OK2A - IARU UHF Contest 2016
(for Google translation click here)

Nevím, jak u vás, ale pro klub OK2KKW je UHF Contest vrcholem závodní sezóny. Občas se nám podaří něco vyhrát, jindy ne, ale stále zůstáváme věrni VKV contestování a ani po 40 letech nás to neomrzelo. Divné že.. vždyť i ten OK1RI před lety prohlásil, že nechápe, proč na ten kopec stále jezdíme, když nemáme zajištěno, že vyhrajeme. Asi nechápe, že právě ta snaha to nevzdávat je to, co nám dává sílu naše obstárlá těla opět zvednout a  to i když tentokrát bylo nejméně týden před závodem zřejmé, že na nějaký rekordní výsledek budeme muset tentokrát i přes všechnu naši snahu zapomenout. Příroda je zkrátka mocná čarodějka a pokud měla během závodu přes DL a OK přecházet studená fronta s deštěm, bylo jasné, že máme handicap, protože QTH stále zarůstá, většinu směrů (snad s výjimkou severu) je více, nebo méně zastíněných vitálními smrky, přes které musí náš signál projít a pokud v hustém jehličí těchto stromů visí tuny vody, žádná sláva to není.  Alespoň se tedy snažíme mít každý závod nějakou novou vychytávku, která by nás posunula trochu vpřed. Oproti loňskému UHF Contestu to letos bylo upgrade JV a S stacku, kdy David už na jaře představil 2x8x10el Y. namísto loňského 2x4x10 Y. Bohužel jsme zatím nepostoupili v ostatních plánovaných zlepšeních, tak snad zase příště... Z mého hlediska bylo důležitější, že až na jeden kabel, který bylo nutno vyměnit na budiči 23cm a špatně utaženou redukci N/BNC u transvertoru pro 3cm, všechno fungovalo bez problému a tak jediný čas, který jsme v závodě ztratili, bylo asi 10minut na začátku 23cm závodu, než OK1TEH identifikoval ten vadný kabel a vyměnil ho.

Ale vraťme se na začátek. Počasí v pátek bylo skvělé a stavění antén byla docela zábava. Zvlášť pro nás ostatní, kteří narozdíl od Ládi DIX a Dirka ON5GS byli dole a ne na plošině stožáru. Samozřejmě jsme se přitom přátelsky poštěkali, ale to už patří ke koloritu každé podobné akce. Do večera se podařilo postavit všechny 70cm antény a anténu pro 3cm. Moc jsme přitom nepospíchali, tma přišla neočekávaně brzo a tak stožár i s anténami pro 23cm zůstal ležet na zemi - v sobotu je přece také den.

Večer byl úžasný, nechyběly různé dobroty na roštu, kytara, Dirk ON5GS vytáhnul i saxofon, Josef OK2WO, který přijel na návštěvu, ukulele a bylo nám moc dobře. Však si prohlédněte fotky a video. V sobotu dopoledne jsme dokončili montáž zařízení, nastavení dorazů rotátorů, zprovoznili počítačovou síť po PLC a také zajistili těch 100+1 drobností, které na první pohled vypadají jako marginální, ale bez kterých to zkrátka nejde. Ještě obligátní startovní DX guláš a závod je tu. Nechme tedy promluvit ty, kteří se narozdíl ode mne contestování účastnili aktivně:
73 de OK1VPZ

 

 

 

Dirk ON5GS:

Fourth time participating with OK2A and every time we're putting together the station, the guys seem to come up with alot of new gear and the number of yagis seem to grow exponentialy every year! In the first contest i joined OK2A, we had 3 longyagis. Now the number of yagis and amplifiers went skyhigh and so was the enjoyment of operating the station. Number of QSO's on 70cm almost double as a 2m contest in ON! The new fixed tower is ideal, to put more effort in erecting antennas instead of portable towers in the same amout of building time. We had so much luck with WX and i really enjoy the evening campfires where OK1DIX and I played some tunes on request :-) Now and then we got out of tune but as time proceeds and pivo flows, no one seems to matter hi.

Thanks guys for yet another UFB UHF contest! hope to see you soon again!

Dirk ON5GS

 David OK1RK:

Na kopci jsme se sešli oproti "letním" závodům poměrně pozdě. Naštěstí nás příroda ušetřila extrémních překážek při stavění a také díky posile v podobě Dirka ON5GS, jsme nemuseli řešit absenci lezuschopného helfra pro Láďu OK1DIX. UHF contest má bohužel to specifikum, že tma přichází poměrně brzo, proto jsme museli oproti "letním" zvyklostem při stavbě trochu máknout. Podstatnou výhodou bylo, že jsme tentokrát nedisponovali sudovým pivem, které by pracovní morálku nabourávalo a Gambrinus z igelitu nebyl schopen pracovní čety natolik demoralizovat. Celá 70cm konstrukce již má skoro finální podobu, víme o konstrukčních nedostatcích a když bude čas a chuť, zkusíme systém do příštího roku ještě lehce vychytat tak, aby se stavba co možná nejvíce zjednodušila a tím zkrátil potřebný čas. HW tentokrát fungoval, jedinou výtku mám k rozsahu otáčení severního stacku 8x10 el., kdy i po úpravě těsně před kontestem nebylo možno točit více na východ než 90°. Tím se severní stack překrýval s fixní 12x6 na SZ a po většinu závodu směroval do "jalového" směru na SP bez možnosti pokrýt oblast cca 105° až 115°, kde by byl v hlavním laloku jistě užitečnější. Z PD a II.subru jsem měl příjemnou zkušenost se severním stackem na převážnou většinu OK/OK2/OM/SP9/UT/HA/YO. I přes relativní nedostatek výkonu (cca 250W) v tomto systému, fakt že byl otočen do výživného směru, přinášel neustále nové stanice. Bohužel, v tomto závodě, musel být severní stack často nahrazován jižním stackem směrem na OK2 a OM a nebylo možno jižní stack častěji využívat na 9A/S5/I a jižní Bavorsko.

Páteční kulturní program u ohně byl úžasný. Tentokrát díky muzikálním parťákům, kteří doprovodili tradičního interpreta na kytaru Láďu "Kryla" DIX na saxofon Dirk ON5GS a ukulele Pepa OK2WO. Krušnohorská příroda nám ukázala svou vlídnou tvář a my mohli svádět akustickou bitvu s říjícími paroháči do časných ranních hodin. Snad si místní fořti zvyknou chodit na náš web zjistit si termíny závodů, tak jako my čerpáme z jejich webu východ a západ měsíce kvůli EME, aby nemrzli na posedech zbytečně.

Jestliže jsme živili ambice na umístění na příčkách, na kterých jsme zvyklí spíše vídat DL0GTH a DR9A, tak díky on-line score na stránkách S5 bylo již večer jasné, že tentokrát to nejspíš neklapne. Nezbývá než pogratulovat k pěkným výsledkům a hlavně DR9A za neskutečnou stíhací jízdu, kdy srovnali cca 20k ztrátu na GTH a dalších 20k jim během neděle nadělili. V té době, kdy jim neskutečným způsobem narůstal průměr na QSO a celkové body, my jsme se trápili v dorazivší frontální oblačnosti s deštěm a dolovali z humusu na pásmu vše, co bylo dělatelné.

 

A propos humus, po dlouhé době závod, kdy úroveň rušení na 70cm připomínala spíše situaci na 2m. Pro představu, velkou část kontestu jsme strávili na 432.260. Ze západu bylo obtížné číst cokoli, co nebylo s9, a to kvůli spletrům DL0GTH na 432.275. Několikrát jsme s GTH na to téma hovořili, oni to řešili lehkým odsměrováním východní antény, nicméně za pár minut, bylo vše při starém. Z východu byly po celém pásmu cítit propálené kilowatty někde kolem 432.210 - 220, zde se jednalo o širokopásmové více než 400kHz široké rušení charakteru modulovaného šumu v kombinaci se spletry. Z jihu šum a telegrafní kliksy... Nejde mi do hlavy, jak je možné, že jsme asi jediní, komu takové rušení, při vzdálenostech cca150km a 100km, vadí? A to máme na východ 200m převýšení Klínovce.
Nic, je to za námi a doufejme, že se "malé pistole", které tvoří koření závodění a přísun bodů pro "big guny" nenechají situací na pásmu odradit a najdou i příště chuť zapnout zařízení, zavolat, několikrát vše trpělivě opakovat a nakonec vydřené QSO zalogovat. Bez nich bychom byli na pásmu sami, a to by nás jistě netěšilo, že? U rádia jsme se tentokrát poctivě prostřídali s Dirkem ON5GS a Láďou DIX. Povedlo se QSO s Enzem IZ7UMS, který pro nás od loňska, kdy se poprvé spojení podařilo, představuje hranici dělatelného. Jinak všechna čest, SW i HW fungoval bez chyby a bílým plášťům za to patří velký dík. Stejně tak symbióza mezi 70cm a 23cm ve smyslu dohazování skedů byla řekněme skoro ideální. Díky všem za QSO a když ne v A1, tak v II. subru 2017 určitě naslyšenou!


  Matěj OK1TEH:

Svoje krátké povídání začnu uplynulým VHF Contestem, kde se mi sice docela dařilo a dokonce jsem se z Prahy dostal v deklarovaném pořadí na 1. místo, nicméně jsem si včas neuvědomil, jaké jsou výkonové limity pro závodění v intravilánu a tak jsem raději nechal přeřadit deník do kategorie Check-log, protože vyhrát za každou cenu nemusím a kromě toho hlavním cílem mého snažení bylo především zjistit, co lze z domácího QTH udělat za výsledek a tento cíl jsem si splnil. Dvoumetr rozhodně pro mě není ani zdaleka tak zajímavým soutěžním pásmem, jako 23 a 3cm a o to víc jsem se těšil na vyvrcholení závodní sezóny v podobě UHF Contestu.

Bohužel 2 týdny před závodem jsem dostal ledvinovou koliku, následně podstoupil lékařský zákrok, který se bohužel plně nepodařil a tak nebylo do poslední chvíle jisté, jestli budu se šloufem v břiše fyzicky schopen se pro nás nejnáročnějšího závodu sezóny zúčastnit. Nakonec jsem to sice přežil, ale následující týden jsem proležel s horečkou.

Ale dost bědování a zpět k závodu, oproti minulému roku jsme tentokrát neplánovali nějaké převratné novinky, spíš se snažíme drobnými kroky dále zjednodušovat stavbu stávajícího zařízení a renovovat vnitřek baráčku. Na 23 a 3cm jsme tak použili naprosto stejný setup jako o Polním dni a pro podporu aktivity jsme přibalili i pásmo 9cm, kde máme 100mW do pidianténky. Na 70cm již od května používáme nové 8x10el stacky, jejichž duchovním otcem je David OK1RK. Problém nicméně je v zatím ne uplně podařené konstrukci uchycení jednotlivých antén z důvodu užití kulaté trubky a tak antény zřejmě ještě nejsou úplně tak zfázované, jak bychom chtěli mít. Bohužel nový systém pro uchycení šestnácti antén jsme do říjnového závodu už nestihli.

Další problém související s mou zdravotní indispozici byl ten, kdo tentokrát poleze na stožár. Tomáš bohužel nemohl přijet a Jirka musel na nějaké školení. Naštěstí k nám do Prahy přijel na závod Dirk, ON5GS, který velkou měrou pomohl s naložením všech antén, těžkých PA i s potřebnou manipulací na stožáru, TNX! Mimochodem celkem mě pobavilo, když byl Dirk u mě doma na návštěvě a já jsem potřeboval skočit k doktorovi ukončit pracovní neschopnost. V hamshacku plném zařízení a kabelů připravovaných na závod jsem proto Dirkovi nechal puštěný 2m, ať zkusí nějaká ta QSO jako OK/ON5GS/P. Při příchodu domů jsem zjistil, že Dirk na 144.300 MHz pustil výzvu a během dopoledne jen tak udělal F6HPP/P z JN19, QRB přes 810km a nasledně udělal i další stanice včetně jednoho ON. Z mého QTH zastíněného stromy tedy taková QSO moc často nedělám hi.

Páteční stavění proběhlo za pěkného počasí, na nebi nebyl ani mráček, takže jsme vedle toho stihli zrealizovat i výměnu dveří a zamést si před svým nově nainstalovaným prahem ;) Ač jsme tentokrát nedisponovali točeným pivem, tento nedostatek jsme vyrovnali PETkovým Gambáčem, který nakoupil Dirk a Merlotem (a koláči) od Ivana. V podvečer již antény na 70cm stály a tak jsme se mohli věnovat stavění mikrovln. Nějak jsme ovšem zapomněli, že v říjnu zapadá Slunko už v půl sedmé večer a tak i přes veškerou snahu se nepodařilo dokončit stavbu antén na 23cm. Alespoň jsme ale stihli dokončit zapojení 400m kabelu s elektrikou, takže v karavanu mohla být zapnutá etavira a tak se v něm dalo přespat. Mimochodem máme na našem kopci novinku, kterou je smečka vlků, která se tu usadila přes léto a již stihla roztrhat nějaké ovce.

Večer jsme se sešli u "fatry" i s právě dorazivšími brněnskými Klimošáky, a jelikož počasí bylo spíš jako o PD, stálo to za to. Zatímco ostatní hodovali, tak jsem se věnoval dokončení kabeláže zařízení na 70cm, jelikož bylo jasné, že další den bude následovat ranní stavění antén na 23cm a nechtěl jsem nějaký kabel zapomenout o 400m jinde. Správné zakabelování 4x PA a 2 budičů včetně všech LNA začíná být pomalu komplikované jako cukrovar. Při zapojování LNA jsem v hrůze zjistil, že jsem doma při balení zanechal ve spěchu 6 kvalitních jumperů BNC-BNC, naštěstí po menší improvizaci šlo některé kabely nahradit z místních zásob a starých 75Ohm kabelů. I tak jsem zjistil, že nemůžu zaklíčovat, protože jsem v karavanu zapomněl 2 důležité kablíky a tak jsem finální zakabelování nechal na ráno.

To už ale u ohně probíhal "das kultur program" v podání tria Saxofon/ON5GS, kytara/OK1DIX a ukulele/OK2WO. Nějaká videa jsem natočil na foťák, viz odkazy níže.

Ranní stávání bylo náročné mimo jiné i díky mým zdravotním potížím a tak jsem byl rád, že na 70cm už nemusím nic řešit a mohl jsem se jít plně věnovat výstavbě mikrovlnného pracoviště. 23cm zařízení fungovalo na první zapojení včetně zavysílání si s výkonem 200W out, horší to bylo s pásmem 3cm, kde se transvertor z nevysvětlitelných důvodů odmítal přepínat na TX. Po asi hodině hledání jsem nakonec zjistil, že problém byl v nedostatečně utáhnuté redukci z BNC na N konektor. Bylo to způsobeno tím, že jsem u našich FT847 vyměnil PLka na 2m za polská N-ka, které si na pořádné dotáhnutí potrpí. Venku se mezitím začalo postupně kazit počasí a začal foukat poměrně nepříjemný střihový vítr, který měl v nárazech přes 60km/h. Nad DL bylo vidět, že se na nás žene velká dešťová fronta a tak Ivan OK1DAQ ještě prošel celých 400m energetického vedení a kvůli PLC vedení pověsil na opékací tyče, protože když kabely leží v mokré trávě, PLC nechodí spolehlivě a kvalita PC sítě je pro nás důležitá z důvodu dohazování z pásma na pásmo. Zařízení bylo postaveno 2h před začátkem závodu, takže jsem využil volného času na odpočinek a pochutnal si na tradičním předcontestovém guláši.

Závod:

Začátek závodu na 70cm začal pěkně, za první hodinu se povedlo 74 QSO. Horší to bylo na 23cm, kde jsem po počátečním QSO s IK3GHY zjistil, že transvertor vypíná reflektometrická ochrana. Jelikož skoro všude ve vysílací cestě máme cirkulátory, nic se nezničí, ale vzhledem k zapomenutým kabelům byl celkem problém sehnat vhodný kablík s kvalitními N konektory. Prvních 20 minut závodu uplynulo a pořád jsem nebyl schopen vysílat. Standardní jumper Suhner-Suhner jsem totiž použil na 70cm a tam ho nebylo kvůli pileupu možné výměnit. Stáhnul jsem tedy výkon na cca 150/50W a první hodinu vysílal s malým výkonem. Výsledek se dostavil, zatímco během UHF Contestu v první hodině dělávám kolem 40 QSO, tentokrát jsem jich měl jen slabých 24. Naštěstí po výměně kabelu jsem již mohl pokračovat s plným výkonem a tak jsem začal ztrátu pomalu dotahovat. Pokud jde o QSO, potěšilo pár pěkných QSO do HB9 a HA, signály ale byly poměrně slabé. Za zmínku určitě stojí bezproblémové QSO s SM7LCB a SM7GVF na QRB 756km přes Boeing-747. Po rychlém CW QSO dávám QRZ a přes to samé letadlo mě bez domluvy zavolal se super signálem i SM7GEP QRB 816km. Odraz trval tak dlouho, že se mi ho dokonce podařilo úspěšně dohodit i na 70cm. V závodě jsem nakonec udělal krásných 6xSM za 4000 bodů, což bylo víc, jak u PA stanic, TNX! Zkoušel jsem i SM6VTZ, ale ten byl v JO58 již daleko. Týden před závodem jsem se snažil domluvit i sked s LA2Z, bohužel Helge nemohl být o víkendu QRV. Ve srovnání s SM to byla bída zejména s OZ, QSO jsem měl pouze s Torbenem, OZ3ZW.. K QSO s pořadovým číslem 100 jsem se tentokrát dopracoval v 20:03 UTC, tedy o 2 minuty dříve, než v UHF COntestu 2015, což dávalo tušit, že bych snad mohl opět pokořit hranici 200 QSO. Následovalo několik pěkných QSO do Itálie s Claudiem, IV3DXW, dále ON4HCC, IW3SPI, ON7BV/P. Ve 23h dělám QSO s DL0GTH, kteří ve stejnou dobu mají o 9 QSO méně. Bylo mimochodem zajímavé sledovat slovinský web s live body DL0GTH, DR9A a OM3KII, v noci jsme všichni měli zhruba stejně bodů. Bohužel na pásmu se tentokrát velká aktivita nekonala a tak jsem šel po pár skedech na 9 a 3cm spát asi v 1h UTC. Venku bylo v té době +5°C, naštěstí jsem mohl pustit přímotop a tak bylo brzy zase dobře.
 

Po 3h spánku ve skrčenecké pozici na matraci 130cm dlouhé jsem tentokrát měl dost problém se vzbudit a tak jsem asi propásnul i sked s OM5KV a dalšími. Nicméně hned druhé QSO co dělám, je YT5W na vzdálenost 902km s pěkným signálem, takže to v neděli začalo celkem dobře. Následuje řada pěkných QSO s OT5A, IK4ADE, G3XDY 827km, YU1LA 853km, DL1SUZ, I1KFH a dalšími. Jelikož Jarek ještě nedorazil, přesedám k zařízení 3cm, kde se mi daří FB QSO s PI4GN a F6KFH od letadel, následované QSO do S5. Po návratu na 23cm se mi daří zúročit FB sked s F1AZJ/P JN28 591km, HB9AJ, OZ3ZW, M1CRO/P 819km, F6DKW JN18 784km, G3M 807km, SM7DTE, SQ1FYB a dalšími. Další QSO s IQ5NN do JN63GN, QRB 761km jde  tradičně hodně těžko, ale nakonec se podaří. Ke konci závodu se pak hlavně věnuji CQ do JO31, bohužel očekávaný příval stanic se nekoná a na KSTéčku už žádné nové stanice nevidím. Alespoň se povedlo po delším boji QSO s 9A3JN a 9A8D. V poslední minutě závodu projde i DJ1KP. Závod končím s počtem necelých 66 000 bodů a 193 QSO. Výsledek je velmi podobný, jako minulý rok, mám téměř stejně bodů za DL, velký pokles aktivity byl zejména v PA. Škoda že nemohli být QRV PA0BAT, PA3AWJ, PA0EHG, PA5AO, PA2CHR a další.. Na pásmu sice byly některé nové PA stanice, ty ale měly QRP. Dost velký čas jsem také ztratil věnováním se pásmu 3cm a na počtu 23cm QSO se trochu podepsaly i mé zdravotní problémy, alespoň že nebylo na pásmu větší QRM.



A ještě pár slov k pásmu 3cm které ovšem většinu času obsluhoval Jarek OK1KN:

Po delší době vyjel v závodě Karel, OK1JKT pod klubovou značkou OL4A, který používá o dost větší parabolu a jelikož na Lesné nemají problém s mokrým lesem kolem dokola, nebyl pro něj problém dělat tropo QSO do HA. Podobně na tom byli DL0GTH. Podle DL radarů jsem si myslel, že by mohl být i nějaký RS, bohužel všechny mraky byly vůči našemu QTH příliš nízko a tak déšť spíš než cokoliv jiného způsoboval značný útlum. V sobotu před frontou jakž-takž chodil východ, Jarkovi se podařilo udělat OM6A 455km, nicméně skedy s OK1CJH a DK2ZF do JO43 už nevyšly a naprázdno vyšly i skedy s S51ZO. Kolem půlnoci jsme měli v deníku jen kolem 7000 bodů a konkurence mezi tím dělala 1W Maďary a Chorvaty, o kterých jsme si z naší lesnaté kóty mohli jenom nechat zdát. Kolem půlnoci jsem zkoušel poměrně dlouhé skedy přes letadla s S51ZO, S56P a 9A1CMS, kteří našich 20W slyšeli, ale jejich výkon na airplane scatter QSO nestačil. Nové skedy jsem zkusil ráno, kdy se podmínky zlepšily. Povedlo se mi udělat S51ZO 483km, S59P 485km a hlavně PI4GN. Operátorem PI4GN byl Peter, PA2V, který před časem koupil zařízení po zesnulém PA0EZ a již delší čas jsme každý závod to 3cm QSO přes letadla zkoušeli, ale teprve teď to prošlo k naprosté spokojenosti. Že se zlepšily podmínky bylo cítit i na QSO s Rolfem, DK2ZF/P JO43, to co v sobotu nešlo, tentokrát prošlo s ufb signály. Naprostou bombou pak bylo nedělní QSO přes letadla s F6KFH na 427km. Doufejme, že v F6KFH budou QRV 3cm i v 2.subregu 2017. Na konci závodu se podařilo vypiplat čajíčkový signál DJ1LP z JO64 451km, bohužel DL1SUZ měl na 3cm poruchu, sked s OZ3ZW nevyšel, OZ2LD na chatu nebyl a s SM7ECM jsme na 598km sice navzájem slyšeli řadu odrazů, QSO se dokončit ale nepodařilo. Hodinu před koncem s na chatu objevil OZ7Z. Podle jeho slov nemohl být QRV dřív, protože v Dánsku byly silné dešťové přeháňky a on by s trojnožkou nemohl vylézt na kluzkou střechu. Jeho střecha alespoň trochu uschla právě včas a hodinu před koncem závodu pro nás poslední spojení s ním v závodě představovalo i konečný tropo ODX 544km. Při srovnání s konkurencí je vidět, že náš hlavní problém byla tentokrát voda v okolních stromech a spokojenost není ani s SMA relé pro RX, na kterém oproti konkurenci s vlnovodným přepínačem zřejmě něco málo ztrácíme a měli bychom to řešit.

Přes všechny problémy na 3cm nakonec velká spokojenost z pěkných DXů přes 400km i bez RS, jedinou vyloženě negativní věcí bylo obludné QRM od OK1KAD, kteří byli na 3cm se svým nepříliš lineárním EME PA 50W širocí několik stovek kHz, to se ale už stává v Krušných horách takovým místnim koloritem..

Na závěr alespoň krátká zmínka o pásmu 9cm, povedlo se tam udělat očekávaný počet QSO, šlo asi navíc udělat i DK2GR, DF0YY a DB6NT, ale na tomto pásmu opravdu jen rozdáváme body, tak to bylo alespoň pěkné zpestření.

Z kopce jsme tentokrát odjížděli až ve 21h a domů se dostali hodně po půlnoci. Pondělní vstávání v 6:30 do práce se podobalo exhumaci :)

Díky všem (kromě tradičních OK2C na 3cm), kdo nás v závodě zavolal a na slyšenou někdy příště se těší
Matěj, OK1TEH
 

Láďa  OK1DIX:

UHF/SHF Contest je pro nás vrchol sezóny i když podle bulletinu ČRK  prý neexistuje. Na kopec jsem dorazil v pátek ráno, bohužel bez mojí drahé polovičky Majky OK1DYX, která musela plnit pracovní povinnosti. Zato byl na kopci Dirk ON5GS, kterého jsem velmi rád po čase opět viděl. Počasí pěkné, ale přepověď prorokovala zhoršení na sobotu i neděli a tak se dáváme do práce. Montáž stacků je již zažitá a tak opět nastává moje již též nacvičené představení na stožáru. Druhým lezcem a pomocníkem  je tentokrát Dirk. Stacky 12x5 a 2x8x10 dostáváme nahoru bez větších potíží i když prostor na zlepšení tu ještě je. Pak odjíždím pro Majku do Jáchymova, kam přicestovala autobusem. Po návratu se však kolektivu moc nechce do stavění 23 a 3 cm. Otálení se ale nevyplatí. V říjnu se již brzy stmívá a tak stožár 23 cm zůstává na zemi přes noc.

Společenská část večera se ale velmi vydařila. Na návštěvu se přijeli podívat příbuzní OK1RK a OK1KN z Moravy v čele s OK2WO. Máme oheň a grilované pochoutky z rukou Majky OK1DYX a také trochu hudby, kterou vyluzuji na Dirkovu kytaru a on předvádí vynikající hru na saxofon. Muziku tvrdí ukulele v rukou OK2WO.

Naštěstí se předpověď deštivého počasí trochu opožďuje a tak stavbu 23cm zdárně dokončujeme druhý den ráno. Zařízení funguje téměř bez problémů. Jen jsem musel přeletovat jeden čínský 3.5 mm jack u ovládání rotátorů. Pak se ale objevuje problém se  severním stackem 8x10. Rotátor nebyl při posledním skládání ve správné poloze a doraz vychází do operačního rozsahu. Stojí nás to s Dirkem další výlez na stožár.

Pak už rozjíždí OK1RK závod na 70cm. Začátek je velmi dobrý, ale projevuje se nezvyklé rušení, jehož původcem jsou hlavně DL0GTH. Snažím se jim vysvětlit, že na 150 km by jejich signál neměl být přes 30 KHz široký, ale moc to nepomáhá. My jim přitom zjevně nevadíme. Za nějakou dobu se David vystřídá s Dirkem, kterému pomáhám s češtinou OK stanic. Dirk se poctivě připravoval, takže standardní spojení v češtině zvládne, nicméně když DL stanice zdvořile promluví česky, je to na něj ještě moc :-)

Jinak ale spojení utěšeně přibývají a já si jdu odpočinout na pozdější směnu.  V noci nastupuji na pásmo. Okolo 1 UTC tam ale nic moc není. Podmínky se zjevně zhoršují jak se z DL blíží fronta.  K ránu se to ale trochu zlepšuje, nejdříve IU3CQP, pak dodělávám UT5DV, kterého se večer nepodařilo dokončit a YU1EO s pěkným CW signálem. Matěj na 23cm dohazuje G3XDY, kerý též projde bez potíží. Ještě stojí za zmínku SK7MW a HG7B. DL stanice chodí, ale je znát působení fronty která nás přechází. Co však není pěkné je opět rušení. Tentokrát CW od OL3Y z Čerchova. Roztažený šum přes půl pásma dělá potíže. PA4VHF dělám kvůli tomu na třikrát. Po deváté mě opět střídá David s Dirkem, kteří závod zdárně dojedou.

S koncem závodu ale přichází již předpovězený déšť. Největší slejvák nás stihne s Dirkem nahoře na stožáru a není to nic příjemného. Všechno se však podaří zdárně složit, žádný koax se nezlomil jako na PD i když slézáme ze stožáru mokří na kůži. Dirk se pak vydává na 800 km dlouhou cestu domů. Budeme se těšit, že nás příští rok opět navštíví.

Až na mokrý závěr to byl vydařený závod, jen toho rušení bylo tentokrát nějak více. Výsledek není špatný i když vzhledem k podmínkám na DR9A a DL0GTH tentokrát nemáme.

Na slyšenou v kontestech 2017se těší OK1DIX.

Jarek OK1KN:

Mezitím stačil odletět za rodinou na západ USA a tak namísto svých dojmů z provozu na pásmu 10GHz do reportáže ze závodu jen stručně sděluje:

"Ahoj, zdravím všechny, můžeme komunikovat po emailu, protože mám chytrej telefon na WIFI. Ohledně UHF-C jsem už psal Matějovi, ať tam za mě něco napíše, nechce se mi to klofat na telefonu. Jinak tady dobrý až na to, že jsem už musel k zubaři a to je tady vždycky průšvih. Čau Jarek"
 


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results (2016):

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 182151 524 347 IZ7UMS      JN81GD 1069 2200 1x33el, 2x8x10el, 12x6el.Y 265 (-3) 77 (-8)
23 cm   65583 192 341 YT5W        KN04OO  902 500 2x170x125cm eliptic dish   88 (0) 30 (-9)
9 cm     1384 12 115 OE5VRL/5    JN78DK 244 0.1 15dBd patch 8    3     
3 cm   11878 48 247  OZ7Z         JO44VW 544 20 70cm dish 22      14       

Contest logs are here.                                                                                                                     *) Note: compare to the last year (2015) UHF contest

 

432MHz:

 

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29
Pocet WWL  : 82                                                           QSO v QRB
WWL        : 29xJO50   29xJO31   26xJO60   21xJO51   19xJN79   19xJN58    --------------
             18xJN69   16xJN68   16xJN49   15xJO70   15xJN88   12xJO61        < 100  50x
             11xJO40   10xJO42    9xJN48    8xJO71    8xJO65    8xJO62    100 - 199  93x
              8xJO53    8xJO30    8xJN99    8xJN97    8xJN89    8xJN37    200 - 299  87x
              7xJO80    7xJO52    7xJO43    7xJO21    7xJN75    7xJN65    300 - 399  83x
              6xJN95    6xJN86    6xJN77    6xJN76    6xJN59    6xJN54    400 - 499  98x
              5xJO73    5xJO64    5xJO41    5xJN98    5xJN47    5xJN39    500 - 599  64x
              4xJO90    4xJO44    4xJO32    4xJN87    4xJN55    3xKN04    600 - 699  22x
              3xJO54    3xJO33    3xJO20    3xJO01    3xJN85    3xJN63    700 - 799  18x
              3xJN36    3xJN18    2xKN18    2xJO77    2xJO75    2xJO11    800 - 899   7x
              2xJN38    2xJN28    1xKN08    1xKN07    1xKN05    1xJO93    900 - 999   1x
              1xJO84    1xJO83    1xJO82    1xJO76    1xJO66    1xJO47        > 999   1x
              1xJO46    1xJO23    1xJO02    1xJN96    1xJN81    1xJN78    --------------
              1xJN57    1xJN35    1xJN34    1xJN25  


Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   73  18590  254  714 I4CIV           9   6   9   3   8   8  12  18
15-16   59  20237  343  784 OZ5AGJ         10   -   5   9   1  14  11   9
16-17   48  15409  321  746 SM7GVF          8   6   4   6   9   7   3   5
17-18   33  13584  411  853 YU1LA           3   -   4  12   1   2   7   4
18-19   35  11051  315  705 I4JED           1   -   4   9   4   6   7   4
19-20   39  15353  393  816 SM7GEP          7   1   5  13   4   -   5   4
20-21   25  10229  409  819 M1CRO/P         -   -   3   5   8   2   6   1
21-22   18   7668  426  843 G8T             2   -   2   3   3   -   6   2
22-23   14   6234  445  761 IZ3NOC/6        -   3   2   3   3   2   -   1
23-24    7   3194  456  902 YT5W            -   -   1   5   -   -   1   -
00-01    9   2807  311  518 HB9GF           1   -   3   1   1   2   1   -
01-02    1    218  218  218 DG6IMR          -   1   -   -   -   -   -   -
02-03    1    415  415  415 SP3YDE          -   1   -   -   -   -   -   -
03-04    2    681  340  455 DL1KDA          -   -   -   -   -   1   1   -
04-05    4   2154  538  715 UT5DV           -   -   1   1   1   -   1   -
05-06   13   4373  336  853 YU1EO           2   -   2   2   1   -   4   2
06-07   14   4528  323  557 SK7MW           2   1   2   3   2   -   2   2
07-08   21   5684  270  568 IK3XTT          1   3   3   3   5   1   2   3
08-09   18   6364  353  796 F6KRK           2   1   2   -   2   2   8   1
09-10   26   9794  376  734 I3NPF/6         2   2   1   2   6   1   8   4
10-11   15   5922  394  761 F1TDO           1   -   1   2   2   3   4   2
11-12   17   6262  368  660 PE1EWR          -   -   1   1   -   1   7   7
12-13   17   5011  294  533 PE1RDP          -   1   2   -   1   -   9   4
13-14   15   6377  425 1069 IZ7UMS          1   1   1   -   5   -   5   2
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 524 182151  347 1069 IZ7UMS         52  27  58  83  67  52 110  75

 

1296MHz:

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29

Pocet WWL  : 66                                                         QSO v QRB
WWL        : 16xJO50   10xJO60    8xJO70    8xJO61    8xJO51    8xJN79  ----------------
              6xJO31    6xJN48    5xJN99    5xJN68    5xJN59    5xJN37        < 100  27x
              4xJO80    4xJN95    4xJN86    4xJN65    4xJN58    4xJN49    100 - 199  33x
              3xJO62    3xJO32    3xJO30    3xJN97    3xJN89    3xJN88    200 - 299  30x
              3xJN77    3xJN76    2xKN04    2xJO77    2xJO65    2xJO54    300 - 399  27x
              2xJO53    2xJO52    2xJO42    2xJO40    2xJO21    2xJO20    400 - 499  30x
              2xJO01    2xJN87    2xJN69    2xJN39    1xKN08    1xKN06    500 - 599  22x
              1xJO91    1xJO90    1xJO86    1xJO83    1xJO75    1xJO73    600 - 699   9x
              1xJO43    1xJO41    1xJO33    1xJO11    1xJO02    1xJN98    700 - 799   8x
              1xJN85    1xJN78    1xJN75    1xJN66    1xJN63    1xJN57    800 - 899   5x
              1xJN54    1xJN47    1xJN45    1xJN34    1xJN28    1xJN18        > 899   1x
                                                                        ----------------

Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   24   4347  181  544 IK3GHY          4   1   2   1   4   4   3   5
15-16   25   7679  307  700 HA8V            1   2   4   9   1   4   2   2
16-17   15   4482  298  589 SM7ECM          4   -   3   -   2   1   2   3
17-18   12   5629  469  816 SM7GEP          3   -   -   3   1   1   3   1
18-19   13   2930  225  629 PA6NL           2   -   3   2   -   2   3   1
19-20   10   3366  336  691 9A2UV           2   -   1   3   1   -   2   1
20-21   12   3796  316  534 HG7F            -   -   3   3   2   -   4   -
21-22   10   4341  434  606 PA0S            -   -   -   -   3   2   4   1
22-23    5   1613  322  550 ON7BV/P         -   -   2   1   -   1   1   -
23-24    4    987  246  483 S51ZO           -   1   -   2   -   -   1   -
00-01    2    872  436  518 HB9GF           -   -   -   1   -   1   -   -
04-05    3   1825  608  902 YT5W            -   -   1   1   -   -   1   -
05-06    4   2741  685  853 YU1LA           1   -   -   1   1   -   1   -
06-07    5   1858  371  656 I1KFH           -   -   1   -   -   1   1   2
07-08    6   2021  336  637 PI4Z            2   -   -   1   -   1   2   -
08-09    8   3588  448  819 M1CRO/P         2   -   -   -   -   1   4   1
09-10    5   2137  427  807 G3M             2   -   1   -   -   1   1   -
10-11   11   4554  414  761 IQ5NN           -   2   1   1   1   3   2   1
11-12    5   2167  433  609 9A3JN           1   -   -   2   -   1   1   1
12-13    4   1379  344  423 OM6W            -   -   2   -   -   -   1   1
13-14    9   3265  362  711 9A8D            -   -   3   1   2   1   2   -
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 193  65583  341  902 YT5W           24   6  27  32  18  25  41  20

 

3400MHz:


 

10368MHz:


Videa a fotky:

Pohled z vrcholku našeho stožáru:  https://www.youtube.com/watch?v=1oMWJN1EasM