OK2A unplugged - VHF Contest 2014 u OK2KKW

For translation from Czech you can use the Google translator.

 

OK1VPZ: letošní VHF Contest byl u nás jen taková "ad hoc" akce pro radost. Protože ctíme dohodu s OL7C, že nebudeme ze Spáleniště vysílat s QRO na dvoumetru (s výjimkou Marconi memorial contestu) a oni na oplátku nepojedou z Blatenského vrchu 70 a 23cm, neodjeli jsme tento závod z JO60JJ. Ale protože OK1TEH byl tak nažhavený dobrou předpovědí počasí a protože Jirka OK1ZAD (RW) mu dal navíc vědět, že pro onemocnění jeho parťáka letos v tomto závodě nepojede na Vysokou u Kutné hory (byli jsme tam 2x v 1. subregionálu na 70cm), slíbil jsem, že mu pomůžu postavit anténu, aby si tenhle závod odjel v single kategorii. Nakonec se ale přidal i Láďa OK1DIX a jeho něžná polovička OK1DYX, takže jsme závod odjeli v multi kategorii jako OK2A celkem v minimální sestavě - dva operátoři, dva "stavěči", dvě 10-ti el. antény (jedna 7,5m nad zemí, druhá 11m) se dvěma motorgenerátory a dvěma výkonovými zesilovači (800 a 250W PEP ). Před závodem jsme si znovu předsevzali, že to pojedeme jen tak pro zábavu a pokud se nám podaří z tohoto 460m kopečku v Polabí se umístit v první desítce pořadí v kategorii multi, budeme navýsost spokojeni. A pokud bychom snad nádavkem udělali něco přes 600 QSO a bylo hezké počasí, bylo by to už naprosto perfektní. Bohužel ne všechno probíhalo hladce: po prvním prodrátování a nastartování našeho "železa" se při rektifikaci rotátorů ukázalo, že jedna anténa poslouchá znatelně hůře (asi tak o pět S), než ta druhá. To bylo asi hodinu a půl před začátkem závodu. Naštěstí se mi nakonec podařilo závadu v anténním relé komerčního PA opravit a 5 minut před závodem jsme byli připraveni na startovní čáře. Opožděné zprovoznění vysílače se ale ukázalo jako velký handicap - všechny QRO stanice již v té době měly na pásmu vysezený svůj "ďolíček", takže během první hodiny závodu jsme si v silném QRM museli těžce hledat vhodný kmitočet, což nás stálo spoustu QSO. Už dávno jsme neměli výsledek za první hodinu tak slabý. Potom se ale provoz přece jen rozjel a večer Láďu OK1DIX (po krátké návštěvě Davida OK1RK, který se vracel z práce) vystřídal OK1TEH, který zůstal u pádla bez přestávky až do rána. V 6 hodin ráno Matěj znovu indikoval problém s anténním relé. Musel jsem se tedy rychle probrat a jít řešit následky včerejší provizorní opravy. Asi za půl hodiny se mi to podařilo znovu zprovoznit a Matěj mohl pokračovat, než byl po 8 ráno vystřídán Láďou. Potom už naštěstí vše fungovalo správně až do konce závodu. Jen bylo nepříjemné, že malý "no name" agregát bylo nutno pokaždé, když byl nějakou odběrovou špičkou přetížen, kompletně restartovat. Nakonec jsme tedy většinu závodu odjeli s výkonem na úrovni jen 500 + 200W, aby motorgenerátor "nepadal".

Počasí nám vyšlo, všechny bouřky se nám vyhýbaly, teprve když jsme všechno po závodě zdemontovali, Láďa s Majkou již odjeli a nám zbývalo posledních 10 minut k dokončení balení, přihnal se tropický déšť. Naštěstí jsme měli už asi 90% zabaleno a tak jsme zbytek rychle naházeli do auta páté přes deváté a ani jsme přitom výrazně nezmokli. Za hodinu jsme už byli na chalupě. Závod v rozdávání bodů u OK2KKW / OK2A se tak docela vydařil, do první desítky se snad dostaneme a dokonce jsme si splnili i vytoužený cíl 200 tis bodů a 600 QSO. Takže velká spokojenost a pokud budeme příště zdraví a okolnosti to dovolí, rádi bychom si takové "srandacontestování" s minimální výbavou zase někdy zopakovali. Takže na slyšenou příště!


 

OK1TEH: o důvodech, proč jsme letos po mnoha letech opět vyjeli pod značkou OK2A během VHF Contestu, se už zmínil OK1VPZ. I když u nás v klubu je k dispozici více koncových PA i antén, usoudili jsme, že ze středočeského kraje se nám na pomyslné stupně vítězů stejně vylézt nepodaří a tak jsme připravili jen sub-minimální variantu 1x PA a 1x yagi, což je tak akorát na to, aby to utáhla naše 2kW Honda. Na poslední chvíli ale Láďa DIX sehnal ještě nějakou 1kW centrálu a tak jsme přibalili i druhý směr v podobě PA "made by Kotel" (OK1BAF) s GI46, která ale díky své konstrukci dá maximálně tak 300W out, ale který, vzhledem k chování druhé centrály, nebylo možno provozovat na větší výkon, než nějakých 200-250W. Předpověď počasí byla na závod velmi příznivá a tak jsme z pátku na sobotu přespali v naší chalupě u Chlumce nad Cidlinou, kde parkujeme contestový karavan a ráno v 9h vyrazili na 27km dlouhou cestu do JN79OW ve složení OK1DIX, OK1DYX, OK1VPZ a OK1TEH.

Kopec nás přivítal tak perfektně posekanou trávou, že by se na louce dal hrát i golf. QTH oblopené ze dvou stran blízkým lesíkem na mě úplně působilo tak, jako by trávník byl jen částí expozice panoramatu od Luďka Marolda. Mimochodem když už zmiňuji Maroldovu bitvu u Lipan, tak nám v sobotu nad hlavou neustále lítaly Gripeny a letouny Casa z nedalekého vojenského cvičení Ample strike 2014 a vojáky jsme nejednou potkali i cestou na dálnici, načež korunu této přehlídce militarizmu zasadil právě v době stavění našich stožárů i jeden nejmenovaný církevní činovník, když tam prý požehnal těm létajícím strojům k zabíjení lidí, což mi hned mimoděk připomnělo pasáž ze Švejka, kde se píše: "Důstojný arcibiskup budapešťský použil ve svých modlitbičkách například takových pěkných vět: „Bůh žehnej vašim bodákům, aby hluboko vnikly v břicha vašich nepřátel. Nechť nejvýš spravedlivý Hospodin řídí dělostřelecký oheň nad hlavy nepřátelských štábů..“ Doufejme že tohle militaristické magorství se nebude nadále rozrůstat. Natožpak během UHF Contestu, aby nás pak na pásmu nepotkalo zase nějaké pěkně vyvinuté nové rušení od vojenských radarů... Ale zpět k závodu, Gripeny nás svým nadzvukovým zahřměním nejdříve vyděsily, že se na nás žene nedaleká bouřka z tepla. Měli jsme kliku, že veškerá lokální bouřková oblačnost nás potom obešla a tak jediným problémem při stavění našeho 10m a posléze i trojtrubkového 7,5m stožáru bylo Sluníčko, které vydatně připalovalo. Naštěstí jsme byli vybaveni i na správné dodržování pitného režimu v podobě vychlazených 12° tekutin ;-) Oba stožáry jakož i zařízení byly postaveny v rekordně krátkém čase, takže vše se zdálo být připraveno již dvě hodiny před začátkem závodu. Ale vzápětí jsem se při poslechu majáku OK0EWW (TNX OK1MWW) přesvědčil, že tranzistorový ITB PA, který bez sebemenších problémů používám už 8 let na EME, neposlouchá jak by měl. Nejdřív jsem se strachoval, že je problém ve "vypáleném" koaxiálním relé CX-600, protože to ve specifikaci má pouze 600W, kdežto PA už několik let při EME trápím až na 950W out WSJT, ale chybka naštěstí byla ve špatném kontaktu vedení ke konektoru pro RX. Rozdíl to dělalo rovných 5S na Smetru, hi. Problém s RXem vyřešil VPZ těsně před začátkem závodu a tak jsme mohli s rezervou 2 minut začít včas, uff..

Závod:

 

Závod začal Láďa OK1DIX v blízkosti 144.185, kde se vyskytoval i IQ3RO, bohužel najít jinou volnou frekvenci bylo dost těžké. Za první hodinu jsme tak udělali pouze 54 QSO a ve druhé hodině pouze 40 QSO, nicméně alespoň průměr se strmě šplhal nahoru a potvrdilo se očekávání, že to z Vysoké bude chodit velmi slušně ve směru do PA. 3.hodina závodu přinesla 18 tis.bodů s hodinovým počtem 58 QSO, což bylo přece jen veselejší. Opět se potvrdilo to, co už o Vysoké vím z 1.subru, kdy jsem již 2x jel na 70cm: směr od JO30 až do JO55 chodí super, hůře to chodí do JN48, směr do IK2 je téměř zcela zavřený blízkým převyšením, IK6 a S5 chodí průměrně, nicméně do tohoto směru je třeba překonat lokální 8m vysoký porost, 9A a YU až SP9 chodí dobře a zbytek horizontu je zavřený lesnatým vrcholem. Přesto se podařilo několik pěkných QSO do OZ i SM včetně SM7GVF skrz stromy, bohužel žádné delší ODXy na sever se nekonaly, LY2NA nás prý slabě slyšel, LZ se přes veškeré úsilí ale také nepovedl a tak alespoň potěšil Angelo I6BQI z JN72, kterého jsem mimochodem z Prahy dělal s 50W v pátek při balení zařízení na holé FTéčko ;).

V průběhu závodu jsme se s Láďou DIXem namátkově střídali, jak to komu s ohledem na únavu z QRM a dobroty, připravovanými Majkou OK1DYX, právě  vyhovovalo. Počasí v 460m ASL bylo v noci FB, teplota kolem 17°C, bezvětří a tak jsme venku pořádali při svitu svíček a Měsíce blízko úplňku pohodový piknik ;-) Po desáté večer Majka s Láďou odjeli přespat a tak na mě zbylo následujících cca 10h nočního provozu. Kolem 4h UTC, když právě vycházelo Slunce, začal opětovný problém s poslechem na výkonnější PA, což se nakonec povedlo, po asi 30min výpadku provozu, VPZ vyřešit. Potěšilo 803km spojení s Gaetanem, ON4KHG, u kterého jsme byli před týdnem na návštěvě, Dirkem, který jel jako ON5LL a dokonce nás zavolal i André, LX2LA, u kterého jsme se rovněž stavili cestou z EME konference, díky čemuž nám do logu přibyla další DXCC. Signál byl jako noha, TNX. Možná by vás ještě mohly zajímat detaily ohledně rušení, OK1KCR byli od nás 46km daleko a signál byl (všechna čest!) jako břit, takže šlo od nich jezdit i jen 10kHz daleko, o něco horší to bylo se signálem OK2IGG, tradičně o něco širší signál měli i OL7M. Překvapil poměrně slabý signál OL9W, bylo vidět, že hodně točili anténami. Zajímavý byl signál OL7C, který byl u nás poměrně silný, ale na který si stěžovali DL z JO31 a dokonce i PA stanice (!), protože nás, kteří jsme nějakou dobu od nich jeli na výzvu jen cca 8 kHz daleko, díky příliš silnému signálu OL7C prý nečtou hi. Obecně ale musím říct, že jak nejsem zvyklý jezdit ve velkých závodech na 2m, tak obecně úroveň rušení, daná namačkáním příliš velkého počtu stanic na úzký segment pásma (zatímco zbytek zeje prázdnotou) byla dost vysilující. Zvláště když jsem během závodu prakticky vůbec nespal. Takže se už těším zpátky na své oblíbené pásmo 1296 MHz. Konečný výsledek 658 platných QSO a 234 000 bodů považuji na QTH v Polabí a 2x10el DK7ZB umístěné jen pár metrů nad zemí (pod korunami stromů) za docela pěkný výsledek, který snad na umístění do první desítky bude stačit, hi.

Balení zařízení bylo pohodové a navíc jsme za 10 vteřin dvanáct stihli i dobalit za sucha, takže za deště proběhl už jen pohodový odjezd s karavanem, provázený cestou plánováním, co s naším dvoumetrem uděláme do MMC hi.

Na slyšenou z našeho domečku v JO60JJ během říjnového UHF Contestu se těší

Matěj, OK1TEH


OK2A in JN79OW - Výsledky / Results:

 

 

Poznámka: pro zobrazení některých statistik byl dodatečně použit SW Atalanta Locator ver. 12.29

WWL        : 57xJO70   33xJN79   27xJN99   27xJN89   26xJO31   25xJO51  QSO v QRB       
             24xJO61   23xJO60   22xJO50   17xJN88   16xJN69   14xJO80  ----------------
             14xJN48   13xJO62   12xJN95   12xJN85   11xJN76   11xJN75        < 100  94x
             11xJN68   10xJO90   10xJO52   10xJO40   10xJO30    8xJO53    100 - 199  88x
              8xJO41    8xJN97    8xJN65    8xJN59    7xKN05    7xKN04    200 - 299 113x
              7xJO42    7xJO32    7xJO22    7xJN98    7xJN86    7xJN49    300 - 399  88x
              6xJO71    6xJO43    6xJO21    5xJN94    5xJN87    5xJN39    400 - 499  86x
              4xKN09    4xJO73    4xJN63    4xJN54    4xJN37    3xKN18    500 - 599  86x
              3xKN07    3xJO65    3xJO23    3xJN78    3xJN77    3xJN58    600 - 699  62x
              3xJN47    2xKO20    2xKN08    2xKN06    2xJO91    2xJO81    700 - 799  34x
              2xJO64    2xJO46    2xJO33    2xJO20    2xJN45    1xKO10    800 - 899   7x
              1xKO02    1xKO00    1xKN29    1xKN19    1xKN17    1xKN03        > 900   0x
              1xJO94    1xJO84    1xJO83    1xJO77    1xJO74    1xJO72  ----------------
              1xJO63    1xJO55    1xJO54    1xJO45    1xJO10    1xJN96                  
              1xJN84    1xJN83    1xJN72    1xJN67    1xJN66    1xJN64                  
              1xJN55    1xJN44    1xJN38    1xJN36    1xJN28                            
Hour     QSO   Pts   AVG  DX  Call               N  NE   E  SE   S  SW   W  NW
-------------------------------------------------------------------------
14-15   54  13707  253  755 PA0EMO          2   2  10   7   2   2  11  18
15-16   40  11367  284  679 E70A            7   3   7   3   2   1   5  12
16-17   58  16992  292  639 PA4VHF          6   2   8   1   1   -  16  24
17-18   41  15017  366  742 YT7C            7   4   2   8   3   1   4  12
18-19   31   9778  315  769 IK4WKU/0        3   -   5   4   9   1   3   6
19-20   44  13301  302  702 YU1LA           6   -   4   6   4   -  11  13
20-21   44  17791  404  800 PC5T            -   1   6   9   6   4  12   6
21-22   23   8917  387  781 IQ0HV/0         -   1   6   5   7   1   2   1
22-23   25   9286  371  839 I6BQI           2   -   9   3   4   6   -   1
23-24   23  10652  463  809 PA6NL           -   1   -   8   -   1   8   5
00-01   24   8667  361  636 7S7V            3   1   2   4   4   2   6   2
01-02   21   8103  385  731 YT2R            -   1   2   4   2   5   4   3
02-03   11   3106  282  696 HB9EOU          2   -   1   -   2   4   2   -
03-04   15   4590  306  789 SM7GVF          3   3   2   2   4   -   1   -
04-05    3   1863  621  733 YO2KJG          -   -   -   2   -   -   1   -
05-06   19   8053  423  704 F4GCA/P         -   2   5   3   -   3   5   1
06-07    9   3418  379  667 PA2CHR          1   -   1   1   -   2   3   1
07-08   21   9779  465  777 PA0EHG          -   -   -   1   2   2  12   4
08-09   36  13126  364  702 YU1EO           3   1   1   5   5   5   6  10
09-10   29  11659  402  802 OZ1BEF          3   -   1   3   5   -  10   7
10-11   30  11977  399  803 OZ9PZ           1   1   -   1   2   1  13  11
11-12   31  13460  434  791 PA0C            2   1   -   3   2   2  13   8
12-13   10   4602  460  709 UT5W            -   -   2   2   2   2   1   1
13-14   16   4873  304  690 YU1EW           -   -   3   4   1   1   5   2
-------------------------------------------------------------------------
Total    658 234084  356  839 I6BQI           51  24  77  89  69  46 154 148

 

Několik fotek :


Překvapení cestou na "kopec"

skládání antén

ještě, že bylo hezky

takže všechno probíhalo v pohodě

použijeme rotátor pro 3cm

podstavec vzor OL9W

a stavět se bude přes "jehlu"

s využitím kozičky od Rossignolu

Takže přišel čas něco pojíst a
kochat se okolní přírodou

V sobotu v poledne už antény stály

Potom se ale zjistilo,

že jedna anténa je hluchá

a tak se "vědci" museli pustit

do opravy anténního relé

Operace se nakonec povedla

a mohlo začít contestování

Když Láďa vysílal, Matěj mu
dohazoval QSO z ON4KST chatu

Když vysílal Matěj, tak mu Láďa
pomáhal stejně účinně

jaký je "spotřebitelský koš" v OK2A?

byl teplý letní večer

sledování družic Iridium

Jedna z antén

Před pátou hodinou ráno
zapadal Měsíc

Ale společně s karavanem se mi
ho slušně vyfotit nezdařilo.
  

Nedělní ráno bylo jak vymalované,

takže krátká procházka neuškodila

Vidíte tu veverku?

V neděli jsme vyhledávali stín..

Ještě QSO s OK1FEN a balíme..

Krajina v Polabí.
Na závěr se (po kliknutí na
obrázek) ještě podívejte na
krátké videozáznamy, spojené
s VHF Contestem 2014 u OK2A

Těsně před odjezdem začalo cedit jak z konve...