OK2A - IARU UHF Contest 2017
(for Google translation click here)

Rok se s rokem sešel a přišel čas opět zakročit do startovacích bloků našeho největšího závodu. Plánů na zlepšení bylo mnoho, pohříchu zdaleka ne všechno se podařilo dokončit včas. A tak bohužel dlouho připravovaný nový PA zase zůstal nedokončený v hamshacku a byli jsme opět odsouzeni pokoušet osud s nespolehlivým starým zařízením. Aby toho ještě nebylo málo, tak po neúspěchu v polňáku jsme přeměřili anténní stacky a zjistili, že řada kabelů nevede tak, jak by měla a muselo dojít na jejich výměnu. A abychom mohli měřit i "na poli", OK1TEH sáhnul hlouběji do kasičky a koupil Site Mastera, desítky nových profesionálních konektorů typu N, velké klubo nového kabelu 7810A a já jsem si musel najít čas, kdy to všechno udělat. Často jsme při přípravě šli spát až po druhé ráno, ale nakonec se podařilo vše připravit včas. Zajistit během posledních zářijových dnů na našem starším contestovém "Spartaku" nové pneumatiky, emisní testy a technickou prohlídku bylo proti tomu vlastně docela jednoduché, hi. Potěšilo, že se ozval Dirk ON5GS, že zase přijede a posílí naši ekipu, horší to bylo s tím, že během závodu bude přes DL a OK přecházet studená fronta s deštěm a bouřlivým větrem. Ještě jsme si při balení stačili vyslechnout, jak v DL při přechodu této bouře zahynulo několik lidí a vyjeli jsme. Každý svému štěstí strůjcem...
 

Už cesta na kopec nesvědčila o počasí v dalších dnech nic pozitivního a museli jsme se prodírat mezi popadanými stromy přes cestu. Za těch více, než 40 let, co jezdím na VKV závody jsem se s takovou situací ještě nesetkal, hi. Narozdíl od loňska při našem půlnočním příjezdu do contestového QTH tentokrát pršelo a foukal velmi silný vítr. Během pátku to nebylo jiné. Anténní stacky se při lijáku a vichřici staví dost blbě, takže bylo nutné práci několikrát přerušit a nahřívat vymrzlé vztyčovače OK1DIX a ON5GS, aby roztáli (jinak všechna čest - vydržet prakticky celý den v dešti a až 100km/h vichřici nahoře na příhradovém složáru jistě nebyl žádný med). Do večera jsme postavili jen 3 antény a zbytek nechali pro tmu na sobotu, což se nám asi ještě nikdy nestalo - ale také jsme ještě nikdy nezažili takhle vytrvale hnusné počasí s vichřicí, deštěm a teplotou jen okolo 4°C. Stačí se podívat na fotky na vodorovně vlající mastrant nahoře na stožáru až 6m od antény větrem prohnuté půlpalcové kabely... Jeden z těch kabelů tohle namáhání nevydržel a prasknul - naštěstí byl k dispozici starý 75 ohmový půlpalec a stačila drobnost - dodělat na něj transformace pro 50ohmů a na stožáru ho vyměnit..

Ráno se nám pochopitelně ven moc nechtělo, ale nedalo se nic dělat. V poledne bylo nahoře i naše dvanáctiterče, OK1TEH postavil 70cm zařízení, OK1DIX zprovoznil PC log a support (tnx OK1KN za nový monitor) a po rychlém obědě, kdy došlo k definitivnímu rozhodnutí, že kvůli vichřici nebudeme dráždit hada bosou nohou a zkoušet v tom větru stavět stožár s parabolou a transvertorem pro 10GHz. 23cm antény byly nahoře coby dup a nechali jsme Matěje stavět jeho 23cm železářství. Bohužel se nám při zavádění elektrifikace podařilo někde v lužním lese přerušit kabel, takže silný a střídavý elektrický proud dostal OK1TEH až odpoledne před závodem.

Tradiční předcontestový DXový guláš jsme ale ještě ani nedojedli a už stačil odejít jeden elektronkový PA pro 70cm. Takže ze sumárního připravovaného výkonu 2kW jsme už před závodem museli odepsat čtvrtinu. Nedosti tomu: Matěj hlásí nemožnost LTE modemu připojit se k internetu - asi 4G BTSka také takové psí počasí nevydržela. Pomalu se mne zpocňuje neklid - bez podpory ON4KST se dnes závod nevyhraje a konkurence nás pro naše problémy litovat nebude, hi.

Přes všechny problémy (ještě jeden kabel N-N) pomalu rozbíháme závod, 70cm antény táhnou a vcelku se daří. Smůlu má 23cm, kde OK1TEH začíná se zpožděním kvůli práci na vadném modemu, ale i tam se nakonec daří datové připojení navázat (tnx OK1RK) a to jak mezi pracovišti, tak i do světa - byť se značným omezením. Další trabl hlásí operátor pro 23cm - odešla jedna anténa a její vysoké odrazy shazují reflektometrickou ochranu PA. Od 20h večer už tedy máme i na 23cm jen jednu anténu a jeden PA. Ale Matěj se rozhoduje, že bude bojovat dál...

Potom se pěkných pár hodin "jen contestuje" na 70cm se střídá OK1DIX, ON5GS a OK1RK, zatímco na 23cm zbyla služba jen pro ostříleného mikrovlňáka OK1TEH. Ještě, že Ivan OK1DAI přivezl bombu s novým "českým plynem" a v karavanu se drží teplota na rozumné hodnotě.

Okolo 3 ráno jde OK1TEH spát, David sice stále vysílá na 70cm (CW), ale spí u toho. V 5 ráno nás budí povyk 70cm SSPA, který si hlasitě stěžuje na vysoké SWR antény. Dělat se s tím nic nedá. Do 7 ráno se vysílá jen s jedním 250W PA, potom přichází Dirk a já mu pouštím větší SSPA do dosud nepoužitého severního stacku (jehož PA odešel už před závodem). Ztrácíme pěkně rozjetý závod, protože bez klíčového západního stacku 12x6el to půjde na západ špatně. Dirk dál bojuje, přechází plynně mezi 4-5 jazyky a snad jen slovenštinu a polštinu si nedává. Díky jeho úsilí se vracíme do hry a i přes všechna naše HW omezení se nám daří držet pozici vůči ostatním soutěžícím. Venku stále prší, jen vítr se trochu zmírnil.

A je tu konec závodu: všude venku je spousta bahna, takže kabely máme letos pěkně impregnované... U 12x6el. stacku nateklo do sdružovače 1:3 byť jsme neobjevili kudy - budou asi zapotřebí nějaké vakuové testy, hi. Při demontáži občas OK1DIX něco vypadne ze zmrzlých prstů a tak už víme, ze zdržovat se při demontáži antén okolo stožáru může být pro zdraví zatraceně nebezpečné. Ještě, že nám přijeli na pomoc OK1JJI a Tomáš od nás z klubu (zatím bez call), protože bez jejich vydatné podpory by tam ty antény musely ještě nějaký čas zůstat - a na jaře bychom museli dělat nové...

Přesto však pod 100% zamračenou a deštivou oblohou přichází rychle tma a tak se narychlo rozhodujeme, že na kopci spolu s OK1DIX a OK1TEH zůstaneme do pondělí, abychom mohli anténní stacky, ležící na zemi, demontovat a odtransportovat. V pondělí ráno na nás vysvitne sluníčko a pozlatí podzimní vegetaci. Bohužel to nevydrží dlouho a za chvíli už zase prší.. Končíme, nakládáme a v pondělí okolo 12.30 odjíždíme z kopce k domovu. V souladu se rčením, že zážitky nemusí být kladné, pokud jsou dostatečně silné, si tento závod asi budeme pamatovat dost dlouho.
73! OK1VPZ

 

Láďa OK1DIX:

Že bude při letošním UHF Contestu špatné počasí bylo jasné už během týdne, ale takový hardcore už dlouho nepamatuji. Jelikož jsme měli v Chomutově dopoledne úřední jednání byli jsme na  kopci s Majkou OK1DYX již ve čtvrtek odpoledne. Avšak z představy, že něco připravíme rychle sešlo, neboť vítr dosahoval asi 100 km/h a z oblohy se lil déšť. Tak jsme jen zalezli do baráku a roztopili kamna. Pátek nebyl o nic lepší. Mezitím již přijeli ostatní a tak jsme s Dirkem ON5GS v přestávce mezi deštěm vylezli na stožár a začali stavět. Dvakrát nás ze stožáru vyhnal prudký déšť a vítr, který oproti předpovědi neustával. Nakonec v sobotu přestalo na nějakou dobu pršet, my můžeme vytáhnout i 12terče a tak po poledni je konečně všechno nahoře. Jenže neříkej hop. Při proměření se ukáže vadný kabel k anténě M2. Tak musím zase nahoru. K tomu ještě před závodem se odporoučel i jeden PA. Je nutno přepojit zařízení, takže závod rozjíždím s asi sedmiminutovým zpožděním. Podmínky odpovídají počasí, nicméně se zdá, že na západ, kde už fronta přešla to trochu chodí a opravené 12terče táhne jak má. Hned v první hodině přichází F5OCL/P, PA1TK a F4KJP/P.
Spolu s nimi řada DL stanic z JO30 a JO31. Pak mě střídá David OK1RK. Večer si zavysílá i Dirk, který láká stanice svou francouzštinou i vlámštinou a já mu vypomáhám zejména se slovenštinou HI.  Pak si jdu na chvíli lehnout zmožen několikerým lezením na stožáru nahoru i dolů.

V noci mě ale budí, že David už u rigu pospává. Pásmo se ale vylidňuje a podmínky zhoršují. Je cítit menší účast v DL, zjevně kvůli počasí. Nepříjemným překvapením také je, že OL9W mají po půlnoci o 26 a OL3Z o 30 QSO více než my. Na druhé straně DL0GTH trčící ve stejném počasí mají jen o 18 QSO více.
Po 0130 UTC už na pásmu není prakticky nikdo. Ve stálém volání výzvy se náhle ozve z SSPA, co jde do 12terčete, varování na vysoké SWR a PA se vypne. Ani snížení výkonu nepomůže. Nelze vysílat a jdu spát s tím, že ráno je moudřejší večera. Zatímco spím, tak brzy ráno OK1VPZ přepojí SSPA do severního 8x10 el. stacku, který nemá PA už od začátku závodu a Dirk s Davidem tak mohou pokračovat. Dopoledne vstanu a chvílemi střídám. Podmínky se během vylepšují zvláště směrem na západ a tak do logu přibývají  M1CRO/P, G8T, G3XDY, G3M. Nalákáni také Dirkovou francouzštinou pak ON4POO, F1AZJ/P, TM6T, F6HMQ, HB9SJV/P, F6DKW, HB9AOF, F1EZQ, F5FL, F1TDO.
Ke konci se trochu rozchodí sever-jih a děláme OZ1SKY, SM6CEN,  OZ8ZS,  SM7GVF a ODX SM6BFE (923 km) i několik pěkných QSO do I jako IU4FNO, IW2NOD/2 a I5BLH.  
Počasí se ovšem v neděli vůbec nezlepšilo. Začalo zase pršet a hlavně vítr i když ne tak silný jako ve čtvrtek stále fouká. Kromě toho se citelně ochladilo. Závod končí a opět v nečase lezu na stožár tentokrát s Tomášem, který obětavě přijel pomoct se skládáním (TNX). Kvůli teplotě je to snad ještě horší než při stavění. V promrzlých prstech je obtížné něco udržet a v promočených rukavicích je to ještě horší. Několik předmětů padá dolů, naštěstí nikoho netrefí. Nakonec dostáváme všechno bez poškození dolů. V baráku s Tomášem u kamen rozmrzáme.
Už se ale pomalu stmívá a tak i vzhledem k počasí se rozhodujeme s OK1VPZ a OK1TEH, že  část rozmontování a naložení necháme na ráno, naštěstí máme volno. Řádně vyspáváme. Ráno i když je chladno, vysvitne na chvíli sluníčko a tak ještě měříme 12terče, abychom zjistili problém. Ten se najde ve slučovači 1 na 3 ze kterého vyteče voda. Odjíždíme kolem poledne.
Byl to tentokrát opravdu hardcore a příště asi při takovém počasí účast odpískáme nebo pojedeme jen s malou anténou na rozdání bodů.

NSL v dalších závodech. OK1DIX


Dirk ON5GS:

Dirk told us, that he is stack at work now. Anyway I should pass info, that he liked beer, he had no problem with arrival a except the terrible weather he enjoyed the contest. Right now he is working on new 2m dish for 23cm tropo DXing.

Here is his short message:  thanks guys for yet another great contest experience in JO60jj! Bad wx and equipment failure couldn't hold you from making ufb contest results. Keep up the good spirit and cu next time!

73 on5gs



David OK1RK:

Vše již bylo v podstatě napsáno, s odstupem času si říkám, proč během kontestu nemohlo panovat momentální počasí. Určitě by to byl příjemnější zážitek. Takže, příjemné posezení s belgickými speciály a úžasným parťákem Dirkem. Počasí neskutečně hnusné, podmínky v zásadě žádné. PA s nejvyšším výkonem, používaný do jižního stacku do kontestu ani nevyjel. Samá improvizace a oproti obvyklému stavu, poměrně husté QRM. Po původcích jsme ani nepátrali, pouze jednou jsme se s Dirkem pokoušeli domluvit s DJ7R, kteří i přes poměrně velkou vzdálenost cca 140km, produkovali nehezký až ošklivý signál. Chlapci jsou však dostatečně asertivní, aby se jich to nějak dotklo a proto odsměrováváme  anténu jinam a už raději jiné zdroje QRM nepitváme.

Pár pěkných QSO se povedlo, oproti II. subru a Polňáku se nám moc nedaří na jihovýchod, ale to je spíše dáno absencí QRO v tomto směru. Z počátku závodu je cítit, že opravy na 12x6 byly na místě a přicházejí pěkné šňůry stanic z JO30 a JO31. Pravidelně se střídáme u rádia a je tudíž prostor i na odpočinek.

Již v druhém závodě použitá K3S mě mile překvapuje. Tak nějak mi sedí do ucha její perfektní audio na SSB, alespoň rozdíl oproti předtím používaným IC 7600 a IC 7700, je markantní.  

Díky všem za zavolání a za body. Díky statečným kolegům za ekvilibristiku předváděnou na stožáru v počasí, kdy by psa ven nevyhnal. Snad si příští rok, alespoň co se počasí týče, spravíme chuť a doufám, že Dirk nevyměkne a zase dorazí do Krušných hor, aby posílil náš team a zahraje u ohně na své ságo či ukulele. 

 


  Matěj OK1TEH:

Tak jako každý rok, UHF Contest je pro nás v klubu OK2KKW vyvrcholením závodní sezóny na VKV. Tentokrát jsem navíc slavil 20ti leté výročí svého účinkování na pásmu 23cm. Jak k tomu tehdy vlastně došlo?

UHFC 1997: náš první 23cm transvertor táta dostavěl v zimě 1995/1996 a poprvé jsme tak pod naší závodní značkou vyjeli o Polním dnu 1996, nicméně na 23cm vysílal Jarek, OK1KN. O UHF contestu 1997 pobýval Láďa OK1DIX v USA, David 1RK v Nigérii a tak nás na UHF Contest byli jen 3 lidi, já kterému bylo 13. let, táta a Jarek 1KN. Tenkrát padlo rozhodnutí stavět 70cm anténu na 3 tyčích s karavanem přímo u baráčku a pro rozdávání bodů i pásmo 23cm. Na 23cm bylo cca 10W do 5m dlouhé H1000 a 12el kolineární anténa schovaná hluboko pod stromy. Jelikož nebyli operátoři, táta mě nahnal na 23cm a tak jsem si prošel křest ohněm, jak udělat prvá SSB QSOs v anličtině, kterou jsem tehdy moc neovládal hi. Nezapomenutelnou událostí závodu bylo asi 2h otevření tropo condx k pobřeží Atlantiku, kdy se kolem půlnoci Jarkovi podařilo vyčajíčkovat na 23cm F6CRP z IN96 1128km, který zůstává i po 20ti letech nejdelším QSO na 23cm ze Spáleniště. Když si dnes uvědomím, že antény byla jen asi 4m nad zemí a vysílalo se do hustého listnatého podrostu, stále nechápu že se vůbec nějaká ta spojení povedla. Konečný výsledek 21 155bodů a 88 QSO na 23cm za těchto podmínek byl super a zkušenost se svým prvním QSO na 23cm nejen do zahraničí, ale i do Paříže, do Itálie na Marmeládu a Švýcarska předznamenala můj následující zájem o toto pásmo. Když mi v následujících letech přestalo stačit vysílat s QRP, pod podmínkou naučení se základního CW provozu mi táta postavil spolu s Mirkem, OK1VMS první QRO PA na 23cm s GI7, který dával cca 80-100W.

UHFC 2017:

O 20 let později jsem se na závod velice těšil a již měsíc předem jsem pošilhával po předpovědi počasí. Mým tajným přáním byly zase nějaké ty pěkné tropo condx jako před 20ti lety. Vždyť na UHF Contest jsme měli v klubu na super-tropo štěstí jen v letech 1986, 1995, 1997 a 2006. Bohužel v roce 2006 jsme měli zařízení na 23cm rozkradené a tak jsem tehdy dělal "alespoň" 3cm tropo QSO s G3XDY. Bohužel od té doby bylo pár pěkných UHF Contestů s dobrým počasím, ale nějaké troposférické vlnovody se již nekonaly..

Když se přiblížil termín UHF Contestu, bylo jasné že se spíš budou opakovat UHF Contesty z let 2009 a 2008, když jsme dostali od počasí na holou.. O to víc jsme se tentokrát snažili o důkladnou přípravu, která spočívala i v důkladném proměření 12x6el stacku. K tomu jsme se dostali až 14 dní před závodem. Výsledek měření nově zakoupeným Sitemasterem bylo tristní, jednotlivé antény sice měly stále útlum odrazu kolem -27dB, ale 2 ze 3 kabelových systémů pro jednotlivá čtyřčata byly nepoužitelné. Jelikož sloučení čtyřčat bylo provedeno pomocí kabelů,  tato závada se nedala snadno opravit a nakonec jsme se rozhodli, že provedeme celou výměnu kabeláže i konektorů. Znamenalo to koupit nějakých 30 nových kvalitních N konektorů od Telegartneru (TNX OK1VOX), nového kvalitního hliníkového flexi kabelu 7810R od Beldenu, který si nechá líbit drsnější zacházení, než H2000, a má mimochodem i menší útlum, přitom ale rozměry jako H1000 kvůli konektorům. Dále samosmrštitelné pásky se zatavovacím vnitřním lepidlem, 8 rolí vysoce kvalitní samovulkanizační pásky 3M/Scotch (tnx za výborný tip OK1FPG) a jelikož bychom to již do čtvrtečního odjezdu na kopec nestihli, tak jsme si z WIMA koupili 3 slučovače 1 na 4. Mimochodem, po následující zkušenosti s přesměrovanou zásilkou již nikdy více logistickou společnost DPD! Slučovače nakonec po několika urgencích a telefonech byly u DPD znovu nalezeny a nakonec po jejich okružní cestě po celých Čechách doputovaly do místa určení ve středu večer na poslední chvíli, takže ve čtvrtek ráno je již mohl Láďa DIX zaimplementovat na stacky a pak rovnou vyrazit na kopec (uff).

Díky renovaci naší antény 12x6 přezdívané die Dicke Bertha již nebyl čas na žádné další úpravy a tak jsme některé další plánované novoty museli nechat až na další sezónu.. Předpověď na závod se mezi tím neustále zhoršovala a tak jsme si v práci vzali volno jak na čtvrtek a pátek, tak i na pondělí. Nakonec jsme byli rádi, protože takové počasí, jaké jsme zažili jsem za nějakých těch 22 let co jezdím pravidelně na Spáleniště nepamatuji..

Na Rýžovnu pod naším kopcem přijíždíme kolem 23h večer a venku řádí ork(g)án. V místě, kde kdysi byl umístěn kostel Sv. Václava padá přes silnici tlustá část kmenu, která div že nás nezasáhla a do toho se venku řině vodorovný krušnohorský déšť. V baráčku nás již čeká Láďa OK1DIX s Majkou OK1DYX u rozfajrovaných kamen, takže brzy zapomínáme na venkovní nepohodu a můžeme jít v suchu a teple spát.

V pátek ráno nás budí příjezdem Dirk, ON5GS, který dorazil po cca 8h noční cestě, zanedlouho i Ivan OK1DAQ a kolem oběda i David 1RK a Jarek 1KN. Venku fouká vichřice, ale zatím neprší, takže berem holinky a jdeme s Dirkem rozvíjet 400m dlouhé vedení elektriky, venku mezi tím dochází k smontování 2x 8x 10el stacků, M2 a nakonec i hlavní antény 12x6el DK7ZB. Kolem 11h začíná opět pršet a kromě asi 2x 10min mezer vydrží nepřetržitě pršet až do pondělního rána.. Stavění nám jde v prokřehlých prstech velmi pomalu a tak nejen že nestíháme postavit antény s karavanem na bukru, ale ani všechny antény na 70cm. Zejména stavba 38el M2 byla drama, Dirk s Láďou balancovali s anténou na vrcholu stožáru s tím, že po asi 30min snahy stavění ve vichřici vzdávají a totálně promočeni s vrací dolů ke kamnům. Mimochodem ve stejné době bylo na nedalekém Klínovci změřeno v poryvech 120km/h. Díky venku panujícímu počasí se tak spíš než stavěním antén věnujeme rekordní konzumaci různých pochutin, kterých bylo tentokrát na kopci asi rekordní množství.. Kromě 30l výborného točeného piva, které Láďa obstaral z jistého privátního minipivovaru máme k dispozici i basu belgických piv Delirium Tremens, Tripl, no a aby to nebylo ještě všechno, Dirk přivezl ochutnat i jejich místní okresní 40ti % specialitu Smerz, což je vlastně taková "ječmenná". My zase můžeme nabídnout vynikající chorvatskou slivovici "SWR WATER", kterou nám o VKV setkání v SP6 daroval Zlatko, 9A3AQ (tnx). Výběr korunuje 15ti letý jemný dominikánský rum QRM proti QRM :) No a kdo nemá na podobné věci chuť, tomu dobře poslouží vynikající bublanina od Ivana, či obložené dobroty od Majky OK1DYX. Po menší kratochvíli opět vyráží Dirk s Láďou na vrchol stožáru a nakonec se jim přeci jen v takřka tropickém lijáku podaři M2 nainstalovat. Mimochodem co jsme se ptali, tak v Belgii neznají postavu vodníka s dušičkami v hrníčku a zkoušeli jste někdy do angličtiny přeložit výraz "brekeke"? :-) V říjnu se rychle smráká, nicméně do večera již alespoň stojí 3 ze 4 systémů. Zatímco u vyhřátých kamen pokračuje degustace do pozdních večerních hodin, já se věnuji zapojování  všech kabelů pro 4 konce včetně sdružovačů, PTT kabelů, budičů atd. Celé zprovoznění zařízení  mi zabere nějaké 3-4h čistého času a mám už toho plné zuby uff..

V sobotu ráno se nám z vyhřátého a hlavně suchého baráčku nechce a tak nám trvá poměrně dlouhou, než se odhodláme k vyjetí s karavanem na bunkr a stavění pásma 23cm. 3cm jsme vzhledem k šílenému počasí, které venku stále panuje, hned zavrhli. Na bunkru není místo pro 4 kotvy a s třemi kotvami 17kg parabolu do 12m nad zemí ve vichřici nedostaneme.. Antény se stožárem jsou naštěstí postaveny jako vždy bleskově, mimo jiné i díky kloubu který fixuje spodek rotátoru. Navíc venku na asi 10min neprší, takže rychle stěhuju všechny ty kufry a bedny z auta do karavanu, zatímco zbytek lidí se vrací na 400m vzdálený baráček a cestou upevňují síťový kabel na tyčky a la beverage, aby v mokré trávě chodilo PLC, které nám zajišťuje datové propojení mezi pracovišti. Venku zatím prší a fouká, naštěstí to mi příliš nevadí. Po asi 2h mám 23cm a 9cm QRPP zařízení připravené, ale začínám pociťovat nepohodlí. V zavřeném karavanu je sice sucho, ale jen asi +7C.. Volám na barák, ať kluci zapnou elektriku, ale světla nesvítí (a klaksón netroubí..). Venku je opět padají "psi a kočky" a jelikož na 70cm se staví ve vichřici naše malé monstrum 12x6el, prověřování elektriky na 23cm se nikdo moc nemá.. Nakonec vedení projde Jarek s Ivanem (díky!) a zjišťují vylomenou čokoládu. V karavanu je konečně mluno a můžu si konečně zatopit díky elektrické etavíře. Všechno zdá se "premává" s vyjímkou LTE routeru, který nevidí síť. To už je ale jen  cca 70min do začátku závodu a tak si jdu odskočit na baráček na předzávodní guláš a problém s routerem nechávám na VPZ. Na baráčku se dozvídám, že opět odešel prokletý černý PA, takže pojedeme pouze na 3 směry a do jižního výživného pujde pouze 250W z PA s GI7. Škoda.. Do karavanu dorazím 10min před začátkem závodu a zjišťuji, že problém s LTE přetrvává. Že by odkouřený vstup od 23cm? Nicméně posledních asi 8 závodů LTE běželo bez problémů, možná že v tom počasí došlo k výpadku nějaké BTSky..
 


             Ten stožár nepadá, hi, to jen trochu fouká vítr.

Závod:

Začíná závod, já jsem ale stále bez internetu, bez Airscouta a navíc se nevidíme mezi pracovišti, takže dohazování nefunguje... no fajn... Po asi 30min experimentování router znechuceně odhazuji v dál a provizorně zapojuji 3G dongle, abych byl alespoň na KST chatu. Skedy se příliš nedaří, snad až na 827km QSO s G3XDY, díky silnému větru ale brzy ztrácím rektifikaci rotátoru a stále se nedaří propojit deníky mezi pásmy. Po asi 1h se konečně závod alespoň trochu rozjíždí, ale netrvá to dlouho (právě padla tma) a hlavní 400W PA má zablokované PTT a pípá SWR.. Po přepojení antén je vše jasné, problém je způsoben špatným PSV, což následně potvrzuje i kontrola VPZ se Sajtmastrem. Venku už je tma, vychřice a slejvák, na sundání stožáru s anténami a opravu zřejmě poškozeného jumperu ani pomyšlení.. Po asi 40min znovu vyjíždím na pásmu s velkým PA zapojeným do druhé antény, pak dorazí VPZ i s Ipodem od Davida, který má připojení do LTE přes jiného operátora a po opadnutí pileupu se nám nakonec podaří nainstalovat i stařičký switch, takže konečně asi po 4h konečně můžeme propojit deník i se 70cm pracovištěm. Mimochodem 9cm je K.O., protože doma jsem zapomněl zdroj a provizorní bastl se podaří zprovoznit až večer. Nicméně 9cm je čistě jen pásmo pro rozdávání bodů, takže to je asi tak poslední starost.

Na 23cm konečně můžu vysílat alespoň trochu podle mých přestav po cca 17:40utc, byť jen s jednou anténou, jedním PA a nezrektifikovaným rotátorem, který mi ukazuje o nějakých 180 stupňů v azimutu jinam a má doraz směrem do HB... Konkurence má 2x náskok jak v bodech tak i v počtech QSO.. Výpadek na začátku závodu měl za následek ztrátu QSO s SM7ECM, 3Z3Z a G4CDN, kteří se již do konce závodu na chatu neobjevili, nicméně pomalu se mi daří zapisovat i pěkná QSO. Povede se i několik pěkných QSO do SP například s SP4MPB, SN5R, SP2DDV. V 19:40utc dělám QSO s OL3Z, kteří jindy nejsou pro mě soupeři a již mají 30 QSO náskok. Do logu nicméně přibývají pěkné QSO téměř na 700km s 9A2UV, 9A2SB, 9A8D a HA8V. Nevím proč, ale poprvé po několika letech se mi nedaří sked s HA6W, HG7F a Jože S51ZO má prý bloklý rotátor směrem na sever.. Spojení utěšeně přibývají, nicméně než se dostanu na 100 QSO, které jsou pro mě většinou indikátorem půlky závodu, bude to chvíli trvat. Před rokem jsem měl 100 QSO již ve 20:03UTC, tentokrát si 100 QSO s DK2MN zapisuji až ve 22:37 UTC.. Kvůli zpoždění na začátku je stále co dělat i po půlnoci a tak spát jdu až ve 3h ráno středoevropského času. V promrzlém karavanu se mi ale moc spát nedaří, vítr zuřivě třese s karavanem div že ho nehodí z bunkru na zem a jediné co mě udržuje při životě je propanbutanový přímotop, do nějž plyn zajistil Ivan (TNX!). Venkovní teploměr udává teplotu +0,6C a já si říkám, ještě že nejsem u  DM7A, kteří asi spí o 200m výš jako vždy pod stanem hi. Spánek trvá asi 1,5h a tak se budím a hurá na vysílání. Na KSTéčku jsem ale zdá se o nic nepřišel, DL0GTH i DR9A spí a jediní, kdo zuřivě nad ránem vyrábějí skedy jsou OL3Z, asi jsem je tím náskokem 30 QSO dobře navnadil hi. Ráno je i přes nekončící liják hned veseleji, daří ze zužitkovat ze 70cm dohozené skedy, povede se pěkné SSB QSO s IK4ADE 701km a F1AZJ/P JN28 591km, PA0Š 606km, M1CRO/P 819km, F6DKW 784km, F6HPP/P 693km, F5HRY a další.

Na 70cm zatím řádí Dirk, který rozjíždí pileup do PA, ON, F a jelikož píše na 70cm KST chat ve vlámštině, daří se nám postupně dobře pronikat směrem na západ a to i přes ztrátu stacku 12x6el, do kterého ráno napršela voda (do hlavního slučovače). Asi 2h před koncem závodu dělám QSO s Ivanem YU1LA do Bělehradu a jelikož se mi díky počasí nedaří QSO s YT5W, Ivan zůstává do konce závodu s 853km i konečným ODXem, TNX.. Dále potěší několik pěkných QSO do 9A a F, jenom nevím proč neslyším IZ0CLS/5 a 9A6C, které všichni ostatní dělají, že by mokrý les? Také se mi nedaří CW QSO s Torbenem, OZ3ZW. Slyšíme se sice fb, ale Torben asi má problém s příjmem, protože 20 minut v kuse dává jen obě značky, až se ho marně ptám na RST.. Poměrně slabý signál má i Tor z SK7MW. Naopak velmi mě potěšilo FB SSB QSO s OZ9PP z JO47, OZ2OE JO46 a dalšími. Před koncem závodu pomáhám s dohazováním skedů na 70cm a podaří se mi dohodnout sked s Kjellem SM7GVF, kterého vzápětí na 746km i dělám, signál FB. Poslední spojení v závodě je s OT5A/P JO20, které jsem předtím marně několikrát bezúspěšně zkoušel.. Kromě provozu na 23cm jsem rozdal i nějaké ty body na 9cm, bohužel QSO s OK1KUO až jsem je slyšel, nevyšlo a stejně tak mě dobře neslyšel i DK1KC a DD7MH.. Nicméně pár bodů se rozdat podařilo a tak účel byl splněn.

Celkový výsledek na 23cm 188 QSO a 66 638QSO je téměř přesně stejný jako o UHF Contestu 2016, čemuž jsem po velmi špatné sobotě ani nedoufal. Ve výsledku stačí dokonce i na DR9A a (abych to nezakřiknul) zatím to vypadá na 2. místo v Evropě, DL0GTH nicméně zase udělali o 40 QSO víc. Velmi se tentokrát vydařila aktivita ve Francii, Polsku, Švýcarsku a Chorvatsku, větší aktivita byla i v oblasti JO31, hodně špatné to ale bylo s aktivitou v PA, v závodě jsem dělal jen 3xPA.. Přesto na tak špatné podmínky je to skoro až zázrak, i když říkám si kolik asi mohlo padnout, kdybych mohl jet naplno již od začátku? Měl bych na DL0GTH? Uvidíme doufejme napřesrok.

Nedělní balení je zdlouhavé a i když vítr poněkud polevil, neustále prší a prší. Na baráčku mezi tím při balení dochází k dost nebezpečné situaci, když Láďovi při spouštění  těžké kladky vyklouzne uzel na karabině a břemeno dopadá jen kousek vedle o 17m níže stojícího Ivana OK1DAQ, ufff. Nakonec vše je sbaleno s výjimkou technologie v baráčku a tak, jelikož nemusíme nevyspalí pospíchat do pondělní práce, můžeme se odebrat ke spánku.. Mimochodem večer se nám podaří i dopít to točené pivo :) Pondělní balení ještě chvilku trvá a tak z kopce vyjíždíme až v poledne, kopec se s námi loučí konečně krásným počasím bez deště.. Když o 300km dále parkujeme karavan, Dirk už nám posílá SMS, že v pořádku dojel. Domů přijíždíme v pondělí ve 21h po vydatné večeři a máme toho tak akurát, ještě štěstí že mi bratr pomohl s nošením cca 400kg věcí do hamshacku o 2 patra výše, TNX.

UHF Contest tentokrát stál za to, ale konec dobrý všechno dobré, nikdo nepřišel k úrazu, nic zásadního se nerozbilo a tak pokud nám zdraví dovolí, budeme se těšit na slyšenou i příště.

73 & díky všem za QSO
Matěj, OK1TEH

 


V pondělí ráno zasvitlo na chvíli Slunko.  Sunny morning on Monday.


Rozmazaný pohled na GHz karavan na bunkru z vrcholu našeho stožáru: jak je dobře vidět, kopce okolo jsou vyšší a antény máme níže, než jsou (mokré) stromy.
Blurry view to our GHz caravan contesting site from the top of our mast: you can see, that hills around are higher and our dishes lower than (wet) trees.


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results (2017):

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 151345 445 340 SM6BFE 923 1500 1x38el, 2x8x10el, 12x6el.Y 235 (-30) 71 (-6)
23 cm   66638 188 354 YU1LA 853 500 2x170x125cm eliptic dish   85 (-3) 32 (+2)
9 cm     950 8 181 OE5VRL/5 244 0.1 15dBd patch    4 (-4)     3 (0)    

Contest logs are here.                                                                                                                     *) Note: compare to the last year (2016) UHF contest

 

432MHz:

 

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29
Pocet WWL  : 84                                                         QSO v QRB
WWL        : 28xJO50   24xJO31   23xJO60   20xJO70   19xJN58   18xJO51  ----------------
             16xJN69   15xJN68   14xJO42   14xJN79   11xJO62   11xJN49        < 100  45x
              9xJO41    9xJO40    9xJN89    9xJN88    9xJN48    8xJO30    100 - 199  83x
              7xJN65    7xJN59    7xJN37    6xJO71    6xJO52    6xJO32    200 - 299  82x
              6xJO21    6xJN97    5xJO53    5xJO20    5xJN95    5xJN76    300 - 399  73x
              5xJN39    4xJO61    4xJN99    4xJN98    4xJN86    4xJN54    400 - 499  66x
              3xJO80    3xJO44    3xJO43    3xJO11    3xJO01    3xJN87    500 - 599  45x
              3xJN78    3xJN63    3xJN55    3xJN47    3xJN36    3xJN18    600 - 699  26x
              2xKN04    2xJO90    2xJO83    2xJO73    2xJO46    2xJO33    700 - 799  17x
              2xJN77    2xJN75    2xJN66    2xJN38    2xJN28    1xKN18    800 - 899   6x
              1xKN08    1xKN07    1xKN05    1xJO77    1xJO68    1xJO67    900 - 999   2x
              1xJO65    1xJO56    1xJO55    1xJO23    1xJO22    1xJO02        > 999   0x
              1xJN96    1xJN94    1xJN85    1xJN67    1xJN57    1xJN53  ----------------
              1xJN44    1xJN34    1xJN29    1xJN27    1xJN25    1xJN19  


Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   56  13552  242  620 ON4GG           4   -   6  11   4   6  10  15
15-16   50  14342  286  691 9A2SB           5   3   6   6   5   3   8  14
16-17   37  10548  285  718 YU7C            1   3   4  11   3   3   4   8
17-18   42  15046  358  853 YU1LA           2   2   4   7   8   2   8   9
18-19   21   7213  343  861 YT4B            -   -   4   7   3   1   3   3
19-20   26   8769  337  697 HA0HO           3   2   2   2   3   4   6   4
20-21   16   5604  350  794 IQ8BI           -   1   3   1   3   3   5   -
21-22    9   4247  471  711 9A8D            -   -   1   5   2   -   1   -
22-23   13   4868  374  902 YT5W            -   1   2   3   1   2   3   1
23-24    6   1492  248  503 9A1CMS          1   1   1   2   -   -   1   -
00-01    9   3846  427  694 IZ4JMU          1   -   1   1   3   -   3   -
01-02    3    662  220  402 DH8IAB          -   -   1   -   -   -   2   -
05-06    8   3655  456  781 TM6T            -   -   2   1   1   1   3   -
06-07   15   8588  572  843 G8T             2   -   -   1   3   2   7   -
07-08   11   4755  432  784 F6DKW           -   -   -   1   1   2   7   -
08-09   27   8353  309  601 IK3VZO          1   1   5   1   4   4   5   6
09-10   31  11065  356  807 G3M             2   -   -   2   5   6   9   7
10-11   17   5924  348  518 HB9GF           2   2   -   -   1   2   6   4
11-12   17   7428  436  780 SM6CEN          3   -   -   2   3   1   7   1
12-13   13   4356  335  694 IU4FNO          -   1   1   1   3   4   2   1
13-14   18   7018  389  923 SM6BFE          2   1   2   2   4   3   2   2
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 445 151331  340  923 SM6BFE         29  18  45  67  60  49 102  75

 

1296MHz:

 

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29

WWL  : 66                                                               QSO v QRB
WWL        : 15xJO50   11xJO31   10xJO60    8xJO70    7xJN79    7xJN49  ----------------
              7xJN48    6xJN59    5xJO80    4xJO62    4xJO61    4xJO42        < 100  20x
              4xJN99    4xJN95    4xJN89    4xJN39    3xJO52    3xJO51    100 - 199  32x
              3xJO41    3xJO40    3xJN87    3xJN86    3xJN76    3xJN68    200 - 299  29x
              3xJN47    3xJN37    2xJO90    2xJO53    2xJO32    2xJO21    300 - 399  30x
              2xJO20    2xJN97    2xJN88    2xJN85    2xJN78    2xJN69    400 - 499  33x
              2xJN65    2xJN54    2xJN19    2xJN18    1xKO03    1xKO01    500 - 599  18x
              1xKN06    1xKN04    1xJO91    1xJO86    1xJO83    1xJO77    600 - 699  14x
              1xJO65    1xJO47    1xJO46    1xJO45    1xJO44    1xJO33    700 - 799   9x
              1xJO02    1xJO01    1xJN98    1xJN77    1xJN75    1xJN66    800 - 899   3x
              1xJN58    1xJN55    1xJN45    1xJN36    1xJN34    1xJN28        > 900   0x
                                                                        ----------------

Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   21   4697  223  765 IQ1KW           3   2   6   2   1   2   4   1
15-16   10   2960  296  561 OR6T            2   1   2   2   -   -   2   1
16-17    7   1814  259  827 G3XDY           -   -   2   1   -   1   2   1
17-18    2    673  336  498 HB9LB           -   -   1   -   -   1   -   -
18-19   12   5047  420  700 HA8V            -   -   2   5   1   2   1   1
19-20   16   5909  369  656 SP4MPB          -   2   7   3   1   -   2   1
20-21   13   3724  286  494 OM3RBS          -   -   7   2   1   -   2   1
21-22   13   4830  371  711 9A8D            -   -   2   5   1   1   4   -
22-23    9   3311  367  656 I1KFH           1   -   -   1   1   3   1   2
23-24    7   1960  280  500 S57WW           1   -   1   1   1   -   2   1
00-01    5   1790  358  489 HB9RF           -   -   1   2   1   1   -   -
04-05    1    303  303  303 OK2R            -   -   1   -   -   -   -   -
05-06    7   3872  553  701 IK4ADE          1   -   -   -   1   -   3   2
06-07    7   2853  407  819 M1CRO/P         2   -   -   -   -   2   3   -
07-08    9   4042  449  784 F6DKW           1   -   -   -   -   2   4   2
08-09    8   2640  330  601 IK3VZO          1   -   1   -   2   1   3   -
09-10   16   6198  387  775 F5HRY           1   -   -   -   1   5   6   3
10-11    6   2736  456  763 OZ9PP           2   1   -   1   -   2   -   -
11-12    6   2604  434  853 YU1LA           -   -   -   3   -   1   1   1
12-13    6   1597  266  678 F8DLS           -   -   -   -   -   -   5   1
13-14    7   3075  439  746 SM7GVF          2   -   -   1   -   -   3   1
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 188  66635  354  853 YU1LA          17   6  33  29  12  24  48  19

 

3400MHz:


Videa a fotky:

Navštivte také tento web:  http://ok1teh.rajce.idnes.cz/UHF_Contest_2017_u_OK2KKW_OK2A/  Najdete tam fotky v plném rozlišení a videa.
 


 


at home - packing before way


 

 

Friday morning: set up of 8 x 10 element stacks

 

Friday noon: rain and strong wind is not visible
on pics, but observe ropes and cables

Instalation of 38 el. M2 on the top of mast

Friday afternoon - both 8 Yagi stacks are up

Frozen OK1DIX is back on the ground
Left: broken trees between 70 and 23cm stands


Friday: evening party begins

 

Right: our brilliant plan for Saturday


Best way, how to kill the QRM

Saturday morning: 12 x 6 el.Y. is waiting to lift up
Finaly, on Saturday before noon all antennas are up.

Now is time for higher bands antennas. Unfortunately
10GHz dish will stay here due to strong wind..


23cm dishes are going up on Saturday 2PM

OK1TEH already on his operators place

David OK1RK within first hour of Contest

And the rain is coming again

LTE modem failed, David's tablet was used as a wifi spot

OK1TEH is nervous - one antenna has high reflections

Only one antenna were used since Saturday 8PM

Failed antenna has been disconnected till end of contest

Saturday evening: Dirk ON5GS

High performance operator fun

Western stack failed at 5 am. David has a break.

Sunday 7am, Dirk take over the mic, OK1VPZ tried
 to discover reason of 12x6 el stack high reflections

No way: total reflections... failure is 15m away

15 x 10 el. Yagis are down and waiting for transport

After the contest - time to move HW back home

Frozen Dirk on Saturday evening

Monday morning - half hour of sunny weather

However at Monday noon the rain is back again
and it is a time for us go home