OK2KKW - UHF Contest 2008
For translation from Czech you can use Google tool.

Takhle idylicky vypadal obrázek našich antén pro 13, 23 a 3cm v pátek večer. Ze závodu už tak hezké obrázky nemáme...

 
Na našem baráčku se cvičili "umělci"

UHF Contest 2008 je pro nás vrchol sezóny. Vloni jsme si užili super počasí i podmínek ve Francii no a letos nám to mrška příroda vrátila. Předpověď počasí byla špatná - mělo pršet prakticky celý víkend a ochlazení po parádním babím létě, které panovalo víkend před závodem (ale i víkend po závodě, hi) bylo citelné. No ale protože UHF Contest má pevný termín, tak jsme si i přes špatné počasí vzali zase dovolenou a ve čtvrtek večer jsme už byli na kopci. Podle předpovědi počasí mělo pršet hlavně v sobotu přes den a tak jsme se snažili antény postavit ještě v pátek. To se nakonec také podařilo. Sice jsme na 70cm zjistili, že jedno "N-ko" na půlpalci má vylomené kleštiny, ale protože jiné si na kopci z dřívka nikdo nevyřeže, kabel jsme otočili vzhůru nohama, aby poškozený konektor byl dole, a doufali jsme, že vydrží. Nakonec vydržel a nevyhořel...

Přes všechny plány se nám nakonec nepodařilo do závodu dokončit spoustu plánovaných novinek - a tak si na třetí směr na 70cm,  optimalizované nové ozařovače na 23cm a nový PA na 13cm, budou naši operátoři muset ještě trochu počkat.  Ale to už byl večer a tak jsme zalezli ke kamnům. Protože OK1ZAD se vrátil z Ruska a přivezl super jemnou vodku a parádní nerezová štamprlata v originálním pouzdru sovětské armády, je nám v pátek večer u roztopených kamen příjemně. Bohužel Jirkovi OK1JFR je nějak nedobře, leze na něj nějaká chřipka a tak se raději ještě pozdě večer vrací domů. Škoda, bude nám při závodě chybět.

Počasí v sobotu bylo lepší, než předpověď předvídala. Chvílemi ani nepršelo, ani moc nefoukalo. Teplota okolo 6°. No prima. Sestavili jsme všechno to železo, kupodivu všechno hned napoprvé fungovalo bez problémů, na 70cm si obligátně poslechli OK0EP, DF0ANN na 23cm a výše DB0FGB, dosměrovali antény - aktéři si naposled dali kafe a cigárko a odstartovali jsme.

Moc to ale nešlo - takhle bídné podmínky směrem na východ nepamatujeme. Mnozí dokonce s ohledem na mizerné počasí hodili ručník do ringu a tak jsme na pásmu postrádali OM3W, OM6A, OL7Q, OL9W, OM0C a mnohé další. Ale nejenom na východě. Špatné počasí znamenalo citelný úbytek contestových stanic i u našich západních sousedů a v PA. S ohledem na mizerné podmínky se ale na pásmu pod svými soukromými značkami z domu objevila řada operátorů, kteří by za jiných podmínek vysílali z kopce pod nějakou klubní soutěžní značkou - a to pro nás narozdíl od jiných znamenalo značné bodové ztráty směrem do OK2, protože přes Klínovec to od nás na východ prostě nechodí. Na 70cm navíc náš příjem slabších stanic z jihovýchodu znemožňovalo obtížné rušení od OK2M. Naše východnějí položená konkurence proto na nás postupně pomalu nabývala náskok a to nám na radosti zrovna nepřidávalo.

Na 23cm Matěje zase obtěžovalo rušení od DM7A - chlapcům na Fichtelbergu už několik závodů v zařízení něco hnije - nejhorší je, že nejsou zatím schopni objevit, co by to mohlo být. Testy před závodem neukázaly žádné potíže - i s anténami natočenými vzájemně na sebe jsme si nevadili víc, než cca ± 40 kHz - a problémem byl spíš širokopásmový šum - ale už za několik hodin jsme měli rušení S7 spletry po celém pásmu, i když jsme přijímací anténu měli otočenou kamkoli... A tak následovala řada testů - občas to bylo dobré, občas šílené. Rušení potvrdil i OK1DFC, který je od DM7A o hodný kus cesty dál. A potom zase například volám DH1FM, že co udělali, že právě teď to přestalo. Tilo ale se smutkem v hlase říká: "opravdu nic, ani jsem se toho nedotknul, ani anténou neotočil..." Nu což - nezbylo, než bojovat, ale těch ztracených DX contestových spojení byly tentokrát nejméně 2 desítky. A to nás bude ve výsledkové listině bohužel stát první místo.

Večer se přivalily mraky a byli jsme v totální mlze. 100% vlhkost, po všem teče voda. V 11 večer padá teplota na bod mrazu. Okolo půlnoci začíná lézt PSV nahoru a slyšíme stále hůře a hůře. Přesto chlapci bojují dál. Okolo 2 hodiny ráno už je to opravdu bída. Následuje mnohahodinové martýrium s bídným bodovým výsledkem. David to vzdává a jde spát. Střídá ho Láďa DIX. Ráno mají antény PSV 5 a na všech prvcích je cca 1cm ledu. Budím Matěje, který taky nad ránem hodil flintu do žita. Na 13cm pracovišti je parabola vypletená králičím pletivem kompletně vyplněná ledem a protože mezitím vítr zesílil na cca 80km, představuje to pěknou plachtu. Dotahujeme ledem obalené kotvy a ze stromů se zatím lámou větve.. Naštěstí jsme tentokrát dali 13cm dali nejníže a tak nám nic nepadá. Na 23cm je ticho - vysoké PSV ledem obalených ozařovačů, projektovaných pro pěkné počasí, znemožňuje provoz s výkonem větším, než nějakých 20W. Stejně skoro nic neslyšíme. Mezitím si nás naše níže položená konkurence, která měla námrazu o pár hodin méně, dává. Poučení pro příště - ozařovače na 23cm by proti námrazě měly mít plastové kryty.

V neděli okolo 10 hodiny námraza opadává a hned je to na přírůstku soutěžních spojení vidět. Ale ztrátu už bohužel nedoženeme. Mraky jsou pryč a dokonce se na chvilku protrhává oblačnost. Ale vítr má stále v poryvech okolo 70km/h.  Naštěstí antény už jsou bez námrazy a všechno dosud drží. Po obědě s obavami hledíme na internetu na postupující frontu, která se na nás žene a chystáme se zmoknout při balení. Nakonec jde nejsilnější déšť více na severovýchod a nás se jen dotkne okrajem. V 19.00 máme všechno zařízení sbalené a máme už před sebou  jen těch 350 km cesty. Takže zase někdy příště :-) >>>

Report z 23cm od Matěje, OK1TEH:

Již několik dnů předem jsem kontroloval předpověď počasí, protože UHF Contest z našeho QTH v Krušných horách bývá závod extrémů, buď extrémně špatného podzimního počasí nebo podmínek šíření. Předpověď pro nadmořskou výšku 1000m ASL bohužel slibovala teploty pod nulou, námrazu, sníh a vichřici... Navíc týden před odjezdem na kopec jsme se navíc nechal očkovat proti žluté zimnici a břišnímu tyfu. Původně jsem byl takto objednán kvůli odjezdu DX EME expedice PZ5Z, bohužel z důvodu neudělení místní licence pro VHF jsem to pro tento rok vzdali. Nicméně očkování vydrží 10 let, takže proč to odkládat. Zajímavé je, že ačkoliv žlutá zimnice je živá vakcína, největší svinstvo je mrtvý tyfus. Reakcí na očkování s následným nachlazením jsem trpěl několik následujících dní... Naštěstí jsem se částečně uzdravil ve čtvrtek v  den odjezdu na kopec, venku svítilo sluníčko a bylo krásně teplo, prostě idyla jako na Moravě. Na kopci to samozřejmě vypadalo jinak a tak jsme se postupně slezli v našem baráčku u mikrovlnného radiátoru který vyzařoval asi 6 kW šumu v pásmu 100 až 200 THz (neboli u kamen).

  

Někteří dorazivší vzali tento závod ve stylu Punku: Tomáš to vzal doslova a Venca, OK1XNG nezůstal pozadu. Týden před závodem skákal s padákem a při nevydařeném dopadu si pochroumal krční obratle a poškodil motoriku pravé ruky. Nicméně si nedal řízení jednou rukou vymluvit a oba 20. metrové magirusy jsme druhý den přivezli v pořádku. Povídání o jeho para-zkušenostech si můžete přečíst zde.

K večernímu programu: Možná to nevíte, že děd Guglielma Marconiho z matčiny strany se jmenoval Andrew Jameson a založil v irském Wexfordu pod rodinným jménem velkou a úspěšnou palírnu whisky, což tomuto vynálezci  později přineslo dostatečné finanční zázemí k provádění jeho bezdrátových pokusů. Testovali jsme proto tohle Marconiho zázemí tak dlouho, až bylo prázdné.  Každopádně dík Davide za tento vzorek, tak úzce svázaný s historií radiové komunikace  :-)

Strategie pro závod byla jasná, antény musí stát už v pátek, v sobotu se totiž zhorší počasí. Přes noc očekávaně napadl venku sníh. Ráno sice  roztál, ale do stavění antén se nám stejně moc nechtělo. Nicméně nejprve práce a potom zábava - a tak dokonce část zařízení bylo netradičně zprovozněno již v pátek večer. Zběžně jsem proladil majáky na 70cm: OK0EP hrál vcelku slušně ve špičce až 549, ze západu majáky slyšet nebyly, zato OZ7IGY hrál jako obyčejně 519 a dobře hrál i hamburský maják DB0VC. Bohužel v sobotu již signály majáků šly podstatně dolů, hlavně směrem na východ a maják OK0EP chvílemi padal na nulu. Horší ale bylo, že jsme zjistili, že na 3cm nám chybí rádio! Navykli jsme si totiž používat namísto staré FT290 novou FT847, bohužel v rychlosti balení věcí jsme jí zapomněli v Praze. Naštěstí Jirka, RW s Honzou BAFem se rychle rozhodli a už za cca 4.hodiny bylo potřebné rádio na kopci, TNX!

  
V pátek při stavění se přes nás převalila vydatná průtrž mračen a v rychlé snaze prokřehlými prsty co nejrychleji namontovat ozařovač přes těsnící vložku na vlnovod to dopadlo takto :-)

 

V sobotu bylo 23cm v pohotovosti 3 hodiny před závodem. Měl jsem domluvenou na sked expedici na Korsiku a chtěl jsem se pokusit o první OK-TK QSO na 23cm. TK5EP jsme posledně dělali na 70cm v druhém subregionálu s výborným signálem 599+, takže byl předpoklad, že by to mohlo vyjít. Bohužel přes několik desítek dlouhých minut testování jsme se vůbec neuslyšeli, dokonce jsem neviděl ani žádné pingy od letadel na Spectranu. Vzdálenost je sice celých 865km, nicméně později v závodě směr jih chodil celkem normálně, takže i přes celkově špatné podmínky asi chybělo jenom trochu štěstí.. Před závodem jsem ještě udělal pár testovacích spojení, jedno i s kluky z PA6NL, SSB signál na 630cm se zdál standardní. A pak začal závod.

Chyběly zvláště stanice na východě - ze Slovenska a z oblasti JN99. V poslední době píšu celkem často o špatných podmínkách východním směrem, tentokrát to ale bylo vůbec poprvé, kdy se na 3cm nepodařilo spojení ani s Tomem, OK2PWY na Suchý vrch a ze stejného kopce jezdící radioklub OL1B na 23cm produkoval signál podobný slabému čajíčku. Celkově to ale šlo, celkem průměrně to chodilo alespoň směrem na jih a brzy se mi povedlo udělat 4 standardní Italské stanice včetně konečného ODXu IQ1KW 772km.

Zajímavé bylo, že tentokrát se DL0GTH ze svého tradičního kmitočtu přesunuli na 5kHz vzdálených .220, takže jsem měl od nich směrem na západ dost silné rušení, které mi ale nakonec přestalo vadit, neb DM7A opět vyprodukovali širokopásmové spletry S7 i více po celém pásmu ± 2MHz. Občas se sice rušení zmenšilo, nicméně bylo jasné, že tentokrát to na vítězství stačit nebude. DL0GTH měli až o 25 spojení víc, podobné to bylo s OL4A a když mě začala jako další stanice volat nějaký 300km vzdálená DL stanice z JO42 a já nepřečetl ani písmenko, tak jsem si radši dal přestávku. Za celou hodinu jsem udělal jenom asi 2 spojení. O 2kHz nad mým domácím kmitočtu volali výzvu OK2KJT. Říkám si fajn, signál na SSB S7, bude to rychlé QSO. Zavolám poprvé, podruhé, potřetí a stále nic. Z konce mačkám plný výkon. Začali odpovídat, bohužel ne KJT, ale OK1KLL. Zkouším jim psát na KSTchat, ale bez odpovědi. Takto jsem to s nimi střídavě zkoušel asi 30min, ale bez výsledku.. Udělali jsme se až pozdě večer na mé CQ... Potěšilo mě spojení s OK1KTT, signál perfektních 59, viz tato MP3, vzdálenost cca 182 km a jejich anténa byl prý jen ozařovač v místnosti na stole :-)

Kolem půlnoci jsem byl přese všechnu snahu pro stejnou hodinu o asi 30 spojení pod běžným průměrem a 100 QSO jsem dosáhl až ráno. Přes noc začal padat déšť se sněhem a rychle rostoucí vítr nevěštil nic dobrého. V jednu hodinu ráno to přišlo, v plynovém přímotopu došel plyn a  zatímco venku bylo až -6 C a vítr kolem 80km/h, v přívěsu začala být celkem kosa. Mělo to ale i své dobré stránky, protože 23cm PA se chladil velmi dobře a i přes vytrvalé CQ na CW se teplota nevyšplhala na víc než na 25 C. Po dvou minutách na RX rychle spadla až na 18 C. Je to ale teplota uvnitř konce, takže v přívěsu muselo být jenom o trochu nad nulou. V nouzi největší jsem si ale uvědomil, že Jirka 13cm už před časem opustil skříňového Transportera, protože namísto bezúčelného volání výzvy byl vylákán na prý vynikající, marinované  maso na grilu, které se podávalo na baráku. V dodávce po něm zůstala plně naplněná plynová bomba, takže za chvilku už bylo zase dobře. Na anténě se ale začala dělat námraza a ve 2 ráno to přestalo chodit úplně. S51ZO, kterého děláme stylem buch-buch jsem nakonec udělal až po 2 (!) hodinách pokusů a signál byl jako při EME.. Zvláštní bylo, že S50C o 20min dříve hráli i na omrzlou anténu celkem pěkně. Sice ne 599++ jako ve stejnou dobu u OL4A, kteří o 100m níže asi ještě námrazu neměli, ale poctivých 559 určitě. Bohužel to bylo do konce závodu tímto směrem všechno. Námraza na 3cm naštěstí neměla účinek, takže jsem v noci zkusil několik QSO domluvených přes KST chat. DL1SUZ od Hamburku a Berlínské stanice prošly FB, takže alespoň něco. Na 3cm bylo tentokrát novinkou odizolování rušení z pásma 23cm a nové zlepšené ovládání rotátoru přes VUSC, zvláště se velmi osvědčilo použít pro dodatečné manuální točení místo starého ovládače počítačovou myš (tnx Láďo).

Nad ránem jsem se rozhodl dát si padla alespoň na 2 hodiny, to jsem ale nevěděl, že Honza, OK1BAF musel z kopce odjet už dřív a v 5 hodin ráno, sotva jsem usnul, ho napadlo, že budu ještě určitě vzhůru a že se zeptá, jak to jde. Za celý závod jsem se tedy dohromady prospal jenom asi hodinu.. Ranní procitnutí byl horor, venku byly silné poryvy větru ohýbající blízké stromy a silně otřásající karavanem - v poryvech cca kolem 90km/h a na všem byla asi centimetrová námraza - podmínky pro radiovou komunikaci prakticky nepoužitelné. Ještě že používáme duralové trubky o průměru 60cm a "průfučné" řídké paraboly typu velryba. Ostatně o 100m níže DL0GTH a ve stejné výšce OL7M  to neustáli a museli 23cm vzdát. A tak vysílám a snažím se o to co jde.  Ráno se mi povedlo QSO s PF2D, vzápětí mi ale zamrazilo. Všimnul jsem si, že jeden z PA začal při stále stejném buzení dávat jenom cca 40W i když proud zůstával stejný. Zkouška kliďáku to potvrzovala, nejméně jeden ze 4 hybridů asi musí být K.O. Stáhl jsem tedy výkon na 20W do jednoho směru a 80W do druhého. Příčina byla samozřejmě špatné PSV v důsledku námrazy a riskovat s vyšším výkonem jsem si již nedovolil. Tento stav trval až do nedělního poledne, kdy začala velmi pomalu ale jistě námraza opadávat a PA začal nejednou dávat plných 100W, uffff. Později při balení jsem se od Majky, OK1DYX dozvěděl, že když jela pro pivo do Hřebečné, námraza končila u posledních baráků, jinak řečeno ve výšce cca 950m ASL. Konkurenci si tím pádem mezitím mnula ruce a například OL3Z začali dělat štreky do PA, na které jsem se mohl jenom mlsně koukat na DX Clusteru. Nicméně o 150m výše položení DM7A (víte, že tam spali ve stanech? :o) na tom byli ještě hůře - přesto to na 23cm nevzdali a od časných ranních hodin na pásmu pokračovali včetně 3cm. Přes všechnu námrazu totiž mají chytře ozařovač schovaný v polystyrenovém krytu. QRM bylo pekelné a díky ledem obaleným stromům v okolí kromě východu přicházelo QRM právě v neděli z nejvydatnějšího severozápadního směru, kde roste nedaleký hustý les, který signály blízkých stanic vydatně odrážel.

Testoval jsem přes 40min AircraftScatter QSO s G3XDY, bohužel když po 30min konečně přiletěl první použitelný burst s reportem a číslem, začal na mé frekvenci dotěrně volat nějaký DL CQ (nepomohlo ani že jsme byli až na .300). Dát AS na CW nepomohlo a než jsem ho z kmitočtu SSB vykázal, několikasekundové odrazy z Anglie byly pryč... Škoda, chyběla mi pouze jedna jediná číslice. Test s F6DKW dopadl ještě hůře, neslyšeli jsme se tentokrát vůbec. Po poledni se počasí výrazně zlepšilo a začalo to přece jenom trochu chodit směrem na západ, ovšem condx byly pořád velmi slabé. Nepovedl se ani žádný HB, LX velmi málo bylo stanic i v PA. Marně jsem na pásmu hledal OS5T, PI4Z, PA3CEG, PA5DD, PI4TUE, LX1DB, LX1AO, SK7MW, OZ1ALS, OM6A, OM3W, S59R, S57C, YU1EV (měl tentokrát jen 70cm..), 9A2SB atd. Před koncem závodu mě ještě zavolal 9A3B, bohužel QSB bylo velmi silné a spojení se nepovedlo dokončit. Aspoň se ale povedlo udělat Kjella, OZ1FF. Kupodivu také chlapci z ON4HRT vyhrávali docela pěkně a dokonce je Jirka udělal i na 13cm. Jeho ODX byl na použitých 20W pěkný PA6NL s 630km.

Závod jsem tedy na 23cm skončil s necelými 40 000 body a 145 spojeními. Čekal jsem rozhodně víc, ale mohlo být i hůř. To hůř se vyplnilo o několik desítek minut později, když mi při balení mou neopatrností silný vítr vzal naší 60cm parabolu na 3cm a hodil jí z výšky asi jednoho metru na beton. Ozařovač a transvertor byl už naštěstí vymontovaný, přesný povrch paraboly byl ale neopravitelně poškozen... Přes to všechno si myslím, že výsledek celkově zase tak velká katastrofa není, neb jsme přes mizerné podmínky udělali na 70cm pěkných 450 QSO a i na 3cm jsme ještě před noční a ranní námrazou měli jenom o 4 spojení méně než Karel, OK1JKT alias OL4A a to i přes velmi špatné podmínky byl výkon kupodivu celkem standardní.

Pršet nám pak začalo až dvě hodiny po konci závodu, tedy když už jsme balili "jenom" antény na 70cm. A pak už zbývala jen dlouhá cesta domů. Do postele jsem se dostal jako už tradičně až v pondělí v 02:30 ráno.

Děkuji všem, kteří nás zavolali a pokud to počasí dovolí, potom na slyšenou v Marconi Memorial Contestu

se těší OK1TEH


Výsledky (Results):
********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:  451                       Band:   432 MHz *   ------------------
*                                                                  *   TK8R     JN42  865
* Best DX: JN42QX   865 km  call: TK8R         Average: 305 km/QSO *   YU1EV    KN04  855
*                                                                  *   YU1LA    KN04  853
* Countries worked:                                                *   F6DKW    JN18  784
* 275xDL  6xON  70xOK  10xOE  8xF   16xOM  13xI   2xOZ  6xHB       *   IQ1KW    JN34  772
* 7xSP  9xHG  9xS5  6x9A  9xPA  3xYU  1xUR  1xTK                   *   F1TDO    JN25  761
*                                                                  *   IW0FFK/6 JN63  761
*                                      Total sum of points: 137593 *   IK6ZDE/6 JN63  761
********************************************************************   UR7D     KN18  742
                                                                       HG8QU    KN06  739
********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:  145                       Band:  1296 MHz *   ------------------
*                                                                  *   IQ1KW    JN34  772
* Best DX: JN34NO   772 km  call: IQ1KW        Average: 270 km/QSO *   I4LCK/4  JN54  705
*                                                                  *   HA8V     KN06  701
* Countries worked:                                                *   IZ4BEH   JN54  662
* 71xDL  40xOK  6xOE  4xI   7xPA  4xHG  2xOM  3xOZ  1xF   2xS5     *   OZ1FF    JO45  658
* 3xSP  2xON                                                       *   PA6NL    JO21  630
*                                                                  *   PA0S     JO21  606
*                                      Total sum of points:  39155 *   PA3AWJ   JO21  601
********************************************************************   ON7WR    JO20  596
                                                                       PA2M     JO21  583
********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:   35                       Band:  2320 MHz *   ------------------
*                                                                  *   PA6NL    JO21  630
* Best DX: JO21BX   630 km  call: PA6NL        Average: 209 km/QSO *   ON4HRT/P JO20  550
*                                                                  *   PA0WMX   JO21  492
* Countries worked:                                                *   S50C     JN76  482
* 20xDL  2xOE  9xOK  1xS5  2xPA  1xON                              *   DL1SUN   JO53  367
*                                                                  *   OE3A     JN77  354
*                                      Total sum of points:   7315 *   DL3BQA   JO73  330
********************************************************************   OK5Z     JN89  257
                                                                       DK1KC/P  JN58  254
                                                                       OE5VRL/5 JN78  244
********************************************************************   TOP 5           km
* Number of valid QSOs:   34                       Band: 10368 MHz *   ------------------
*                                                                  *   DL1SUN   JO53  367
* Best DX: JO53PN   367 km  call: DL1SUN       Average: 170 km/QSO *   DL1SUZ   JO53  360
*                                                                  *   DG1BHA   JO73  330
* Countries worked:                                                *   SP6GWB   JO80  285
* 23xDL  9xOK  1xOE  1xSP                                          *   DG2DAA   JO62  274
*                                                                  *
*                                      Total sum of points:   5801 *
********************************************************************