OK2KKW - VHF Contest 2013

 

Jaký byl VHF Contest u OK2KKW? Především pracovní. V týdnu před závodem jsme řešili 2 varianty: rozdat body ze slunného Polabí, protože u nás na Spáleništi v dohodě s OL7C o VHF Contestu nejezdíme, nebo provést nutné opravy našeho baráčku a zapracovat na nové elektroinstalaci pro připravovaný 3-fáz. Nakonec díky perfektní předpovědi počasí zvítězila pracovní varianta a tak jsme se na kopci sešli v pátek ve složení OK1VPZ, 1TEH, 1DIX, 1DYX, 1JFR a Ivan 1DAQ. Po 300km cestě nás na Spáleništi přivítalo opravdu perfektní počasí, takže venku bylo možno pracovat v tričku a tak jsme se hned pustili do práce. První skupina se vrhla na opravu severní zdi, kde bylo nutné odstranit rozpadající se omítku, druhá skupina začala práci na nové venkovní rozvodné skříni a novém vedení. Bez elektriky jsme ale nebyli, protože jsme samozřejmě s sebou vzali naší 2kW Hondu. Jirka JFR nás překvapil perfektní přípravou nářadí, bez jeho elektrické sbíječky si neumím představit jak bychom práci dokončili včas, TNX! Mezitím druhá skupina začala pracovat na nové zpevněné omítce. 4x 40kg pytle nestačily, takže pro další bylo nutné zajet do nedalekých stavebnin. Největší problém byl s mícháním, protože jsme rezignovali na 200km přepravu míchačky z Prahy a tak jsme se v manuálním mícháním téměř všichni vystřídali hi. Práce pokračovala, dokud bylo venku světlo a pak se pokračovalo hned ráno další dne. Kromě nové rozvodné skříně bylo nutné natáhnou nové dráty, lišty, vyvrtat řadu děr skrz zeď, sádrovat, předělávat zásuvky, na čemž pracovali jak Vláďa VPZ tak i Jirka JFR.

Na vysílaní už mnoho času nezbývalo, ale rozhodl jsem se alespoň rozdat pár bodů pro účast. Zařízení jsem měl naštěstí už vyzkoušené z mini expedice 9A/OK1TEH/P na ostrov Mljet během Alpe Adria Contestu. 4el OK1KRC jsem umístil na malý 5m teleskopický stožárek, následovalo 20m H1000 a z auta napájená FT847. Zařízení jsem zapnul až v sobotu před půlnocí a z internetu jsem viděl, že všechny okolní stanice dělaly spojení do OH S9+, bohužel to jsem zjistil až příliš pozdě. To se ale už zvednul silný západní vítr a na KSTéčku už nikdo z OH nebyl QRV.

V neděli už na vysílaní bylo o něco více času, takže jsem mezi mícháním malty občas k zařízení odběhl. Překvapil S9 signál od HB9FAP a 5P5T, z východu hráli OL9W S8 na s-metru stejně jako OM6A, QRB něco přes 400km a anténa pod úrovní okolních stromů. Z YU jsem velmi dobře slyšel Ivana YU1LA, bohužel spojení na těch cca 850km neprošlo, protože 50W bylo na mé straně málo. Bez problémů jsem se ale alespoň dovolal na YU7W 768km, IK5ZWU/6 761km, 9A4V 721km. Slyšel jsem velmi pěkně i IK4WKU/6, bohužel Marco na mé volání nereagoval. Ze západu jsem po delším boji udělal naše francouzské přátele z TM2W na Grand Ballonu. Překvapení mi ale přinesl směr do PA, ač byla anténa hluboce pod úrovní stromů a směrovala na OL7C, kteří při 3km vzdálenosti pěkně zahlcovali RX mé FT847, tak se mi podařilo udělat snadné spojení s PA0EHG, PA5KM a body jsem dal i Dirkovi, ON5GS, který byl u nás na kopci v květnovém 2. subregionálu a tentokrát jel s klubem ON5LL. Neskutečný porod bylo spojení s PA6NL, na rozdíl od PA5KM a PA0EHG měli velký problém mě uslyšet a tak jsem musel přejít na CW. O to větší překvapení byl pěkný signál G8P JO01 na vzdálenost 807km. SSB spojení do Anglie s Krckou a 50W mi opravdu zvedlo náladu ;). Před koncem závodu jsem ještě rozdal na CW body Zlatkovi 9A2SB QRB 691km a Gabimu HA8V 701km. S výsledkem závodu jsem byl spokojený, povedlo se pár pěkných spojení a účel rozdat body byl splněn. Mimochodem bylo to vlastně i 6 let od poslední aktivace Spáleniště ve VHF Contestu..

Z kopce jsme odjížděli pozdě v neděli večer s pocitem dobře odvedené práce, nicméně během září bylo nutné se na kopci ještě 2x stavit s vozíkem.

A to je asi tak všechno..

73 a naslyšenou na 23cm se těší

Matěj, OK1TEH


PS: Jo, a takhle to dopadlo v číslech:


Obrazová galerie OK2KKW z VHF Contestu 2013: