OK2KKW - UHF Contest 2009
For translation from Czech please use the Google translator.

Pracoviště 23 a 13cm v sobotu večer.

UHF Contest 2008 je pro mne vždy vrchol sezóny. A tak jsme i letos přes nepříznivou předpověď počasí zase vyrazili do Krušných hor. Pochopitelně už ve čtvrtek, protože jinak bychom všechno to zařízení nestačili postavit včas. Letošní závod byl navíc komplikovaný tím, že na kopci se nás sešlo opravdu jen pět a půl: Honzu OK1BAF sklátila angína, OK1KN má nemocnou ženu, OK1JFR se vydal na nějakou dovolenou snů, OK1XNG se nemohl utrhnout z práce a Tomáš se stěhoval... Zkrátka sešli jsme se se tam jen v sestavě OK1DIX, OK1RK, OK1ZAD, OK1TEH, OK1VPZ a také naše dobrá víla OK1DYX.

Antény pro 70cmProtože předpověď předvídala na pátek odpoledne déšť, dali jsme se do stavění zcela netypicky už v pátek brzo ráno okolo 7.30. A poněvadž David musel v pátek okolo poledne odjet, snažili jsme postavit oba stožáry pro 70cm do té doby - a tak jsme se z důvodu času tentokrát rozhodli "netrojčit" a postavili jsme stožáry jen se single anténami. Přitom se ukázalo, že jeden z Magirusů se nějak zaseknul, či co a nejde vytáhnout na víc, než 15 metrů. Škoda. Třetí anténa byla tradičně jen v 10m, což je s ohledem na okolní terén opravdu hodně málo - co naplat, i v tomto závodě pojedeme 70cm závod jen na přízemní vlnu, hi.

Eliptické ozařovače pro 23cm v protinámrazových krytech.Protože déšť stále nikde, na bunkru jsme vztyčili s přispěním šťastně přibyvšího Jirky OK7RA antény pro 13 a 23cm - tentokrát s novinkou - speciálními tajnými ozařovači s eliptickým profilem, namodelovanými přesně na naše antény, navíc v protinámrazovém provedení (to protože předpověď počasí slibovala možnost zopakování situace, podobné UHF Contestu 2008, který jsme z důvodu námrazy málem prohráli). Během montáže antén ale najednou úplně strnul Jirka ZAD, neboť si uvědomil, že nechal v Příbrami tyčky pro ozařovač paraboly 13cm - no naštěstí pomohly místní zdroje a v železářství v Abertamech se podařilo koupit 3 závitové tyče M6. Takže všechny antény v pátek večer stály v očekávání věcí příštích - tedy pochopitelně s výjimkou pásma 10GHz, ze kterého jsme z důvodu nedostatku operátorů protentokrát zrezignovali. V pátek večer jsme už byli dost utahaní a tak se nám do hospody "Na mýtince" už moc nechtělo a do stavění technologie už vůbec ne - jen Láďa si nedal pohov a dával s předstihem dohromady počítačovou síť přes PLC, protože jinak na její zprovoznění obvykle zbývá čas až po začátku závodu, hi.

V sobotu dopoledne se Matěj konečně pustil do sestavování vysílacího hardware - PSV v pátek postavených antén se naštěstí ukázalo v pořádku a také všechno to železo fungovalo víceméně na první zapojení. Před polednem se ukázala další návštěva - tentokrát dost nečekaně se na naše QRP (protože jen jednofázové) VKV stanoviště dostavil OK1IF. Chvíli jsme poklábosili, ale protože čas letěl jak splašený kůň a bylo ještě potřeba zprovoznit 23cm a PLC, času na návštěvu mnoho nebylo. Po poledni se vrátil David, ještě jsme narychlo stihli speciální contestový posilující guláš - nu a pak už jen: hybaj ke strojům.

OK1TEH se snaží pobrat kód protistanice přes rušení DM7AProvoz na 70cm začal impozantně - už za první hodinu bylo v logu okolo 80 QSO a to se Davidovi moc líbilo. Také 23 i 13cm běželo parádně, a to i když si Matěj už od začátku závodu stěžoval na těžké rušení od DM7A. Ale neuplynuly ani 3 hodiny po "startovním výstřelu", právě, když se setmělo - a už hlásí vážný problém 13cm pracoviště - transvertor na stožáru zůstal zničehonic přepnut trvale na vysílání. Bohužel na opravu nelze (navíc už potmě) ani pomyslet - nejprve by se muselo shodit pásmo 23cm, odjet s karavanem a teprve potom kácet 13cm stožár... Takže Jirka, který se na dobře rozběhnutý závod tak připravoval (v okamžiku poruchy měl více QSO, než konkurence od DM7A), musel nyní nedobrovolně hodit flintu do žita. Smůla. Brzy večer jsme už na 70 i 23cm vytloukli blízké stanice a začalo se projevovat, že studená fronta, doprovázená přeháňkami a silným větrem troposféru značně promíchala, takže za radiový horizont to od nás chodilo docela bídně. Navíc vítr stále sílil a okolo půlnoci už měl určitě přes 100 km/h a v poryvech jistě i více. SK7MW hlásí ukončení závodu z důvodu vichřice a lépe na tom nebyly ani mnohé další stanice na sever od nás. Nejhorší to asi bylo brzo ráno, pásmo se zcela zavřelo a nedařilo se nám dělat ani dohazovaná spojení z KST chatu.

Na fotce dominuje naše 70cm železo a OK1DIX.V neděli dopoledne zjišťujeme, že silný vítr protáčí naše dlouhé 70cm antény nahoře na stožárech o desítky stupňů sem tam, nevíme, kam vlastně směrujeme, takže na anténově lépe vybavenou konkurenci postupně ztrácíme stále více a více. Ale bojujeme dál, byť je již jasné, že cíl, který jsme si vytkli - totiž sesbírat nějaké ty pomyslné "medaile" na všech 3 pásmech, už tentokrát nesplníme. Naštěstí alespoň 23cm zatím běží docela dobře. Po poledni se vítr trochu zklidňuje a tak cca na poslední 3 hodiny závodu ještě montujeme kousek nad karavan parabolu pro 10GHz a Jirka ZAD alespoň rozdává body blízkým stanicím.

Klikněte si pro detaily logu VUSCUž jich moc není, protože řada z nich kvůli studenému větrnému počasí své 10 GHz trojnožky s parabolami už dávno sbalila - a dokonce ukončení provozu více, jak hodinu před koncem závodu hlásí netypicky i DL0GTH - prý z důvodu "těžkého deště a vichřice".

A zanedlouho už je tu konec závodu - a k větru se přidává déšť... Při balení jsme proto zase pěkně promokli a protože je nás tentokrát opravdu málo a železa hodně, z kopce směrem k domovu vyrážíme až téměř v 9 večer a máme toho "plné zuby". Už nám není dvacet, takže se z únavy a nevyspání budeme určitě "léčit" ještě hezkých pár dnů.

No a to je ode mne prakticky všechno. Hardware tentokrát pracovalo OK (tedy s výjimkou 13cm), na 70cm jsme použili 3 PA a 3 single Y antény, celkem to dalo 109 prvků, a součet výkonů všech 3 PA byl (v modulační špičce) okolo 1250W RF - a narozdíl od jiných stanic uvádíme opravdu součet výkonů všech PA, hi. Na 23cm si Matěj musel stejně jako v posledních několika letech vystačit se dvěma tranzistorovými PA (120 a 300W PEP) a dvěma starými dobrými eliptickými parabolami - tentokrát s poněkud upravenými ozařovači. Jirka OK1ZAD měl v 13cm ozařovači jeho cca 160cm antény necelých 20W a body na 3cm jsme jako obvykle rozdávali asi s 5W PEP.

Protože mne během závodu dost "braly" rozvrtané zuby a vysílal jsem proto jen malou chviličku (a David na tom nebyl se zuby o mnoho jinak, takže na 70cm se u OK2KKW tentokrát mnohem více, než kdy jindy, telegrafovalo), nemám z průběhu závodu žádné speciální provozní dojmy. Věřím proto, že mne doplní OK1TEH a OK1DIX a já se s vámi protentokrát už raději rozloučím. Takže naslyšenou zase někdy příště - pochopitelně na VKV ☺.

73
! de OK1VPZ

PS: nějaké fotky najdete úplně dole


Report z 23cm od Matěje, OK1TEH:

Po týdnu se konečně dostávám k tomu napsat pár slov k reportáži z UHF Contestu. Původně jsme pro tento závod pošilhávali po jednom nejmenovaném kopci v zahraničí, ale nakonec nás předehnal nějaký tamní klub, takže týden před závodem padlo rozhodnutí se zúčastnit opět z našeho zalesněného kopce. Navíc nám začali odpadávat lidi kvůli nemocem, takže do poslední chvíle nebylo jisté, jestli se nás sejde alespoň  tolik, abychom byli schopni dopravit a postavit všechno potřebné vybavení. Dalším problémem bylo počasí. Nevím, zda jste si také všimli toho, že pokud je UHF Contest v termínu 1 až 4 října, je počasí obvykle mizerné, zatímco pokud se koná v termínu 5 až 8 října, počasí bývá obvykle pěkné a stabilní. A tak tomu bylo i letos - předcházející zářijové týdny jsme se těšili z nádherného babího léta a přitom pozorně sledovali vývoj počasí. Když nám meteorologové týden před závodem slibovali, že tlaková výše oslabí a bude vystřídána deštěm již o víkendu, nedělali jsme si žádné iluze. Bohužel předpověď se neustále zhoršovala a dokonce to vypadalo, že nás tentokrát kromě vichřice nemine ani námraza. Jelikož nás námraza řádně vytrestala o UHF Contestu 2008, nenechali jsme proto tentokrát nic náhodě a tak novým upgradem zařízení 23cm byla dvojice parádních protinámrazových krytů na feedy. Námraza pak sice naštěstí nepřišla, nicméně věřím tomu, že kdyby tam ty kryty nebyly, tak by to díky Mr Murphymu dopadlo jinak ;-)

Během pátečního a sobotního stavění antén vše šlo v zaběhnutých kolejích, příjemnou změnou byla zejména konečně pořádná palice na zatloukání kolíků (tnx DIX!) a dokonce ani moc nepršelo. Jediným problémem byly již zmíněné zapomenuté tyčky pro uchycení feedu na 13cm, což se naštěstí díky tomu, že byl pátek, podařilo téměř zázračně vyřešit koupením závitových tyčí v Abertamech. Vítr mezitím pořád sílil a sílil, takže jsme v pátek raději nechali stavění a vydali se na baráček k řešení puzzle v podobě modemů s PLC pro spojení 400m vzdálených pracovišť. V sobotu, asi 2 hodiny před závodem, jsem "převzal" své 23cm pracoviště. První problém byl, že větší PA ukazoval záporné hodnoty proudu, naštěstí chybka byla pouze v obvodu pro měřák. Po rozchození sítě mezi 70cm a 23cm, kde se později opět plně osvědčila nová verze VUSC, mi volá OK1ZIA z OK2M, že bychom mohli zkusit test kvality signálu na 23cm. Jejich první PA s elektronkou GS15 produkuje signál 59+50dB na Smeteru a signál OK2M, kteří jsou vzdálení 114km, je tlustý jenom cca 5-10 kHz. Horší to již bylo u PA s 2C39, který produkoval spletry S7 +-400 kHz jak je ostatně pěkně vidět na přiloženém videu. Problém byl nakonec ze strany OK2M vyřešen tak, že směr, který rušil byl prý trvale otočen na východ. Nevím jak jiní, ale kdybych já věděl, že na 23cm na vzdálenost přes 100km produkuji takové širokopásmové rušení, asi bych s takovým PA v závodě raději nevyjel. V neděli dopoledne se totiž u OK2M začalo opět točit anténami a rušení od PA s 2C39 jsme dostali v plné parádě. Naštěstí se problém po nějaké době opět podařilo vyřešit správným odsměrováním. Horší to už bylo s DM7A. Na Fichtelbergu se totiž rozhodli v závodě poprvé použít dva směry na dvou stožárech, takže jeden byl zřejmě neustále otočený +- v našem směru, což by asi tolik nevadilo, kdyby jejich nové zařízení neprodukovalo 2MHz široké spletry, které ve správné konfiguraci antén byly až S9+20dB na S-metru... Opravdu pěkně jsem si tohle QRM téměř celý závod užíval. Mimochodem vzdálenost od nás k DM7A činí jen asi 10km.

 

Předzávodní test s OK2M/OK1ZIA

 

Neděle dopoledne na 1296 MHz....

       

  http://www.ok2kkw.com/00003016/uhf09/23cm_uhfc09_ant.jpg

Závod jsem začal s celkem standardním rate, za první hodinu jsem měl 32 QSO podobně, jako konkurence, ale postupem času jsem  na německou konkurenci v podobě DM7A a DL0GTH ztrácel. GTH, kteří jsou od nás kolem 150 km opět produkovali signál cca 20kHz široký signál, ale v šíleném rušení od DM7A jsem to ani moc nezaznamenal... Nejhorší na rušení od DM7A byl také nevhodný profil našeho kopce, protože i když je mám v azimutu cca 70 stupňů, nejvíce mi překáželi ve směru do nejvýživnější oblasti JO31, za což asi mohl nějaký odraz od vodou nacucaných stromů a vyššího Blatenského vrchu... V sobotu to nicméně na Západ stejně moc nefungovalo, nepodařil se dokonce ani domluvený sked s PI4GN a neslyšel jsem vůbec ani OZ2LD, kterého mám z našeho kopce téměř na přímou viditelnost a má 150W.. Jediný směr,který alespoň jakž takž chodil byl jih, ale přesto o dost pod průměrem. Aldo, IK3COJ hrál se svojí EME výbavou podle očekávání 59+, IQ3AZ jsem ale vůbec neslyšel a to ani na cca pátý test.. Ve 23h dělám 130 QSO s DL0GTH a zjišťuji, že mají na mě náskok už 35 QSO. DM7A volám téměř každou 2. hodinu, bohužel kromě krátkodobého odsměrování antén (?) nic nepomáhá. S obtížemi se pak daří z šíleného rušení vydolovat F6KUP/P z JN29, kde mě prý slyší FB. Po půlnoci naštěstí DM7A jdou na chvíli spát a já se konečně snažím o spojení n úrovni šumu na které by v rušení nebylo ani pomyšlení. Venku zatím vane vítr rychlostí 110km/h a já jsem velmi spokojen, že mám na stožáru "průfučné" antény. Ale i tak půlpalce hází vítr s  velkou silou na stěnu přívěsu a rozhoupává přívěs tak, že mám z toho pomalu až mořskou nemoc ;). Klid na pásmu se následně daří zužitkovat spojením s HG5M a HG7F, signály jsou to ale opravdu čajové a než dokončím spojení, uplyne několik minut. Sked s Jožem, S51ZO se pak nedaří vůbec a to ani později po několikakerém pokusu. Na klastru mezitím vidím, že je dělají OK2M a OK1KJB i na vyšších bandech. U mně na Spectranu po něm nebyl ani malý ping. Morální vzpruhou ale pro mě je, že alespoň DK0OX, 23cm značka DR9A, na mě ztrácí více jak 100 QSO. Ve 3h UTC  dělám QSO s OK2FUG, signál je nejdřív jako noha díky odrazu od letadla, následně ale padá do šumu, přesto alespoň první známka toho, že se pomalu začíná otvírat východ.


  

Na 70cm se mezi tím daří spojení s Ivanem, YU1LA do Bělehradu a po dohození na 23cm mne prý pěkně slyší i zde, bohužel jeho 10W je na tyhle mizerné podmínky opravdu málo. Škoda, bylo by to kolem 850 km. Po zhruba 1h spánku za rádiem házím do sebe další dávku Kamikaze a vrhám se do nového "pajlapu". Očekávané nedělní zlepšení podmínek se nekoná a marně se snažím lovit nějaké PA stanice. DM7A se totiž opět probudili a ruší ještě víc jak včera. Západ se ale nakonec přece jenom otvírá, DM7A si dávají asi jednohodinovou pauzu na oběd a konečně začínám dělat PA0EZ, PA2M, PA3AWJ, PA0Š, PA0WMX, PA6NL, ON7WR a i několik DL stanic z JO30/31. Zanedlouho se daří i spojení odrazem od letadel s DK3SE JN37 a na asi 10. pokus i s Gabim, HA8V, což je po dlouhé době konečně další spojení přes 700km. Na pásmu se ale znovu objevují DM7A, takže se mi už nedaří dodělat otevřené SSB QSO s PA0GUS. Zkouším tedy směr do JN48 a odměnou je mi celkem značný počet stanic, potěší i v perfektní češtině vedené QSO s DK0SF :-) Bohužel i přesto, že jsem se tomuto směru v neděli celkem dost věnoval, nedaří se žádné QSO do 400km vzdálených HB a opět se potvrzuje, že nejvíce HB bývá QRV na 23cm v období Polního dne.

V poslední hodině pak padá hranice 50 000 bodů a dokonce se daří i spojení s SM7LCB (který mimochodem pracuje remote control). QRB do JO86 je téměř stejné jako k I4LCK/4 - 704 km. Zkouším také spojení od letadel s G3XDY, bohužel i přes počáteční slyšitelnost spojení nedokončíme. Poslední spojení v závodě a také jediné QSO do OZ vůbec, je pak v poslední minutě Torben, OZ3ZW, QSO je hotové během 30s rychlostí asi 150 a závod je u konce. Balení 6. stožárů se ve čtyřech lidech a silného deště protahuje a tak nakonec z kóty s karavanem vyjíždíme na 400km dlouhou cestu domů až v 9h večer..

Neočekávaný výsledek 190 platných spojení a 53000bodu je našim novým rekordem z JO60JJ a marně přemýšlím, čím to mohlo být, když podmínky byly tak podprůměrné. Že by větší aktivitou DL stanic, zejména v oblasti JN48? Pěkný výsledek mi jen kalí pomyšlení, že nebýt obklíčení stanic, které rušily téměř ze všech stran (zejména DM7A, ale i OK2M), mohl jsem tentokrát lehce dosáhnout na báječnou metu 200 QSO. Při příjezdu domů v pondělí zjišťuji, že pravděpodobný Evropský vítěz DL0GTH reportuje "very poor conditions" a o 13 000 bodů a celých 41 QSO víc..

Děkuji všem, kteří nás zavolali a pokud to počasí dovolí, potom na slyšenou v Marconi Memorial Contestu

se těší OK1TEH

 


A závěrem - jak to viděl OK1DIX?

Letošní  UHF Contest na  70cm  se vyznačoval podprůměrnými podmínkami a špatným počasím. Silný vítr ohýbal a protáčel antény na stožárech. Ještě že se nedostavila námraza. Závada na jednom ze stožárů také způsobila, že šel vysunout  jen do  15 metrů.

Zpočátku nebyly podmínky tak špatné, za první 2 hodiny 120 spojení s několika DXy z jihu nevypadalo špatně, postupně se však podmínky zhoršovaly. V noci to bylo již zoufalé. Zvláště na východ a jihovýchod nechodilo skoro nic. Řada obvyklých stanic zvláště z 9A a OM se v tomhle závodě nedělala. Sem-tam přišlo něco ze severu, ale rozfoukaná troposféra nenabídla už žádné výrazné otevření. Podmínky byly též velmi nestabilní a několik DXů se nepodařilo dodělat pro náhlé QSB. Samostatnou kapitolou bylo rušení od DM7A. Po dohodě jsme se naladili každý na opačný konec pásma (na počátku se naladili jen 25 kHz od nás!), ale přesto se rušení stále projevovalo a na našem výsledku se dost podepsalo. Uvidíme příští rok, kdy se snad už objeví nový transvertor a budou i další vylepšení.

OK1DIX


Výsledky (Results):
********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:  469                       Band:   432 MHz *   ------------------
*                                                                  *   YU1EV    KN04  855
* Best DX: KN04CN   855 km  call: YU1EV        Average: 293 km/QSO *   YU1LA    KN04  853
*                                                                  *   M1CRO/P  JO01  819
* Countries worked:                                                *   9A7PJT   JN83  807
* 259xDL  98xOK  11xPA  2xSM  13xSP  12xHG  16xOM  2xON  7xI       *   IQ1KW    JN34  772
* 10xOE  4xYU  1xG   6xHB  5xF   10xS5  3xOZ  1xLX  8x9A  1xUR     *   IW0FFK/6 JN63  761
*                                                                  *   UR7D     KN18  742
*                                      Total sum of points: 137646 *   YU7A     KN05  736
********************************************************************   IK4WKU/6 JN63  733
                                                                       OT5D     JO11  714


********************************************************************   TOP 10          km
* Number of valid QSOs:  190                       Band:  1296 MHz *   ------------------
*                                                                  *   IQ1KW    JN34  772
* Best DX: JN34NO   772 km  call: IQ1KW        Average: 278 km/QSO *   IK7UXW/4 JN63  715
*                                                                  *   I4LCK/4  JN54  705
* Countries worked:                                                *   SM7LCB   JO86  704
* 99xDL  49xOK  5xOE  6xI   4xS5  1xF   1xLX  5xOM  5xHG  1x9A     *   HA8V     KN06  701
* 3xSP  8xPA  1xON  1xSM  1xOZ                                     *   IZ4BEH   JN54  662
*                                                                  *   PA6NL    JO21  630
*                                      Total sum of points:  52992 *   PA0S     JO21  606
********************************************************************   PA3AWJ   JO21  601
                                                                       ON7WR    JO20  596


********************************************************************   TOP 5           km
* Number of valid QSOs:   20                       Band:  2320 MHz *   ------------------
*                                                                  *   DR5A     JO30  455
* Best DX: JO30EM   455 km  call: DR5A         Average: 182 km/QSO *   OL9W     JN99  401
*                                                                  *   DK0ZB    JO42  345
* Countries worked:                                                *   OE2M     JN67  289
* 14xDL  4xOK  2xOE                                                *   DC7QH    JO62  245
*                                                                  *   OE5VRL/5 JN78  244
*                                      Total sum of points:   3640 *   OK1KPA   JN79  220
********************************************************************   OK1KKL   JO70  179
                                                                       DK0GHC   JO61  151
                                                                       DL3AZI   JO51  149


********************************************************************   TOP 5           km
* Number of valid QSOs:   14                       Band: 10368 MHz *   ------------------
*                                                                  *   OK2D     JN99  393
* Best DX: JN99AJ   393 km  call: OK2D         Average: 146 km/QSO *   OE3WOG/P JN67  296
*                                                                  *   OE5VRL/5 JN78  244
* Countries worked:                                                *   DL7QY    JN59  237
* 6xDL  6xOK  2xOE                                                 *   OL4K     JO70  203
*                                                                  *
*                                      Total sum of points:   2044 *
********************************************************************
 
Několik dalších fotografií a pár videozáznamů: