OK2A v UHF Contestu 2015 - zkusili jsme si to tak trochu jinak
(for Google translation click here)

Ta informace, že jsme se v klubu rozhodli pořídit si fixní stožár už myslím unikla v reportáži z Polního dne. A tak není tajemství, že chlapci (především OK1RK, s přispěním OK1DIX a OK1TEH) během léta pilně pracovali a jen týden před UHF Contestem dokončili tohoto krasavce. A letošní UHF Contest byl první závod, kdy jsme se rozhodli stožár ověsit anténami. Výsledek je vidět na obrázku vlevo. A přestože to je fotogenická kompozice, je nutno říci, že jde o spíše jen dočasné řešení, protože spousta nezbytných mechanických komponentů se vyráběla a upravovala tak říkajíce "za pochodu" a nakonec se ani nepodařilo na stožár umístit všechny antény, které bychom tam rádi viděli - o správném nastavení sektorových rotátorů ani nemluvě. Ale víc jsme, přes přispění dobrých neradioamatérských kamarádů, zkrátka nestihli a tak jsme do závodu vyrazili s určitým provizoriem. Naštěstí se však i přes tohle provizorní řešení nic negativního nestalo, žádný konektor nevyhořel, žádný kabel se nezlomil a v neděli ustal i vítr, takže i když jsme na závěr trochu zmokli, dokonce se navíc všechen ten herberk podařilo do tmy složit a nakonec i odvézt. Příště to bude už snad lepší - víme co a jak a určitě bude víc času k realizaci plánovaných dodělávek a změn pro příští květnový druhý subregionál.

Lehká změna nastala i v "hardware" našeho zařízení, kdy chybějící menší tranzistorový PA, který jsme několik let vozili, si tentokrát na závod vzal Jirka OK1RW a chystaná náhrada, na které se pomalu pracuje, jaksi ještě není k dispozici. Chybějící VF modul tedy dočasně nahradil elektronkový PA od HA1YA, ale s tím byla řada problémů, ke kterým se coby autor tohoto odstavce s dovolením zatím nechci vyjadřovat, protože potřebné výrazy by nebyly publikovatelné. A nakonec, když se ho podařilo v sobotu ráno zprovoznit, chybělo ještě navíc buzení, takže jsme z tohoto PA stejně nevytáhli více, než z "trazistoráčku" OK1RW. Ale i to málo stačilo k tomu, že PA po ohřátí stále vypadával, což nás stálo i pár pěkných QSO... Ale nepochybně: ano - příště bude líp :-) Další technická zrada se odehrála na zařízení pro pásmo 10GHz - snažil jsem se před závodem zapikslovat Arduino v ovladači rotátoru do plechové krabičky s kondenzátorovými průchodkami, aby do něj nelezla VF a nezpůsobovala chyby v odečítání pulsů z motoru, ale výsledkem bylo jen to, že rotátor se už jaksi nepodařilo zprovoznit, ačkoli vše bylo zapojeno řádně - komunikace mezi počítačem a displejem je dynamická, musí mít velice ostré hrany (což m.j. znemožňuje izolaci desky mikropočítače od VF elektromagnetického pole v okolí), takže přes kapacitní průchodky to jaksi nefungovalo. Po výměně desky mikropočítače se problém nakonec podařilo identifikovat jako chybu programového vybavení po posledním SW update... No hezké, ale ve čtvrtek večer před závodem už bylo pozdě se pokoušet něco převratného naprogramovat, takže nakonec celé, jinak plně funkční 10GHz vybavení zůstalo tentokrát nuceně doma, což nám znemožnilo opakovat trojité vítězství z loňského UHF Contestu (a jarního subregionálu). Na pásmu 3cm jsme se tak tentokrát neobjevili a hatrick tedy nebude, ne však proto, že bychom snad byli poraženi kreativním počínáním konkurence, ale prostě proto, že se dvěma pásmy hatrick jednoduše opakovat není možné, hi. Nicméně - protože rainscattery na 10GHz patří v říjnu k poměrně unikátním druhům šíření a nám navíc opět chyběl náš osvědčený mikrovlnný operátor OK1KN, nakonec jsme toho ani moc nelitovali a OK1TEH se po čase dokonce mohl v karavanu v noci natáhnout na palandě, kterou obvykle zařízení pásma 3cm okupuje. V ostatním zařízení (jak 70, tak i 23cm) nenastala (s výjimkou zařazení vstupního "antiradarového filtru" před RX port 23cm transvertoru) už delší dobu žádná změna. Co funguje, není třeba bourat :-) A tak snad se podaří něco pozitivně změnit pro contestovou sezónu 2016. Uvidíme.

Závodníci si užili, internetové připojení nám snad poprvé (díky Honzovi VOX!) fungovalo bez jakéhokoli výpadku (a dali jsme tak hezky vydělat jednomu komerčnímu provozovateli). Vyzkoušeli jsme si také s úspěchem nový contestový log VUSC, který přinesl možnost on-line spolupráce se SW Airscout, takže i přes chybějící (tradiční) sud piva jsme se na konci závodu tvářili docela spokojeně. Doufejme proto, že se na 70 a 23cm v příštím roce zase všichni na pásmu ve zdraví shledáme a budeme mít chuť společně a v duchu hamspiritu otevřít další úspěšnou contestovou sezónu!

73 de OK1VPZ


A jak to viděl David OK1RK?

 

Co říci úvodem? Především chci poděkovat všem, kteří přiložili ruku k dílu, nebo alespoň šikovně skrývali oprávněné pochyby a nedemoralizovali nás při kostrbaté realizaci smělých plánů. Celé to začalo už nevím kdy (je to zatraceně dlouho), ale vím kde. Vláďa VPZ s Matějem TEH, kteří se zrovna vraceli z VKV setkání v Polsku, zastavili se na krátkou návštěvu na „Políčku“ u kluků z OL7M, kde jsme tou dobou pobývali s Láďou DIX, při bůhvíjaké krátkovlnné kratochvíli. Pavel MU, jako šikovný obchodník s dlouhou praxí v Orientu, dohodl s Vláďou, že si koupíme jeden ze stožárů, které jinak sází na své „Políčko“ s neuvěřitelnou kadencí. Myšlénka se nám zalíbila, už vzhledem k tomu, že věčné tahání dvou stožárů TA – 19 z Prahy do Krušných a zpět, je zkrátka únavné. Stavění je poměrně náročné na počet pracujících a fyzicky disponovaných rukou a časově to též není bůhvíco.

Rozhodnutí - první krok, následovaly pochyby a přemítání. Otec myšlenky se marně snažil vzbudit dojem, že on to nebyl. Naštěstí tou dobou již dobrodružně laděná „partyzánská“ skupina nepřipustila, aby došlo ke zbabělé revizi rozhodnutí a začalo se s přípravou. Nejdříve přeprava této hromady železí z Rychnova nad Kněžnou přes celou republiku do Chodova u Karlových Varů. Zvládli jsme to s Láďou DIX celkem v pohodě, nejvíc času jsme ztratili při průjezdech Prahou. Kdes byla tou dobou, ty… Blanko? Ty, kterás nám všem tak drahá? Služební dodávka VW s vypůjčeným „plaťákem“ bezpečně dovezla všechny tři více než 6ti metrové segmenty na předem domluvené místo na dvoře Chodovských dobrovolných hasičů. Tady už čekal hlavní hrdina následujících dní, týdnů a měsíců, nejšikovnější zámečník co znám, Standa Šimral. Vlídný úsměv a souhlasné pokyvování hlavou, kterými reflektoval naše opatrné žádosti věštily, že je železo v rukách nejpovolanějších. Tak jak se postupně naše nápady a prosby stupňovaly, podaný prst byl dávno stráven a my požírali Standovo rameno. Bylo mi jasné, že v duchu proklíná ten den, kdy souhlasil. Naštěstí se stále usmíval.

V mezičase jsme u našeho strážního domku vykopali a vynosili bývalý septik, který plnila tím lepším ze sebe již hrdinná Sovětská armáda. Teda vykopali… já ne, sic bych rád. Díra do septiku i po prořezání betonového víka na průřez stožáru, neskýtala dostatek komfortního prostoru. Takže minimalistický průzor dal vyniknout hadím mužům, jmenovitě DIX, TEH a XNG. Jejich práce s exkrementy byla přímo famózní. Neocenitelnou pomůckou nám byla záchranná trojnožka pro práci nad volným prostorem s kladkou a navijákem. Spojenecká hovna totiž léty možná ztratila na objemu, ale váhově byl plný kbelík stále plným kbelíkem a z nějakého takového metru a něco původní hladiny odpadků jsme se prokopali ke dnu ve více než metrech dvou. Zdvihání hoven nad hlavu do více než dvoumetrové výšky je řádská substituce posilovny.

Po jisté době nastal den „D“, kdy jsme hodlali osadit do vzniklého otvoru jeden z dílů stožáru a to celé zalít rovnou betonem. Standa nám vyrobil fundament, který je přivrtán na dně septiku (aby fixoval stožár v rovině při betonování). Zkrátím to, náklaďák na kopec, pak jiný náklaďák s hydraulickou rukou a ve finále 8 kubíků betonu na čtyřech nápravách. Betonu bylo tak akorát a někdy kolem Mikrovlnného závodu stál alespoň fragment budoucího veledíla, který Vláďa VPZ okamžitě a hlavně kreativně opatřil slušivým nátěrem.

Standu jsme nepřestávali zásobovat nápady na zlepšení mechanického provedení, inovacemi a teoretickými výplody. Projevil se jako zkušený mechanik – praktik. Většinu nápadů dokázal z teoretické roviny převést do praktického provedení, případně naši úplnou kravinu nahradit realistickým řešením. Prostě úžasný. Na nás zbyly pouze primitivní námezdné činnosti, jako například natření stožáru. V několika fázích se podařilo, a to včetně nové plošiny, kterou mezitím Standa na stožár implementoval. Natěrači OK1TEH, DIX a RK vyplácali cca 10kg kvalitního nátěru od fimy Barvy, laky, fermeže, který nám laskavě zasponzoroval Ivan OK1DAQ.

Všechny naše pobyty na horách jsme zároveň využívali nejen na závodění, ale věnovali jsme čas také práci na tomto projektu.

Proběhl Polní den, který dopadl, alespoň jsme si naivně mysleli, výsledkově dobře. Blížil se UHF contest (VHF nejezdíme z hor po domluvě s kluky z OL7C), vyvrcholení sezóny na UHF a SHF pásmech. Po zveřejnění vyhodnocení PD 2015 bylo víc než jasné, že úspěch na 70 cm může zajistit pouze a jenom – řečeno fotbalovou hantýrkou – vítězství o minimálně 5 gólů v řádné hrací době. Protože se u nás, až úzkostlivě, dbá na dodržování výkonových limitů, není jiné cesty než zapracovat na anténních systémech a rozdistribuovat výkon, který je k dispozici, co nejúčelněji. Tucetiterče máme ve výbavě druhou sezónu a je velkým přínosem. Proto jsme obvykle používanou dlouhou 38 el. M2 nahradili stackem 4 x 10 el, k němu přidali ještě jeden stack 4 x 10 el a letitou 33 el. K1FO otočnou na vrcholu stožáru.

Trochu jsem v chronologii předběhl. Po natření stožáru jsme vytipovali volné dva dny, kdy jsme s Láďou DIX, Majkou DYX, přítelkyní Lenkou a „přítelem a neamatérem“ Václavem s jeho přítelkyní neamatérkou Marcelou, plánovali konečnou erekci.

Takže, náklaďák s rukou do Chodova a pak směr Hřebečná. Složit stožár na zem a už se valí štěrkovou cestou 30t jeřáb. Jeřábník byl šikula, za cca hodku a půl byly všechny spojovací šrouby na svém místě a my hleděli k nebi, kde se vyjímala trojúhelníková plošina. V tu chvíli jsem si uvědomil, kolik nás ještě čeká práce.

Možná se čtenáři diví, kde se celou dobu skrývá Vladimír VPZ vulgo Otec myšlenky? Neskrývá se, ale složitá rodinná situace mu neumožňuje aktivně se účastnit nepravidelných výjezdů na contestové QTH mimo závody. Ve vzácných momentech volna se snaží spárovat naši stávající technologii s nekompatibilními prvky, kterými ho zásobuji. Do poslední chvíle odjezdu na UHF/SHF contest není jasné, zda bude HW připraven a funkční. Dále pak Standa, po nocích a za nesouhlasného mručení celé rodiny, dodělává bižuterii k upevnění všeho potřebného na stožár.

V pátek a sobotu se seznamujeme s výsledkem a snažíme se vše na stožár osadit. Z našeho středu bylo jednoduchým klíčem vybráno duo lezců Láďa DIX a Tomáš, kteří balancují nahoře a instalují otočnou K1FO. V sobotu dopoledne přijíždí na místo činu sám Standa a ještě svrtává poslední díly. Tomáš, želbohu, musí od sobotního rána plnit společenské úkoly na oslavě narozenin své babičky, ale uvolněné místo pod nebeskou bání obsazuje profesionální lezec Jirka. Vše běží „jak na drátkách“ – děláme to prvně a v průběhu stavby činíme rozhodnutí, nestavět všechny připravené antény. Malý mechanický zádrhel, který však nikdo nemohl předpokládat, neumožňuje osadit kompletní stacky. Další nečekané omezení způsobují špatné rektifikace rotátorů u stacků v kombinaci s dorazy. Následkem toho severní 4 x 10 točí v segmentu cca 330° - 90°a jižní pouze cca 45° - 110°. Celý jižní segment od cca 120° po cca 250° tak tentokrát musí obsloužit poměrně úzká 33 el. K1FO. Čas letí, je nutné instalovat PC, prosíťovat a nikdo už nemá chuť ani energii lézt nahoru něco dolaďovat.

K mikrofonu usedám tak jako tak s několikaminutovým zpožděním. Spojení celkem přibývají a cca 3,5 hodiny se daří držet průměr 1 QSO/min. Od pádla odpadám v polospánku s nr. 356 a kvituji s povděkem, že nejedeme všechna obvyklá pásma. Láďa DIX je tudíž fresh, dokončí zbytek noci a pln energie zvládá ožívající pásmo v ranních hodinách. Kolem nr. 400 opět roztlačuji káru a střídavě na CW (delší spojení a horší rate) a SSB (ožívající aktivita v DL přináší občas mini-pileupy, ale klesá průměr). Končím s výsledkem horším než loni, cítím jisté rozpaky kolegů, ale podmínky nebyly (podle mého názoru) nic moc extra. DL0GTH nám utekli, jak je zvykem. Kupodivu ne zas o tolik. Potěšil poprvé od nás dělaný IZ7UMS z JN81, pár stanic z UK s celkem obstojnými signály, poměrně dost Italů a 3 QSO do KN17. Dost spojení se nepodařilo dokončit díky QSB a QRM. Chvílemi byl znát nedostatečný výkon, kdy se např. nepodařilo dodělat YT4IM a YU1EM. Naopak Ivan YU1LA měl super signál.  Dobojováno, je čas složit celý cirkus. Sundáváme bižuterii, ta půjde ještě na pozink a lehké modifikace. Cílem bylo nejen vylepšit účinnost anténních systémů, ale především vše zjednodušit s ohledem na časovou náročnost montáže a demontáže. Složit se nám povedlo vcelku rychle. Čas ukáže, zda se cíle podařilo dosáhnout. Stárneme, tloustneme, jsme čím dál línější a je nás čím dál méně. Vražedná kombinace.

Ještě jednou bych rád poděkoval všem, kteří nám s realizací pomohli. Chodovští hasiči, kteří trpěli složený stožár ve svém areálu tak dlouho a za ne zrovna pozitivních okolností. Všem těm, kteří nám nezištně pomáhali a věnovali v dnešní době to nejvzácnější, vlastní čas. Čas, který vždy pracně dělíme mezi obživu, rodinu, vlastní koníčky a záliby. Kluci od Karlovarských hasičů, kteří vždy ochotně pomohli radou a s logistikou.

Co závěrem? Snad se nám zase jednou povedlo vytvořit si dostatečný náskok vůči konkurentům. Ale i kdyby nakonec ten náskok dostatečný nebyl, nic se neděje. Užili jsme si pěkný závod. Dokázali jsme společně něco zbudovat. Počasí bylo, co mi paměť sahá, letos extrémně v pohodě. Jak na contesty, tak na práci na stožáru.  A že se nám občas něco nepovede? Vždyť je to všechno jen sport – a tak ve fotbalové hantýrce: i kdyby nám sem tam rozhodčí neuznali regulérní gól, nebo pískli ofsajd, který nebyl, nic se neděje. Všechny tyhle unfair metody vždycky nejvíc poškodí ty, kteří se k nim uchylují. K čemu je pak takové vítězství? Dokáže se z něho dotyčný opravdu radovat?

Pro kousek potištěného kartónku to všechno neděláme. Děláme to proto, že nás to baví.

P.S. Stando, jsi jednička!                 


Tady jsou dojmy OK1DIX:

Jak už napsal David OK1RK ve svém neobvykle bohatém příspěvku a i další, letošní UHF/SHF Contest byl ve znamení nového stožáru. Upřímně řečeno jsem nevěřil, že se všechno stihne, neboť zejména zdržení při výrobě potřebných částí, způsobená neočekávanými velmi nepříznivými okolnostmi, bylo velké. Byl jsem tedy opravdu rád, že i moje část celkového úsilí (zejména vyházení větší části sovětského vojenského humusu ze septiku o čemž se mi ještě dnes zdá) nepřišla vniveč.

Nakonec se ale dílo v poněkud omezené konfiguraci podařilo a nebylo nutno stavět klasický stožár TA-19, který jsem pro jistotu na kopec přivezl také. Takže i ode mne velký dík zámečníku Standovi, který navzdory všem okolnostem potřebné části dodal a v sobotu i na místě přizpůsobil. Vše jsme dokončili v posledních minutách před začátkem závodu, takže ještě rychle instaluji na 70cm počítač. Mám trochu obavu, protože je to premiéra nové verze VUSC s AirScoutem a navíc mám na laptopu nově Windows 10. Všechno ale chodí na první šlápnutí a tak vyjíždíme jen s pětiminutovým zpožděním.

Celkem rád si odfouknu, po několik hodinách montování a lezení na stožár bych asi nebyl úplně dobrým operátorem a tak mě ani nemrzí, že 3cm zůstaly doma (viz report OK1VPZ). Ostatně žádné RS nebyly v dohledu a tak žádná velká zábava by to stejně nebyla. Řádně si tedy odpočinu a v noci střídám Davida na 70cm. Samozřejmě aktivita v noci je nic moc, ale je cítit, že anténní konfigurace je jiná. Především je znát, že dlouhá K1FO je výše než jindy. Projevuje se to zejména ve směru na JZ odkud chodí HB a F stanice. Pak se projevuje zajímavá vlastnost stacků z desetiprvkových DKZZB, kdy jsou ze S slyšet slabé stanice, ale na dosměrovanou K1FO není slyšet nic. To se ale projevovalo naopak ve směru SV, kde již začíná stínění masivem Fichtelbergu. Tento jev budeme ještě určitě zkoumat v dalších závodech. Škoda, že v důsledku mechanických problémů nešlo otočit JV stack více na jih.

Jinak podmínky více méně průměrné, ale z nějakého důvodu (možná špatné počasí) byla nižší aktivita v DL, než jsme v tomto závodě zvyklí. Lze jen litovat, že skvělé tropo podmínky ze čtvrtka a pátku, kdy majáky ze severu bouraly na 70cm 59 i na jednu nízkou desetiprvkovou anténu, nevydržely do závodu. Celkem pohodový provoz narušují jen jako obvykle humusící OK1OPT na CW a také DM7F z Fichtelbergu, kteří však naštěstí nejsou příliš aktivní. Dopoledne pak předávám žezlo opět Davidovi a jdu dospat, abych byl připraven na další tělocvik na stožáru. Vše se zdárně a poměrně rychle daří složit i když je to premiéra a tak jedeme domů v obvyklém čase. K pozitivům patřilo též po dlouhé době spolehlivé internetové připojení díky Honzovi OK1VOX.

Takže díky všem za pěkný závod (zejména Standovi) a těším se NSL nejpozději příští rok v květnu.
73! OK1DIX
 


O tom, jak jsme řešili a vyřešili internetové připojení podává zprávu Honza OK1VOX:

Tak opět jsem vyrazil na Spáleniště. Kolegové se vrhli do nového stožáru a antén. Vzhledem k nutnosti být dobře připojen k internetu, jsem se snažil toto vyřešit. Závodní QTH není zrovna dobře pokryto datovým signálem žádného operátora. V minulosti jsme používali USB 3G modem v PC a SIMku od TMCZ. Spojení bylo na hraně a často vypadávalo. Na jaře jsme tento modem použili v routeru Edimax 6200 se směrovou anténou. Bylo to lepší, ale nijak super. V období aktivní vegetace se signál na plochém kopci zhoršuje. Získali jsme také základní zkušenost, že je nutné u operátora vypnout datový roaming. Jinak je datové spojení přes sousední zemi velmi drahé. Pro UHF contest jsem obstaral LTE SIMky všech 3 operátorů. Vsadil jsem na technologii LTE, která v poslední době vykazuje lepší datové pokrytí než 3G. Pořídil jsem dvě sady HW.

První variantou byl router TPlink 3420 a USB LTE modem Huawei E3372. Tento modem teoreticky umožňuje připojit externí anténu přes konektor CRC9. Pomocí této sady jsme připojení měli, ale nebylo 100%. Vyzkoušeli jsme tedy Dlink DWR-921, který má SIMku přímo uvnitř a jeho dvě vnější antény jsou na datové spojení. Tyto konektory RSMA lze použít na připojení vnějších LTE/3G antén.

Po zapnutí modemu spojení na ty dvě přiložené antény spolehlivě naskočilo a po dobu celého závodu nevypadlo. Externí anténa nebyla nutná. Bingo!

Je docela zajímavé použít tablet či smart telefon s LTE a s nainstalovanou aplikací Netmonster nebo Netmonitor. Můžeme zjistit, ke které BTSce se připojujeme. V našem případě to nebyl Klínovec ani Boží Dar či jiné blízké. Byli jsme střídavě připojeni do Bezvěrova a do Chebu. Z mapy si můžete najít, že je to dost daleko. Z tohoto důvodu opět připomínám nutnost vypnout datový roaming u operátora.

Závěrem, těm kteří bojují s připojením k internetu na kopci, mohu doporučit D-link DWR-921 či TP-link M200 WiFi AC750. Stejně asi vyhoví i jiná kompaktní zařízení se SIMkou uvnitř a možností korektně připojit (přes mechanicky robustní SMA konektor) externí antény. Nejprve si je ale někde půjčte a vyzkoušejte. Rozdíly v citlivosti jednotlivých komerčních zařízení jsou propastné...


Povídání ze závodu z klávesnice Matěje, OK1TEH:


Ještě ve čtvrtek kolem 20h jsme byli v Praze a řešili, co udělat s ovládačem pro 3cm postaveném na Arduinu. Arduino je sice pěkná hračka pro ajťáky, ale noční můra pokud jde o použití v závodech. Největší problém jsme v minulosti měli s pronikáním VFky, které způsobovalo na 3cm odchylku při točení o 180 stupňů řádově až o 10 stupňů. Bohužel při zapixlovaní Arduina do pocínované krabičky s průchodkami se ukázalo, že toto asi nebude nejlepší cesta a tak i přes veškerou snahu tria OK1VPZ, OK1JFR a OK1TEH se ovladač nepodařilo do závodu rozchodit včas, čímž padla i naše účast v závodě na 3cm (nicméně i tak by nám chyběli operátoři..).. Jak to bude s ovládačem pro 3cm v nové závodní sezóně ještě nebylo rozhodnuto, nicméně začíná se u nás pomalu prosazovat myšlenka OK1VPZ, že mikropočítač tohoto typu do rotátorů a spolehlivé VF závodní techniky nepatří ;-)

Ale zpět k závodu, na kopec jsme dorazili kolem 1h v pátek ráno. Venku poměrně pofukovalo, nicméně na kopci jsme ještě zastihli některé lidi vzhůru. David dorazil na kopec v pátek večer a zjistil, že jsou velmi dobré tropo condx. Postavil tak na kus trubky jednu 10el anténku na 70cm a na holou FT847 udělal na randomu Gordona, GI6ATZ, QRB do IO74 nějakých 1345km. Velmi pěkně byly slyšet na 70cm i majáky GB3ANG IO86, LA8UHF, SK1UHF a především SK4BX, který boural poctivých S9 na smetru. Bohužel v pátek se již podmínky zhoršily a poslední signály ze severu byly slyšet kolem 18h...
 

V pátek jsme se vrhli nejdřív do stavění 23cm, což tentokrát bez 3cm šlo velmi snadno a pak jsme po zapojení elektriky už řešili pouze stavění antén na 70cm. Ještě k pásmu 23cm, při natahování 400m dlouhého 1 fázového vedení "mluna" se nám přihodila humorná věc, kdy nám přes kabel přebíhalo cca 700 kusů ovcí, kterým se chuďerám pletl drát pod nohy, takže už jsme měli obavu, jestli ho nepřetrhnou, naštěstí to ale dopadlo dobře a 6mm hliníkový drát vydržel. Mimochodem první věc po zapnutí 23cm bylo poladění majáků a zjištění, že maják na Klínovci produkuje kliksy o šířce asi 200 kHz, ještě štěstí, že je na 23cm majákový segment dostatečně daleko od segmentu závodního...

Stavba antén na 70cm probíhala poměrně ztuha, venku bylo sice počasí agfa color, ale foukal dost silný vítr v poryvech kolem 70km/h a tak práce v 17m na nekotveném stožáru, který se pod nohama dost hýbal, byla jen pro otrlé povahy. Nahoře tak nakonec po delší dobu pracoval mladý Tomáš, kterému později pomáhal i Láďa DIX, v sobotu nám nahoře vypomohl Jirka od hasičů (díky!). Byli jsme ale opravdu rádi, že se na stožár dá vylézt vnitřkem.. Do večera se tak povedlo připravit alespoň v cca 21m nad zemí umístěnou 33el K1FO, připravit kabely, rotátory a doufat, že se páteční vítr o něco uklidní.

V sobotu se vítr skutečně uklidnil a tak jsme tentokrát ze střechy baráčku na stožár vztyčili naše staronové dvanáctiterče 6el antén DK7ZB. O něco větší oříšek bylo vztyčení nových antény 2x 8x10el yagi. Nakonec nás nepředvídatelné mechanické problémy přiměly postavit jen polovinu antén, tedy do každého směru 4x10el yagi. Ve srovnání s Polním dnem jsme tak měli +- zhruba stejný počet prvků, nicméně M2 nahradil širší systém a všechny antény včetně dvanáctiterčete byly umístěny o řádný kus výše nad zemí.

Do začátku závodu zbývala už jen slabá hodina a stále ještě na 70cm nebyly vyřešené ovládače pro rotátory nemluvě o správném zadrátování a nastavení správných útlumů pro nový konec do 4. směru, protože k tomu mohlo dojít teprve tehdy, když už byly vztyčeny všechny antény. Nervozita rostla geometrickou řadou a když jsem byl po třetí poslán pro nějaký zapomenutý propojovací kabel do 400m vzdáleného karavanu, měl jsem toho všeho už trochu po krk, zvláště v situaci, kdy do začátku závodu chybělo posledních 20 minut a já jsem ještě stále neseděl v karavanu.. Nakonec se ale vše podařilo vyřešit a 2 minuty před začátkem závodu jsme byl na 23cm už konečně ready, ufff.

Ještě pár slov k 23cm, v předzávodním shonu jsem doma zapomněl zabalit interface k náhlavní soupravě, kterou se mi s velkým úspěchem podařilo využít během PD. Změnou k dobrému ale bylo nové připojení do sítě LTE díky Honzovi, OK1VOX, takže snad poprvé bylo na kopci k dispozici rychlé a především spolehlivé připojení k internetu, což nemálo pomohlo dobrému výsledku, zejména pak díky hladkému chodu programu Airscout, TNX!

No a ještě jedna pozitivní novinka, od PE1RKI jsem si v týdnu před závodem opatřil nový pětidutinový filtr, který byl měl nastavenou izolaci 60dB na frekvenci, kde pracuje letecký výkonný radar na nedalekém Auersbergu. Jelikož tento radar je téměř přesně v azimutu 300 stupňů, stávalo se mi, že odrazem od mokrých stromů nedalekého lesa docházelo v kombinaci se silným signálem DM7A z nedalekého Fichtelbergu k zahlcení vstupu transvertoru a tím i vzniku šíleného rušení, který mi znemožňoval dělat dobrý výsledek do tohoto nejvýživnějšího směru (mimochodem na kopci je radarů slyšet podstatně více, ale Auersberg vadil nejvíce).
 

A potom začal závod.

I když jsem začal na čas, měl jsem problém, že mě v prvním minutách nikdo nevolal a i poté chodily stanice s podstatně menší intenzitou, než na jakou jsem zvyklý. Minulý rok jsem v první hodině dělal 41 QSO, tentokrát to bylo pouze 34 QSO a stejně to bylo s rejtem i na 70cm. Bylo dobře cítit, že s očekávanou vysokou aktivitou DL stanic to na 23cm nebude zas až tak slavné. Nicméně spojení útěšně přibývala a dařilo se dělat i poměrně dlouhé špeky jako například HA6W a TM9A s UFB signálem, podařilo se i s určitým úsilím vydolovat stanice jako SM7LCB, PE1EWR JO11 a další. Přínos nového dutinového filtru zejména ze směru do JO31 byl velmi znát a nebyl ani problém s rušením OK1KAD nebo kluků z DM7A či DL0GTH. Naopak záhy jsem zjistil, že asi vůbec poprvé ruší signály z pásma 70cm, což mi znemožnilo několik jinak snadno dělatelných QSO směrem do SP.. Závod ale jinak probíhal v poklidném tempu a jelikož jsem nemusel dohazovat na pásmo 3cm, o to více jsem Davidovi dohazoval na KSTéčku na pásmo 70cm. Na bandu to odsýpalo celkem normálně, povedlo se poprvé udělat QSO s 3Z3Z, pozitivně překvapil vynikající signál Johna, G3XDY na QRB 827km a slušná aktivita v ON/PA, HB a IK. Nicméně tropo podmínky se zdály naprosto průměrné a směr kam to tentokrát vyloženě nechodilo, byl hlavně OZ.. Hranici 100 QSO jsem překonal ve 20:05 UTC, zatímco během UHF Contestu 2014 jsem stovku překonal již v 17:31.. S konečným výsledkem to tedy nevypadalo nikjak valně  (odhadoval jsem to tak na 180 QSO) a jediné co mě těšilo, byl poměrně malý náskok DL0GTH asi o 12QSO, který bývá jindy i 3x větší.

Krátce po 22h ale nastalo přeci jen krátkodobé zlepšení šíření a rychle se mi daří s pěkným signálem udělat M1CRO/P 819km a s bombastickým signálem zavolavší PI4Z QRB 637km hnedle na SSB následovaném PA0WMX, škoda jen, že na bandu nebylo stanic víc, ale i tak po půlnoci bylo stále na pásmo co dělat a tak jsem šel spát až ve 3h SEČ, kdy jsem konečně dodělal IK3VZO.

Po 2 hodinách neklidného spánku v prochladlém karavanu (venkovní teplota kolem +4C) jsem se opět vrhnul do víru závodění. První koho dělám je OT5A/P s ufb signálem, házím do sebe plechovku Semtexu a už rubám jednu stanici za druhou. Normálně se totiž v neděli ráno soustředím na v tu dobu zpravidla opuštěné pásmo 3cm, nicméně to tentokrát nemáme a můžu se plně koncentrovat na 23cm. Daří se řada pěkných spojení, zejména díky dohazování ze sedmdesátky. Do logu si píšu například PA0S, PA3AWJ, IK4ADE, HB9XC, OZ3ZW, ON4KBE, PA2CHR, HB9AJ a další stanice. Nepovede se sked s HB9AOF JN36 a F1AZJ, naopak těší jako vždy pěkné QSO s F6DKW a dokonce se povede i F1CJW z JO20, bohužel jaksi chybí další francouzské stanice, jako je například F1PYR. Alespoň potěšilo QSO s Dirkem ON5GS, který pro spojení použil svou nízkou-umístěnou parabolou, jindy používanou výhradně pro EME.

Nedlouho po 12h vidím na Airscoutu letět velmi pěkné letadlo a jde to přesně podle očekávání, povede se mi bleskové a snadné QSO s Ivanem YU1LA do Bělehradu, QRB 853km je až do konce závodu naším ODXem. Aktivita stanic ale nepolevuje a daří se zúročit špeky, jako je například PA3CQE, I1KFH, LX1DB, I2FHW JN44, HB9BAT a další stanice. V posledních 2 hodinách závodu mě ale již opouštějí síly a svěží DL0GTH, na které jsem do té doby měl, se nakonec podaří udělat asi o 1000b víc. Nicméně v poslední hodině závodu se mi po dlouhých minutách podařilo udělat alespoň pěkné QSO přes letadla s SM7GEP JO77, QRB 816km.

Závod tedy končí na hranici 207 QSO s necelých 70 000b, což je víceméně stejný výsledek, jako v minulém roce, ale zato v závodě, kde byla podstatně nižší účast stanic. Na 70cm jsme dělali asi o 40xDL stanic méně a asi o 18xDL méně na 23cm, naštěstí to pomohla vyvážit slušná aktivita v HB a IK. Zejména z Italů mám radost, stanice tam začínají konečně používat větší výkony a tak se daří QSO, která dříve nebyla vůbec myslitelná. Příkladem budiž IZ7UMS JN81, který se podařil na 70cm udělat na vzdálenost přes 1000km.

Jak to dopadne v Evropských výsledcích se ještě uvidí, v pondělí po závodě se totiž dozvídám, že s DR9A a DL0GTH máme na 23cm poprvé téměř identický výsledek. I když závod bude vyhodnocovat opět DARC, který chyby nekontroluje s takovou důkladností, jako například lidi z S5, což konkurenci nahrává, je pro mě těžko uvěřitelná skutečnost, že jsem vůbec poprvé v historii byl schopen s DL0GTH držet krok, zejména v situaci, když GTH vysílají z nepoměrně lepší kóty. Ostatně teprve včera 15.10 se dozvídám, že GTH dělali na 70cm o famózních 60xDL víc a na 23cm dokonce o 36xDL..

Celkové dojmy ze závodu tedy vynikající, na 23cm i přes pomalý rozjezd vynikající výsledek, na 70cm se snad podaří v evropském pořadí vybojovat krásné 2. místo (a to jsme byli na 2 pásma pouze 3 operátoři), všechno v závodě fungovalo a dokonce jsme stihli všechen ten cirkus i včas a v pořádku složit.

Na závěr děkuji celému kolektivu za vynikající práci jakož i Standovi za pomoc se stožárem, díky všem stanicím, které nás v závodě zavolaly a pokud nám nějací zloději neukradnou náš pracně postavený stožár, tak se budeme těšit na slyšenou nejpozději v další contestové sezóně (o MMC totiž bývá počasí všelijaké, ale uvídíme).

73
Matěj, OK1TEH


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 184 809 528 350 IZ7UMS      JN81GD 1069 2000 1x33, 2x4x10elY, 12x6 268 (-42) 85 (+2)
23 cm   69 982 207 338 YU1LA        KN04FR  853 500 2x150cm dish 88 (-18) 39 (-6)

*) Note: comparison with last year UHF contest            

 

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29
Pocet WWL  : 89                                                           QSO v QRB
WWL        : 28xJO31   24xJO61   22xJO50   21xJO51   21xJN79   18xJO70    ---------------
             16xJO62   16xJN69   15xJO30   14xJO60   14xJN88   14xJN49        < 100   35x
             13xJO40   13xJN99   13xJN89   13xJN58   12xJN48   10xJN59    100 - 199  104x
              9xJO71    9xJO32    9xJN97    9xJN68    8xJO42    7xJO65    200 - 299   90x
              7xJO52    7xJO43    7xJO21    7xJN37    6xJO80    6xJN95    300 - 399   84x
              6xJN76    6xJN39    5xJO20    5xJN77    5xJN75    5xJN65    400 - 499  104x
              5xJN55    5xJN47    4xJO73    4xJO53    4xJO44    4xJO41    500 - 599   57x
              4xJN98    4xJN86    4xJN54    3xKN17    3xJO90    3xJO11    600 - 699   29x
              3xJN85    3xJN67    2xKN18    2xJO82    2xJO77    2xJO64    700 - 799   15x
              2xJO33    2xJO22    2xJO01    2xJN87    2xJN78    2xJN57    800 - 899    9x
              2xJN45    2xJN44    2xJN36    2xJN28    2xJN19    2xJN18    900 - 999    0x
              1xKN09    1xKN08    1xKN05    1xKN04    1xJO93    1xJO92        > 999    1x
              1xJO91    1xJO83    1xJO76    1xJO72    1xJO66    1xJO63    ---------------
              1xJO55    1xJO46    1xJO10    1xJO02    1xJN96    1xJN94  
              1xJN81    1xJN66    1xJN63    1xJN35    1xJN34  
Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   68  19077  280  660 PE1EWR          6   7   3   7   5   1  24  15
15-16   74  24345  328  807 G3M            14   5   4  10   8   6  16  11
16-17   53  18090  341  715 UT5DV           4   -   5   6   3  12  14   9
17-18   34  14354  422 1069 IZ7UMS          3   1   6  10   7   1   5   1
18-19   25  11204  448  853 YU1LA           1   2   4  12   -   1   4   1
19-20   25   7888  315  697 YU7AA           6   1   4   3   1   5   5   -
20-21   25  10422  416  632 OZ9GE           4   2   4   4   5   1   2   3
21-22   16   8011  500  858 YO5LD/P         3   1   6   3   2   1   -   -
22-23   20   9674  483  827 G3XDY           -   -   2   7   2   3   5   1
23-24    9   3788  420  816 SM7GEP          2   1   2   2   1   -   1   -
00-01    7   2217  316  629 PA6NL           -   -   2   1   2   -   2   -
01-02    4    940  235  465 OM3KFV          -   -   1   -   -   1   2   -
03-04    2    311  155  226 DM7T            1   -   -   -   -   1   -   -
04-05   11   3706  336  528 S51A            -   3   1   2   1   1   1   2
05-06    7   2008  286  427 OE8FNK/P        -   -   1   -   1   -   1   4
06-07   18   6908  383  705 I4JED           1   -   2   2   2   3   5   3
07-08   24   7986  332  688 HB9AOF          3   -   6   3   1   3   5   3
08-09   15   5170  344  784 F6DKW           1   -   5   2   -   2   5   -
09-10   22   7381  335  765 F6HMQ           3   1   -   1   -   3   8   6
10-11   18   5018  278  634 OM0CS           -   1   5   2   3   2   1   4
11-12   18   6203  344  694 IZ3NOC/5        3   1   4   1   3   -   6   -
12-13   18   5338  296  684 OZ9PZ           3   -   2   1   -   4   6   2
13-14   15   4760  317  759 F4FSD/P         -   -   2   1   4   2   5   1
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 528 184799  350 1069 IZ7UMS         58  26  71  80  51  53 123  66

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29

Pocet WWL  : 65
WWL        : 15xJO50   13xJO61   13xJN79   11xJO60    7xJO62    7xJO31    QSO v QRB
              7xJN48    6xJO70    6xJO21    5xJO51    5xJN89    5xJN37    ---------------
              4xJO80    4xJO52    4xJO42    4xJO20    4xJN99    4xJN76        < 100   30x
              4xJN69    4xJN68    4xJN59    3xJO65    3xJO41    3xJO32    100 - 199   37x
              3xJN97    3xJN95    3xJN88    3xJN86    3xJN77    3xJN65    200 - 299   31x
              3xJN39    2xJO90    2xJO53    2xJO22    2xJO11    2xJN98    300 - 399   28x
              2xJN54    2xJN47    1xKO01    1xKN08    1xKN06    1xKN04    400 - 499   34x
              1xJO91    1xJO86    1xJO82    1xJO77    1xJO54    1xJO45    500 - 599   23x
              1xJO44    1xJO43    1xJO40    1xJO33    1xJO30    1xJO02    600 - 699   15x
              1xJO01    1xJN78    1xJN67    1xJN66    1xJN58    1xJN55    700 - 799    5x
              1xJN49    1xJN45    1xJN44    1xJN34    1xJN18              800 >        4x
                                                                          ---------------
Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   33   8728  264  683 9A5M            3   1   6   6   5   2   5   5
15-16   19   4647  244  704 SM7LCB          7   1   1   4   1   1   2   2
16-17   13   5110  393  827 G3XDY           1   -   1   1   2   1   5   2
17-18    5   1600  320  494 S53FO           -   1   -   3   1   -   -   -
18-19   11   3788  344  629 PA6NL           1   -   3   -   1   1   4   1
19-20   16   5390  336  562 ON4CJQ/P        3   1   1   4   -   3   1   3
20-21    7   2328  332  571 SN5R            -   -   2   2   1   1   1   -
21-22   12   5036  419  700 HA8V            -   -   5   4   1   -   2   -
22-23   10   3602  360  819 M1CRO/P         -   1   1   1   -   1   4   2
23-24    5   1653  330  557 OZ6OL           2   -   -   1   1   1   -   -
00-01    3    936  312  601 IK3VZO          -   -   1   -   1   -   1   -
04-05    6   1839  306  606 PA0S            1   1   -   -   -   -   2   2
05-06    5   1234  246  360 DL1SUZ          1   -   2   -   -   1   1   -
06-07    6   2352  392  701 IK4ADE          -   -   -   1   1   -   2   2
07-08    7   2715  387  615 ON4KBE          1   -   3   1   -   1   1   -
08-09    8   3444  430  784 F6DKW           2   -   -   1   1   1   1   2
09-10   10   4139  413  570 F1CXW           1   1   2   1   -   2   2   1
10-11   11   3985  362  853 YU1LA           1   -   2   1   1   2   4   -
11-12   10   4138  413  675 I2FHW           1   -   -   2   -   3   3   1
12-13    6   1520  253  418 DL3YDP          -   -   1   -   -   -   3   2
13-14    4   1790  447  816 SM7GEP          1   -   -   -   1   1   1   -
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 207  69974  338  853 YU1LA          26   7  31  33  18  22  45  25

A fotky:

(a rovněž http://ok1teh.rajce.idnes.cz/UHF_Contest_2015_u_OK2KKW_OK2A/ )

(+ pohled z vrcholku našeho stožáru: https://www.youtube.com/watch?v=1oMWJN1EasM )


ve čtvrtek večer

kabely, kabely...

OK1VPZ je už "na prkně"

zato David honí DXy

na tuhle anténu dělal v noci na 70cm GI

páteční ráno bylo jak vymalované

rozvaha a spřádání plánů

páteční snídaně

Ivan natáhnul elektriku na bunkr

a OK1TEH zatím staví zařízení

antény 12-ti terčete ještě v přepravní poloze

David vytáhnul antény pro nové stacky

sestavování tucetiterčete

OK1VPZ se tentokrát této operace

nezúčastnil, protože zatím...

se hrabal v maďarském PA

který sice večer hezky

svítil, ale nevysílal

PA už hraje a VPZ už jen kouká

antény ale stále čekají na použití

Tomáš je ale už nahoře

teď už jsou tam dva

takže asi brzy nastane anténní deflorace

a první anténa už je tam

ale vertikálně vysílat nebudeme

občas se na něco zapomene

vymysleli jsme lanovku  :-)

David v plné práci

hotový zámečník...

na stožáru je třeba dodělat

ještě řadu mechanických drobností

těm dole nezbývá nic jiného,...

než doufat, že všechno klapne

koukat a fandit

nahoře to je napínavé

a lanovka je v plném provozu

přijel se na nás podívat Roman OK7SM

vidím město veliké...

dolů se leze vnitřkem stožáru

Libuše na cestě

na severu je ještě čára inverze

odpoledne stavíme 23cm

tentokrát bez stožáru pro 10GHz

a už je večer

pohled na východ

idyla

i když to vypadá hezky, podmínky jsou fuč

sestava se už dlouho nemění

ale stále je to fotogenické

páteční západ Slunce

v sobotu ráno už jsme v plné práci

stále je spousta antén na zemi

montáž prvního Davidova stacku

OK1DIX jde do práce

v tom čaji rum bohužel nebyl

Patejdla berou záda..

stále je co dodělávat

vrtat a pilovat...

potom přijíždí hasičský team

a budou se instalovat takové díly

obešly nás přitom ovce i s bačou

vzpomínka na setkání v SP3

hodinu před závodem

ve vysílací místnosti

stále panuje chaos

chytré uchycení pomocného stožárku

závod začínáme o 5 minut později

David OK1RK v plném soustředění

Matěj si 23cm odjel de facto v singlu

kontrola výkonu

závodník

ještě dvě fotky

v noci ze soboty na neděli

a nezávodníci
A potom závod skončil a my jsme to všechno zdemontovali, sbalili a odvezli. Zkrátka zazvonil zvonec a UHF Contestu 2015 byl konec. Tak zase někdy příště :-)