO90    4xJO32    4xJO20    4xJN95    4xJN78  
              4xJN77    4xJN65    4xJN39    4xJN37    3xKN04    3xJO44  
              3xJO41    3xJO21    3xJN76    3xJN67    3xJN57    3xJN38  
              3xJN36    2xKN29    2xKN18    2xKN05    2xJO82    2xJO72  
              2xJO63    2xJO33    2xJO23    2xJO22    2xJN85    2xJN19  
              1xKO24    1xKO20    1xKO02    1xKN38    1xKN08    1xKN07  
              1xKN06    1xJO94    1xJO93    1xJO91    1xJO83    1xJO81  
              1xJO77    1xJO74    1xJO73    1xJO65    1xJO64    1xJO55  
              1xJO46    1xJO45    1xJO34    1xJO11    1xJO10    1xJO02  
              1xJO01    1xJN75    1xJN63    1xJN34    1xJN29    1xJN28  
              1xJN25    1xJN18    1xJN09                                

QSO v QRB
----------------
      < 100   61x
  100 - 199  132x
  200 - 299   79x
  300 - 399   93x
  400 - 499   81x
  500 - 599   40x
  600 - 699   20x
  700 - 799   15x
  800 - 899    8x
  900 - 999    2x
      > 999    0x
----------------

Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   76  17169  225  603 ON4ZN           5   6  17   7   4   5  17  15
15-16   59  14805  250  688 F8KCF/P         5   2  11   8   7   6   5  15
16-17   47  13561  288  703 IK4ADE          3   2  11   6   3   3   6  13
17-18   39  10526  269  804 US5WU           7   1   7   5   6   5   6   2
18-19   37  12189  329  845 YU1LA           4   2   5   3   2   7  11   3
19-20   28  11815  421  847 YU1EV           2   6   1  10   3   3   1   2
20-21   23   7770  337  689 YU7AA           1   -   2   2   3   2   5   8
21-22   14   5751  410  884 YT0A            1   1   2   6   -   2   1   1
22-23   15   6452  430  969 UW5Y            -   -   4   4   2   -   4   1
23-24   16   6710  419  793 UW5W            -   1   7   3   -   2   2   1
00-01    8   3062  382  533 HB9TTY          -   -   1   2   2   3   -   -
01-02    5   1957  391  496 9A1CMS          -   1   1   2   1   -   -   -
02-03    1    907  907  907 LY2WR           -   1   -   -   -   -   -   -
03-04    5   1969  393  703 UT5DV           -   -   2   1   -   -   2   -
04-05    8   2584  323  727 YU7A            -   1   1   3   -   2   -   1
05-06    8   3220  402  689 F8DLS           1   1   2   1   -   1   2   -
06-07   14   4871  347  839 G3XDY           3   1   1   -   -   -   8   1
07-08   24   7947  331  796 F6DKW           3   1   1   1   4   3  10   1
08-09   26   6736  259  537 PE1RLF/P        2   2   4   3   1   6   3   5
09-10   17   5003  294  836 YO7CKQ/P        1   -   2   3   1   5   3   2
10-11   16   4735  295  659 IK4HLQ          -   1   2   -   5   3   3   2
11-12   16   3902  243  682 IZ3NOC/4        3   -   1   -   3   4   2   3
12-13   16   6913  432  689 OZ9PZ           3   1   -   2   1   3   3   3
13-14   13   5577  429  770 F1TDO           1   1   -   5   1   4   1   -
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 531 166131  313  969 UW5Y           45  32  85  77  49  69  95  79

 

 

 

 

 

LOG        : Atalanta Locator ver. 12.29

WWL        : 13xJO50   11xJO70   10xJO61   10xJO51   10xJN79    9xJO60  
              9xJN59    7xJO80    7xJO42    6xJN89    5xJO21    5xJN99  
              5xJN88    5xJN58    5xJN48    4xJO62    4xJO53    4xJO52  
              4xJO40    4xJO31    4xJN69    4xJN65    3xJN98    3xJN97  
              3xJN87    3xJN86    3xJN68    3xJN67    3xJN54    3xJN47  
              3xJN18    2xJO91    2xJO43    2xJO22    2xJN78    2xJN76  
              2xJN39    2xJN37    1xKN18    1xKN08    1xKN06    1xJO90  
              1xJO65    1xJO63    1xJO44    1xJO33    1xJO32    1xJO30  
              1xJO23    1xJO20    1xJO02    1xJN95    1xJN85    1xJN77  
              1xJN57    1xJN49    1xJN44    1xJN38    1xJN34    1xJN29  
              1xJN19    1xJN09                                        

QSO v QRB
----------------
      < 100  20x
  100 - 199  49x
  200 - 299  38x
  300 - 399  41x
  400 - 499  23x
  500 - 599  18x
  600 - 699  12x
  700 - 799   7x
  800 - 899   2x
      > 899   0x
----------------

Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   43   9595  223  617 PA0S            3   1  12   6   3   2   9   7
15-16   23   6218  270  669 IZ4BEH          4   1   5   2   7   2   -   2
16-17   16   4007  250  594 PA2M            2   1   3   4   1   1   4   -
17-18   16   4249  265  730 UR7D            2   -   6   -   -   4   2   2
18-19    8   1923  240  568 F6KUP/P         -   -   2   1   -   2   2   1
19-20    9   3416  379  707 I4LCK/4         1   -   1   2   2   -   1   2
20-21   13   5293  407  772 IQ1KW           1   -   1   2   1   1   2   5
21-22    7   2450  350  690 HA8V            1   -   -   4   -   1   -   1
22-23    7   2427  346  478 SP7VVB          -   -   3   2   -   -   -   2
23-24    5   1830  366  604 HA6W            2   -   -   2   -   -   1   -
01-02    2    866  433  496 9A1CMS          -   -   1   1   -   -   -   -
02-03    1    616  616  616 9A5AA           -   -   -   1   -   -   -   -
04-05    4   2451  612  803 F1DBE           -   -   -   1   -   -   2   1
05-06    3   1717  572  796 F6DKW           -   -   -   1   -   -   2   -
06-07    4   2131  532  839 G3XDY           -   -   1   1   -   -   2   -
07-08    7   3969  567  787 F5HRY           -   -   -   -   -   3   4   -
08-09    6   1696  282  504 9A1Z            -   -   -   1   2   1   1   1
09-10   11   3843  349  584 PA0GUS          -   -   -   1   1   3   -   6
10-11    9   4121  457  690 IZ1EVF          -   -   -   1   1   4   3   -
11-12   12   3260  271  454 DL9EE           2   -   1   -   -   1   1   7
12-13    1    404  404  404 DL0KB           -   -   -   -   -   1   -   -
13-14    3    784  261  320 DL4KG           -   -   1   -   -   2   -   -
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 210  67266  320  839 G3XDY          18   3  37  33  18  28  36  37

 

 

 


 

Comparison of profiles from JO60JJ (Spaleniste) and JO60LJ (Klinovec):

 

UHF Contest 2010 OK2A - fotky

a dvě videa v mp4:   1  a  2