OK2A - IARU UHF Contest 2021 - i přes nesnáze k cíli
(for Google translation click here,
simple text only translation here)


Letos se závodu bohužel nemohl zúčastnit náš externí člen Dirk ON5GS. Doufejme, že mu to vyjde příště. Vedle našich maličkostí na kopec přijeli i DM3JAN a DH5FS plus naše velká pomoc, Rasťo OM3BH. A protože je slušností dát nejprve slovo hostům, podívejme se, co OM3BH napsal do naší reportáže:


Ahojte,

 

všetky naše antény pre 70cm

V týždni pred závodom mi prišiel e-mail, či by som sa nechcel zúčastniť UHF závodu. V prvej chvíli sa mi nechcelo cestovať na západ Čiech, keďže len niekoľko dní predtým som priletel z CT3. Okrem toho v tomto období som každoročne zaneprázdnený v zamestnaní, tak som nad tým moc neuvažoval. Ale v pondelok mi v práci pripomenuli, že piatok 1.10. máme v práci platené voľno (Deň energetikov), tak som sa rozhodol, že pocestujem. VKV závodov som sa v poslednej dobe veľmi  nezúčastňoval a prevádzka z JO60 štvorca ma lákala. 

Krušné hory nás privítali pekným slnečným počasím , vhodným na stavbu antén a tak asistencia  Láďovi pri stavbe 70cm antén mi prišla vhod. Láďa DIX ma na stožiari oboznámil so svetovými stranami a s okolitým terénom. Smerom na východ dominuje masív Klínovca, čo dávalo tušiť , že smerom na moju domovinu to nebude žiadna diskotéka. Zaujímalo ma ako budú vyhrávať stanice z OK2 a OM.

Závod sme začali s oneskorením z dôvodu technických problémov, ktoré snáď ani nie je možné všetky zrátať. Viz. príspevok OK1DIX. Spomeniem si vždy v takýchto situáciach na nebohého kamaráta Joža OM3NA, ktorý v takýchto prípadoch  jemu typickým humorom prehlásil: "všetci povstali".  Všeobecne  povedané : "na chudáka aj hajzel padne" :-)).

OM3BH při stavbe 3cm paraboly

Ale k závodu.  Začali sme, keď už konkurencia bola od nás na hony vzdialená. Na  jeden systém, ktorý bol schopný prevádzky prichádzali stanice z DL ale aj zopár PA. Po hodine som k zariadeniu usadol a chcel som hneď reklamovať , že zrejme odpadáva nejaké relé v RX ceste. Pri príjme  sa prejavoval zvýšený šum a žiadne stanice nebolo počuť.  To som ešte vtedy nevedel, že sa jedná o širokopásmový šum. Priznám sa, že som sa s takou úrovňou šumu nestretol u nás doma v kukurici. Predsa len, tam sme tak trochu schovaní na nížine a široko ďaleko na okolí nie je kopec  a teda sme od tohto druhu šumu ušetrení. Po chvíli Láďa zistil, v čom je problém, predsa len  pozná miestne podmienky. Ale keďže nie sme z cukru, pokračovali sme ďalej. Večer po sprevádzkovaní ďaľšej techniky sme začali sťahovať náskok staníc. Ja osobne som si závod užíval. Predsa len pre mňa z "ostbloku" to boli exotické stanice, ktoré sú pre nás doma nedosiahnuteľné za normálnych podmienok. Bol som asistentom pri oboch spojeniach do Anglicka, o ktorých sa mi doma môže len snívať.   Stanice z východu (OK2, OM) boli až na výnimky slabé a niektoré spojenia z tohoto smeru sme urobili na 3 či 4 krát.  Tu sa zrejme prejavila prírodná prekážka v podobe majestátneho Klínovca. Pri tých všetkých technických problémoch, ktoré sa vyskytli, myslím, že sa spravil dobrý výsledok.  Pre mňa to bola nová skúsenosť a príjemne strávený víkend.  Za mňa palec hore!

Potom už len cesta nočným vlakom domov. Rýchlik bol plný, keďže zrovna bolo po futbalovom derby Slavia -Sparta. Na každej stanici patrolovala polícia a dohliadala na poriadok. Nezaujímam sa o šport a preto ma prekvapilo, koľko fanúšikov Sparty  cestovalo domov do Olomouca.

 

OM3BH

 

 


Doufáme, že Rasťo k nám najde cestu i někdy příště!  A co napsal Láďa OK1DIX:

 

Nevím čím jsme si zasloužili takovou nepřízeň Murphyho, ale letošní UHF/SHF Contest byl u nás poznamenán souvislou řadou problémů a poruch. Chystali jsme se pečlivě. Po několika odkladech jsme na příhradový stožár nainstalovali pevné kabely, což významně usnadňuje stavbu i demontáž antén. Byl připraven i staronový PA s GS23b (tzv. Maďar, produkt HA1YA, který by se měl spíše nazývat DoDo – dodělej doma) , ve kterém jsme postupně vyměnili a předělali asi všechno. Tentokrát jsme vyměnili striplinu za měděnou a předělali její upevnění i ladění a vazbu. OK1VPZ pak připravil nový tranzistorový dvojbudič, aby bylo pro něj potřebné buzení.

 v pátek večer to ještě byla idyla

Na kopec jsme jako vždy dorazili s XYL Majkou, OK1DYX již ve čtvrtek odpoledne a narazili soudek osvědčeného ležáku z pivovaru Mlýn. Stihli jsme také něco nachystat na stavbu. V noci dorazili nejprve Karel OK1FLY s novou posilou, naším starým známým Rasťem, OM3BH a vzápětí přijeli též OK1VPZ s OK1TEH.

Páteční stavba začala dobře. Bylo pěkné počasí, přijeli OK1DAQ a překvapivě i OK1JFR na svém motocyklu značky BMW, po něm OK1HWU,ale záhy nastal řetězec problémů. První byl, když nedošly včas nové koaxiály na výrobu spojek od antén k pevným koaxům. Dovezl je až odpoledne OK1KN přímo z pošty. Jejich okonektorování však zabralo nějaký čas (TNX Karle), takže zvedání antén zůstalo až na sobotu. Mezitím jsme aspoň postavili pásma 23, 9 a 3cm na bunkru. Bylo tentokrát více lidí, během pátku přijeli i naši němečtí přátelé Fred, DH5FS a Janek DM3JAN, takže stavba proběhla bez problémů To jsme ale ještě nevěděli o zakopaném psu, který na nás při závodě vybafne. Páteční večer pak proběhl velmi dobře ve znamení ohně, opékaných dobrot, hodnotných nápojů a kytary.
 

Jirka OK1HWU a Jarek OK1KN při stavbě 23cm antény

V sobotu to začalo naplno. Vylezli jsme s Rasťem na stožár a začali tahat nahoru materiál. Po prvním vytažení se zakouřilo z vypínače čínského elektrického vrátku. Pokusy ho opravit vyústily jen ve ztrátu času. Bylo nutno použít ruční vytahování. Naštěstí měl Ivan, OK1DAQ stále s sebou svoji horolezeckou výbavu, ale šlo to všechno o poznání pomaleji. Mezitím se zjistilo, že OK1TEH zapomněl v Praze ovladač k rotátoru 23cm a tak se vydal OK1VPZ napůl cesty ku Praze, kam mu jeho druhý syn Jan ovladač dovezl (TNX).

To se ale vymstilo jinde, protože nebyl nikdo, kdo by zkontroloval a uvedl do chodu zařízení na 70cm, neboť Matěj byl plně zaneprázdněn na 23cm. S kontrolou se začalo cca 30 minut před závodem a ukázalo se, že není správně prokabelováno v nové konfiguraci. Tři antény neposlouchaly a jeden PA neklíčoval PTT. K tomu se na anténě 12x6 objevovalo záhadné rušení S7, které sláblo, mizelo a zase se objevovalo. Mezitím začal závod, ale kolem rigu se stále pohybovaly bílé pláště *). OK1VPZ po hodinovém zkoumání vyřešil rušení v podobě kmitajícího stabilizátoru 7824 a zprovoznil nouzovou variantu jeden PA do antény 12 x 6. Zasedl jsem k rigu a Rasťo k druhému laptopu s AirScoutem a chatem ON4KST. Máme víc jak hodinu ztrátu a omezenou konfiguraci. Rozjíždím závod, první QSO je v 15:06Z. Pile up stanic z DL je slušný, přicházejí i stanice z PA. Pěkné počasí zjevně vylákalo více lidí ven. Také podmínky se zdají být celkem dobré, ale ostatní směry citelně chybí. To jsme ještě nevěděli o potížích na pracovišti 23cm, protože síťové spojení přes PLC také nefungovalo. O tom jistě napíše více Matěj ve své reportáži.



 

sobota ráno - stavba 70cm antén

Kolem 1615Z nastala opět asi 20 minutová přestávka, aby mohl Vláďa uvést do chodu další 2 směry. Pak následovala oprava neklíčujícího PA, kde se zjistil vadný spínací FET v novém dvojitém budiči. Proč odešel je záhada. Bohužel příslušné anténní relé zůstávalo kvůli tomu stále v poloze RX a výkon z ostatních antén mezitím asi popravil jeden LNA. Tato anténa až do konce závodu neposlouchala. Jediné pozitivum bylo, že se k večeru podařilo uvést do chodu PLC síť a začít dohazovat spojení na 23cm. V tom mi volá Jarek, OK1KN z pracoviště 3cm, že jsou potíže s rotátorem. Běžím na 400m vzdálený bunkr a skutečně, rotátor odmítá nastavit softwarové dorazy a nereaguje správně na tlačítka. Asi uvnitř špatný kontakt nebo upadlý drát. Naštěstí se mi ho podaří uvést do nouzového režimu, kdy lze pracovat, ale obsluha musí být na pozoru, aby nepřekroutila kabely.
 

Fred DH5FS a OK1DIX na 70cm

Na 70cm se střídáme u rigu s Rasťem a Fredem a přitom pozorujeme, že dvojitý PA 2x 700W dává v obou větvích cca poloviční výkon a přitom zuřivě blikají alarmy nevyvážení. Musíme stáhnout buzení, aby ho ochrany nevypínaly. Nebyl ale všemu konec. V noci se ozvala rána a v nejstarším elektronkovém PA odpochodovala elektronka GS31b. Až v neděli kolem poledne se Vláďovi podařilo místo něj zařadit do sestavy Fredův PA, který jak se vyjádřil přivezl, aby odehnal Murphyho. Zdálo se však, že ho spíše přivolal. :-)

Závod sám nebyl zlý. Dobrá účast v DL a lehce nadprůměrné podmínky způsobily, že jsme i přes problémy s rigem a časovou ztrátu udělali téměř 600 platných QSO a 195000 bodů, což je druhý nejlepší výsledek v historii klubu. Potěšilo neobvyklých 5 YO stanic, tradičně dlouhá QSO s YT5W a YU1LA, dále dlouhá QSO do SM (náš ODX SM6BFE, JO68DQ, 923 km), 20 I a 9 F stanic (z nich se povedl zejména F1NZC z JN15MR, 891km). K tomu „standardní“ G3XDY, G8T a Maurice, F6DKW z Paříže. Neobvyklé též bylo, že se provoz úplně nezastavil ani v noci. Jediný trochu slabší směr byl tentokrát S5 a částečně 9A. Jaký mohl být výsledek, kdyby vše fungovalo jak má, se lze jen dohadovat. I tak mohl být výsledek lepší, ale ke všem technickým problémům nás bohužel po většinu závodu trápilo rušení širokopásmovým šumem od OK1KAD z Klínovce. I přes předchozí upozornění znovu používali TRX FT991A, který je známý svým širokopásmovým šumem, s PA 250W. Se signálem samotným žádný problém nebyl, ale jakmile zaklíčovali, tak po celém pásmu vyskočil šum S5 až S8 podle natočení antény. Po upozornění a odsměrování se situace poněkud zlepšila, ale velmi slabé signály přes šum stále neprocházely. K tomu „již tradiční“ rušení od OK1OPT na CW. Do příští závodní sezóny budeme muset tento problém společně vyřešit.

Závod končí. Víme, že výsledek na 70cm v porovnání s konkurencí nebude slavný, ale na tu bídu to dopadlo ještě dobře a v závěru jsme ztrátu stahovali. Dokonce máme ve finále o pár QSO víc než, OL3Z, ale bodově to nestačí. Kladně se projevilo to, že bylo tentokrát k dispozici více operátorů na 70cm, což umožnilo pracovat většinu času ve dvojici a více využívat chat a AirScout (TNX Rasťo, Fred a Janek).

Skládání proběhlo celkem rychle, přijeli se na nás opět podívat naši krušnohorští přátelé (OK1JJI a jeho kamarádi), kteří nám pomohli. Nikam nespěcháme. Zůstáváme na kopci do pondělního rána. Večer společně dorazíme soudek a hodnotíme závod. Takový kopec problémů snad ještě nikdy nenastal. Alespoň, že se vydařilo počasí. Ráno oproti předpovědi není deštivé a tak v pohodě dojedeme domů. S nadějí, že příště už to může být jen lepší, se těší NSL OK1DIX.
_____________________________________
Pozn. *) rčení "bílé pláště" přinesl do klubu kdysi David, který řekl, že pokud se "kolem zařízení při závodu musí motat vědci v bílých pláštích", je závod v piheli.


Jak to viděl OK1TEH:

Jaký byl UHF Contest u OK2KKW? Především smolný, protože tolik technických chyb i jiných problémů už nás pěkně dlouhou dobu nepotkalo. Namátkou v heslech: OK1TEH si ve středu před závodem zlomil palec na pravé noze, shořel nám vrátek, kterým taháme 70cm antény, na 70cm odešly 3 z pěti PA, na 23cm 10 po začátku závodu došlo k destrukci půlpalce k nejvyšší anténě, vylil se Redbullu do klávesnic 23cm Thinkpadu a na 3cm pro změnu došlo k téměř fatální poruše ovládače pro rotátor Spid.. Vše vesměs problémy, které se neprojevily při předzávodním testováním. Inu jak se říká, někdy si štěstí sedne i na vola. Ale pěkně popořadě:

Říjnový závod je pro nás v klubu vždy vyvrcholení sezóny. Tento rok byly přípravy na závod hodně intenzivní a točily se výhradně kolem pásma 70cm a renovace našeho baráčku. Hlavním cílem není budování Babylónských věží, ale pokus o zjednodušení veškerých činností potřebných při stavbě antén a zařízení. Na rozdíl od jiných klubů kvůli zeleným ochranářům nemůžeme na kopci nechávat postavené téměř nic a 99% všeho vybavení musíme vozit jako světský, čemuž je nutné vše přizpůsobit.. Prvním krokem bylo natření našeho jediného fixního stojícího stožáru, které jsem si vzal na starost a které mi v silném větru zabralo řadu dlouhých hodin a na který padlo kolem 10 litrů barvy. Následovaly další a další práce, na kopci jsme strávili vesměs každý zářijový víkend a celý proces vyvrcholil vlastně až po UHF Contestu instalací zbrusu-nové střechy. Tímto bych chtěl hlavně poděkovat Karlovi, OK1FLY, bez kterého by to nešlo, Láďovi DIX a nemalá zásluha za poskytnutí klíčového materiálu patří taky Jirkovi, OK1FPG. Kluci díky!

V pozadí mezi tím intenzivně pracoval OK1VPZ na postavení nového budiče, který by dával 2x 80W s 1dB kompresí, radikální přepracování hlídacích obvodů dvojSSPA atd. Poslední práce na HW ještě probíhala 2 dny před odjezdem na kótu, takže jsme bohužel nemohli týden před závodem na kopci využít krásného počasí a prodlouženého víkendu.

První problém nastal ve středu večer, když mi z výšky jednoho metru spadla na bosou nohu tlustá dřevěná deska. Následoval výlet na chirurgii, kde mi bylo po RTG oznámeno, že mám dlouhou vlasovou prasklinu v posledním článku palce a jestli mám doma francouzské hole. Že budu druhý den ráno tahat stovky kg železa o 2 patra po schodech jsem radši doktorce neříkal ;-) Ve čtvrtek jsem už mlel z posledního, ale nakonec se podařilo vše naložit a mohli jsme vyjet na 260km dlouhou cestu do Krušných hor.

Na kopec jsme přijeli nezvykle pozdě až ve čtvrtek kolem 22h a tak nebyl čas lámat si hlavu kdo je kdo a od brzkých pátečních ranních hodin jsme se snažili postavit maximum možného. Počasí nám přálo, svítilo slunko a nepršelo, ale byla dost zima kolem 0 °C a do toho se přidal hodně ostrý vítr. Páteční práce se hodně protáhly z řady důvodů, před závodem jsem sice koupil 6 kusů nové samovulkanizační pásky Scotch 23 od 3M, bohužel jsem ji zapomněl přibalit a tak byl najednou problém, kde nějakou vzít, jelikož u nás v Krušných horách jenom gumičkám v konektorech nevěříme hi. Zásadní problém byl ale s novými kabely Ecoflex15+, které jsme chtěli použít jako nové jumpery pro stacky na 70cm a které došly s 1 týdenním zpožděním ke mně do práce až v pátek dopoledne, takže než jsme je dopravili (TNX OK1KN) na kopec a okonektorovali je, tak to zabralo dost času. Výsledek nakonec byl, že antény na 23cm a 3cm v pátek večer byly na svém místě, ale antény pro 70cm jsme začali stavět až v sobotu ráno...

V sobotu jsem měl budíček v 7:30h a v 10:00 jsem měl zapojen všechen HW pro 70cm v hamshacku a mohl se vydat na stavbu zařízení pro 23cm. Hned jak jsem dorazil do karavanu mě zatrnulo, protože jsem zjistil, že jsem doma zapomněl ovládač pro rotátor Sever. Naštěstí brácha se i přes hodně hlasité nadávání uvolil
(DÍK) a ovládač přivezl alespoň na půlku cesty, takže hodinu před začátkem závodu byl ovládač konečně v pořádku v hamshacku, uff. První kontrola 23 a 3cm vypadala nadějně, vše vysílalo i poslouchalo, takže jsem mohl pokračovat v zapojování.

Na 70cm mezi tím pobíhali vědci v bílých pláštích a instalovali potřebnou technologii. Poslední anténa 12x6el byla ztopořena asi 30min před začátkem závodu. Bohužel hned při prvním zakličováním byl zjištěn problém s kmitajícím stabilizátorem pro napájecí výhybku, což se projevovalo tím, že sice svítila LEDka, ale na úrovni LNA samovolně vznikalo rušení, které se jevilo jako od vedení VN. Do toho se přidaly problémy s připojením PLC, které spojuje 400m vzdálená pracoviště.

Výsledkem bylo to, že na 70cm se provoz rozeběhl až více než hodinu po začátku závodu, tedy v době, kdy už měla konkurence náskok necelých 100 QSO a cca 20 k bodů. Do toho přišly další poruchy, takže sobota na 70cm byla hodně špatná.. Co jsem měl možnost sledovat ze svého 400m vzdáleného stanoviště, dohánět konkurenci se nám dařilo zejména v neděli ráno, takže konečný výsledek na 70cm byl neočekávaně dobrý. Velkou pomocí pro nás byl zejména Rasťo, OM3BH. Nejen, že mě vystřídal na stožáru při stavění antén kam bych se zlomeným palcem nevylezl, ale operátorsky velkou měrou pomohl k nakonec nečekaně dobrému výsledku. Tnx!
 

Matěj OK1TEH na pracovišti 23cm

Na 23cm jsem závod začal s 8 minutovým zpožděním, udělal asi 15 QSO a druhý PA už hlásí příliš vysoké PSV. Tím byla hned na začátku vyřazena menší anténa, kterou mám chycenou zády k větší 2,4m parabole což bylo dost nemilé, protože jsem při směrování velké paraboly do JO31 neměl co otočit do OK. Před závodem jsem připravil ještě třetí směr, který ovšem byl pouze na 2m vysoké trubce, takže jsem ho mohl točit pouze od severu přes západ na jih. Původně jsem do něj chtěl pustit 100W směrem na Berlín jako o Polním dnu, takže nyní jsem přepřáhl koně a pustil do něj plných 300W z již nepoužitelné antény a bylo to celkem znát, nejvýše umístěnou anténu jsem tím ovšem ani zdaleka nenahradil.. Ono mít 2m anténu ve 2m nad zemí na kótě, kde jsem téměř ze všech stran obklopen vyššími stromy není nic moc. Ještě bych poznamenal, že venku dost foukalo, takže jak jinak nebylo možné anténu s vadným kabelem sklopit k opravě..

Jinak abych nezapomněl, na začátku závodu nás přišel na bunkr navštívit i OK1ADT, který se podivoval při pohledu na naší kótu, že čekal že budeme vysílat z kopce a zatím vysíláme z lesa ;-) V neděli nám pak body ze svého cca 300km vzdáleného domova, TNX.

Zpět ale k technickým problémům, později jsme po návratu domů identifikovali problém - vylomený kolíček u konektoru, ke kterému se připojuje 3m dlouhý flexi jumper.. Kolíček byl nalomený, takže v jisté poloze bylo PSV OK, ale při otočení rotárou byla jeho uplná destrukce dokonána. Vlastní závod na 23cm probíhal celkem standardně, pileup nebyl velký, ale dařilo se dělat pěkná spojení a tak se počáteční výsledek pomalu dařilo stahovat a to i přes nefunkční propojení sítě na 70cm, které se podařilo rozchodit asi až po 4h. Bohužel podmínky nebyly nic moc, vysloveně špatně to chodilo směrem do 9A a S5. Naopak krásný signál měl HB9MDP s9+ na smetru (QRB 436km), bohužel rychlé přeladění na 3cm QSO tentokrát nepřineslo. Spojení s pořadovým číslem 100 dělám s 9A6AR až ve 20:01h UTC, což je proti poslednímu UHF Contestu 2018, kdy mi vše na 100% fungovalo o 1h později.. Ze západu potěšil se skvělým signálem OT5A/P a F6DKW, G3XDY, naopak tentokrát se mi nepodařilo spojení s ON4CDU. Radost mám rovněž z QSO s Henrikem, OZ8ZS, škoda jen že aktivita ze severu není lepší. Ve 20:09UTC pozoruji pěkné letadlo a tak rychle píši Chrisovi, SM6VTZ a QSO na 893km je za okamžik v logu, signál super a tak se snažím ještě dohodit sked dolů na 70cm, kde Chrise po nějaké době rovněž děláme, super! Je znát, že je dobrá aktivita a tak je možné dělat řadu spojení i po půlnoci. V 1h a 40min místního času pozoruji velmi pěkné letadlo ve směru do YO a po domluvě se daří nečekaně hladké spojení s YP2DX KN05 781km a body mi dá i starý dobrý známý Dani, YO5LD, TNX. O něco později děláme Daniho i na 70cm, kde mimochodem v KN05 používá LNA od OK1VPZ hi.

DM3JAN se na 3cm vystřídal s OK1KN

Spánek ve vymrzlém karavanu v sedě nebyl nic moc, ale díky silnému připojení přes trafo (tnx Jardo, že už nemusíme být JZD - Jednofázové Závodní Družstvo) máme více mluna a tak si dovolím drze pustit i 2kW přímotop a je zase dobře. Ráno se budím ještě před východem slunce v 04:00UTC a tak jsem svědkem krásné podívané, škoda jen že jsem nechal foťák na baráku. Ráno je zatím aktivita poměrně nízká, nicméně se daří pěkné spojení s I4UJB, OM3RRC, OM3CQF, IV3DXW a dalšími. Největší rušení mám ze směru 260stupňů od radaru, což je bohužel i přímý směr do oblasti JN18. Přes problémy s rušením se nicméně daří CW spojení s F5HRY 780km, F6HMQ 765km a hodinu před koncem závodu dokonce i s F6KRK 796km. K úplné radosti ze spojení do Francie tentokrát chyběli pouze F1AZJ/p, F1NZC, F5DQK a F1CXW. To už ale má anténa směruje do Anglie, kde se přes jedno vypečené letadlo podaří udělat G4ZTR 848km (škoda že nikdo nevyjel od M1CRO). Již jsme to v minulých závodech několikrát zkoušeli a párkrát jsme se i slyšeli, ale plnohodnotné spojení se podařilo až tentokrát. Aby toho nebylo málo, na výzvu mě na SSB zavolají i staří známí PE1EWR 660km a ON4KBE 615km. Potěšilo rovněž QSO s Jirkou, OK1RMR, 3Z3Z a po vydřeném zkoušení jsem zalogoval i Ivicu, 9A2UV, QRB 691km. Normálně se děláme na první zavolání, tentokrát se to povedlo až asi na 6tý pokus. Zlatka 9A2SB jsem ale neslyšel a Ivan YU1LA měl problém s RXem, takže na Bělehrad jsem si musel nechat zajít chuť, což mě dost mrzelo, protože v zářijovém 23cm NAC vyjel Ivan s novou 67el yagi a měl v Praze signál jak dělo. Tak snad příště. Mimochodem ještě bych se chtěl zmínit o pár spojeních do SP, tolik SP na 23cm jsem už dlouho nedělal a vesměs to byly stanice z SP2 přímo přes nedaleký o 20m vyšší a 1km vzdálený Wagnerberg. Povedlo se mi udělat jak SN2P JO93 tak i SP2HMR JO94, 11xSP je můj nový rekord, TNX za trpělivost!

Závod končím s pro mě příjemným počtem 224QSO a 78 238bodů. Přeci jen lesem zarostlé Spáleniště není o 200m vyšší Klínovec nebo stromů-prostá Lesná, takže po této stránce je konečný výsledek super. Počet OK nebo DL byl tentokrát ± stejný jako v minulých závodech, o to víc potěšilo stejně jako v PD pěkných 12xI. V konečných výsledcích nicméně prvenství tentokrát patří OL4A. Celkový rozdíl je velmi těsný a dost mě mrzí, že jsem kvůli závadě na kabelu nemohl využít svojí nejvyšší anténu a třetí PA, nicméně je to jen sport a kdybych udělal třetí rok po sobě zlatý hattrick, tak bych si určitě za to vysloužil od pana Murphyho dalších několik závodů přinejmenším špatného počasí hi.

Nyní ještě pár slov k pásmu 9cm, jestli těch pár QSO vůbec stojí za komentář. Veškerá předzávodní příprava se tentokrát točila kolem pásma 70cm a tak další vyšší pásma poněkud ostrouhala, takže nebyl čas ani dokončit rozdělané nové zařízení na 9cm a dokonce ani opravit FT847. Přesto se pár pěkných spojení podařilo, největší radost mám zejména ze snadných QSO s DK1KC a OE5VRL na 250km. Naopak OK1KUO byli tetokrát na 260km hodně čajíčkoví a na mé volání neodpovídali, takže např. sked s OE3A jsem ani nezkoušel.. Pokud nám toto pěkné pásmo komerce nesebere, tak snad se podaří s tímto stavem něco udělat v roce 2022..

K pásmu 3cm se již vyjádřil Jarek, OK1KN. Já jsem u zařízení seděl jen pozdě v noci a brzo ráno. Velkou radost mám z CW QSO s Vladem OM3CLS z OM3RRC na 415km a pěkný signál měl i Girogio IK3GHY přes letadlo, naopak hodně ztuha to šlo s OK2TUH. Pokud si pamatuji, tak už je to několikátý závod v řadě, kdy byl přes oboustrannou dobrou slyšitelnost na těch 378km problém. Taky tomu nepomáhá to, že Jirka TUH nebývá ráno QRV, kdy se vždy trochu zlepší podmínky. No snad příště to bude o něco lepší, uvidíme. Mimochodem abych nezapomněl, na 3cm došlo k upgradu NF traktu FT847 hned po Polním dni, což mělo velmi pozitivní vliv na potřebnou impedanci sluchátek a tím i sílu příposlechu. Tuším že po letech tímto snad již bude vyřešen problém s hlukem z 23cm a přinese nám to více QSO.

Co napsat na závěr? Asi by bylo možné napsat něco ve smyslu srovnání závodění našeho malého Davida s Goliášem konkurence, která ví, že může beztrestně na všech pásmech stavět svojí babylónské věže s neomezeným počtem PA, protože ví, že ČRK ji za to nikdy nepostihne. Kamarádi se mě občas ptají, jestli nás to v tom nerovném prostředí  ještě baví. Já na to odpovídám, že žádná babylonská věž neroste do nebe a když se občas povede v dobré partě lidí "by fair means" zvítězit nad 1080el "fullHD" anténním systémem konkurence, tak nás takové vítězství těší dvojnásob. Jenom za sebe doufám, že příště už budou všechny ty naše hejbly fungovat bez poruchy, protože jak říká VPZ, pro mě je vyhraný závod ten, kdy se nic nepotentuje.

73 a na slyšenou při další závodní taškařici se těší
Matěj, OK1TEH


Jak to viděl Jarek OK1KN: 

Ahoj, byl jsem požádán, abych rovněž něco napsal k UHF contestu, takže jen krátce… 

Již ve čtvrtek mi volal Matěj, že se nečekaně zadrhla dodávka koaxiálního kabelu od fy Belden, přes tracking bylo možné zjistit pouze to, že se nachází na překladišti DHL v SRN. Byl jsem proto požádán, abych zajistil jeho dodání na kopec, naštěstí se dodávka objevila v pátek kolem poledne v centru Prahy, takže jsem mohl se zpožděním vyrazit směr Spáleniště. Tady byly kabely již netrpělivě očekávány a Karel se jal okamžitě je opatřit příslušnými konektory. Rovněž tak byl netrpělivě očekáván kotel guláše, který jsem přivezl a který posloužil k notně pozdnímu obědu. S mírným zpožděním se v pátek v podvečer podařilo ztopořit antény na 23 a 3 cm, což vyžaduje určitou dávku chlapské síly a ve větru není nouze o kritické okamžiky. Stavbu 70 cm anténních systémů jsme nechali na sobotu a věnovali se konečně opékání specialit chefkuchaře Karla a dalších dobrot od Majky. O stavbě 70 cm antén a pracoviště budou zcela určitě detailně referovat další účastníci zájezdu, já se s dovolením krátce zmíním o průběhu závodu na pásmu 3 cm, kterému se věnuji s postupujícím stářím téměř výhradně.

Samotný závod, vzhledem k počasí, které neslibovalo v nejbližších 24 hod přechod žádné výraznější fronty, byl takzvaný „opruz“, to znamená snažit se o spojení přes slabé tropo signály, případně airscatter QSO. Začátek byl celkem uspokojující, DL1SUZ 360 km, DL3IAS 346 km, OE3A, OE3KEU 354 km, když tu najednou se začal chovat rotátor zcela chaoticky, točil jen na jednu stranu bez vlivu ovládacích tlačítek a bez nastavených dorazů, takže po chvíli byly ovládací kabely nebezpečně omotány kolem stožáru. Bohužel je ovládání rotátoru řešeno čistě softwarově, takže obsluha je tím pádem v pozici hloupého Honzy. Naštěstí se podařilo přivolanému IT guru Láďovi OK1DIX uvést ovládání do stavu, kdy rotátor točil na obě strany, nějak fungovala i indikace, pouze bylo nutné si s ohledem na nefunkční dorazy určit a pamatovat směr přes který nesmím anténu přetočit. Více než hodinová odstávka se naštěstí na celkovém výsledku naštěstí výrazně neprojevila, vzhledem k výše uvedeným podmínkám šíření. Kupodivu tentokrát bylo na pásmu i bez RS condx co dělat až do pozdních nočních hodin, takže jsem ulehnul až kolem 24 UTC, skoro jako veselící se parta u táboráku. Dopoledne probíhalo opět ve znamení perně vybojovaných QSO, až na výjimky se podařilo udělat všechny známé stanice s odpovídajícím zařízením. Za zmínku stojí ODX spojení s IK3GHY, které mají Giorgio s Matějem tak nacvičené, že je radost pohledět. Stačí počkat na Airbus a QSO mají zkompletované během pár minut. To já některá spojení dělal v potu tváře i na několikrát. Celkově tentokrát 45 QSO je o 10 méně než o PD, celkem 12.076 bodů také není žádná sláva, ale zdá se, že nikdo kupodivu nebude mít víc. Zkrátka podmínky na SHF nebyly nic moc v celé EU, ačkoli počasí bylo relativně pěkné, na vině byl nejspíš silný vítr, který dokonale rozrušil vzduchové vrstvy.

Skládání tentokrát proběhlo rychle a v relativním klidu, díky pomoci kluků od „Jarešů“, já se vydal ku Praze s Rasťem OM3BH, který chvátal na noční vlak na Slovač. Většina zůstala na kopci až do pondělí (není hospodárné vozit zpět nedopitý sud), což se ve finále ukázalo jako kontraproduktivní, díky nesmyslné podmínce odeslání deníků do evropského hodnocení do 34 hodin od skončení závodu, navíc v pondělí 4.10.2021 byl alespoň u nás v Praze výpadek internetu, takže by deník Láďa stejně nestihl odeslat. Bohužel na toto nařízení nejvíc doplatí právě pásmo 3 cm, kde byla reálná šance na dobré umístění v Evropském hodnocení.

Nakonec jen poděkování všem protistanicím za uskutečněná spojení, která tentokrát vyžadovala značnou trpělivost a těším se na slyšenou v příštích závodech!

Jarek OK1KN


Nechme také vyjádřit OK1VPZ, kterému se podle jeho názoru letos závod nepovedl...

Kalendář se přehoupnul do října, nastal astronomický podzim, léčíme si tělesné i psychické rány z letošního vyvrcholení contestové sezóny a přichází tedy čas zhodnotit naše snažení v IARU UHF Contestu 2021. Když jsem přemýšlel, jak své povídání zahájit, vzpomněl jsem si na předvolební vtip u svého kolegy OK1RI, také předsedy, byť jiného radioamatérského spolku, o tom jak bude "až do roztrhání těla" hájit radioamatérské kmitočty v pásmech nad 1GHz a pochopil jsem, že je to vše jen (bohužel) poměrně věrným odrazem "upřímných" slibů politiků, které v poslední době cítíme nelibě páchnout všude okolo sebe a které se vzrcadlily i ve virtuálním "jakoby-sjezdu-nesjezdu" ČRK (viděl snad někdo vzápětí po sjezdu zveřejněný výsledek volby předsedy? Byl ten jejich sjezd opravdu usnášeníschopný nebo již jde o spolek samoděržavný?). Ve skutečnosti těm představitelům už asi jde "jen" o sílu, moc, nadutost a posílení "vedoucí úlohy strany", která umožňuje vybraným funkcionářům beztrestně závodit s neomezeným výkonovým limitem (protože kde není žalobce, tam není soudce) a kdyby snad těch XY směrů nestačilo, tak se příště přidá směr čtrnáctý, patnáctý nebo dvacátý tak, jak bude potřeba.. Pokud však nyní, jak se zdá, konkurence vyhrála jen o pár % bodů, nezbývá nám, než jí na straně jedné samozřejmě poblahopřát, což tímto činím, ale na straně druhé si zároveň položit  otázku, proč bychom jim to nemohli vrátit. A kde se stala chyba, že se nám to nepovedlo hned v tomto závodě?

 OK1VPZ a OK1KN po závodě při demontáži nízké, náhradní 23cm antény

Nu, alespoň, že to podle všeho vypadá, že ten bodový rozdíl není nikterak závratný a s tím jejich  (asi plánovaným) hattrickem  nad "ZNK" (neboli nad naším "zatraceným nesvazarmovským klubem) se taky něco nepovedlo... Jistě jsme  tentokrát – z důvodů uvedených dále - neměli na dosah vítězství nad OL4A na 70cm. Nemáme tolik trvale postavených antén, stožárů, redundantních zařízení a přípojku taky máme jen jednu (a to 3x16A)... A především - narozdíl od těch, kteří sami sebe hloupě považují za nositele  "vedoucí úlohy" s nějakým "gebírem" zastupovat všechny OK radioamatéry (ačkoli je to z právního hlediska nesmysl), my jen dodržujeme pravidla IARU a ČTÚ - m.j. legální výkonové limity.  Jsme snad slaboši, když porušování zákonných limitů  stále nepovažujeme narozdíl od jiných borců za "chlapáctví"? Při té příležitosti si vzpomínám, jak OK1RI jednou vyslovil  své podivení nad tím, proč sem (do JO60JJ) stále jezdíme vysílat i když (v té době obvykle) nevyhráváme, neboť jeho contestování  prý baví pouze tehdy, když vyhrává - a jak mu tehdy odpověděl David OK1RK, že my na ten závod nejedeme pro nějaký kousek barevného kartónku od ČRK, ale proto, že nás to baví...

Vždy, kdy člověk stojí na prahu takové nové situace, měl by si dobře rozmyslet, kterým směrem se vydat, protože opožděné prokopávání slepých uliček nebývá příliš efektivní. Naštěstí česká slovesná tradice dává tomu, kdo se o něčem rozhoduje, stále dostatek kvalitních
  a časem prověřených ponaučení. To první, které mne napadlo, zní: "chodí štěstí dokola, občas sedne na vola", ale znám i jiné: "první vyhrání z kapsy vyhání" a "žádný strom neroste do nebe", nebo "kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti". Ale také že „štěstí přeje připraveným“. A to jsme my sami tentokrát pohříchu nebyli. Potom ovšem stále ještě nakonec zbývá to poslední: "kašli na to a pojď do hospody". Zatím se stále ještě přikláníme k tomu masarykovskému "Nebát se a nekrást", resp. "nebát se a nepodvádět", neboť právě to znamená snahu dosáhnout vítězství v rámci legálních pravidel, což dohání svazarmovce k naprostému šílenství, vzteku a krví podlitým očím :-) a nám stojí za satisfakci už jen ta představa, že oni k sobě na přeměření výkonu na dolních VKV pásmech nikoho nezávislého pustit nemohou :-))) Aneb, jak říká klasik: "Radioamatérské contestování přináší radost jen tehdy, když výsledkem někoho nasereš..." Pokud to tak příště dopadne znovu, budeme spokojeni.

-------------------- 

 Ale dosti filozofování a vraťme se k závodu. Už jsem tady několikrát napsal, že kašlu na výsledkovou listinu ČRK, protože pro mne, jako technika, je vítězství v tom, pokud se nic u zařízení, které jsem dělal, nepokazí a závod proběhne v technické pohodě a klidu. Letos tomu tak bohužel nebylo a to mne mrzelo. M.j. proto, že technické problémy (snad s výjimkou toho rušení z Klínovce) neměl na svědomí nikdo jiný, než já sám a to zamrzí dvakrát. Zase je o čem přemýšlet! Známé rčení "může-li se něco pokazit, pak se to taky pokazí" je vlastně komplementárním vyjdádřením k tomu českému o štěstí, které chodí dokola... Nám se v tomhle závodě (mimo skvělé počasí)  štěstí bohužel spíše vyhýbalo. Na 23cm jsme začali nejen pozdě, ale navíc nám hned nefungovala počítačová síť a tím nešlo ani dohazování skedů z 70cm. A aby toho nebylo dost, ukázaly se být problémy s 3cm ovladačem rotátoru, což donutilo OK1TEH opustit 23cm sesli a věnovat se hodinu rotátorovému problému. Řekněme si to otevřeně: podcenili jsme testování toho systému před závodem (resp. přiznám, že jsem ho ve své nafoukanosti zcela zanedbal) a štěstí tentokrát střelilo vedle... Ale Matěj na toto téma jistě něco napíše podrobněji.  Už po pár minutách závodu rovněž ztratil (kvůli vysokému SWR) jednu anténu (později se ukázalo, že byl prasklý vnitřek konektoru)... Když jsme anténu po závodě sklopili, totální odraz se zase změnil na pefektní SWR...

   letos bylo s HW plno problémů

 Jakkoli to tedy na 23 a 3cm na začátku závodu drhlo,  na 70cm byla situace zcela tristní. A to především z důvodu časového skluzu - nejprve nám v pátek shořel plamenem ovladač vrátku na vytahování antén na stožár a vše se muselo dělat ručně, což opozdilo montáž, potom se zjistilo, že chybí ovladač rotátoru na 23cm a já tedy v sobotu v poledne pro něj musel vyrazit ku Praze...  takže se poslední 70cm anténu podařilo postavit až v čase začátku závodu. Narychlo jsem vše zkoušel a zjistil, že jeden PA neklíčuje (OK1TEH nevěděl, že dělič výkonu 88/11% na výstupu budicí smyčky nepropouští na výstupní konektor 11% stejnosměrné napětí, které se používá jako signál PTT), což si vyžádalo asi půlhodinovou nápravu, dále jsme zjistili že  tři antény s anténním relé a LNA nahoře u antény vůbec, ale vůbec neposlouchají... S veškerým testováním se mi nepodařilo nalézt záhadnou závadu po celou hodinu... Nakonec jsem zjistil, že šlo o podivně kmitající stabilizátor 7824, který, ač měl na vstupu i výstupu 1µF kondenzátory, tak pravděpodobně kmital s tlumivkami, instalovanými ve výhybkách pro přenos DC +24V RX pro přepínání anténního relé a napájení LNA. Dosud se nám to v jiném závodě nestalo (se stejným zařízením). Samozřejmě, že kmitání přestalo po jakékoli změně konfigurace, aby se následně (už po mírném zahřátí stabilizátoru) vrátilo s neztenčenou úrovní... Teprve asi hodinu po začátku závodu jsem tak zprovoznil první PA a anténu 12x6el. OK1DIX se chopil vesla a začal dělat DL stanice. Potom jsem vyměnil 7824 a asi po další půlhodině se podařilo zprovoznit další 2 antény a PA. Přitom jsem se vrátil k otázce, proč neklíčovalo PTT u nového budiče a ověřil jsem si, že šlo o vadný (nový) FET BS170. V nouzi jsem tam dal, co jsem v baráčku našel = KF508. Jenže: to, že PTT u budiče neklíčovalo znamenalo to, že LNA k naší nejnižší anténě bylo vystaveno přeslechu z další antény, do které již šel výkon a způsobilo by to utržení šipky u SAV541+, nebýt další, tentokrát manipulační závady s anténním relé v letitém PA od HA1YA, takže tato anténa zůstala až dokonce závodu hluchá. Když teď postupně rozebírám všechny problémy, připomíná mi to vyšetřování leteckých neštěstí - ve většině případů šlo o zřetězení několika nešťastných náhod. Výsledek byl ten, že v praxi jsme oproti plánu přišli cca o 20% našich antén. A protože vcelku jsme jich neměli 1000 elementů, někde se to projevit muselo, hi. Poslední PA jsem nastavil na nominální výkon  teprve potom, když jsem od něj našel správné kabely k příslušným anténám (nesedělo označení) a teprve potom jsem se mohl začít věnovat ethernetu po PLC. I tohle zařízení se nakonec na naší komplikované elektrické instalaci podařilo spolehlivě zprovoznit (a získali jsme přitom zcela nové, cenné zkušenosti), ale to už byl téměř večer. Konečně jsem tedy poobědval a dal si své první sobotní pivo..


 

část naší technologie po návratu domů

V noci ale přišla třetí smolná událost: můj 32 let starý a dosud dlouhodobě spolehlivý PA s GS31b po létech zase jednou plesknul, zasmrděl a přestal fungovat - snad elektronka, protože VN nastartuje a ostatní obvody pracují, jenže už flaškou neteče klidový proud  a tedy ani nedává výkon. Až v neděli před polednem se mi  do sestavy podařilo  naimplantovat místo něj 600W Italab, který jako backup přivezl Fred, ale trvalo to dost dlouho, neboť PA chtěl PTT proti zemi a měl uvnitř "obcházecí relátka" a já už jsem neměl žádné vhodné šňůry a konektory - a navíc, protože tenhle Italab nemá náš sekvencer, takže jsem musel nejprve dělat opatření proti zničení zbylých LNA. Využil jsem přitom obvody starého PA, takže RX, sekvencer i LNA a přepínání relé na stožáru zajišťoval "vadný" PA a půjčený Italab jen zesiloval v TX cestě. Uff..

A aby toho všeho nebylo dost, tak ve "dvojitém" 70cm PA s televizními tranzistorovými moduly tři z nich  v průběhu závodu "tiše zemřely", přestaly dávat výkon a přestal nimi téct kolektorový proud. Výsledkem bylo, že PA dával už jen slabých 2x300 (a přitom na panelu pochopitelně zuřivě blikal alarm nevyvážení) a ne slíbených 2x 700W...  

Kluci ale i s tímto torzem vybavení závod hrdinně dojeli, byť to jistě nebyla žádná kujawa... A asi se nebudete divit, že i já jsem byl po závodě docela psychicky vysílený, byť jsem do mikrofonu nebublal ani minutu. Z kopce jsem si tedy tentokrát odvezl domů práci na dlouhé zimní večery... rivaly ale asi zklamu - rezignovat nehodlám.

Takže, pokud si to mé lkaní někde paní Štěstěna přečte, pro příště bych  ji chtěl  pěkně poprosit, aby těmi, na které ta dáma občas sedne, jsme zase byli pokud možno alespoň chvíli my...

Závěrem zdravím všechny radioamatéry a těším se někdy zase na slyšenou - a nejen na 70cm!

73 Vláďa OK1VPZ, 22.10.21

PS: jo a moc a moc děkuju Karlovi OK1FLY za podporu při výrobě různých mechanických částí antén a nekonečnou trpělivost při montáži kabelů a konektorů, což ho stálo několik jinak volných víkendů. A to v situaci, kdy se chystal do špitálu. Díky!

PPS: ještě poznámka... uvádět počty antén ve stylu "999 prvků Yagi" je v rozporu s pravidly IARU pro VHF/UHF Contesty. Staží se podívat do VHF Managers Handbooku 9.01 na podmínky VKV závodů IARU, kde se píše: " Antenna (SAnte); it shall be clearly identifiable how many antenna systems were in use" - viz strana 81.



OK1FLY k tomu všemu dodal:
 

Karel předvádí, jak vypadalo celé naše dosavadní uzemnění...

    Přátelské klubové zápolení skrzeva praktickou aplikaci Maxwellových a Lorentzových rovnic již dávno není záležitost, která začíná v sobotu ráno naražením soudku a rozpoutáním gastronomických rekvizit. A víkendový radiopiknik nekončí v neděli v podvečer rychlým naskladněním trošky fidlátek, takto často kuriózních radiokomunikačních samodomo polotovarů, a polních kuchyňských rekvizit do kufrů rodinných limuzín zn. Škoda 100, Trabant, Žiguli, Dacia, Jugo a podobných plus uvedením bitevního pole alespoň přibližně do původního stavu.

    Dnes se používají sofistikovaná komplikovaná turbosoustrojí, jejichž složitost již působí značné technická komplikace. Znají všichni, kdo se potkali s disciplínou zvanou "teorie spolehlivosti", která má počet prvků technologického řetězce jako násobitel pravděpodobného vzniku poruchy. Vzniklé svízele popsali druzí, já bych jen připojil citát klasika, když tu padla přezdívka PA "maďar": "každý Maďar může za to, že je Maďar!". Natož ten s poněkud utajeným přepínačem na zadní straně.

    Není-li možno alespoň přes sezónu nechat prales antén a svazky tlustých kabelů nainstalované napospas osudu, nezbývá, než jejich instalaci zahájit alespoň o den dříve početným týmem s dobrou fyzickou kondicí.

Po skončení závodu zase přichází opačný proces a defragmentace na spousty harampádí, které již zabírá několik přívěsů, kombíků, dodávek, a trvá ještě dlouho po setmění. Pokud je nutno být v pondělí v Kolbence u ponku, upadají zdecimovaní účastníci do bezvědomí k odpočinku až několika málo hodin nad ránem. A k tomu všemu ještě nemládneme, sil ubývá, bohužel.

    Již dlouhou dobu v diskusích zrála realizace nějakých trvalých instalovaných příprav, aby té bezprostřední práce v rámci možností ubylo. Jak už to tak bývá, po několikaleté přípravě se to odehrálo poslední tři víkendy před závodem. Všech jsem se účastnil, zdařilo se mi dokonce dvakrát ukecat oba syny coby "mohutné síly zdroj" (díky, kluci).

Jako bývalý technik telekomunikační infrastruktury se pokouším výsledku vdechnout v rámci možností alespoň zdání jakési štábní kultury a elementární bleskové bezpečnosti v mém přízemním akčním rádiusu. Lezení po stožárech si již šetřím na případy, kdy půjde o holý život.

    Odjížděl jsem až večer s Rasťom OM3BH, na kterého jsem čekal, až přijede ocelovým ořem z nedávno tuzemské ciziny. Přijeli jsme na místo činu krátce před půlnocí a před family machine VPZ+TEH, sud naražený, co víc si přát!

    Košatý úvod si klade za cíl připravit kulisy pro mé kontestové story.

Uzemnění detašovaného µW pracoviště na bunkru sice mělo nějaké pospojování na historický vývod uzemnění, ale jen svazek 4xCY1,5

(černých) "aby to netlouklo", navíc způsob realizace již dlouho dráždil moji sítnici bývalého revizáka. Přivezl jsem dvě zemnicí tyče a cca 12m FeZnØ8mm, že připojím k dosud používanému zemnění, posílím štanglemi a přiblížím tak, aby nově připojovaná lana CYA25 a víc z mých zásob, drahá podobně jako koaxiály, předepsaná a funkční i pro ochranu před bleskem, byla co nejkratší. Stejně jsem to provedl při zemění dolních konců koaxiálů ze stožáru ve vysílací místnosti v domečku. Když jsem chtěl připojit nový FeZn8 na dlouhodobě a v dobré víře užívaný původní "zemnící bod", použil jsem jednu z nových tyčí nejprve jako páčidlo k potřebnému natvarování vyčnívající části nad zem. Zapáčím .... a hle, Země se hýbe, otvírá,.... a z hlubin vystupuje mohutný zemnící systém v celém svém majestátu! Cca 1,5m zakrouceného vodiče FeZn8!!!. No řekněte vážení, kdo z vás to má, že! Zaplať Pánbůh, že jsem dostal pnutí původní stav "mírně posílit"! Teď už budou mít soudruzi bleskové a elektroni alespoň trochu naznačenou směrnici, kudy do hlíny! Také tajně doufám, že ubydou občasné problémy s PLC modemy, používanými na datové propojení po silovém přívodu, eventuelně chaotická funkce alarmů na PA. Zde musím vyjádřit důrazné poděkování tradiční montážní úderné partě, Jardovi a jeho kamarádům, kteří se skvěle zhostili ne právě snadných zemních prací. Já bych to dnes již nedal. Význam zakrytí novotou se blýskajícího zinku hned vedle ruiny bunkru před zraky nenechavců získal na síle hned při příjezdu, kdy jsme zaznamenali zmizení kusu ochranné překližky z kotvicích svorníků pro patu jednoho stožáru. O pudech vedoucích k vyzmizení kusu zvětralé překližky se neodvažuji ani přemýšlet.

    Původně zamýšlené měření zemního odporu se nekonalo, neboť při ohledání mé letité PU430 sídlila v kastlíku na dvě ploché 4,5V baterky už jen jakási nazelenavá výplň....... Neměl jsem jí v ruce snad 10 let a zapomněl, na nápravu nebyl před odjezdem na kopec čas. Už jsem ji ale resuscitoval a budeme uviďovat příště. Kopec je čedičový, samé kamení, ale snad ne zcela vysušený, zázraky nečekám. Slovy klasika: "alespoň jsem to zkusil."

    Trpělivý čtenář jistě tuší, že po popsaných událostech jsem ani příliš netoužil po jinak obvyklé noční šichtě u rádia. Zdatných operátorů však byl dostatek, takže mi bylo dáno užívat si pohodu luxusního počasí a klábosení i tuhé a kapalné konzumace u komunitního ohniště, nadlimitně zásobeného palivovým řezivem již při budovatelských aktivitách předcházející víkendy. Sud vydával lahodný mok ještě v neděli navečer, ale krutě se mnou zažertoval. Zrovna když jsem dostal slinu a komentoval výjimečnost toho stavu, neboť zpravidla už po nedělním obědě bylo "U Suchánků", podložím nádobku, přitáhnu pípu, vytečou asi dvě deci a "BUM", vyletí vzduch!!! Pivní Bůh mě ztrestal za rouhání, a hned dvakrát. Dlouhodobě toužím okusit produkty přilehlého Pivovaru Rýžovna.

Čas mé cesty kolem ale nikdy nevycházel na obvyklou restaurační dobu, nebo jsem příliš spěchal, anebo zapomněl. Tentokrát jsem dorazil kolem oběda, byla šance. Jenže pondělí a v mezisezónní době otvírají jen pá - ne. SAKRA! Pomyšlení, že stále neznám chuť výrobků pivovaru, blízko něhož opakovaně jezdím a víkendově působím, mi začíná generovat frustraci....

    Tak zase příště

    Karel OK1FLY


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results (2021):

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
70 cm 195 340 601 327 SM6FBE   JO68DQ 923 2500 2x8x8el, 12x6el.Y, 4x8el, 38el M2 327 (-4) 103 (+9)
23 cm   78 238 224 350 SM6VTZ   JO58UJ 893  700 240cm DISH, 170x125cm dish  97 (+10) 36 (- 4)
9 cm     1 248     8 156 DK1KC/P  JN58QH 254         0.1 15dBd patch   4 (- 1)   3 (+ 0)
3 cm   12 076   45 268 IK3GHY   JN65DM 544    20 70cm DISH 22 (- 3) 11 (- 1)
Contest logs are here.                                                                                                                     *) Note: compare to the last year (2020) UHF contest

432 MHz:

     

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29
Pocet WWL  : 91                                                         QSO v QRB
WWL        : 34xJN58   26xJO70   26xJO52   26xJN59   25xJO60   25xJN79  -----------------
             24xJO31   23xJO50   22xJO51   17xJN89   16xJO43   16xJN49        < 100   40x
             15xJO62   15xJN68   14xJO61   13xJN69   12xJO71   12xJN99    100 - 199  131x
             12xJN88   10xJO42    9xJO30    8xJN76    8xJN48    7xJO40    200 - 299  132x
              7xJO32    7xJN98    6xJO90    6xJO41    6xJN97    6xJN86    300 - 399  100x
              6xJN78    6xJN39    5xJO80    5xJO53    5xJN87    5xJN75    400 - 499   91x
              5xJN57    5xJN37    5xJN36    4xJO22    4xJN65    4xJN63    500 - 599   45x
              4xJN55    4xJN47    4xJN45    3xKN05    3xJO72    3xJO44    600 - 699   25x
              3xJO33    3xJO21    3xJN95    3xJN85    3xJN77    3xJN54    700 - 799   22x
              3xJN18    2xKN06    2xKN04    2xJO64    2xJO55    2xJO20    800 - 899    7x
              2xJN56    1xKO02    1xKN18    1xKN16    1xKN15    1xKN09    900 - 999    3x
              1xKN08    1xJO83    1xJO82    1xJO81    1xJO77    1xJO68        > 999    0x
              1xJO67    1xJO65    1xJO63    1xJO58    1xJO57    1xJO56  -----------------
              1xJO54    1xJO23    1xJO10    1xJO02    1xJO01    1xJN67  
              1xJN64    1xJN44    1xJN38    1xJN34    1xJN25    1xJN19  
              1xJN15  

Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
15-16   60  15097  251  625 PA/DG5NFF       5   3   3   3   5   -  16  25
16-17   36   8187  227  463 PA4VHF          4   2   7   4   1   1   5  12
17-18   62  18244  294  803 YR2X            4   1  12   7   2  10  11  15
18-19   43  14476  336  761 IZ3NOC/6        3   3   8   7   4   8   3   7
19-20   54  17843  330  758 YU7Q            5   5   9   3  10  10   8   4
20-21   29   9398  324  893 SM6VTZ          6   2   3   4   2   7   3   2
21-22   32  12577  393  781 YP2DX           1   2   5   7  11   4   1   1
22-23   26  10608  408  724 T7/I4GHG        2   1   6   8   4   -   3   2
23-24    8   2824  353  461 SP9KDA          -   -   2   3   -   2   1   -
00-01    7   3103  443  839 YO5KAI/P        -   -   2   2   2   1   -   -
01-02    3    876  292  609 OZ8ZS           1   -   -   1   1   -   -   -
02-03    3    760  253  361 DK0BN           -   -   -   -   -   2   1   -
03-04    2   1119  559  853 YU1LA           -   -   -   1   -   -   -   1
04-05   10   2603  260  674 OZ1SKY          2   -   1   3   2   1   1   -
05-06   14   3927  280  902 YT5W            2   2   2   4   2   -   2   -
06-07   37  14039  379  901 YR7J            -   2   7   5   2  11   5   5
07-08   35  11820  337  705 IU4CHE          2   2   5   4   4   8   5   5
08-09   18   5899  327  923 SM6BFE          7   -   1   2   2   1   2   3
09-10   33   9482  287  784 F6DKW           1   1   6   3   2   6   8   6
10-11   21   5669  269  765 F6HMQ           1   2   1   4   -   1   6   6
11-12   12   5348  445  700 9A1CRS          2   -   1   3   2   1   1   2
12-13   26  11314  435  796 F6KRK           2   -   2   5   4   6   5   2
13-14   25  10116  404  843 G8T             2   1   3   4   6   4   3   2
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 596 195329  328  923 SM6BFE         52  29  86  87  68  84  90 100

1296 MHz:

   

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29
Pocet WWL  : 67                                                         QSO v QRB       
WWL        : 16xJO50   12xJN79   10xJO51    8xJO70    8xJO61    8xJO60  ----------------
              8xJN48    7xJO62    6xJN49    5xJO80    5xJO31    5xJN99        < 100  16x
              5xJN87    5xJN68    5xJN65    5xJN58    4xJN97    4xJN88    100 - 199  50x
              4xJN86    4xJN78    4xJN64    4xJN37    4xJN18    3xJO53    200 - 299  35x
              3xJO42    3xJO32    3xJO22    3xJO20    3xJN89    3xJN69    300 - 399  33x
              3xJN59    3xJN39    2xKN05    2xJO91    2xJO83    2xJO82    400 - 499  35x
              2xJO71    2xJO55    2xJO52    2xJO46    2xJO43    2xJO33    500 - 599  26x
              2xJO21    2xJN95    2xJN77    2xJN75    2xJN47    1xKN06    600 - 699  13x
              1xJO94    1xJO93    1xJO90    1xJO86    1xJO58    1xJO40    700 - 799  11x
              1xJO30    1xJO11    1xJO02    1xJO01    1xJN98    1xJN76    800 - 899   3x
              1xJN67    1xJN63    1xJN56    1xJN54    1xJN45    1xJN34        > 900   0x
                                                                        ----------------

Hodina QSO   Body  Pr.  DX  Znacka          S  SV   V  JV   J  JZ   Z  SZ
-------------------------------------------------------------------------
14-15   15   2853  190  669 I5MZY/4         2   1   4   2   3   1   -   2
15-16   13   3453  265  532 PI4GN           4   -   1   1   2   1   2   2
16-17   21   7598  361  765 IQ1KW           1   1   2   3   -   3   7   4
17-18   17   7353  432  784 F6DKW           -   -   -   4   3   -   6   4
18-19   17   5388  316  656 I1KFH           2   -   3   2   2   5   2   1
19-20   16   5707  356  684 OZ9PZ           3   1   2   5   1   3   -   1
20-21   17   6473  380  893 SM6VTZ          3   2   4   3   1   1   3   -
21-22   14   5478  391  700 HA8V            1   -   4   3   2   -   2   2
22-23    2    737  368  483 S51ZO           -   -   -   1   -   1   -   -
23-24    3   1711  570  781 YP2DX           -   -   -   2   -   1   -   -
04-05    4   1332  333  443 DK2MN           -   -   -   -   1   -   -   3
05-06    4   1256  314  688 I4UJB           1   -   -   -   1   -   1   1
06-07   15   4373  291  564 SP2HMR          1   4   2   1   -   2   2   3
07-08   11   2993  272  529 I3NGL           1   -   -   2   2   2   2   2
08-09    8   3432  429  775 F5HRY           -   -   3   1   -   -   4   -
09-10   11   4095  372  704 SM7LCB          1   -   1   3   -   2   2   2
10-11    5   2985  597  848 G4ZTR           1   -   -   -   1   -   3   -
11-12   10   4452  445  705 I4CIV           -   -   -   3   3   -   3   1
12-13   12   3620  301  796 F6KRK           -   2   3   4   -   -   2   1
13-14    7   2450  350  484 DB8WK           -   -   2   1   -   1   1   2
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 223  77740  349  893 SM6VTZ         22  11  31  41  22  23  42  31

3400 MHz:


10368 MHz:


Videa a fotky:

Navštivte rovněž tento web:  http://ok1teh.rajce.idnes.cz/UHF_Contest_2021 u_OK2KKW_OK2A/  Najdete tam další fotky v plném rozlišení.