OK1TEH -  VHF Contest 2015 z Prahy "od krbu"

Myslím, že důvody naší neúčasti ve VHF Contestu ( na 2m jako OK2A/OK2KKW z JO60JJ)  jsou už dostatečně známé - dohodli jsme se před časem s OL7C (ve stejném malém čtverci), protože netoužíme podstupovat tuhle torturu vzájemného QRM znovu a znovu (tedy snad s výjimkou MMC). Když jsme  v klubu přemýšleli, že bychom si zopakovali VHF Contest 2014 z Vysoké JN79OW, tak nakonec - mimo jiné také proto, že předpověď počasí nevypadala moc vábně, jsme se rozhodli, že to nebudeme "lámat přes koleno" a na Vysokou nakonec odjel Jirka 1RW jako OK6R a také OK1FQK. No a my jsme ušetřený čas věnovali větší (a zdlouhavé) renovaci našeho kontestového karavanu a vedle toho jsme kontestovou sobotu věnovali natírání nového příhradového stožáru uskladněného u dobrých lidí nedaleko Karlových Varů. Takže nakonec jsem se dostal domů až v sobotu večer a rozhodl jsem se, že alespoň ostatním rozdám body na 2m pod svojí značkou.

S Davidem jsme se vrátili do Prahy v sobotu kolem 21h UTC a tak jsem na pásmu dělal první spojení až ve 21:43utc. Naštěstí již od pátku jsem měl připravený svůj "multibeaming" - ke své standardně provozované 10el DK7ZB jsem připravil pro druhý směr 4el KRCku nasměrovanou fixně do OM. Plánem bylo vyzkoušet v závodě před nedávnem opravený Davidův PA Tajfun v součinnosti s mým starším PA (Archimede od firmy ITB). Tajfun totiž nemá pro klíčování rád zapojení s ochranou diodou a tak bylo třeba si připravit nové klíčovací kablíky. Jelikož KRCka má jako konektor jenom "oplechovaný banánek" (PLko) a vede k ní krátký kabel a 10m 1/2" (jindy používané pro 23cm), nešlo do ní pouštět z Tajfunu plných 1kW a tak jsem v závodě nakonec jel s 900W do 10el DK7ZB a (méně, než) 600W PEP do 4el OK1KRC.

Začátek závodu šel opravdu ztuha, 8,5h nonstop natírání, nevyspalost a do toho 2m QRM nebyly moc hezkým zážitkem. Za první hodinu padlo jen necelých 60 QSO. Z nich ale potěšilo pěkné QSO s F2CT, který jel s TM0W JN36, QRB 728km, super signál měl i Robert F1OET, který tentokrát jel pod značkou TM2W z Grand Ballonu spolu s dalšími lidmi z S5 a HB a pěkně byli slyšet i TM9A JN39, odkud mě zase zdravil Denis, F6DCD. Bohužel marně jsem na pásmu hledal Francka, F5SE nebo F8KID a na KST chatu nebyli.. V první hodině závodu se povedl i můj konečný ODX s Nikem UR5BFX KN29 803km, s kterým jinak mívám dost často spojení a který je dobře vybavený (čtyřče, QRO), takže CW QSO nebývá problém. Potěšilo i spojení s Pierrem, ON4PS 682km a Gaetanem, ON4KHG 747km, u kterého jsme byli minulý rok na návštěvě. Opravdu super silný signál měli i kluci z 5P5T a I5PVA/6 z JN63GN byl slyšet, i když jsem měl anténu do PA. Na KRCku volalo překvapivě dost stanic, bohužel vítr mi jí otočil spíš směrem do SP7 a v noci ve tmě a v dešti jsem nechtěl lézt na střechu s tím něco dělat, hi. Na mé CQ do KRCky mě nicméně na randomu zavolali i OM3KDX, díky. Po půlnoci jsem postupně přešel na telegraf a udělal pár pěkných DXů směrem na jihovýchod do E7, YU. Nevím proč, ale nepodařilo se mi QSO s YU1VG KN03, kterého dělali snad všichni a hodně slabý signál měli i YT0A. Celkově mi přišlo, že aktivita je slabší, zejména ve směru do DL, 9A a IK.. Poté jsem ale už opravdu musel jít spát a tak jsem si dal budíka na 04h utc.

První ranní QSO dělám až v 04:33 UTC, ale očekávaný pileup z Balkánu se nedostavuje a příliš nevolají ani stanice z DL. Občas alespoň zavolá nějaká pěkná SP8 z KO00 nebo KO12 (ostatně tím směrem je moje QTH nejlépe otevřené). Skedy s PA5KM z JO11 tentokrát vyznívají na prázdno a neslyším ani 9A1CBM z "Bunkru" u Splitu.. Podmínky jsou pod psa, venku fouká silný vítr a prší. Mokrý les mi způsobuje další útlum do DL, nepamatuji žádný velký závod, kdybych dělal tímto směrem tak málo QSO.... Naštěstí Airscout velmi dobře funguje i na 2m a tak jsem si dohodl sked od letadel s SM7SJR JO87. CW QSO s jeho EME anténou proběhlo naprosto bez problémů a 781km QSO přes mokrý les mi alespoň trochu zlepšilo náladu. Po velkém boji jsem pak také v poledne dělal jako své 300 QSO 9A1CBM z JN83, QRB 747km uff. Na konci závodu se snažím probojovat směrem do PA a povedlo se mi nakonec udělat i stanice jako PA5MS, PA0EHG, DF0MU a DL0LN, ale byla to opravdu bída... Jak to bylo s QRM? Jelikož nejeli "rozdávat body" OL3Z, které mám co by kamenem dohodil, tak to kupodivu celkem šlo. Trochu mi vadil signál SN7L, kteří byli na mé FT847 s MGF1302 LNA širocí asi 40 kHz, ale zase je mám na přímou viditelnosti, takže se není čemu divit. Překvapivě mě (i přes kopec) dost rušili i OL4W z Ještědu.. Co bylo zajímavé, byl hodně slabý signál OL3Y, které jsem musel na chatu poprosit o dotočení antény a až teprve poté jsme se udělali. V nadcházejících dnech jsem si vyměnil své pocity ze závodu s OK1SC a OK1RW, kteří mi potvrdili, že nejlepší podmínky byly v prvních 3 hodinách závodu, kdy byl dobře otevřený směr do F/DL..

I když jsem závod jel jen cca 12h a za tu dobu jsem udělal 334QSO a 96 439 bodů, což není z domácího QTH obrostlého lesem zas tak špatné, přeci jen jsem čekal trochu víc (alespoň 100 000b) a tak celkový dojem ze závodu není nepříliš dobrý, nicméně alespoň jsem rozdal body, úspěšně otestoval spáření Tajfunu se starým PA a hlavně povedlo se nám v klubu v sobotu natřít nový stožár (TNX Davide). Ostatně 2m není pro mě nejoblíbenější VKV pásmo a tak se o to více již těším na říjnový UHF Contest.

Díky všem za QSO, 73 a naslyšenou na 23cm v doufejme slunečném říjnu (jako OK2A ze Spáleniště) se těší

Matěj, OK1TEH

PS na závěr nějaká ta statistika:


Výsledky / Results: