OK1TEH -  VHF Contest 2016 z Prahy "od krbu" II.

Původně jsme v klubu plánovali VHF Contest z Vysoké u Kutné hory, jenže na tomhle kopci si, jak se zdá, v poslední době "zalehli na matrace" OK6R a tak nebylo moc možností, odkud závod odjet, tím spíše mimo bezprostřední dosah nějaké blízké QRO stanice. Krátce jsme uvažovali o Žandově - Březině JN79NU, nicméně různé třídní srazy a dovolené způsobily, že nás nakonec bylo málo a k tomu jsem ještě chytil ve čtvrtek před závodem nepřijemné nachlazení. Nakonec jsem zvolil variantu odjet VHF Contest z domu na svojí značku a zkusit, kolik se dá udělat QSO, když se jednou budu dvoumetru pořádně věnovat.

Jelikož domácí QTH není pro závody nic moc - půl horizontu, včetně nejvýživnějšího směru do DL, je zakryto 40m převýšením čedičového kopce Ládví, na kterém navíc ještě roste les - rozhodl jsem se tuto nevýhodu co nejvíce vyvážit lepším anténním systémem a celkovou strategií. Jelikož jsem si z EME setkání v Benátkách v srpnu přivezl dvě ultralehké 8el yagi i0jxx (tnx IV3CYT, IV3DXW!), měl jsem z čeho vycházet. Problém se střechou nicméně je, že je zde zcela vyloučené chtít stavět nějaká anténní monstra, ať již kvůli velmi problematickému kotvení, tak i vzhledem k délce koaxů do hamshacku (vrtat nové díry do kupole se mi nechtělo). Další problém byl s tloušťkou trubky, která byla při průměru držáku antény příliš hubená. Nakonec jsem se rozhodl, že jednu 8el I0jxx postavím na plastovou trubku ve fixním směru do OM,OK2,SP9 a koaxiální kabel o délce cca 15m protáhnu zkus střešní větrací poklop. Anténa byla ve výšce asi 2m nad úrovní střechy s trubkou zafixovanou k plastovému komínu gumicuky a k udržení směru ve větru jsem použil delší špagát :-) Naštěstí moc nefoukalo. Třetí anténní systém 1x8el I0JXX vycházel z rozpojeného kabelu od 1/2" kabelu, který používám na 23cm, následovalo dalších cca 12m H1000. Zkrátka co dům dal. Pro tuto anténu jsem se rozhodl použít minirotátor od Conradu, který jsem pro takové příležitosti koupil z druhé ruky.

Velkou výhodou byl zapůjčený PA Tajfun od Davida, OK1RK. Nakonec jsem tedy měl svých 950W z SSPA ITB do stálé 10el DK7ZB, 120W budič do 8el I0JXX do OM/SP a cca 930W z PA Tajfun na plně otočném stožárku zejména pro vykrývání směru do S5/IK6, v součty tedy zhruba 2kW a 26 prvků :-) Každá anténa samozřejmě přepínatelná pro RX s jedním LNA MGF1302 v kombinaci s pásmovou propustí. No a k tomu všemu upravená FT847. Abych se ještě v kopuli během závodu neuvařil, bylo nutné vymyslet nějaké lepší krytí proti Slunci, k čemuž velmi dobře posloužila hliníková folie nalepená z vnějšku lepicí páskou. Snad to trochu stínilo i proti VF Elmg poli, hi. Při venkovní teplotě 28°C tak už uvnitř se zapnutou klimatizací nebylo +38°C, ale pouze kolem 30°C. Před závodem jsem si ještě dopřál sprchu, oběd a závod mohl začít. Jako cíl jsem si stanovil hranici 450 QSO.

V první hodině se mi povedlo udělat necelých 70 QSO, což je pro mé domácí QTH super a kromě volajících stanic z OK občas přišel i nějaký pěkný Ital, jediný směr kam to vyloženě nešlo, byl do DL.. V druhé hodině dokonce na randomu na výzvu přišel s perfektním signálem i I6/OM1TF z JN72 890km. Ze severu potěšili SK7MW a body dal i SM/DG5CST. Velkou radost mi pak hlavně dělal fixní směr 120W+8el yagi do SP9. Neustály na něj přicházely nové a nové OM a OK2 stanice a k nim i řada stanic z SP9. Kolem večera se daří udělat i něco málo pěkných QSO do DL a F, ale tento směr je z mého QTH jakoby začarovaný a tentokrát se nedaří ani jindy bezproblémové CW QSO s ON4KHG, ON4PS nebo PA1TK.. Alespoň tedy potěšili TM0W z JN36 a pár stanic z HB. Nakonec se mi na CW podaří vypotit ON4KHG JO10 747km, uff. Potěší QSO s F6KDL na Grand Ballon, kde jsou ale F8KID? Když se dostávám k číslu QSO 380, jdu spát a hodiny ukazují 01:10h UTC.

Ranní budík jsem samozřejmě zaspal a tak se budím až v 5h UTC. Konečně se trochu otvírá směr do PA a tak se mi konečně daří udělat několik stanic z tohoto směru, jako PA5MS, PA2CHR, PA5Y. Zkouším skedy i s YU1VG, ale signál je pro contestové QSO příliš slabý. Nemluvě o LZ, tam jsem ještě nikdy tropo QSO ze svého domácího QTH nedělal, je to už přes 1000km a přes blízké paneláky, škoda.. Kolem poledne poté zavolá IQ8BI z JN71, což je pro mě 923km ODX. JN71 jsem ještě na tropo nikdy nedělal, super. Poslední spojení v závodě dokončuji s 9A5M, který jel QRP. Venku se mezitím výrazně zkazilo počasí, začíná pršet a silné poryvy větru, říkám si ještě štěstí, že jsem doma a nemusím balit antény na nějakém rozbahněním poli, hi.

Celkový pocit ze závodu je vynikající, i přes nízky počet DL, což jsem očekával, se mi povedl rekordní výsledek a zřejmě i maximum, co je možné z mého QTH udělat. Povedlo se mi udělat několik pěkných spojení (28) do Itálie, dobrý počet S5 a OM stanic. Co mě ale opravdu příjemně překvapilo bylo 60xSP, 12x KN09, 28xJN99, 14xJO90, jaký to rozdíl proti nízké aktivitě v SP na pásmech 70 a 23cm.

Jinak pokud jde o rušení, největší problém jsem asi měl s tlustým signálem OL7M a OK1KQH, překvapivě velmi dobrý signál měli i přes přímou viditelnost OL3Z a SN7L.

Díky všem za QSO, 73 a naslyšenou na 23cm v doufejme slušném počasí v říjnu (jako OK2A ze Spáleniště) se těší

Matěj, OK1TEH

PS na závěr nějaká ta statistika:


Výsledky / Results:

 

Photos:

 

relax pár dnů před závodem

západní anténa

východní anténa

tepelné a VF stínění

tři 2m PA, ten pro 70cm je vypnutý