OK2A - UHF Contest 2011 z Klínovce

aneb o pokusu znovu vstoupit do stejné řeky

For translation from Czech please use the Google translator.

S jídlem roste chuť a tak nás napadlo zkusit opět morálně podráždit naši technicky lépe vybavenou konkurenci. Definitivní rozhodnutí padlo během posledního zářijového týdne, protože předpověď počasí slibovala krásné letní počasí a dokonce nějaké ty tropo condx. S vidinou na 70cm pile-up od Španělů v Pyrenejích jsme se tedy opět vydali na Klínovec. Jak se ale dalo čekat, žádné zvláštní podmínky se nekonaly.

 

 

Závod jsme odjeli za neprosto fantastického počasí v trochu zůžené sestavě, protože OK1BAF, OK1KN, Tomáš a OK1JFR se tentokrát nemohli zúčastnit. Také Venca OK1XNG po pátečním stavění odpadnul pro palčivou bolest pochroumaných zad, naopak jsme po letech opět na kopci přivítali Jirku OK1ZAD. Antény i zařízení jsme postavili bez problémů, vzhledem k loňskému UHF Contestu v téměř nezměněné sestavě a s výkonem v součtu všech svých PA (na 70cm) jsme opravdu neměli více, než 2kW PEP.  Podívat se přišli i OK1VAM, OK1AIY a OK7RA a potom jsme se i my podívali i na tu klínoveckou rozhlednu, odkud byl opravdu fantastický výhled.

Fantastický byl také úvodní sobotní pile-up, na který nejsme ze Spáleniště, které je vůči OK už tak trochu "za kopečky", rozhodně zvyklí - po první hodině závodu jsme na 432MHz měli více, jak 100 QSO(!). Problémy nastaly ve druhé hodině, kdy na 23cm odešlo koaxiální SMA relé v transvertoru a vzalo s sebou do věčných lovišťi budíč s 20W LDMOSem. Laborováním s 23cm budičem jsme ztratili hodně času a to nás stálo cenné body nutné pro solidní umístění v evropském pořadí. Naštěstí se s prodlením podařilo následně zprovoznit stařičký, mezitím již odstavený 23cm transvertor, takže jsme nemuseli 23cm "odpískat", byť mizerná intermodulační odolnost starého transvertoru způsobovala v silném elmg. poli od DM7A (a především DL0GTH) Matějovi značné potíže s příjmem slabých DXů a také oba PA se nepodařilo vybudit na plný výkon. Také na 70cm jsme měli technické problémy. Vypadávání 10A jističe a následné několikeré 5 min. čekání na správný restart elektronkových PA Davidovi bralo nervy, naštěstí jsme problém jednoduše vyřešili vyřazením tohoto nejslabšího obvodového článku. Po opravdu úžasném západu Slunce se opět objevil loňský problém s vypadáváním SWR ochrany tranzistorového PA, který se nám dodnes nepodařilo nasimulovat doma. Zdá se však, že jsme konečně nalezli pravý důvod a věřím, že v příštích závodem s touto slabinou našeho polovodičového PA již definitivně zúčtujeme.

Podmínky šíření byly i přes opticky výraznou inverzní čáru zcela průměrné a možná i spíše podprůměrné. Vyšší počet spojení (ale nižší průměr) oproti loňskému roku je tedy spíše výsledkem větší aktivity v DL díky super počasí. Z hlediska podmínek byl z JO60 asi jediným trochu lepším směrem sever, což je z Klínovce ovšem směr přímo na DM7A a už o kousek dál na SV  je tento směr silně zastíněn plechovou střechou rozpadajícího se hotelu. Takže zlepšené podmínky šíření tentokrát využily spíše stanice v nižší nadmořské výšce umístěné více na východ, než je JO60LJ. Budiž jim to přáno.

Na slyšenou příště!   
OK1VPZ


OK1AIY a OK1VPZ


Komentář k závodu od Ládi, OK1DIX:

Co napsat k letošnímu UHF Contestu? Krásné počasí, jaké na Klínovci snad touto dobou nikdo nepamatuje, sud piva a grilované dobroty byly skvělé. Očekávané super podmínky se však nedostavily. Spíše naopak. Byly stěží průměrné. Na jihovýchod spíše podprůměrné.

Siesta před závodem

Sedl jsem si k rigu asi kolem 21 UTC, počáteční pileup byl už pryč. Z Klínovce ale vždycky něco chodí, tak aspoň kapalo. Potěšili ON4POO a ON4LDP a vydřený 9A7S, všichni přes 600 km.  Na sever to trochu chodilo, tak přišli postupně 5P5T, SK7MW a OZ9FW. Matěj pak dohodil G3XDY. Po půlnoci však podmínky i provoz tímto směrem začaly upadat. Přecházím na CW a konečně přicházejí lepší stanice i z JV, YU7A, YU1EV a 9A6K a ještě pár HA a S5 stanic. Mnoho spojení se ale nedělá, pásmo je překvapivě tiché a prázdné. Na sked se dělají  UR7D a UW5W. Na další sked se daří F6DKW a k tomu přichází F5REF/P, za chvíli US5WU. Je pomalu ráno, ale žádné velké otevření se nekoná. Inverze, která je jasně vidět, je zjevně pod námi a podmínky se naopak zhoršují. Kolem 8 doráží David, OK1RK a tak mu předávám žezlo.

I když podmínky nevyšly jak se očekávalo, byl to pěkný závod. K velkým pozitivům je třeba přidat téměř žádné rušení na 70cm od sousedních DM7A na Fichtelbergu, ze kterého jsem měl před závodem obavy.  Je vidět, že když se chce, tak to jde. Bohužel se však  o rušení postarali jiní. Co předváděli DL0GTH na vzdálenost přes 150 km, bylo otřesné. Nechtěl bych být v jejich okolí. Sem tam se přidaly i jiné stanice, které se klidně ladily několik kHz od našeho QRG, ale to se vyřešilo vzájemnou dohodou. V pěkném počasí proběhlo v pohodě i závěrečné balení. Na slyšenou v A1 Contestu, pokud počasí dovolí.

DIX


Komentář k závodu Jirky, OK1HWU:

Poprvé v životě jsem se účastnil celého UHF/SHF závodu. Atmosféra byla výborná díky lidem a taky počasí, které první říjnový víkend připravilo denní teploty na vrcholu Klínovce kolem 23 stupňů, a to na Celsiově škále. V noci bylo příjemných 12 – 14 stupňů a tak jsme hodně času trávili na čerstvém vzduchu výměnou zajímavých informací a bezdrátovou audio komunikací vůbec. Přes den potěšily oko znalců kolemjdoucí hezké turistky a sem tam nějaký pěkný DX, který byl brzy opět přebyt pohybujícím se objektem ladných tvarů. Mrzí mě, že jsem s sebou nevzal lepší objektiv nejen kvůli těmto objektům, ale také kvůli velmi vzdáleným statickým objektům (vzdálené kopce, vysílače, české středohoří …), které hlavně díky super viditelnosti byly jakoby nadosah. Pivo bylo dobré, i když já abstinent nemohu posoudit, ale ostatní byli toho názoru. Steaky a bašta taky stála za to. Prostě idylka. Já zarytý KVista a dvoumetrový závodník (i když mám jenom 173cm hi) jsem sledoval cvrkot uvnitř vysílacího minivanu a přibývající DXy jak na 70cm pracovišti tak i u Matěje OK1TEH a jeho 23cm, kterému se povedly pěkné DXy.  Prostě relax a sbírání vědomostí a zkušeností ze světa vyšších frekvencí, tj. světa, který není vůbec nezajímavý.

Takže všem díky za super akci a v dalším závodě za sebe i partu OK2KKW/OK2A přeju GUD DX a naslyšenou v dalších závodech.

73, OK1HWU


Co se dělo na 23cm na Klínovci - v komentáři Matěje, OK1TEH:

Neuběhl ani celý měsíc od poslední akce a již jsme opět jeli na Klínovec, tentokrát s plánem korunovat vyvrcholení contestové sezóny dobrým výsledkem v našich hlavním klubovních pásmech 70 a 23cm. Již týden před závodem vypadaly Hepburnovy mapy naprosto fantasticky a tak jsem si už v mysli pohrával s myšlenkou, zdali se letos nezopakuje UHF Contest 1995, kdy se nám ze Spáleniště podařilo dosáhnout s jednou Yagi anténou dodnes platný 70cm OK rekord 700 QSO (a 282 187 bodů), zlé jazyky (zejména OK1VPZ) ovšem upozorňovaly, že vždy, když je dobré tropo, tak není z Krušných hor šance se dobře umístit, protože výkonově lépe vybavená konkurence dále na východ a zejména v OK2 udělá podobný počet DL, které jsou ovšem od nich o cca 350km dál... No a tak tomu i tentokrát skutečně bylo, ale nepředbíhejme událostem. Ve středu před závodem v Praze hrál 2m maják LA8VHF z JO48 599+ a Jirka OK7RA dělal na Klínovci mraky PA stanic s 20W do krátké Yaginy, nemluvě o Karlovi JKT, který slyšel na Lesné norský maják na 3cm (!), bohužel když jsme ve čtvrtek přijeli do Krušných hor, Jirka už reportoval, že podmínky jsou pryč a skutečně, když jsme jsme se blížili ke Spáleništi přes trasu kolem hory Sv. Kateřiny a Měděnec, teploměr v autě nějaké zvýšení teploty s vyšší nadmořskou výškou ani nezaznamenal..

Na baráčku nás již mezi tím čekal Láďa OK1DIX s Vencou 1XNG a naloženým klubovním vozíkem s magirusem. Páteční ráno nás překvapilo parádním počasím na jaké nejsme v Krušných horách zvyklí, teplota v 1000m byla kolem 20 C a téměř bezvětří. Zatímco jsme jeli na Klínovec, David vyjížděl s tranďákem s novým magirusem z 200km vzdáleného Benešova. O VHF contestu jsme si totiž mysleli, že jsme starý magirus, který šel vytáhnout jen do 16m po kompletní repasi opravili a tak není třeba vézt dva. Bohužel při stavění šel "opravený" magirus opět vytáhnout pouze do 16m.. Dvě ze tří antén tak byly oproti minulém UHF Contestu o 4m níže, což se jistě dost negativně projevilo zejména ve směru přes hotel do SP.. Pokud máte někdo zkušenost s tímto problémem stožáru RDM-6 a víte jak ho opravit, napište nám prosím a rádi podrobný návod uveřejníme i na našem webu. Ale zpět ke stavění, jelikož David ještě musel služebně do Kraslic a Láďa naopak zpět na barák kvůli práci přes internet, osaměli jsme na kopci ve třech lidech a již to vypadalo, že stavba stožárů se nestihne, naštěstí brzy přijel Jirka HWU a tak již hodinu před západem slunce stály všechny stožáry UP. Jak to probíhalo, natočil především Jirka OK1HWU:

 

    

Na 23cm byla jedna menší novinka: během UHF contestu 2010 jsem měl antény jen 7m vysoko, takže jsem měl zastíněný sever nižší částí hotelu a antény tedy při spojeních do Berlína koukaly přímo do plechové střechy. Udělat například DL7ANR bylo téměř nemožné. Bylo to taky dané tím, že DM7A měli být tímto hotelem zastíněni, ale když jsem podrobně analyzoval QTH, zjistil jsem, že DM7A jsou vlastně vidět na přímou viditelnost přes stromy těsně vedle hotelu. Tento rok jsem tedy místo 6,5m půlpalce použil 10m půlpalec a jedna anténa se tak dostala o 3m výš (LNA se ziskem 8dB tak jak je u nás zvykem je však stále dole v karavanu).

 Jak můžete vidět na obrázku focenému ze severu od vysílače, 23cm anténa se přesunem do výšky 10m AGL sice dostala těsně na úroveň střechy, ale 300km spojení do Berlína se i přes silně narušenou první Fresnelovou zónou v porovnáním s rokem 2010 dařila celkem snadno a pozitivní vliv to mělo i ve směru na jihozápad přes blízký lesní porost. ->>

V roce 2010 jsem totiž vůbec neslyšel na 23cm maják DF0ANN, který používám k rektifikaci stožáru a který hraje S5 na Spáleništi, tentokrát už i tady hrál celkem obstojně. Maják DB0FGB je totiž z Klínovce vidět na přímou viditelnost a jelikož je tak  v síle S9++, tak se na rektifikaci příliš nehodí, stejně jako majáky OK0EA a OK0EL, které mám na Klínovci přímo přes hotel a signály tak od nich přicházejí různými odrazy, no a jiné majáky už na Klinovci slyšet na 23cm nejsou.. Takže info, pokud budete chtít někdy chtít jet na Klínovec mikrovlny na výsledek, antény musí být alespoň v 10m nad zemí.

 

 
                              Pohled na 23cm stanoviště od OK7RA

V pátek večer jsem tak v karavanu začal kompletovat zařízení na 23cm a jelikož mě zajímalo, jak že to vlastně chodí, postavil jsem si na malém 6m teleskopickém stožárku také 4el OK1KRC připojenou k holé FT847 a zkoušel jsem majáky. Na hranici šumu byl slyšet PI7CIS 144.415,5 MHz QRB 633km (50W do dipólu) a asi tak 529 na ucho ON0VHF 144.418 MHz QRB 590km, majáky ze severu ale slyšet nebyly. Jelikož mi nebylo moc dobře, tak jsem zábavu na našem baráčku vynechal, v dobře vytopeném karavanu na Klínovci přespal a ráno jsem majáky proladil znovu. ON0VHF šel o něco líp a tak jsem zkusil nějaký sked přes ON4KST. Ozval se Mark, PA4M. Mark měl oproti mým 4el hrabičkám také jen 5el yagi a 100W, spojení jsme ale na CW udělali celkem snadno, QRB 571km hi. Řeknete si asi nic moc, ale 2m QRP experimenty měly přece jenom nejedno pozitivní zjištění. Jelikož má moje FT847 RX-TX v režimu dvojvýfuk, použil jsem pro své experimenty i LNA s MGF1302, který používám k 2m EME, takže jsem měl zapojenou téměř identickou RX cestu. Při zapnutí FT847 jsem měl 2m překvapivě velmi čistý bez jediného hvizdu, po připojení mikrofonu se ale objevilo hned několik silných hvizdů! Doma sice používám pro WSJT pro TX oddělovací galvanické trafo, ale jak je vidět, bude třeba udělat ještě několik experimentů, protože hvizd na stejné frekvenci stále zůstává i se zdánlivě odrušeným interfacem. Ale zpět k závodu.

Při zapojení 70cm železa se hnedle vyskytl první problém, netočil se korektně rotátor. Takže bylo nutné anténu z 16m opět sundat dolů, odmontovat rotátor atd.. naštěstí problém byl asi jen v "zamrzlém" koncáku, takže po vztyčení se již vše točilo OK. Při vztyčení druhého nově dovezeného magirusu opět problém, nešel vysunout na plnou délku. Problém ale byl jen v hloupě zaháknutém kabelu k rotátoru, takže zase se stožárem dolů, nahoru, dolů a už bylo zase dobře hi. Nutno ke všemu podotknout, že na kopci panovala dobrá nálada, jelikož na grilu se likvidovala zásoba 4 kg naložené krkovičky a vedle soudek s 12náctkou gambáče. Ostatně na Klínovci se střídaly zájezdy turistů a dokonce na naše bakchanálie s vyvalenými bulvami koukal i bývalý lido-předseda Carda Svoboda :) Likvidace piva bohužel měla i jeden negativní následek, a to že někteří operátoři začali závod v ne příliš střízlivém stavu :-)

 

 

Závod

Závod začal opravdu impozantně. Na 23cm to pěkně odsejpalo a během první hodiny bylo v logu už 54 QSO a na 70cm dokonce famózních 104QSO! Stačí srovnat s VHF contestem z Klínovce, kdy se během první hodiny podařilo jen 67 QSO... Zhasnutí světel nás ale vrátilo brzy na zem, naštěstí šlo jen o přetížený jistič u psa, ale i tak nás to stálo několik dlouhých minut. Potom nastal problém na 23cm, na transvertoru totiž začala výhružně blikat ledka SWR. Dokončil jsem tedy díky rychlému restartu SWR ochrany QSO s OK2PWY a v 15:09 UTC jsem byl QRT. Naštěstí první obavy, že se něco stalo s PA se nepotvrdily a záhy bylo vše jasné, problém byl v krásném americkém SMA relé od firmy Teledyne, přežil to ale budič s LDMOSem? Na výběr tedy bylo jet 23cm se starým transvertorem, nebo se pokusit nový transvertor opravit. Jelikož nový transvertor byl výrazně odolnější, jak proti radaru ve směru do Francie, tak na QRO signály od DM7A, svolil jsem k přestávce a šel si k pípě natočit pivo, k zařízení se vracím až o 45min později. Bohužel po experimentech nezbylo než konstatovat, že reflektometrická ochrana to nestihla a 30W LDMOS odešel do křemíkového nebe a celá 45min přestávka byla tak vlastně zbytečná. Jak se po závodě ukázalo, náskok 25 QSO a 5000 bodů, který si mezitím nabrala konkurence v podobě DL0GTH a DM7A se pak udržel až do konce závodu a tak nás výpadek transvertoru zřejmě stál lepší umístění na "bedně" v Evropském pořadí... Však je to také pěkně vidět na tom, jaký zlom nastal ve vývoji grafu počtu QSO a bodů na 23cm. Nicméně loňské první místo bych v Evropě asi stejně neobhájil, protože DR9A se povedlo tentokrát udělat o 20 000 bodů víc, inu 4 směry s QRO a pěkné DXy do EA3 přes 1000km.. Nicméně pro příště je již jasné, že instalace ochranného cirkulátoru se asi nevyhne ani transvertoru.

Obrázek 3,2km vzdálené konkurence DM7A. Foceno z Klínovce za pomocí běžného foťáku (z ruky).

 

 V klipu je vidět nepodařený nedělní pokus na 23cm o F5DQK via A.P.

  

Sobotní návštěva Ládi OK1DIX u DM7A.

 

Závod ale pokračoval dál. I když větší PA šel vybudit pouze na 300W a rušení na starý transvertor bylo "maso", dařilo se udělat řadu pěkných QSO i do SP1 přes hotel a něco DXů zavolalo i z PA a LX. Nicméně bylo oproti minulému roku cítit, že condx jsou z Klínovce nějaké zavřené, zvláště ve směru do Itálie, S5 a PA, signály byly v porovnáním s minulým rokem hodně čajíčkové a stejně to cítil i Jan z DM7A, jak se zdá, tak nížeji položená inverze vyráběla na 23cm dost značný přídavný útlum. Trochu lépe to začalo chodit do Itálie až někdy kolem půlnoci, ale i tak se nepovedly jinak tuctové stanice jako I4LCK nebo IZ1EVF.. 100 QSO se tentokrát povedlo oproti minulému roku pouze o 9minut dříve ve 17:51UTC. U DR9A měli v té době teoreticky náskok asi už o 4000 bodů (alespoň podle jejich průměru 364km na QSO). Daří se taky celkem snadné QSO s Johnem G3XDY, nicméně nutno podotknout, že minulý rok to bylo jiné kafe, condx na západ (přes 400km) tedy letos opravdu nic moc. Kolem půlnoci našeho času jsem ale již byl úplně "mimoň", silný kašel a horečka udělaly svoje a tak jsem se musel jít na pár hodin nedobrovolně vyspat.. K zařízení si mezi tím sedl táta VPZ který udělal alespoň pár pěkných SSB QSO do SP a DL.

Ráno se budím cca ve 3h UTC a zkouším CW a hnedle se daří zkompletovat S59GS a po půl hodině od letadel i F6DKW 796km, asi hodinu si pak zavysílal i Jirka OK1ZAD. DL0GTH i DM7A totiž stále ještě spí a tak se daří i "superčajíček" v podobě HA6W a UR7D, uff. V logu přibývají i stanice z PA a sem tam zavolá i nějaké to HB. Přes téměř 2 hodiny se věnuji zejména jihozápadu, z kterého nemám takové rušení jako čistě na západ či sever a daří se pěkná šňůra DL stanic z okolí JN48, co spojení to cca 350km, občas přijde i špek v podobě HB9AJ a HB9CLN. Všechno jsou to nepříliš silné signály, takže některé spojení není úplně snadné zkompletovat, ale pořád to alespoň slušně odsejpá, z OK je totiž už asi všechno vystřílené. Kolem poledne se daří udělat i M1CRO/p na 830km, signál od letadel jako noha, bohužel spojení s F5HRY a F5DQK na rozdíl od OK2M nekompletuji ani po 30min skedu.. Horor je pak QSO s Kjellem, SM7GVF na 744km. Je to téměř přesně přes DM7A, kteří zrovna na nás směrují anténu a tak je rušení po celém bandu téměř v plném rozsahu S-metru.. Navíc je ve směru na Kjella hotel, takže signál je poměrně slabý a dokončit tak tohle spojení mi trvá plných 18minut. Ostatně spojení byli přítomni i Pavel OK1AIY a Jirka OK7RA. Pokud si tedy myslíte, že pracuji s remote RX, tak se jich můžete zeptat..


Jinak pokud jde o podmínky na sever, kluci z 3km vzdnálených DM7A dělali na 23cm YL3AG na 890km, SM7GEP a jako ODX na 909km YL2AO z KO16. Jan mi taky psal, že slabě slyšeli na 1137km SM0DFP, ale QSO se prý nepodařilo. Od nás byl ale směr na sever kompletně zavřený blízkým hotelem a kupodivu se nám nepovedlo ani QSO s LA0BY na 70cm. Štefan nás prý slyšel, ale díky QRM od DL0GTH ho David nepřečetl, škoda. Jedinou vlašťovkou snad bylo 23cm spojení s SP1FJZ z JO84EE na 428km, který mi přišel přes hotel na random výzvu s anténou otočenou někam na východ a byl 59, asi odrazem od nějakého rezavého komínu hi.  Každopádně SP1FJZ reportoval, že JO60 je pro něj novým čtvercem :-)  Ostatně srovnání jak to chodilo z 1204m vysokého Fichtelbergu DM7A a 406m vysokého QTH OL3Z je pěkné porovnat v mp3 jak zaznamenal v JO86 SM7LCB.


V 10:50h UTC se mi daří zkompletovat i spojení s Ivanem YU1LA do Bělehradu a tím ustavit můj konečný ODX 845km. Signály nic moc, ale naštěstí Ivan je dobrý operátor, takže když žádám pouze NR, opravdu pošle jen NR a ještě pouze jednou, protože ví, že 10s burst by jinak nestačil, škoda, že není na pásmu podobných operátorů víc, TNX, Ivane! Pěkná je pak zejména poslední hodina závodu, kdy se mi daří udělat 6 QSO, během posledních 10 minut s ON4JCQ 573km, David dělá HB9XC, takže si tím směrem už preventivě točím anténu protože z clusteru vím, že má 23cm a opravdu se i v další minutě děláme a v poslední minutě dokonce zavolá HB9BAT/p 528km, což je poslední QSO s kulatým číslem 250 a vlastně i náš nový klubovní rekord.

Jinak k logu, závod jsem jako tradičně odjel na poslední verzi VUSC a opět bez sebemenšího problému. Konfigurace obrazovky zůstává identická s tou zde. Jediná změna nastala v použití druhého notebooku, který mám přes switch zapojen do sítě a přihlášen ve VUSC do sítě jako 248 GHz, což mi umožňuje na něm zobrazovat aktuální statistiku z 23cm (i 70cm) s rejtem QSO za hodinu a aktuální mapu QSO atd, které se mi do okna na hlavním počítači už nevešly. Jinak připojení přes CDMA mi tentokrát nechodilo v silném VF poli dobře, takže jsem závod s připojením do ON4KST jel přes GPRS. Chodilo to velmi dobře a na přenos těch pár paketů z KST i tohle pomalé připojení bohatě stačilo.

No a pak již "jen" zbývalo všechno to železo zabalit a vyrazit k domovu. Tentokrát musím přiznat, že jsem neměl již daleko ke zkolabování, není nic horšího, než když člověk odjede několik hodin nonstop v rušení S9 plus s kašlem, rýmou a horečkou. Domů jsme se z kopce dostali po 300km výletu a několik vypitých Redbullech až někdy kolem 2.30h v pondělí ráno a ještě dnes ve čtvrtek se někteří z nás se léčí s chřipkou v posteli.. Ostatně jak to říká moje máma: mám dva syny, jeden je normální a druhý je radioamatér :-)

Díky všem, kdo nám umožnili si odjed závod z Klínovce a někdy příště zase na slyšenou se těší

Matěj, OK1TEH

PS: na závěr ukázka vývoje polohy vlnovodného kanálu nad OK1 a OK2. Na grafu je vidět teplota rosného bodu s teplotou vzduchové hmoty. Tam, kde dochází k významnému rozdílu začíná vlnovodný dukt, protože vlhký vzduch pod duktem slouží jako stěna vlnovodu a jak můžete vidět, dukt se pohyboval někde kolem výšky 500m ASL. Pak se ani není co divit, jak mohlo dojít k DX spojení OK1MAC - SM7GEP na 3400 MHz ze 713m ASL vysokých Mezivrat. Pokud vás toto téma zajímá, doporučuji článek od Pavla OK1AIY: http://www.ok2kkw.com/rz1977/tropo1977.htm nebo od Franty OK2QI: http://www.ok2kkw.com/next/ok2qi_1967.htm


      


Výsledky, dosažené contestovým týmem OK2KKW / OK2A v UHF Contestu 2011:

 

LOG        : Atalanta Locator ver. 12.29

WWL        : 38xJO70   32xJO60   26xJO51   25xJO61   23xJN69   21xJO50  
             20xJO62   20xJN89   18xJO40   17xJN58   16xJO31   16xJO30  
             16xJN48   15xJN79   14xJN99   13xJO80   11xJO42   11xJN49  
              9xJO71    9xJO52    9xJN88    9xJN59    7xJO43    7xJN68  
              6xJO41    6xJN57    6xJN47    5xJO53    5xJO32    5xJN98  
              5xJN97    5xJN76    5xJN67    5xJN39    5xJN37    4xJO90  
              4xJO65    4xJO54    4xJO33    4xJO21    4xJN95    3xKN04  
              3xJO73    3xJO55    3xJO44    3xJO20    3xJN87    3xJN86  
              3xJN38    3xJN19    3xJN18    2xKN09    2xKN05    2xJO94  
              2xJO22    2xJN85    2xJN78    2xJN75    2xJN65    2xJN54  
              2xJN36    1xKO20    1xKN29    1xKN19    1xKN18    1xKN08  
              1xJO92    1xJO91    1xJO83    1xJO82    1xJO81    1xJO77  
              1xJO74    1xJO72    1xJO67    1xJO63    1xJO46    1xJO23  
              1xJO11    1xJO10    1xJO02    1xJO01    1xJN77    1xJN63  
              1xJN55    1xJN45    1xJN44    1xJN34    1xJN29    1xIO92  
QSO v QRB
----------------
      < 100   69x
  100 - 199  117x
  200 - 299  104x
  300 - 399  102x
  400 - 499   87x
  500 - 599   42x
  600 - 699   19x
  700 - 799   16x
  800 - 899    6x
  900 - 999    1x
      > 999    0x
----------------

Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15  103  20555  199  580 9A1WW          13   8  15  13   8   7  17  22
15-16   51  11257  220  772 IQ1KW           6   6   9   5   2   8   9   6
16-17   26   7942  305  614 PA1TK           6   1   3   1   1   -   5   9
17-18   38  11638  306  941 G5B             7   3   5   2   1   2   9   9
18-19   29  11295  389  845 YU1LA           3   1  12   5   1   -   3   4
19-20   24   7667  319  771 SK6DK           4   -   6   6   -   1   3   4
20-21   25   9523  380  744 SM7GVF          3   2   4   2   3   5   6   -
21-22   18   7035  390  655 ON4LDP          3   -   1   6   1   -   5   2
22-23   17   5573  327  839 G3XDY           3   2   1   -   4   1   3   3
23-24   18   7323  406  847 YU1EV           1   -   -   5   1   7   4   -
00-01    8   3628  453  665 9A6K            1   -   -   5   -   1   -   1
01-02    8   3306  413  641 PA6NL           -   -   2   1   -   2   2   1
02-03    5   2229  445  730 UR7D            -   -   2   1   -   1   1   -
03-04    7   3864  552  796 F6DKW           -   -   1   1   1   1   2   1
04-05    8   3706  463  804 US5WU           1   -   2   2   1   1   -   1
05-06   23   5948  258  524 HB9AJ           -   3   3   1   -   9   3   4
06-07   12   4199  349  717 9A2KK           1   1   1   5   1   1   2   -
07-08   21   5607  267  533 HB9FX           1   -   7   1   2   3   6   1
08-09   31   9220  297  573 SP2HPD          4   5   7   -   1   7   5   2
09-10   23   8033  349  830 M1CRO/P         -   2   5   1   1   5   6   3
10-11   21   6243  297  516 PA3FXB          3   -   3   3   -   4   5   3
11-12   17   6663  391  703 IK4ADE          2   -   -   -   3   1   5   6
12-13   11   4583  416  794 F8ATS           -   -   2   1   -   1   7   -
13-14   19   7927  417  720 T7/IK4DCX       1   -   5   1   6   3   1   2
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 563 174964  311  941 G5B            63  34  96  68  38  71 109  84

 

 

 

 

LOG        : Atalanta Locator ver. 12.29

WWL        : 18xJO61   15xJO70   15xJO50   14xJO60   13xJO51   11xJN79  
             10xJO80    9xJN69    6xJO62    6xJO52    6xJN89    6xJN59  
              6xJN58    5xJO90    5xJO31    5xJO30    5xJO21    5xJN48  
              5xJN37    4xJO42    4xJN99    4xJN68    4xJN47    3xJN97  
              3xJN88    3xJN87    3xJN86    3xJN65    3xJN49    2xJO65  
              2xJO53    2xJO43    2xJO32    2xJO22    2xJN98    2xJN77  
              2xJN76    2xJN75    2xJN67    2xJN57    2xJN39    1xKO02  
              1xKN18    1xKN08    1xKN06    1xKN04    1xJO91    1xJO84  
              1xJO77    1xJO73    1xJO71    1xJO63    1xJO54    1xJO45  
              1xJO44    1xJO41    1xJO40    1xJO33    1xJO20    1xJO02  
              1xJO01    1xJN95    1xJN78    1xJN54    1xJN34    1xJN29  
              1xJN19    1xJN18  

QSO v QRB
----------------
      < 100  35x
  100 - 199  61x
  200 - 299  43x
  300 - 399  36x
  400 - 499  34x
  500 - 599  24x
  600 - 699   9x
  700 - 799   5x
  800 - 899   3x
  900 - 999   0x
      > 999   0x
----------------

Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   45   9164  203  471 OM3RAL          5   2  12   4   5   4   6   7
15-16    8   2375  296  772 IQ1KW           2   -   1   -   -   3   -   2
16-17   30   5269  175  392 DK1CB           6   3   4   6   1   1   4   5
17-18   21   7420  353  617 PA0S            -   1   5   1   -   -  10   4
18-19   14   4038  288  683 9A2SB           1   -   6   4   1   -   2   -
19-20    9   3938  437  669 IZ4BEH          1   -   1   -   2   1   3   1
20-21   12   3181  265  589 SM7ECM          4   1   2   2   1   -   1   1
21-22   10   3650  365  542 IK3COJ          -   -   2   2   3   -   1   2
22-23    5   2418  483  839 G3XDY           -   -   1   1   2   -   1   -
23-24    1     81   81   81 DG6QF           1   -   -   -   -   -   -   -
00-01    4    659  164  449 SP9SOO          1   -   1   1   -   1   -   -
01-02    1    362  362  362 DL0FM           -   -   -   -   -   1   -   -
02-03    3   1669  556  604 HA6W            -   -   2   1   -   -   -   -
03-04    1    543  543  543 S59GS           -   -   -   -   1   -   -   -
04-05    8   4209  526  796 F6DKW           1   -   2   -   -   -   3   2
05-06    7   2489  355  545 9A1W            1   -   -   2   1   1   -   2
06-07    6   1893  315  744 SM7GVF          2   -   -   -   -   4   -   -
07-08   12   3278  273  690 HA8V            1   1   4   2   -   1   3   -
08-09   10   3451  345  664 OZ1FF           2   1   2   -   1   2   1   1
09-10   17   4682  275  830 M1CRO/P         3   1   -   2   -   7   2   2
10-11    7   2618  374  845 YU1LA           1   -   -   3   -   2   1   -
11-12    6   2277  379  500 PA2CHR          -   -   -   1   -   -   1   4
12-13    6   2479  413  792 F5REF/P         -   -   1   -   -   -   2   3
13-14    7   2865  409  576 PA0EZ           -   -   1   2   -   2   1   1
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 250  75008  300  845 YU1LA          32  10  47  34  18  30  42  37

 

 

 

 

UHF Contest 2011 u OK2A - fotky: